Korona

'Starši se ne zavedajo škode, ki jo povzročajo, če delajo namesto otroka'

Ljubljana, 06. 01. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
40

Medtem ko se krešejo mnenja o tem, kdaj odpreti vrtce in šole vsaj za najmlajše učence, se učitelji, ki poučujejo otroke od 6. do 9. razreda, soočajo z neodzivnostjo posameznih otrok (in tudi njihovih staršev). Čeprav določenemu odstotku otrok delo na daljavo celo ustreza, spet drugi jasno povedo, da se pouka prek videokonferenc ne bodo več udeleževali. Učitelj biologije Boštjan Železnik pravi, da poglobljeno obravnava od 20 do 30 odstotkov manj snovi, kot bi jo fizično v šoli. Kakšne so še pasti šole na daljavo, ki zdaj poteka že 10. teden?

Tudi to je šola na daljavo: "So primeri, ko starši med ocenjevanjem prišepetavajo odgovore svojim otrokom in to niti ne tako na skrivaj. To je popolnoma neprimerno in se čudim, da lahko odrasle osebe počnejo kaj takega."
Tudi to je šola na daljavo: "So primeri, ko starši med ocenjevanjem prišepetavajo odgovore svojim otrokom in to niti ne tako na skrivaj. To je popolnoma neprimerno in se čudim, da lahko odrasle osebe počnejo kaj takega." FOTO: Dreamstime

Šolska stroka je enotna, da so, od kar je nastopila epidemija, najbolj ogroženi učenci od 1. do 3. razreda (tako imenovana prva triada), saj so še premajhni, da bi se lahko samostojno šolali od doma. Zato se morajo prav ti (poleg otrok z vedenjskimi, učnimi in drugimi težavami) najprej vrniti v šolske klopi, so jasni učitelji. Seveda pa so za marsikaj prikrajšani tudi starejši učenci. S kakšnimi težavami vse se soočajo, sta nam s prve roke povedala učitelj biologije na Osnovni šoli Janka Modra Dol pri Ljubljani Boštjan Železnik in učitelj športne vzgoje na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik Simeon Klokočovnik.

Šola na daljavo je razlike med otroki še poglobila

Niso vsi otroci enaki in tako tudi šola na daljavo ne predstavlja vsem enakega izziva. Medtem ko nekateri povedo, da jim takšen način dela celo bolj ustreza, kot če bi bili fizično v šoli, se marsikje zaplete že pri osnovah za pouk na daljavo, kot je, denimo, vzpostava povezave s svetovnim spletom. "Kar se tiče opreme, torej zagotavljanje računalnikov in podobno, je zdaj več ni, še vedno pa imamo govorim za našo šolo, v nekaterih delih občine nekaj relativno slabe pokritosti z internetom," pove Železnik.

Izpostavlja, da so največja težava otroci z vedenjskimi in drugimi učnimi težavami, ki poleg strokovne pomoči potrebujejo veliko več osebnega stika, pogovorov, spodbude za delo ... "Tega pa sedaj ni in to je po mojem mnenju trenutno naša največja težava. Ostali otroci niso problematični, saj bo slej ko prej narejeno vse, pobarvano vse, napisano in izračunano vse, v večini primerov celo prej, kot je to sploh zahtevano in zaželeno"

Te razlike med učenci, pravi Železnik, so prisotne že od prej. "Se pa ob novem načinu dela samo še potencirajo. Na žalost," doda.

