Korona

Slovenija tudi 'po evropsko' zelena. Kako pa je s potovanji in omejitvami?

Ljubljana, 22. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, Ema Čepon
Komentarji
192

Slovenija zdaj izpolnjuje pogoje za vstop v zeleno fazo tudi po evropskih kriterijih. Kaj to pomeni za omejitve pri potovanjih, bomo zdaj meje lažje prehajali? Natančneje o tem, kaj spreminja zelena faza, in o protokolih s sosednjimi državami so se v oddaji 24UR ZVEČER pogovarjali z Andrejem Šterom. Doma pa nova sproščanja in delovanje mobilnih enot za cepljenje: katerih omejitev odslej ni več in kako po novem poteka cepljenje na terenu? Na enem od cepilnih mest so se soočili tudi z vdorom anticepilcev.

Slovenija izpolnjuje pogoje za vstop tudi v evropsko zeleno fazo, od včeraj pa lahko tudi izbiramo, s katerim cepivom bomo cepljeni. Gre za dva pomembna dogodka, ki bosta pomembno vplivala na naša življenja v prihodnjih dneh in mesecih. Uvrstitev Slovenije med evropske zelene države nam bo olajšala potovanja, prav tako pa nam bo možnost izbire cepiva lahko pospešila cepljenje. Pri nas je namreč z dvema odmerkoma cepljenih 28 odstotkov ljudi in ravno včeraj smo v državo dobili največjo količino cepiva – kar 120.000 doz cepiva Pfizer/BioNTech. Začela pa so se tudi številna sproščanja, prav tako so z delovanjem pričele mobilne ambulante.

O vsem tem so sinoči v oddaji 24UR ZVEČER govorili z vodjo vladne strokovne svetovalne skupine za covid-19 Matejo Logar in Andrejem Šterom z Ministrstva RS za zunanje zadeve (MZZ).

Slovenija je tudi po evropsko zelena.
Slovenija je tudi po evropsko zelena. FOTO: Dreamstime

Kaj torej sploh pomeni, da smo izpolnili pogoje za zeleno fazo? Ali to pomeni še nadaljnje sproščanje ukrepov? Logarjeva pravi, da se je zelena faza malce spremenila, ker je tudi Evropski center za nadzor bolezni nekoliko spremenil pogoje – če je prej bilo 25 okužb na 100.000 prebivalcev v povprečju v 14 dneh, je to zdaj 75. "Se pravi, tudi evropski center nekako ocenjuje, da je treba čez poletje omogočiti enostavnejše prehajanje meja. Vendar pa to ne pomeni, da se tudi znotraj države v tem trenutku še dodatno sproščajo ukrepi. Te smo praktično v veliki meri že sprostili, tako da bomo počakali še na nekoliko boljšo epidemiološko sliko," razlaga Logarjeva.

V soboto je začel veljati spremenjeni odlok vlade o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije covida-19. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur. Med drugim pa so se obalni deli Hrvaške znašli na oranžnem seznamu, kar je povzročilo kar nekaj slabe volje pri Slovencih, saj so mnogi morali opraviti test, sprememba pa je začela veljati že v nekaj urah.

Slovenija torej izpolnjuje pogoje za zeleno fazo, kar pomeni, da bo na evropskem nivoju ta teden uvrščena med varne države. Kaj to pomeni za potovanja, bodo zdaj lažja ali bo vse ostalo enako? Šter odgovarja, da smo uvrstitev med države z zelenim kriterijem čakali in si zaslužili z dobrim trendom pri okužbah. To pa pomeni, da bodo slovenski državljani lahko potovali v najbolj ugodnih režimih po državah Evropske unije. "Kako bo to potovanje videti, bodo pa morale presoditi druge države, ki bodo skladno s svojimi kriteriji odpirale meje za tiste iz zelenih držav. Ta trenutek to pomeni, da potujejo brez kakšnih posebnih dokumentov in po 1. juliju bo to zagotavljalo tako imenovano covidno zeleno potrdilo," pojasnjuje vodja konzularnega sektorja MZZ.

