Korona

V Španiji pada število okuženih, na Otoku 778 žrtev covida-19

Dunaj/Washington, 14. 04. 2020 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.P., M.V., STA
Komentarji
80

Avstrija bo kot ena od prvih držav v Evropi odprla nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti epidemiji. Nekatere omejitve bodo sprostili tudi v Benečiji, v Španiji pa so mnogi že lahko šli na delo. Število novih dnevnih okužb v Španiji je sicer najmanjše po 18. marcu, a je covid-19 znova terjal več življenj, in sicer 676. Povišanje števila smrti, a tudi dnevnih okužb, so zabeležili v Veliki Britaniji, kjer je umrlo 778 ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Karantena vsaj do 11. maja
    03:52
    Iz 24UR: Karantena vsaj do 11. maja
  • Iz 24UR: Avstrija na pravi poti?
    03:44
    Iz 24UR: Avstrija na pravi poti?

 

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah 778 novih smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19. Skupno je tako na Otoku za to boleznijo umrlo 12.107 ljudi, kažejo najnovejši podatki britanskega ministrstva za zdravje. Doslej so potrdili 93.873 okužb z novim koronavirusom.

Z novim koronavirusom se je okužil tudi britanski premier Boris Johnson, ki so ga prejšnji teden odpustili iz bolnišnice St. Thomas v Londonu, kjer se je zdravil zaradi covida-19. Po nasvetu zdravnikov še ne bo takoj prevzel dolžnosti.

Britansko gospodarstvo bi se lahko letos skrčilo za 13 odstotkov, če bodo ukrepi proti širjenju novega koronavirusa trajali tri mesece, je danes ocenil britanski vladni urad za proračunski nadzor. Pandemija bo po mnenju urada za britansko gospodarstvo večji šok, kot je bila finančna kriza leta 2008.

V Španiji najnižji porast okužb v zadnjem mesecu dni

Število žrtev se je v zadnjem dnevu v Španiji povečalo na 567, kar je več kot dan prej, ko je umrlo 517 ljudi. Skupaj je za posledicami okužbe s covid-19 umrlo 18.056 Špancev. Spodbudna novica pa je, da se je znova zmanjšalo število novih primerov. Zabeležili so 3045 novih okužb, skupno 172.541.

Zaradi umirjanja razmer se je lahko v ponedeljek v Španiji več sto tisoč ljudi po več tednih vrnilo na delo. Samo v Madridu je po ocenah medijev na delo znova odšlo okoli 300.000 ljudi. Pred tem so lahko delali le tisti, ki opravljajo nujne službe, zdaj pa so se ponovno odprle številne tovarne in gradbišča. Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni, ostajajo v veljavi. Veljale bodo najmanj do 25. aprila.

V Italiji znova več mrtvih, trend naraščanja okužb pa pada

V Italiji se je skupno število okuženih v zadnjem dnevu povečalo le za 1,9 odstotka na 162.488. To je najmanj od prvega tedna marca. So pa v zadnjih 24 urah zabeležili 602 novi smrti zaradi covida-19, skupno je umrlo 21.067 ljudi. V Italiji tako že dva dneva ponovno narašča število mrtvih.

 

Italijanska bolnišnica v razstavnem prostoru
Italijanska bolnišnica v razstavnem prostoru FOTO: AP

Civilna zaščita je v ponedeljek potrdila 566 novih smrtnih primerov koronavirusne bolezni 19. V nedeljo pa 431, kar je bilo najmanj mrtvih v enem dnevu od 19. marca. Strokovnjaki so sicer pojasnili, da relativno visoko število mrtvih ne prikazuje aktualnega epidemiološkega dogajanja in hitrosti širjenja okužbe, saj so se te osebe okužile že pred tedni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šest kriterijev za odpravo ukrepov

V pomoč državam, ki razmišljajo o ukinitvi omejitev, bo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes objavila svoje nasvete, je v ponedeljek napovedal njen direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus

