Korona

V rdečih regijah, kjer je to možno, pouk v šoli tudi v ponedeljek

Ljubljana, 29. 01. 2021 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ni.Š., A.K.
Komentarji
107

Vlada je izdala pričakovani odlok o tem, da se šolarji prve triade v rdečih regijah v ponedeljek lahko vrnejo v šolske klopi, v črnih regijah pa se začneta nujno varstvo za otroke in šolanje na daljavo. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom. Skoraj 90 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so sposobne to izvesti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branimir Štrukelj o spreminjaju ukrepov
    02:42
    Iz 24UR ZVEČER: Branimir Štrukelj o spreminjaju ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Zmeda zaradi naglih sprememb
    05:35
    Iz 24UR ZVEČER: Zmeda zaradi naglih sprememb
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmislek o vnovičnem zapiranju
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Razmislek o vnovičnem zapiranju
  • Iz 24UR: Zaprtje šol v črnih regijah
    03:14
    Iz 24UR: Zaprtje šol v črnih regijah
  • Iz 24UR: Ravnateljem okrožnica
    03:32
    Iz 24UR: Ravnateljem okrožnica
  • Iz SVETA: Mladi vse bolj ranljivi
    03:20
    Iz SVETA: Mladi vse bolj ranljivi
  • Iz SVETA: Covid testi v času pouka
    03:24
    Iz SVETA: Covid testi v času pouka
  • Iz SVETA: Odpovedali izvedbo kroga
    03:20
    Iz SVETA: Odpovedali izvedbo kroga

Spremembe vladnega odloka, ki ga je vlada sprejela popoldne, določajo, da se lahko šolarji prvega triletja v t. i. rdečih regijah k pouku vrnejo v ponedeljek, prav tako v ponedeljek začnejo izvajati nujno varstvo za otroke in šolanje na daljavo učencev prvega triletja v črnih regijah

Janez Janša je danes na novinarski konferenci sporočil, da je po novem tudi v t. i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok.

Sicer pa je glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. Kriteriji za sproščanje so jasni, prav tako dnevno objavljajo infografike o epidemiološkem stanju v regijah, je dejal.

Vlada po njegovih besedah vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Zato bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj, je dejal.

Ob tem je opozoril, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend, v katero smer gre epidemiološki položaj. "Žal pa splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo veseli bi bili, če bi bila cela Slovenija v takem položaju kot Koroška," je pristavil.

Šolarji v šole tudi ponedeljek

Vlada je izdala odlok, v katerem so odločili, da se šolarji prve triade v rdečih regijah v ponedeljek lahko vrnejo v šolske klopi. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša,  je društvo ravnateljev izvedlo anketo o zmožnosti izvajanja pouka v živo in hkratnega testiranja. Več kot 80 odstotkov šol je po Janševih navedbah zatrdilo, da so zmožne v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk v živo. V teh šolah bodo tako šolarji tudi v ponedeljek imeli pouk v živo, v ostalih pa na daljavo. 

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je navedel, da je takšnih šol, kjer lahko isti dan izvedejo tako testiranje učiteljev kot pouk v živo, še več, in sicer skoraj 90 odstotkov. Le 12 odstotkov je takih, ki obojega hkrati ni sposobno izvesti, je dejal. Podatkov o tem, za katere šole gre, Pečan nima, saj niso spraševali poimensko. Predsednik združenja ravnateljev sicer misli, da bodo tudi na teh šolah prilagodili razpored testiranja.

V Zasavju pozivajo k odprtju šol in napovedujejo različne akcije ozaveščanja, da otroci sodijo v šole.
V Zasavju pozivajo k odprtju šol in napovedujejo različne akcije ozaveščanja, da otroci sodijo v šole. FOTO: Aljoša Kravanja

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo potekalo testiranje učiteljev v nedeljo.

Poziv k ponovnemu odprtju

Svet zasavske regije je danes vlado z dopisom pozval k iskanju rešitev za ponovno odprtje šol in vrtcev v Zasavju, ki bodo s ponedeljkom zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v regiji spet zaprti. Četrtkova odločitev vlade o zaprtju šol in vrtcev je člane sveta presenetila, so danes sporočili iz Regionalne razvojne agencije Zasavje.

Vladi so predlagal, da se v sistemu določanja regijske epidemiološke slike pri šolah in vrtcih naredi izjema zaradi specifike področja ter pomena izobraževalnega in socializacijskega procesa za razvoj otrok. V Zasavju, ki je najmanjša statistična regija, na splošno statistiko izrazito vplivajo tudi okužbe v domovih za starejše, je ocenil svet regije.

