Korona

Proizvajalci Sputnika EU očitajo pristranskost, strokovnjaki Eme na obisk v Rusijo

Moskva / Bruselj / London, 22. 03. 2021 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Proizvajalci ruskega cepiva Sputnika V EU očitajo pristranskost, potem ko je komisar za notranji trg Thierry Breton izjavil, da Evropska unija tega cepiva sploh ne potrebuje. Strokovnjaki Evropske agencije za zdravila bodo sicer po napovedih aprila obiskali Rusijo, da bi pregledali rezultate kliničnih preizkusov. Madžarska je medtem odobrila še drugo kitajsko cepivo, ki ga Ema za uporabo v EU ni odobrila, Britance pa skrbi, da bi EU blokirala izvoz cepiva na Otok.

S cepivom Sputnik V množično cepijo v Srbiji.
S cepivom Sputnik V množično cepijo v Srbiji. FOTO: AP

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je o cepivu Sputnik V spregovoril za eno od francoskih televizij. Med drugim je dejal, da imajo Rusi težave s proizvodnjo cepiva in bodo zato verjetno potrebovali pomoč EU. "Če jim bomo morali zagotoviti eno ali dve tovarni za izdelavo, zakaj ne, a trenutno so prioriteta Evropejci," je dodal.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je finančno podprl razvoj Sputnika V, je Bretona zato že obtožil, da je 'očitno pristranski' in nenaklonjen temu cepivu, zato ker je rusko.

"Dragi komisar Breton, prosim prenehajte biti pristranski. Evropejci želijo izbiro varnih in učinkovitih cepiv, ki je doslej niste uspeli zagotoviti," so mu sporočili in dodali še, da je njihovo cepivo dovoljeno že v 54 državah.

Če je komisarjevo mnenje tudi 'uradno stališče EU', ga prosijo, da jih o tem obvesti, saj v tem primeru zaradi političnih predsodkov ni nobenega razloga za njihovo vztrajanje pri pridobivanju dovoljenja za uporabo s strani Evropske agencije za zdravila (Ema). Potem bodo, kot so zapisali, "raje reševali življenja v drugih državah".

Ema je pogojno dovoljenje za promet sicer doslej izdala štirim cepivom, nazadnje cepivu ameriškega podjetja Johnson & Johnson. Tekoči pregled Sputnika V je agencija začela 4. marca in takrat sporočila, da bo ocenila njegovo skladnost z običajnimi standardi EU glede učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Po dosedanjih ugotovitvah je cepivo varno in naj bi bilo več kot 90-odstotno učinkovito.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je na omenjenem srečanju s Putinom danes sporočil, da bodo strokovnjaki Eme 10. aprila obiskali Rusijo, da bi pregledali klinične preizkuse tega cepiva, ki so jih izvedli v Rusiji.

Putin, ki je poudaril, da je cepljenje prostovoljna odločitev vsakega posameznika, je še napovedal, da se bo proti covidu-19 cepil v torek. S katerim cepivom, ni povedal. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da se bo cepil z enim od treh ruskih cepiv in da se ne bo cepil javno. 

Vladimir Putin se bo po napovedih cepil v torek.
Vladimir Putin se bo po napovedih cepil v torek. FOTO: AP

Madžarska odobrila že drugo kitajsko cepivo 

Kitajsko farmacevtsko podjetje CanSino Biologics je danes sporočilo, da so pristojni organi na Madžarskem odobrili uporabo njihovega cepiva proti covidu-19. Kot navedbe CanSinoja povzemajo tiskovna agencija Reuters in več drugih tujih medijev, je madžarski nacionalni inštitut za zdravila in hrano kot pristojni organ izdal pogojno dovoljenje za promet z njihovim cepivom, poimenovanim Convidecia. Pogojno dovoljenje zato, ker tretja faza kliničnega testiranja še ni zaključena in torej zaenkrat razpolagajo le z začasnimi rezultati tega testiranja.

