Korona

'Dodatnih odmerkov nismo naročili, ker smo računali na AstraZeneco'

Bruselj / Ljubljana, 16. 03. 2021 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je naročila 100 odstotkov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki ji po sistemu pro rata pripadajo, zagotavljajo na ministrstvu za zdravje. Decembra, ko se je ponudila možnost dodatnega naročila cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, se Slovenija za naročilo ni odločila, saj je računala na hitro odobritev in dobavo cepiva AstraZenece. Informacija, da nismo izkoristili vseh možnosti nakupa, je sprožila vprašanje, ali je vlada želela na ta račun nekoliko privarčevati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Bojano Beović
    07:36
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Bojano Beović
  • Iz 24UR ZVEČER: Varnost cepiv
    03:40
    Iz 24UR ZVEČER: Varnost cepiv
  • Iz 24UR: Sestanek o distribuciji cepiv
    02:55
    Iz 24UR: Sestanek o distribuciji cepiv

Ministrstvo za zdravje se je odzvalo na podatke usmerjevalnega odbora, v katerem sodelujejo vse članice EU, ki kažejo, da Slovenija decembra lani ni naročila dodatnih odmerkov cepiva ameriško-nemškega dvojca Pfizer in BioNTech. Kot so zapisali, je Slovenija v prvi fazi v celoti izkoristila možnost nabave omenjenega cepiva po sistemu pro rata. Jeseni se nato ni odločila za možnost dodatnega naročila, saj so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece. Dodatno so se odločili za vse možne količine po menjavi na čelu ministrstva.

Trenutno ima Slovenija zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čaka na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov, pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenija je po navedbah ministrstva izkoristila vse svoje pro rata možnosti, razen dveh začetnih dodatnih naročil cepiva Moderne ter BioNTecha in Pfizerja, saj so računali na že skorajšnje dobave cepiva AstraZeneca konec lanskega decembra oziroma v začetku januarja.

"Tako je Slovenija izkoristila vse pogodbene možnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri prej omenjenih dveh proizvajalcih, vendar je potrebno poudariti, da je Slovenija naknadno prejela potrditev dodatne ponudbe BioNTecha in Pfizerja v obsegu, ki presega prej omenjeni primanjkljaj pri istem proizvajalcu. Enako velja tudi za Moderno, kjer pričakujemo končno potrditev tega naročila," so poudarili ministrstvu.

Dodatno je Slovenija zainteresirana za vse odmerke cepiv, če jih druge države članice ne bodo želele, še dodajajo. 

Je pomembno vlogo pri naročilu odigrala cena cepiv? 

Neenakomerna razporeditev odmerkov cepiv med članicami EU je posledica njihovih odločitev oziroma njihovih napak ali slabe presoje v procesu naročanja, je mogoče sklepati na podlagi številk, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor za ta vprašanja. 

Kot pojasnjuje ministrstvo za zdravje, Slovenija nima toliko odmerkov, kot bi jih morali v skladu s pogodbo po sistemu pro rata prejeti, ker jih proizvajalci niso dostavili. Slovenija je naročila dobrih 90 odstotkov odmerkov cepiva iz pogodbenih, opcijskih in dodatnih kvot, ki so bile na voljo članicam EU. Smo pa naročili 100 odstotkov odmerkov cepiva iz pogodbenih kvot. Decembra lani, ko je bilo članicam EU na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva, se nismo odločili za nakup, saj smo računali na cepivo AstraZenece. 

Evropska komisija se je s podjetjema Pfizer in BioNTech dogovorila, da bosta Evropski uniji v drugem četrtletju dobavili deset milijonov odmerkov svojega cepiva proti covidu-19, ki je bilo predvideno za drugo polovico leta. EU bo tako v drugem četrtletju prejela več kot 200 milijonov odmerkov cepiva teh podjetij. 

Pomembno vlogo pri tem je, kot je neuradno slišati v Bruslju, verjetno igrala cena, saj je to cepivo drago. Cene cepiv sicer Evropska unija ne želi razkriti, neuradno pa bomo Pfizerju za en odmerek plačali 12 evrov, AstraZeneci pa po drugi strani le 1,78 evra. 

