Korona

Brazilija zavrnila Sputnik V, Rusija napovedala tožbo zaradi obrekovanja

Brasilia / Moskva, 30. 04. 2021 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
24

Zaradi izjav o pomanjkljivostih ruskega cepiva Sputnik V, predvsem informacij, da naj bi se adenovirus lahko razmnoževal, je ruski proizvajalec cepiva Sputnik V napovedal tožbo zoper brazilsko agencijo za varnost zdravil zaradi obrekovanja. ANVISA je namreč zavrnila uporabo cepiva, med razlogi naštevajo tudi pomanjkljive informacije. Poročilo o Sputniku so sicer kasneje dopolnili in priznali, da ga niso testirali sami.

Brazilska vlada se je sicer pogajala za nakup 30 milijonov odmerkov cepiva.
Brazilska vlada se je sicer pogajala za nakup 30 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: AP

V ponedeljek je brazilska agencija za varnost zdravil ANVISA zavrnila uporabo ruskega Sputnika V. Razlog za to je pomanjkanje dokumentacije in informacij glede proizvodnje, varnosti in učinkovitosti. Glavno težavo pa naj bi predstavljal adenovirus, ki ga cepivo uporablja kot vektor, ki naj bi imel možnost razmnoževanja, je za Reuters pred dnevi potrdil Gustavo Mendes iz ANVISE ter to označil za "resno napako". 

Novica je zaokrožila po družbenih omrežjih, a se je kasneje izkazalo, da so bile nekatere informacije preuranjene, odzivi pa prehitri. 

Kar priznava tudi Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ki je včeraj na Twitterju zapisal, da je glavni razlog za zavrnitev Sputnika s strani ANVISE "več pomanjkljivosti, od katerih je najbolj resna, da se lahko vektor Ad5 pomnožuje. Vzrok je slab dizajn ali kontrola. V znanstvenih objavah cepiva Sputnik V niso poročali o podrobnostih priprave in sestave vektorja, ki so znane za ostala cepiva iz objavljene dokumentacije za FDA in Ema. Za več cepiv je znano celotno nukleotidno zaporedje." Adenovirusi sicer običajno povzročajo navaden prehlad, resnejše težave pa bi lahko predstavljali za posameznike z oslabljenim imunskim sistemom. 

Zatem pa je brazilska ANVISA dopolnila poročilo o Sputniku V. In sicer z informacijo, da so "zaznali manj kot en virusni delec, ki se lahko razmnožuje na milijardo delcev (kar je sicer še vedno nad predpisano mejo)," nam je danes pojasnil Jerala. 

Obenem so zapisali, da ga niso testirali v Braziliji oziroma pri ANVISI, ampak da je bila ta informacija predložena v dokumentaciji proizvajalca cepiva. "Ker ni bilo dovolj informacij, so se pojavila ugibanja, če gre za napako v dizajnu cepiva ali postopku proizvodnje, danes pa je postalo jasno, da so Rusi uporabili ustrezen vektor, z delecijo genom E1/E3, in da torej z dizajnom ni nič narobe." 

Prvotno informacijo "sem povzel po kredibilnih virologih, ki so bili nekoliko prehitri pri povzemanju zaključkov, tako kot tudi jaz", pojasnjuje Jerala. "Danes se je pojavila dodatna informacija, ki na vse skupaj meče drugačno luč. Reakcija večine strokovnjakov je bila precej burna, tudi z moje strani, ker bi v primeru, če bi res šlo za virus, ki se je sposoben razmnoževati, šlo za veliko strokovno napako." 

Drugi razlogi, zaradi katerih je ANVISA zavrnila odobritev cepiva Sputnik V, so pomanjkljiva dokumentacija o izvedbah kliničnih testov in zagotavljanje varnosti proizvodnje. Strokovnjakom pa niso dovolili vstopa na oddelek za razvoj cepiv Gamaleya, kjer so razvili cepivo, še pojasnjuje Jerala. 

