Korona

Finski učenci znova v šolskih klopeh, veljajo stroga pravila družbenega distanciranja

Pariz/Helsinki, 14. 05. 2020 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V., STA
Komentarji
5

Šole in vrtci po Evropi počasi odpirajo svoja vrata. V šolske klopi so se vrnili učenci na Finskem, kjer morajo upoštevati stroga pravila družbenega distanciranja. Tudi v francoskih šolah veljajo strogi varnostni ukrepi, oblasti pa so zaradi zaskrbljenosti staršev (za zdaj) dovolile, da se otroci lahko naprej šolajo na domu, če se za to odločijo njihovi starši.

Na Finskem so se otroci danes začeli vračati v šole. Otroci se vračajo le dva tedna pred začetkom poletnih počitnic. Upoštevati morajo stroga pravila družbenega distanciranja. Odmori so razporejeni tako, da se skupine otrok ne srečujejo, neizkoriščene prostore v šolah pa so spremenili v učilnice.

V osnovi šoli v Eestinkallioju na obrobju Helsinkov so učitelji poskrbeli, da so otroci ohranjali varno razdaljo, medtem ko so na dvorišču čakali na začetek pouka. V skladu s pravili se je za nekatere razrede pouk začel ob 10.15, dve uri kasneje kot običajno.

Priporočeno je, da otroci tudi v razredu ohranjajo varnostno razdaljo.
Priporočeno je, da otroci tudi v razredu ohranjajo varnostno razdaljo. FOTO: AP

"Bolj se bomo osredotočili na socialno plat kot na dejansko učenje, da bomo zagotovili, da so otroci v redu," je povedala učiteljica Johanna Mauno. "Ocene smo že zaključili, tako da se bomo poskušali vrniti v neke vrste normalnost, da otroci ne bodo imeli prevelike luknje do začetka novega šolskega leta," je dodala. Ministrica za izobraževanje Li Andersson je napovedala, da bodo pripravili zakonodajo, tako da bodo lahko šole v primeru ponovnega izbruha prilagajale pouk.

Finski sindikat zaposlenih v izobraževanju je bil kritičen zaradi ponovnega odpiranja šol. Opozoril je, da ni jasno, ali je to v interesu otrok in da šole morda ne bodo mogle v celoti zagotoviti varnosti otrokom in zaposlenim.

Glavni epidemiolog Mika Salminen je zatrdil, da je delež otrok med okuženimi majhen. "Tveganje, da bo otrok okužil odraslega, ni realno. Odprtje šol je brez tveganja," je dodal. V sredo objavljena anketa je pokazala, da je javnost glede odpiranja šol razdeljena na pol.

Francoski učenci v vrsti, ob ohranjanju varnostne razdalje, čakajo na vstop v šolo.
Francoski učenci v vrsti, ob ohranjanju varnostne razdalje, čakajo na vstop v šolo. FOTO: AP

Šole se postopno odpirajo tudi v Franciji, vstop v šolo za zdaj ni obvezen 

Tudi Francija je v tem tednu odprla vrtce in osnovne šole, hkrati pa so uvedli stroge pogoje. Srednje šole bodo svoja vrata odprle 18. maja. V razredih bo lahko največ 10 oziroma 15 otrok v višjih razredih. Učitelji morajo nositi zaščitne maske, priporočeno je, da učenci med seboj držijo varnostno razdaljo. Večkrat dnevno si morajo umivati roke. Otroci v učilnicah sedijo vsaj en meter narazen, razdalje se morajo držati tudi zunaj, pred vstopom v šolo. Šolska igrišča so zaprta. 

Šolska igrišča v Franciji so zaprta.
Šolska igrišča v Franciji so zaprta. FOTO: AP

Številni starši v Franciji so razdvojeni in se sprašujejo, ali je varno poslati otroke v šolo. Vlada je sicer odločila, da je odločitev, ali se bo otrok v tem času vrnil v šolo ali ne, v rokah staršev. Vrnitev v šolske klopi tako (vsaj za zdaj) ni obvezna. Starši lahko otroke obdržijo doma, učitelji pa morajo zagotoviti pouk na daljavo, kot v času zaprtih šol, poroča France24

Podobne ukrepe sprejemajo povsod po Evropi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starcov
14. 05. 2020 21.32
+1
v sloveniji pa tak teror nad ljudmi ds je prou grozn ane
Tretja Švica
14. 05. 2020 21.31
+2
Noro, saj ne moreš verjet.
hotchilipoper
14. 05. 2020 18.23
+4
Enden z masko drugi ne hahahahahahaha
vale
14. 05. 2020 19.33
+3
RamzesII
15. 05. 2020 08.54
Veliko je odvisno tudi od prepričanj in strahov staršev kateri otrok jo bo imel kateri ne.