Korona

Predklinična testiranja uspešna. Štrukelj: Kdor se ne bo želel cepiti, naj nosi stroške zdravljenja

Ljubljana, 31. 08. 2020 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
1664

Ekipa, ki dela na projektu slovenskega cepiva proti covidu-19, je sporočila, da so predklinična testiranja na miših pokazala obetavne rezultate. "Največji pomen raziskave je razvoj nove tehnologije, ki bo uporabna ne samo za ta virus, ampak tudi za cepiva za druge viruse v prihodnje," pravi vodja skupine prof. dr. Roman Jerala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovensko cepivo
    07:21
    Iz 24UR ZVEČER: Slovensko cepivo
  • Iz 24UR: Slovensko cepivo
    03:58
    Iz 24UR: Slovensko cepivo
  • Iz SVETA: Slovensko cepivo proti covidu-19
    02:50
    Iz SVETA: Slovensko cepivo proti covidu-19
  • Predklinična testiranja slovenskega cepiva
    22:06
    Predklinična testiranja slovenskega cepiva

 

Cepivo so zasnovali na osnovi plazmidne DNK, ki vsebuje zapis za virusne proteine in v človeških celicah povzroči proizvodnjo virusnih proteinov, ki sprožijo tvorbo protiteles in zaščitnih celic T. 

Slovenski raziskovalci so prve rezultate predstavili v članku, ki so ga pred recenzijo omogočili za javni dostop na strežniku bioRxiv, so sporočili s Kemijskega inštituta. 

Različna cepiva za covid-19 na osnovi plazmidne DNK že testirajo v kliničnih raziskavah v ZDA, na Japonskem in v Južni Koreji. Prednost uporabe plazmidne DNK pa je nizka cena proizvodnje, visoka stabilnost, ki ne zahteva verige zamrzovalnikov, slabost pa je, kot izpostavljajo raziskovalci, manj učinkovit vnos v celice v primerjavi z virusnimi sistemi.

Kot razlagajo raziskovalci, je novost njihovega pristopa v modifikaciji virusnih proteinov v nanodelce, ki spominjajo na viruse, s tem pa so izboljšali odziv imunskega sistema. Pripravili so pet različic virusne proteinske domene RBD, ki je odgovorna za prepoznavanje celičnega receptorja, tako da je na enem delcu od 1 do 60 kopij RBD. 

Priprava virusom podobnih delcev je sicer uveljavljen pristop pri razvoju cepiv, vendar, kot poudarjajo, do zdaj še ni bilo primerjanih toliko različnih načinov tvorbe nanodelcev, od katerih gre za dva izvirna pristopa. 

Rezultati testiranja imunskega odziva miši na cepiva so pokazali, da se je najbolje odrezala različica, kjer so na virusni protein dodali kratek segment, ki je sprožil tvorbo velikih skupkov. V tem primeru je bil odziv več kot stokrat boljši od monomenega proteina, ki ga sicer uporabljajo nekatera druga cepiva. 

Ugotovili so, da protitelesa nevtralizirajo vezavo virusa na človeški receptor v koncentracijah, ki so primerljive z drugimi cepivi in protitelesi pri pacientih, ki so preživeli okužbo. Dodatno so pokazali tvorbo celic T, ki uničujejo celice, ki proizvajajo virusne proteine, kar prav tako lahko ustavi okužbo.

"Največji pomen predstavljene raziskave je razvoj nove tehnologije, ki bo uporabna ne samo za ta virus, ampak tudi za cepiva za druge viruse v prihodnje. Pomembno je, da smo organizirali interdisciplinarno skupino, ki je sposobna rezultate temeljnih raziskav prenesti v klinično uporabo. Upam, da bomo s takšnim sodelovanjem lahko razvili in do pacientov pripeljali kakšno slovensko zdravilo," pravi vodja skupine prof. dr. Roman Jerala.

"Večina strokovnjakov se strinja, da je cepivo edini način, ki ga imamo za izhod iz krize, je pa pomembno varno cepivo in dovolj visoka precepljenost prebivalstva," ob tem pravi Jerala. V tretji fazi kliničnih testiranj je po svetu že devet cepiv – več ameriških, britansko, več kitajskih cepiv ...