Kar nekaj razburjenja pa je povzročila sobotna odločitev vlade, da je treba ob vračanju iz Hrvaške spet imeti opravljen hitri antigenski test. Je strokovna skupina vladi predlagala takšen ukrep? Logarjeva poudarja, da je, glede na to, da se epidemiološke razmere hitro spreminjajo, treba spremljati, kakšni so seznami – če je država na zelenem seznamu, potem ni potrebno nobeno dodatno ukrepanje, če pa je država na oranžnem ali rdečem seznamu, potem pa je treba imeti sistem PCT (torej preboleli, cepljeni, testirani). "V tem primeru hitri antigenski testi za prehod iz oranžne države seveda ostajajo," dodaja.

Kakšni so torej zdaj pogoji za prehod meje s Hrvaško in vračanje? Na Hrvaško po besedah Štera tako lahko potujemo s hitrim ali PCR-testom, tudi če smo ustrezno cepljeni ali pa smo covid-19 preboleli. "Vračamo pa se iz predelov, ki so oranžni (to je z izjemo panonskega dela sosednje države, celotna Hrvaška) na podlagi testa, ki ga opravimo pred vrnitvijo v Slovenijo, ali pa na meji ta oseba prejme karantensko odločbo in prestane ustrezne dni v osamitvi."

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko po novem vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temno rdečem seznamu.

 

Kaj pa za ostale države, kamor Slovenci tradicionalno radi zahajamo, recimo Grčija? "Grčija je v pretežnem delu zelena, nekatere od pokrajin so pa še vedno oranžne. Španija je v nekoliko slabšem položaju – je pretežno oranžna in ima celo nekaj rdečih pokrajin; Kanarski otoki so pa recimo zeleni. Portugalska, ki je tudi pogost cilj, je v oranžnem kriteriju; z izjemo Madeire, ki je zelena. Italija ima nekaj regij, ki so oranžne, sicer pa je večinoma zelena. Avstrija je v zelenem statusu, prav tako Madžarska. Izstopata Nizozemska, ki je rdeča, in Velika Britanija, ki sicer ni država EU, vendar ima znatno poslabšan trend obolelosti in se iz oranžnega giblje proti rdečemu statusu."

Kakšen je torej zdaj protokol, če se z dopustovanja vračamo iz države, ki je na zelenem seznamu? Potrebujemo kakršen koli test, ko se vračamo k nam? Šter navaja, da se iz države, ki ima zelen status, domov lahko vrnemo brez kakršnih koli pogojev – to recimo velja (razen za evropske države, ki so zelene) za Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črna gora je oranžna. "To so države, ki so poskrbele za svoje, večinoma s precepljenostjo in upoštevanjem kriterijev za dobro zdravstveno stanje, in vrnitev s teh območij je brez dodatnih formalnosti."

Kaj vse pa se je včeraj sprostilo in kako na terenu poteka cepljenje po novem?

Logarjeva na vdor anticepilcev v enega od cepilnih mest gleda kot na izrazito nasilno dejanje. "Se pravi, če nekomu vsiljuješ svojo voljo, je to res nesprejemljivo. Če so se sami odločili, da se ne želijo cepiti, potem vsekakor nimajo pravice, da to onemogočajo tistim, ki se želijo. Vsekakor gre tukaj za poseganje v dogodek, ki poteka med zdravnikom, zdravstvenim osebjem in pacientom. Gre za osebno odločitev in to je vredno hude obsodbe."

Včeraj je sicer bil prvi dan, ko smo že lahko izbrali cepivo, s katerim želimo biti cepljeni. Kako vodja svetovalne skupine za covid-19 ocenjuje dejstvo, da smo se ustavili pri nekaj manj kot 30 odstotkih cepljenih z dvema odmerkoma? Misli, da bo ta 'svobodna' izbira cepiva cepljenje pospešila? "Nekateri so, kljub zagotovilom, ki smo jih podajali, da so cepiva varna in učinkovita, vseeno imeli določeno stopnjo dvoma o nekaterih cepivih. In če je bil samo to razlog, zaradi katerega se niso odločili za cepljenje, potem je to, da se zdaj lahko odločijo upam razlog, da se bodo še v večjem številu odločili, da izkoristijo možnost cepljenja in s tem omogočijo tudi to, da bosta jesen in zima čimbolj varni."

