Korona

Srečni Španci po sprostitvi karantene zavzeli sprehajalne poti

Barcelona / Madrid / New York, 02. 05. 2020 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Dan D za Špance. Prvič po 14. marcu so namreč lahko vsi prebivalci zapustili svoje domove in se za kratek čas odpravili na sprehod. Obalno promenado v Barceloni so zavzeli številni tekači in kolesarji, sproščanja ukrepov pa so bili veseli tudi v prestolnici, ki jo je koronavirus najhuje prizadel. Podatki zadnjih dni sicer kažejo, da se epidemija v Španiji počasi umirja. Ameriški mediji medtem poročajo o newyorškem domu za ostarele, kjer je po okužbi s koronavirusom umrlo 98 stanovalcev. Ameriška Uprava za hrano in zdravila pa je odobrila uporabo zdravila remdesivir za zdravljenje covida-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rahljanje ukrepov v Italiji
    02:46
    Iz 24UR: Rahljanje ukrepov v Italiji
  • Iz 24UR: Španci so lažje zadihali
    02:52
    Iz 24UR: Španci so lažje zadihali

Odrasli Španci so lahko na današnjo sončno soboto prvič po sedmih tednih zapustili svoje domove in se odpravili na tek, kolesarjenje ali pa na kratek sprehod. V Barceloni se je na obalni promenadi zvrstilo na tisoče tekačev in kolesarjev, poroča Reuters. Na cestah je bilo malo avtomobilov, v katalonski prestolnici pa so zaprli 44 ulic za promet, da bi ljudem omogočili več prostora. 

V Madridu so sprostitev karantene prebivalci pozdravili z velikim navdušenjem. "Srečni smo, počutimo se svobodne," je za Reuters povedala Susana Piego. V bližini madridskega parka Retiro, ki je zaradi koronavirusa še vedno zaprt, je bilo zjutraj videti številne tekače. "Po toliko tednih karantene sem si zelo želel iti ven, teči, videti svet. Sinoči sem bil kot otrok na božični večer," je povedal 42-letni Marcos Abeytua.

Potem ko so pred dvema tednoma v Avstriji odprli manjše trgovine, lahko od danes obratujejo vse trgovine. Delo lahko začnejo tudi frizerji in kozmetični saloni. V Nemčiji bodo v ponedeljek odprli cerkve, muzeje in igrišča za otroke. Madžarska pa je zopet odprla svoje meje za šest držav, in sicer za poslovna potovanja. Med njimi ni Slovenije. 

Na jugu Španije v Cadizu pa so zopet opazili tudi deskarje, čeprav je kopanje v morju še vedno prepovedano. 

Nekateri prebivalci pa ostajajo previdni. "Želim si iti ven, ker je lep dan. Ampak bojim se, da bi se okužila," je medijem povedala 65-letna Carmen Perez iz Madrida. 

Španci lahko sicer svoj dom zapustijo v posameznih starostnih skupinah in ob določenih urah. Večina odraslih se lahko na sprehod odpravi med 6. in 10. uro zjutraj ali pa zvečer med 20. in 23. uro. Od 12. do 19. ure lahko dom zapustijo otroci v spremstvu odrasle osebe. Preostali termini so namenjeni starejšim in ranljivim skupinam. 

V Španiji že vse od 14. marca velja stroga karantena. Do preteklega tedna so bili edina evropska država, kjer otroci do 14. leta sploh niso smeli zapustiti doma. Sedem tednov so lahko Španci opravljali le najosnovnejša opravila, kot je nakupovanje hrane in zdravil. Lahko so se tudi odpravili v službo, če delo od doma ni bilo mogoče. Španske oblasti so izhode dovolile tudi lastnikom psov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Španiji je umrlo 25.100 bolnikov s covid-19, a zadnje dni število novih smrti vztrajno upada. V zadnjih 24 urah je umrlo še 276 bolnikov, že tretji dan zapored pa so zabeležili manj kot 300 žrtev. Italija je zabeležila največ smrti zaradi novega koronavirusa, sledita ji Velika Britanija in Španija. 

