Korona

'Ko starši prevzemajo otrokove naloge, ga naredijo odvisnega in nesamostojnega'

Ljubljana, 24. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
58

Še nikoli do zdaj se učenci, starši in učitelji niso znašli v takšnem položaju oz. pred takšno preizkušnjo, kot je šolanje na daljavo. Strah pred neznanim, prilagajanje na spremembe in poglabljanje razlik med posamezniki je le nekaj ovir, na katere vpleteni deležniki opozarjajo že od začetka. Več je samostojnega dela, manj socializacije, potek preverjanja znanja je uganka. Kako se v danih razmerah čim bolje znajti? Kakšna je vloga učiteljev in staršev? Kaj je za otroka dobro in s čim mu škodujemo?

O tem, kako se spopadajo z novo realnostjo glede načina izobraževanja med epidemijo, smo vprašali štiri družine, ki so sicer želele ostati anonimne, a so nam zaupale, kako se šolanje od doma razlikuje od klasičnega pouka in kje imajo največ težav. Medtem ko so prav vsi učenci pohvalili delo učiteljev, češ da se zelo trudijo, da bi snov čim bolje razložili, pa starši pripovedujejo, da so tako otroci kot oni zdaj bolj angažirani in posledično bolj obremenjeni, otrokom pa primanjkuje predvsem socializacije in gibanja. 

"Zdaj imam veliko več dela in veliko več domače naloge, lahko rečem, da sem doma 50-odstotno bolj obremenjen kot v šoli," prizna učenec 5. razreda osnovne šole iz Novega mesta. 

Njegov oče pove, da znanje otroka sicer ne trpi, je pa veliko več angažiranja potrebnega z njegove strani. "Prednosti šolanja od doma so po mojem mnenju to, da smo starši bolje seznanjeni s potekom dela, otrok pa si lahko sam izbere čas dela. Negativni vidik pa je obremenitev staršev in dejstvo, da doma nima družbe svojih vrstnikov," pojasni. 

Dijak, ki v Mariboru obiskuje 2. letnik gimnazije, nam je povedal, da mu šolanje doma ne predstavlja težav in da ima zdaj celo manj dela kot v šoli. Je pa res, prizna, da težje razume obravnavano snov. 

Nasprotno pa njegova mama našteje veliko več težav, s katerimi se soočajo tako on kot starši. "Treba se je bolj angažirati, predvsem v smislu preverjanja, ali so stvari narejene in ali otrok sploh dela za šolo. V popoldanskem času ga je težje pripraviti na učenje, ker se mu zdi, da je že tako ali tako ves dan pri mizi in računalniku. Njegovo znanje je bistveno slabše, naredi le tisto nujno, če česa ne razume, načeloma najraje kar preskoči … Ni preobremenjen v smislu učenja samega, temveč je preobremenjen z obveznostmi, saj zdaj pade vse nanj." Prednosti šolanja od doma tako ne vidi, med slabostmi pa našteje pomanjkanje socializacije, slabše razumevanje snovi in povečevanje razlik med učenci oz. dijaki. 

"Verjamem, da so otroci zdaj nekoliko bolj obremenjeni z nalogami kot sicer, ampak sem tudi mnenja, da so sposobni ta novi tempo in način šolanja zdržati nekaj časa," pravi  mmag. Simon Eržen, ustanovitelj Online Tutor Centra.
"Verjamem, da so otroci zdaj nekoliko bolj obremenjeni z nalogami kot sicer, ampak sem tudi mnenja, da so sposobni ta novi tempo in način šolanja zdržati nekaj časa," pravi mmag. Simon Eržen, ustanovitelj Online Tutor Centra. FOTO: Shutterstock

"Dobro pri šolanju na daljavo je, da si lahko sam organiziram čas in ni izgubljenega časa za vožnjo v šolo. Največ težav mi povzroča reševanje domačih nalog, ker jih je bistveno več. Sedaj imam veliko več dela kot takrat, ko smo hodili v šolo. Vsaj pol več dela imam," pravi dijak 2. letnika šolskega centra v Novi Gorici. 

Njegov oče sicer pravi, da pri njem ne opaža bistvenih razlik ali preobremenjenosti, tudi sam se v učni proces vključuje enako, kot se je med rednim poukom. Kot prednosti takšnega šolanja vidi večjo samostojnost in odgovornost otroka, za slabosti pa našteje premalo gibanja in preveč uporabe računalnika. 

