Korona

Po vladnem načrtu smo v črni fazi, a ta ista vlada kljub temu sprošča ukrepe

Ljubljana, 19. 12. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
1105

Na podlagi katerih kriterijev se je vlada odločila, da sprosti ukrepe? Kaj se je zgodilo z vladnim načrtom za sproščanje ukrepov? Po njem je namreč država še vedno v črni fazi in torej še ne bi smeli sproščati nobenih ukrepov. Nenehno spreminjanje načrtov odnaša notranje moči, smisel in upanje ljudem, pravi strokovnjakinja za krizni management. Zato meni, da bi državljanom lahko podelili nagrado za potrpežljivost, zaposlenim v zdravstvu, šolstvu, socialnem varstvu, gospodarstvu in še kje, pa pripeli medaljo za hrabrost.

Ko je vlada 3. decembra podaljšala veljavnost vseh do takrat sprejetih protikoronskih omejitev, je predstavila tudi načrt za sproščanje ukrepov v prihodnosti. Po tem načrtu je predvidenih pet faz, ki so razvrščene po barvah – od črne do zelene. Z infografike, ki jo je vlada takrat pripravila, je razvidno, da naj bi se ob tem upoštevalo 7-dnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih. Ukrepi naj bi se začeli sproščati, ko je izpolnjen eden od teh dveh pogojev. In glede na 7-dnevno povprečje novih primerov okužb smo še vedno v črni fazi – torej bi morali po tistem vladnem načrtu še vedno veljati vsi strogi ukrepi. 

Vladni načrt za sproščanje ukrepov, ki so ga predstavili 3. decembra.
Vladni načrt za sproščanje ukrepov, ki so ga predstavili 3. decembra. FOTO: Vlada RS

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč na dan 16. december 7-dnevno povprečje potrjenih okužb znašalo 1442. Včeraj je bilo po vladnih podatkih ob opravljenih 5862 testih potrjenih 1512 okužb z novim koronavirusom, v bolnišnici pa se je zdravilo 1212 bolnikov s covidom-19. Iz teh podatkov je jasno razvidno, da smo še vedno krepko v črni fazi in še daleč od rdeče faze. 

Vladni načrt namreč predvideva, da mora biti za prvo sproščanje (rdeča faza) 7-dnevno povprečje novopotrjenih okužb manjše od 1350, v bolnišnici pa se mora zdraviti manj kot 1200 covidnih bolnikov. Šele takrat bi se lahko sprostil javni potniški promet v omejenem obsegu, se odprli muzeji, knjižnice in galerije, dovoljene bi bile frizerske storitve in storitve manikure in pedikure, seveda vse ob upoštevanju ukrepov. A vlada je to zaradi božičnih praznikov sprostila že ta teden, v statističnih regijah z najboljšo epidemiološko sliko pa bo od jutri še dodatno sproščanje.

O regijah v načrtu za sproščanje ukrepov ni bilo govora

Dodatno bodo sprostili ukrepe v štirih regijah – osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski, čeprav ob predstavitvi načrta vlada ni omenjala oziroma predstavila kriterijev za sproščanje po regijah. Je morda kriterij štiri regije z najboljšo sliko? So vzeli 7-dnevno ali 14-dnevno povprečje? Gre za povprečje vseh novih primerov v regiji ali morda za pojavnost na 100.000 prebivalcev v določeni statistični regiji? Nejasnosti je veliko, čeprav vlada skuša svoje odločitve pojasniti z grafi in kot lahko ugibamo, so kot kriterij uporabili tako 7-dnevno kot 14-dnevno incidenco okužb. 

Vendar njihov načrt iz 3. decembra govori o kriteriju 7-dnevnega povprečja vseh okužb in ne o incidenci na 100.000 prebivalcev. Tudi (zdaj že odstopljeni) minister za zdravje Tomaž Gantar je takrat poudaril ta kriterij: "Odločili smo se za sedemdnevno povprečje, da ne bi veljavnosti ukrepov za zajezitev širjena novega koronavirusa predolgo zadrževali, hkrati pa nam sedemdnevno povprečje omogoča, da ne bo prihajalo do prehitrega sproščanja. Ukrepe bomo lahko sproščali, ko bomo zanesljivo vedeli, da bomo v zdravstvenih ustanovah, predvsem v bolnišnicah zagotovili dovolj bolnišničnih postelj, ne samo za bolnike s covidom-19."

