Korona

'Šole in vrtce bo ponovno odpreti bistveno težje, kot jih je bilo zapreti '

Ljubljana, 04. 05. 2020 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška, ki bo z 11. majem znova začela odpirati šole, je izdala priporočila za ta korak. Starše je pozvala, naj ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. V Avstriji so se v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit, na Madžarskem pa so poskrbeli za "najbolj nenavadne izpite v zadnjih desetletjih". Kako pa bo z odpiranjem šol in vrtcev pri nas? Ne samo, da 18. maj še ni uradno potrjen, za zdaj niso znane nobene smernice za to, kako naj se te ustanove sploh organizirajo.

Po napovedi ministrice za izobraževanje Simone Kustec naj bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov osnovnih šol. A ne samo, da ta datum še ni uradno potrjen, prav tako niso znane nobene smernice za to, kako naj se šole sploh organizirajo. Kako bo potekal pouk? Koliko otrok bo lahko istočasno v razredu, kako bo s popoldanskim bivanjem, jedilnicami? Tudi v vrtcih se sprašujejo, kako bodo organizirali varstvo, saj nimajo dovolj prostorov za skupine, ki bodo morale biti bistveno manjše od sedanjih. In ključno – bo šola, ko jo odprejo, obvezna ali bodo učenci in dijaki, če bodo to želeli, nadaljevali pouk na domu? Za zdaj je veliko več vprašanj kot odgovorov. 

Štrukelj: Šole je bilo bistveno lažje zapreti

Prav danes so na ministrstvu za izobraževanje potekali posveti o usklajevanju protokolov za odprtje vrtcev in šol. "Predvsem smo poslušali o pogojih, ki jih postavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na podlagi katerih bo prišlo do odprtja šol in vrtcev. Od te točke naprej pa bi morali dobiti tudi navodila, kako praktično izpeljati situacijo, ki se bo dogajala vsakodnevno v vrtcih in šolah, kar pa je naloga ministrstva za izobraževanje. Ta del nas še čaka," je povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj

Spomnil je, da tudi NIJZ nima še vseh odgovorov na vsa varnostna zdravstvena vprašanja. Ko bodo na NIJZ dokončali navodila, se bodo po njegovih navedbah ponovno dobili na ministrstvu v naslednjih treh dneh, kajti zdravstvena varnostna navodila so za posamezne ravni izobraževanja od vrtcev do srednjih in višjih šol po njegovih besedah različna. Tako bo v torek sestanek s predstavniki vrtcev, v sredo s šolsko stroko in v četrtek s predstavniki srednjih in višjih šol.

Štrukelj je opozoril, da se je danes jasno pokazalo, da bo šole in vrtce ponovno odpreti bistveno težje, kot jih je bilo zapreti. Kot je poudaril, stanje postaja še bolj kompleksno zaradi postopnega zagona, ki zahteva veliko prilagoditev.

V Svizu sicer pričakujejo, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport okrožnico z navodili in smernicami za izvedbo pouka posredovalo najpozneje v petek, ker je treba dati čas tako vzgojiteljem v vrtcu kot učiteljem prve triade v osnovnih šolah in četrtih letnikov srednjih šol. Vrtci in osnovne šole od 1. do 3. razreda bodo vrata odprle 18. maja, teden pozneje pa se bodo v šolske klopi vrnili še devetošolci in maturantje oz. dijaki četrtih letnikov. Vedno se znova namreč pozabi, da izvajalci izobraževanja rabijo čas, da se lahko usedejo, preučijo navodila in presodijo, ali se jih da izvajati ali ne, na kak način, ali je to za posamezen vrtec, šolo primerno in podobno, je še opozoril Štrukelj.

Neuradno je sicer slišati, da oddelek v vrtcu ob ponovnem odprtju ne bi smel imeti več kot šest otrok, razred pa ne več kot 10 učencev, kar pomeni, da bi bilo treba zdajšnje razrede razdeliti na dva ali tri dele. Otroci in šolarji iz različnih skupin naj se tudi ne bi družili med seboj.