V domu za ostarele v New Yorku 98 mrtvih

V enem od domov za ostarele na Manhattnu je umrlo 98 stanovalcev. 46 jih je umrlo, potem ko so bili pozitivni na testu za koronavirus, za preostalih 52 pa sumijo, da so bili prav tako okuženi z virusom. Newyorški župan Bill de Blasio je novico označil za "absolutno strašno". "Težko razumem, kako je lahko v enem samem domu umrlo toliko ljudi," je dejal de Blasio. Po podatkih Associated Press je v newyorških domovih za ostarele umrlo že 3065 stanovalcev – največ v ZDA. Po raziskavi, ki jo je opravil The Washington Post, se je število potrjenih okužb s koronavirusom v ameriških domovih za ostarele v zadnjem tednu podvojilo. 

V Združenem kraljestvu so danes zabeležili 621 novih smrti zaradi novega koronavirusa, ki je v tej drugi najbolj prizadeti državi v Evropi doslej zahteval več kot 28.000 žrtev, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile britanske oblasti.

Ameriški FDA odobril uporabo zdravila remdesivir za zdravljenje bolezni covid-19 

Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je medtem odobrila uporabo zdravila remdesivir za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus, poroča BBC. FDA je zdravilo odobrila v izredno hitrem postopku, običajno namreč potrebuje temeljite dokaze, da je zdravilo učinkovito in varno. 

Izdana je bila na podlagi ugotovitev študije pri 1063 pacientih s hudimi simptomi covida-19. Del jih je dobil remdesivir, del pa placebo. Bolniki, ki so prejeli remdesivir, so okrevali po 11, drugi pa po 15 dneh. FDA je odobril uporabo le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bil preizkušen. FDA je izdala izredno odobritev ob priznanju, da so informacije o varnosti in učinkovitosti zdravila še nepopolne.

V Rusiji rekordno število okužb, za covidom-19 zbolel tudi minister Jakušev

V Rusiji so danes zabeležili skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Skupaj je okuženih več kot 124.000 ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic.

Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen ruski premier Mihail Mišustin, ki je od četrtka v samoizolaciji. "Zdravil se bom v bolnišnici pod nadzorom zdravnikov," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfaks potrdil Jakušev. Za koronavirusno boleznijo 19 je sicer zbolel tudi njegov namestnik.

Število okužb se je danes v Rusiji povzpelo za 9623 na 124.054, so potrdile ruske oblasti. V zadnjih 24 urah je umrlo 57 ljudi, skupaj v Rusiji 1222. 

Število umorov v Salvadorju zaradi karantene močno upadlo

V Salvadorju, ki velja za eno najnevarnejših držav na svetu, beležijo občuten upad umorov. Po uradnih podatkih so v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležili 441 umorov, kar je kar 58 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih našteli 1059. 

V Salvadorju veljajo strogi ukrepi z namenom zajezitve širjenja koronavirusa. Predsednik Nayib Bukele je odredil policiji, naj kršitelje karantene zapre v posebne centre. V državi sicer prebivalce skrbi, da se virus širi v prenatrpanih zaporih, kjer so zaprti številni člani lokalnih tolp. 

Francija namerava izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija

Francija namerava zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija, je danes sporočil francoski zdravstveni minister Olivier Veran. O vladnem zakonodajnem predlogu za podaljšanje bo prihodnji teden razpravljal francoski parlament.

Odprava izrednih razmer ta mesec bi bila prezgodnja in bi lahko okrepila tveganje za ponovno okrepitev epidemije novega koronavirusa, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP piše v predlogu. Izredne razmere so uvedli 24. marca, po prvotnih načrtih pa bi se morale izteči 23. maja. Predlog predvideva tudi, da bo karantena obvezna samo še za tiste, ki bodo iz tujine prišli na francosko ozemlje. Določeni so pogoji karantene.

