Korona

Polno zaščitenih le devet odstotkov, se cilj o zadostni precepljenosti vse bolj odmika?

Ljubljana, 30. 04. 2021 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
210

27. decembra se je v Sloveniji začelo težko pričakovano cepljenje proti covidu-19. Pristojni so ta pomemben mejnik označevali za 'luč' na koncu predora, ki bi nam prinesla vrnitev v normalno življenje, zadostno precepljenost pa napovedovali za konec junija. A dejstvo je, da smo štiri mesece kasneje z dvema odmerkoma cepili 'le' devet odstotkov populacije, cepilno strategijo pa že vseskozi spremljajo težave. Do poletja nas ločita le še dva meseca, ob pomanjkljivi dobavi cepiv in dejstvu, da po štirih mesecih še vedno nimamo nacionalnega sistema za naročanje na cepljenje, pa ostaja vprašanje, ali nam bo uspelo nadoknaditi vse zamujeno.

Čeprav je stroka bojda temu predlogu nasprotovala, je vlada pred kratkim znova spremenila cepilno strategijo in dovolila cepljenje maturantov. Interesa je bilo sicer bolj malo.
Čeprav je stroka bojda temu predlogu nasprotovala, je vlada pred kratkim znova spremenila cepilno strategijo in dovolila cepljenje maturantov. Interesa je bilo sicer bolj malo. FOTO: Ervin Čurlič

Po vodenju vladnih novinarskih konferenc, ki jih je pogosto ’začinil’ z ostrim jezikom in neposrednostjo, je januarja letos Jelko Kacin zapustil mesto vladnega govorca. Čakalo ga je novo delo v kabinetu premierja Janeza Janše, njegova poglavitna naloga pa skrb za koordinacijo množičnega cepljenja.

Sredi februarja je Kacin zatrdil, da bodo po načrtu 1. aprila zagotovo pripravljeni na množično cepljenje. Dejal je, da bo cepljenje potekalo v zdravstvenih domovih v sodelovanju z občinami, medtem pa se bodo pristojni osredotočili na iskanje novih dobaviteljev cepiv. Opomnil je, da je treba precepiti od 60 do 70 odstotkov prebivalstva, cilj pa je bil že od samega začetka, da to storimo do konca junija. V primeru, da bi nas dobavitelji pustili na cedilu, bi sledil 'črn scenarij', s tem pa bi se cepljenje zavleklo v poletje ali celo v jesen. 

"Organizirali smo se tako, da bi lahko s prvim aprilom zagotovo šli v masovno cepljenje. Sicer bomo za izvedbo pripravljeni že prvega marca, vendar cepiv takrat še ne bo. Sposobni moramo biti cepiti s 500.000 do 600.000 odmerki na mesec. Če to prepolovimo, je to vsaj 300.000 ljudi na mesec – in potem se to pozna. Na voljo imamo samo tri 'množične' mesece in poskusili bomo narediti čim več in nadoknaditi zamujeno, odvisno pač od tega, koliko cepiva bo na voljo,"je optimistično napovedal Kacin. 

Marca je Kacin nato ocenil, da izvedba cepljenja poteka dobro, a so možne izboljšave. Opazil je, da posebej pri starejših koga po nesreči zgrešijo. "Če kdo izostane, so zagotovo vedno tako pri roki naslednji, ki vstopijo v vrsto. Nam cepivo ne ostaja," je poudaril.

Kmalu je bilo jasno, da strategija cepljenja, ki jo je vlada v preteklih mesecih že večkrat spremenila, ne poteka gladko. Na medije so se začeli obračati posamezniki s svojimi zgodbami, ki so pričale o neupoštevanju cepilne strategije in slabi organiziranosti. Medtem ko večina zdravstvenih domov po Sloveniji takrat še ni cepila 75-letnikov ali celo 80-letnikov, so ponekod prišli na vrsto že zdravi 24-letniki. Gre za primer iz Hrastnika, kjer so v tamkajšnjem zdravstvenem domu že cepili zdravega 24-letnika in njegove starše, stare od 50 do 60 let, brez pridruženih bolezni.

Zdravstvena inšpekcija bo opravila nadzor nad morebitnimi odstopanji od cepilne strategije, je bil takrat jasen Jelko Kacin. A vse bolj je postalo jasno, da je to, kako hitro boste prejeli cepivo, odvisno od tega, v katerem delu Slovenije živite.  