Kdaj bo znanega kaj več o organizaciji varstva in pouka?
Kdaj bo znanega kaj več o organizaciji varstva in pouka? FOTO: Thinkstock

Kako je v  sosednjih državah?

Med državami, ki bodo šole začele odpirati že 11. maja, je Hrvaška, ki je danes izdala priporočila za ta korak. Temeljno priporočilo staršem je, naj ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. Otrokom s kroničnimi boleznimi in otrokom, ki živijo s kroničnimi bolniki, pa so še posebej priporočili, naj ne hodijo v vrtce in šole. 

Tudi v Srbiji bodo vrtce znova odprli 11. maja, prav tako dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let. Načrtujejo odprtje tretjine vrtcev. Da ne bi prišlo do množičnega navala na vrtce in šole, pa delodajalcem svetujejo, da delo organizirajo tako, da doma z otroki ostane vsaj eden od staršev. 

V Avstriji so se danes v šole vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki se pripravljajo na maturo ali zaključni izpit. 18. maja bodo šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več.

Več tisoč madžarskih dijakov je danes začelo zaključne izpite, čeprav šole v državi ostajajo zaprte najmanj do konca maja. Za "najbolj nenavadne izpite v zadnjih desetletjih", kot so jih označili mediji, so razkužili šole. V razredu je lahko hkrati največ deset učencev, klopi so med seboj oddaljene 1,5 metra. Učenci morajo na hodnikih nositi maske, pri večini predmetov pa letos ne bo ustnega dela izpita, da bi omejili tesne stike.

Dijaki in učenci, ki zaključujejo šolanje, so se v nekaterih nemških deželah že vrnili v šole v preteklih dveh tednih. 20. aprila so na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole, bodisi za opravljanje zaključnih izpitov ali pripravo nanje. V več deželah so se šole začele postopoma odpirati danes, v zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija pa se z 11. majem odpirajo vse osnovne šole. 

Vrtce in šole za otroke do 11. leta starosti so sicer prvi v Evropi odprli na Danskem. Danci morajo v splošnem slediti smernicam socialnega distanciranja in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi, do 10. maja pa tako kot srednje šole ostajajo zaprte tudi kavarne, restavracije, nakupovalna središča in telovadnice. 