Strategija WHO predvideva šest kriterijev, ki morajo biti izpolnjeni za odpravo ukrepov. Tako mora biti širjenje novega koronavirusa v državi pod nadzorom, zdravstveni sistem pa mora biti sposoben odkrivati, testirati, izolirati in zdraviti vsak primer covida-19 ter slediti vsem stikom okuženih. Tveganje širjenja epidemije v ustanovah, kot so domovi za ostarele, mora biti omejeno na minimum, na delovnih mestih, šolah in podobnih ustanovah pa morajo veljati preventivni ukrepi. Država mora biti sposobna reševati pomembne primere in skupnosti se morajo v celoti zavedati novih pravil.

Ponekod po svetu, na primer na Kitajskem, ukrepe že sproščajo, sledijo jim v Evropi. V Španiji so se številni delavci že v ponedeljek vrnili na delo, v Avstriji, kjer so do zdaj obratovale le živilske trgovine, lekarne in trafike, pa bodo danes lahko ponovno odprle vrata tudi ostale manjše trgovine, delavnice, prodajalne gradbenega materiala in vrtni centri. Nakupovalna središča, gostinci in hotelirji bodo morali še počakati.

 

Zaprta vrata dvorca Schönbrunn na Dunaju
Zaprta vrata dvorca Schönbrunn na Dunaju FOTO: AP

V italijanski deželi Benečija (Veneto), eni od najhuje prizadetih v epidemiji, bodo danes omilili zelo stroge omejitve gibanja. Tako bodo prebivalcem dovolili, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo do zdaj prepovedano. So pa po novem uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask in rokavic povsod zunaj doma, ne le v trgovinah in na javnem prevozu kot do zdaj.

Danska pa bo nekatere omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, odpravila v sredo. Najprej bodo ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole.

Francija podaljšuje karanteno do 11. maja

"Stroge omejitve gibanja se morajo nadaljevati do ponedeljka, 11. maja," je francoski predsednik Emmanuel Macron povedal v televizijskem nagovoru sodržavljanom. Epidemija se začenja umirjati in upanje se vrača, je še dejal. 

Ob tem je posvaril, da bo rahljanje omejitev po tem datumu "možno samo, če bomo še naprej dobri državljani, odgovorni in spoštovali pravila in če se bo širjenje virusa še naprej upočasnjevalo".

Po 11. maju se bodo začele odpirati šole, univerze pa bodo ostale zaprte. Še naprej bodo zaprte tudi restavracije in kavarne. Do nadaljnjega bodo zaprte tudi meje z neevropskimi državami, je dodal francoski predsednik. "11. maj bo začetek nove faze. Ta bo postopna in pravila bodo prilagojena našim rezultatom," je poudaril.

Stroge omejitve gibanja v Franciji vsaj do 11. maja.
Stroge omejitve gibanja v Franciji vsaj do 11. maja. FOTO: AP

Priznal je, da je bila tudi Francija preslabo pripravljena na izbruh koronavirusa. Primanjkovalo je zaščitnih oblek, rokavic, razkužil in mask. Ob tem je zagotovil, da bodo od 11. maja lahko vsaki osebi v Franciji dali masko, poleg tega pa bodo lahko testirali vsakogar, ki bo kazal simptome okužbe.

V zadnjem tednu so se razmere glede koronavirusa v Franciji nekoliko umirile. Od nedelje do ponedeljka zvečer je covid-19 zahteval še 574 smrtnih žrtev, vse skupaj pa 14.967. Število bolnikov na intenzivni negi pa se je znižalo že peti dan zapored. 

Guvernerji ZDA razpravljajo o strategiji za postopno odpravljanje ukrepov

Guvernerji sedmih zveznih držav na severovzhodu ZDA in treh držav na zahodu so se dogovorili za skupen razvoj strategije o usklajenem postopnem odpiranju ekonomije oziroma odpravljanju ukrepov za socialno distanciranje, do česar jih sicer loči še dolga pot.