Po očitkih, da ponekod cepijo že zdrave mlade, je nato 12. marca Kacin napovedal rešitev. Po njegovih napovedih so pristojne institucije pripravljale program, s katerim se bodo uskladile prijave za cepljenje, na primer med izraženim interesom za cepljenje prek e-Uprave in prijavo pri osebnem zdravniku. Ministrstvo za javno upravo je NIJZ odstopilo podatke o prijavah prek e-Uprave, NIJZ pa je začel pripravljati program za usklajevanje prijav. "Rok, da to operativno začne delovati, je prva polovica aprila, ko naj bi imeli dovolj odmerkov cepiva," je dejal Kacin. A se je znova zapletlo. 

Dovolj odmerkov aprila nismo prejeli, hkrati pa štiri mesece od začetka cepljenja proti covidu-19 še vedno nimamo vzpostavljenega nacionalnega sistema za naročanje na cepljenje. Kacin je za organizacijske težave obtožil informacijsko pooblaščenko, češ da naj bi blokirala obravnavo več kot 140.000 prijav prek eUprave. Spomnimo, da je informacijski pooblaščenec opozoril, da zbiranje interesa za cepljenje prek omenjene vloge, ki se je začelo decembra lani, ni imelo jasnega namena, prijavljeni pa so bili zavedeni. 

Spor z informacijsko pooblaščenko

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik se je na Kacinove besede ostro odzvala in jih označila za neprimerne. Poudarila je, da ob oddaji vloge državljani niso izvedeli, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval, še manj pa, za katere namene. Kaj so s prijavo dosegli, je tako nemogoče objektivno ugotoviti. Ker pristojni danes državljane pozivajo, naj se prijavijo na cepljenje pri svojem osebnem zdravniku, vse to pod resen vprašaj postavlja nujnost množičnega zbiranja podatkov. Zato je začasno zamrznila uporabo baze osebnih podatkov, dokler pristojni posameznikom ne posredujejo vseh ustreznih informacij, kar pa je NIJZ pred dnevi izpolnil. A jasno je, da je prvi poskus vzpostavitve centralnega zbiranja prijav na cepljenje več kot očitno spodletel, NIJZ in ministrstvo za zdravje pa po štirih mesecih od začetka cepljenja zdaj pripravljata novo aplikacijo. 

Ali bo nova aplikacija vplivala na časovnico cepljenja in izvedbo strategije, je v oddaji 24UR ZVEČER pred dnevi odgovarjal Kacin. "Na izvedbo strategije bi morala vplivati, zato se že toliko časa trudimo deblokirati to nesrečno bazo podatkov, 140.000 prijav. Žal se bo šele v maju to lahko upoštevalo – ali pa že." 

Aplikacija se po besedah Kacina usklajuje, tudi preizkuša. "O tem je govoril minister za zdravje, v eni od občin je v praktičnem preizkušanju. Mislim, da se bo zdaj v zelo kratkem času dokazala kot dovolj operativna in od tega je odvisno tudi, kako hitro bomo lahko sproščali naslednje starostne skupine. Vse to je povezano. Imamo pa zamude," je dodal.

Kakšna je statistika?

V Slovenijo je bilo do zdaj po podatkih NIJZ dobavljenih skupno 709.050 odmerkov cepiv treh proizvajalcev, porabili smo jih 610.723. Največ je v uporabi cepivo Pfizerja, sledita AstraZeneca in Moderna. S prvim odmerkom smo do zdaj cepili 418.867 ljudi, kar predstavlja 19,1 odstotka prebivalstva. Z drugim odmerkom smo cepili 191.856 oseb ali 9,1 odstotka prebivalstva. 

Po Poklukarjevi oceni bi lahko v prvi polovici maja imeli na voljo že dovolj odmerkov cepiva, da bi lahko odpravili cepljenje po prednostnih skupinah, kot jih predvideva nacionalna strategija za cepljenje.

Po trenutni strategiji se po državi izvaja cepljenje starejših od 50 let. Direktor NIJZ Milan Krek je na vladni novinarski konferenci 22. aprila ocenil, da bi lahko glede na napovedane dobave cepiv do konca junija cepili najmanj 50 odstotkov oziroma 63 odstotkov odraslih. Kot je dejal, bomo do konca junija v Sloveniji dobili skupno okoli 1,6 milijona odmerkov cepiva proizvajalcev Moderna ter Pfizer in BioNTech, pa tudi 263.000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson. 