Upravičeno se torej lahko vprašamo, zakaj vlada svojega lastnega načrta ne spoštuje. Za pojasnila o tem, kaj konkretno so upoštevali pri sproščanju ukrepov – 7-dnevno incidenco (kot je bilo navedeno v načrtu) ali 14-dnevno incidenco okužb, predvsem pa, kakšen je kriterij za regije – smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, vlado in vodjo strokovne skupine. Na odgovore še čakamo. 

Dan po napovedi o sproščanju ukrepov je sicer vlada nekoliko nerodno pojasnila svojo odločitev, da ne bo upoštevala lastnega načrta."Načrt sproščanja ukrepov je vladi osrednje vodilo, mu pa v popolnosti ne sledi. Vlada je ocenila, da je odprtje za teh 8 delovnih dni smiselna odločitev, saj je evidentirala nekatere potrebe pri prebivalstvu," so zapisali v sporočilu za javnost.

'Takšna situacija odnaša notranje moči, smisel in upanje ljudem, odločevalcem pa pomemben del verodostojnosti'

Je vlada res tako nespretna pri komuniciranju ali morda namenoma spreminja svoje odločitve? Po sredini seji vlade, na kateri so epidemijo podaljšali še za 30 dni in tehtali o morebitnem vnovičnem zaprtju po božiču, se je ob komuniciranje vlade obregnil tudi epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel, ki je prejšnji ponedeljek izstopil iz vladne svetovalne skupine za covid-19. 

Na Twitterju je zapisal: "A lahko mogoče nehamo s tem dihotomnim načinom komuniciranja? Brez prilagojenega načina življenja se s #covid19 ne da. Vrnitev v stanje brez nobenih omejitev ni (še) v igri. Lahko pa prilagajamo pristope in naravnamo prioritete (šola, testiranje ...)."

Strokovnjakinja za krizni management Damjana Pondelek
Strokovnjakinja za krizni management Damjana Pondelek FOTO: osebni arhiv

 V kriznih časih ljudje potrebujejo stabilno, zanesljivo, pošteno vodenje in prav takšno komunikacijo, pa je jasna strokovnjakinja za krizni management in svetovalka vodstvom in kolektivom Damjana Pondelek. "Potrebujejo jasno načrtovano in komunicirano pot okrevanja in občutek, da je ta pot dobro premišljena in najboljša možna v danem trenutku. Da bomo na tej poti skupaj – na način, kot smo se dogovorili. To prinaša občutek varnosti in stabilnosti, ki ga vsi potrebujemo," je poudarila. 

Kot pravi, pa nenehno spreminjanje napovedi, načrtov za sproščanje ukrepov in tudi ukrepov samih, na družbeni ravni in v ljudeh "ustvarja čustveno gugalnico, nenehno nihanje med upanjem in obupom". "Takšna situacija straši, jezi, vznemirja, izčrpa, odnaša notranje moči, smisel in upanje ljudem, odločevalcem pa pomemben del verodostojnosti," je jasna strokovnjakinja za krizni management. 

Tudi jasna komunikacija lahko rešuje življenja

Koronakriza ima velik vpliv na naša vsakdanja življenja in našo družbo. "Jasna komunikacija je nujna. Lahko rešuje življenja," pravijo v belgijskem centru za jasno komuniciranje Wablieft. Zato so belgijskemu virologu Stevenu van Guchtu, ki redno nastopa na novinarskih konferencah nacionalnega kriznega centra, ta teden podelili letošnjo nagrado za jasno komuniciranje. 

V utemeljitvi so zapisali, da njegov glas in obraz izžarevata zaupanje; da vedno ohranja mirno kri in je razumevajoč, s tem pa ljudem daje občutek, da lahko skupaj premagajo virus.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V Sloveniji nagrade za premišljene ukrepe in jasno, verodostojno komunikacijo ta trenutek ne bi mogli podeliti. Bi pa lahko podelili nagrado za potrpežljivost državljanom in pripeli medaljo za hrabrost zaposlenim v zdravstvu, šolstvu, socialnem varstvu, v gospodarstvu in še kje. Tudi otrokom, ki se šolajo na daljavo in starostnikom, ki zaman čakajo na obisk svojca," pravi Pondelkova.

