Korona

Na seznamu držav za prehajanje meje brez omejitev tudi Avstrija

Ljubljana, 04. 06. 2020 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po opravljenih 828 testiranjih na novi koronavirus v Sloveniji nismo potrdili nove okužbe, prav tako nismo zabeležili nobene smrtne žrtve. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi samo še pet bolnikov. Meja z Avstrijo je za slovenske državljane odslej znova odprta, v soboto pa na delovni obisk v Ljubljano prihaja italijanski zunanji minister. Srečal se bo s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, osrednja tema pogovora pa bo predvsem odprtje slovenske meje za italijanske državljane.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potovanja po Evropi
    04:04
    Iz 24UR: Potovanja po Evropi
  • Iz 24UR: Zmeda pri Avstrijcih
    01:59
    Iz 24UR: Zmeda pri Avstrijcih
  • Iz 24UR: Znova v Avstrijo
    03:13
    Iz 24UR: Znova v Avstrijo
  • Iz SVETA: Aleksander Geržina o odprtju avstrijske meje
    02:58
    Iz SVETA: Aleksander Geržina o odprtju avstrijske meje
  • Iz SVETA: Ob polnoči brez omejitev za Avstrijce
    03:44
    Iz SVETA: Ob polnoči brez omejitev za Avstrijce

 

V sredo so pristojni po podatkih ministrstva za zdravje opravili 828 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih primerov ni bilo, prav tako nismo zabeležili novih smrtnih žrtev. V bolnišnici se zaradi okužbe zdravi še pet pacientov, intenzivno nego pa je v torek zapustil zadnji bolnik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V povezavi z okužbo mariborskega osnovnošolca so na OE NIJZ Maribor že včeraj povedali, da so izsledili še 17 novih kontaktov in karanteno odredili 42 ljudem. Na testiranju sta bila poleg osnovnošolca pozitivna tudi njegov brat in eden od staršev, na šoli pa so se posledično odločili, da bodo preventivno v karanteni razred okuženega šolarja in njihova razredničarka. Za 14 dni morata v karanteno tudi sodelavca potrjeno okuženega starša. 

Vsakršen simptom ali znak dihalne okužbe je zadosten razlog za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, a od izsledenih kontaktov zaenkrat simptomov nima še nihče. Imajo navodila, da v primeru, da se ti simptomi pojavijo, kontaktirajo osebnega zdravnika, v nasprotnem primeru pa se lahko po 14 dneh vrnejo v normalno življenje.

Na seznam uvrščena tudi Avstrija

 

"Z današnjim dnem se za slovenske državljane odpravljajo omejitve na mejnih prehodih z vsemi sosednjimi državami. Z včerajšnjo odločitvijo avstrijske zvezne vlade, da odpravi nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko, slovenskim državljanom ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna samoizolacija ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. S 15. junijem bodo lahko slovenski državljani vstopili tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko," so sporočili z MZZ. 

Vlada je na današnji seji na osnovi zadnje ocene o epidemiološki situaciji v državah in schengenskega območja, uvrstila Avstrijo na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev. Na seznamu so tako trenutno že tri države: Madžarska, Hrvaška in Avstrija. Za državljane vseh ostalih držav se pogoji vstopa v Slovenijo še ne spreminjajo, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Vlada prav tako na osnovi epidemioloških podatkov preučuje možnosti vključitve na seznam države iz bližnje soseščine – jugovzhodne Evrope, pa tudi nekatere druge tretje države," je dejal.

Glede Italije pa je povedal, da bo vlada o njenem morebitnem uvrščanju na seznam odločala na podlagi epidemioloških podatkov. Prost vstop v Slovenijo bo za italijanske državljane mogoč šele, ko bo Slovenija Italijo uvrstila na seznam držav za prost vstop, na katerem sta sedaj le Hrvaška in Madžarska. Priporočilo za to mora dati Nacionalni inštitut za javno zdravje, vlada pa ga sprejeti. Epidemiologi slovenskega in italijanskega inštituta za javno zdravje so v torek poudarili, da glede odprtja meje nimajo večjih zadržkov, saj je epidemiološka slika v obeh državah dobra.

Italija je sicer že včeraj za slovenske državljane odprla mejo, a je bilo na meji veliko zmede. Slovencem namreč ob prihodu v Italijo ni treba za 14 dni v karanteno, po drugi strani pa je za italijanske državljane še vedno obvezna 14-dnevna karantena po vstopu v Slovenijo, razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.