Slovenija je sicer naročila 80 odstotkov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja glede na količino, ki bi ji pripadala v prvem in drugem četrtletju po sistemu pro rata glede na prebivalstvo. Ta delež sicer ni med najmanjšimi. Slovaška je na primer naročila 56 odstotkov svojega deleža pro rata, Hrvaška in Bolgarija pa okoli 46 odstotkov.

Cepiva Moderne je Slovenija naročila 100 odstotkov glede na delež pro rata. Cepiva AstraZenece je naročila 102,6 odstotka glede na delež pro rata, cepiva Johnsona & Johnsona pa prav tako 100 odstotkov. Na Danskem je na primer delež naročenega cepiva, ki ga proizvaja Johnson & Johnson, 220-odstoten.

Slovenija bi lahko, kot kažejo številke usmerjevalnega odbora, naročila več odmerkov Pfizerjevega cepiva.
Slovenija bi lahko, kot kažejo številke usmerjevalnega odbora, naročila več odmerkov Pfizerjevega cepiva. FOTO: AP

Ob upoštevanju vseh doslej odobrenih cepiv je Slovenija za prvo in drugo četrtletje tega leta naročila 89,4 odstotka odmerkov cepiv glede na delež, ki bi ji pripadel po sistemu pro rata. Gre za 1.893.585 odmerkov, še kažejo številke. 

Janša je v odzivu zapisal, da je Slovenija decembra lani ob njegovem prevzemu funkcije ministra za zdravje naročila skoraj milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva. "Če Slovenija decembra lani takoj po mojem prevzemu funkcije ministra za zdravje ne bi naročila dodatnih skoraj milijon odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, bi bila danes po precepljenosti tam kot Bolgarija in Hrvaška. Prej so naročali predvsem AstraZeneco," je zatrdil.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je danes v virtualnem pogovoru z novinarji po zasedanju ministrov EU za zdravje na vprašanja, ali lahko potrdi oziroma pojasni omenjene informacije ter na sploh pove, kako in koliko je Slovenija naročala, odgovoril, da podrobnih podatkov na tej točki ne more podati in da jih bodo pozneje posredovali pisno. 

Povedal je, da ostaja dvom glede razdeljevanja cepiv. Na vprašanje, zakaj je Slovenija podpisala pismo šestih premierjev, ko pa se članice same dogovarjajo, kako si bodo razdelile cepivo, pa je odgovoril, da je ključna v tem trenutku zadostna dobava cepiv oziroma dobava cepiv v skladu s pogodbami, zato je bistven poziv šestih premierjev.

Odzval se je prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je spomnil, da je še nedavno funkcijo ministra za zdravje opravljal predsednik vlade. "Torej je jasno, da je takšno ravnanje zrelo za odstop vlade. Gre za kršenje pravice do zdravja. Ustavna obtožba je zelo na mestu," je zapisal na družbenem omrežju. 

Srečanje šestih premierjev 

Ravno danes je avstrijski kancler Sebastian Kurz na Dunaju gostil sestanek o enakem dostopu vseh članic EU do cepiv, potem ko je šest voditeljev, poleg njega še slovenski premier Janez Janša ter premierji Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije, prejšnji petek v skupnem pismu pozvalo k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam.

Izpostavili so, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v zadnjih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

V Evropski komisiji v odzivu na kritike izpostavljajo, da je izhodišče za razdeljevanje cepiv med članicami načelo pro rata na podlagi števila prebivalcev, a da se članice lahko dogovorijo drugače, tako da lahko nekatere dobijo manj, druge več. O tem, kako si bodo razdelile cepivo, se pogajajo članice.

Prebivalci Slovenije sicer predstavljajo približno pol odstotka prebivalstva v EU. V komisiji izpostavljajo tudi, da se vse pogodbe izpogajajo skupaj z državami članicami ter da gre pri evropski strategiji o cepivih in pogajanjih, ki sledijo, za skupno ukrepanje komisije in držav članic.

