Korona

Soba, lokal in učilnica: kako se koronavirus širi po zraku?

Ljubljana, 31. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
277

Tveganje za prenos okužbe s koronavirusom je največje v zaprtih prostorih. Namreč, okužena oseba v prostor izdiha očem nevidne delce aerosole, ki se nato zadržijo v prostoru in se prek njih širi okužba na druge osebe. Takšno širjenje okužb je moč omejiti z upoštevanjem vseh potrebnih ukrepov, kot so nošenje zaščitnih mask, ustrezno prezračevanje prostorov, krajši čas druženja ter zmanjšanje števila oseb v prostoru. Poglejmo, kako to deluje na konkretnih primerih.

Vse od prvih primerov množičnih okužb s koronavirusom strokovnjaki opozarjajo, da se virus širi kapljično. To pomeni, da je za prenos okužbe potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 metra). Možno je tudi, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, a za zdaj je potrditev prenosa okužbe na ta način zelo malo. Zanimivo je, da se je vse od začetka pandemije zelo malo govorilo o prenosu okužbe z aerosoli, čeprav je zadnje čase vedno bolj jasno, da imajo ključno vlogo pri širjenju okužbe. Aerosoli so očem nevidni delci v zraku, ki med dihanjem prehajajo v zrak, njihova količina pa se z govorjenjem in kričanjem v prostoru povečuje.

Zelo pomembno je redno in temeljito zračenje prostora.
Zelo pomembno je redno in temeljito zračenje prostora. FOTO: Dreamstime

Vedno več je objavljenih znanstvenih publikacij, ki dokazujejo, da je prav širjenje okužbe z aerosoli tisto, na katerega bi morali biti še posebej pozorni. Najbolj seveda v zaprtih prostorih. Namreč, ko okužena oseba izdihne vlažen zrak, se le-ta v zaprtem prostoru zadrži. Ti mikroskopsko majhni delci krožijo v prostoru in če ga ne prezračimo, se tam lahko zadržujejo tudi več ur, podobno kot dim, ki se zadrži v prostoru. Ključno vprašanje, ki se ob tej ugotovitvi pojavlja, je: kako preprečiti takšno širjenje okužbe?

Pomembnost širjenja okužbe prek aerosolov v prostoru priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija. V ugledni reviji Science je objavljenih vedno več znanstvenih publikacij, ki dokazujejo, da je prav prenos okužbe prek aerosolov najpogostejši način prenosa bolezni z osebe na osebo.

Če primerjamo dihanje, govorjenje in kričanje oziroma glasno prepevanje, lahko vidimo, da se količina aerosolov v zraku povečuje z govorjenjem in je najvišja, kadar na ves glas kričimo. Ugotovili so, da med glasnim govorjenjem v prostor sprostimo 50-krat večjo količino aerosolov glede na stanje, ko smo tiho in zgolj umirjeno dihamo. Z vsako minuto govorjenja je v prostoru, ki nima zračenja, vedno več nakopičenih aerosolov, kar posledično prinaša večje tveganje za okužbo. Znanstveniki so dokazali, da lahko aerosoli, ki nastanejo med dihanjem s koronavirusom okužene osebe, okužijo zdravo osebo, ki se bo v prostoru zadrževala več kot le nekaj minut in to v radiju kar petih metrov. Dlje kot bo oseba v prostoru, večja je možnost okužbe. Ustrezna razdalja za zaščito pred okužbo tako nikakor ni 1,5 metra. Namreč, z aerosoli so se okužile tudi osebe, ki so bile od okuženega oddaljene dva in več metrov. Večina teh okužb pa se je seveda zgodila v zaprtih prostorih, kjer je bilo prezračevanje pomanjkljivo.

Novinarji časnika El Pais so na osnovi teh ugotovitev in modela, ki ga je pripravila skupina znanstvenikov, ki jo vodi profesor Jose Luis Jimenez z Univerze v Koloradu, pripravili tri različne scenarije širjenja okužbe prek aerosolov

Ugotovili so, da je prenos okužbe prek aerosolov največji v zaprtih prostorih, tveganje za širjenje okužbe pa lahko zmanjšamo, če se držimo vseh ukrepov, ki veljajo v družbi za preprečevanje širjenja okužbe. Ti so: dosledno nošenje zaščitnih obraznih mask, ustrezna medosebna razdalja, krajši čas zadrževanja v prostoru ter zadostno in ustrezno zračenje

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se dogaja med druženjem v dnevni sobi?

