Korona

'Slovenske zdravstvene oblasti sezname delijo s policijo in upravnimi organi'

Strasbourg, 13. 10. 2020 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.F., Ti.Š.
Komentarji
249

Svet Evrope je pozval vlade, naj pri uporabi aplikacij za boj proti pandemiji covida-19 zagotovijo zaščito podatkov. V objavljenem poročilu med državami s pomanjkljivostmi glede zaščite podatkov omenja tudi Slovenijo in izpostavlja, da slovenske zdravstvene oblasti sezname bolnikov delijo s policijo in upravnimi organi. Na ministrstvu za javno upravo pa medtem ugotavljajo, da je "poročilo napisano površno, kar si tako ugledna institucija kot je Svet Evrope, ne bi smela privoščiti".

Svet Evrope je izdal poročilo z naslovom Digitalne rešitve za boj proti covidu-19, ki analizira vpliv pravnega okvira in politik na pravico do zasebnosti in za zaščito podatkov.
Svet Evrope je izdal poročilo z naslovom Digitalne rešitve za boj proti covidu-19, ki analizira vpliv pravnega okvira in politik na pravico do zasebnosti in za zaščito podatkov. FOTO: AP

Dokument vsebuje tudi poglobljen pregled aplikacij za sledenje stikov z okuženimi in orodij za nadzor in ugotavlja, da države aplikacije za boj proti covidu-19 uporabljajo predvsem za sledenje stikom z okuženimi, samodiagnozo ter ugotavljanje spoštovanja odločb o karanteni.

Poročilo v vrsti držav ugotavlja pomanjkljivosti pri uresničevanju konvencije Sveta Evrope o varstvu posameznika glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov, znane tudi kot konvencija 108. Te pomanjkljivosti se nanašajo predvsem na zahtevo po pravni podlagi za sprejete ukrepe, njihovo sorazmernost ter upravičenost glede na javni interes. Kot še dodajajo v poročilu, je Slovenija edina država podpisnica konvencije 108, kjer je aplikacija zakonsko obvezna, predstavljeno pa je bilo, da bo prostovoljna. Prav tako omenjajo več potencialnih nepravilnosti, ki jih je odkril informacijski pooblaščenec, ki so jih delno upoštevali. 

"Slovenski informacijski pooblaščenec je na podlagi številnih pritožb ugotovil varnostne pomanjkljivosti na spletnem mestu, ki obdeluje zdravstvene podatke, o katerih je sam poročal, in zlasti pomanjkanje ustreznega šifriranja. Upravljavci spletnega mesta so morali začasno ustaviti spletne dejavnosti spletnega mesta, dokler v sistem niso bile vnesene potrebne izboljšave, vključno z oceno vpliva na zasebnost," še piše v poročilu Sveta Evrope.

Sezname delijo z drugimi

Med državami s pomanjkljivostmi glede zaščite podatkov poročilo omenja tudi Slovenijo. Slovenske zdravstvene oblasti (tako kot grške in madžarske) sezname bolnikov delijo s policijo in upravnimi organi, omenja poročilo. Svet Evrope ob tem tudi izraža obžalovanje, ker se državam ni uspelo dogovoriti za enotno evropsko aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi. Zaradi številnih različnih sistemov je učinkovitost aplikacij omejena, še poudarja.

Poročilo tudi ugotavlja, da se je med 55 državami, ki so ratificirale konvencijo 108, za decentraliziran pristop pri aplikacijah za sledenje stikov z okuženimi odločilo 26 držav, med njimi Slovenija. 14 se jih je odločilo za centraliziran pristop, deset jih aplikacije bodisi razvija, se še odločajo, ali jih bodo imele ali pa jih bodo delile s sosednjimi državami. Pet držav se je že odločilo, da ne bodo imele aplikacij za sledenje stikom.

Ministrstvo za javno upravo: Poročilo je napisano površno

Na poročilo Sveta Evrope glede aplikacije #OstaniZdrav ter zaščite podatkov pa so se odzvali tudi na Ministrstvu RS za javno upravo. "Žal ugotavljamo, da je poročilo napisano površno, kar si tako ugledna institucija kot je Svet Evrope, ne bi smela privoščiti. Zaradi nekaterih pavšalnih povzetkov in interpretacij poročila, smo se nanj primorani odzvati," navajajo uvodoma.

"Poročilo aplikacijo #OstaniZdrav in tudi druge evropske aplikacije pohvali kot dobro orodje za iskanje stikov z okuženimi in samodiagnozo. Tudi Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT glede varnosti aplikacije ocenjuje, da je prilagoditev iz nemške aplikacije narejena tako, da ne omogoča zlorabe osebnih podatkov uporabnikov. Tudi podatkov o lokaciji, ki jo je treba vklopiti na telefonu ob njeni namestitvi, ni mogoče zlorabiti," zatrjujejo na ministrstvu.