Koliko odmerkov cepiva in kdaj bo podjetje CanSino Biologics dobavilo Madžarski, zaenkrat ni znano.

Madžarska je bila sicer prva država članica Evropske unije, ki je začela uporabljati ne le cepivo kitajskega Sinopharma proti covidu-19, ampak tudi rusko cepivo Sputnik V, čeprav jima Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni prižgala zelene luči. Sprva je bila zaradi tega v EU deležna kritik, kasneje pa so ji spričo zamud pri dobavi ostalih cepiv sledile še nekatere članice.

Desetmilijonska Madžarska se kljub relativno visoki precepljenosti, saj so tam že presegli število 1,5 milijona cepljenih, spopada s tretjim valom epidemije. V petek je število novih okužb celo preseglo 10.000 in doseglo rekordnih 10.759. Rekordno je bilo tudi dnevno število umrlih s covidom-19, ki je znašalo 213.

Pri cepljenju s cepivom Convidecia ali Ad5-nCoV sicer po poročanju kitajskega Global Times zadostuje že en odmerek. Na Kitajskem ima pogojno dovoljenje za množično uporabo od 25. februarja, prav tako so ga že februarja dovolili v Pakistanu in Mehiki, za dovoljenje pa je proizvajalec že zaprosil tudi v Rusiji.

Po dosedanjih ugotovitvah, saj tretja faza kliničnega testiranja še poteka, nudi cepivo 28 dni po cepljenju 65,28-odstotno zaščito proti simptomom covida-19, medtem ko naj bi bilo pri preprečevanju hujših potekov te bolezni po 28 dnevih 90,98-odstotno učinkovito. O hujših neželenih učinkih cepljenja niso poročali, manj primerov stranskih učinkov beležijo pri starejših osebah.

Cepivo so skupaj razvili podjetje CanSino in ekipa kitajskih vojaških strokovnjakov za nalezljive bolezni, še piše Global Times.

Bo EU blokirala izvoz cepiva v Veliko Britanijo? 

V sporu glede morebitne ustavitve izvoza cepiv proti covidu-19 v Veliko Britanijo britanski premier po nizu opozoril z Otoka v zadnjih dneh sedaj stavi na pogovore. V tem tednu naj bi se med drugim obrnil na nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ju poskušal prepričati, naj EU ne blokira izvoza.

Voditelji držav članic se bodo v četrtek sestali na virtualnem vrhu, na katerem naj bi govorili tudi o težavah zaradi bistveno manjše dobave cepiva podjetja AstraZeneca od predvidene. Boris Johnson želi še pred tem preprečiti morebitno sprejetje odločitve o ustavitvi izvoza tega cepiva na Otok.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč minuli konec tedna v luči spora zaradi bistveno manjših dobav od dogovorjenih AstraZeneci zagrozila s prepovedjo izvoza njenega cepiva iz EU.

"Imamo možnost prepovedati načrtovan izvoz. To je sporočilo AstraZeneci: Najprej izpolni pogodbo z Evropo, preden začneš izvažati v druge države," je dejala von der Leynova. V šestih tednih so proizvajalci cepiv po njenih besedah z območja Unije izvozili 41 milijonov odmerkov cepiv v 33 držav, od tega jih je več kot 10 milijonov šlo v Veliko Britanijo. Po drugi strani EU še vedno čaka na kakršenkoli izvoz cepiv iz Velike Britanije.

AstraZeneca ima v EU dva proizvodna obrata - enega v Belgiji in enega na Nizozemskem. Prav iz zadnjega naj bi EU glede na navedbe neimenovanega predstavnika Unije ustavila izvoz v Veliko Britanijo.

EU naj ne bi dovolila izvoza od tam, dokler AstraZeneca ne izpolni svojih pogodbenih obveznosti do Unije, je za agenciji Reuters in Bloomberg dejal predstavnik. Namesto da bi dovolili njihov izvoz, bi lahko tam proizvedene odmerke po njegovih besedah razdelili med države članice.