 "V naslednjih dneh stopnjujemo cepljenje, kar pomeni, da bomo v naslednjih tednih pridobivali vse več cepiva," pa je še ta teden zatrjeval minister za zdravje Janez Poklukar. NIJZ je nato kasneje napovedal, da predvidene dobavljene količine cepiva AstraZenece za zdaj še niso potrjene, lahko pa se zgodi, da v maju ne bo nobene pošiljke. Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je nato danes medijem zatrjevala, da bo cepivo vendarle prišlo. Za maj in junij je predvidenih okoli 465.000 odmerkov AstraZenece, a številke še niso uradne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V cepilnih centrih veliko nejasnosti 

V uredništvo smo prejeli informacijo, da je ministrstvo za zdravje cepilnim centrom poslalo dopis o novi aplikaciji za naročanje na cepljenje, katere namen naj ne bi bil jasen. Kot je zapisal naš vir, so bili ob začetku epidemije in izvajanja cepljenja cepilni centri prepuščeni sami sebi, posledično pa so se morali znajti po svoje. Poleg tega opozarjajo, da se cepilna strategija spreminja prepogosto, cepilni centri pa se morajo posledično vsakič znova zagovarjati pred inšpektorji. 

Vprašanja o novi aplikaciji smo naslovili tudi na ministrstvo za zdravje, a odgovorov še nismo prejeli. 

Ne samo, da aplikacija prihaja vsaj pol leta prepozno, tudi ne rešuje in ne želi reševati problematike cepljenja, trdi naš vir. Niti najmanj ni jasno, kako bo naročanje potekalo, ali se bodo pacienti prijavili znova, kakšna bo vloga osebnih zdravnikov. Pacienti so na drugi strani jezni in zahtevajo pojasnila, ki pa jim jih cepilni centri niso zmožni podati. Po njihovem mnenju država s cepilnimi centri in državljani ravna mačehovsko, brez posebnega cilja. Ob tem se sprašujejo, ali je vodilnim v državi sploh mar, da se populacija precepi, epidemija pa končno ustavi. 

Da bo Slovenija dobila sistem za centralizirano naročanje na cepljenje šele po štirih mesecih in že več kot 400.000 cepljenih, čudi tudi informacijsko pooblaščenko, ki poudarja, da bi moral omenjeni sistem v resnici predstavljati osnovni temelj načrtovanja izvedbe naročanja na cepljenje. Ob vseh težavah z aplikacijami, dobavami in pomanjkljivo strategijo se tako zaželjeni cilj zadostne precepljenosti še pred poletno turistično sezono vse bolj odmika. 