Zaupanje se pridobiva z odgovornim delom, dobronamernostjo, jasno in empatično komunikacijo, poudarja. "Zgodi se v trenutkih, ko imajo ljudje občutek, da smo na isti ladji in da bo vodstvo storilo vse, da se izognemo največjim čerem in pridemo iz te situacije vsi skupaj čim bolj celi," še dodaja.

Sproščanje ukrepov ocenjuje za politično in ne strokovno odločitev. "Ali je slaba ali dobra, bo pokazal čas, državljani pa bomo s posledicami teh odločitev, za katere si lahko le želimo, da so bile dobro premišljene, morali živeti," še zaključi Pondelkova. 

Koronavirus pasica november
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (1105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domzl
25. 12. 2020 11.54
Sramote ste res za celo državo z pahorhom vret
Domzl
25. 12. 2020 11.53
Vlada vam gre na roko...spostijo ukrepe..zdj so pa spet oni krivi ker so sprostili ukrepe :)....
RdecaZvezda
20. 12. 2020 08.37
+2
Dajte že enkrat nehat nergat,nič vam ni prav ne tako al tako,ko bo pa stroga karantena,pa da bi spoštovali zakon ,boste pa zopet nagajali,ste otročji kot otročki na pesku.
gekados
20. 12. 2020 13.07
+2
gekados
20. 12. 2020 13.09
+1
Oz samo, da 24ur spet lahko na žiga po Janši.
iga_biba
19. 12. 2020 21.52
+1
Aha. Strokovna komisija predlagala. Dol padeš.
WolfeWoof
19. 12. 2020 21.47
Pravilno da jih sproščajo. Tut odstranit jih bi mogli. Ljudje umrejo tako al tako z virusom al pa brez. Tako pač na svetu je. Jst pa rabim pod nujo novo opremo ker mi se use sesuva pa komej kaj dela. Glavno da so odprli tehnične trgovine. U tork grem use pokupit končno pa še kavč rabm nov ki ga pa letos ne bo zarad teh neumnosti. Bom pa pr sosedu spal. Sej sva iz dveh gospodinjstev u samoizolacijo pa ne greva ker se poznava in sva tolk odgovorna da poveva en druzmu kako sva. Lepo bo šeprav je ta neumnost use pokvarla.
krona
19. 12. 2020 21.42
+1
Ja res je vsak dan umre za avtobus ljudi v Sloveniji se pa na veliko sprošča, čeprav smo še tako pravijo daleč od rdeče faze. Ministrica za šolstvo bo 4.1.2020 doma na varnem in delo od doma, otroke pa bo v šolo poslala. 15.1.2020 bomo pa spet zapiral ker bo umrlo še več ljudi. Kakšen smisel ima vse to skupaj. Menim, da je zdravje bolj pomembno od znanja - trenutno.
iga_biba
19. 12. 2020 21.38
+0
Vedno bolj dokazujejo, da jim za kovid in narod ni mar. Le za sebe in svoje, ki jih neumorno namešča!
RdecaZvezda
20. 12. 2020 08.39
+1
Ja katere pa naj namešča,levake morti,samo na svoje se lahko zanese,saj ni drugega pipce se vam zapirajo zato ste pa tečni
FAUSTOS1
19. 12. 2020 20.45
+1
norost-po teh praznikih bo spet porast okuženih in umrlih-a sds si je kupil glasove cerkve,maše bodo namesto vatikana kjer so zaposleni vsi duhovniki bomo slovenci dali sedaj še cerkvi plače i denarne nagrade božičnicioitd.
Periot222
19. 12. 2020 20.13
+9
ZA 4 DNI STE ODPRLI NA STAJERSKEM TEHNICNE TRGOVINE VAU SRAM VAS NAJ BO SE TO NE BI BILO TREBA NAJ VSE PROPADE VSAJ TO JE VAS NACRT ZA STAJERSKO!!!!!!!!SRAM VAS NAJ BO DA LOCUJETW LJUDI PO REGIJAH!!!!!!!
