Korona

Dosegli smo vrh epidemije, a stroka svari: nismo še na varnem

Ljubljana, 10. 04. 2020 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Ti.Š., M.V., STA
Komentarji
2132

Vrh epidemije smo verjetno dosegli, a ni še čas za sproščanje ukrepov. Prvi val se še ni končal, treba bo še zdržati, tudi med prazniki. Na intenzivnih oddelkih je največ bolnikov s koronavirusno boleznijo doslej. Vse omejitve zbiranja in gibanja zato ostajajo. Policisti so že danes, bodo pa še ves vikend, poostreno nadzirali omejitev gibanja med občinami. Kršitev ni malo. V trgovinah pa novi ukrepi: rokavice niso več obvezne, starejši od 65 let pa morajo svojo starost dokazovati z osebnim dokumentom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ostanimo doma tudi med prazniki
    09:08
    Iz 24UR ZVEČER: Ostanimo doma tudi med prazniki
  • Iz 24UR: Izleti so še vedno prepovedani
    02:26
    Iz 24UR: Izleti so še vedno prepovedani
  • Iz 24UR: Izplačilo dodatka
    02:23
    Iz 24UR: Izplačilo dodatka
  • Iz 24UR: Matura bo
    02:44
    Iz 24UR: Matura bo
  • Iz 24UR: Znova začenjajo z nenujnimi pregledi
    02:30
    Iz 24UR: Znova začenjajo z nenujnimi pregledi
  • Iz 24UR: Donacija za socialno ogrožene
    02:02
    Iz 24UR: Donacija za socialno ogrožene
  • Iz 24UR: Novost za starejše
    03:03
    Iz 24UR: Novost za starejše
  • Iz 24UR: Med prazniki zdržite doma
    03:32
    Iz 24UR: Med prazniki zdržite doma
  • Iz 24UR: Ta vikend je pomembna prelomnica
    01:42
    Iz 24UR: Ta vikend je pomembna prelomnica
  • Nove okužbe v ljutomerskem domu za ostarele
    05:53
    Nove okužbe v ljutomerskem domu za ostarele
  • Iz 24UR: Vrh epidemije
    03:48
    Iz 24UR: Vrh epidemije
 Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje RS Bojana Beović
Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje RS Bojana Beović FOTO:

Glede na upadanje števila novih primerov okužbe s koronavirusom bi lahko ocenili, da smo dosegli vrh epidemije, a to še ni gotovo, prazniki bodo pomembni. Zato vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ljudi poziva, naj dobro premislijo o potrebi obiskov v času praznikov. "Treba je zdržati še kak teden ali dva," je dejala.

Beović je poudarila, da je kljub dosedanjim žrtvam koronavirusa pri nas in bolnikom, ki se še borijo za življenje, za zdaj zadovoljna s potekom epidemije v Sloveniji. "Ni se nam zgodilo to, o čemer poročajo iz drugih evropskih držav. Pri nas je zdravstveni sistem zdržal, ni zmanjkalo ventilatorjev in zaščitne opreme," je povzela.

Verjetno smo že dosegli vrhunec epidemije, a še ni čas za sproščanje ukrepov Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje

Bistveni za to, da je Sloveniji uspelo utišati epidemijo, so bili po njenih besedah pravočasni ukrepi, ki so zmanjšali prenose virusov med ljudmi. "Za marsikoga osebno so ti ukrepi pretirani, a kot zdravnici mi jih ni težko zagovarjati, če je bilo zaradi tega manj žrtev," je dejala.

Poudarila pa je, da se bo epidemski val končal šele, ko se bo bolezen z enega človeka prenesla v povprečju na manj kot eno osebo. Drugi pogoj za to je, da bo imela država zelo dobro organizirano službo, ki bo sledila izbruhom.

"Virus bo še krožil. Te izbruhe moramo znati dobro obvladati, zaznati. Treba je imeti tudi natančno strategijo, kako se bo država odpirala," je pojasnila. Po njenih besedah se mora to namreč izpeljati tako, da se število prenosov ne bi spet povečalo in da se ne sproži eksponentno naraščanje števila okuženih, kot smo videli v tujini.

Strokovna skupina se po njenih besedah ne strinja z možnostjo, da bi že takoj po velikonočnih praznikih začeli pomembnejše sproščanje omejitev. Ob doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije bi se po njenih napovedih to lahko zgodilo v nekaj dneh.

Na novinarska vprašanja je Beovićeva med drugim odgovorila, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja podrobnejše analize o umrlih zaradi novega koronavirusa, poleg že zdaj dostopnih podatkov o starosti in občini bivanja. Za sedaj dostopni podatki pa predvsem kažejo, da so bili vladni ukrepi učinkoviti, je dejala.

Če ne bo kmalu cepiva ali učinkovitega zdravila za covid-19, bo po njenih besedah edina preostala možnost prekuženje populacije. To pa bo na nek način potekalo že, ko bodo odprli šole in vrtce, je pojasnila.

