Korona

Sproščen potniški promet, odprti frizerski saloni in nekatere druge storitve

Ljubljana, 15. 12. 2020 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
102

V veljavi so novi, sproščeni ukrepi. Do vključno 23. decembra bodo v omejenem obsegu obratovali javni potniški promet, frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa je z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Saloni odprti, avtobusi vozijo
    03:15
    Iz SVETA: Saloni odprti, avtobusi vozijo
  • Iz SVETA: Maske na prostem ne bodo več obvezne
    03:05
    Iz SVETA: Maske na prostem ne bodo več obvezne

Za prebivalce osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije z naloženo aplikacijo #OstaniZdrav je od danes gibanje omejeno na območje celotne regije. Pri tem se je porodilo vprašanje, ali to država sploh lahko zakonsko zahteva. Ustavni pravnik Dr. Andraž Teršek je namreč izpostavil, da pri tem ne gre za nikakršno svobodo izbire, ampak za posredno prisilo, za pogoj – za pogojevano pot do možnosti svobodnega gibanja. 

"Če vas bo policist našel v drugi občini in ne boste imeli naložene aplikacije, sledi kazen," je medtem dejal notranji minister Aleš Hojs. Predvidena kazen v tem primeru znaša 400 evrov. Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo preostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko pa so se danes odprle tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Vendar je možen le nakup, saj pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno.

Javni potniški promet stekel brez posebnosti

Javni potniški promet se po vsej državi izvaja skladno s priporočili stroke, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev zmogljivosti vozila. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami se tako lahko pelje največ ena oseba naenkrat oz. člani istega gospodinjstva.

Izvajalci javnega potniškega prometa prvi dan po enomesečni prekinitvi voženj niso zaznali večjih posebnosti. Potniki, ki jih dopoldne ni bilo veliko, so dosledno upoštevali zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so dogajanje strnili prevozniki.

Po opažanjih Nomaga javni potniški promet v Sloveniji poteka nemoteno. Ker poteka po počitniškem voznem redu, so na nekatere linije, kjer je bilo pričakovati večje število potnikov, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o zasedenosti avtobusov umestili tudi dodatna vozila.

O zasedenosti avtobusov še ne morejo poročati, a so glede na številne odzive potnikov in podatke iz klicnega centra ocenili, da so številni državljani nestrpno pričakovali vzpostavitev javnega potniškega prometa.

Tudi v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) posebnosti niso opazili. So pa po prvih vtisih potniki bili veseli, da avtobusi spet vozijo, saj so vozniki poročali o pozitivnih komentarjih s terena.

Trenutno vozi 99 LPP avtobusov, po potrebi bodo dodajali nove. Potnikov sicer ni veliko, kar so tudi pričakovali. Vsi pa upoštevajo ukrepe. Na LPP so še pojasnili, da inšpekcijskih nadzorov zaenkrat ni bilo, medtem ko so jih v dveh tednih pred novembrsko zaustavitvijo javnega prometa našteli okoli 80.

V mariborskem mestnem prevozniku, kjer izvajajo javni prevoz samo na območju Mestne občine Maribor, prvi dan ponovnega izvajanja prevozov posebnih težav niso zaznali. Na avtobusih ni bilo večje gneče, so pa bili tisti potniki, ki so prevoz uporabili, zadovoljni, da mestni potniški promet spet deluje. "Opaziti je bilo, da velika večina potnikov spoštuje zaščitne ukrepe in da nosijo obrazne maske," je dejal vodja odnosov z javnostjo pri Marpromu Miha Rubin.

Tudi na vlakih, ki so zjutraj prišli v Ljubljano, ni bilo opaziti pretirane gneče, vlaki pa vozijo po počitniškem voznem redu. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je dejal, da promet poteka normalno in brez posebnosti. "Prilagoditve so, mislim pa, da so potniki in osebje že navajeni po več kot pol leta takšnih ukrepov," je dejal. V primeru, da potniki ne spoštujejo ukrepov, jih zaposleni na to opozorijo in prosijo, da upoštevajo ukrepe. Če še vedno ne želijo upoštevati pravil, pa jih odstranijo z vlaka.