Pa si sploh upa predstavljati, da ne pridemo do 60 odstotkov cepljenih do jeseni? Po mnenju Logarjeve je že 60 odstotkov "tista tako zelo spodnja meja, pri kateri se zavedamo, da bo virus še vedno prisoten v populaciji, se bo pa počasneje širil oziroma se bo širil predvsem pri necepljenih". Če bomo pod 50 odstotkov v jesensko-zimskem času, potem je – tako Logarjeva – zelo velika verjetnost spet vnovičnega hitrega porasta števila okuženih in večje zasedenosti bolnišničnih kapacitet. "Kar pa vemo, da je v Sloveniji tisti omejujoči dejavnik, ki nekje potem vodi v nadaljnje ukrepe."

Kdaj pa bodo predlagali nadaljnja sproščanja ter kdaj in pod kakšnimi pogoji se sprostijo vsi omejevalni ukrepi? "Svetovalna skupina je že pred 14 dnevi predlagala, da se dodatno začne sproščati, ko pridemo na 24-dnevno pojavnost pod 50 na 100.000 prebivalcev in da se vsi ukrepi nekako sprostijo, ko pridemo pod 25 na 100.000 prebivalcev."

Bo po mnenju Štera Slovenija do 1. julija pripravljena za digitalno potrdilo, ki ne bo omogočalo samo lažjih potovanj? Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu trdno verjame, da bo. "Če se izrazim v gasilskem žargonu, se je NIJZ-ju že posrečilo nekaj suhih vaj. Imeli so testiranje in v teh 10 dneh, ki so nam še ostali, bodo zagotovo opravili delo. Ki pa ga ni malo in je zelo odgovorno, ker bodo popravki kasneje povzročili podobne zaplete, kot je bilo to z uvedbo testiranja za tiste, ki so že bili na Hrvaškem."