Zgodi se, da niti starši ne odgovarjajo na naša sporočila oziroma klice. Nekateri pravijo, da se njihovi otroci ne bodo več udeleževali video učnih ur in podobno.  učitelj biologije Boštjan Železnik

Ko je ugotovil, da le ena tretjina otrok opravlja naloge, je spremenil način dela

Simeon Klokočovnik, učitelj športne vzgoje na eni izmed kamniških osnovnih šol, je po dveh tednih pouka na daljavo (vmes so bile podaljšane počitnice) naredil analizo sodelovanja učencev. "Upošteval sem odzivnost in kvaliteto opravljenih nalog, pri čemer sem jim nastavil tudi skrite pasti. Na primer: naloga je bila, da učenec opravi krepilne vaje po priloženem video posnetku, kasneje pa je bila dodana še naloga, da našteje deset različnih krepilnih vaj. Iz odgovorov se je razbralo, kdo je dejansko opravil nalogo in kdo ne," pojasni. Rezultat analize pa: le ena tretjina otrok je bila dokazano aktivnih.

Po njegovih besedah je druga tretjina naloge oddajala nepopolno, to je "šele čez vikend ali pozno ponoči, ko bi moral zdrav otrok spati". Nekateri med njimi so se skušali delu izmakniti tako, da so mu namesto pristnih fotografij poslali takšne, ki so jih prenesli kar s spleta. "Spet drugi pisno nalogo lahko naredijo takoj, sliko petih drevesnih listov iz gozda, ki dokazujejo aktivnost zunaj, pa ves teden ne zmorejo poslati," pove učitelj.

Najbolj ga je skrbela zadnja tretjina otrok, ki je bila povsem neodzivna. "Sploh fantje so večji problem, ker nimajo navad za sprotno delo. Čakajo do zadnjega dovoljenega roka, preizkušajo, kako daleč lahko gredo, upajo si eksperimentirati, vedo, da vedno obstajajo naknadni roki in tako naprej," pojasnjuje Klokočovnik in izpostavi, da so otroci po njegovih izkušnjah najmanj odzivni pri izbirnih predmetih: "Češ, to je dodatek, zdaj ni pomemben. Še pri mlajših učencih, kjer jim v veliki meri naloge pomagajo oddajati starši, šport ni tako pomemben, da bi jim jemal čas, ali pa se ga prelaga na zadnje opravilo."

Kot pravi, so "porazni rezultati, ki nikakor ne sovpadajo z rednim poukom", zahtevali takojšnje ukrepanje in spremembo načina pouka: "Če sem pouk začel prijazno tako, da sem opozarjal na pomen aktivnega gibanja in jim po opravljenih nalogah delil nagradne atraktivne izzive , sem  nato poostril zadevo s konkretnejšim delom in določenimi roki ter z dodatnimi nalogami za zamudnike in neodzivne."

Doda, da se je to (sicer s precej negodovanja, tudi med nekaterimi starši), naposled obneslo. 

"Zgodi se, da tudi starši ne odgovarjajo na naša sporočila in klice"

Z neodzivnostjo nekaterih učencev se sooča tudi Železnik. "V teh primerih seveda poskušamo stopiti v stik s starši in reševati nastalo situacijo. A zgodi se, da niti starši ne odgovarjajo na naša sporočila oziroma klice. Nekateri pravijo, da se njihovi otroci ne bodo več udeleževali video učnih ur in podobno. Zakaj tak odnos staršev je zelo težko ugotoviti, mora pa šola v takem primeru seveda takoj ukrepati in zaščititi otroka, ker je šolanje njegova osnovna pravica in tega ne smejo preprečiti niti njegovi starši," izpostavi učitelj biologije. 

Da bi se čim bolj približal otrokom, se jim v živo javlja tudi prek svojega profila na Facebooku. "Veliko se tudi snemam in posnetke z vzpodbudno vsebino dajem na kanale, kot sta eAsistent in spletna učilnica Arnes. Tja tudi pišem sporočila, kjer svoje učence bodrim, opogumljam za delo in podobno. Odziv otrok je dober, saj se redno zahvaljujejo, kar pomeni, da sporočila le pridejo do njih. Nekateri se opogumijo in mi povedo, kaj jih tare, kje imajo problem. Takoj se da razbrati, če potrebujejo pogovor, stik z nekom, pa to niso njihovi starši ... Seveda se z veseljem pogovorim."