V prvem primeru so se lotili prenosa okužbe v domačem okolju, kar je najpogostejši način prenosa, ki so ga zaznali v Španiji. Ugotovili so, da v primeru, če se v dnevnem prostoru zadržuje šest oseb, pri čemer je ena oseba okužena, je tveganje za prenos okužbe po štirih urah druženja, brez nošenja mask in brez ustreznega zračenja prostora, izredno veliko. Namreč, ne glede na zadostno varnostno razdaljo, se bodo vsi zbrani okužili. Če bodo te iste osebe nosile masko, bo okužb že manj, saj se bodo okužile štiri osebe. Najboljši scenarij pa bi bil, da se čas druženja skrajša za polovico, torej na dve uri, prav tako vsi nosijo maske, prostor pa se ves čas prezračuje – v tem primeru je verjetnost za širjenje okužbe minimalna in je ogrožena le ena oseba.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšen je prenos med klepetom ob pijači v lokalu?

V drugem primeru so se lotili analize širjenja okužb v lokalih. Prav ta druženja so v Španiji povzročila masovne izbruhe. Seveda so tudi tukaj ugotovili, da je najslabši scenarij lokal brez ustreznega prezračevanja, z gosti in osebjem, ki ne nosijo mask, hkrati pa se v prostoru zadržujejo več ur. Kljub uredbi, da morajo zmanjšati število gostov za polovico, s čimer so zagotovili več razdalje med gosti, pa ta ukrep ni dovolj, če se ne upošteva ostalih. V primeru, da je v lokalu 15 gostov, trije člani osebja pa skrbijo za strežbo, bo ena okužena oseba, po štirih urah zadrževanja v neprezračenem prostoru in ne da bi vsi uporabljali maske, okužila kar 14 oseb. Če bi vsi nosili maske, bi se tveganje za okužbo skoraj razpolovilo. Okužena oseba bi v tem primeru predvidoma okužila osem oseb. Če bi čas druženja skrajšali na dve uri, dosledno nosili maske in prostore ustrezno zračili (lahko tudi s pomočjo ustreznih klimatskih naprav, če ni oken), bi tveganje za širjenje okužbe bilo minimalno. Po izdelanem Jimenezovem modelu bi se okužila zgolj ena oseba.

V vseh treh simulacijah se upošteva, da so osebe na ustrezni varnostni razdalji, s čimer se izključi morebitni kapljični prenos okužbe. 

Zakaj je ključno, da se učilnice redno in zelo pogosto zračijo?

Zanimiv je tudi model prikaza širjenja okužbe v razredu. Predvidevamo, da imamo razred s 24 učenci in okuženim učiteljem. V razredu ni ustreznega zračenja, učenci in učitelj ne nosijo mask. Po dveh urah pouka bi se okužba od učitelja prenesla kar na polovico razreda. Če bi vsi nosili maske, bi se v istem času okužilo že manj učencev, in sicer pet. Zanimivo je, da zaradi kroženja aerosolov v prostoru ni nujno, da bi se okužili učenci, ki so najbližje učitelju, saj se aerosoli v zaprtem prostoru naključno širijo. Če želimo morebiten prenos okužbe zmanjšati na minimum, potem je nujno, da se razred v celoti prezrači po vsaki uri. Prav tako mora biti tudi med uro ves čas ustrezno zračenje. Vsi morajo nositi maske, kot že omenjeno, pa ura ne sme biti daljša od ene šolske ure. V tem primeru bi okuženi učitelj potencialno okužil zgolj enega učenca oziroma do prenosa okužbe ne bi prišlo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljši scenarij: druženje na prostem

Simulacije so pokazale, da je za preprečevanje širjenja okužbe prek aerosolov ključno, da se upošteva vse potrebne ukrepe: ustrezen sistem prezračevanja, čim krajši čas zadrževanja v prostoru, zmanjšanje števila oseb, ki se družijo, in dosledno nošenje zaščitnih mask. Prav tako so ugotovili, da v primeru, da dve osebi nista na dovolj veliki razdalji, tudi zadostno zračenje ne prepreči okužbe. 