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krepki 2
03. 05. 2021 20.48
Luč na koncu predora bomo videli ko bodo tako levi kot desni politiki uvideli,da se ljudje ne želimo cepit,ker je večja možnost da preboliš ta virus v lažji obliki ,ČE SI NECEPLJEN,pri cepljenju se lahko pojavijo stranski učinki,STRDKI,SLABO POČUTJE;OMOTIČNOST,skartka vaše kakovostno življenje se lahko kaj hitro obrne na glavo,ZATO DRAGI SODRŽAVLJANI PAMET V GLAVO:
Nick.Mason
01. 05. 2021 09.03
vse je planirano za do cca 2028l ,komaj 1 leto je minilo,ne verjamete,tudi lani niste ko se je pisalo kaj se bo dogajalo,vse že opisano pred 1 letom,pa smo nekateri pač samo zarotniki in ne vem kaj še ,pa ploščata zemlja itd.Ovce hitro v vrsto za cepljenje
felix59 drugič
30. 04. 2021 19.11
-1
Zaradi nesposobnegqa Kocina , ki poleg vsega prejema še nezasluženo plačilo imamo najslabšo precepljenost v Evropi. Kaj mu ne zna nihče podariti eno ornk brco v RIT , da ga odnese svetlobna leta daleč , barabo nesposobno lenuharsko.
ho?emVšolo
30. 04. 2021 18.06
-1
Američani v prvih 100 dneh 200 milijonov cepljenih. S težkim srcem rečem, da se naj maršal twitto zgleduje po najšibkejšem predsedniku Amerike!
Pomnim
30. 04. 2021 16.56
-2
Veselica v Butalah se nadaljuje. Jugo komunisti so bili zakon. 18.000.000 cepljenih proti črnim kozam v enem mesecu. SDS, žalostna je vaša ekipa. Tako žalostna, da si zasluži počitnice na Dobu .
jezenslovenec
30. 04. 2021 16.45
Kdaj bosta janša in kacin videla, da ne moreta proti vetru scat. Kacin pa tako ali tako ni sposoben opravljati tega dela.
blazter
30. 04. 2021 16.36
+2
Kakšna zaščitenost? Kaj to pišete če ni res?
Pinkman.
30. 04. 2021 16.07
+8
Zakaj na vsak način to cepljenje, če po dveh odmerkih še vedno nisi imun na virus in je še vedno obvezna uporaba maske? Plus, da nihče ni odgovoren za posledice tega cepiva je čisto mimo. Če bi bilo cepivo varno, bi zanj garantirali vsi proizvajalci in tudi prevzeli odgovornost, če gre kaj narobe. Niste ga imeli časa testirat pa ga sedaj testirate na nas.
Sisoje
30. 04. 2021 19.10
Pa gres nazaj... pa doplacas dodatno garancijo za 5 ali 7 let ! kot v harvey norman ali Big Bang :)
šmajser1
30. 04. 2021 16.00
+6
Dejstvo je, da jim bo zmabjkalo ovac za cepljenje....
silce
30. 04. 2021 15.54
+8
Jaz osebno poznam 2 polno zaščitena, ki sta sedaj v bolnici, eno polno zaščiteno, ki že dva dni težko diha.Seveda cepivo ne bo krivo, a ne?
matobata
30. 04. 2021 16.19
-4
Tomb Raider
30. 04. 2021 15.54
+3
Če bi imeli normalne medije, bi bilo pocepljenih veliko več ljudi, sedaj pa cepljenje kljub vpoklici zavrnejo, ker ste jih prestrašili do onemoglost. Odgovornost je na organizaciji cepljenja, vi pa ste takoj na drugem mestu. Hvala.
Netajkun
30. 04. 2021 15.25
+5
Statistika pravi tudi takole . . . v Sloveniji živi cca. 1.700.000 polnoletnih državljanov ( ki so kandidati za cepljenje ) . Do danes je cepljenih ( z vsaj 1 odmerkom ) okoli 420.000 ljudi , v zadnjih 6 mesecih je pa za koronavirusom zbolelo še okoli 200.000 ljudi . Skupaj torej 620.000 od 1.700.000 oz. dobrih 36 % ljudi . Ko upoštevamo tudi ( cca. 1/4 ) tiste , ki se lahko s svojim imunskim sistemo tako " uprejo " virusu , da znakov okužbe sploh ne pokažejo ( in tudi niso prenašalci ) . . . torej 1/4 od preostalih 1.080.000 oz. 270.000 , smo že pri skoraj 900.000 ali dobri polovici " zaščitenih " . Cepiva bodo že proti koncu poletja ostajala neporabljena , če vemo , da se cca. 1/4 ljudi ( ali 400 - 450.000 njih ) sploh ne želi cepiti . Predvidevam , da se bo do začetka jeseni potrebovalo še okoli 1 mio odmerkov . . in potem za tretje cepljenje ( do konca naslednje pomladi ) še max. 1 milijon odmerkov .
Naiven_od_rojstva
30. 04. 2021 15.20
-11
Kar sem napisal, seveda ne velja za Ljubljano. Tam bodo še dolgo rajali in se okuževali. Je pa to problem tistih, ki so neodgovorni.
KavčStrokovnjak
30. 04. 2021 16.24
+0
Uporabnik369807
30. 04. 2021 15.19
+7
Kako lahko pišejo take laži????
Naiven_od_rojstva
30. 04. 2021 15.19
-9
Zakaj vedno iskati dlako v jajcu? Bodimo veseli,da obstaja cepico in z malo potrpljenja se bo epidemija umirila.
depresiven
30. 04. 2021 15.19
+5
Pa še te ki so cepljeni se potem okužijo !!! ??? Ali umrjejo po prvem cepljenju , pa o temu se malo poroča !! Kje je smisel ????
Covidus
30. 04. 2021 15.21
-3
Koliko jih je umrlo zaradi cepljenja, razsvetli me
matobata
30. 04. 2021 16.24
-2
Koliko se jih je okuzilo po cepljenju? Koliko jih je umrlo? O kateri smrti se ni poročalo?
Covidus
30. 04. 2021 15.19
-7
Jaz sem že cipiran, sploh ne rabim več jest, energije kolikor hočeš, hahaha
VelikiKahuna
30. 04. 2021 15.46
+2
Riko 33
30. 04. 2021 15.18
+3
Še dobro da nisem ovca. Meni bi se zmešalo kakšne obljube stresajo naši cepilni šefi in potem od tega nič ni.
Covidus
30. 04. 2021 15.21
-6
KavčStrokovnjak
30. 04. 2021 16.25
+2
toxicox
30. 04. 2021 15.11
-3
ko bo dovolj cepljenih bodo vklopili nanorobote preko starlink satelitov
Jerry321
30. 04. 2021 15.06
+13
Cilj se zagodovo odmika, ker z tako nesposobno vlado drugače tako ne more biti. Koprive ki tu lažejo da je vlada odlicna ali lažejo sami sebi, so plačane ali pa neumne 😆