Jerala poudarja, da se cepiva danes izdelujejo drugače, kot so jih pred desetletji, ko so uporabljali oslabljen virus, kar pa je lahko povzročilo razvoj bolezni, kot se je na primer zgodilo v primeru otroške paralize: "Danes se uporabljajo podenote, deli virusa, ki ne morejo povzročiti bolezni."

Pristopi na DNK in RNK pa danes raziskovalcem omogočajo hitro in uspešno delo. "Včasih je razvoj cepiva trajal deset let, s sodobnimi pristopi se je čas občutno skrajšal, kar se ni zgodilo samo v tem primeru, ampak že prej, tudi pri virusu zika, zato je bila tehnologija že pripravljena." 

Ob tem je Jerala opozoril, da gre za rezultate predkliničnih študij, kar pomeni šele začetno stopnjo in da je do uporabe cepiva pot še dolga. Treba bi bilo namreč izvesti obsežne klinične študije ljudeh, vendar pa po njegovem mnenju nima smisla nadaljevati z razvojem tega cepiva, ko bo enkrat že na voljo varno in učinkovito cepivo proti novem koronavirusu. Vseeno pa ocenjuje, da so rezultati dobra popotnica za nadaljevanje raziskav, morda bodo dobra podlaga tudi za razvoj kakšnega cepiva za nov virus v prihodnosti. Slovenski raziskovalci namreč  priznavajo, da so z razvojem cepiva proti covidu-19 nekaj mesecev za kolegi iz tujine, ki so začeli prvi, prav tako imajo na razpolago neprimerljivo nižja sredstva.

Če pa je že govora o morebitnih scenarijih, kdaj bi se lahko začela klinična testiranja, pa Jerala meni, da je to pravzaprav neznanka. Pri nas kliničnih testiranj cepiv še ni bilo, ni znano, v kakšnem času lahko to odobrijo regulatorji, morda do konca leta, morda decembra. Bodo pa rezultati raziskave predstavljeni Evropski agenciji za zdravila, ki bo odločila, ali je cepivo primerno za klinična testiranja. Prav tako zdaj čakajo recenzije strokovne javnosti. 

Kaj sledi?

Za naslednje korake so v Sloveniji sicer organizirali konzorcij, v katerem poleg Kemijskega inštituta sodelujejo raziskovalci Veterinarske fakultete, Fakultete za farmacijo UL, zdravniki Infekcijske klinike UKC in Univerzitetne bolnišnice Golnik ter podjetja Jafral, ki bo pripravilo proces za proizvodnjo cepiva za klinične študije in dokumentacijo za odobritev klinične študije v skladu z visokimi zahtevami za aplikacijo cepiva v človeka. V dosedanji raziskavi so z reagenti slovenskim raziskovalcem pomagali sodelavci iz Švice in Nemčije. 

"Prostovoljno cepljenje. Vendar ..."

Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je medtem dejal, da se je "skupina raziskovalcev pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale priključila vodilnim vrhunskim biotehnološkim podjetjem, ki razvijajo novo cepivo z novimi, izvirnimi tehnologijami".

Ob tem je še komentiral nekaj drugega aktualnega dogajanja na področju cepiva proti covidu-19. Opozoril je, da je rusko cepivo, kjer so preskočili tretjo fazo testiranj, "ruska ruleta", in da upa, da se stvari ne bodo zapletle in da je cepivo učinkovito in varno, sicer bo to voda na mlin nasprotnikom cepljenja. Uvoz ruskega cepiva k nam zaradi evropske zakonodaje sicer ni mogoč. Mogoč bi bil le interventni uvoz, za katerega pa bi morala obstajati resnično dobra strokovna podpora. "EU ne more sprejeti ruskega cepiva, ker ni bilo narejeno po pravilih dobre klinične prakse," razlaga Štrukelj. 