V prostoru, kjer se zadržuje več ljudi, je ključno, da zagotovimo stalno zračenje, vsake toliko pa prostor temeljito prezračimo.
V prostoru, kjer se zadržuje več ljudi, je ključno, da zagotovimo stalno zračenje, vsake toliko pa prostor temeljito prezračimo. FOTO: Dreamstime

Zagotovo pa je v primeru širjenja okužb z aerosoli jasno, da je idealni scenarij preprečevanja okužb zadrževanje na prostem, saj se tam njihova koncentracija najhitreje zmanjša. 

Analizirali različne primere množičnih izbruhov po svetu

Kalkulacije, ki so jih pripravili, temeljijo na analizah več različnih primerov množičnih okužb s koronavirusom po svetu. Ena od analiz, ki je zelo jasno pokazala, kakšna je dinamika prenosa okužbe v zaprtih prostorih, je bila analiza pevske vaje v ameriški zvezni državi Washington marca letos. Vaje se je udeležilo 61 od 120 članov zbora. Kljub držanju varnostne razdalje se je okužba razširila, in sicer je ena okužena oseba, ki je bila na tej vaji, okužila kar 53 oseb, od teh pa sta dve pozneje žal tudi umrli. Ker so prepevali, niso nosili mask, prav tako niso zračili prostora, so pa glasno peli, kar je še povečalo delež aerosolov v prostoru. Precej pa je k širjenju prispevala tudi dolžina vaje, saj je trajala dve uri in pol. Nekateri, ki so se na tej vaji okužili, so bili od okuženega oddaljeni kar 14 metrov.