Slovenija je zdaj torej tako zelena, ljudje lahko izbirajo, s katerim cepivom bodo cepljeni. Če želimo imeti takšno jesen, kot bo sproščeno poletje, kaj moramo po mnenju Logarjeve storiti? "Izkoristiti možnosti, ki jih imamo – se pravi, odločimo se za cepljenje. Vsak, ki se cepi, pomembno vpliva na to, kakšni bosta jesen in zima. Tukaj gre res za prispevek posameznika. In pa seveda: izogibajmo se tveganim stikom, ostanimo doma, če smo bolni, in se gremo testirat. To je največ, kar lahko vsak izmed nas naredi."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Diablo 2013
22. 06. 2021 18.56
+1
taman za sezono😂
zibertmi
22. 06. 2021 18.21
+1
nekaj podatkov ,ki kažejo ,da so vodilni že davno za nekam drugam kot v parlament.včeraj pisno potrjeno s strani nijz,stranke moramo v lokal z masko in vsem ostalim ,kar je predpisano,natakar je lahko brez maske,da o javnem prometu ne govorimo,šoferji brez testa ostali še malo pa s potrdilom o nekaznovanju,kar bi bilo dobro,PV nebi smel nikamor
zibertmi
22. 06. 2021 18.20
+1
janez se ne zaveda ,da zaradi svojega hujskanja in norčevanja iz ljudi škodi tako njegovim volilcem ,kot ostalim državljanom slovenije,ki jo razdvaja.človeški pohlep in mržnja ne poznata meja.ustanovila se bodo društva in podjetja očiščena drugače mislečih.narod se bo izoliral in umikal en drugemu.sodelovali bomo med seboj zgolj poslovno ,bi se reklo v podjetništvu
kure bedne
22. 06. 2021 17.02
+3
Ni več epidemije, smo v zeleni fazi, sem zdrav necepljen in ne smem v tujino. Živela Evropa in svobodno gibanje. A zdaj vidite, kje mi živimo in kaj šele prihaja. Nikoli, ampak res nikoli več se ne borim za to skropucalo oz. mafijo po imenu Slovenija.
jollys
22. 06. 2021 13.36
+3
Dragi prijatelji, novinarji in politiki. Slovenija še vedno ni po "EVROPSK ZELENA" pogoji za evropsko zeleno so: če je 14-dnevna incidenca manjša od 50 in pozitivnost testiranih nižja od 4%; ali če je 14-dnevna incidenca manjša od 75 in pozitivnost testiranih manjša od 1% Ali pri pisanju članka niste kriterijev malo priredili????
Bostjan Buha
22. 06. 2021 14.30
-1
ampak mi imamo manj kot 75 14 dnevno incidenco in manj kot 1% pozitivnih na testiranjih, ker se po evropskem štejejo pcr in hitri testi. V Sloveniji samo štejemo pcr teste, saj če bi šteli skupaj bi bila številka premala za medije.
SabinaZ
22. 06. 2021 13.29
+1
Torej laho grem na Hrvaško, del ki je zelen, tam v restarvacijo, bazen,... in predem nazaj brez testov. Ne smem pa brez PCT na malico, če strežej samo v zaprtih prostorih? Sproščamo prehod proti Hrvaški za Slovenijo smo pa s ponedeljkom uvedli PCT tudi za druženja nad 100 ljudi, čeprav je zunaj.
Uporabnik1947897
22. 06. 2021 13.03
+8
Prodajajo nam fatamorgano o olajšanih potovanjih,v resnici pa so totalno zakomplicirali vse skupaj...Lani poleti so nas pustili potovat,letos poleti nas preko potovanj izsiljujejo,naslednje leto pa potovanja za rajo preprosto ne bodo več mogoča...
zibertmi
22. 06. 2021 12.17
+6
nekaj podatkov ,ki kažejo ,da so vodilni že davno za nekam drugam kot v parlament.včeraj pisno potrjeno s strani nijz,stranke moramo v lokal z masko in vsem ostalim ,kar je predpisano,natakar je lahko brez maske,da o javnem prometu ne govorimo,šoferji brez testa ostali še malo pa s potrdilom o nekaznovanju,kar bi bilo dobro,PV nebi smel nikamor
zibertmi
22. 06. 2021 12.17
+0
pa kako smo ravnodušni do vseh sosedov,k nam brez problema,kak negativen test za obisk čateških toplic za en dan.mi če hočemo v avstrijo ali italijo mora izpolnit spletni obrazec in test
Sars2
22. 06. 2021 11.58
+4