"Veliko ur je zelo nekvalitetnih, saj je tovrstni način učenja tako za učitelje kot učence precej zamuden, še posebej preko videokonferenc, kjer imajo nekateri težave z internetom in porabimo preveč časa za priprave," pa pove dijakinja 1. letnika ene od ljubljanskih gimnazij. Tudi ona pravi, da ima ob šolanju doma dela več, saj so naloge veliko bolj obsežne, učenja za teste pa je tudi veliko. 

Njena mama pravi, da je hčerka pri učenju zelo samostojna in ne potrebuje njene pomoči, opaža pa, da so ure manj kvalitetne in učenci od njih odnesejo manj znanja, kot so ga prej v šoli. "Moj otrok sicer zmore opravljati vse zadolžitve, se mi pa vseeno zdi, da bi bil delež samostojnega popoldanskega dela lahko veliko manj obsežen," nam je zaupala. 

'Šola je stvar otroka in ne starša'

Večletne izkušnje s poučevanjem na daljavo in nudenjem dodatne pomoči učencem in dijakom ima mmag. Simon Eržen, ustanovitelj Online Tutor Centra. "Vsaka stvar ima svoje slabosti in prednosti, a prav slednje kot prihranek v času in denarju, fleksibilnost dela kar od doma, enostavna uporaba orodij imajo pri naših strankah vedno večjo vrednost," pravi. Z njim smo se pogovarjali o trenutnih razmerah v šolstvu. 

Vam kot inštruktorju torej izobraževanje na daljavo ni tuje. Kakšne spremembe opažate pri svojih strankah zdaj, ko je to postalo praksa? Kaj učencem in dijakom predstavlja največje težave? 

Naše izkušnje v zadnjih letih pravijo, da iskalci znanja na daljavo približno 25-odstotno prej predelajo snov kot tisti v živo. On-line učne ure so za sedem odstotkov bolj učinkovite od tistih v živo. Verjamem, da je trenutna situacija z novim koronavirusom ta odstotek še nekoliko dvignila. Iskalci znanja so situacijo hočeš nočeš sprejeli za nekaj normalnega, kar se vidi tudi v sami uporabi spletnih tehnologij. Danes ni več treba razlagati, kako se stvar uporablja, ampak je to po večini privzeto, da se zna. Tudi glede samega znanja se mi zdi, da ne zaostajajo, čeprav si nekateri mislijo, da so na počitnicah in jim ni treba delati. 

Največja težava je pri nekaterih še vedno pomanjkanje tehnične opreme (kamere je praktično od marca nemogoče dobiti), podajano snov težje razumejo, ker imajo v povprečju več dela, jim ostaja manj časa za gibanje v naravi, pomanjkanje socializacije, veliko več se poslužujejo tudi goljufanja … Celo starši nas kontaktirajo, ali bi jim rešili teste, medtem ko jih pišejo. 

Večkrat smo slišali, da je kvaliteten pouk lahko samo tisti, ki poteka v klasični obliki, torej v šolah. A zdaj nam drugega ne preostane. Kakšna je tukaj vloga učiteljev? 

Učitelji so bili v prvem valu dejansko postavljeni pred velik izziv. Marsikateri imajo celo odpor do računalnika in tako je tudi danes. Večina se jih zelo trudi snov razložiti in učencem interaktivno prikazati, da bi snov razumeli, to so predvsem tisti, ki obvladajo tehnologijo, na drugi strani pa so tisti, ki naloge svojemu razredu pošiljajo zgolj po elektronski pošti z minimalno razlago. V povprečju moram reči, da se učitelji zelo trudijo opravljati svoje delo vestno in kvalitetno, kolikor se da. Nima se smisla pritoževati nad situacijo, kajti zmagovalec je vedno tisti, ki je fleksibilen in se lahko v najkrajšem času prilagodi novim razmeram. 

Vemo, da so si učitelji med seboj različni – nekateri več dela prelagajo na učence, drugi se trudijo po svojih močeh, videli smo zahvale učencev na vratih kranjske gimnazije ... Kakšen učitelj je po vašem mnenju dober učitelj? 