Zračite redno in temeljito

Da je prezračevanje prostorov izrednega pomena, pristojni opozarjajo že dlje časa. Še posebej sedaj, ko so pred nami hladnejši dnevi in je lahko zračenja zaradi nizkih temperatur manj, je ključno, da ne pozabimo večkrat na dan prezračiti stanovanja. Kot opozarjajo, naj bi prostore zračili tudi do sedemkrat na dan. Se je pa v primeru Trubarjevega doma upokojencev v Loki pri Zidanem Mostu pokazalo, da je lahko prezračevalni sistem tudi vir širjenja okužbe. Namreč, ker ga niso takoj izklopili, se je najverjetneje prav prek prezračevalnega sistema okužba razširila vertikalno. Zato so vsi domovi dobili navodilo, da morajo prezračevalni sistem že ob prvi zaznani okužbi izklopiti in poskrbeti za ustrezno zračenje prostora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bonsa
02. 11. 2020 08.05
O prenosu okužbe z aerosolmi oziroma mikroskopsko velikimi delci se govori od samega začetka. Novinar piše, da se o tem ni govorilo, kar pomeni, da je njega samega članek, ki ga je napisal razsvetlil.
kenjalo
01. 11. 2020 09.00
+1
Ajahahhaahahhahhaa
Betuul
31. 10. 2020 21.46
+2
g. Jasmina Kandorfer na tvju masko nosi. Edina od povedovalcev
Iztok Draksler
01. 11. 2020 11.37
+0
Ultra bass
31. 10. 2020 21.21
+1
dr. Stefano Scoglio : Med drugim trdim, da virusa ni mogoče šteti za izoliranega: namreč kot "izolirano" imenujejo kompleksno matrico , sestavljeno iz bolj ali manj centrifugirane tekočine žrela ali pljučnih mešičkov (liquido bronco-alveolare), v kateri je po mojih izračunih približno 30 milijard virusom podobnih delcev (človeške nukleinske kisline, bakterije , eksosomi itd.). Ta zapletena matrica pa je, ne da bi vedeli, koliko virusa obstaja, če sploh obstaja, opredeljena kot "izoliran virus". Končno sem našel uradni dokaz, da je to kar trdim resnica ! VIRUS ŠE NIKOLI NI BIL V RESNICI IZOLIRAN ! To dejstvo nedvoumno priznavata tako Evropska komisija kot ameriški CDC, najpomembnejša nacionalna zdravstvena organizacija na svetu.
Ultra bass
31. 10. 2020 21.24
+0
Tu se ne konča: namreč, če bi virus poznal, če bi ga ustrezno identificiral, bi ga lahko zaznal znotraj kompleksne matrike in bi ga zato lahko kvantificiral. Dejstvo, da ga nihče ni kvantificiral, kot priznavajo tako Evropska komisija kot CDC, pomeni, da virus poleg tega, da nikoli ni bil zares izoliran, v svoji naravni sestavi niti ni bil nikoli identificiran, opisan in okarakteriziran, ker bi se ga sicer dalo okvantificirati znotraj te kompleksne matrike. To pomeni, da so vsa genska zaporedja, ki so nam predstavljena kot "izolirani virus", le hipotetične konstrukcije, izdelane v računalniku, zgolj umetne tvorbe! (se spomnite računalniških grafik okrogle zemlje - poiščite eno resnično fotografijo okrogle zemlje v celoti, pa veliko sreče !). Nazadnje, če virusa nikoli nismo izolirali ali identificirali, kaj je v brisih? Kaj vsebuje cepiva, ki jih tako vehementno in pompozno pripravljajo? In predvsem, kako lahko rečemo, da je ta domnevni virus, ki je v sedanjem stanju znanja popolnoma neznan, odgovoren za kakršno koli patologijo?
AlBundy1
31. 10. 2020 20.48
-1
Poiščite tole na spletu: "Canadian politician leaks new COVID lockdown plan and ‘Great Reset’ dictatorship"
Ultra bass
31. 10. 2020 19.49
+1
Kmalu prepoved dihanja svežega zraka, sledijo filter nagobčniki s števci in dodatne položnice v gospodinjstvih. Če boš nos pomolil čez okno brez tega te bo že čakala globa. A ti globalistični norci lahko še bolj privijejo našo inteligenco in potrpežljivost ?
flojdi
31. 10. 2020 19.41
+4
. se mi je zdelo , da bo pisalo , da ni vse v izpljuvanih kapljicah , ampak tudi v izdihanem zraku. zdaj me zanima samo še , koliko vpliva na zdravje ima hudo zasvinjan zrak zaradi prometa , frčoplanov , fabrk , zažganih smetišč , eksplodiranih skladišč sr anja , etc
abigail
01. 11. 2020 12.56
...pa kajenje po ulicah, na avtobusnih postajališčih, pred trgovinami, pred zdravstvenimi ustanovami...???
cefre
31. 10. 2020 19.16
+1