Evropska komisija je novembra lani v okviru prve pogodbe z BioNTechom in Pfizerjem za povezavo zagotovila 200 milijonov odmerkov cepiva ter opcijskih dodatnih 100 milijonov odmerkov, ki bi jih proizvajalec dobavil, ko bi cepivo odobrili. Evropska komisija se je 15. decembra odločila za nakup teh opcijskih 100 milijonov odmerkov, poleg tega je v januarju predlagala še nakup dodatnih 200 milijonov odmerkov skupaj z novimi opcijskimi 100 milijoni odmerkov, ki pa bi jih lahko države članice donirale revnejšim državam ali drugim evropskim državam, pojasnjujejo v Bruslju.

Januarja letos so se sicer pojavila prva ugibanja, da je Slovenija med članicami, ki so se odpovedale svojemu deležu 100 milijonov doz cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Podobno se naj bi dogajalo v primeru cepiva Moderne. Nemški Spiegel je takrat poročal, da sta si več cepiva zagotovili Nemčija in Francija, po drugi strani pa si Poljska, Belgija, Estonija, Slovaška in Slovenija iz te pošiljke niso zagotovile nič. Spiegel se je skliceval na nemške vladne vire. 

Janša je te navedbe zanikal. Zapisal je, da Slovenija sodeluje v skupni dodatni nabavi Evropske komisije, in ponovil, da je Slovenija naročila dodaten milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva. Podobno so odgovorili tudi na ministrstvu za zdravje: "Evropska komisija je vse države članice pozvala, naj sporočijo interes za nabavo dodatnih odmerkov proizvajalca BioNTech/Pfizer – Slovenija se je odzvala in sporočila svoj interes, in sicer za 1 milijon dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 navedenega proizvajalca."

