Korona

V petek potrdili 1731 novih okužb, umrlo 41 bolnikov s covidom-19

Ljubljana, 14. 11. 2020 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Maja Račič
Komentarji
883

V petek smo v Sloveniji opravili 6657 testiranj na novi koronavirus in potrdili 1731 novih okužb, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov je bil tako 26-odstoten. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1224 oseb, od tega jih je 206 na intenzivni negi. Zlasti ob začetku epidemije so sicer mnogi želeli vleči vzporednice med covidom-19 in gripo. A Matjaž Jereb iz ljubljanskega UKC poudarja, da je smrtnost zaradi covida-19 vsaj desetkrat večja kot pri gripi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uvoženi primeri okužb
    01:23
    Iz 24UR: Uvoženi primeri okužb
  • Iz 24UR: Nejasna pravila
    03:04
    Iz 24UR: Nejasna pravila
Delež pozitivnih testov ostaja relativno velik.
Delež pozitivnih testov ostaja relativno velik. FOTO: Dreamstime

V petek smo v Sloveniji opravili 6657 testov na novi koronavirus, pri tem pa potrdili 1731 novih primerov okužbe, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov tako ostaja relativno velik (26-odstoten), čeprav se v primerjavi s prejšnjimi dnevi počasi zmanjšuje.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1224 bolnikov s covidom-19, kar je 25 bolnikov več kot dan prej. Na enotah intenzivne terapije se je v petek zdravilo 206 bolnikov s covidom-19 oz. šest več kot v četrtek. V domačo oskrbo so odpustili 95 oseb, potem ko so jih v četrtek 79. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Splošna bolnišnica Celje je medtem na Twitterju sporočila, da število hospitaliziranih na intenzivni negi raste. Danes je pri njih hospitaliziranih 116 bolnikov s covidom-19 na navadnem oddelku in 22 na intenzivnem. Umrla sta dva bolnika. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa je hospitaliziranih 190 bolnikov, od tega jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje, so navedli.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je pri nas trenutno 19.803 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je nekoliko upadla in znaša 945.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 54.001 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 765 covidnih bolnikov.

Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Bojane Beović o vrhu epidemije še ne moremo govoriti. Glede na precejšnje število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v minulem tednu in glede na to, da je med njimi kar nekaj starejših, je po njenih oceni pričakovati, da se bo število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še nekaj časa povečevalo.

Slovenija se po številu smrti bolnikov s covidom-19 uvršča na četrto mesto med državami EU

V drugem epidemičnem valu je število umrlih bistveno večje, a hkrati je stopnja smrtnosti nižja. Tudi v drugem valu se okužbe širijo po domovih za starejše. Med umrlimi je največ starejših od 85 let. Več oskrbovancev umre v domovih kot pa bolnišnicah.

V drugem epidemičnem valu – če predpostavljamo, da se je ta začel z začetkom septembra, je po vladnih podatkih umrlo skupaj 590 bolnikov s covidom-19, samo septembra in oktobra pa 204. Samo v novembru je umrlo do zdaj 361 bolnikov s covidom-19. S tem se po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Slovenija po številu smrti bolnikov s covidom-19 na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh uvršča na četrto mesto med državami EU. Večjo smrtnost v zadnjem času so imele še Češka, Belgija in Madžarska.

Ti podatki se sicer razlikujejo od podatkov, ki so objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), vendar so vladni podatki bolj ažurni. 

"Zaradi trenutnih izrednih razmer v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih je uradno poročanje v zbirko pri NIJZ počasnejše, zato nastaja tolikšna razlika," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Torej če upoštevamo, da je od 1. septembra do 12. novembra skupno umrlo 591 bolnikov s covidom-19, medtem ko je bilo v tem obdobju potrjenih 49.399 okužb, pomeni, da je bil delež umrlih glede na potrjene okužbe 1,2-odstoten.

Medtem pa je v prvem valu od skupaj manj kot 1500 potrjeno okuženih umrlo 108 bolnikov, kar pomeni, da je bila takrat smrtnost 7,3-odstotna.

Bolniki s covidom-19 umrejo v osnovi zaradi odpovedi enega ali več organov ob hudi prizadetosti dihal. Največ jih umre zaradi zapletov po pljučni emboliji oz. trombozi, nato zaradi odpovedi pljuč zaradi pljučnice, pri nekoliko mlajših bolnikih pa je vzrok smrti ta, da se ob hudi prizadetosti dihal zapletejo druge kronične bolezni, zlasti srčne.

