Korona

Slovenija glede števila smrti trenutno v evropskem vrhu

Ljubljana, 18. 11. 2020 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
605

43 novih smrtnih žrtev, dan pred tem 45. Slovenija se je glede na število umrlih za posledicami okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev znašla v evropskem vrhu. Čakš Jagrova je v torek dejala, da imajo višjo 14-dnevno incidenco le Češka, Belgija in Madžarska. Podatki o dnevnem številu umrlih glede na 7-dnevno povprečje Covid-19 Sledilnika pa kažejo še bolj zaskrbljujoče podatke. Aleks Jakulin pri tem poudarja, da pri sporočanju podatkov v nekaterih evropskih državah prihaja do zamikov. Visoko število smrti pa lahko pripišemo tudi dejstvu, da se virus znova širi med oskrbovanci domov za starejše.

 

Epidemija covida-19 se v Sloveniji kljub vse strožjim ukrepom ne umirja. Število novih dnevnih primerov je bilo v torek znova v porastu, v zadnjem tednu dni pa beležimo tudi vse višje številke umrlih za posledicami okužbe s koronavirusom. 

Če smo še pred dobrim tednom dni, natančneje pretekli ponedeljek, beležili manj kot 30 smrtnih žrtev dnevno, je to število nato poskočilo. Že naslednji dan je umrlo kar 40 bolnikov s covidom-19. Dnevno število smrti se od tedaj še povečuje. V torek smo tako zabeležili 43 smrtnih žrtev, dan pred tem pa kar 45. 

Število umrlih za posledicami okužbe z novim koronavirusom na dan: 

  • Torek, 17. november – 43
  • Ponedeljek, 16. november – 45
  • Nedelja, 15. november – 34
  • Sobota, 14. november – 32
  • Petek, 13. november – 41
  • Četrtek, 12. november – 38
  • Sreda, 11. november – 41
  • Torek, 10. november – 40
  • Ponedeljek, 9. november – 27

 

V obdobju od 9. do vključno 16. novembra je v Sloveniji umrlo 298 bolnikov s covidom-19. Pri tem  jih je 223 umrlo v bolnišnicah, v domovih za starejše pa je umrlo 75 oskrbovancev. Od 223 umrlih v bolnišnicah jih je bilo 63 oskrbovancev domov za starejše. V tem obdobju je tako skupno umrlo 137 oskrbovancev domov za starejše. 

Podatki zadnjega tedna nas postavljajo v evropski vrh. Pri poročanju o smrtih v več evropskih državah prihaja do zamika

Podatki Covid-19 Sledilnika o dnevnem številu umrlih na 100.000 prebivalcev na dan 14. november glede na sedemdnevno povprečje Slovenijo postavljajo v vrh s številom 1,9. 

Pri tem je sicer treba poudariti, da v Evropi prihaja do velikih zamikov glede poročanja o smrtih, pravi Aleks Jakulin, eden izmed strokovnjakov, ki so na noge postavili Covid-19 Sledilnik, spletno stran z dnevnimi podatki o pandemiji covida-19, na katero se zanašajo tako javnost kot mediji. "Ravno zato je te dni Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) napovedal, da bo o smrtih poročal samo tedensko." 

Pri Covid-19 Sledilniku se trudijo, da bi imeli čim manjši zamik med tem, kdaj so podatki na voljo, in časom, ko so objavljeni, medtem ko se v drugih državah pojavljajo zamiki. Kot primer Jakulin navede švedska poročila glede števila smrti, pri katerih je med realnimi in med objavljenimi številkami že za več kot 200 ljudi razlike. "Lahko se zdi, da je objavljena smrtnost v drugih državah nižja, kot je v resnici. To je deloma posledica zamikov pri podatkih, ki so med državami različni." Spremljanje in poročanje se med državami razlikujeta, poudarja.  

Slovenija je prišla med države z največ smrtnimi žrtvami v Evropi, težko pa bi rekli, da je absolutno na prvem mestu, pravi Jakulin. "Tisto, kar bo na koncu v resnici pokazalo, kaj se je dogajalo, je EuroMOMO, ki kaže, koliko nad pričakovanji je bila smrtnost v neki državi pri neki starosti v nekem obdobju." Iz teh podatkov je razvidno, da sta imeli na primer Belgija in Velika Britanija najbolj povišano smrtnost, "četudi je percepcija, da je bila najvišja smrtnost v Italiji". 