Glede cepljenja pa je dejal, da meni, da bi morala biti odločitev za cepljenje prostovoljna: "Obveznost cepljenja je za demokracijo neprijetna." Prav tako pa meni, da bi morali tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, sami nositi stroške zdravljenja. Ti lahko v najslabšem primeru, ob hudem zapletu bolezni, dosežejo tudi 25.000 evrov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1664)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mari merci
03. 09. 2020 19.08
+16
Plačujemo dodatno zdravstveno zavarovanje, tudi če ne gremo k zdravniku. Čakalne vrste so bile že pred tem, odnos nekaterih zdravnikov in na splošno osebja, je bil že prej katastrofalen. Sedaj so se lotili še strašiti ljudi. Epidemijo so preklicali, odprli naenkrat vse kar se je dalo odpreti. Saj smo vsi vedeli, da bo septembra tako in da bo število okužb večje. Sploh se še ne ve, koga naj bi cepili, nek "strokovnjak" pa že grozi, da v primeru, da se ne bomo cepili, da bi morali sami plačati stroške zdravljenja. Nekateri sploh nimajo simptomov ali pa imajo blage, pa bi se po njegovem mnenju morali vsi cepiti. Kaj pa, če bo kakšno zdravilo uspešno? Ne vemo niti kakšni bodo stranski učinki in ali bo cepivo res delovalo, oni nam pa grozijo, da si bomo sami plačali stroške zdravljenja. To res ni več normalno. Vsekakor, ko bo na voljo cepivo, bomo videli, kako se bodo odločali v drugih državah. Bomo kopirali kot zmeraj. Vsekakor bi pa morali tudi za ustrahovanje nekateri kazensko odgovarjati. Tale izjava gospoda je neprimerna.
Uporabnik1857044
02. 09. 2020 18.06
+12
V cepivu bo vse prej kot zdravilo, to je marsikomu jasno!!!! Cepi ti sebe v jezik!
diMarzio
04. 09. 2020 18.14
-4
Če bi se brigal zase, bi ti za druge zmanjkalo časa. Glede cepiva in kovida nasploh - a je mar samo pri nas? A je samo naša vlada tako zatežena? In nenazadnje, kaj bo, po tvojem, v cepivu v resnici?
lilihip
02. 09. 2020 12.16
+18
ustrahovanje in izsiljevanje ljudi. kratenje svoboščin. če je tako naj torej tudi kadilci in alkoholiki krijejo zdravljenja povezana z bolezniji zaradi njihove razvade (to je samo kot primer, ne želim disktriminirat kadilce ali kodarkoli, če velja za ene naj tudi za druge!)
levinja4
02. 09. 2020 09.41
+20
kdo bo nosil odgovornost za posledicami stranskih učinkov - vsako cepivo se mora testirati kar nekaj let, da se lahko določijo vse možne stranske posledice - edino če ste nas navadne ljudi (sami se sigurno ne boste cepili) določili za poskusne človeške "miši"
provni
02. 09. 2020 09.07
+8
Kdo garantira, da ne bodo živalske primesi v cepivu gensko spremenile človeka, ki bo s tem bolj dovzeten na živalske okužbe. Cepivo naj bo izdelano iz rastlin, ki so manj nevarne človeku.
miso4545
02. 09. 2020 09.03
+8
Veliko zdravnikov si tega naziva ne zasluži. Sam imam zelo slabe izkušnje z zdravstvenim domom Vič- Rudnik...
leond1
01. 09. 2020 18.01
+11
štrunkelj ima cepivo za pirčevo
Brandy Amerigo
01. 09. 2020 15.59
+48
G. Štrukelj, velja tudi obratno, da mora v primeru, ko nastanejo posledice zaradi cepljenja, bolnišnica nositi stroške odškodnine pacientu.
eurosapiens
01. 09. 2020 13.27
-40
normalno ... kdor se ne bo cepil ali spoštoval pravil naj si sam plača zdravljenje ... menda ja ne bodo odločali google strokovnjaki medicine z bicikli ... zdaj so postali strokovnjaki že za cepiva a ne znajo drugo nič kot jointa zavit