Guvernerji New Yorka, New Jerseyja, Connecticuta, Delawara, Pensilvanije in Rhode Islanda bodo sodelovali na vzhodu ZDA, na zahodu pa so podoben dogovor sprejeli guvernerji Kalifornije in Oregona. Nihče sicer še ne ve, kdaj se bo postopna odprava ukrepov lahko začela, a o tem razmišljajo, ker menijo, da se pandemija bliža vrhuncu ali ga je že dosegla.

Predsednik ZDA Donald Trump je sicer v Washingtonu zatrdil, da bo on tisti, ki bo odpiral ekonomijo in nihče drug. Ameriška ustava sicer v primerih krize javnega zdravja in varnosti daje pooblastila guvernerjem, ti so se tudi odločili za zapiranje zveznih držav. Trump je na novinarski konferenci vseeno trdil, da je on glavni, ampak bo sodeloval z državami. "Ko je nekdo predsednik ZDA, ima popolno oblast, in guvernerji to vedo," je prepričan ameriški predsednik.

V ZDA so do ponedeljka zvečer potrdili 582.000 okužb s koronavirusom, umrlo pa je 23.628 ljudi. V najhuje prizadeti državi New York je skoraj 196.000 okuženih in 10.058 mrtvih, v samem mestu New York pa skoraj 107.000 okuženih in 7350 mrtvih. Najnovejša raziskava univerze NYU ugotavlja, da je poleg starosti največji dejavnik za hospitalizacijo okuženih in smrt tudi prevelika telesna teža.

Nova pasica

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.20

V ZDA okuženih več kot 9000 zdravstvenih delavcev

Število okuženih zdravstvenih delavcev v ZDA je preseglo 9000, poroča časnik Washington Post, ki se sklicuje na analize Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Večina okuženih delavcev je žensk. Večina ni potrebovala hospitalizacije, so pa zabeležili 27 žrtev med zdravstvenimi delavci.

20.27

V Rimu kaznovali sprehajalko želve

Italijanka si je v Rimu kljub strogi omejitvi gibanja želela na prosto in s seboj na svež zrak vzela svojo želvo. Policije pa ni prepričala s svojim izgovorom, da je njena domača žival nujno potrebovala sprehod in jo je oglobila s 400 evri kazni,

20.24

Koronavirus močno udaril tudi banke

Dobiček ameriške banke Wells Fargo je v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim četrtletjem lani padel za skoraj 90 odstotkov, vendar predvsem zaradi povečanja rezervnega sklada za kritje slabih posojil zaradi pandemije koronavirusa. Wells Fargo je sklad od lani povečala z 845 milijonov na 3,83 milijarde dolarjev.

20.22

"Po internetu se širijo nore ideje"

Generalni sekretar Antonio Guterres je danes posvaril pred nevarno epidemijo dezinformacij o izbruhu novega koronavirusa. Poudaril je, da je sedaj čas za znanost in solidarnost in ne za laži, ki se širijo. "Ko se svet bori s smrtonosno pandemijo covida-19, ki je najbolj izzivov polna kriza, s katero se spopadamo od druge svetovne vojne, vidimo tudi drugo epidemijo, nevarno epidemijo dezinformacij," je v video izjavi dejal Guterres. Čeprav ni navedel posamičnih držav ali medijev, je opozoril, da so na porastu nevarni zdravstveni nasveti in rešitve. "Laži polnijo radijske valove," je povedal. "Nore ideje zarote se širijo po internetu," je dodal.

