Korona

V belgijskem mestu na delo pozivajo okužene zdravnike brez simptomov

Rim/Madrid, 26. 10. 2020 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Natalija Švab, STA
Komentarji
106

Situacija z novim koronavirusom se je v Evropi zaostrila do te mere, da v belgijskem Liegeu na delo pozivajo celo okužene zdravnike, ki pa nimajo izraženih simptomov bolezni, saj se bojijo zloma sistema. Medtem ko evropske države nadaljujejo s sprejemanjem vse strožjih ukrepov, pa venezuelski režim trdi, da imajo zdravilo za covid-19.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vse bolj strogi ukrepi po Evropi
    02:58
    Iz SVETA: Vse bolj strogi ukrepi po Evropi
  • Policijska ura v Španiji
    02:44
    Policijska ura v Španiji
  • Iz 24UR: Koronavirus po Evropi
    02:42
    Iz 24UR: Koronavirus po Evropi

V Belgiji, kjer živi 11,5 milijona ljudi, je zaradi covida-19 doslej umrlo 10.810 ljudi. Država ima s 94 mrtvimi na 100.000 prebivalcev eno najvišjih stopenj smrtnosti na svetu. Skupno so sicer potrdili 321.031 okužb.

Da bi ustavili širjenje virusa, so v Bruslju vrata zaprle športne dvorane, bazeni, fitnesi, gledališča in kinodvorane. Od danes so na prostem znova obvezne maske, policijska ura pa se bo po novem začenjala že ob 22. uri in ne več opolnoči. V Belgiji so v enem dnevu potrdili več kot 18.000 novih okužb z novim koronavirusom. V obdobju med 16. in 22. oktobrom so dnevno v povprečju potrdili 12.491 okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. 

V marsikaterem mestu je situacija že kritična. Zdravnike v mestu Liege, kjer zaradi naraščanja števila okužb strmo narašča tudi število hospitalizacij, so tamkajšnje bolnišnice pozvale, naj nadaljujejo z delom, četudi so okuženi z novim koronavirusom, če le nimajo simptomov.

Približno četrtina zdravstvenega osebja v tem belgijskem mestu je zbolela za covidom-19, zato je deset bolnišnic tiste, ki so okuženi s koronavirusom, a nimajo simptomov, pozvalo, naj nadaljujejo z delom.

Vodja belgijskega združenja zdravniških sindikatov Philippe Devos je dejal, da nimajo druge izbire, če želijo preprečiti kolaps zdravstvenega sistema, ki grozi že v nekaj dneh.

V Liegeu je pozitiven vsak tretji test na okužbo s koronavirusom. Bolnišnice bolnike premeščajo drugam in odpovedujejo nenujne operacije. Belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke je prejšnji teden ob hitrem naraščanju okužb v državi opozoril, da je Belgija blizu cunamija okužb, ko epidemije ne bo več mogoče nadzorovati.

V Španiji ukrepi predmet političnih razprtij

Španski premier Pedro Sanchez je ob razglasitvi policijske ure, ki je začela veljati v nedeljo zvečer, pojasnil, da bo gibanje omejeno med 23. in 6. uro, omejitev prehodov med regijami pa je v domeni lokalnih oblasti. Sanchez je parlamentu tudi predlagal, naj 14-dnevno veljavnost ukrepov podaljša na šest mesecev, kar je konservativna opozicija zavrnila. Pripravljeni pa so podpreti do osemtedensko podaljšanje izrednih razmer.

Španija je ena od držav, ki jih je prvi val novega koronavirusa najbolj prizadel. V državi je virus doslej vzel življenja skupno 34.752 ljudi, število okužb od začetka epidemije pa je preseglo milijon. 

Policijska ura v Španiji.
Policijska ura v Španiji. FOTO: AP

Na Hrvaškem prepoved zbiranja več kot 50 oseb

Na Hrvaškem so v skladu z ukrepi, ki bodo sprva veljali dva tedna, prepovedana vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 oseb. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči.

Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask pa je obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi.

V Avstriji potrdili enkrat toliko okužb z novim koronavirusom kot pred tednom dni

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 2456 okužb z novim koronavirusom. Raven pozitivnih testov tako ostaja visoka. Še pred tednom dni so poročali o 1121 novih okužbah. Avstrijska vlada ob tem ne izključuje možnosti ponovne ustavitve javnega življenja.

V Avstriji imajo trenutno 23.239 aktivnih okužb, kar je 8575 primerov več kot pred tednom dni. V bolnišnicah je 1330 bolnikov s covidom-19, od tega 188 na intenzivni negi, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes, ko v Avstriji obeležujejo državni praznik, pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. "To je drugačen praznik je praznik z omejitvami," je povedal Kurz, ki je imel na sebi masko v barvah avstrijske zastave.

Koronavirus v Italiji.
Koronavirus v Italiji. FOTO: AP

V Italiji se zapirajo kinodvorane, gledališča in športne dvorane

Zaostrene ukrepe, ki bodo veljali do 24. novembra, danes po vsej državi uvajajo tudi v Italiji. Bari in restavracije bodo morali od danes naprej strežbo zaključiti ob 18. uri, zapirajo pa se tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti, srednje šole in univerze pa bodo do 75 odstotkov pouka izvajale na daljavo.