Zdi se mi, da je najboljši učitelj tisti, ki se s svojim znanjem najbolj približa potrebam svojih varovancev. Torej gre za sodelovanje in ne za enostransko predavanje, monolog. Človek v osnovi sodeluje, ko je vključen v igro, saj na tak način dobi občutek sprejetosti. To je mišljeno, da se zna npr. pri razlagi spustiti na nivo svojih varovancev in da zna snov razložiti tako, da ga razumejo oni in ne sam sebe. Da jih vključi v proces poučevanja, uporablja vrsto različnih tehnik poučevanja in tehnologij in se trudi, da bi tudi njegovi varovanci preizkusili te. S tem prispeva tudi k večji nacionalni računalniški pismenosti in rabi interneta, ki se je drastično povečala. Da jih nauči, kako v poplavi podatkov poiskati tisto, kar potrebuje, in kako si z internetom poenostaviti življenje. Dober učitelj je na voljo za vprašanja kadarkoli v času pouka in včasih tudi zvečer, ko imajo varovanci vprašanja, torej da je dostopen, odziven in ažuren. 

Kaj pa starši? Nekateri imajo več časa, drugi manj, nekateri se bolj angažirajo, drugi manj, poznamo termin helikopterski starši, ki bi najraje vse naredili namesto njega, zdaj jim okoliščine to dejansko dovolijo. Kje so tukaj meje – kaj je dovolj in kaj je preveč? Kako naj starš poskrbi, da bo otroku pomagal, ne pa škodil? 

Starši si želimo, da bi bil naš otrok uspešen. Kakor hitro je uspeh bolj pomemben od otroka samega, takrat starši prevzemajo odgovornost za šolo (delajo z njim naloge, se z njim učijo itd.). Odgovornost je treba dati otrokom, s tem jim dajemo ljubezen. Z omenjeno pomočjo staršev se vsakodnevno srečujemo tudi pri nas. Tega ne podpiramo, in ko prevzamemo takšen primer, otroku in staršu povemo, da je šola stvar otroka in ne starša. Skozi proces podajanja znanja je v takšnih primerih otroku treba dati v vednost, da zmore in zna. Kadar starši še naprej prevzemajo naloge, ki jih je otrok sposoben opraviti sam, ga naredijo odvisnega od pomoči in nesamostojnega za življenje. Vsak starš bi moral to znati pri sebi zaznati, če mu to ne gre, lahko za nasvet vpraša svojega partnerja ali pa drugega starša. 

Šolanje doma je izziv tako za starše kot za otroke.
Šolanje doma je izziv tako za starše kot za otroke. FOTO: Shutterstock

Kaj pa preverjanje znanja. Poročali smo o učiteljici, ki je zahtevala, da si otrok povezne masko čez oči, v zvezi s tem je uveden tudi inšpekcijski nadzor. Po drugi strani pa verjetno ni malo staršev, ki svojemu otroku zdaj, ko je to mogoče, niso prišepetavali ali kako drugače 'goljufali' zanj. Kako bi moralo potekati preverjanje znanja, da bi bilo pošteno do vseh?  

Trenutne situacije preverjanja znanja so uganka za vse. Osebno mislim, da bi za preverjanja po skupinah morali pisati v šolah, če pa to ni izvedljivo zaradi situacije, v kakršni smo zdaj, pa bi se testi izvajali preko spleta, vendar bi morali biti kratki in hitri ter specifični. Tako bi se drastično zmanjšala možnost prepisovanja med seboj ali s strani staršev.  

Učitelji verjetno hitro opazijo, ali je otrok nalogo ali neki izdelek naredil sam ali pa imajo pred seboj izdelek njegovih staršev. Ali to lahko izpostavijo, ga opozorijo … Kaj pa, če mu naredijo krivico? In tudi če je res – kaj lahko storijo? Kaj bi v tem primeru morali vedeti starši? 

Vedeti bi morali, da s prekomerno pomočjo v takšnih in podobnih situacijah škodijo le otroku, torej je odgovornost izključno na ramah staršev, da znajo svojo potrebo po otrokovem uspehu brzdati. Osebno verjamem, da so otroci zdaj nekoliko bolj obremenjeni z nalogami kot sicer, ampak sem tudi mnenja, da so sposobni ta novi tempo in način šolanja zdržati nekaj časa, zato so tudi sposobni narediti vse domače naloge, ki so jim dodeljene. Vedno obstajajo izjeme in posebni primeri (invalidni otroci), ki potrebujejo večjo angažiranost staršev, ampak govorim o povprečnem otroku. Eden od načinov bi bil, če bi jim povedali, kako nadzorovati svojo energijo in ne svojega časa. Da stvari, ki zahtevajo velik umski napor, počnejo v tistem času dneva, ko so energijsko najbolj na vrhuncu, pisanje domačih nalog in ostala manj naporna opravila pa takrat, ko so z energijo že proti koncu. Da si kljub vsemu privoščijo uro gibanja na dan in dovolj spanja. Efektiva pridobivanja znanja bi bila precej večja. 