O starših, ki delajo namesto otrok

Da se pri šoli na daljavo sicer da bolj izmikati delu kot pri pouku v šoli, ugotavlja Železnik. "To je spet nekaj, kar je odvisno od tega, ali so starši svojega otroka naučili delovnih navad," pravi in doda, da se pri tem načinu dela zelo natančno vidi, kaj otrok zna opraviti sam in koliko namesto njega opravijo starši. "Poznam starše, ki so v prvem valu epidemije, zagotovo pa to počno tudi danes, vse napravili namesto otroka. In verjemite, takih staršev ni tako malo. Otroku ni potrebno narediti nič, samo malo potarna, kako je vse težko, ter da stvari 'ne razume' in že je tu rešitev, ki se ji reče 'mama'. To je narobe in starši se ne zavedajo, kakšno škodo s tem povzročajo svojemu otroku," izpostavi Železnik.

Boštjan Železnik
Boštjan Železnik FOTO: osebni arhiv

Ocenjevanju na daljavo sicer ne nasprotuje, tudi tukaj pa, kot pravi, prihaja do nekorektne 'pomoči' staršev. "So primeri v praksi, kjer starši dejansko prišepetavajo odgovore svojim otrokom in to niti ne tako na skrivaj. Celo nekatere druge metode pomoči svojemu otroku so se razvile. To je popolnoma neprimerno in se čudim, da lahko kaj takega počnejo odrasle osebe, samo zato, da otrok pridobi odlično oceno." 

A kot pravi Železnik, se bo pravo znanje takega otroka zelo hitro pokazalo, ko se bodo vrnili v šolske klopi. "Zadeva gre včasih tako daleč, da se starši na videourah javljajo kar direktno v pouk in komentirajo, celo ocenjujejo učiteljevo delo in podobno. Katastrofa," meni učitelj. A hkrati ostro obsoja 'prijeme' nekaterih učiteljev, ki so pri ocenjevanju zahtevali nošenje maske čez oči in podobno. "To je popolnoma neetično in nevzgojno ter zelo nesramno do otrok," je jasen sogovornik.

Po šest ur za ekranom, brez odmorov in druženja z vrstniki

Železnik izpostavi še eno od negativnih posledic šolanja na daljavo. "Nič še nismo govorili o snovi, ki jo na takšen način lahko obdelamo. Priporočilo je, da se obravnava nekoliko manj snovi, kot bi se je fizično v šoli, kar je načeloma prav," meni in doda, da so otroci preveč obremenjeni z vsemi video urami, imajo jih tudi po pet ali šest na dan. "Sedaj si pa predstavljajte gledati ves ta čas v ekran in sedeti na mestu. To počnejo tudi v šoli, vendar imamo tam odmore, otroci se družijo, razvijajo socialne veščine in podobno. Tega sedaj ni, kar je za njih velik problem," poudari sogovornik. Po njegovih besedah otroci na ta način izgubljajo predragocene izkušnje za življenje.

"Osebno bom poglobljeno obravnaval približno 20 do 30 odstotkov manj vsebine, kot bi jo fizično v šoli," še oceni Železnik.

Vsak učitelj dela malo po svoje, dobesedno raziskuje. Vsak želi odkriti nekaj novega, zanimivega, revolucionarnega, podajamo si ideje, da bi bili korak pred učenci, da bi nas ja opazili.

Borba za pozornost učencev

Kako (na pravi način) motivirati otroke, da delajo, se sprašuje tudi Klokočovnik. "To je verjetno trenutno glavna dilema vseh učiteljev. Naš športni kolektiv se redno sestaja, vsak dela malo po svojem principu, dobesedno raziskuje, ali po spletu, ali sam snema gibalne filmčke. Vsak želi odkriti nekaj novega, zanimivega, revolucionarnega, podajamo si ideje, da bi bili korak pred učenci, da bi nas ja opazili," pove sogovornik.