EU je sicer že januarja v luči težav z dobavo cepiv in posledično počasnim tempom cepljenja vzpostavila mehanizem za nadzor izvoza cepiv. Če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. V začetku meseca je mehanizem v primeru izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tudi prvič uporabila.

Britanski obrambni minister Ben Wallace je že v nedeljo Unijo opozoril, da bila ustavitev izvoza cepiva kontraproduktivna in bi škodila ugledu Unije. Britanska državna sekretarka za zdravje Helen Whately pa je danes EU po poročanju BBC posvarila pred "cepilnim nacionalizmom in protekcionizmom". Velika Britanija je sicer pri cepljenju uspešnejša od EU in je minuli konec tedna z vsaj enim odmerkom cepila že polovico vseh odraslih prebivalcev.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

na22mor
23. 03. 2021 09.34
+1
a se temu tudi reče, da se borijo za naša življenja, ker ljudje umirajo. ali pa je to tako po domače obisk, da zveš kaj pa bom imel jaz od tega
scipio
23. 03. 2021 20.01
Na22, to ni noben obisk z vodko in borščem, to je v detajle usmerjena farmacevtska inšpekcija, kjer zavrtajo v vsak papir in dokumentacijo vsakega pacienta, vključenega v kliničnih študijah.
samuray1
22. 03. 2021 21.38
Večjo korist bi meli če bi v Rusijo poslali predstavnike EMO Celje namesto EMA-EU škropucala.
jankomat
22. 03. 2021 21.21
+1
EMA -SPOLITIZIRANA,ZAMERAKIZIRANA ORGANIZACIJA GLEDA NA RUSE ,KOT DRUGORAZREDNE . ČE NE BI BILO NJIH,BI MOGOČE ŠE KAR IMELI NEMCE V GOSTEH
borjac
22. 03. 2021 21.05
+1
EMA deluje predvsem politično, kar se je videlo iz zadnjih izjav, da je cepljenje z Sputnikom kot igranje Ruske loterije. Odobrili pa so Astro Zenico, ki je polna problemov, pač po Ameriških navodilih, da bi jim bilo kaj mar za življenja Evropejcev, pa niti pod razno.
Generacija56
22. 03. 2021 17.52
+9
Kakšni lažnjivci... Kakšna pristranskost.... Cepivo Sputnik V je v Nemčiji že pol leta..... EU je parodija, "Samo norci in konji"-
Metalllca
22. 03. 2021 16.38
+12
Madžari so zakon pa rečte kar hočte, tok mejhni pa tok velka hrbtenica. Bravo Orban!
Saloreich
22. 03. 2021 16.30
+11
Ema bo ugotovila, da rusko cepivo ne ustreza demokratičnim standardom.
Tomvojo
22. 03. 2021 16.38
+4
Ja , seveda ne ker mislijo evropejce spremenit v zombije.
Rde?a pesa in hren
22. 03. 2021 16.27
+12
Tale Breton in njemu podobni komisjonarji imajo resne problme sami s seboj, dodatni pronblem je samo v tem, da jih Evropjci plačujemo 20 000€ na mesec zato, da delajo neumnosti.
VAREN
22. 03. 2021 16.10
+8
Dokler bo ta skorumpirana Ema ocenjevala ji ne verjamem nič. Sicer se pa njen rezultat vid povsod.
SumDumFuk
22. 03. 2021 16.09
-17