Kaj pa je za "strokovnjake" ustrezno prezračevanje? Je to urejeno prezračevanje z 100% rekuperacijo, torej se zrak, ki se odvaja iz prostora brez kontakta preko izmenjevalca srečuje z svežim zrakom, ki se zajema stran od izpuha, ustrezno prezračevanje? Naši epidemioligi so rekli, da ne in so zaukazali ustaviti takšno prezračevanje in zahtevajo prezračevanje z prepihom. Tu očitno nekdo ne pozna delovanja ali pa dokazuje, da se lahko zaukaže vse kar komu od "pravih" pride na misel. Povsem nekaj drugega je navadno zračenje preko zračnikov, ali pa prezračevanje z vračanjem zraka. Seveda so za neustrezno zračenje za primer virusov popolnoma ne primerni tako zvani "Lunos" sistemi, ki viruse zadržane v izmenjevalcu vrnejo v prostor, ali pa klasična klimatska naprava, ki zrak hladi ali greje in to z mešanjem v prostoru brez izmenjave. Naši "strokovnjaki" so se odločili najpreprostejše: izklopite vsakršno prezračevanje z napravami, neglede kako delujejo. Uporabljate lahko samo prepih! Kje je tu strokovnost pač mora presoditi vsak sam.
medus
31. 10. 2020 19.04
+0
Betuul
31. 10. 2020 19.02
+3
Pomembno je da imaš pokrite zgornje in spodnje dihalne poti. Sedaj je mrzel zrak Kapa, trak, bo prišel prav in maska. Mame so nam ovile šale okoli obraza ! Da ne bo zeblo ?!da se ne prehladimo, se moramo spomniti.
Admin prasec
31. 10. 2020 18.57
-6
Kaj si boste se izmisli da korona virus se v hrani cudaki
dadinho10
31. 10. 2020 18.54
+1
In sicer izračun predvideva dalje ne rabite brati. izracun predvideva. torej, ne dokazuje, ampak predvideva. kot vse ostalo. torej, zracite, nosite masko, obisk skrajsajte na dve uri in se lahko okuzi "le" ena oseba. torej ne pomaga niti maska, niti razdalja, vseeno se lahko okuzimo. ce bi ljudje od samega zacetka lepo razlozili to teorijo, bi bilo dosti bolje. ne, nasi serifi so razlagali, nosite maske, vsi bomo zdravi, nosite rokavice v trgovinah, pa bo ok, nato so ugotovili, da temu le ni tako. drzi razdaljo. pa vseeno se lahko okuzis.
Sajeta5
31. 10. 2020 18.24
+1
Vak, ki je imel v šoli malo fizike, bo podvomil v te njihove teorije...Topel izdihan zrak se dviguje... nabira pod stropom in gre ven ko se zrači.... tile res mislijo, da so v letu 1820, ko je bilo 98% populacije nepimene.... ali pa nas hočejo vrniti tja... volitve čim prej prosim, občutek imam, da bo na naslednje šla tudi mladina, da se maščuje za vse to zapiranje
User1552758
31. 10. 2020 18.28
+2
Tudi ti nisi najbolj bister/a. Izdihan zrak se ohladi z okoliškim zrakom v nekaj senkundah. Pa ker vem da hočeš biti pameten/na, si zračunaj koliko časa to traja pri 6l litrih zraka če vzameš za okoliško temperaturo 22˘C. Bog nas obvaruj če lahko taki volite...
inside1
31. 10. 2020 18.53
zrak če je zunaj hladnejši bo šel proti tlom. Zrak ki pa je zgoraj, bo izpodrinjen ven.
Sajeta5
31. 10. 2020 18.23
-2
Topel izdihan zrak se dviguje... vsak ki je imel v srednji šoli malo fizike, bo podvomil v to teorijo.... tile res mislijo, da so v letu 1820, ko je bilo 98% populacije nepimene.... ali pa nas hočejo vrniti tja... volitve čim prej prosim, občutek imam, da bo na naslednje šla tudi mladina, da se maščuje za vse to zapiranje
Betuul
31. 10. 2020 18.14
+3
V učilnicah bi lahko imeli predavatelji plastično masko . Učenci vidijo mimiko obraza predavatelja . Jasmina Kandorfer je enkratna napovedovalka. Pri oddaji klepet ob kavi ima plastično masko . Videz higiene napovedovalca ki je vzor nam gledalcem
Betuul
31. 10. 2020 18.05
Za zaprte prostore je asepsol aerosol ali čistilci zraka( m tehnika , merkur. mimovrste, ali podjetja ki se strokovno ukvarjajo s tovrstno napeljavo. Obstajajo protibakterijske cevi zračnikov vendar zračnik ni čistilec zraka
valkirie
31. 10. 2020 17.11
prava maska s filtrom ali vsaj ffp3 plus ocala naj bi zadrzala virus tudi v zaprtem prostoru al kako po novem ne?
valkirie
31. 10. 2020 17.14
plus ce oseba nima znakov torej da se ni kasljala in imata oba masko prav tako zadrzi delce? ste spet zanic prepisali?
elll
31. 10. 2020 16.45
+1
Najbolše druženje na prostem a zunaj policijska ura...
ArseneLupin
31. 10. 2020 16.41
-7
Potrčko pa dr. Velepičeva vse veste! Potrčko je celo na Švedsko šel! Upa, da dobi virus da bo potem lahko iz prve roke poročal, kako je z maskami, pa to....
kakafonijaprava
31. 10. 2020 16.25
+8
Za vse je kriv šarec še po 7 mesecih, ko je vrgel puško!
Iztok Draksler
01. 11. 2020 11.38
kaj ma šarec s tem.....kako se širi virus po lokalih..in ucilnicah..kr neki pises