Zaradi številnih nejasnosti glede prehajanja meje je bilo v sredo na meji z Italijo veliko zmede.
Zaradi številnih nejasnosti glede prehajanja meje je bilo v sredo na meji z Italijo veliko zmede. FOTO: Aljoša Kravanja

V soboto tako v Slovenijo prihaja italijanski zunanji minister Luigi di Maio. Kacin je povedal, da bosta z gostiteljem, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, govorila o odprtju slovenske meje za italijanske državljane, sodelovanju med državama po koncu pandemije ter tudi o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini v Italiji.

Ministra bosta poleg odpiranja meje po vsej verjetnosti govorila še o sodelovanju med državama. Italijanski veleposlanik v Sloveniji Carlo Campanile je v nedavnem pogovoru za STA pred stoto obletnico požiga Narodnega doma odnose med Ljubljano in Rimom ocenil kot odlične tako pred pandemijo kot med njo. Ob tem je izrazil željo, da bi državi kmalu obnovili sodelovanje na vseh področjih, glede na to, da so izredne razmere zaradi novega koronavirusa povzročile nekaj težav.

Tako denimo veleposlanik upa, da se bo povsem obnovilo sodelovanje pri preprečevanju nezakonitih migracij. Spomnil je, da je bila dejavnost skupnih policijskih patrulj na italijansko-slovenski meji prekinjena zaradi novega koronavirusa, in izrazil upanje, da bodo mešane patrulje kmalu znova zaživele. Pandemija je po mnenju veleposlanika pokazala, kako sta gospodarstvi obeh držav soodvisni in kako pomembno je sodelovanje. "Prizadela je tako uvoz kot izvoz, a v interesu Italije, in gotovo tudi Slovenije, je, da čim prej znova zaženemo sodelovanje," je dejal Campanile.

