Korona

Počivalšek: Poziva k zaprtju vseh nenujnih dejavnosti ne morem podpreti

Ljubljana, 08. 12. 2020 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
1462

Poziva k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije, ki ga je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ta ne bo podprl. Namesto tega predlaga korenito spremembo strategije boja proti epidemiji. Glede na število okužb in stanje v bolnišnicah Slovenija še ni pripravljena niti na rdečo fazo, pa je dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek zavrača pozive k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer. Namesto tega predlaga postopno sproščanje omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. "S postopnim sproščanjem bomo za gospodarstvo naredili največ," je prepričan.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namesto za popolno zaprtje za nadzorovano sproščanje ukrepov.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je namesto za popolno zaprtje za nadzorovano sproščanje ukrepov. FOTO: Bobo

"Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal.

Poziv k zaustavitvi gospodarstva je na gospodarskega ministra včeraj naslovil minister za zdravje Tomaž Gantar. Počivalšek se je še isti dan v pogovoru na TV Slovenija postavil na stran gospodarstva in se zavzel za ravno nasprotno - dejal je, da se mu zdi nekatere storitve smiselno sprostiti, a s strožjimi zahtevami po spoštovanju ukrepov. Danes pa je v izjavi za medije podčrtal: "Enostavno si moramo priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici."

V sporočilu, ki so ga posredovali z Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), je Počivalšek dodal, da razume in spoštuje dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar pa glede na razvoj dogodkov ugotavlja, da Slovenija s trenutno strategijo zajezitve epidemije ne dosega pričakovanih rezultatov. "Imamo stroge ukrepe in najdaljše popolno zaprtje javnega življenja v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi si vsi skupaj želeli," je dejal v izjavi za medije.

Dodal je, da so bili ti ukrepi sprva zamišljeni zgolj za dva tedna. "Zdaj pa smo omejitve na vseh področjih podaljšali, tega naše gospodarstvo ne bo zdržalo," je opozoril.

'Ljudi moramo prepričati v upoštevanje ukrepov'

Minister Počivalšek ob tem ugotavlja, da s strategijo zajezitve epidemije ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Po njegovih besedah si moramo tako "enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici". Krivdo za to pa vidi v izgubi zaupanja. "Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo," je dejal. Epidemija se je - tako gospodarski minister - razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. "Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi," je poudaril.

"Da bi to dosegli, moramo pridobiti zaupanje ljudi." Za nespoštovanje ukrepov po njegovem mnenju sicer niso krivi ljudje, "ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč  mi, ki jih moramo z drugimi prijemi prepričati, da bomo ukrepe složno spoštovali," je prepričan. Recept je po njegovem sicer preprost: zmanjšati količino in intenzivnost stikov.

Prav tako je tudi vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno, je opozoril minister Počivalšek. Pozval je tudi k pospešitvi izvajanja hitrih testov. Nujno se mu zdi tudi preveriti, ali je mogoče pospešiti izdajanje odločb o karanteni in bolniškem staležu, da bi se lahko okužene takoj osamilo.

Ob opozorilih iz gospodarstva, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, je stopil na stran podjetnikov. "Mislim, da je bolje imeti imeti nekatere zadeve, ki se množično izvajajo na črno, ob nadzorovanih in strogih ukrepih v izvajanju, kot pa da se to dela na način, ki še bolj prispeva k širjenju okužb," je dejal.

Zato namesto zapiranja dejavnosti na ministrstvu predlagajo drugačen pristop. In sicer naj za vsako dejavnost zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile oziroma razpoložljive inšpekcijske službe usmeri v strog nadzor spoštovanja pravil in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

"Podpiram vse obrtnike, ki želijo varno delati in s postopnim sproščanjem ukrepov bomo znanje in za slovensko gospodarstvo naredili največ, predvsem pa za ohranitev delovnih mest in socialne stabilnosti," je ob tem dodal Počivalšek.

Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer po navedbah gospodarskega ministrstva zamujamo. Po njihovem mnenju je nujno tudi preveriti, ali lahko država naredi napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da se evidentirano okužene takoj osami.

Da bo pozval k razmisleku o spremembi strategije, je Počivalšek napovedal že prejšnji teden na seji sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, poziv pa je ponovil tudi v ponedeljkovi oddaji Studio City.

Počivalšek verjame, da bosta koalicija in vlada v sredo našli rešitve, ki bodo omogočile, da se bodo epidemiološke razmere v Sloveniji izboljšale. Na vprašanje, ali bo SMC izstopila iz vlade, če bo vlada še bolj zaostrila ukrepe, pa je odvrnil, da zdaj ni čas za takšna razmišljanja. "Najprej rešimo zdravstveno situacijo," je dejal.

Gospodarstveniki: Nujna takojšnja sprostitev gospodarstva, ne zaostrovanje ukrepov

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa niso prinesli pričakovanih rezultatov, zato je treba nujno čim prej sprostiti nekatere dejavnosti, pa je v skupnem pozivu zapisalo tudi osem gospodarskih združenj. Prepričani so, da je pravi ukrep vnovično delovanje dejavnosti, a ob strogih zaščitnih ukrepih.

Pod poziv, ki so ga posredovali iz Kluba slovenskih podjetnikov, so se podpisali še Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica.

Kot so opozorili, je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, zaradi česar se gospodarska škoda iz dneva v dan močno povečuje.

"Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo," so poudarili.

Beovićeva: Epidemiološke razmere še ne dovoljujejo sproščanja ukrepov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pa medtem opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljene kriterije za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: Bobo

Spomnila je, da je pripravljen seznam kriterijev in aktivnosti, ki se ob posameznih kriterijih sproščajo. "Kakšnih posebnih sprememb glede na to, da se epidemiološko stanje v državi ne spreminja, ne more biti," je dejala.

Opredelila se je tudi do poziva ministra za zdravje Gantarja ministru za gospodarstvo Počivalšku, da bi za 14 dni zaustavili oziroma zaprli nenujne gospodarske dejavnosti.

"Če je to izvedljivo, bi bilo vsekakor dobro, da se v naslednjih dneh bistveno zmanjšajo kontakti med ljudi," ocenjuje. To je bil v zadnjem času tudi eden od predlogov svetovalne skupine, ki jo vodi, da bi to obdobje porabili za dopuste in na ta način preprečili morebitne prenose na delovnih mestih. "Vsekakor moramo zdravniki podpirati vsako aktivnost, ki bo vodila v manjše število kontaktov," je povedala.

Svetovalna skupina je prejšnji teden sprejela tudi mnenje glede morebitnega vračanja otrok s posebnimi potrebami v šole. Kot je dejala Beovićeva, gre pri tem za majhno skupino prebivalstva in morebitna okužba med njimi ne bi pomembno vplivala na potek epidemije.

A je treba vseeno poskrbeti za varnost teh otrok, saj nekateri bivajo v različnih zavodih, ki so izpostavljeni vdoru okužbe, poleg tega strokovnjaki ocenjujejo, da je pri teh otrocih večje tveganje, da bi imeli težji potek covida-19. Zato je treba, kot je mnenje svetovalne skupine povzela Beovićeva, zelo skrbno pripraviti odpiranje šol za te učence in odločati tako individualno glede na posameznega otroka kot tudi individualno glede na institucijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gantar pozval k še dodatnemu zaostrovanju: sledi popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti?

Kot smo poročali že v ponedeljek, je Gantar Počivalšku  zaradi slabe epidemiološke slike in posledične obremenjenosti zdravstvenega sistema posredoval poziv k zaustavitvi gospodarskih dejavnosti. V dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, je zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološka slika ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema.

"Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili," je navedel Gantar.