20.18

Katastrofalne napovedi za letalske družbe

Prihodki letalskih družb iz naslova prevoza potnikov bodo letos zaradi epidemije novega koronavirusa upadli za 55 odstotkov oz. 314 milijard dolarjev, je danes ocenilo mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA. Gre za občutno poslabšanje napovedi za letalsko industrijo, saj je IATA pred tremi tedni napovedovala 44-odstotni padec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mušmula
14. 04. 2020 19.55
-8
Eni še kar verjamejo v nateg stoletja.Imam 2 vprašanji in prosim ovčke da mi odgovorijo:Zakaj je virus prepotoval iz Wuhana po celem svetu,do New yorka je recimo (12000km)ni pa prišel do Šanghaja in Pekinga (600 km stran)? Drugo vprašanje,glede na to da na Švedskem in v Belorusiji ni karantene oz vsaj ne v taki obliki,kako to da število obolelih pada?Zdaj pa ovčke ena za drugo prosim s pametnimi odgovori.
Mušmula
14. 04. 2020 20.02
-8
Sem pozabil da ovčke nomajo pametnega odgovora in znajo samo minuse delit 😂
rockon
14. 04. 2020 19.44
+6
Kitajci že uvajajo nazaj že odpravljene ukrepe. Ne bomo se tako hitro izvlekli, ne mislit. Še vedno smo na začetku
Moncsa
14. 04. 2020 19.15
+16
Teli ukrepi o karanteni imajo vsaj eno prednost... večina bo z veseljem hodil na službo, samo da ni doma :)))
FIRBCA
14. 04. 2020 19.10
+11
ko se prekine testiranje kar na enkrat upada okuzenost zanimivo. So drzave, ko ne testirajo pa ni okuzenih seveda pa ne recem, da ne omirajo. Samo nihce ne more trditi da zaradi tega virusa. Saj testerji kazejo na vse zivo pozitivno. Pazit se je treba za nase starse in stare starse in to je najvec kar bi lahko storili. Stem bomo morali ziveti kar na enkrat.
melhijad1
14. 04. 2020 19.01
+21
zakaj so pa v spaniji lahko odsli na delo,pri nas pa se v drugo obcino ne smes..
sinaya
14. 04. 2020 19.37
+6
Bolfenk2
14. 04. 2020 20.02
+8
Jim pa mrtve zaradi korone zato vozijo kar s kamioni.
NB777
14. 04. 2020 18.34
-3
Bi te vprašal gospod Lavrov če bi ti umrlo 30 do 40k ljudi če bi razmišljal isto. Da ti ga stavi Xi nekam.
MarioSuper99
14. 04. 2020 18.02
+22
Vsi se sedaj zgovarjajo na kitajsko in na WHO, da so prikrivale informacije. Res je, Kitajska je zagotovo prekrivala informacije, WHO pa ni imel ja*c, da bi razglasil ogroženo stanje. A vendar. Konec novembra je v javnost prišlo, da se nekaj dogaja, čez kakšen teden že posnetki kako ljudje padajo po ulicah. Pa države "razvitega" sveta niso naredile ničesar glede zalog, obveščanja prebivalcev. Jaz mislim da nas je Kitajska (celoten svet) peljala rakom žvižgat in še enkrat več dokazala, da je zahod zgrajen na mejavih temeljih in na lažeh.
NB777
14. 04. 2020 18.37
+11
Daj prosim Kitajci so skrivali to od Novembra, potem so pa komaj 21 januarja potrdili da se prenaša iz človeka na človeka ne mi Kitajcev branit ker bi jih moral svet izolira in jim takšne sankcije vdarit da jim na pamet več ne pade da bi kaj prikrivali, isto so naredili pri izbruhu SARS le da se je hvala bogu takrat končalo v drugi smeri ker ni bil virus tako nalezljiv, sedaj pa drugič spet isto naredijo, dokler teh posevnookih nekdo ne udari pošteno po prstih bodo mislili da lahko nonstop virus spuščajo med druge ljudi samo da nebi oni edini trpeli.