Medtem je italijanski dirigent Riccardo Muti italijansko vlado pozval, naj premisli svojo odločitev o zaprtju gledališč, kinematografov in koncertnih dvoran. V pismu je Muti zapisal, da družba potrebuje duhovno hrano, ki jo nudijo glasba in gledališča, sicer postane slaba.

Devetinsedemdesetletni maestro ocenjuje, da koncerti in gledališke predstave med pandemijo niso nekaj odvečnega, kot je sicer slišal govoriti vladne ministre.

Corriere della Sera je sicer v soboto poročal, da je znamenita milanska operna hiša La Scala vrata zaprla po tem, ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri devetih zboristih in treh članih orkestra.

Danska omejuje prodajo alkohola, novi ukrepi tudi v Belgiji in na Češkem

Na Danskem so prvič presegli mejo tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Oblasti so se že pred tem odločile za zaostritev ukrepov. Med drugim je druženje omejeno na največ deset ljudi, prodaja alkohola v kioskih in supermarketih pa bo po 22. uri prepovedana.

Rekordno število okužb so v nedeljo zabeležili tudi v Franciji, in sicer 50.010. Dan pred tem so jih potrdili 45.000. Najvišje število okužb do zdaj so potrdili tudi v Veliki Britaniji (19.790), umrlo je 151 oseb. Nove ukrepe so sprejeli tudi na Češkem, kjer so v nedeljo našteli 12.472 na novo okuženih. 

V Litvi so v zadnjem dnevu potrdili 766 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19. V državi s skoraj tremi milijoni prebivalcev so doslej potrdili 10.949 okužb.

Tudi v Rusiji so se številke povzpele najvišje doslej, zabeležili so 17.347 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Samo v Moskvi so jih potrdili skoraj tretjino, 5224, kažejo podatki nacionalnega centra za boj proti novemu koronavirusu.  Župan mesta sicer pravi, da se je rast števila okuženih v zadnjih dnevih začela upočasnjevati. 

Medtem je bolgarski premier Boiko Borisov potrdil, da je okužen z novim koronavirusom. Kot je dejal, ima le blage simptome in se počuti dobro. 

V Melbournu odpravljajo karanteno

V drugem največjem avstralskem mestu Melbourne pa bodo v sredo po skoraj štirih mesecih odpravili karanteno, so danes sporočile oblasti, potem ko v zadnjem dnevu niso zabeležili nobene okužbe z novim koronavirusom  ali smrti zaradi covida-19. V  sredo se bodo znova odprle tudi restavracije, kozmetični saloni in trgovine.

Zvezna država Viktorija je bila žarišče drugega vala epidemije novega koronavirusa v Avstraliji, saj je tu umrlo več kot 90 odstotkov od skupno 905 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v državi.

V prestolnici zvezne države Melbourne so za pet milijonov prebivalcev karanteno uvedli pred 111 dnevi. Prebivalci so morali ostati doma, uvedli so omejitve potovanj, zaprli trgovine in restavracije.

Nicolas Maduro trdi, da imajo v Venezueli zdravilo za covid-19.
Nicolas Maduro trdi, da imajo v Venezueli zdravilo za covid-19. FOTO: AP

Maduro trdi, da so našli učinkovito zdravilo za covid-19

Venezuelski znanstveniki so razvili učinkovito zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči virus SARS-CoV-2, je danes sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Povedal je, da je državni raziskovalni inštitut Ivic v šestmesečni študiji preizkusil molekulo DR-10, ki jo že uporabljajo pri zdravljenju hepatitisa C, in da so ugotovili, da 100-odstotno uniči virus SARS-CoV-2. Dodal je, da bodo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) sprožili postopek za potrditev uporabe zdravila na svetovni ravni. 

Venezuela je sicer ena od držav z najbolj obubožanim zdravstvenim sistemom, zaradi popolnega nadzora režima nad mediji pa je nemogoče dokončno ugotoviti, kako veliko težavo tam predstavlja covid-19. Z virusom naj bi se doslej okužilo nekaj manj kot 90.000 ljudi, umrlo pa naj bi jih 773. 

WHO: Ne smemo se predati

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem pozval države, naj se ne predajo v boju proti covidu-19. 

Tedros je na videokonferenci priznal, da je položaj resen in da se po mesecih boja z virusom, ki je po svetu terjal več kot 1,1 milijona življenj, krepi t. i. utrujenost od pandemije. "Težko je in ta utrujenost je resna," je dejal.

"Vendar pa se ne smemo predati," je dodal in pozval voditelje držav, naj ukrepajo. "Če bodo voditelji delovali hitro, bo virus mogoče zatreti," je prepričan. Voditelje pa je tudi pozval, naj pri uvajanju ukrepov najdejo primerno ravnotežje glede vplivov na življenja ljudi.

Tedros se je s tem posredno odzval na izjavo šefa kabineta ameriškega predsednika Marka Meadowsa, da ZDA ne bodo uspele prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino, kar lahko nadzirajo, je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepiva in zdravil.