Danes je znova opozoril, da je okužen prevelik delež prebivalstva, da na tej točki ne bi ničesar ukrenili. "Doseganje pričakovanih rezultatov je odvisno od spoštovanja ukrepov. Okuženega je skoraj polovica delovno aktivnega prebivalstva. Brez dvoma tudi v gospodarstvu. Zato je nujno, da karseda omejimo stike tudi na tem področju," je navedel.

Zdravstveni minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je omenjeno popolno zaprtje. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejetja te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado.

Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že na začetku novembra. Vlada je predlogom sledila ter v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tender_si
09. 12. 2020 10.35
veliko podjetij ima med temi prazniki itak kolektivca, šole so zaprte - a ne morejo počitnic za gospodarstvo samo podaljšati za en teden ali kolikor pač manjka do tistega roka in to je to - podjetja itak kar naprej testirajo svoje delavce in okuženih nimajo. Zares me zanima od kod prihajajo te vsakodnevne številke - kam pa v to godljo sodijo migranti? Ali tudi njih vsak dan prištejemo? No potem mi je takoj jasno kam gre vse skupaj.
oježeš
09. 12. 2020 10.29
+1
Prepričan sem, če bi bili vsi vodilni v javni upravi, vladi in v parlamentu odvisni od uspešnosti gospodarstva, da bi znali reševati situacijo. Tako pa dobivajo plače iz skupnega žaklja se pa niti ne zavedajo, da če vanj ne bodo več vlagali gospodarstveniki bo žakelj kmalu prazen tudi za njih. Ni treba razmišljati, da le mi dobimo redne polne plače, ampak, od kje so prihodki v skupen žakelj iz katerega se napajajo in da je treba dobro premisliti ali uničevati gospodarstvo ali iskati rešitve, da to lahko še dokaj dobro deluje, seveda ob upoštevanju ukrepov. V gospodarstvu ne moreš le govoriti in cele dneve zasedati v prazno, brez končnih rezultatov kako naprej, ampak se je treba hitro dogovoriti in nato delati, če želiš kaj pokasirati in si ustvariti še dobiček, poleg plač in obveznih odhodkov za delavce.
Trglav
09. 12. 2020 09.38
+2
Ne morem verjeti, da imamo take strokovnjake, ki se samo kregajo, ali nekaj zapreti ali drugo odpreti. Kaj pa tretja možnost? Naj vlada odpre denarnico in uredi ustrezna nadomestila zaposlenim, da v primeru okužbe ne bodo finančno prikrajšani in bodo sami ostali doma in se pozdravili. Tudi z vsemi ostalimi (kulturniki itd..) bi lahko finančno pomagala. Prepričan sem, da bi se z 30 milijoni odpravilo ogromno težav, vključno z okužbami - če ne bodo storili nič, bomo imeli finančnih težav za stotine milijonov. Naša dva ministra pa kažeta mišice. Sramota zanju in katastrofa za nas. Vlada oz. zun. minister pa, ki bi morala biti na srečanju zunanjih ministrov v Bruslju, dela "visokopotezne" načrte v Ameriki, premier bi pa moral biti namesto ma dobičkonosnem obisku v Izraelu - na Dobu. Slovenčki bi poleg tega veliko bolj mirno živeli.
silva-d
09. 12. 2020 09.24
+3
seda pa se med samo bockajte,ja merjenje mišic kdo je jači,Erjavec pa vas hoče odpeljati iz vlade,samo potem na volitvah adijo obe stranki adijo
Tomaž Safran