MarioSuper99
14. 04. 2020 19.42
+8
Saj ne branim, samo a bo sedaj ta besedna vojna komu pomagala? Bo to pomagalo k sprostitvi ukrepov? Kakorkoli, ni razumljivo da država nima niti 1 zaščitne opreme v skladiščih. To je problem na katerega sem želel opozoriti. S Kitajci se lahko ubadajo potem, ko bo nekako to za nami. Ampak to, da država kot taka nima niti najmanjše zaloge, je pa sila neodgovorno.
Helix Nebula
14. 04. 2020 17.41
+13
Človek zahteva da mu država dovoli da ne rabi delat. Hkrati ta človek zahteva da se trgovine odprejo in bo mogo njegov sosed delat. Na koncu dneva je pa človek vesel sam če je jezn.
A6quattro2020
14. 04. 2020 17.40
+2
levaki bi rekli da ni covida19 dokler ne zbolimo....vstrajat vstrajat vlada dela prav....saj zapušča nas NE....
Uporabnik752521
14. 04. 2020 17.37
-4
Ko grem v trgovino, maske ne nosim zaradi varnosti, ampak ker so rekli, da moramo.
BUONcaffee
14. 04. 2020 17.35
+13
Naši čakaj da vidijo kaj bo Avstrija naredila, potem pa naredijo isto.
Sebko71
14. 04. 2020 21.39
+2
upam da jim bo sledila tudi v drugih pogledih
VAREN
14. 04. 2020 17.32
+3
Še ena lažna novica. Še nihče ni dokazal, koliko jih je umrlo zaradi korončkom. Ni testov umrlih, ni obdukcij. Ni nič. Samo nedokazane besede.
nazaj v realnost
14. 04. 2020 14.52
-2
Kaj naši politiki brijejo norca iz nas! Kaj pa čakajo, na svetniški sij ali kaj!? Butale prve klase, ne pa normalna država.
omega _v6
14. 04. 2020 19.02
+5
Vem,da ti je teško iti mimo gostilne!! Ja treba bo kupit liter žhanega,da ne boš živčen!!
bugoslav
14. 04. 2020 14.21
+5
Ena stvar je zanimiva, države kot so Italija, Španija,... imajo veliko več okuženih in mrtvih kot pri nas, pa so že začeli z rahlanjem ukrepov, odpiranje trgovina, zagonom gospodarstva. Kaj pa pri nas, čakajo ne vem koga, nimajo jajc politiki da bi enkrat skupili skupaj, ukrepali, ne pa samo sestankovali in naredili nekaj konkretnega. Ne samo obljubljat, začnite delat vlada nesposobna, še bolj pa ne morem videti tega Kacina.
omega _v6
14. 04. 2020 19.08
-3
Jaz vas levakov ne razumem jamrate,da nimate denarja pa me zanima čemu vam bodo odprte trgovine z tehnično robo!! Če ne moreš gledati Kacina pa si kupi sliko Mesca ali Židana!!
bibien
14. 04. 2020 13.47
+30
Nemorš verjet. V vseh EU državah se sproščajo ukrepi, še v Italiji. Odpirajo se trgovine, knjigarne, šole... Pri nas boste šli pa, če ste med srečneži in imate kje v Sloveniji vikend lahko travo pokosit. :) Butale.
catgod
14. 04. 2020 12.29
+30
Tole vse skap je nateg v zgodovini clovestva.....se en teden nazaj so v italiji prestevali mrtve v 100 .......bojo zdaj ze odpiral trgovine👏👏👏
rob3rt
14. 04. 2020 13.47
+15
Seveda je, vsakoletni prehlad je nekdo poimenoval COVID 19, zagnal paniko in zje.bo celotno svetovno gospodarstvo. Mrtvih pa ne bo ne v Italiji ne nikjer drugje NIČ VEČ, kot vsako sezono.
bibien
14. 04. 2020 13.49
+8
Sej ne vem kdo je mislil, da bo kar vse ustavljeno v nedogled. To preprosto ni možno. Od pokošene strave na vikendu se ne da preživeti.