Izpostavila je tudi, da so v Sloveniji še vedno občine, do katerih virus sploh še ni prišel. "To lahko postane nek princip regionalnega sproščanja, kot ga predlagajo nekatere države in naddržavne institucije," je napovedala.

Rokavice ob obisku trgovine ne bodo več potrebne, še vedno veljajo ostali zaščitni ukrepi

Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

Strokovna skupina na ministrstvu ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke.
Strokovna skupina na ministrstvu ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke. FOTO: Dreamstime

Bregantova je že na četrtkovi večerni novinarski konferenci nakazala na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi trgovinah. O smotrnosti nošenja rokavic je namreč razpravljala strokovna skupina na ministrstvu, ki ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da nošenje rokavic ni več obvezno, povsem enakovreden ukrep pa da je umivanje oziroma razkuževanje rok. Dodal je, so pa nekateri prehrambeni artikli, ki se jih ne smemo dotikati z rokami, zato imajo trgovine rokavice.

"Drži, da je v odloku še zapisana nujna uporaba zaščitnih rokavic tudi za trgovine, vendar bomo ta odlok nekoliko prilagodili, tako da bo ljudem bolj prijazen," je v izjavi  danes pojasnila Bregantova. Po njenih besedah so se s tem strinjali tako na strokovni skupini kot na vladi.

Prepričana je, da bodo varnostniki na vhodih trgovin dovolj razumevajoči do uradne spremembe odloka. "Ne gre nam za slepo sledenje črki zakona, ampak gre za vedenjske ukrepe, s katerimi zmanjšamo možnost možnost okužbe," je poudarila nova državna sekretarka.

"Boljše kot nepravilna, neustrezna raba rokavic je razkuževanje rok," je pojasnila razlog, zaradi katerega bodo spreminjali odlog. Po njenih besedah je treba skrbeti za poostreno higieno rok: pred vstopom v trgovino si je treba razkužiti roke, prav tako po oddaji vozička. Ni pa zaželeno, da šli v trgovino brez rokavic in brez razkuževanja. A razkužil je dovolj, je zagotovila, in izrazila upanje, da bodo ljudje ponotranjili ta način vedenja.

Ob tem pa še vedno ostaja obvezna uporaba zaščitne maske, ki po besedah Bregantove ščiti pred prenosom kapljične okužbe.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so medtem pripravili navodila za ustrezno uporabo rokavic za obisk zaprtega javnega prostora. Preden si rokavice nadenemo, si moramo roke razkužiti in počakati, da se dobro osušijo. Med nošenjem rokavic se z rokami ne dotikamo oči, nosu ali ust. Odstranimo jih šele, ko zapustimo zaprti javni prostor.

"Rokavice snamemo tako, da rokavico primemo na zunanjem delu, jo prevlečemo ter zgubamo v orokavičeno roko. Nato gremo z golo roko pri zapestju pod drugo rokavico tako, da se ne dotikamo zunanjega dela in prevlečemo še drugo rokavico na način, da jo lahko primemo od znotraj in nato zavržemo," pravilen postopek opisujejo na NIJZ. Rokavice nato zavržemo v za to namenjen koš za odpadke in roke ponovno razkužimo. 

Na brniškem letališču pa je danes zjutraj pristalo prvo letalo, ki je po naročilu Joca Pečečnika pripeljalo več kosov nujne medicinske opreme. Šlo naj bi za največjo pošiljko opreme doslej. S Kitajske je tako prišlo 1.095.000 FFP2 medicinskih mask s filtrom, 15.630 zaščitnih uniform za zdravnike in 1.664.000 zaščitnih rokavic, so sporočili iz Pečečnikovega podjetja Elektronček.

V šmarskem domu upokojencev nove okužbe, pri premeščanju varovancev pomoč gasilcev

V šmarskem domu upokojencev so v četrtek zabeležili štiri nove okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih povzpelo na 141, je STA izvedela iz virov blizu doma. Skladno z akcijskim načrtom celjske bolnišnice v domu izvajajo dezinfekcijo in premestitev oskrbovancev. Pri tem pomagajo tudi poklicni gasilci.

Vodstvo doma je sicer celjsko bolnišnico pozvalo, naj pri njih vzpostavi bolnišnični oddelek. A kot so pojasnili v bolnišnici, v domovih za ostarele ne morejo organizirati bolnišničnih oddelkov, saj morajo na svoji lokaciji zagotoviti zdravstvene storitve na sekundarni ravni za regijo z 280.000 prebivalci, za kar potrebujejo tako zdravnike specialiste kot zaposlene v zdravstveni negi, ki so zdravi in nimajo stika z okuženimi.