Zakaj ima Švedska trenutno tako slabo stanje? "Pet tednov traja od porasta okužb do porasta števila smrti. Če nato potrebuješ še dva tedna, da dejansko sporočiš in objaviš, da je prišlo do smrti, boš sedem tednov prepozno ugotovil, da imaš problem," pravi Jakulin.  

Med covidnimi bolniki na infekcijski kliniki v Ljubljani.
Med covidnimi bolniki na infekcijski kliniki v Ljubljani. FOTO: Matej Povše UKC Ljubljana

Virus znova v DSO-jih: od preteklega ponedeljka umrlo 137 stanovalcev domov

Slovenija je trenutno v samem vrhu glede smrti zaradi covida-19. Razlog za to je tudi dejstvo, da je virus znova vdrl v domove za starejše. 

Da imamo velik porast okužb v domovih, je na včerajšnji novinarski konferenci priznala tudi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Številke kažejo, da smo imeli v domovih do 4. oktobra 242 okužb, do 15. novembra pa že 4802 okužbi. Med 99 domovi za upokojence, ki imajo skupno centralno upravo, so okužbe potrdili že v 90 izmed njih, je še dejala. 

Podatki, ki nam jih je posredovalo ministrstvo za zdravje, kažejo, da je v obdobju od ponedeljka, 9. novembra, do vključno ponedeljka, 16. novembra, umrlo 298 bolnikov s covidom-19. Izmed njih je 137 oskrbovancev domov za ostarele – 63 jih je umrlo v bolnišnicah, 75 pa v domovih. 

Na prostorske in kadrovske stiske opozarjali že ob prvem valu 

Že spomladi, v prvem valu epidemije, je eno glavnih težav predstavljalo prav širjenje koronavirusa med starejšimi, med stanovalci domov za ostarele. V domovih po vsej državi se je ob vdoru virusa pokazala prostorska in kadrovska stiska. To se je pokazalo tudi poleti v Domu starejših Hrastnik – že ob vdoru okužbe v dom so začeli opozarjati, da sama infrastruktura doma ni primerna za vzpostavitev predvidenih ukrepov in rdeče cone, saj gre za nekdanji dijaški dom. Kadrovsko stisko so tu med drugim reševali s preklicem dopustov vseh zaposlenih, za pomoč pa so zaprosili tudi domove v okolici. V Skupnosti socialnih zavodov so že poleti opozarjali, da so domovi odvisni od prostovoljcev. 

Višjo incidenco smrti (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) imajo le na Češkem, v Belgiji in na Madžarskem, je v torek dejala Čakš Jagrova. 

In če je ob začetku jeseni morda kazalo, da se bomo napakam iz prvega vala uspeli izogniti, so se okužbe v zadnjih tednih začele hitro širiti prav med najranljivejšo skupino. Obolele starostnike pa so zaradi prostorskih težav začeli premeščati izven domov; rdeče cone so urejali tudi v telovadnicah osnovnih šol. 

Da država v poletnih mesecih ni storila dovolj za zaščito starejših oziroma da se ni dovolj dobro pripravila na pričakovani jesenski drugi val epidemije, so prepričani mnogi. Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti, je v začetku novembra ostro dejala: "Odločevalci so naredili premalo in sramotno je, da se s tistim malo, kar so naredili, hvalijo. Domove starejših so ponovno pustili na cedilu. Poleti so pripravili le protokole, namesto da bi se resno lotili ukrepov za obvladovanje epidemije. Namesto da bi končno podpisali nove kadrovske normative v socialni oskrbi in zdravstveni negi. Namesto da bi za ves čas dela v nemogočih razmerah zagotovili ustrezno nagrajevanje zaposlenih. Preleti letal, prepevanje na dvoriščih in zahvale  na novinarskih konferencah niso dovolj." 

Smo ukrepe sprejemali prepočasi? 

Pretekli konec tedna so prostovoljci, ki ustvarjajo Sledilnik, predstavili svoje delo in projekcije na parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino, med njimi tudi raziskovalec na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko Žiga Zaplotnik. Opozoril je, da je epidemija eksponenten pojav, ko naša intuicija pogosto odpove, do problema pa pride z zamikom. V začetnem obdobju, ko število aktivnih primerov počasi narašča, se problema sprva niti ne zavedamo, ko pa se ga zavemo, je že prepozno. 