Že 20. aprila so se odprli vrtci na Norveškem, 27. aprila pa so se tam odprle še šole za otroke, stare do 10 let. V Grčiji se bodo 11. maja v šole vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, teden dni kasneje pa tudi ostali dijaki. Prav tako 11. maja bodo ukrepe začeli rahljati v Franciji. Odprli bodo vrtce in osnovne šole ter večino trgovin. Medtem pa bodo v Italiji šole spet odprli šele septembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reakcionar
05. 05. 2020 17.02
+2
Kot kažejo dosedanje izkušnje in raziskave so mlajši od 20. leta najmanj dovzetni za razvoj resnejših simptomov kljub temu, če se okužijo. To je verjetno zaradi tega, ker je imunski sistem najmočnejši do trenutka, ko se rast pri človeku začne počasi ustavljat, kar je nekje okoli 20 leta, sicer kakor pri komu. Zanimivo je tudi, da se otroci pred petim letom redko sploh okužijo kljub temu, če so v stiku z okuženimi starši, oz. odraslimi. Razlog bi lahko bil v temu, da pri njih še niso povsem razviti receptorji na celicah, na katere se mora vezati virus, da bi lahko vstopil v celice in se razmnoževal. Posledično se ne morejo okužit, oz. so bolj redki primeri okužb pri tej populaciji. Tako, da v luči zgornjih do zdaj že znanih dejstev ne vidim razloga, da se ne bi odprlo vrtcev in šol.
medicinc5
05. 05. 2020 20.18
+1
Lahko so samo nosilci virusa kar je pa že dokazano
Moncsa
05. 05. 2020 21.50
-1
Ja na rokah, če se primejo okužene površine. Za to pa obstaja milo in voda.
iga_biba
05. 05. 2020 14.44
-1
Pa kaj bi šola. važno da lahko gredo k maši. neizobražene vernike rabi IJJ
Enabiba
05. 05. 2020 13.07
+1
Res so zdaj najbolj pomembne informacije kako v Grčiji strežejo stvarem, naši se pa sami niso sposobni odločit kaj je dobro/prav in kaj ne 😲 Če mislijo, da bom plačevala vrtec za oba otroka (minus prehrana), da bosta lahko doma, se pošteno motijo! V vrtec po 6 otrok v skupini? Resno? Če bomo tako razmišljali, bodo naši otroci lahko polnoletni in bodo prej svoje otroke šolali, saj očitno epidemije ne bo konec, političnih neumnosti pa tudi ne 🤔
dajno
05. 05. 2020 10.05
+4
A v cerkev pa lahko hodijo otroci???
tornadotex
05. 05. 2020 10.01
-20
Šola bi se lahko odprla že naslednji teden,ne pa šele 18,,štrukelj preveč komplicira,navaden hišnik lahko odpre šolo,če je že on ni sposoben...
Slobodan Cvijetinovic
05. 05. 2020 09.22
+41
Samo upam da razmišljajo,o nevarnosti legionele,po tako dolgem zaprtju,da spustijo vodo iz cevi teči in vse ostalo. Da ne bi bila spet nekaka korona kriva.
musl
05. 05. 2020 09.19
+49
To je odločitev dveh ali pa treh ljudi. Dvomim, da ima kakšen ravnatelj ali pa učitelj kakšno besedo pri tem. Mislim, da bi večina učiteljev in dijakov rajši šlo nazaj v šolo, kot pa tole od doma.
Slobodan Cvijetinovic
05. 05. 2020 09.12
+51
Prvi smo jih zaprli,zadnji jih bomo odprli. Važno da ste odprli domove za starejše,gostilne,ter kozmetične salone. Res so nekateri inteligentni,da se vam Bog usmili.
omega _v6
05. 05. 2020 08.51
+18
Jaz pa mislim,da si tako močno želite odprtja šol samo zato,ker niste sposobni pomagati lastnim otrokom pri učenju!! Drugi razlog pa je,da se otroci v šolah zastojn najejo in "samohranilkam" doma ni potrebno kuhati!! Mene bi bilo sram zahtevati odprtje šol samo zaradi tega,da spravite otroka in odgovornost na učitelje katere ste še nekaj mesecov nazaj kritizirali kako so nesposobni!!
Evforija
05. 05. 2020 08.54
+3
Ja pa oni so placani za poucevanje! Zakaj bi starsi zdaj se naprej opravljali njihovo delo poleg svojega inbili dvojno obremenjeni, oni pa polovicno???
agent.brinko
05. 05. 2020 08.56
+16