vstop iz cro.v slo.obvezen test,hrvatje po 2 cepljenju pustijo.vlada slo.pa brije ovce iz ljudi,ima vlada profit od placevanja za tiste teste,ki si jih sam placas ,kaj potem vlada mece pesek v oci ljudem,ce zahtevajo ob vstopu v slo.negativen test kljub 2x cepljenju
Čengiz
22. 06. 2021 12.34
+4
V odloku piše, da cepljeni in prebolevniki pri prehodi uiz oranžnih in rdečih regij ne rabijo testa. Tu se več ne ve kdo pije in kdo plača. Verjetno posledica vročinskega udara pa je Šteru udarilo v glavo.
zemljan10
22. 06. 2021 11.32
+3
Sedaj bo pred Jagron, Tušem, Mercatorjem., . Mobilna enota čakala na žrtve. Greš po tri žemljice in si še enega stisneš intravenozno.
AlenkinaBratovš?ina
22. 06. 2021 11.43
+5
cepiva se ne aplicirajo intravenozno, ti si izkušnje nabiraš drugje
daiči
22. 06. 2021 11.14
+4
Se prav glavno vprasanje v tej drzavi je, kdaj bojo hrvatarji prsli v zeleno, govorimo o obalni coni. In k bojo pršli u zelen, to zna bit v urah al pa dnevih, loh tist moment po cepilnih mestih poberejo šila in kopita in gredo domov.
zemljan10
22. 06. 2021 11.33
-1
pika73
22. 06. 2021 11.09
-2
"Kakšni so torej zdaj pogoji za prehod meje s Hrvaško in vračanje? Na Hrvaško po besedah Štera tako lahko potujemo s hitrim ali PCR-testom, tudi če smo ustrezno cepljeni ali pa smo covid-19 preboleli. "...Sicer nisem poslušala izjave g.Štera, ampak zapisano si razlagam, da greš lahko na Hrvaško samo z negativnim testom, ne glede na to ali si cepljen ali si prebolel? A samo narobe razumem? ...Ker na spletni strani MUP je napisano: "Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom." Med tem, ko na GOV.SI piše: "Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu. Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike."...
TEDOxy50pMEDO
22. 06. 2021 11.39
+0
Hrvati živijo samo od turizma, gospodarstva nimajo nič, zato se bo lahko julija in avgusta prišlo tja brez testov.
Zasedena
22. 06. 2021 11.47
+0
na hrvasko gres lahko samo z testom cepivo ni pogoj.
sg1010
22. 06. 2021 12.07
+6
@pika73 : je treba, ni treba itd, samo zaje......nje ljudi s strani politikov. VIRUS, prav čaka na take, ki bodo peti dan odhajali domov in jih bo napadel. Če greš pa četrti dan domov, te pa pusti na miru. Boooooolano !!!!!!!!
Čengiz
22. 06. 2021 12.35
+2
Klondza
22. 06. 2021 10.56
+10
Poznam hude vernike janse, obenem so pa hudi anticepilci. Mislim da je v sds vecina takih. Tolk o tem.
dajno
22. 06. 2021 11.06
+4
Kaj ima politična prepričanost s cepljenjem?
Gsmm
22. 06. 2021 11.21
+7
Politična prepričanost ima veliko veze o tem. Ve se, kdo so volilci JJ, povečini manj razgledani in izobraženi državljani, z katerimi je lahko manipulirati. Kar JJ reče, je za njih zakon!
jps28
22. 06. 2021 10.38
+12
Oseba dvakrat cepljena, protitelesa pod 10, oseba prebolela covid v blažji obliki, malo pod 300. Pa kdo koga je.e
pika73
22. 06. 2021 10.52
+3
Prebolelost daje tudi celično imunost in je zato dolgotrajna...to so zdaj že dokazali. To prodajanje bučk, da je cepljenje edina možna zaščita, je že smešno. V bistvu pa, če dobro premislim, pravzaprav priznavajo zaščito po preboleli bolezni s tem, ko prebolelost dajo kot enega od pogojev in to celo na prvo mesto-PCT :)
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.57
-2
baje da 2 deci šnopsa bolj pomaga k pa cepiwo hahah
podalpski
22. 06. 2021 11.58
+4
EN FRND SE JE CEPIL Z ASTRO ZENICO ŠEL NA PREGLED ANTITELESC IN JE IMAL CELO,, 0 ,,NIČ ,NJENTE ...je pa birajt za potovanje po celem svetu ???gdo tu koga??
štrekeljc
22. 06. 2021 12.37
+3
Cikomiko
22. 06. 2021 10.29
+2
Žal je v Sloveniji rdeča barva premočna, tako, da zeleni in ostali ne pridejo do izraza.
podalpski
22. 06. 2021 11.58
-1
Z te nelustrirane linije nismo skrenili niti mm že trideset let kod poje Oto ...