ata_jez
01. 09. 2020 13.19
+15
Drugače so pa cepiva zakon! Ali ste vedeli, da za razliko od ostalih zdravil nimajo specificiranih stranskih učinkov. In da se ne ve, kakšen je vpliv na ljudi, ki imajo kako drugo bolezen ... recimo avtoimuno. In da zelo slabo 'primejo' prav v najbolj ogroženi skupini - starostnikov? In da je RVC največji prav na cepivih?
Mr.
01. 09. 2020 13.07
+56
Izjava Štruklja je več kot neprimerna! Pa tudi komentarja ni vredna ker je taka izjava poden od podna!
jutri_pa_res
01. 09. 2020 12.47
-14
Verjetnost, da ti bo škodovalo cepivo, bo manjša, kot pa verjetnost, da ti bo škodoval virus. Ampak, veliko ljudi (predvsem tisti brez kakšne naravoslovne izobrazbe) ima žal težave z razumevanjem statistične verjetnosti nekega dogodka, tako da tudi verjetnosti nekega dogodka ne zmorejo pravilno ovrednototi in nasedajo na vesti tipa "eden je bil gozdar, nikoli ni kadil in vendar je pri 50 letih dobil raka na pljučih ali enega so cepili, pa je potem dobil neko čudno bolezen". Čudno, da si upajo na cesto, glede na to, koliko je tam vsako leto mrtvih in invalidov.
InterReflectlons
01. 09. 2020 12.50
+27
Tukaj so tudi druga prepričanja. Enim religija ne dovoli. Eni pa se bojijo, da ne bo cepivu strup ali kakšen čip. Ker je elita toliko zla naredila v preteklosti, ji danes nihče več ne zaupa.
Brandy Amerigo
01. 09. 2020 16.03
+5
Sorry, statistika v primeru stranskih učinkov cepiva pacientu ne pomaga. Ima škodo in nekdo mu ko mora povrniti. Pa ne zdravstvena blagajna.
FIRBCA
01. 09. 2020 12.43
-2
En predlog inekcija ima 90mililitrov naprimer ok z isto inekcijo cepimo enega zdravnika in 2 drzovljana. Ali drugace gremo v vrsto vsi pomesani pa se cepimo. Ne zdravniki nekje ko raje ne ve se cepijo in scim.
Jenkec
01. 09. 2020 12.41
+23
Zaradi takih so se mi štruklji zagabili
giovanni2
01. 09. 2020 12.37
+51
G. Štrukelj, denar za moje zdravljenje in za vašo plačo gre iz istega izvora, iz moje bruto plače, pa iz bruto plače vsakega zaposlenega.
lilihip
01. 09. 2020 12.35
+14
''predklinična testiranja na miših pokazala obetavne rezultate'' na slovenceljnih ne bo delovalo ker niso miši ampak podgane
Tor1961
01. 09. 2020 12.24
+43
Gospod Štrukelj upam, da boste imeli j.... in se boste prvi cepili vi.
cirenij
01. 09. 2020 12.21
+49
Pravi nedelovni štrukelj. Plačujemo obvezno in dopolnilno zdravstvo in tale štrukeljček bi nam onemogočil zdravljenje? In to zaradi nepreverjenih cepiv? Pa tudi, če so "preverjena" me nihče ne more prisilit, da se cepim.
fairplayy
01. 09. 2020 12.13
-28
Dajte vklopit zdrav razum, kako pa je covid testiran na ljudeh?? Tisti ki ga prebolijo imajo veliko verjetnost trajnih posledic na organih in dihalih. Cepivo je vsaj toliko preizkušeno, da je možnost posledic minimizirana
cirenij
01. 09. 2020 12.21
+18
jutri_pa_res
01. 09. 2020 12.36
-7
levinja4
02. 09. 2020 09.46
+2
upam, da boste prvi v vrsti - predlagam, da se vsi s takim pogledom prijavite za poskusne človeške "miši" in potem bomo, ko bomo videli stranske učinke na vas, se bomo odločali še ostali kako in kaj
Cervantes Saavedra
01. 09. 2020 12.11
-8
Na katero zabavo ali izlet z avtobusom boste raje spustili svojega necepljenega otroka - tam, kjer so vsi drugi otroci cepljeni ali tam, kjer ni nobeden?
FIRBCA
01. 09. 2020 12.40
+7
Cervantes.. tam ko se ni bolanih, ko so jih cepili.