Korona

V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi le še 18 oseb

Ljubljana, 24. 05. 2020 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjih 24 urah v Sloveniji ponovno niso potrdili nobene nove okužbe s koronavirusom, umrla je ena oseba. Zaradi bolezni covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi le še 18 oseb. Na Jesenicah se po sprostitvi ukrepov za zajezitev epidemije že izvajajo medmestni avtobusni promet in šolski prevozi, s 1. junijem pa bodo po običajnem voznem redu začeli voziti tudi avtobusi v mestnem prometu. Vrača pa se tudi priljubljeni kulinarični dogodek Teden restavracij.

V soboto so v Sloveniji opravili 341 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pozitiven ni bil noben vzorec. Umrla je ena oseba s covidom-19, piše na spletni strani vlade. V bolnišnicah se je v soboto zdravilo le še 18 bolnikov s covidom-19, od tega štirje na oddelkih za intenzivno terapijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Jesenicah se ponovno vzpostavlja mestni avtobusni promet

Na Jesenicah se po sprostitvi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa že izvajajo medmestni avtobusni promet in šolski prevozi, s 1. junijem pa bodo po običajnem voznem redu začeli voziti tudi avtobusi v mestnem prometu. Veljavnost že kupljenih mesečnih vstopnic za marec se avtomatsko podaljšuje do konca junija.

Avtobusni prevozi v jeseniškem mestnem prometu se bodo od 1. junija naprej izvajali po običajnih voznih redih. Prevozi osnovnošolcev pa se zaradi prilagojene oblike izobraževalne dejavnosti izvajajo po delno spremenjenem voznem redu.

Kot so sporočili z Občine Jesenice, morajo tako vozniki kot potniki ob uporabi avtobusnega prevoza upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To pomeni, da lahko prevoz uporabljajo le zdrave osebe, ki morajo paziti na priporočeno medsebojno razdaljo. Pred in po vstopu morajo uporabiti razkužilo za roke, ki je nameščeno pri srednjih vratih, v avtobusu pa morajo tako potniki kot voznik uporabljati masko.

Ker med voznikom in potnikom neposredni stik ni dovoljen, je vstop v avtobus možen le pri srednjih vratih, nakup vozovnice pa v avtobusu ni možen. To morajo potniki kupiti v predprodaji v poslovalnici Arrive Slovenija. Kot pojasnjujejo v omenjeni družbi, lahko potniki kupijo mesečno vozovnico, kuponsko vozovnico za več voženj ali vozovnico zgolj za eno vožnjo za točno odločen dan. Potniki bodo lahko vozovnice kupili od ponedeljka dalje.

Ob vstopu pri srednjih vratih avtobusa je nameščen brezstični čitalec. Potnik mora mesečno in kuponsko vozovnico registrirati, s tem pa postane vozovnica veljaven prevozni dokument. Vozovnico za eno vožnjo mora potnik za primer kontrole hraniti do konca vožnje, še pojasnjujejo v družbi Arriva.

Vrača se Teden restavracij

S sproščanjem vladnih ukrepov, povezanih z zajezitvijo covida-19, se življenje vrača tudi v restavracije. Pomladni teden restavracij, ki bi moral potekati marca, bo tako izveden med 12. in 21. junijem, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Rezervacije bodo mogoče od 1. junija.

"Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji," so ta teden sporočili iz STO. Nacionalna turistična organizacija sicer k temu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Cena menijev v Tednu restavracij, nad katerim bedi podjetje Vivi, bo tudi v junijskem terminu ostala 19 evrov. Izjema so najbolje ocenjene restavracije, kjer bo cena posebnega menija 25 evrov. Poseben poudarek bo tokrat na povezovanju preteklosti in sodobnosti.

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno (spomladi in jeseni) 10 dni goste razvajajo s trihodnimi meniji po posebej ugodni ceni. S tem nagradijo stalne goste in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ne rabi biti vedno draga, poudarjajo organizatorji.

Slovenski Teden restavracij se je začel v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in 3000 gosti. Lani je v dveh akcijah Tedna restavracij 100 restavracij obiskalo več kot 90.000 gostov.

Epidemija novega koronavirusa je močno zarezala tudi v občinske proračune. Upad prihodkov bodo zaradi izpada turistične takse še posebej občutili na Občini Bled. Ta teden so občinski svetniki sprejeli rebalans proračuna s štirimi milijoni evrov manj prihodkov. Ob tem se številne načrtovane investicije zamikajo v prihodnje leto.