Poleg tega je v predlogu zakona predvidena vzpostavitev informacijskega sistema za zbiranje podatkov o okuženih osebah in njihovih bližnjih, ki bo deloval največ eno leto. Zakonodaja, ki jo bo senat obravnaval v ponedeljek, narodna skupščina pa morda že v torek, bo olajšala tudi izvajanje načrta za rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu.

Začetek sproščanja ukrepov je predviden 11. maja. Takrat se bodo odprli vrtci, osnovne šole in večina trgovin, omilili bodo tudi omejitve gibanja. Ukrepe bodo sproščali samo v departmajih, kjer bodo razmere v zvezi s koronavirusom pod nadzorom, je v začetku tedna napovedala vlada.

EU Italiji, Španiji in Hrvaški dobavila 330.000 zaščitnih mask

EU napreduje pri oblikovanju strateške rezerve zaščitne opreme v krizi zaradi novega koronavirusa. Italiji, Španiji in Hrvaški je že dostavila 330.000 mask. Sledilo bo še več pošiljk, je danes napovedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Na Hrvaškem so danes potrdili le tri nove okužbe s koronavirusom, umrla sta še dva bolnika. 

RescEU je prva skupna evropska rezerva medicinske opreme, ki je bila ustanovljena marca. Namenjena je pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, poudarjajo v Bruslju.

Lenarčič se je danes na Twitterju zahvalil Romuniji in Nemčiji, ki kot prvi državi članici gostita opremo rescEU. Kot poudarjajo v Bruslju, sta tako odgovorni za naročanje opreme, komisija pa pri tem v celoti financira sredstva, kot je osebna zaščitna oprema.

Današnja podpora dopolnjuje zdravniške ekipe, maske in razkužila, ki so se že mobilizirali v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite, in dvostranske ponudbe držav članic.

V Italiji, ki je najhuje prizadeta evropska država zaradi koronavirusa, je zaradi covida-19 umrlo 28.710 ljudi.
V Italiji, ki je najhuje prizadeta evropska država zaradi koronavirusa, je zaradi covida-19 umrlo 28.710 ljudi. FOTO: AP

V Italiji ponovno porast števila smrti zaradi koronavirusa

Iz Italije danes poročajo o vnovičnem povečanju števila žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo 474 ljudi, kar je največje dnevno število žrtev od 21. aprila, je sporočila italijanska civilna zaščita. Vendar pa se je število okužb povečalo za 0,9 odstotka, kar je ena od najnižjih številk, ki so jih zabeležili doslej.

V Italiji, ki je najhuje prizadeta evropska država zaradi koronavirusa, je zaradi covida-19 umrlo 28.710 ljudi. Okužilo se jih je 209.328, doslej pa je ozdravelo 79.914 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 1.665, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spodbuden je tudi podatek, da je v Italiji znova padlo število aktivnih primerov okužbe, in sicer pod 100.000. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov, ki so na intenzivni negi - teh je 1.539. Ob vrhuncu epidemije v začetku aprila je bilo v Italiji dnevno na intenzivni negi več kot 4000 ljudi.