Če učitelj opazi, da je oddana naloga plod staršev, ga je treba opozoriti, mogoče celo tudi starša, vsekakor pa ne kaznovati. Vse je stvar komunikacije med učiteljem in staršem. 

Potem je tu še tehnologija. Vi ste tega že vajeni, glede na to, da vaše poučevanje poteka prek spleta. Kako pa je bilo na začetku, koliko časa ste potrebovali, da je vse skupaj gladko steklo? Kaj svetujete za izboljšanje težav na tem področju? 

Na začetku smo morali večini razlagati, kako stvari potekajo, od marca 2020 se to – z razliko nekaterih detajlov – že ve. Kot rečeno, bi morali otroke bolj osveščati o tem, kako računalnik uporabljati v prave namene, učitelji naj bi uporabljali čim več tehnologij, s katerimi bi se otroci začeli soočati. Hkrati pa sem mnenja, da bi v šolah od 5. razreda morali dajati večji poudarek vprašanjem o tem, kako kuhati, kako iti na zmenek, kako paziti na lastno težo, kako biti finančno odgovoren, kako se spet postaviti na noge po neuspehu, kako se zavedati svojih misli in čustev. Tako bi se otrokom zdelo, da v šoli dobijo praktično znanje in bi s tem pridobili večji interes za ostale zadeve. Torej posredna komunikacija in posredovanje znanja.  

Jasno je, da pri učenju na daljavo niso vsi otroci v enakem položaju – začne se že pri dostopnosti do tehnologije, času, ki ga imajo njihovi starši, učiteljih, ki so si med seboj različni … Kako se bo to po vašem mnenju poznalo na dolgi rok? Bo to res izgubljena generacija, kakor smo že slišali?  

Če bi govorili o izgubljeni generaciji, bi bili prehitri. Res pa je, da se bo vsekakor poznalo na koncu šolskega leta in pa seveda na koncu šole, na prehodu iz OŠ v SŠ in iz SŠ na fakultete, da bo precej nekaterih osnovnih znanj primanjkovalo. Na maturi ne bo nihče vprašal, ali je bila korona ali kakšen drugi virus, znati bo treba. Pa tudi kasneje, ko bo treba v službe. Delodajalci si vsekakor ne želimo, da bi zaposlovali napol pismene delavce, ampak takšne, ki bodo kar največ doprinesli podjetju. Znanje bo vsekakor škripalo in zdaj je idealni čas, da izkoristimo to obdobje in se poskušamo kolikor gre sami angažirati v iskanju novih znanj. Zmagovalec po krizi je vedno tisti, ki v kriznem obdobju vlaga v razvoj, razvoj svojega znanja v primeru otrok. Nikoli ne bodo imeli vsi enakih možnosti glede dostopa, dobrega učitelja, podpore staršev … Vsak pa ima možnost s tem, kar ima, narediti najboljše, kar lahko. 

Rekli ste, da jih na koncu nihče ne bo vprašal, ali so se šolali med epidemijo ali ne. Pa vendar je bil že omenjen predlog, da bi izenačili poklicno maturo s splošno, torej da bi uvedli neke spremembe/ prilagoditve za to generacijo. Kaj bi bilo tu najbolj pošteno?  