Epidemija oklestila blejski proračun in zamaknila investicije

Na Bledu so se letos nadejali rekordnega občinskega proračuna z okoli 16 milijonov evrov prihodkov, pri čemer bi kar polovico sredstev lahko namenili za investicije. Med največjimi so bile predvidene izgradnja Medgeneracijskega centra Bled, obnova meteorne in fekalne kanalizacije ter začetek urejanja jezerske promenade.

Vendar bo epidemija novega koronavirusa vplivala tako na prihodkovno kot odhodkovno stran proračuna. Občina je namreč precej računala na turistično takso, ki jo je bilo lani za kar 4,5 milijona evrov. Hkrati se na odhodkovni strani zvišujejo stroški, ki so posledica epidemije, med njimi tudi povečanje socialnih transferjev.

Blejski občinski svet je tako moral sprejel rebalans proračuna. Po novem so prihodki ocenjeni na 11,9 milijona evrov, odhodki pa na 13,6 milijona evrov, pri čemer investicijskih odhodki znašajo 5,4 milijona evrov. Največja investicija pa ostaja izgradnja medgeneracijskega centra, kjer so bili postopki za začetek investicije že tako daleč, da bi zamik pomenil dodatne stroške.

Pogodbo o začetku gradnje centra sta blejski župan Janez Fajfar in direktor družbe Kovinar gradnje ST z Jesenic Jernej Mrak podpisala konec aprila, ureditev centra pa bo končana konec prihodnjega leta. Lesena konstrukcija bo spominjala na tovarno Vezenine Bled, ki je nekoč stala na območju Seliš, kjer bo sedaj nova stavba. V njej bosta med drugim center za dnevno varstvo starejših in nova blejska knjižnica.

Začetek izvajanja nekaterih drugih načrtovanih investicij se medtem zamika v prihodnje leto. Kot zagotavlja direktor blejske občinske uprave Robert Klinar, nobenega od razvojnih programov ne ukinjajo, temveč jih le prestavljajo.