Kot dodajajo, pa je ob tem treba ločevati med aplikacijo #OstaniZdrav in drugimi platformami oziroma spletnimi portali. "V poročilu je namreč največkrat namesto aplikacije #OstaniZdrav omenjena spletna stran https://covid-19-stats.si, ki je ni vzpostavila Vlada Republike Slovenije. Ta spletna stran je omogočala prijavo okužbe, uporabnik je moral vanjo vpisati svoj EMŠO in na ta način zagotoviti, da ni prihajalo do lažnih prijav. Spletno stran so morali njeni avtorji zaradi pomanjkljive varnosti in zbiranja osebnih podatkov umakniti ter izbrisati pridobljene podatke."

V poročilu je po navedbah ministrstva tudi povsem napačno navedeno, da slovenska aplikacija #OstaniZdrav deluje na centraliziranem sistemu zbiranja podatkov. "O tem nismo nikoli razmišljali, saj smo za slovenski trg zgolj prilagodili nemško aplikacijo, ki seveda - to navaja tudi to isto poročilo - deluje na decentraliziranem sistemu. To pomeni, da se stiki zaznavajo na telefonih uporabnikov in ne na centralnem strežniku. Decentraliziran sistem uporabnikom zagotavljala večjo anonimnost. Decentraliziran pristop sta izbrala tudi Apple in Google pri sistemu za obveščanje o izpostavljenosti bolezni covid-19, ki je osnova za delovanje slovenske in nemške različice, zato aplikacije #OstaniZdrav sploh ne bi bilo mogoče narediti na podlagi centraliziranega sistema."

Svet Evrope v poročilu tudi izraža obžalovanje, ker se države niso uspele dogovoriti za enotno evropsko aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi, na kar je večkrat opozoril minister Boštjan Koritnik, med drugim tudi na sestanku z evropskim komisarjem Thierryjem Bretonom. Ministrstvo RS za javno upravo

Na ministrstvu za javno upravo pa ob tem še poudarjajo, da je aplikacija #OstaniZdrav povsem prostovoljna. Bodo pa na podlagi predloga in usklajevanj z Uradom Informacijskega Pooblaščenca v Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 (ZZUOOP), ki bo v četrtek obravnavan na izredni seji Državnega zbora, dodani tudi členi, ki se nanašajo izključno na prostovoljno aplikacijo #OstaniZdrav. "Z novimi določbami PKP5 se torej dodatno konkretizira pravna podlaga za delovanje aplikacije iz Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR)."