thetech
14. 04. 2020 17.43
+4
@rob3rt Se ti vidi, da v enem mesecu nabijanja o koroni nisi uspel prebrati niti enega članka, ali pogledati enega posnetka obolelih. Aja, zate je vse zrežirano. Klasika..
thetech
14. 04. 2020 18.07
+3
Ja sem videl tisto poročilo.. V Bergamu so v prvih 21. dneh maca imeli 100% prirast umrlih, kljub temu, da so bili takrat že 3. tedne v karanteni. Nekaterim res manjka logika.
Valkoor
14. 04. 2020 18.09
+7
Seveda v Italiji ne bo nič več mrtvih, če so že 5 tednov v karanteni.. Res si ena bukev.
tonifer
14. 04. 2020 11.09
+6
Kako, a ni samo pri nas ta virus? Mislim glede na komentarje nekaterih levnuharskih veleumov katere ima janez pod ključem
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 11.05
-1
Slovenija lahko dela z 10 mio ljudi, nic ne bo pomagal, italija zaorta za nadaljnih 14 dni.
bibien
14. 04. 2020 11.00
+28
Veliko več evropskih držav, ki jih vi tule omenjate sprošča ukrepe in predstavlja časovnico svojim državljanom kako naprej. Tale članek je beden in suhoparen. Če je to namenoma je BEDNO, če pa ni je pa tudi BEDNO. Za vsako EU državo bi lahko napisali en stavek, vsi poročajo - No edino za Slovenijo bi do danes lahko omenili samo rokavice, za katere smo mislili, da smo (se) jih "rešili" že prejšni teden. Brezveze!
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 10.36
+12
Prekmalu, ko bodo v firmah zbolel, ne bo nikigar za delst, mpak je treba probat. Gospodarstva ne resi nic vec, mi smo lahko naslednje tedne 48 ur na daj v sluzbi pa ne bo pomagalo. Globalni supply chain je popolnoma ustavljen, posledice seoe pridejo, v zda v 3 tednih 17 mio brezposelnih, prihaja depresija, v 2 letih bo kos kruha dragocenost.
Jak Tobim
14. 04. 2020 10.57
+43
prekmalu za kaj? do kdaj pa mislite da lahko ubijate še več kljudi kot sedanjih vsaj 1000, ki ji, niso diagnosticirali raka in bi lahko živeli - sedaj pa ste jih ubili. letno se diagnosticira 16000 novih primerov raka, rak je tudi ubijalec skoraj polovice tistih od 20 000, ki letno umre v Sloveniji. do sedaj je mrtvih že 1000, ker niso pravočasno pričeli z zdravljenjem zaradi nedelujoče diagnostike. kaj bi še radi? da umirajo otroci za lakoto. a boste zaradi ene tragedije pospešili drugo
bibien
14. 04. 2020 11.02
+25
Matjaž, trgovine delajo - ni žarišč, tovarne delajo - ni žarišč! Ne skrbite. Pri gospodarstvu pa žal VSAK DAN šteje!
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 11.04
+21
Je ze prepozno, 1% je tole krizo sprozil da bo se obogatil, vse skup je farsa, za gripo umre vec ljudi letno, namen kovida, ki je ustvarjen v kitajskem laboratiriju ki ga je financirala usa vlada, je bil da sesuje gospodarstvo, nova depresija je tukaj, in tista iz 1929 bo zgledala zabava proti temu kar sledi.
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 11.08
+2
Kitajci so zaprli tut tovarne pa ze majo drugi val😁 sej sedaj je blo prostovoljno zaustqvljeno, cez en mesec bo prisilno, za nekaj mesecev.
Valkoor
14. 04. 2020 18.52
+2
Lansko leto je za gripo pri nas v 6 mesecih umrlo 160 ljudi, letos pa v enem mesecu zaradi covida 56.. Očitno šepaš v matematiki