V Nomagu pritrjujejo, da po dosedanjih izkušnjah potniki upoštevajo pravila in higienske ukrepe, ki veljajo v javnem potniškem prometu. "Na to nakazuje tudi podatek, da doslej v Sloveniji ni nobenega znanega primera, ko bi se kateri od bolnikov okužil s covidom-19 ob uporabi javnega potniškega prometa," so zapisali.

Potnikom sicer priporočajo, da si vozovnico zagotovijo še pred vstopom na avtobus. Vstop je možen pri sprednjih vratih, izstop pa pri zadnjih oziroma sredinskih vratih, so še dodali in pojasnili, da so v vozila namestili tudi navodila za potnike.

V prevozniku so se opremili tudi z večjim številom specializiranih aparatov za razkuževanje, s katerimi dezinficirajo vozila. Okrepili so tudi čiščenje in prezračevanje vozil, nabavili dodatna dezinfekcijska sredstva, s katerimi so opremili vozila, poslovne enote in oddelke, so med drugim zapisali.

V primeru poslabšanja epidemioloških razmer se pričakuje popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti

Po vladni odločitvi je bilo v ponedeljek slišati pozive k upoštevanju navodil zdravstvene stroke. K odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju protikoronskih ukrepov so med drugim pozvala delodajalska združenja, ki so opozorila, da se v primeru poslabšanja epidemioloških razmer pričakuje popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napoved sproščanja pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene zmogljivosti zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. 

"Vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 ter sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri," je v nedeljo opozoril Janez Janša.