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
15. 10. 2020 20.33
Zanimivo jaz o covidu ne vem nič, ne sledim medijem, tv, radiu itd...se ne družim z več kot eno ali dvema osebama...ne govorimo o covidu, dogajanja na cestah, ulicah, trgovinah itd. z vsemi hudobijami nabritimi ljudmi dajemo na ignor. Torej, če nič ne vem, me ne more doseči nič.
Uporabnik1558623
15. 10. 2020 17.39
Danes in jutri so v cerkvah birme.
borjac
13. 10. 2020 20.53
+3
Ministrstvo za javno upravo: Poročilo je napisano površno, torej je Janša je takoj ugotovil, da je kriv Svet Evrope, on pač ne more biti kriv, naslednjič bodo vsega krivi Eskimi, če pa še to ne bo pomagalo bodo mogoče krivi Marsovci, Janša pa ne, Janša ni bil nikoli nič kriv ,niti odgovoren, zaslužen pa popolnoma za vse. No kakorkoli, s takšnim obnašanjem so v meni zatrli še zadnji kanček možnosti, da bi to aplikacijo naložil na telefon, oblast si lahko to aplikacijo nekam vtakne. !!!!!
Periot222
13. 10. 2020 20.49
+1
Prodani placanci sram vas naj bo!
Bavci11
13. 10. 2020 19.25
+0
Tale clanek pa je mal buban.
proofreader
13. 10. 2020 18.03
-3
Po mnenju evrobirokratov bi morala policija zvoniti po vseh hišah in spraševati, če je kdo v karanteni.
proofreader
13. 10. 2020 18.00
+0
Cel dan ste pustili objavljeno laž. Sram naj vas bo.
RamzesII
13. 10. 2020 16.03
+3
Pa menda niste presenečeni, bogve kaj se vse deli.
proofreader
13. 10. 2020 14.35
+1
Naslov so sedaj dali v narekovaje, ker je zavajajoč.
proofreader
13. 10. 2020 14.28
+0
Po inicialkah takoj veš, kdo je spisal to lažnivo novico.
proofreader
13. 10. 2020 14.26
+1
Če policija preverja, ali so ljudje v karanteni, potem potrebuje podatek, koga mora preveriti? Meni je to logično, nekaterim EU birokratom pa očitno ne.
modelx
13. 10. 2020 14.22
-3
v tunjicah je far naložil aplikacijo Katere v vasi še nisem in sedaj žalosten hodi naokoli, ker mu aplikacija nobene ne pokaže
Jožek Brozek
13. 10. 2020 14.20
+4
Varianti, sta samo dve, ali bo Slovenija zaprla Janšo, ali pa bo Janša v stilu Chucka Norrisa zaprl Slovenijo.
Igi31
13. 10. 2020 14.17
-5
david icke na bitchute. WHO je pod nazdorom bill gatesa. In 42 000 satelitov kolikor jih misli poslat nad zemljo Elon Musk služi 5G povezavi človeških možganov in nanorobotov ki jih bomo dobili preko cepiva za covid. Neurolink ki ga je izumil Musk je že v fazi testiranja. Avtomobili ki električni od Muska naj bi zamenjali standard avtomobile pod pretvezo za ohranjanja okolja. V resnici nas bodo električni avtomobili omejevali. Računalnik v takem avtomobilu nam ne bo dovolil da se peljemo tam kamor želimo omejeni bomo na lokacije.Potem ko restavracije, kmetijstvo in trgovine z hrano pridejo v last države bomo dobaili sintetično hrano. Vse gre v smer popolnega nazdora nad narodom. Hitler je senca tega kar sta Elon Musk in Bill gates.
Tobleron
13. 10. 2020 14.36
+3
krokarka
13. 10. 2020 15.56
+2
Ja,v interesu nekaj tipčkov ,(ki imajo denar,oblast,globalno)je, da nam operejo možgane ,tako da jih ne bomo več uporabljali .Posledično bomo ubogali in verjeli njihovim resnicam.
drhook
13. 10. 2020 18.02
+1
roten
13. 10. 2020 14.11
+0
Kim kako čunga Lunga dežela
miselna policija
13. 10. 2020 14.04
+12
tisti katerim je všeč tak nadzor naj montirajo kamero v WC školjko,eno žico naj napeljeo do najbližje policije,drugo pa do trstenjakove!!
Darko32
13. 10. 2020 13.56
+6
Potem se ne čudim, če se izrabljajo osebni podatki in zdravje ljudi za povsem druge nečedne stvari. Namreč nihče mi nebo govoril, da so po POLICIJSKIH uradih, Upravnih enotah in v zdravstvu vsi poštenjaki. Tako posredujejo te podatke komur koli hočejo. Vsi vemo za primer tistega HORVATA in parlamenta,k ije rekel, da so ga nadzirali. Potem pa smo videli, da so šnjofali po 200 osebah z izgovorom, da iščejo prave podatke o tistem HORVATU poslancu. Če je človek bil legitimiran je pokazal osebni dokument na katerem so vsi podatki. Tako ni mogoče še 200 jih zraven pregledati. Če pa nekdo izrablja te podatke za druge stvari pa dobimo šnjofanje po podatkih z izgovorom.
User1063544
13. 10. 2020 13.55
+7
Presenečeni boste, ko vidite koliko bedakov si je to aplikacijo dejansko preneslo - PROSTOVOLJNO. Nam ni pomoči, pa ni važno kdo bo koga ain kakšni so dokazi... Nič od tega ne pomaga...
Darko32
13. 10. 2020 14.00
+1
Testiram andoid nižji od 6.00 in ugotavlja se, da na telefonih, kateri so prizvedeni na kitajskem in so njihove znamke ne delujejo določene aplikacije in kažejo neka čudna sporočila o nadzoru gugla. Sočasno paparati, k iso prav tako android iste verzije delujjeo isti programi brezhibno. Zato se ne čudim, če se pojavljajo napake in imajo probleme z namestitvami. Nekateri bodo zaslužili bajne vsote na račun nesreče drugih.
drhook
13. 10. 2020 18.05
dejannovak
13. 10. 2020 13.54
+7
Aplikacija je zato, da so nekateri z njo zaslužili na plečih poštenih davkoplačevalcev. Kdor meni drugače, je hudo naiven in še ni zrel za demokracijo. Je pa Evropa naša mati in nas bo slej ko prej zaščitila pred mračnjaškim in srednjeveškim SDS-om, ki hoče delovnemu ljudstvu vse pobrati.
Darko32
13. 10. 2020 14.01
+6
dejannovak Žal se moram v celoti strinjati z tvojimi ugotovitvami, saj že v avgustu se je začelo dogajati veliko čudnih stvari, k iso očitno povezani z trgovinsko vojno.
gnoj222
13. 10. 2020 13.52
+9
Ko mas nazije na oblasti ni drugega pricakovat. Kdo presenecen? Ovadbe?