potem pa ukinimo vrtce in šole. Tvoje razmišljanje je tako da so te ustanove le za to, da imamo kam dati svoje otroke. diot
Smeile
05. 05. 2020 15.07
+1
Točno, živimo v informacijski dobi, pa se delamo, kot da smo v srednjem veku sramota. Poglejte si samo kako se je ozračje spucalo, ker se je vse malo umirilo, ampak takšnim, kot sta Uporabnik in agent ni pomoči. raje crkneta v smradu, kot pa sprejmeta možnost dela na daljavo. Vsi, ki imajo to možnost, bi jo morali izkoristiti. S svojim pisanjem, pa drugo ne razmisljate kot samo na svoje riti in ako boste vi prišli bolje skozi. BRAVO OMEGA, takšno razmišljanje je pravo v vse smeri
KavčStrokovnjak
05. 05. 2020 08.47
+24
Janša nima pojma kaj dela. Ubil je kulturo in gospodarstvo. Svetovno priznani virolog dr. Kim pravi da je prekuženost najboljša obramba in da cepiva ne bo še vsaj 5 let. Janša pa ustrahuje in zastrašuje in veze kosmiče o stvareh o katerih nima pojma, stroke pa noče poslušat. Otroci so varni, vsi ti rigorozni ukrepi naše butaste vlade delajo več škode kot koristi.
OpenSky
05. 05. 2020 08.47
+11
Zgolj en predlog: zakaj se ne uporabijo neizkoriščene učilnice osnovnih šol (sploh čez poletje) za vrtčevske otroke, sploh za otroke pred vstopom v šolo? In kaj bo z otroci, ki imajo dodatno strokovno pomoč v vrtcu? Bo takšnim otrokom omogočen vrtec?
SFRJJNA
05. 05. 2020 08.41
+33
Ne se igrati z zadevami. Zgledujmo se po NORDIC državah. Naj gredo v šolo vsi otroci od 4 razreda naprej in vsi srednješolci. To je nujna in obveza za znanje. Naj sporočijo podatek, koliko učencev se v času koronakrize sploh ni ogladsilo učiteljem, koliko % učencev nima možnosti normalnega komuniciranja (razne okoliščine), ta % je najmanj 25%. Torej je edina rešitev nazaj v šolo. Če lahko gredo od včeraj (predvsem srednješolci v bare, osnovnošolci v cerkve, te se sploh ne bi smele zapreti, saj jih varuje vsemogočni) ja kaj pa pomišljate potem za šole. Da ne govorim o trgovinah, črpalkah, kjer vsi delajo non-stop pa nič. Letošnje leto, če ne bo pouka za vse vsaj 4 tedne bo v velikem delu neregularno in slaba popotnica za naprej!
Evforija
05. 05. 2020 08.55
+17
Koronavirusovec
05. 05. 2020 08.37
-13
Vrata je lažje odprti kakor zapreti
Mojca1313
05. 05. 2020 08.44
+28
menegane999
05. 05. 2020 08.36
+3
Važno je, da bo matura potekala normalno in ni nobenega straha in panike glede morebitne okužbe in varnosti. Kdo je tu nor?Dejstvo je, da so letošnji maturanti objektivno v neenakem položaju, a se jih obravnava enako. Letošnji maturanti so postavljeni v neenak položaj in se jih izsiljuje, saj maturanti šolanja, brez da tvegajo življenje, svoje in svoje družine, šolanja ne morejo zaključiti. Kdo jamči, da se maturant pri opravljanju mature ne bo okužil ? In dva izpita bo odpisal, ko bo želel na tretjega, bo pa zbolel. Torej jeseni ponovi vajo.
KavčStrokovnjak
05. 05. 2020 08.49
-1
Ma kaj sanjaš? Kdo ti je prodal, da tvegajo življenje. Mulariji ni nič. Niti blažjih simptomov ne izkusijo. Poslušaj stroko ne pa petokolonaša. Prekuženost je najboljša zaščita.
musl
05. 05. 2020 09.25
+3
Tvegajo življenja ? Ne pišite bedarij. Eni se res bojite lastne sence.
menegane999
05. 05. 2020 10.56
+5
Mogoče tvegajo moje življenje, ne ravno svoje. Ali bodo šli po opravljenem izpitu za 7 dni v karanteno? Da ne bodo potencialno okužili koga doma?
menegane999
05. 05. 2020 11.24
+3
Govoriš iz izkušenj? Če imam drugačno mnenje o virusu, to ni tvoj problem in nimaš nobene pravice, da podajaš oceno, da pišem bedarije. Tudi ti lahko imaš svoje mnenje, moje pa pusti pri miru. Jasno?
menegane999
05. 05. 2020 11.27
+2