Glede na to da Rusija v svojem celotnem obstoju ni spacala skupaj niti enega poštenega bicikla..in glede na to da je LADA edini avtomobilski brand Rusije ki je v svetu delno priznan (cringe) ..hmmmm... Rusi bodo torej naredili varno "cepivo" v letu 2021? Podobno velja za Kitajsko. 98% njihovih "brandov" je kopija zahoda. Res pa je, da je neumen zahod preveč pomagal Kitajski z različnimi "pomočmi", v upanju da Kitajski narod dvignejo iz brutalne revšćine. Zahvala pa..kakopak... da sedaj rum3nci želijo diktirat svet. Se treba vprašat..dragi "zablojeni zahodnjaki"...ali bolj spoštujete življenje ki ga živite in v katerem se ne znajdete ali pa le želite "vzhodnjaško" nadvlado samo zato ker ste sami v totalnem dr3ku? In ja.. VSEGA je kriva Amerika haha. Zadnji Putinov nastop ko je p0sil1l r3tard4 Bidena v glavo je sicer pozitiven..ampak... naj npr. Putin to proba s Trumpom? Adijo pamet ne...
SFRJJNA
22. 03. 2021 16.19
+14
Ti si norec na kvadrat, RUSI so daleč najboljši biologi, kemiki, fiziki, itd. super kolesa ali super avto pa potrebujejo na zahodu, da se kurčijo, nimajo pa za kruh, večina njih...v St. Peterburgu je največji laboratorij za cepiva in protistrupe na svetu in najboljši. Tebe pa je najbolje, cepiti z malarijskim komarjem, da dobiš mrzlico od neumnosti katere pišeš.
SumDumFuk
22. 03. 2021 16.23
-12
te pa ovej zakaj so vsi "super" strokovnjaki iz Rusije prebežali na zahod... AJDE...? Zakaj le?
VAREN
22. 03. 2021 16.24
+5
Ti se kar tolaži in zdravi svoje komplekse pri Janši.
SumDumFuk
22. 03. 2021 16.25
-13
SP!ZD! pol ti živet v Rusijo in bodi kot visokoizobražen kader zadovoljen z 600€ dohodka. DAj ne BLUZInekaj samo zato ker si na zahodu eno navadno nesposobno budal0....
SumDumFuk
22. 03. 2021 16.29
-11
VAREN haha.. rusofil incorporated..jaja... izvoli...
Shisui
22. 03. 2021 16.35
-3
"Ti si norec na kvadrat, RUSI so daleč najboljši biologi, kemiki, fiziki, itd" HAHAHAHAHHAA
Uporabnik1833045
22. 03. 2021 16.45
+0
SumDumFuk
22. 03. 2021 17.17
-4
SFRJJNA haha... tvoj um je po leto 1991 zgleda zamrznil..ostal si v Jugoslaviji. Slava ti...
emilzapata
22. 03. 2021 17.52
+4
sum dum, daj se malo izobrazi, sicer pa škoda besed, si že slišal za Mičurina, Mendaljejeva, da je prve poizkuse za radijo dela peterburški profesor že leta 1866, ne pa Tesla ali Markoni, da je prvi kombajn za žito vozil po kazanskih poljih že leta 1855, da se ameriški predsedniki vozijo s helikopterjem, ki ga je skonstruiral in izdelal Rus, obišči rusijo, pa boš videl, kako so ti ves čas prali možgane o manjvredni rasi.
McGregor---
22. 03. 2021 21.43
-1
Malce se umiri glede sposobnosti vzhoda. Kitajci že uporabljali smodnik, ko smo v Evropi še z loki....., ZDA pa še obstajala ni naslednjih 500 let,....
Jan zan 1234
22. 03. 2021 16.03
+12
A zdaj ni vec sputnik ruska roleta....??? Zdaj ko vam tece voda v grlo....pa bi se pogajali....??? Ce bi jaz bil na Putinovem mestu...bi vas odslovil....oziroma prepovedal vstop v rusijo...!! Banda pokvarjena!
VAREN
22. 03. 2021 15.56
+14
Me zanima, če so Emini kvazi strokovnjaki šli tudi na Švedsko, Belgijo, Ameriko in še kam predno so podpisal papirje. Pokvarjenci podkupljeni.