Športni pedagogi Slovenije sose v ta namen združili tudi na skupnem forumu, kjer med seboj delijo ideje. "To je po eni strani čudovito, saj smo našli aktiven čas za izobraževanje in naredili ogromen napredek. Po drugi strani pa naše poučevanje postaja prav smešno, včasih že ponižujoče. Borimo se proti računalniškimi igricami in drugim spletnim razvadam, otrokom poskušamo vsiliti kaj bolj zanimivega, gibalno zdravega, a pri tem iskanju motivov prehajamo čez osnovna načela, kdo mora biti od koga odvisen,"  še meni Klokočovnik.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
06. 01. 2021 17.54
+2
Marsikdo se marsičesa ne zaveda, ampak nekateri se pa kot kaže sploh ne zavedajo škode in terorja, ki jih povzročajo drugim z nesmiselnimi neučinkovitimi ukrepi ...
jbtjbt
06. 01. 2021 16.25
+1
A simonca se zaveda,koliko otroških duš je uničila
Generacija56
06. 01. 2021 15.25
+1
Mammmaaa! Pridi, glej kaj tu piše! Mama, nezaposlena, ker ji je Janša, minister za vse, vzel službo, seveda sedaj hodi že celo v osnovno šolo... Ponovno. Sin/hčera pa bosta postala "otroka s posebnimi potrebami", ki jih Janša potrebuje za nadalnje vladanje....Cooool!
enakatalena
06. 01. 2021 14.48
+3
Država se ne zaveda dejstva, da bo uničila naše otroke.
Boštjan Železnik1
06. 01. 2021 14.21
+2
Vas popolnoma razumem. Sem v popolnoma enaki situaciji, razen dejstva, da nisem skrbnik otroka. Ampak vidim, da ste nekako postavili prave temelje takrat, ko je bilo to najbolj potrebno in to je takrat, ko otrok najbolj dojema in je dosegljiv za vse...saj deluje kot prava "spužva". Pri 12 oz. 13 letih so že pravi mojstri vsega po malem, ampak nič za to. Delo, ki je bilo opravljeno v preteklosti ni bilo zaman in lahko ste ponosni na svojega (-vo) v 7. razredu. Želim Vam vse lepo in veliko užitkov v druženju z najbolj iskanim diamantom...svojim otrokom... Vse dobro, Boštjan
brezcasni
06. 01. 2021 14.12
+3
ja je tako kot je napisano..nekateri so tudi že v močni puberteti kar pomeni dodatno težavo saj misli uhajajo povsod,v tem času so že zelo pregnani,mal se jim sanja tudi podnevi in znajo prelisičiti starše,eni tud profesorje .Kot oče samohranilec ki zjutraj gre ob 7h in pride zvečer ob 17.30 težko kontroliram kaj se dogaja v hiši ko me ni......igram na karto zaupanja,včasih mal znorim oziroma mu kakšno vzgojno povem in to je to kar lahko naredim z učencem 7 razreda........otroka pa kot vem najbolj ubija samota in občutek da ni niti šole niti 5x tedensko treningov in ima porušen ritual.....
Boštjan Železnik1
06. 01. 2021 13.06
Vse, ki bi želeli karkoli komentirati prosim, da se izkažejo s pravim imenom in priimkom, ker je to edino pravilno in pošteno. Ne se skrivati za lažnimi imeni, ker s tem kažete svoje neiskrene in nepoštene namene!
Boštjan Železnik1
06. 01. 2021 13.01
+1
Spoštovani, jaz sem delni avtor tega članka. Če bi kdo želel podebatirati še z menoj o vsebini članka, potem sem na voljo. Boštjan Železnik
