Podatki za dan: 28. 06 do 24.00
Oboleli
1,585
+4
+0.3%

V Beogradu ob porastu okužb znova obvezno nošenje mask

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Natalija Švab /Maruša Slana /
KOMENTARJI
402
Balkan je še naprej v primežu novega koronavirusa. V Srbiji so pripravili nove ukrepe, potem ko so konec tedna zabeležili po več kot 200 novih primerov okužbe na dan. V Beogradu je zdaj obvezno nošenje zaščitnih mask. Na Hrvaškem medtem dogajanje vse bolj vpliva na že tako skromno turistično sezono, saj se ne le Slovenci, ampak tudi Avstrijci vse bolj sprašujejo, ali je tja sploh še varno potovati.

V Srbiji pričakujejo nove ukrepe za zajezitev covida-19.
V Srbiji pričakujejo nove ukrepe za zajezitev covida-19.FOTO: AP

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle štiri osebe. 

V Srbiji se je doslej s koronavirusom skupno okužilo 14.288 ljudi, umrlo pa je 274 oseb. Aktivno okuženih je po podatkih oblasti 1433 oseb, od tega je na ventilatorjih 36 bolnikov.

Današnji sestanek kriznega štaba pa je prinesel nove ukrepe. Z jutrišnjem dnem je v Beogradu spet obvezno nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih. To velja za zaposlene in obiskovalce trgovskih centrov, kavarn, restavracij, nočnih klubov, kozmetičnih salonov, fitnesov in podobno. 

Za preostale dele Srbije velja le priporočilo, maske pa tam tako niso obvezne. Oblasti državljanom priporočajo nošenje maske, vzdrževanje primerne razdalje, uporabo dezinfekcijskih sredstev in redno umivanje rok. 

Še pred uvedbo novih ukrepov ni manjkalo pozivov k zaprtju diskotek in nočnih klubov, potem ko se covid-19 v srbski prestolnici najbolj širi med populacijo ljudi, starih od 20 do 40 let, krivdo za to pa pripisujejo predvsem intenzivnim stikom v tovrstnih lokalih. 

"Vse je šlo narobe, ko se je nehalo spoštovanje ukrepov in se je začela množična organizacija zasebnih zabav, odvil pa se je tudi derbi Partizan-Zvezda, kjer ni nihče spoštoval pravil socialnega distanciranja," je za Blic dejal epidemiolog Branislav Tiodorović.

Izredne razmere v Novem Pazaru

Medtem se ob Beogradu po Srbiji pojavljajo nova žarišča. Med njimi Užice, vse slabše pa je tudi v Novem Pazaru, kjer imajo več kot 100 bolnikov z zapletenim potekom bolezni.  

Po poročanju nova.rs so v kraju, kjer je okuženih že več kot 500 ljudi, razglasili izredne razmere, na pomoč je prišla vojska. 

Zdravstveno osebje naj bi bilo tam na robu moči, mestni krizni štab pa naj bi med drugim v naročilu nujnih artiklov zapisal tudi, da potrebujejo 200 vreč za posmrtne ostanke. 

Prav tako nujno potrebujejo medicinsko opremo, razpolagali naj bi namreč z le tremi ventilatorji. V mestu so, da bi ustavili širjenje bolezni, zaprli otroška igrišča, do 19. ure pa morajo vrata zapreti vse trgovine, pekarne, frizerski saloni ...

V BiH znova porast okužb z novim koronavirusom

V BiH so v preteklih 24 urah potrdili 128 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Število novookuženih je v primerjavi z nedeljo, ko so potrdili 108 primerov, znova naraslo.

Kot so sporočile pristojne oblasti, so v Federaciji BiH potrdili 97 novih primerov, v Republiki srbski pa 31. Največ novookuženih je v Sarajevu s 44 primeri in Tuzli s 35. V sarajevski bolnišnici je zaradi covida-19 hospitaliziranih 21 oseb. Njihovo stanje je stabilno, nihče ni priključen na ventilator, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Federaciji BiH je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask in ohranjanje medsebojne razdalje v zaprtih prostorih, priporočajo pa tudi omejitev zbiranja oseb.

Hrvaška obala je to poletje veliko bolj prazna.
Hrvaška obala je to poletje veliko bolj prazna.FOTO: AP

Avstrijce (še naprej) skrbi dostop do hrvaškega morja

Širjenje okužbe po Balkanu in napoved Slovenije, da budno spremlja dogajanje, pa zadnje dni odmeva tudi v sosednji Avstriji, kjer mediji danes ljudi mirijo, da "je potovanje skozi Slovenijo še mogoče, da pa postanki v Sloveniji niso zaželeni"

Avstrijce tudi mirijo, da zanje odhod v karanteno po prihodu na Hrvaško ni predviden, v nasprotju s tistimi, ki pripotujejo iz BiH, Srbije, Severne Makedonije ali Kosova. 

Lokali sicer na Hrvaškem trenutno obratujejo ob povečanih higienskih ukrepih, na plaži in v vodi pa veljajo pravila socialnega distanciranja. Na 100 kvadratnih metrih naj se ne bi nahajalo več kot 15 ljudi. 

So pa Avstrijci svoje turiste opozorili, da bi lahko v primeru izbruhov na otokih, prišlo do prekinitve trajektnega prometa in s tem težav pri vračanju na celino.