Zato so župani zasavskih občin vlado pozivali, naj znova premisli njihove argumente in razveseli številne starše, zaposlene in predvsem otroke ter zaprtje šol in vrtcev veže na vsakokratne ponedeljkove rezultate testiranj, ki bodo dala najbolj relevantno sliko stanja.

Člani sveta pa se zavedajo, da ima vlada vnaprej pripravljen model za sproščanje ukrepov po posameznih regijah, vendarle pa si želijo, da v teh težkih časih s skupnimi močmi premagajo epidemijo in ohranijo optimizem ter dobro voljo med zaposlenimi, starši in med otroki, ki so se iskreno razveselili ponovnega odprtja šol in vrtcev.

Dodali so tudi, da so bili na ponedeljkovih testiranjih šolskih delavcev v 24 enotah vrtcev in 25 enotah šol pozitivni le trije strokovni delavci. "Ker se bo testiranje vseh strokovnih delavcev šol in vrtcev znova izvedlo vsak ponedeljek, bi pričakovali, da bodo pristojni šele na podlagi morebitne slabše epidemiološke slike v posameznih enotah vrtcev in šol pouk ponovno zaustavili," so še zapisali člani sveta zasavske regije.

Sicer pa zagorski starši za naslednji teden pripravljajo različne oblike izkazovanja nestrinjanja z zapiranjem šol. Kolektiv Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi je danes nameraval skupaj z učenci skleniti žive obroče okrog šol in tiho opozoriti, da se mora pouk na daljavo končati, a so potem to namero preklicali, ker bi ob morebitnem udejanjenju obstajala velika verjetnost za kršitev vladnih odlokov o zbiranju ljudi.

Župani Kopra, Izole in Pirana so Vlado RS pozvali k vnovičnemu razmisleku o zapiranju šol in vrtcev

Tudi župani treh občin slovenske Istre pa so danes na predsednika Vlade RS poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preverijo nujnost tega ukrepa oziroma poiščejo drugačno, boljšo rešitev.

Župani Mestne občine Koper, Občine Izola in Občine Piran Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đanio Zadković so na Vlado RS naslovili pobudo za spremembo Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih. 