Tedros je opozoril, da je tovrsten odnos nevaren, direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je dodal, da je iskanje cepiva in zdravil sicer ključno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enmajstr
26. 10. 2020 21.53
+0
Nikjer nimajo tako fašističnih ukrepov kot pri nas
moto-gp
26. 10. 2020 21.59
+2
Se kako jim bomo hvaležni, da so jih uvedli. Že prej bi jih morali.
muci007
27. 10. 2020 18.30
+1
bundy crocodile
26. 10. 2020 21.48
+2
Mimogrede, Švedska včeraj 0 okuženih, predvčerajšnjem 0 okuženih pa vse odprto in prosto. Bolnišnice delajo normalno oziroma boljše od naših. Kar nekaj držav na svetu ne beleži več enega okuženega. Kaj pa to? Korona je tako zvit, da nekam pride drugje pa mu smrdi. Države zaprte ima najraje, tiste ki so popolnoma odprte pa jih niti povoha ne.
MaksiLopez
26. 10. 2020 21.47
+1
Ma cudno je to z cehi. V bruslju kaj dosti niso bili. Nevem zakaj ma sumim tisti njihov rumen vlak vsak teden za hrvasko.
bundy crocodile
26. 10. 2020 21.45
+0
Mimogrede, Švedska včeraj 0 okuženih, Predvčerajšnjem 0 okuženih pa vse odprto in prosto. Bolnišnice delajo normalno oziroma boljše od naših. Kar nekaj držav na svetu ne beleži več enega okuženega. Kaj pa to? Korona je tako zvit, da nekam pride drugje pa mu smrdi. Države zaprte ima najrajo, tiste ki so poponoma odprte pa jih niti povoha ne.
sodabikarbona
26. 10. 2020 21.45
+1
Se ma smisel cepit, ce bos cez 2 meseca spet zbolel? Cak kaksni so ze simptomi covid19?
Špartanec
26. 10. 2020 21.44
+0
Okuženi? 🤣
kojnusar
26. 10. 2020 21.35
-2
naj gredo nasi protestniki tja narediti red. ker, njim nejmar za dobro v sloveniji.
Perovskia
26. 10. 2020 21.40
+1
Hja ja. Če bi bilo tako pri nas, bi kolesarji že zahteval odstop vlade. Aja sej jo že sedaj😁
kojnusar
26. 10. 2020 21.50
+1
brezuspesno. samo jenulll se vztraja. kdaj bo odstopil, se izselil? tako je napovedal sam. zima se bliza...
MaksiLopez
26. 10. 2020 21.34
+1
Kje so zdaj kitajci in njihovi dohtarji? Doktor putin in njegovi iljusini kje je?
Bajkerrado
26. 10. 2020 21.33
pri nas je to ze dober teden drgac 😉
Samo gasssss...
26. 10. 2020 21.29
+4
Vsaka država ima svoje cepivo za isti virus. 🤔
Uporabnik270616
26. 10. 2020 21.27
+3
Mislim da je predaja edina rešitev. Ustavljanje širjenja nima smisla, vse ne mora stati.
Carmennula
26. 10. 2020 21.22
-4
Mi se dobro držimo samo zaradi vladne EKIPEJaneza Janše...ta ni vrgel puške v koruzo, njegovi se niso zgrizli tako kot Kozolčarjevi ( RDEČI komunistični beli tok ) za pest dreka.
MojsterSplinter
26. 10. 2020 21.21
+0
OK... in kaj je narobe s tem, da pozivajo zdravnike, ki so že izven dobe, ko so kužni? Pa takšni so ja najboljša izbira - 1. so zdravniki, 2. se ne morejo okužiti, 3. ne morejo okužiti nikogar drugega. Kaj mi ni jasno?
Priap
26. 10. 2020 21.19
+1
Nehajte, sami sebe smešite, res. Nehajte... Dovolj je bilo. Zmagali ste...
Alojz69
26. 10. 2020 21.18
-4
Tretja fotka pravi kdor verjame v bozika dobi korono
Nimasmisla
26. 10. 2020 20.11
+4
a je trampov učenec
Manhattan36
26. 10. 2020 19.01
+4
Volitve pri njih so 6 novembra, pa zavaja ljudi s polno paro.
NotMe
26. 10. 2020 18.15
+0
Komercialno ime pa bo Meteklin 44?
pravisprehajalec
26. 10. 2020 19.27
+0
User792410
26. 10. 2020 18.11
+13
Menda v Venezueli najbolj efikasno zdravilo za covid pridobivajo iz svinca!?
mccm
26. 10. 2020 18.09
+8
ne govori o cepivu, ampak o zdravilu... stvar naj bi pozdravila covid... zakaj pa ne? Če se že v spodnjih komentarjih smejite njihovemu zdravstvu, naj vam povem, da so kubanci zelo cenjeni v zdravstvu in njihova ekonomija ni primerljiva z našo... ne rečem, da bi se jim smejali, če bi imeli pri nas doma, urejen zdravstveni sistem, pa dobro vemo, da temu ni tako.