Med njimi je tudi začetek obnove promenade, ki bi se po prvotnih načrtih morala začeti letos jeseni. Za ureditev promenade zaenkrat tudi še pridobivajo vsa potrebna dovoljenja in dokumentacijo. Začetek del bodo tako zamaknili v leto 2021, zaključili pa jih bodo predvidoma v letu 2022.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrTakoNeki
25. 05. 2020 09.36
+7
...sicer nepreverjeno, ampak mogoče verjetno...umrla starejša gospa pri 86...in če se svojci strinjajo, da jo vpišejo kot žrtev kovida, jim krijejo vse stroške pogreba in ceramonije...
nemo1
25. 05. 2020 09.13
+4
Zdravi se jih , toliko kolikor bo vlada želela, mislim da je vse zmanipulirano
Lumpx
24. 05. 2020 20.43
-9
Kak pa kaj Sarec. Je ze nasel pusko, ki jo je zgubil med brezglavim begom pred mikroskopskim virusom?
mario7
25. 05. 2020 09.06
+5
O tem veste samo svečkarji. povej kaj zanimivega o preplačanih maskah itd.
big brother
24. 05. 2020 19.20
+8
Čim se odprejo meje in naši s fotoaparati in ruzaki začnejo blaznet in lazit po svetu, bo kmal vse nazaj. brez skrbi
srebrnibreg
24. 05. 2020 19.12
+23
Po izjavah koruptivcev in lažnivcev v vladi smo ena najuspešnejšeih držav na svetu v boju zoper Corono. Zanimivo pa je, da nam vsi zapirajo meje drugim pa odpirajo. V čem je problem in kdo laže?
grumf
25. 05. 2020 08.18
+7
Lumpx
24. 05. 2020 19.12
-3
Kolk se jih pa zdravi v Ptujski bolnisnici kjer so rdeci odklonili zdravjenje slovencem obolelim za koronavirusom?
srebrnibreg
24. 05. 2020 19.18
+1
Spet svečkarska laž. Minister te vlade Gantar je sam izjavil, da ni potrebna selitev stanovalcev doma v bolnišnico Ptuj. Zmenite se kdo ima prav.
Lumpx
24. 05. 2020 20.44
+5
Ja je re je to izjavil . Sam sele potem ko smo tudi tule brali da so v Ptujski bolnisnici rdeci zavrnili predlog da bi tam zdravili slovenske upokojence okuzene z virusom.
Alojz69
24. 05. 2020 19.08
+18
To je enostavno svetovna komedija to kar pocnejo v sloveniji je komedija in za njo ne zaostajo niti malo avstrijci v aprilu si omislji bogatasi in prijatli Kurza zabavo V kitajski restavraciji ki je prijatel Kurza pride policija in nardi racijo ugotovi veliko prisotnost kokaina o tem se pise en dan potem vse tiho nato ta isti Kurz brez maske v volarbergu deli autograme in se pripravljen slikat za selfije z mnozico pa spet skor nic zdaj pa predsednik Van de Bellen ob 00.18 se zmeron na terasi italjanskega lokala lepo zabava in ob obisku policije pravi da ni gledal na uru😀ovce pa upostevajo vse kar jim nalozijo pa gdo je tu nor?
depresiven
24. 05. 2020 18.38
+10
Ne razumem zdravi se samo še 18 bolnikov ?? A tiste 4 na intezivni ste pa že odpisali ali jih sploh ni ????
lilyallen
24. 05. 2020 19.57
+6
pa saj ves da ne smes vzet te informacije za absolutne
grumf
25. 05. 2020 08.20
+2
depresiven; ne vem, a se zezate al vam res nijasno; ponavad so ljudje na intenzivni negi tudi hospitalizirani.
gasper111
24. 05. 2020 18.24
+31
Tale krona je en navaden nateg
slaiko
24. 05. 2020 18.33
-19
musl
24. 05. 2020 19.35
+16
Kar nekaj kolegov jo je prebolelo že januarja in decembra, ko je v SLo še kao ni bilo.
slaiko
24. 05. 2020 18.23
+17
Že julija bo kaos ob jadranu!
aloaloalo
24. 05. 2020 19.03
+31
Bo kaos samo v glavah! In denarnicah, ko ne bomo imeli več služb! To bo edini kaos.
slaiko
24. 05. 2020 19.06
+7
rožarica
24. 05. 2020 17.51
-3
šekspir.....kaj ti kvasiš model?!
aloaloalo
24. 05. 2020 19.06
+4
Roža, komentatorji ti ne kažejo dobro, šekspir jih ima +16...Iz tega izhaja, da ga kot ponavadi sekaš v prazno! Lahko noč!
kiropraktik
24. 05. 2020 16.51
+17
Zdaj je potrebno peljati zdravnika iz Metlike na ekskurzijo na urgenco,da se izobrazi o virusu. S svojim početjem me spominja na avtomehanika
miselna policija
24. 05. 2020 16.22
+27
vlada je direktno odgovorna za smrti ker ni dopustila zdravljenje okuženih starostnikov v DSO-jih!!!
Lumpx
24. 05. 2020 16.30
-10
Ja res je. Sarceva vlada je odgovorna ker ni pravocasno zaprla meje z Italijo in poslal okuzene doktorje in ucitelje ki so bili tam na smucanju v karanteno!
miselna policija
24. 05. 2020 16.54
+17
Uporabnik473573
24. 05. 2020 17.00
+10
Lumpx
24. 05. 2020 17.07
-8