Pasica za 24UR

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
03. 05. 2020 17.31
+0
Sedaj bi tile Španci morali cepat ,ko muhe ,če je ta virus res tako nevaren ,kot strašijo to zbiranje v gruče je idealno za okužbe,čeprav jaz osebno ne verjamem ,da se bo zgodil en velik nič.
flojdi
03. 05. 2020 16.34
+2
. rahlo gruntam.... nihče od nas , starih , ne sme več zbolet ali celo umret. ker boste potlej vsi mladi in zdravi Zaprti
flojdi
03. 05. 2020 16.48
+1
Al83
03. 05. 2020 15.52
+1
Tri četrt jih je brez mask. Taki so krivi, da se virus tako širi in na koncu zafrknejo še tiste, ki se zaščitijo. S tem ko se Ovce obnašajo tako neodgovorno samo dokazujejo, zakaj so ukrepi države opravičeni in nujni.
solo5
03. 05. 2020 09.59
+4
EU Italiji, Španiji in Hrvaški dobavila 330.000 zaščitnih mask. Mene bi bilo če bil bil EU sram to številko napisat. Moralo bi biti vsat 1000 x toliko 2 meseca nazaj, če naj bi neka institucija za krizno upravljanje na ravni EU upravičila svoje ime in plačo.
Jak Tobim
03. 05. 2020 09.12
-2
enega dneva, ko bo demokracija ponovno vrednota in bo vrednota zdravje bo potrebno pred sodišči za zločine nad lastnim narodom postaviti vodilne politike, ki so na epidemijo odgovorili s kranantenizacijo. vse do zadnjega. in ob bok njih fahidiote, ki politkom niso preprečili karantenizacijo temveč bi morali strokovno voditi ukrepe glede na biologijo virusa. pohabili so otroke in mladostnike - nedopustno. v karanteni pa pobili starostnike. španija in italija sta ekzamplarični primer tega. tajvan in švedska pa kako ohraniš obraz, ko se ti zgrne nebo na glavo.
anakondabox
03. 05. 2020 08.45
+2
Bravo Španci! Privoščim jim izhod iz zlatih kletk in karanten, kajti svoboda je pomembnejša od vsega denarja tega sveta. #kako malo je treba za srečo
Boris Kavčič
03. 05. 2020 14.23
+0
flojdi
03. 05. 2020 16.38
Jože Petarka
02. 05. 2020 21.29
+0
Še dobro da jih ni videla dr. Borović-eva, bi jih takoj spokala nazaj v karanteno. So na neprimernem medsebojni razdalji, so brez mask in družijo se s prijatelji ne samo z družinskimi člani.
Bionda
02. 05. 2020 20.51
+6
Covid covid dei spokaj se že enkrat in pusti nas živet!!!
Millady
02. 05. 2020 18.31
+17
Pohvala uredništvu, danes ni nič slabega napisano o Trumpu ;)
vrti vrti
02. 05. 2020 18.44
+12
Millady
02. 05. 2020 19.05
+6
Aja, saj res, oni so 6 ur in več za nami 😉
tomas26
03. 05. 2020 09.47
+0
Dejstvo je, da se trenutno v Ameriki odvija afera, ki je v primerjavi z afero Watergate, kot je slon v primerjavi z mišjo, a vse lepo prikrito s to priročno plandemijo. Kar je skrb vzbujajoče, nihče od zloglasnih medijev o tem ne poroča!
Jaka Jack
02. 05. 2020 18.17
+7
Koliko so za nami he he... v Ljublani že čas kolesarijo, da bi zaradi druženja karantena še kar trajala in nebi bilo treba v službo
LOS - T
02. 05. 2020 18.02
-8
Samo IQ številke čevljev je zmožen zahteve, da zaradi tega natega vsi ostanemo v karanteni še deset let. Svečkarji....
LOS - T
02. 05. 2020 17.58
-3
Kopanje v morju prepovedano. A zna kdo pojasnit, kako to vpliva na širjenje virusa? A če se bolan usekne v morje, se potem še tune nalezejo, ne sam ljudje ki so v istem morju? In kupiš kužno tuno, pa je suši kužen?
flojdi
03. 05. 2020 16.40
. za to morjo ustanovit eno čizt novo komisijo
flojdi
03. 05. 2020 16.42