Stopnja smrtnosti je nižja tudi na enotah intenzivne terapije, kjer zdravijo najhuje bolne s covidom-19. Vodja oddelka za intenzivno terapijo na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb pojasnjuje, da je v drugem epidemičnem valu smrtnost teh bolnikov na intenzivnih oddelkih okoli 15-odstotna, to je manj kot v prvem valu, ko je bila 30-odstotna. A kot je poudaril, imajo denimo v UKC Ljubljana trenutno 63 kritično bolnih, večina je priklopljena na aparate, in pri nobenem ne morejo napovedati razpleta zdravljenja.

Zlasti ob začetku epidemije so mnogi želeli vleči vzporednice med covidom-19 in gripo. A Jereb poudarja, da neposredna primerjava med tema boleznima ni mogoča. Ocene glede smrtnosti so sicer različne, a nedvomno je, da je smrtnost zaradi covida-19 vsaj desetkrat večja kot pri gripi. Desetkrat večji kot pri gripi je tudi sprejem teh bolnikov v enote za intenzivno terapijo.

Jereb je še pojasnil, da bolniki s covidom-19 umrejo v osnovi zaradi odpovedi enega ali več organov ob hudi prizadetosti dihal. Največ jih umre zaradi zapletov po pljučni emboliji oz. trombozi, nato zaradi odpovedi pljuč zaradi pljučnice, pri nekoliko mlajših bolnikih pa je vzrok smrti ta, da se ob hudi prizadetosti dihal zapletejo druge kronične bolezni, zlasti srčne.

Do konca oktobra je bilo po uradnih podatkih NIJZ največ bolnikov s covidom-19, ki so umrli, starih več kot 85 let. Število smrti se manjša s starostjo, je bil pa najmlajši bolnik, ki je umrl, iz starostne skupine od 35 do 44 let. 

Povprečna starost teh bolnikov na intenzivnih oddelkih v okviru UKC Ljubljana je 69 let, medtem ko so tisti, ki na intenzivnem oddelku umrejo, povprečno stari 75 let, so za sporočili z UKC Ljubljana.

V prvem valu je sicer umrlo 87 oskrbovancev domov, od tega 55 v domovih in 32 v bolnišnicah. V septembru in oktobru pa je umrlo skupaj 131 oskrbovancev, od tega 73 v domovih in 58 v bolnišnicah.

V. d. sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik pojasnjuje, da o premestitvi oskrbovanca s covidom-19 v bolnišnico odloča domski zdravnik. Če je oskrbovanec samo okužen in ne potrebuje hospitalizacije, ga premestijo v rdečo cono.

Novi ukrepi

obvestilo Lidl

Po družbenih omrežjih se medtem deli obvestilo ene od trgovskih verig, da bodo s ponedeljkom s svojih polic umaknili vse izdelke, ki spadajo pod oblačila, obutev ali tehnično blago, saj jim tako narekuje vladni odlok. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenija Marija Lah je ob tem opozorila, da se vnovič soočajo z zelo nejasnimi navodili vlade. 

Kot je dejala za TV Slovenija, ne vedo, zakaj je nastala sprememba, čeprav so že v petek na pristojno ministrstvo poslali ogromno vprašanj, odgovora pa niso dobili. Bomo torej otroku lahko v tem času kupili šolske potrebščine, kot so radirka, barvice, zvezek? "Karkoli bom rekla, je to zgolj intuicija, ampak če gremo po črki odloka, se to ne bi smelo," je za TV Slovenija dejala Lahova.

Da bi ustavili širjenje novega koronavirusa, je bilo sicer sprejetih nekaj novih ukrepov. Od včeraj je za 14 dni prepovedano vsakršno zbiranje ljudi, razen če gre za člane ožje družine ali istega gospodinjstva. 

S ponedeljkom se zapirajo tudi vse nenujne trgovine in javni potniški promet. Bo pa dovoljen prevoz na delo do šest oseb v istem vozilu, če gre za zaposlene istega podjetja, je potrdil minister Vrtovec. Vrhunski in poklicni šport se medtem še naprej izvajata po dosedanjih odlokih.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.25

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pozitiven na novi koronavirus

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v petek opravil test na okužbo z novim koronavirusom, na katerem je bil pozitiven. Krivec je bil od srede v samoizolaciji, saj je bila na testu pozitivna njegova žena, ki se je okužila na delovnem mestu, so sporočili iz poslanske skupine SDS.