jbtjbt
06. 01. 2021 16.26
+0
Ah Boštjan ,mislim da je simonca kriva za ta dizastr
09ZarMan10
06. 01. 2021 12.51
+1
...v prvi vrsti se sistem z našo zablojeno vlado ne zaveda, kakšno nepopravljivo škodo delajo svojim državljanom, učenjakom!
Butalec8
06. 01. 2021 12.28
+0
To bo v prihodnosti znana kot generacija retartov ter invalidov z celo paleto motenj
tamiflu
06. 01. 2021 12.19
+2
fino ,zdaj bodo pa starši krivi za neznanje otrok in ne vlada in ministrstvo za njihovo noro delovanje..
Kuku456
06. 01. 2021 12.08
+3
Bolj ko jim boste odnasali rit bolj bodo nesamostojni...sam potem ne jokat ko bodo stari 16 let in totalno nesamostojni
Frasnel12
06. 01. 2021 08.59
+13
DSO ji so bolj pomembni od naših otrok ali kaj?Kaj se je že vsem skisalo!!!
hotchilipoper
06. 01. 2021 09.45
-1
Frasnel12
06. 01. 2021 08.58
+10
Zato bo pa potrebno tožit to državo,ki otrokom krade svobodo šolanja!!!
2fast4
06. 01. 2021 08.57
+4
Čas je, da se otroc spokajo v šole...
Ashleey
06. 01. 2021 09.06
+4
Ja ampak pod normalni pogpji.. Zivljenjem pred korono.. Ko niso rabili mask in so se lahko druzili brez nekih pogojev..
Temaaa
06. 01. 2021 08.41
+12
Bi si želela, da bi se stroka iz tega naučila, da otroci rabijo manj snovi, a več kompetenc.
SabinaZ
06. 01. 2021 09.02
+3
Bojim se da bodo učitelji sicer odpredavali manj snovi zahtevali pa bodo isto kot prejšna leta, z vsemi podrobnostmi. Vsaj na šoli mojih otrok tako kaže. Kar pomeni da se morajo učenci tisti manjko sami naučit.
2020
06. 01. 2021 08.23
-5
zato ker nebomo sebični in nebomo gledali samo na svoje otroke. tuki so se stare osebe (katerih nebomo pustili da zaradi “naravne selekcije” ker je to nečloveško in nemoralno in kdor misli tako je v zmoti) tukaj so tudi osebe ki imajo določene bolezni zaradi katerih imajo imunski sistem na dnu in covida nebi preživeli. in nenazadnje tudi to da ko se bodo enkrat bolnice zapolnile vanje nebodo sprejemali tudi ljudi z drugačnimi problemi. Če ti dam en čisto enostaven problem. Nek otrok si bo zlomil nogo (lahko ze se zgodi veliko huje). v zdravstveni ustanovi pa ga nebodo sprejeli in nebo dobil šivov...
perothelegend
06. 01. 2021 08.27
+6
Tudi zdaj ne sprejemajo na nevrološkem odelku oseb, katere čakajo na nujno obravnavo in jim prestavijo termin za nedoločen čas pa so otroci że dva meseca in pol doma!
Sašo Bratušek
06. 01. 2021 08.38
+3
Zaradi čega navideznega virusa😂😂😂 Noben nebi smel delati ničesar, se postaviti gor kot se po celi EU ampak ne samo Slovenceljni zaplankani samo kimajo.
SabinaZ
06. 01. 2021 09.00
+6