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (644)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murin
21. 03. 2021 09.58
+1
Navajm nekaj podatkov in razmišljanje. Podatki za dan: 19. 3. 2021 Število testiranj: 2,212,245 (Vir uradni podatki na 24 ur.) Pregled cen: za samoplačniški PCR-test od 60 do 120 evrov, za hitri antigenski pa med 15 in 35 evri. ( vir časnik Fiance) Ni javnih podatkov o ločenem številu po vrsti testa. Že na prvi pogled je jasno da je prvi in pravi posel testiranje in ne cepljenje. Cena testiranja je 10 kratnik cene cepljenja. Z cepljenjem tudi izločiš kravo katero molzeš. Iz tega je jasno da naš čakajo novi in novi valovi, ter testiranja vse dokler bomo zmogli. Ukrepi ostanejo, ker prinašajo dobičke privilegiranim. Epidemiologi, svetovalci, lobisti, prilizniki, ki opravičujejo ukrepe rastejo kot gobe po dežju. Jasno, vsi so debelo plačeni z dodatkom za delo v kriznih časi. Med tem pa gospodarstvo ki ustvarja realen dohodek propada. Vse storitvene dejavnosti so na robu preživetja.
FAUSTOS1
17. 03. 2021 18.54
+0
v vsaki normalni demokratični državi ,bi padla vlada a pri nas vlada janšistićna profašistična sds,ki vlada z LAŽ+LAŽ=JANŠISTIČNA RESNICA
Build NEK2
17. 03. 2021 18.09
+1
Schnitzel
17. 03. 2021 13.20
+3
A niso to že takrat objavili v nemških medijih, pa je Janša zanikal.
borjac
17. 03. 2021 10.25
+3
Resnično upam, da niso od zadaj spet kakšni umazani posli, kot so bili pri nabavi zaščitne opreme, Janša rešuje naša življenja istočasno pa kradejo kot srake, ne pozabimo, da je bil v teh mesecih v vlogi ministra za zdravje Janša, torej je v dvojni vlogi PV in ministra za zdravje imel vse 100% v rokah.
borjac
17. 03. 2021 10.16
+7
Janša kalkulira z našim zdravjem, naj se igra z zdravjem svojih otrok in ne z zdravjem naših otrok. Kamen lahko vrže tisti, ki je brez greha, EU je Janši hitro našla greh in ta je, da ni naročil cepiva ki bi ga lahko naročil, takrat je bil Janša v funkciji ministra za zdravje in PV Slo. On ni naročil cepiva ker se mu je zdelo predrago, plačamo ga pa v vsakem primeru mi davkoplačevalci, sedaj pa naj prepričajo ljudi da se cepijo z AstraZenika, sistem cepljenja v SLO se ruši, zaupanje je že zrušeno, čestitke zopet velik uspeh Vlade Janeza Janše.
deltex
17. 03. 2021 10.08
+7
Janez Janša je pozabil naročiti Pfizerjevo cepivo, s katerim cepijo starejše, ne z Astra Zeneco. Saj ni čudno, tip po 5 ur dnevno tvita, nima on časa za takšne malenkosti...
polikarbonatka
17. 03. 2021 10.05
+3
Hobiji,Janša ni naročil cepiv ko bi lahko,pa je šel na Dunaj protestirat glede nepravične razdelitve.Burleska!
natmat
17. 03. 2021 10.05
+6
Ob vsakodnevnih lažeh in zavajanjih te vlade smo ratali slovenci imuni poprej kot na virus-na žalost!!!
anabanana
17. 03. 2021 10.03
+5
Zato pa jj povsod nastavlja svoje "ljudi" da ga ščitijo ko koč 🐻, on nikoli nič kriv, kako lahko hudobni in pokvarjeni ludi mirno živijo, kako ga gleda familija, a se ga je odpovedala😲😲😲
Minimoj
17. 03. 2021 10.01
-2
Vi pa vaši računi vam ne grejo najbolje.
JApajaDAja
17. 03. 2021 09.59
-3
in kdo je najbolj glasen? tisti, ki virus zanikajo, tisti, ki so proti cepivu! :-)
Killing floor
17. 03. 2021 09.59
+3
A cakajo na cenejso cepivo?
Castrum
17. 03. 2021 09.53
-4
Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, ima Slovenija tako zagotovljenih 936.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva iz prve pogodbe in 912.000 iz pogodbe o prvi dodatni količini. Še vedno pa čaka na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov, pojasnjujejo na ministrstvu.
borjac
17. 03. 2021 10.18
+3
Tistemu, ki se ti stalno laže, ne zaupaš več, pa naj govori karkoli, vrvica zaupanja se je strgala.
rogla
17. 03. 2021 09.40
+11
Laž na laž, nesposobnost na nesposobnost - lastnosti vlade.
Killer999
17. 03. 2021 09.39
+12
Ja za stoko je ocitno dober najslabse in najceneje barabe pokvarjene
sinhron
17. 03. 2021 09.37
+17
To , da so čakali na ASTRA ZENECO cepivo , zato niso naročili drugih cepiv je za lase privlečeno opravičilo , s katerim želijo prikriti svojo nesposobnost ! Takrat sta bili na trgu dve cepivi ( Moderna in Pfizer-BION TECH ) ASTRA ZENECO pa je bilo v fazi končnih testiranj pred odobritvijo ! Zato so vse te VLADNE LAŽI težko sprejemljive !
Naiven_od_rojstva
17. 03. 2021 09.36
-6
Nerazumen članek. Sedaj bi morali v tej vladi šlogati tudi prihodnost?
Capone42
17. 03. 2021 09.44
+6
To gre Vizjaku recimo odlično od rok..realno gledano, pa bi morali biti malo manj pokvarjeni
Uporabnik1175947
17. 03. 2021 13.37
+1
Imaš čisto pravi nick, naiven od rojstva do smrti.
Dimitry Krol
17. 03. 2021 09.31
+9
Janša: normalno bomo lahko živeli, ko se vsi cepimo. Prav tako Janša: ne naroči cepiva. Kako čudno. Kot da bi si nekdo prav želel, da to čimdlje traja, al?
borjac
17. 03. 2021 10.20
+2
V temni napovedi princa teme, bi bilo to možno, potem lahko traja tudi represija, policijska ura, preplašeni državljani, diktatura cveti takrat ko narod trpi.
SmoothOperator
17. 03. 2021 09.29