Vsaka generacija ima svoje izzive in preizkušnje, zato menim, da večje prilagoditve niso potrebne. Kdor si želi znanja in ima željo po uspehu, lahko tudi danes uspe. Vsi smo v istem loncu, samo splavati je treba. Življenje nam vedno daje nove preizkušnje. Danes je novi koronavirus, čez dve leti pa bo kaj drugega. Ali to pomeni, da bi morali vsaki generaciji popuščati? Pomembni sta fleksibilnost in prilagoditev novim razmeram.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronavirusovec
24. 11. 2020 19.51
+0
Kaj ti pomaga učenje v osnovni šoli in gimnaziji, če pa vse pozabiš? Jaz se iz obdobja tega šolanja nič več ne spomnim in je vse skupaj bila le potrata časa
flojdi
24. 11. 2020 20.32
.?Demenca . /meni je pa pri 14ih letih uspelo preživeti trk s pijanim šofrjem. pretres možgančka. izgubljena večina spomina. ampak še vedno vem koliko je 1+1 ; pa še marsikaj. sicer se pa komot da učit Vsak dan
ajnajs
24. 11. 2020 14.10
+4
Danes je imala srednješolka test, kar jepomenilo, da je mogla v 40 sekundah odgovoriti oz. ga natipkati. To se mi ne zdi ok, saj otroci nimajo istega preznanja iz osnov tipkanja, (tapkanje po GSM in tipovnici ni isto). Glede na to, da ima v šoli same 5 je zdaj ta test rešila 60%, kar pomeni slabo oceno. To ni ocena njenega znanja iz predmate ampak ocena tipkanja. Sama sem imela storjepisje in vem kako je nekomu, ki ne zna tipkati, ki se je v tej koroni seznanil z računalnikom.
Koronavirusovec
24. 11. 2020 19.54
Hitro tipkat pa res ni problem, če nimaš posledic kakšne poškodbe na prstu ali dlani. Men so igračarji povedali, da tipkam zelo hitro, saj sem natipkal tudi 10+ besed v 4 sekundah, vsaj 5x hitreje kot če bi pisal na roke
Koronavirusovec
24. 11. 2020 19.57
40 sekund je dovolj da natipkaš bilokater odgovor, še posebej za srednješolko, saj ni govora o prvi triadi osnovne šole
pomlad14
24. 11. 2020 13.50
-2
Prevzeti otrokove naloge, še ne pomeni, da jih starš reši in ne otrok. Kdo izjavi takšno izjavo, kot je v naslovu, ga je lahko sram.
Boris Kavčič
24. 11. 2020 18.20
+1
se strinjam,vedno so starši pomagali,to pa ne pomeni ( potuho) po domače...še bolje so znali razložit za kaj se gre...
flojdi
24. 11. 2020 20.37
.ampak je vic : dobil si cvek iS matematke ; povej očetu. ok , mu bom povedal , da nima pojma
User1832247
24. 11. 2020 11.48
+0
TO BO GENERACIJA MAMINIH MAZ!
Boris Kavčič
24. 11. 2020 18.23
+1
kakor se jaz spomnem da zaradi treh odličnjakov v razredu se snov ni dovolj dobro razlagala in takrat so starši pomagali doma...brez namaza...
pomlad14
24. 11. 2020 11.23
+0
Zatadi tega otrok ne bo nesamostojen, če mu bodo starši reševali naloge. Ste pa pametno kot d...
papi1
24. 11. 2020 13.10
+3
Očitno so tudi vam starši reševali naloge, posledica je vidna, polpismenost.
pomlad14
24. 11. 2020 13.38
+1
Če mobilnikova tipkovnica kiksa, še ne pomeni da gre za polpismenost, b....
pomlad14
24. 11. 2020 13.44
-1
Tebi starši niso potrebovali ti pomagati pri reševanju domačih nalog, ne zaradi tega, ker bi bil pameten, ampak za to, ker nisi nič znal, posledično pa nalog nikoli nisi naredil.
Boris Kavčič
24. 11. 2020 18.24
morfo
24. 11. 2020 09.33
+7
EPP: nudim pomoč pri opravljanju domačih nalog za osnovne in srednje šole.🤣😅🤣😂
flojdi
24. 11. 2020 20.39
hotchilipoper
24. 11. 2020 09.17
+2
Estradniki so rekli,da svojih otrok ne bodo več učili,ker sami tega ne znajo
pomlad14
24. 11. 2020 11.19
+5
Ker nimajo radi svojih otrok, zakaj jih sploh potem imajo.