ni_mi_vse_eno
19. 12. 2020 19.50
+10
Lahko greš na Hrvaško, če imaš tam vikend, ne smeš pa čez občinske meje, če nimaš aplikacije. Lahko pa greš smučat, ne smeš pa sedeti v parku na klopci.
krmeki
19. 12. 2020 19.26
+13
Vlada ne da nič na strokovnjake. Važno jim je le politično preživetje, čeprav bodo pol Slovencev spravili v bolnišnice ali še kam huje
Uporabnik1175947
19. 12. 2020 19.20
+7
Vlada, beri Janša, je iz zanesljivih virov izvedela, da 23.12.2020 COVID pripravlja ofenzivo, ki naj bi trajala do 4.1.2021, zato bo v tem času izvedla popolno zaporo in virus se bo zaje.al. Do 23.12. pa bo virus miroval.
patria
19. 12. 2020 19.00
+8
A je smrtno nevaren virus ali ni? Ali je pač po potrebi?
KVAJSTABO
19. 12. 2020 18.40
-5
In, če vlada nebi zrahljala ukrepe bi Bljuvali po njej , (ne Pljuvali). Mlatite prazno slamo. Če nebi malce popustili bi verjetno spet leteli pred parlament in klobasali, da naj se spoka. Če bi ostalo tako kot je, bi jokcali, češ vse pravice so nam vzeli... Totalna štala
Jožajoža
19. 12. 2020 18.54
+2
Janša in Počivalšek bosta s sproščanjem ukrepov v imenu biznisa dobesedno pobila naše starejše.
realno1
19. 12. 2020 19.59
+6
Ja nekaj starostnikov se jim je izmuznilo, predvsem tisti ki so še doma, jih bodo pa sedaj polovili in okužili v cerkvah...
RdecaZvezda
20. 12. 2020 08.41
KVAJSTABO
20. 12. 2020 09.57
+1
Zakaj minusi??? Resnica boli, ane? ČREDO!
son?ek11
19. 12. 2020 18.29
+19
Lahko si zunaj brez maske, ne smeš jesti rogljički, lahko pa kadiš. Lahko oblečeš kužka, ne moreš pa otroka. Lahko greš v zlatarna, ne moreš pa kupiti kapo ali rokavice. Ni čudno, saj vemo kdo sprejema te predpise.
kure bedne
19. 12. 2020 17.48
+11
Bolj se boste kregali med sabo manj vas bo šlo v 4 dimenzijo. Hehe. Imejmo se radi in ne kregajmo se med seboj. Ta krizni čas je naš preizkus. In, če sedaj ne bomo složni in razumni pol nam ni več pomoči. Vlada bo itak sama padla, ker požeruhi se bodo med seboj požrli.
Uporabnik1998942
19. 12. 2020 17.44
+11
Stranka pri frizerju, vpraša če lahko dobi frizuro v stilu; JJ, Logar, Kacin..pa reče frizer: tisto ni frizura, to je naravno " noro glavo zapuščajo pametni lasje."
Janez23
19. 12. 2020 17.52
+0
Ja sem si zazželel frizuro v stilu Jožeta P. Damijana, pa ni blo razlike v izgledu glede na J.J. ali Kacin, samo plačal sem več zanjo .
Uporabnik1998942
19. 12. 2020 18.04
+5
Če že ne moremo pokazati nasmeha in obraza, zaradi maske, pa vsaj na glavi malo kože odkrite.
Al83
19. 12. 2020 17.23
+0
Potrebno je živetu z virusom. Zapiranje ima preveč dolgotrajnih negativnih posledic. Mediji namerno ignorirajo države, ki so se odprle in nimajo bistveno več primerov Kitajskega Aidsa.
hisne
19. 12. 2020 17.11
+11
Pa ja vlada se dela norca iz nas al kaj ,to sedaj pa je že višek vsega kar se sedaj dogaja
Težeklojz
19. 12. 2020 16.34
+8
Letiš malo čez komentarje, pa zopet rdeči, beli, levi, zgornji, iza ovinka ter prefarbani. A ne Slovenci? VAŽN, DA NISMO ENOTNI! Vseh skup nas ni za en škaf dreka, zdraho pa nardimo.