Vlada bo sicer na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.25
Kako bo s tem zdravstvom,če res pride do prave pandemije,bomo ležali po ulicah,če premorete samo 1400 postelj,državljanov je pa dva miljona.
zibertmi
16. 12. 2020 16.50
+1
s tem odprtjem za en teden so naredili samo kaos med obrtniki in njihovimi strankami.vsem ne moreš ustrečt niti na enkrat pa tudi v enem tednu marsikomu ,ki se ni pravi čas najavil
WolfeWoof
15. 12. 2020 18.49
Pa še vedno ne morm svoje podgane uzet s sabo na avtobus. Sprostite do konca no.
crazymoto
15. 12. 2020 18.02
+2
Sproščen potniški promet... če pa potnikov niii... oz. jih ne sme biti...
zavetnik
15. 12. 2020 17.32
+4
Za ministra Vrtovca je bil frizer odprt že včeraj je imel lepo pobarvane lase mogoče je hodil v Ameriko na barvanje las res izgleda 10 let mlanjši ali pa ima lasuljo?
simeoni
15. 12. 2020 17.39
+4
Tudi kacota sem videl z novo postriženo tintaro.
hera2010
15. 12. 2020 16.40
+4
Zgleda, da bodo vse druge nenujne stvari prej sprostili, kot pa, da bi v šole spustili naše otroke. Lahko smučaš, hodiš na vikend na morje posesat preprogo, lahko greš k frizerju, na nohte, greš po bel prahecc, vse kar si mislijo, da jim pripada, če imaš dovolj denarja...otroci pa doma, ker se bo drugače država sesula, če bodo v šoli, priskrbeti jim moram opremo, da lahko spremljajo pouk, rač. wi-fi, printanje nekaterih listov...midva z mojo hvala bogu še lahko hodiva v sluzbo, doma so pa trije otroci...dva OŠ en vrtec, hčerka doma vse skuha...vse smo se morali znajti... na treninge in v glasbeno solo pa ne smejo hoditi, ker bo spet kolaps države...itd. Na drugi strani pa imamo nekatere, ki sem jim gladko ...za ukrepe in delajo ter se družijo vse povprek...njihovo neupoštevanje pa plačujemo mi, ki spoštujemo vse te nebuloze...kdaj bo dovolj tega?? Pa tudi corono smo ze preboleli...pa ceprav z upoštevanjem vseh ukrepov...imam občutek, da je vse skupaj kr neki...
talizi
15. 12. 2020 16.30
+12
Ministra Hojsa prosim za nakup termo nogavic št. 33 in 35, zimskih škornjev istih velikosti, spodnjih majčk (bombažnih) št. 128/134 in 134/140 (pa prosim, da so daljše kot širše) ter otroško bundo velikosti 140. Blago mi lahko preda na "brezstični" predaji v centru Novega mesta jutri, 16.12.2020, ob 17h. hvala
Periot222
16. 12. 2020 09.24
+1
talizi vlada je odprla trgovine sebi in svojim mi iz Stajerskega konca imamo vse zaprto naši otroci so drugorazredni sramota! Kljub temu da je osrednja Slovenija najbolj okužena!!!!
Important notice
16. 12. 2020 15.47
-1
Zakaj pa ne naročiš na spletni trgovini? Vse to najdeš. Itak se v trgovinah ne sme pomerjati oblačil. Zato se na to ne more nihče zgovarjati. Pa nihče ne more reči, da v trgovini pomerjajo nogavice, spodnje hlače in spodnje majice....
zibertmi
16. 12. 2020 16.53
+0
štajerci smo drugorazredni državljani.pravzaprav vsa vzhodna slovenija,meja je nekje na trojanah.covit statistika pa v veliki meri ne zdrži komentarjev javnih govorcev
RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.27
+0
talizi
16. 12. 2020 19.45
Zato ker hočem videti, kar kupim. Zato ker je moj čas in denar dragocen.
Zlobni76
15. 12. 2020 16.30
+6
Gledam samopostrežno avtopralnico. Kake maske, razkužila, varnostna razdalja... Važno, da so kola ljepa. Čez en teden bo pa katastofa.
medika007
15. 12. 2020 16.09
+3
Se peljem danes na busu - kot ovce v vagonu, krajsi bus in nabito poln. Pri vhodu nobenga razkuzila. Kje ste inspektorji?
Ogor?ena
15. 12. 2020 15.06
+10
Gospodje iz Lj so si s5 odprli medkrajevne meje,da bodo lahko šli smučat,ne verjamem,da je osrednjeslovenska in gorenjska najmanj okužena.Seveda pa se morajo prej sfrizirat in zmanikirat , spedikirat in sfrizirat.
saknukdhwkfnnkj
15. 12. 2020 15.30
+3
Misliš "občinske" meje NE medkrajevne meje...je treba dobro prebrat odlok!
Smeile
15. 12. 2020 16.01
+6
Točno tako, kako pa si predstavljaš Beovičevo s tako frizuro za božič in novo leto. Tudi JJ in Kacinček si morata plešo spolirati, pol pa na smučanje, da neš mogla s prstom kazati, da kršijo zakon. Saj pa se ve kje so si odprli.....
RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.28
Periot222
15. 12. 2020 15.01
+4
OSREDNJA REGIJA NAJBOLJ OKUZENA!
Carpediem32
15. 12. 2020 15.03
+5
Seveda, saj se dnevno vozi v Ljubljano iz drugih regij na desetine tisoče delavcev.
kdo je reko ?esn
15. 12. 2020 17.03
+0
RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.30
Štajerska,mati moja kdaj utihnil bo najin jok.?
Hajni
15. 12. 2020 14.51
+6
Zakaj bo množično testiranje v LJ če je med regijami z ugodnejšo epidemiološko sliko?
Ogor?ena
15. 12. 2020 15.07
+5
urib1
15. 12. 2020 14.31
+6
samo vprašam, za kolega. a je že kdo kupil v trgovini čevlje, da jih ni prej probal?
Periot222
15. 12. 2020 15.01
+2
Donatela01
15. 12. 2020 15.04
+1
Important notice
16. 12. 2020 15.48
Woltan
15. 12. 2020 14.16
+6
Veselje ne bo trajalo dolgo,ker kmalu pride streznitev in ponovno zaprtje vsega.
King Kralj
15. 12. 2020 14.16
+6
Zdaj pa razumem Timijevega očeta, ko je govoril o odnosu LJ do Šatajercev.
King Kralj
15. 12. 2020 14.14
+20
Torej, če imaš denar, vikend na morju in v Krajnski gori, potem lahko hodiš kljub Covidu in vsem omejitvam na morje ( pa čeprav samo za 2 dni ), lahko greš smučat v Krajnsko goro, pa še skočiš v Postojno k frizerju. Mater, jaz pa ne smem na obisk k vnukom, ki živijo v sosednjih občinah in v trgovino po WC kotliček, ker mi je stari crknil. Počasi še sra. ne bom smel več, ker sem pač navadna raja.
Ogor?ena
15. 12. 2020 15.08
+7
Točno tako.Gospodje prirejajo ukrepe sebi.
Smalcat
15. 12. 2020 17.44
nevenka pa saj veš da so gospodje te ki sedijo v vladi?
Important notice
16. 12. 2020 15.49
Lahko greš na obisk k vnukom, samo aplikacijo moraš imeti na telefonu. Ali pa potrdilo. WC kotliček pa lahko kupiš v spletni trgovini in osebno prevzameš.
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2020 13.33
+10
Sedaj, ko smo prišli s smučanja, se lahko še sfriziramo. Ampak v drugo občino še ne smemo, če nimaš telefona za aplikacije.
Uporabnik2005296
15. 12. 2020 14.19
+4
Se strinjam. Ampak obvezna naložitev aplikacije je prisila. Kaj pa tisti, ki nimajo pametnih telefonov, ki jih, npr., zaradi oviranosti, ne morejo uporabljati?????
Ogor?ena
15. 12. 2020 15.13
+5
Če nimaš pametnega telefona,si navadna nula,tako oni mislijo.To je diskriminacija,da ji ni para!Jaz ga sicer imam,am mi je očitno prešwoh,ker mi napiše da je ta aplikacija nezdružljiva z mojo napravo.Torej,občinske meje lahko prestopajo le najbogatejši,za smučanje je jasno,da so gledali le nase.Če je vojna,naj bo vojna za vse OŠTJA!
zibertmi
15. 12. 2020 13.20
+3
to so se izprsili .en teden kaosa pri frizerjih.kar nekaj pomislekov glede prometa in vračanja pomoči jajotu
simeoni
15. 12. 2020 17.47
+1
Čez dva meseca bodo spet odprli frizerje, da se vladni gospodje sfrizirajo in zglancajo svoje sončne celice, potem pa spet zapora.
User1280007
15. 12. 2020 13.13
+12
Nikjer v uradnem listu ne najdem nič o aplikaciji, nikjer nič o... s kaznijo 400€ se kaznuje tisti ki... A je na Twitterju?
Uporabnik2005296
15. 12. 2020 14.20
+3
Kar pomeni, da je vlada kršila lastne odločitve. To bi moralo biti objavljeno v UL, po ZAKONU!
User1553709
15. 12. 2020 15.25
+2
6. Člen... Če maš aplikacijo, zate prepoved prehajanja obcunskih mej ne velja... Ne smeš it pa v drugo "pokrajino" Oz ker nimamo pokrajin se reče statistično regijo.
RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.33
V svoji lastni domovini,kaznovan zaradi zujcev,ki ne spoštujejo zakona,poterat od koder so prišli,ampak niso vsi taki,samo določeni,tako da ne bi bilo preveč dela.
Uporabnik1175947
15. 12. 2020 12.44
+8
Obstajajo regije s precej boljšimi rezultati; po kakšnem ključu so torej sproščali ukrepe. Je pa res, da je v privilegiranih regijah največ smučišč, letovišč, apartmajev ipd.
Vlado Turicnik
15. 12. 2020 13.31
+1
Je "razvita" Slovenija zase poskrbela. Včasih so govorili o incidenci pod 140 za oranžne regije, zdaj pa je le-ta 800. Razslojevanje. Naj se na zahodu Union pije, na vzhodu pa Laško, na Trojanah pa naj bo meja.
RdecaZvezda
16. 12. 2020 18.34
Misliš,makedonsko laško pivo,in Nizozemski union.