Italija je med trgovinskimi partnericami Slovenije na drugem mestu, kar zadeva investicije, pa na petem. Pomemben element v odnosih med državama sta manjšini - slovenska v Italiji in italijanska v Sloveniji. Logar se bo zato pred srečanjem z Di Maiom v petek srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji, kar je sicer običajna praksa zadnjih let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goveja župca
04. 06. 2020 17.09
+0
Avstro-ogrska zakon...
kakamujo
04. 06. 2020 16.41
+1
Oni so nas okuzil
nemo1
04. 06. 2020 16.11
+0
Spet bojo naši sklonili glave in pustili se podtedit
Krematorij666
04. 06. 2020 15.52
+3
V Avstrijo smučat, na Hrvaško morje, ogled evropskih mest z avtodomom in virtualni sprehod po Bledu...ostalo ne rabim več...turbolence sem se pa naveličal 15 let nazaj.
yokerxdinterfan
04. 06. 2020 17.35
+4
res nevem zaka jbi moral potovati z letalom....je evropa čisto ok in je toliko za pogleddati da ne rabiš hoditi na isti konec na dopust vsako leto
Rožice cvetijo
04. 06. 2020 20.55
Spark
04. 06. 2020 15.46
+2
Vse države niso za odprtje meje z italijo,mi bomo,ker rabimo nove ukrepe..
nimus
04. 06. 2020 15.03
+1
kaj pa za slovenske drzavljane ki delajo v tujini in zivijo kaj pomeni za njih ko pridejo v avstrijo lahko bi napisali za katere drzave bi lahko nastal problem, kaj pomeni brez omejitev točno?
Andree
04. 06. 2020 15.04
+10
Jaz delam v nemčiji in do sedaj nisem imel problema z prehodom meje. Na Salzburgu sem zmeraj rrkiel da sem v tranzitu za Slovenijo. Na Karavankah pa ne sploh Slovenec nikoli ni ustavil
nimus
04. 06. 2020 15.40
olidata
04. 06. 2020 14.48
+16
Razmišljam, če sem samo jaz malo čez les, ampak iz vseh teh silnih člankov ne znam razbrati, kakšna so za nas pravila pri potovanju v sosednje države. Te hrčki še vedno popišejo in moraš imet tam bajto ali barko? Pomeni odprta meja z OE in I še vedno kupe peska in druge krame na manših prehodih? Je to ribarjenje v kalnem ali so avtorji tako patološko nesposobni sestavit nekaj z repom in glavo?
periot22
04. 06. 2020 14.44
+4
Kateri so ti testiranci? Pa vi ste testirali ze vec ljudi kolikor nas je v Sloveniji? Nehajte lagat ker nismo otroci!!!!!!!!!!!!!!!
exaglikojot
04. 06. 2020 15.00
+1
Očitno si otrok, testirat te pošlje v osnovi tvoj osebni zdravnik, če imaš vsaj enega ali dva simptoma, kot pri COVID-19. In med dva milijona Slovencev, bi rekel, da ni čudno, če jih ima cca. 1000 na dan nek prehlad ali nekaj podobnega. Govorim iz lastnih izkušenj.
Itka12
04. 06. 2020 15.20
+3
adapter
04. 06. 2020 14.41
+13
Ni res!! Spet lazete monopolisticni mediji v SLO. Avstrija je sprostila meje, ampak obstaja polno pravil. Predlagam, da jih preverite na oe3!!
Sosed Sosedov
04. 06. 2020 14.34
+0
“Na seznamu držav za prehajanje meje BREZ OMEJITEV tudi Avstrija”. Če je čist brez omejitev ( brez da rabmo slovensko osebno pokazat ), bi pa še s ceste v Gorice kakšnga tarjavga taspodnjga sabo pelu v gepeku..... za jurja komad se splača....
Sosed Sosedov
04. 06. 2020 14.30
+10
Že letim v KGM po fasngo, enga dunajca za €22 zabijem, en vajcn brezalkoholni in nazaj. Aja, pa 10 dnevne vinjete ne smem pozabt
exaglikojot
04. 06. 2020 15.02
+3
Pa ne pozabi natankat za 0,935€ za liter. Jutri bo verjetno še ceneje, računam na okroglo 0,9€/l.
Lumpx
04. 06. 2020 14.24
+7
Enostavno ne razumem kaj te slo levicarje sploh briga al je meja z kapitalisticno Avstrijo odprta al ne. Oni se ja vedno borijo za odprto mejo z Afriko, S. Korejo, Venezelo.
ivan res grozni
04. 06. 2020 16.29
+1
Za razliko od desničarjev, ki bi radi mejo s Severno Korejo, ki jim je po pogledih na demokracijo svetel zgled.
JAZsemTI
04. 06. 2020 13.40
+6
Kdaj pa pridejo jodlarji na župco... ?!
brabusednet
04. 06. 2020 13.53
+2
freebolt985
04. 06. 2020 13.12
+16
Meja je še vedno zaprta, na manjših mejnih prehodih ni možno prehajati meje
mojcd
04. 06. 2020 14.02
+6
Korensko zaprto! Ampak zapira ga Slovenija!
brabusednet
04. 06. 2020 13.07
-3
Še dobro,da ni več komunistične Juge,kam bi socjalisti hodili po kavo in ostale dobrine,katerih komunistična država ni premogla.
ivan res grozni
04. 06. 2020 16.31
+2
Ni Juge, imamo pa vlado, ki jo vodijo nekdanji fanatični komunisti. Janša je celo dobil diplomo za nalogo, v kateri je "dokazal", da nas samo komunizem vodi v svetlo prihodnost.
Rožice cvetijo
04. 06. 2020 12.38
+5
Končno. Rezervacije in biznis na pohodu.
krtaksn
04. 06. 2020 12.19
+13
Meja ni odprta! Vsak dan izgubim vsaj 15 min ce ne vec v vsako stran!!!!!
Petur
04. 06. 2020 12.16
+9
dobrodosli,pa ne prevec.
Helix Nebula
04. 06. 2020 12.11
+22
Avstrijce ne smeš nič prosit. Direkt v faco jim povedat kaj jim gre in par njihovih tovornjakov na meji temeljito pregledat. Šele ko se vidijo da se njim ne splača se omehčajo. Vladi predlagam pa še ostrejše postopanje. Ob nasledni Avstrijski krizi jih zagrozid da dobijo jederski reaktor ob mejo, direkt pod Graz
ivan res grozni
04. 06. 2020 16.32
+1
Avstrijci so prej odprli mejo za nas kot mi za njih. Kaj vam ni jasno?
IZI 1979
04. 06. 2020 12.10
+7
Kdaj se pa odprejo še ostali mejni prehodi z Avstrijo?