Kot je dejal, je treba takrat, ko epidemija raste tako hitro, kot je rasla med 8. in 20. oktobrom, ukrepati takoj. Ker smo zakasnili in "nam je epidemija ušla iz rok", smo po Zaplotnikovih besedah trenutno v fazi, ko izbiramo med dvema slabima možnostma: ali zaprtje (tako imenovani 'lockdown') ali visoko število smrti.

Projekcije namreč kažejo, da bo, če se bo epidemija zmanjševala zgolj za deset odstotkov na teden, poleg 1200 smrti, za katere so že prepričani, da se bodo zgodile, umrlo še dodatnih 3500 ljudi. Če se bo epidemija krčila za 20 odstotkov tedensko, bo posledica dodatnih 1500 smrti, v primeru zmanjšanja za 40 odstotkov pa dodatnih 500. Pri tem je Zaplotnik izpostavil, da 40 odstotkov na teden ustreza stopnji pojemanja v prvem valu epidemije. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (605)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeeeeeeY
19. 11. 2020 19.55
Super, očitno je covid namenski virus oziroma orodje vlade za popravljanje BDP deleža, ki gre ZPIZ za pokojnine
borjac
19. 11. 2020 14.46
500 mrtvih na milijon prebivalcev, visoko v vrhu Evrope smo, s tem naj se "pohvali " nesposoben in škodljiv PV Janša, še denar ki bi ga naj dobili od EU naj zaj..ba Janša z svojimi pismi in Twiti, potem smo na konju, totalno nesposoben psihično moten PV Janša.
crazymoto
19. 11. 2020 11.42
+1
Slovenija glede števila smrti... še letos ni bila iskrena... oz. številke ki jih navajajo so daleč od resnice!!!
PrettyBird
19. 11. 2020 17.49
Kakšne pa so potem resnične številke? Sklepam, da so ti znane, če za objavljene trdiš, da so neresnične.
Important notice
19. 11. 2020 11.06
Odstotki se niso še nikoli seštevali!
Jimi1
19. 11. 2020 10.49
+0
Dejstvo...od 1238hospitaliziranih jih bo v naslednjem tednu umrlo preko 400,ali malo več kot tretjina... Ve se kdo je poleti reševal hrvaški turizem z delujocimi diskotekami...
Important notice
19. 11. 2020 11.06
+1
Uporabnik1515261
19. 11. 2020 11.12
Čakamo, da objavijo starost umrlih...Še vedno nismo dojeli, da popoln.lockdown ne bo rešil DOS in tam živečih 90-letnikov . Žal!
murin
29. 11. 2020 09.36
Sedaj je incidenca v SLo. 20 X večja. Torej ni nam pomoči.
kapljač1
19. 11. 2020 10.45
+0
Vsa življenja in vsa škoda v družbi in državi gre na račun Vlade in te koalicije. To pot bi račun morali tudi osebno poravnati, že ker so šli enostavno predaleč in pokazali, da jim Slovenija in Slovenci pomenijo samo toliko kolikor so jim ti potrebni za dosego svojih osebnih interesov , predvsem pogoltnosti.
vlahov
19. 11. 2020 10.34
+1
Kolikor se spoznam ni 2x za rečt , da jih namenoma ne skrajšujejo . Pred Covidom je bilo 55% moških v prvih dveh letih v penziji , če so oddelali polno delovno dobo, umrlih od infarkta ..... Zato , ker vem kako je v sodstvu si mislim , da mimo grede jih namenoma kužijo - zunanji sodelovci - ZPIZA
Razumnež
19. 11. 2020 10.29
+0
Janša VOJSKO na ulice in samo ne šparat !!! Kazni so prenizke, premalo je tudi inšpektorjev. Pa za vse, ki po prešercu izzivajo, češ da imajo malico - dvojna kazen.
crazymoto
19. 11. 2020 11.40
-1
Razumnež... Nick ti ne štima... če take pišeš...
Omas1313
18. 11. 2020 21.57
fNovak
18. 11. 2020 21.03
+14