16.03

Deset novih potrjenih primerov tudi v starostni skupini od 0 do 4 leta

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
15.15

Največ aktivnih okužb v Rogašovcih, največ novih v Ljubljani

Najvišji delež aktivnih okužb z novim koronavirusom so tudi v petek beležili v občini Rogašovci, kjer je ta znašal 3,485 odstotka. Občina z najmanjšim deležem aktivnih okužb je bila Kočevska. Največ novih primerov, 175, so v petek našteli v prestolnici, s 96 potrjenimi okužbami ji je sledil Maribor.

15.10

Nejasen vladni odlok: prepoved oblačil, obutve in tehničnega blaga?

Po družbenih omrežjih se deli obvestilo ene od trgovskih verig, da bodo s ponedeljkom s svojih polic umaknili vse izdelke, ki spadajo pod oblačila, obutev in tehnično blago, saj jim tako narekuje vladni odlok. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenija Marija Lah je ob tem opozorila, da se vnovič soočajo z zelo nejasnimi navodili vlade. Ne vedo, zakaj je prišlo do spremembe. Bomo torej otroku lahko v tem času kupili šolske potrebščine, kot so radirka, barvice, zvezek? "Kar koli bom rekla, je to zgolj intuicija, ampak če gremo po črki odloka, se to ne bi smelo," je za TV Slovenija dejala Lahova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (883)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trembalajek
14. 11. 2020 21.59
-2
Vlada lahko noč in sladko spi, o tebi sanjal bom.
komarec
14. 11. 2020 21.36
+4
Pa ta vlada je imela najboljše ukrepe na svetu.
komarec
14. 11. 2020 21.32
+0
A je Trump kaj twitnil jajotu?
NajboljsiBoguniverzuma
14. 11. 2020 21.14
-4
Ahahaha levaki!! Nobene replike, nič!! Kako ste predvidljivi! Zaradi vas, smo tam, kjer smo!! Hvala Bogu, je g. Janez Janša PV, njegova vlada dela odlično in transparentno. Jaz sem pa ponosen član SDS in vam iz prve roke povem, da tako sposobne ekipe pri nas ni več! Leta 2022, so volitve, pride v DZ še SLS in sestavimo pravo pomladno vlado!!! AVE Janša, AVE SDS, AVE slovenska pomlad!!
simeoni
14. 11. 2020 21.27
+0
Ali si ti tudi pozitiven ? Ali tudi žep držiš odprt ?
komarec
14. 11. 2020 21.31
-1
Jožajoža
14. 11. 2020 21.05
+5
ljudje,rešujete se,kakor veste in znate. vsak, ki ima sorodnike po svetu, naj se umakne tja.
WolfeWoof
14. 11. 2020 21.10
+1
Grem u kanado sam takoj ko mi janezek odpre pot.
WolfeWoof
14. 11. 2020 21.04
+4
Dol s paniko! Ukrepi samo vsem škodujejo!
NajboljsiBoguniverzuma
14. 11. 2020 20.33
+2
Jankoviću odpišejo dobrih 30 mio evrov, to vas ne moti, ane?? NLB opere milijardo evrov za Irance, Bratuškova nas osramoti na CNN, jedrske odpadke bi reciklirala, zmetala v banke dobrih 5 milijard. Zmaga ga pa tista fotografija!! Na Stožicah je bila nogometna tekma ( nasprotnika se ne spominjam), ko so skupaj sedeli Janković, Bratuškova in Tošić!!!??
adonai
14. 11. 2020 20.32
-2
To da zdaj že vsak dan umre 40 ljudi kaže na popoln razpad zdravstvenega sistema,... število na intenzivni terapiji kaj več kot 200 izgleda ni možno, ter sedaj pač ljudje umirajo.
vezuv_
14. 11. 2020 20.38
+3
Če bolnišnice takšno število bolnikov ne morejo sprocesirat, je bolje da jih zapremo - kaj bi šele bilo, če bi imeli potres. Sicer pa se sprašujem, kako bo šel Počivalšek k svoji ljubici na uno stran meje (baje jo ima na Hrvaškem)
simeoni
14. 11. 2020 21.30
-1