štajerski janezek
22. 06. 2021 10.27
+12
še vedno mi nihče ni odgovoril na vprašanje zakaj bi se cepil, ko pa sem virus prebolel kot lažji prehlad?
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.40
-8
če si ga ti preboleu kot lažji prehlad to še ne pomen da ga ostali tut : )) pejt ke k so na wentilatorjih pa še njim to powej :; )) mugoče te nebo slišu k je w umetni komi itd : )))
štajerski janezek
22. 06. 2021 10.46
+7
ne razumem? kaj imam jaz z njimi? jaz za sebe govorim :) na vsakem posamezniku je da ve kakšne težave ima in da se odloči kakšne so prednosti cepljenja in zakaj se boi cepil :) jaz nikogar ne prepričujem naj se ne cepi :) le za sebe vem da se ne nameravam, ker sem virus že enkrat prebolel
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.48
-6
si že kdaj slišu da bi kakega ruknli w umetno komo zarad cepiwa : ))) zarad korone so jh kr neki itd : ))
štajerski janezek
22. 06. 2021 10.51
+5
prijatelj... kaj ti govoriš? zgrešil si zeleno nit kot vedno :) slišal sen za dosti težav ljudi, ki so bili cepljeni :) slišal sem tudi za take z težjim potekom =covida= :) slišal sem tudi za take z težjim potekom gripe... :) itd :) razumeš kaj želim povedat? na koncu koncev je ključen imunski sistem...
enakatalena
22. 06. 2021 10.51
+7
ne samo v umetno komo, naš ata je umrl zaradi cepiva.
pika73
22. 06. 2021 10.55
+4
To je vprašanje za N.I.J.Z, ampak mislim da ne boste dobili odgovora...
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.55
-6
enakatalena s kerim cepiwom je bil pa cepljen?
picolin
22. 06. 2021 10.22
+4
ljudje vi se kar cepite kateri vrjamete v to testno cepivo .jaz vem da se ne bom .lahko se se cepite z mojoma 2 odmerkoma ce zelite.nisce pa neve resnice ,da je cepivo bilo khrati narejeno kot je bil spuscen covid .se vprasaze ZAKAJ ???? zato ce se spusti virus moras imeti tudi antivirus da lahko farmacija sluzi milijarde .enako je pri racunalnistvu .dobis virus ki jih pisejo druzbe ki izdelujejo proti virusne programe ,ti pa kupis antivirusni program da ti pobrise virus .tako to gre draga druzba .vse je v denarju
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.28
-4
to je zarota ti powem : )) sm gledu zadnč filmček na tubi : ))) z antiwirusi si pa ustrelu ke mimo kaj naj rečem w računalništwu : ))
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.32
-2
n ajweč škode ti lohka nardi en račuinalniški wirus čeprou jh skor ni weč : )) so bolj črwi pa trojanci itd je to da boš mogu sformatirat ssd pa pol nanowo inštalirat windowse : )))
štajerski janezek
22. 06. 2021 10.38
+1
koliko si star prijatelj? prosim piši v namesto w :D
CyberWorm00000
22. 06. 2021 10.44
-3
star sm skor 50 let : )) drgač pa nism pr pouku slowenština itd : )))
tolovajmataj
22. 06. 2021 17.37
deloro
22. 06. 2021 10.17
+9
Zakaj tisti, ki so cepleni ne rabijo testov saj so tihi prinašalci. Diskriminacija zdravih ljudi.
picolin
22. 06. 2021 10.23
+7
zato ker je 90 %ljudi izobrazenih samo na papirju
fortunas
22. 06. 2021 10.25
+6
To je diskriminacija zdravih ljudi na račun tistih, ki niso upoštevali nobenih ukrepov.Tudi jaz sem ves čas zdrav, ukrepe sem pa upošteval tekom epidemije.
rjk05
22. 06. 2021 11.10
+3
Še nisi ugotovil, da smo jim zdravi ljudje že ves čas največja grožnja.
SabinaZ
22. 06. 2021 13.37
+1
Danes je bila tudi novica o koncertu Bruce Springsteen, da ne samo da smejo cepljeni na koncert pač pa tisto z AZ tudi ne smejo. Tako da s to diskriminacijo še ni konec. Se bo še dogajalo, čedalje bolj.
miško dva
22. 06. 2021 10.01
-6
Adolph
22. 06. 2021 10.00
-9
Da je Slovenija polna cepcev,sem vedel,ali da so vsi ostali anticepci, mi je novo. . . . . . .