Twito se bori za nas 24 ur na dan, ostalih 5 pa twita in piše pisma, ker ga skrbi usoda Evrope,kam pluje konvoj ladij in opozarja na ledeno goro, ki je pred ladjami. Vsaka mu čast. V bistvu, cela vlada dela dobro, ker ima maršala Twitota na čelu. Škoda, da ni popolnoma nobenega rezultata in da smo najslabši v boju z epidemijo in prvi v korupciji pri nabavi medicinske opreme in na splošno.
pomlad 2020
18. 11. 2020 20.55
+12
Prosim, da mi Rozman, Beovićeva, Krek, Gantar, Hojs in vsi ostali nesposobneži razložijo ZAKAJ V DSO-JIH PRIHAJA DO TOLIKO OKUŽB MED OSEBJEM??? MAR NE TROBITE, DA MASKE, RAZKUŽEVANJE ZAŠČITIJO PRED VIRUSOM???? Bebčki, virusa s karantenizacijo nikoli in nikdar NE BOSTE ZAMEJILI!! Tudi z maskami zunaj ne bo učinka, ker so povsem brez učinka!! Oprali ste glave ljudem in jih prepričali, da maske na prostem ščitijo... Pred čim? Pred ničemer!!! Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da naj bi MASKE V ZAPRTIH PROSTORIH NOSILI BOLANI IN TISTI, KI SO V STIKU Z OBOLELO OSEBO! Popoln absurd so maske zunaj, absurd policijska ura, absurd zaprte šole, gostilne, frizerski saloni, ko pa se kljub zaščitni opremi v DSO-jih in bolnišnicah Covid širi naprej. In se bo širil do pomladi!!
Uporabnik1515261
19. 11. 2020 13.40
Točno tako. Čez par dni bomo imeli slabšo sliko od Švedske, kjer nikogar ne zapirajo in gospodarstvo dela naprej...Pa prav našteti so imeli toliko argumentov proti švedskemu modelu...Preroki, ni kaj.
Qwerty
18. 11. 2020 20.52
+1
V statistiko vključite še tiste ki so padli po stopnicah, jih je povozil avto, stresla Elektrika in ki so naredili samomor, potem gremo direkt na prvo mesto. Namesto da bi stanje umirjali , dajejo v statistiko vse po vrsti da kažejo eu kako nam gre slabo. Pa bo še kakšna miljarda več....
fljfo
18. 11. 2020 21.02
+0
MaksiLopez
18. 11. 2020 20.52
-2
Odkar ni kreka gre samo na slabse. Je kupil pico potem? Alo krek vrni se....
Pepsikokta
18. 11. 2020 20.49
+5
Kaj delate ljudje bozji
Von_Clausewitz
18. 11. 2020 20.47
+2
Evropsko je še dobro, samo da nismo na svetovni ravni...🤭
reakcionar
18. 11. 2020 20.45
-2
Procentualno...
fljfo
18. 11. 2020 20.45
-4
Potrč in Werner odpirata šampanjec...Številke umrlih neizpodbitno kažejo, da jima načrt uspeva
nnanna
18. 11. 2020 21.12
+1
fljfo
18. 11. 2020 21.14
+1
Seveda! Hočeta samo razbremeniti pokojninsko blagajno...Kako plemenito
Štanjkol
18. 11. 2020 21.45
+2
koral45
18. 11. 2020 20.43
+3
Zaskrbljujoče, a vsak na intenzivni umre, vprašanje za vlado in zdravstvo? Ali ni aparatur ali zdravnikov ali so takšni kot naši pravniki, kateri vse spore zgubijo?
henki penki
18. 11. 2020 20.40
+4
se enih deset slovencev umre pa dobimo se eno drzavico kosovo,tako da dejmo stisniti malo da se to ne zgodi
Borec21
18. 11. 2020 20.35
+4
Dso ji vsi polni okužb v tujini pa najbolj zaprti in varovani
boslo
18. 11. 2020 20.44
+4
Od kje ti informacije iz tujine? Znanka, ki dela v DSO v tujini pravi, da imajo kaos...
boslo
18. 11. 2020 20.44
+3
PetraM4
19. 11. 2020 09.35
+2
Avstrijci naj bodo kar tiho...do danes so cakali z omejitvami. Tu pri nas so bile polne trgovine avstrijcev, ki so maske imeli na bradi. Po trgovkinem opozorilu so se ji pa v obraz smejali. Sem dozivela to prejsnji teden.