Ja virus je in ja nekateri ga en bojo preživeli. Za nekatere bo to velika sprememba zdravja tudi na dolgi rok. ampak zakaj so od sovrstnikov izoliranin le otroci? Zakaj le oni čuvajo celo populacijo? Če bi bilo zaprtje šol, telovadnic in igrišč tako učinkovito zakaj število okužb še vedno narašča kljub temu da je vse to zaprto že 2 meseca in pol? Šole niso bile vir okužb ker če bi bile potem bi v družini najprej zbolel otrok in šele cca 10 dni kasneje ostali del družine. V večini primerov ki jih jaz poznam pa so zboleli vsi na enkrat torej so se tudi okužili vsi na enkrat. Predvidevam da ni bila cela druživa z otrokom v šoli.
Covidus
06. 01. 2021 08.14
-3
Samo jamranje
Ashleey
06. 01. 2021 08.09
-7
Vazno da se vse otroke v isti kos mece.. Moja je v prvi triadi pa vse naredi sama..
Vap0
06. 01. 2021 08.19
+7
Čestitam. Pri 13tih pa res že mora počas....
Ashleey
06. 01. 2021 08.21
-6
perothelegend
06. 01. 2021 08.22
-1
No mi bos odgovorila na otroke s PP od vceraj?
Ashleey
06. 01. 2021 08.28
+0
Perothelegend pogledat pejt odgovor ne bom ti pisala tuki.. Srm ti pa odgovorila tam..
Ashleey
06. 01. 2021 08.28
-1
In zakaj je bil tuki minus ce imam hci staro 6,5 let.. Ce tebi to ni vsec ni moja stvar.. 🙃
perothelegend
06. 01. 2021 08.36
+1
Potem mi pa odgovori...kaj je ADHD, avtizem, govorna motnja, gibalna oviranost, aspergerjev sindrom, prilagoditvena motnja,...? A po tvojem mnenju teh otrok ni v navadnih šolah?
perothelegend
06. 01. 2021 08.36
-1
Ashleey
06. 01. 2021 08.47
+4
Ne rabim ti razlagat zakaj bi ti mogla?? Sama vem vse kaj je.. In ta otrok za katerega sem govorila nima nic od tega.. Je navadna lenoba ki se mu ne da bit pri pouku.. Medtem, ko vsi sodelujejo se njemu ne da nic.. Uciteljica rece dobro jutro.. On pa a bo kmal konc.. To ni nobena motnja ampak samo prstjenost otroka k se mu ne da ucit bi pa igral igrice na racunalniku..
perothelegend
06. 01. 2021 08.50
+2
Ok hvala, zdaj si mi odgovorila. Se oproscam za napadanje! Lp
Vap0
06. 01. 2021 08.56
+2
Ja, seveda, pri 6.5 vse naredi sama. Sama prebere navodila, sama odpre pošto od učiteljice, sama vse reši in poslika, sama naloži svoje rešene naloge, sama si rihta svoje Zoome in vse ostalo. Ja, seveda...
Ashleey
06. 01. 2021 09.00
+3
Ni panike.. Sem ti povedala celo zgodbo tega pobalina in ja danes je imel spet eno fino... In skoz bolj ugotavljam da rad nagaja.. Samo zato, da je kontra kot mora bit..
perothelegend
06. 01. 2021 09.02
+2
Se vseeno bi rekel da ima zamerke ADHD, vendar pa se starši ne bodo s tem sprijaznili in hop, škodujejo njemu in drugim.
Ashleey
06. 01. 2021 09.04
+2
Vap6: 1.nimajo zooma ampak imajo teamse.. 2. Ne rabi slikat, ker imajo pouk od 8:20 do 10:30 vsak dan.. 3. ko zacnejo s poukom pokazejo domaco nalogo pred kamero 4. Uciteljica pove kaj morajo naredit zato ne rabi prebrat ceprav ze zna.. Ce pa kaj rabi me pa vprasa in ji povem.. Ji pa ne pomagam nic, ker zeli vse sama..
Ashleey
06. 01. 2021 09.11
+2
@perothelegend: Ja mogoce imas prav kaj pa vem.. Se meni tudi zdi ampak, kdo pa sem jaz da jim bom govorila o tem.
Vap0
06. 01. 2021 08.09
+1
Zakaj otroci niso v šoli? Dokazano imajo manj problemov z morebitnimi okužbami in manj hude posledice.