Res je. Pod Sarcem ni umrl niti eden. To pa sam zato ker je vrgel pusko v koruzo in jo ucvrl prek Ljubljanskega mocvirja kolk so ga noge nesle.
noire
24. 05. 2020 17.21
+1
Šekspir a si bu tast al sam probaš zavajat?
Metabo
24. 05. 2020 18.13
+0
ma?ipa?i
25. 05. 2020 12.51
TistoPravo
24. 05. 2020 16.19
+7
Upam, da res ne mislite da je narava...da so bakterije in virusi politično opredeljeni? Je pa politika odgovorna čistočo države, upravljanja z odplakami in odpadki....za čistočo ozračja, zemlje, podtalnice...kvalitete vodovoda in umeščanje in projektiranje kanalizacijsko čistilnega sistema...ter možnost eko ogrevanja, tako finančna kot tudi v obliki priklopov. Dokler bo obveljal rek, da voda teče v dolino...čas pa gre naprej...bodo doline pač vse bolj ogrožene. Rušilni vetrovi in neurja, vpliv frekvenc bo vse večji...pa je to samo del zgodbe...prekomirna substropska onesnažena vlaga bo žal škodila politiki in pogledu na njo še bolj..
miselna policija
24. 05. 2020 16.14
+17
izraelsko sodišče je reklo netenjahuju da premajhen kaselc in zanič akumulator ni opravičilo za izostanek na obravnavi!!
TistoPravo
24. 05. 2020 15.58
-14
Kanalizacije pere vse toplejša meteorna voda...zrak pa je zmožen vase vrskavat in ob nižanju temperature odlagat vse bolj "čistejšo" vlažnost...ta največji imunski odporneži bodo na varnem vsaj do januarja naslednje leto...ko nas preseneti še kaka zimska nevihta...potem pa znova gripa, korona...direktno iz uličnega jaška!
lluckyss
24. 05. 2020 16.01
+10
Vzem tableto in film o Greti poglej...morda ti bo bolje..
TistoPravo
24. 05. 2020 16.04
-6
Ti pa brž na twiter.,,enostavčni eksperti
goveja župca
24. 05. 2020 15.54
+36
Ta totalno nesposobna Vlada si se novih obolelih ne more zagotoviti, da bi lahko v nedogled podaljsevala svojo mracnjasko diktaturo.
lluckyss
24. 05. 2020 15.59
+14
Nimaš prav...Sedaj se trikrat manj testira, da se opravičijo vladna "odpiranja"...in ko bo čez recimo ...tako čez moje laično oko, čez 14 dni nenaden porast števila okuženih bo pa Šarec kriv ;)
Lumpx
24. 05. 2020 16.00
-23
Sarec... Kihajte v rokave. Mi posiljamo maske kitajcem... Za vas denar.
lluckyss
24. 05. 2020 16.04
+29
Ne seri ..dobro veš da to niso bile naše maske..in na ta račun nam jih je Kitajska kljub temu brezplačno donirala vsaj desetkrat več...
Lumpx
24. 05. 2020 16.11
-13
Maske niso bile nase sam transport smo pa vseen placali mi slovenski davkoplacevalci. Nasa skladisca zascitne opreme so bila pa vseen prakticno prazna. Sarec pa ... kihajte v rokav. Beda od komedijanta.
Rožice cvetijo
24. 05. 2020 16.48
+11
Koronavirusovec
24. 05. 2020 15.44
+34
Hecno kako so na začetku aprila tukaj med komentarji blatili kolesarje zakaj ne ostanejo doma in da s kolesarjenjem širijo okužbo, sedaj ko so bili pa že 4 množični protesti s kolesi je pa virus izginil
lluckyss
24. 05. 2020 15.52
+24
Še vedno trdim, da je bilo to zbiranje, ki je kršilo ukrepe proti virusu neodgovorno in bi bilo treba udeležence kaznovati...Čeprav se seveda strinjam, da je na lopovščino v tej vladi treba opozoriti in jo preprečiti...drugače bodo vzeli in ukradli še kakšnih 5 milijardic..
Lumpx
24. 05. 2020 16.02
-12
Tile lj kolesarcki so v vecini dober rejeni pa na biciklih vrednih vsaj par slo delavskih plac. Aja Makarovicka z 1800 eur slo penxije iz nadstandardnega zastonj doma upokojencev je bla pa pes. Verjtn je bila prevec nalita da bi prisla s kolesom.
Ježek JEBE POP SMRADE
24. 05. 2020 15.34
-29
Drugi val bo samo v državah, kjer bodo na oblasti ritolizniki leve globalne EU … za pivo ...
lluckyss
24. 05. 2020 15.46
+26
Si pa hitro prišel z malce...Ti to Janez ne plačuje ?!!...Na Noritv pred prevzemom oblasti si imel vse plačano ...spet zmanjkuje drobiža ali kaj...Tvoji čuneki so očitno res nenasitni pri praznjenju korita..
Ježek JEBE POP SMRADE
24. 05. 2020 15.53
-11
Glih zdaj so evri … kolikor hočeš … sam se morte propadle komunjare odločit kdo je finačnik … al SDS al Orban … 😁
lluckyss
24. 05. 2020 15.56
+16
Financiramo na žalost mi vsi...vemo pa tudi kdo to kasira...pa saj si ju že omenil...
Draža
24. 05. 2020 15.32
+17
Koliko se jih je zdravilo januarja 2013,ko je bila huda zima s snegom? Danes ni vredno omembe,sploh zaradi tega prehlada korona.