"Čeprav se zavedamo nujnosti ostrega omejevanja epidemije covid-19, ocenjujemo, da bi bile posledice takšnega ukrepa za razvoj in zdravje naših otrok, pa tudi njihovih staršev, preveč obremenjujoče," opozarja koprski župan Aleš Bržan. Župani tako prosijo, naj Vlada RS v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost tega ukrepa oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cheesecake
29. 01. 2021 21.34
-2
Kdo se je odločil, da bo puouk v ponedeljek potekal le v komunističnih regijah? Me prav zanima.
felix59 drugič
29. 01. 2021 21.18
+0
Vsi pojdite v šole , vsi , učenci , dijaki , študenti , učitelji , tehnični kader , profesorji . . . Če bo kakšno ropotanje , recite , da sem jaz tako rekel.
deltex
29. 01. 2021 19.51
-3
Ne pišite, Jajo ne posluša...
Levicarjikmeee
29. 01. 2021 19.34
+0
Katere pa so rdeće, ker kot vem je na zadnjih volitvah Slo bila obarvana v RUMENO.
Uporabnik1947897
29. 01. 2021 19.26
+3
Predlagam vsem staršem,učiteljem in vzgojiteljem,da se s ponedeljkom odpre vse in da se za vedno prekine poučevanje na daljavo...Ne poslušajte več psihopatov na vladi,naj govorijo kar hočejo,naj se afnajo dalje z odloki sami zase,bojkotirat in ignorirat je treba kokektivno vse!Enako velja za ostale dejavnosti.Odpret trgovine,bare,itd...Kdo odloča o vašem delu in zaslužku,če ne vi sami?Če boste odločanje prepuščali norcem,potem niste vredni svojega dela in je bolje,da zaprete za vedno...
Iiiiiiiiii
29. 01. 2021 19.31
+1
Sej so jim do lani prepuščali,pa poglej do kam so pripeljali.
Iiiiiiiiii
29. 01. 2021 19.17
+2
Ne sekirajte se starši,šolarji, učitelji,profesorji,varuške, dijaki,študenti,malčki... . Izobraževalne ustanove in vzgojno varstveni zavodi se bojo odprli.Vsi boste lahko normalno zadihali👍👍👍. Na dan ponovne otvoritve bo v mestnih središčih poskrbljeno za zabavo z ansamblom,jedačo in pijačo..., "TUBEYOU - Les Visiteurs 2 scoubidou bidou."
Important notice
29. 01. 2021 18.35
+3
Pa kje je problem? Naj pošljejo v šole mobilne enote in jih testirajo med odmori.
TistoPravo
29. 01. 2021 18.48
-1
Hehe...sj niso samo učitelji tm..,treba froce in njihove dedke zavarovat...mislim ej kje vi živite
zim10
29. 01. 2021 20.57
+1
TistoPravo
29. 01. 2021 18.08
-2
A mal dodatki dišijo...hehe, kr tko naprej poglavar....brihtneži vsak z svojo ritjo misli da bo po svoje migou. Dj zresnte se, niste nč drgač k del populacije ki se ga ne da nikakor prepričat in ustavit...vsemogočneži!
Uporabnik1817934
29. 01. 2021 18.02
+5
Starši iz črnih regij bi morali bojkotirati pouk na daljavo. Groza no, kaj se grejo. Pa to je že čisto izživljanje nad ljudmi in kar je najhuje, nad otroki!
Elendil
29. 01. 2021 17.48
+13
Prejšnji teden so ze vedeli, da se bodo morali testirat, pa so sele sedaj ugotovili, da lahko kljub temu imajo pouk v solo. In sedaj smo ponovno v situaciji ko je petek in starsi ne vemo ali bo pouk ali ga ne bo, a potrebujemo varstvo in kje ga bomo dobili, kaj naj povemo v sluzbi a bomo delali ali ne. Še zimbabve ima stvari bolj urejene kot pa tile butalci.
Firnk
29. 01. 2021 17.16
+1
Stop spremembam zračnega prostora nad slovenijo stop.
Uporabnik1921539
29. 01. 2021 16.40
+8
Pouk za isemletko in vrtci bi morali delat povsod.Poglejte druge.Avstrija-hitri test,ki ga otrok lahko naredi tudi sam,enkrat tedensko.Mi jih se ta zdravstvene delavce ne znamo.Ali res ne more nekdo dvignit tel in vorasat kolege v Avstrij?????? A imamo bebote?Ja,imamo bebote
Sašo Bratušek
29. 01. 2021 17.41
+4
Pa kake teste za otroke. Mater ste zaplankani vsi... Z vašimi testi ki so samo za manipulacijo. Narod sam sebe vleče na podenj. Vsi bi morali rečti fertik ne gremo se več vaše plandemije.
Important notice
29. 01. 2021 18.36
+1
SAj bi bilo tako tudi pri nas, vendar imajo preveliko zalogo teh testov in jih morajo nekako porabiti.
Important notice
29. 01. 2021 18.36
+0
SAj bi bilo tako tudi pri nas, vendar imajo preveliko zalogo teh testov in jih morajo nekako porabiti. Ko bo HAT testov zmanjkalo, bodo tudi tisti s slino kar naenkrat dobri.
zim10
29. 01. 2021 20.58
Kajtimar
29. 01. 2021 16.19
+0
Bo kdo šprical šolo?
CIGU MIGU
29. 01. 2021 16.06
+7
pogoste besede,,janša,ukrepi,vojska,policija,virus,epidemija in na koncu,,polomija,,
Klagi
29. 01. 2021 15.57
+0
Čriček mali
29. 01. 2021 15.48
+11
Sej pravim to kar ta janša dela JE OBUP SPRAV GA IZ OBLASTI PA DO SMRTI V ČUZO IT ! DAJ CRKNI ŽE JJ!!!!₩
dark horse
29. 01. 2021 15.46
+10
Če bi bila osrednja Slovenija črna čudežno, bi odrezali vse okoliške občine da bi ja Ljubljana bila uredu
grunger81
29. 01. 2021 15.46
+9
Kako se razni Janezku delajo norca iz nas... Sicer pa do nedelje je še kar nekaj časa, se lahko še marsikaj spremeni, odvisno od ta pametnih, kako bodo spali čez vikend...
Erin Straus
29. 01. 2021 15.45
+8
bravo janez, najbolj nemocne, torej majhne otrocicke poslati v boj na prvo bojno linijo! mau je to vse podoben kot so v nemciji imeli hitlrjuggend!
boško08
29. 01. 2021 15.45
+10
Ta vlada bo uničila prihodnost naših otrok Pustite jim, da se izobražujejo, šolajo Gre za prihodnost naših otrok🇸🇮👨‍🎓👩‍🎓👨‍🎓👩‍🎓👨‍🎓🇸🇮
Erin Straus
29. 01. 2021 15.46
+3