Tvoj problem in tvoje mnenje, v kaj verjameš in v kaj ne, a ne vsiljuj svojih prepričanj drugim. Komentiraj članek, ne moje mnenje in ga zato prosim pusti pri miru, sploh, če te kaj moti.
Mentos
05. 05. 2020 08.36
+21
Haloo?? A zdaj datum ni še uradno potrjen... Dam jaz eno smernico glede smiselnega zaporedja dogodkov. Najprej naj izda vlada uradno potrjen odlok, nato naj šele sledi obvestilo za javnost. "Zeleno luč," ki je nazadnje dobilo ministrstvo, pa prepustite prometni signalizaciji, ker tole je...vse preveč podobno gaslightingu.
agent.brinko
05. 05. 2020 08.30
+27
Sem že nekaj dni nazaj napisal, da naj odprejo vse ali nič. če bodo otroci doma lahko kateri od drugih članov družine prinese okužbo, ali pa obratno če bo otrok hodil v vrtec tako, da je potrebno odpreti vse.
omega _v6
05. 05. 2020 08.43
-7
Ja in ti boš po šolah zagotovil dodatne prostore?? Vsak razred se bo razdelil na 2 ali 3 dele,če je večji!!
KavčStrokovnjak
05. 05. 2020 08.49
+15
Kakšne dodatne prostore potrebujemo. Normalno naprej, tako kot pred zaprtjem, ko so bili vsi okuženi. Otroci so varni.
bucko3
05. 05. 2020 08.26
+0
Zanimivo bo brati komentarje, ko se bo prvi otrok okužil v šoli. Doma bo potem okužil babico/dedka .. Po kom bo padlo takrat?
agent.brinko
05. 05. 2020 08.32
+25
okuži se lahko tudi starš in prenese na druge, a ne?
Mali medo
05. 05. 2020 08.05
-17
če ne bo zdravila bomo vsi zboleli
KavčStrokovnjak
05. 05. 2020 08.51
+5
neli nimaš treh čistih. Prekuženost je najboljša zaščita. V SLO še ni nihče umrl od tega virusa (po uradnih podatkih) pod starostjo 65 let in brez pridruženih zdr. težav. Večina nas je že prebolela, torej ni nobene potrebe po cepivu.
Moncsa
04. 05. 2020 21.50
+56
Veste v čem je fora... so vsi usrani da pride do kakšnega izbruha (ne rečem drugega vala, ker ta prvi ni bil val, to je bila okužba v dveh domovih, ostalo pljunkec), da so dovolj zaščiteni, da niso oni krivi. Da lahko na koga kažejo s prstom "mi smo vam povedali, kako naj, vi pa se niste držali pravil!". Nima veze koliko so pravila neživljenjska. Cerkve so pa odprli ker so dobili na mizo narejeno že celoten načrt, in jim ni bilo treba angažirati možganskih celic. Mogoče če bi se ravnatelji zmenili in predstavili tudi za šole kakšen načrt, bi bil sprejet. In bi bil bolj normalen in izvedljiv načrt, kot kar bi se ta klapa teoretikov na ministrstvu spravil skupaj.
KavčStrokovnjak
05. 05. 2020 08.52
-11
Stroka pravi, da ni strahu pred 2. valom, ker si po prvem kontaktu z virusom razvil odpornost, ki ne izgine.
Moncsa
05. 05. 2020 10.20
+1
KavčStrokovnjak, če je temu tako, pol smo ga močno nasrkali, ker zahvaljujoči ukrepom prebivalstvo NI prekužen.
pomaranča
04. 05. 2020 21.42
+51
Joj se tresete, poglejte malo na blokovska dvorišča. Danes polno otrok, ki so se igrali zunaj. Tako da, če se otroci že tako družijo je pa res vseeno če gredo v šole. Ker je naša edinka, enostavno ne more več biti sama in se tudi že družimo z drugimi otroki. Se razkužujemo in peremo roke, ampak ne bomo pa nehali živeti. Če ne odprejo vrtcev, ne vem, kdo vam bo delal. Pa naj cerkve ponudijo svoje prostore, saj jih imajo dovolj. Mi imamo eno ogromno ravno zraven vrtca. Otroci naj bodo zunaj. Seveda so lahko. Glejte zlomka, obstaja tudi narava, ne samo igrišče.
Evforija
05. 05. 2020 08.46
-6
Ce bo sla samo prva triada v solo, bo tudi v soli ostalo ogromno prostora in dajo lahko tja vrtcevske otroke.
Tone1234
05. 05. 2020 10.14
+4
Otroci se ne igrajo skupaj na blokovskih dvoriščih! Pri nas ne! Ne zavajati. Če bodo šli v vrtce se jim seveda ne bo nič zgodilo, bo se pa tistim, katerim bodo prinesli okužbo domov!