Brazilija se sicer sooča s hudo zdravstveno krizo.
Brazilija se sicer sooča s hudo zdravstveno krizo. FOTO: AP

Burni odzivi Rusije, v Gamaleyi napovedali tožbo 

V Rusiji zavrnitve in informacije o domnevno pomanjkljivem razvoju niso sprejeli mirno. Ruski proizvajalec cepiva je napovedal tožbo proti brazilski ANVISI zaradi obrekovanja. 

Denis Logunov iz inštituta Gamaleya, ki je razvil cepivo Sputnik V, je za Reuters zanikal, da bi se adenovirusa, uporabljena pri razvoju cepiva, lahko razmnoževala. 

Na uradnem profilu Sputnik V na Twitterju pa so zapisali: "Po priznanju brazilskega regulatorja Anvisa, da niso testirali cepiva Sputnik V, smo v Braziliji sprožili pravne postopke proti Anvisi zaradi obrekovanja, zaradi zavestnega širjenja lažnih in netočnih informacij." ANVISA je podala napačne in zavajajoče izjave, ne da bi dejansko testirala cepivo, so dodali. 

Brazilija je sicer ena od držav, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela. Težavo imajo tudi pri zagotavljanju zadostne količine cepiv za 212 milijonov prebivalstva. Vlada se je sicer pogajala za nakup 30 milijonov odmerkov ruskega Sputnika V. 

Sputnik V so do sedaj odobrili v 60 državah sveta, tudi desetih državah Latinske Amerike. A cepivo še ni odobreno s strani evropske Eme ali ameriškega FDA. 

Preverjanje ruskega cepiva Sputnik V s strani Eme še poteka. Pred dnevi je Jelko Kacin za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da pred koncem junija odobritve ni pričakovati. Se pa nekatere evropske države že pogajajo z uradno Moskvo za nakup po odobritvi, med njimi tudi Nemčija. 

Že marca pa je cepivo prejela Slovaška, nakar je v začetku aprila Slovaški inštitut za nadzor zdravil (Sukl) sporočil, da niso mogli ugotoviti, ali je cepivo varno, saj ni enako tistemu, ki ga uporabljajo v tujini. Poleg tega jim ruski proizvajalec ni posredoval 80 odstotkov podatkov, ki jih potrebujejo za oceno varnosti. 