To, da vsak dan umre 40 ljudi ni razpad zdravstvenega sistema, ampak informacijskega med vlado in NIJZ.
majmun11223344
14. 11. 2020 20.24
+2
Twito, bruh...
majmun11223344
14. 11. 2020 20.23
+4
Čestitke desnuharsko vladi, poleljali ste nas z vašimi veleumnimi ukrepi na četrto mesto v EU. Čestitke druzetu Janezu, vladni ekipi za res fenomenalne ukrepe. Ja ja, ljudje so krivi, seveda, vi pa ste krivi ker niste znali in bili sposobni izpeljati ukrepov ki bi državljane bolj zaščitili, kakršnikoli že to so. To je dejstvo. Desnuharji o vedno bili grobarji slovenskega naroda.
WolfeWoof
14. 11. 2020 21.08
+1
Ne bluzi. Nobedn ukrep ne pomaga. Če si skos doma zaprt (najstrožji ukrep, da te vojska drži doma) imunski sistem pade u nulo pa zboliš takoj ko vrata odpreš. Gibanje pa telesni stiki so pač pomembni da si zdrav. To je nov virus ki je sedaj povsod. Ne zaščiti te nobeno zapiranje, sam zdravilo ki pride konc decembra.
ni_mi_vse_eno
14. 11. 2020 20.18
-1
V teh pozitivnih časih moramo biti negativni, hehe.
Ost1234
14. 11. 2020 20.13
+8
Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v petek opravil test na okužbo z novim korona virusom, na katerem je bil pozitiven. Pa kaj, a se niti sami ne držijo dekretov svojega firerja?
luzarf@arcor.de
14. 11. 2020 20.08
+9
Da en Virus obstaja je možno? da pa kar naenkrat nihče neumre za recimo Rakom, Grupo, Srčno kapjo ali Možgansko kapjo, pa enostavno nemorem verjeti.
grozjak
14. 11. 2020 20.15
-1
Z0r98xyw
14. 11. 2020 20.06
+1
luzarf@arcor.de
14. 11. 2020 20.04
+0
in koliko je umrlo za drugo boleznijo?
grozjak
14. 11. 2020 20.18
+0
grozjak
14. 11. 2020 20.02
-5
Vsak dan eno in isto..zbor yutub in fejsbuk nobelovcev, ki si ene maske ne znajo ali nočejo nadeti (kršenje nevem kazere svoboščine) in rok dezinficirati, a tocno vedo, da sta za vse kriva janez in marjan z oprodami...zato pa smo v tem sranju.....SAMO LJUDJE SAMI LAHKO KAJ NAREDIMO DA ZAJEZIMO COVID, UKREPI SO ZASTONJ, ČE SE JIH KRŠI.......Lahko noč raja nevedna....
velikauharica
14. 11. 2020 19.59
+4
Eurostat: Učinek spomladanskega vala pandemije na zaposlenost mladih v Sloveniji največji v EU Spomladanski prvi val pandemije covida-19 je občutno vplival na zaposlenost v povezavi. V drugem letošnjem četrtletju je tako stopnja zaposlenosti v četrtletni primerjavi padla za največ od leta 2000. Še posebej na udaru so bili mladi in v tej skupini se je Slovenija znašla na samem vrhu po padcu stopnje zaposlenosti.
Jožajoža
14. 11. 2020 19.49
+7
janša,hvala ti za grozote,ki si nam jih pridelal s svojo nevednostjo in bahavostjo.
grozjak
14. 11. 2020 19.51
-7
grozjak
14. 11. 2020 19.52
-8
Kaj ti je janša al kdorkoli kriv, če ne zastopiš zakaj maska itd....
NajboljsiBoguniverzuma
14. 11. 2020 19.56
-1
@ Joža, kako ste meni zanimivi levaki, res! Pri vas je za VSE kriv g. Janez Janša!! Pa kako vas ni sram???? Vaše si poglejte, kako ste oprali celo milijardo za financiranje iranskega terorizma! Serpentinšek nas je praktično skregal z vsemi sosedami! Ko je prišlo do ene največjih križ pri nas, pa rep med noge in odstop??!??
NajboljsiBoguniverzuma
14. 11. 2020 19.56
-2
NajboljsiBoguniverzuma
14. 11. 2020 19.41
-2
Oče, oprosti jim, saj ne vedo, kaj delajo!!
SnowmanR
14. 11. 2020 19.37
+6
O kakšnem kovidu je beseda? HCov-299E? HCov-OC43? SARS-CoV? HCoV-HL63? HKU1? MERS-COV? CoviD-19?
urtika
14. 11. 2020 20.18
+3