09. 12. 2020 09.11
+2
Slamuhi bi kar pisali kazni narodu ki je obubozan in psihicno vecji del unicen..
Welcome
09. 12. 2020 09.07
+3
Tudi meje so bile odprte do zadnjega trenutka.Pa zaradi bonov nabita cela obala.Sedaj odprite smučišča in še vse kar je zaprto. Kdor preživi,preživi. Napaka za napako.Zelo nepremišljeno.
hotchilipoper
09. 12. 2020 08.50
+6
Nenujna je dejavnost v parlamentu
Nimasmisla
09. 12. 2020 08.10
+1
če je bojana rekla zapret je treba zapret ali po to svetovalno skupino nagnat
Belibog
08. 12. 2020 21.51
-1
Počivalšek ima prav, ukrepi se ni so prijeli, ker se lewo usmerjeni za nalašč niso držali pravil, celo namerno so jih širili po ukazu globoke države, vse samo, da vlada pade.
zlo?o
09. 12. 2020 09.06
-2
treba je zapreti lenuhe ki ne delajo samo žmuklajo in širijo toti ku.... virus pač imajo čas in se družijo z sebi istim žmuklerji ki naprej prenašajo virus. te ljudi je treba sankcionirat in im ustaviti socijalno potporo, socijala naj ukrepa in da tistim ki so to potrebni ne vsakem poprek.recimo mladim ki so sposobni za delat pe im se neljubi dobijo socijalno cca 400 zakaj bi delali . delovce imajo za norce,za travico in ostalo poskrbi država
SnowmanR
08. 12. 2020 20.22
+9
Vse zapret, da čim prej ratamo sužnji, potem se bomo začeli pobijati med sabo... Mam soseda nikjer ne dela, niti dneva delovne dobe, živi bolje kot cela soseščina...
jodr
09. 12. 2020 08.36
+3
Vprašaj ga za nasvet, kako mu to uspeva, pa še drugim povej.
Škrnicl
08. 12. 2020 20.22
+5
Zapreti vse in policijska ura 24/7...do januarja...forza Janez...
RDE?I KIP
08. 12. 2020 20.17
-9
❤ vseslovenska podpora vladi ❤
Anti SdS
08. 12. 2020 21.02
+6
Preveč zlajnano in blebetajoče iz obupa pod vsemi tvojimi nešteto nicki.
Betuul
08. 12. 2020 20.10
+2
Tak se dela , nič podpirat
Betuul
08. 12. 2020 20.13
+1
Matiias
08. 12. 2020 19.43
+8
Nabijanje in laganje v prazno da bi se oprali
Hachi
08. 12. 2020 19.41
+10
Brez ukrepov bi bilo sedajle ze 70% prebivalstva prekuzenih!!!tako pa samo podaljšujemo krizo,tako gospodarsko kot zdravstveno,kar pa je tudi namen Janse.dlje se folk krega med sabo,bolj on uziva.
Matiias
08. 12. 2020 19.44
+1
sonofabitch
08. 12. 2020 19.49
+0
Roman M.
08. 12. 2020 19.29
+5
Pojdite na domžalsko tržnico ob sobotah koder se tere ljudi v razmaku 0.2 metra !!
kapljač1
08. 12. 2020 19.24
+17
Na koncu bo Počivalšek kao preglasovan. Samo da državljani vedo da se ON za njih bori kot lev in jim rešuje življenja. S takšnimi houdrastimi forami bi tudi že počasi lahko odnehal, ti si politično truplo in ga ni boga da oživiš!
Principat
08. 12. 2020 19.21
+7
jutri bo vršalo po vseh kabinetih , naslabše delo pa trenutno naši evropski desni poslanci , lažnivci z zavajanjem že 6 let , enkrat bo trebalo sito pošteno pretrest , kukavičji beg v izrael , da vidimo sedaj ta veto , opekline počivalška so baje zelo boleče
Mengele
08. 12. 2020 19.16
-2
Kdo bo zmagal, kapital ali zdravje..., kaj nam je bolj pomembno...? :) :) :)
Trapček
08. 12. 2020 20.05
+2
ArkaMast
08. 12. 2020 19.10
+10
Če bo imel Počivalšek kar koli pri nabavi cepiva se ne bom cepil. Bodo spet kakšni Golfi.