"Ema bo zagotovo izvedla zelo podroben pregled in mislim, da se na njene zaključke lahko zanesemo. Pri Emi proizvajalcem cepiv v več krogih pošiljajo pripombe, ki jih nato usklajujejo z dodatnimi podatki, dokler ni zadovoljivega odgovora na vse vidike cepiva," pravi Jerala. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1996024
30. 04. 2021 20.41
+1
ne cepi se, ostani zdrav.
Totalna Svoboda
30. 04. 2021 19.14
+3
"Pred dnevi je Jelko Kacin za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da pred koncem junija odobritve ni pričakovati. Se pa nekatere evropske države že pogajajo z uradno Moskvo za nakup po odobritvi, med njimi tudi Nemčija." Kaj je Kacin potem lagal, ko je rekel, da se Slovenija ne more pogajat o nakupu Sputnika dokler ga EMA ne odobri? Spet in spet?
borjac
02. 05. 2021 11.22
Na to, da je Kacin notorični lažnivec, smo se že navadili, njemu ne gre verjeti popolnoma NIČ, samo poglejte njegovo umazano laž o prezgodnjem cepljenju Olimpijcev, ali se je opravičil, niti pod razno, on je pač umazan režimski lažnivec, in za to celo vleče plačo.
SEJBOBOL
30. 04. 2021 18.34
+0
Če bi bil slab bi že zdavnaj kaj pogruntal pri tej EMI , saj komaj čakajo da ga spodbijejo , kakor je bil tale poskus ...
MojsterSplinter
30. 04. 2021 18.28
+0
Torej so bili virologi zveze NATO "nekoliko prehitri pri povzemanju zaključkov" ruskega cepiva. Važno je, da je sum v javnosti vsajen, po načelu "kjer je dim, je tudi ogenj".
Uporabnik1888402
30. 04. 2021 18.10
+2
Glede ruskega cepiva pa nobenih konkretnih info. Le kdo bi potemtakem zaupal jim ...
Gidiyoruz
30. 04. 2021 18.06
+6
Sputnik je boljsi od astre, johnsona, oni vec 10 let uporabljajo isto tech, slednji p so pionircki v tem. Vprasajte nase infektologe
HumanNOTsheep
30. 04. 2021 17.46
+3
Tipicen boj za trg .....
medusa
30. 04. 2021 17.32
-1
Dej dej ... ne bi se z ruskim cepil... zih ga je sama vodka...
Covidus
30. 04. 2021 17.27
-1
Tile Brazilci so šele ta pravi, pa toliko ljudi jim umre zaradi covida
Von_Clausewitz
30. 04. 2021 17.22
-2
Brazilci kr neki pametujejo v tri krasne...samo čakam tožbe proti Braziliji, ko so zavestno zdravili covidne bolnike po receptu D.Trumpa s chlorhexidine😂🤣
Von_Clausewitz
30. 04. 2021 17.27
-5
Shisui
30. 04. 2021 17.42
+3
Levaki ste dobesedno podporniki Trumpa kar se tiče cepiva. Sami antivaxxerji kateri trdite da so ukrepi nepomembni.
Shisui
30. 04. 2021 17.22
-2
Sorry Rusi, verjamem v vašo tehnologijo ampak če dela cel svet 300.000 testov preden dajo cepivo ven vi jih naredite pa 20.000 je nesmiselno da se pritožujete.
Shisui
30. 04. 2021 17.39
+5
Kaj filate minuse? Isti osli ki se derete da ne poznamo dolgotrajnih posledic cepljenja zdaj forsirate najmanj testirano cepivo. Dobesedno hinavščina.
nnaannii
04. 05. 2021 11.01
sputnik je vektorsko cepivo, se pravi vrsta cepiva, ki je v uporabi že več kot 50 let. pfizier in moderna npr sta pa rna cepivi, gre za čisto novo vrsto cepiv, ki ima lahko eventuelno velik resnejše stranske učinke npr. rak, avtoimunske bolezni, spreminjanje dnk itd. In oni lahko testirajo tut na milijon ljudeh, ampak brez dolgoletnih študij, ki jih pa zaenkrat še ni, o potencialnih posledicah preprosto ne mormo vedt.
nnaannii
04. 05. 2021 11.05
pardon, hotla sm rečt, da se vektorska cepiva že več kot 50 let testirajo glede dolgotrajnih učinkov, v uporabo so jih v resnici dal šele par let nazaj. isto se ne more rect za rna cepiva.
Da se mene pita..
30. 04. 2021 17.16
+7
Bolsonaro je itak ameriški sluga,tako da mora udrihat po vsem kar ni made in usa.Proizvajajo pa itak nič,samo les sekajo in mamila izdelujejo.
Fulano in Beltrano
30. 04. 2021 18.43
Brazilija je na šestem mestu po številu prebivalcev na svetu, šesta najmočnejša ekonomija sveta in peta največja izvoznica hrane na svetu. O njenih naravnih lepotah ne bi izgubljal besed. V Braziliji je največja skupnost Japoncev izven Japonske, ogromna skupnost Nemcev in Italijanov. Predlagam, da greš po epidemiji malo potovat.
marzo
30. 04. 2021 16.45
+4
In kaj naj bi drugega pisalo v študiji, ki jo je naročila konkurenca? Gre za novo hladno vojno.
qtvzk
30. 04. 2021 16.34
+10
Če je koronavirus tak velik problem, potem bi države, vključno s slovenijo, naredile VSE za to da se cepivo kot sputnik registrira in uporablja. To je pač dokaz da je trgovanje s cepivi popolnoma spolitirizirano.
nikhrast
30. 04. 2021 16.56
+0
Slovenija bi preverila cepivo, pa da bi potem EU vzela to resno, ne verjamem.
Jerry321
30. 04. 2021 16.29
+7
Jah brazilija ima lastnega janško ki sliši na ime Jair Bolsonaro, tako da take neumnosti ne čudijo 😂 baje še vedno ne verjame v obstoj virusa
boslo
30. 04. 2021 16.36
+6