. v njej pa rabjo trgovce pa preživelga kupca
FlatyEric
02. 05. 2020 17.00
+11
Super. Pametno. Zdaj bodo padali ko muhe.
Uporabnik479666
02. 05. 2020 16.30
+37
Včasih smo se smejali azijcem, ko so nosili masko po naših evropskih mestih....sedaj ni več smešno
DivjaBrca
03. 05. 2020 16.39
+1
Je... Saj so Azijci povzročili ves ta cirkus.
evasle
02. 05. 2020 16.27
+15
Kako pa to, da Španci ne kolesarijo po Madridu?????? Niso tako razgledani kot Slovenci ali kako? Katastrofa od Slovencev. Namesto, da bi bili hvaležni, udarjajo po tistih, ki so nam rešili kožo! Slovenec še nikoli ni bil za nič hvaležen, evo dokazov zadnje tri tedne v vseh novicah do neskončnosti. V vsem je nekaj narobe. Še včeraj, ko ni bilo več omejitev, so peciklali po Ljubljani pod vodstvom Anarhične pobude Ljubljana. Demonstracije proti komu?? Verjetno sami ne vedo, ker jim naročijo, da morajo biti proti Janši, podobno kot leta 2012, ko so isti plačanci demonstrirali spet proti Janši. Pa poglej Špance, preprost in srčen narod, ki se ne pusti provokacijam, da so bili v diktaturi in da korone ni.
Helix Nebula
02. 05. 2020 16.01
+8
Španski sprehajalci so bol usekani kot Slovenski iz proraračuna odrezani NVO protestniki
Mythra
02. 05. 2020 15.18
+17
Uradno traja karantena v Španiji do 22. junija, potem pa se bo še videlo, kako naprej.
lunaa12
02. 05. 2020 15.22
+9
Ne bo drzalo, trenutno je do 11.5. Razglaseno izredno stanje v drzavi, zaenkrat predsednik vlade zeli podaljsat po tem se za 15 dni.
Mythra
02. 05. 2020 15.24
+24
Seveda bo držalo, saj tukaj živim. Od 4.maja vstopamo v 1. fazo sproščanja ukrepov, vendar do 22. junija ne bo mogoče niti vstop v sosednjo provinco.
+2
mythra...a misls da avgusta lahko pridemo naokoli? ali pa septembra? verjtno bo takrat ze bolj ali manj vse normalno
Mythra
02. 05. 2020 16.25
+8
Ne vem, kaj naj rečem... upajmo! Vseeno pa priporočam nakup katerekoli letalske karte z možnostjo odpovedi... zaenkrat so napovedi bolj črne, avgust in september naj bi bila že malo bolj “normalna”, kljub temu pa se vsi bojijo možne vrnitve velikega števila okužb, ki je sicer bolj predviden za jeseni-pozimi. Kdo ve, morda bomo takrat spet zaprti... za poletje se pričakuje bolj “notranji” turizem, bomo pa seveda vsakega tujega turista zelo veseli.
lunaa12
03. 05. 2020 15.06
+1
Mythra; tudi jaz, lol, mimogrede, prva faza sproščanja ukrepov se na celinski Španiji začenja 11.5., razn če si na otokih kot sta npr La Graciosa in Formentera - tam pa en teden prej ja, torej 4.5., ker so razmere tam boljše. Celinska Španija smo pa 4.5. vstopa v fazo 0, potem pa 1. faza: 11.5. - druga faza: 25.5. - .....
User768643
02. 05. 2020 15.17
+29
Pa ta JJ res nima meja. 7 tednov jih je doma držal. In ne samo v občinah. Kar v stanovanjih. Ne samo v Sloveniji, v celi EU bi rad diktaturo uvedel. Gremo vsi na bicikle in po Barceloni protestirat.
Christi Miles
02. 05. 2020 15.16
+14
Zaradi socialnih in ekonomskih pritiskov se sproščajo ukrepi, ne pa da je konec nevarnosti. Edino Japonska, katera je še vedno v karanteni, pa nimajo skoraj nič žrtev in katera očitno ceni najbolj življenja svojih ljudi, ubira prave ukrepe. Singapur, Taiwan in J Koreja tudi
gozdar1
02. 05. 2020 15.25
+11
Potem predlagaš karanteno, do 2030, očitno se vam nekaterim fučka za mlade.
bibien
02. 05. 2020 15.08
+10