simple_mind
24. 11. 2020 09.05
+0
Plačujemo šole in učitelje, potem pa še njihovo delo delamo kar sami ...
velika resnica
24. 11. 2020 09.17
+13
Pusti naj otroci delajo sami, otroci ne jamrajo če so samostijni. Pritožujejo se samo starši ki ne znajo svojih otrok spustiti iz svojega mehurčka, ki pa ni nujno pozitiven ampak kvečjemu negativen v naravi otroka je da raziskuje in se uči na napakah ne mu vse v vrati prinesti. Pač če bo padel mu sanira rano in gremo naprej. Zato pa imamo še 35 letnike ki so se samski in v hotelu mama
kilklop
24. 11. 2020 10.56
+2
Pri nas imamo sistem,ki ti ne dovoli da padeš, ko enkrat padeš se vsedejo nate, da ne ostaneš.
pomlad14
24. 11. 2020 11.21
+3
Dvomim, da bi ti znal vzgajati otroka s taksnimi pametnimi nasveti.
Boris Kavčič
24. 11. 2020 18.26
simple_mind
24. 11. 2020 09.03
+6
Ko so bili v začetku leta, še pred razglasitvijo "korone", razredi po osnovnih šolah zaradi viroz praktično prazni, pa ni bilo nobene panike, ...
Bolha Velikanka
24. 11. 2020 15.21
+2
5 od 25 jih je bilo v vrtcu, šoli.... Iz nosu enim teklo do kolen, pa "nikomer ništa". Če pa komu rečeš zakaj bolnega otroka vozi v vrtec pa: ja, kako naj pa jaz, jaz ne moreeeem drugače... Seveda, zdej pa vsi lahko. Pa v službi in povsod bolni in z vročino... Danes pa se odkašljaš že vsi bežijo...
simple_mind
24. 11. 2020 09.01
+3
Sicer je nekaterim res lepo, ko so namesto v službi doma z malo ali nič dela, pa s polno plačo ...
simple_mind
24. 11. 2020 08.59
+2
Kdo je lahko v službi in hkrati doma uči otroke ?
pizzamargerita
24. 11. 2020 10.16
+4
zakaj bi jih starš učil? Šola je otrokova naloga.
Bolha Velikanka
24. 11. 2020 18.47
+2
Predvsem prva triada je tako samostojna, da lahko vse počne sama. Se nauči pisati, brati, računati ter skuhati kosilo zase in starša, ki prideta ob 17 domov.
simple_mind
24. 11. 2020 08.55
+3
To "šolanje na daljavo" je ena farsa in tragikomedija. A bi že enkrat nehali z zapiranjem šol ?
Pepsikokta
24. 11. 2020 08.51
-5
Ce niste sposobni pomagat otroku in jih imate samo za to, da ne odstopate od standardov bi bilo bolje da jih nikoli nebi imeli, nehvaleznezi
simple_mind
24. 11. 2020 08.56
-1
Če nismo sposobni organizirat šolanja otrokom v šolah, bi bilo boljše, da jih nikoli ne bi imeli.
gliser
24. 11. 2020 09.00
+2
razlika med "pomaganju otroku" in s tem kaj se dejansko dogaja je velika
vstala primorska
24. 11. 2020 08.45
+7
In še to. Ko vidim zdaj kaj smo se učili v oš, ugotavljam da vsaj 90% znanja v realnem življenju ne rabiš. Res sama piflarija. Adijo pamet, se učijo naši otroci kot da bojo živeli 300 let.
flojdi
24. 11. 2020 20.43
. torej eni ne potrebujejo Razgledanosti , ampak samo ozko uPorabljane stvari, npr past na kupovanje na popust etc ipd podobne … ufff
vstala primorska
24. 11. 2020 08.39
-3
Naši štirje 1. In 2. Triada, sploh ne vemo, da pouk poteka doma. Ni boljšega od učenja na daljavo. Imava z ženo veliko časa za stvari, za katere prej ni bilo časa.Top, res
morfo
24. 11. 2020 08.34
+3
Mah lih ne vidim da preveč trpijo. V našem parku vsak dan tej mulčki razbijajo ja.ca medtem ko mamice kofetkajo in visijo na telefonih. Resen pritisk na psiho.
Covidus
24. 11. 2020 08.47
-2
KunarDaskal
24. 11. 2020 08.52
+3
Upam, da jih nimaš ti, ker uničevanje lastnine s strani mularije normalen starš ne podpira.
morfo
24. 11. 2020 09.25
+4
Dva samostojna in uspešna, samo preskrbljena , stalno zaposlena , stanovanjsko preskrbljena, celo nega vnuka imamo. Je pa res da sta sama hodila v šolo in delala naloge , cel kup izvenšolskih dejavnosti, atletika, nogomet, rokomet, planinarjenje.....smo bili kar aktivni. Otroke zmiraj spodbujali cilje in naloge pa so dosegali sami.
morfo
24. 11. 2020 09.28
+2
KumarDaskar prosim preberi si kaj sem napisal. Veš kaj sem mislil s tem ko sem napisal da razbijajo ja.ca? - (sosedom)
Slovenka2022
24. 11. 2020 08.32
+1
Itak da vzpodbujam nonstopi, je tezko za vse nam. Jaz ima tri doma. Zvecer komaj cakam, da se vse umiri. Naporno. Niti v sanjah si nisem mislila, da bo kdaj tako.
Pepsikokta
24. 11. 2020 08.52
-2
KunarDaskal
24. 11. 2020 08.29
+3
Čudno naši dve pa nič ne jamrata, če česa ne razumeta pa sami izbrskata, z ženo samo toliko preverima, da vidima katero snov jemljejo iz čiste radovednosti. Vse je odvisno od tega kak vzgojiš otroka.
SabinaZ
24. 11. 2020 08.52
+1
Še več pa od tega kako učitelji pripravijo snov in kakšen tip učenca si. Pri nas imam 3, starejša ne vem da ima šolanje na daljavo, mlajši odvisno od dneva in predmeta, je pa res da dobimo v nedeljo zvečer recimo, da mora it v gozd in nabrati,... No ja pač pri nas ni možnosti da gre sam ker je gozd predaleč. Srednji slušni tip ki mora stalno gibati. Ga moraš kar spremljate da vse naredi kot je treba in seved da tudi kaj zna
Puppy
24. 11. 2020 08.22
+10
Ko starši prevzemajo delo učiteljev, obenem spremljajo dva, tri ali več otrok, laufajo iz ene sobe v drugo, kuhajo in obenem še delajo za službo so pa kaj?! Cel dan se ukvarjamo s šolo, službo in na koncu dneva smo vsi utrujeni! Odprite šole, pa nehajte se delat norca iz ljudi. Ko bom brez službe grem lahko očitno za učitelja, saj imam kvalifikacije za delo od doma!
SabinaZ
24. 11. 2020 08.25
+8
Meni je včeraj en odgovoril, na podoben komentar tvojemu, da smo starši neodgovorni ker opravljamo službo ob otroku ki je mlajši od 10 let. Seveda potem nisem dobila odgovora, ko sem ga vprašala kako si predstavlja pa pri nas plačamo hrano in ostale stroške. In kaj naj naredimo ko bo konec epidemije jaz bom pa prez službe.
Virginia
24. 11. 2020 08.30
+6
Ste zgrešili bistvo članka. Gre za prepotentne starše, ki opravljajo naloge svojih otrok dobesedno namesto njih in potem jamrajo, koliko dela imajo z vsem in kako prevzemajo še delo učiteljev.
franci1972slo
24. 11. 2020 08.35
+0
SabinaZ za čuvanje otroka lahko ostaneš doma in dobiš 80% plače. Al si hrano in ostale stroške plačujete s temi 20%, ostalih 80% pa zapije brezposeln oče?
Kristina1266
24. 11. 2020 08.43
+3
Puppy tukaj se kaze tvoja organiziranost in vzgoja. Ce si slabo opravil/a svoje delo, tega ne pripisuj drugim in ne okolišcinam. Kaj bi bilo, ce bi bili v vojni? Mislis, da bi mel/a cas za jamranje? Za svoj otroke naj vsak poskrbi sam! Dolznost je to in ne izbira.
SabinaZ
24. 11. 2020 08.55
+1
Ja seveda samo če ostanem doma se potem ko ne bo več epidemije nimam kam vrniti, no ja lahko sem na socialni. Samo jaz pač nisem tak človek. Ne vem kako je drugje samo pri nas nekako imamo zato zaposlene, da delamo. In če si lahko vmes med letom vzamem mesec ali dva frej za čuvanje otrok potem me tudi sotalih 10 mesecev ne potrebujejo. Če bi želela bit doma in da nas mož živi bi to naredila že prej ko so bili vsi trije še mlajši. Eni radi tudi delamo in se počutimo bolje če samo zaslužimo za svojo hrano in ostale zadeve.
HUSO BOSS
24. 11. 2020 08.13
+5
TEŽAVE IMAJO PREDVSEM TAKI STARŠI KI, SE ŽE PREJ NISO UKVARJALI S SVOJIMI OTROKI! TAKIM ITAK NI POMOČI!