Kljub vrhu epidemije pa še zdaleč ni čas za pretirano sprostitev in nespoštovanje izolacijskih ukrepov. Ta hip - zlasti na praznični in sončni vikend, ki prihaja - smo v resnici na pomembni prelomnici, ko se lahko stanje izboljša ali pa že v enem samem dnevu bistveno poslabša.  Vsi odloki omejitve gibanja namreč ostajajo najmanj do konca prihodnjega tedna - tako glede prepovedi druženja na prostem, kot gibanje izključno v matični občini.

Ker se v bolnišnici zavedajo zahtevnosti trenutnega stanja v šmarskem domu, se je njihova bolnišnična poveljniška skupina v četrtek odločila, da bodo na delo v Šmarje napotili nekaj diplomiranih in srednjih medicinskih sester, ki so doma iz Šmarja in okolice, in sicer za cel čas trajanja težav v domu. Z njihovo pomočjo se bo delo v domu organiziralo enako kot na bolnišničnih oddelkih, za kar je že pripravljen akcijski načrt, pri katerem sodelujejo vse pristojne ustanove.

Medicinske sestre, ki bodo napotene v šmarski dom, bodo po koncu dela morale za vsaj 14 dni v samoizolacijo. Nato jih bodo testirali na novi koronavirus, na podlagi rezultatov pa bo služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v celjski bolnišnici opredelila, kdaj se bodo lahko spet vključile v delo v bolnišnici.

Že v prvem tednu epidemije je celjska bolnišnica v šmarski dom upokojencev poslala tako imanovane interventne ekipe z zdravniki in s 16 medicinskimi sestrami, z ekipo infektologa, intenzivista in splošnega zdravnika pa so kasneje izvedli tudi celovito triažo vseh 198 oskrbovancev. Vseskozi nudijo tudi konzultacije infektologa in specialista intenzivne medicine.

V ljutomerskem domu starejših 12 novih okužb

V ljutomerskem domu starejših občanov (DSO) pa so v četrtek odvzeli 32 brisov, pozitivnih je bilo osem stanovalcev in štirje zaposleni. Skupno so tako doslej v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih. V domu je zdaj z boleznijo covid-19 potrjeno okužena tretjina stanovalcev, vseh je namreč 152. Zaposlenih pa je 90 delavcev.

Slednjim so v zadnjih dneh na pomoč priskočili iz ljutomerskega zdravstvenega doma, sosednjega posebnega socialnovarstvenega zavoda Dom Lukavci in Splošne bolnišnice Murska Sobota. V bolnišnici so jim zagotovili tudi pomoč zdravnikov specialistov, ki bodo po potrebi pomagali zdravniku iz Zdravstvenega doma Ljutomer.

Dom starejših občanov (DSO) Ljutomer
Dom starejših občanov (DSO) Ljutomer FOTO: POP TV

Nazadnje so iz DSO v sredo sporočili, da želijo prednostno vzpostaviti ustrezne odnose z zdravstvenim sistemom, od katerega pričakujejo, da bo njihovim stanovalcem zagotavljal čim višjo raven pomoči in zdravljenja. Zapisali so še, da je stanje varovancev, ki so bili na testiranju pozitivni, stabilno.

Prvi dve okužbi so v domu sicer ugotovili pred natanko dvema tednoma.

Vodenje organizacije nege in oskrbe v DSO Ljutomer prevzelo osebje bolnišnice

Vodenje organizacije nege in oskrbe v Domu starejših občanov Ljutomer je sicer prevzelo osebje soboške bolnišnice. V DSO so iz bolnišnice neposredno prerazporedili 11 delavcev, v organizacijo dela sta iz slednje vključeni tudi dve koordinatorki, ki jih je imenovalo ministrstvo za zdravje.

Kot so pojasnili v splošni bolnišnici Murska Sobota, sta se koordinatorki vključili v delo DSO v skladu z usmeritvami ministrstva, na osnovi teh odločitev pa bolnišnica tudi dodatno pomaga. Skladno s tem so iz bolnišnice prerazporedili tri diplomirane medicinske sestre, štiri zdravstvene tehnike, dva bolničarja, snažilko in socialnega delavca.

V DSO je bilo od 32 brisov, odvzetih v četrtek, pozitivnih osem pri stanovalcih in štirje pri zaposlenih. Skupno so v domu potrdili 64 okužb z novim koronavirusom, od tega pri 53 stanovalcih in 11 zaposlenih.

Zdravniki iz bolnišnice se vključujejo v delo v skladu s potrebami in usmeritvami ministrstva, njihova sestra za obvladovanje bolnišničnih okužb pa je prevzela usklajevanje na področju higiene in preprečevanja okužb v domu, pravijo v bolnišnici.

V DSO so pojasnili, da bodo tako nadomestili manjkajoče osebje iz doma, v prihodnje pa bodo po njihovem potrebovali še dodatni kader, posebej tiste z delovnimi izkušnjami v kliničnem okolju.

Danes so se s predstavniki ljutomerske civilne zaščito dogovorili tudi za pomoč pri določenih razselitvah. Kot navajajo, so vsi napori stroke in osebja usmerjeni v zaustavitev širjenja virusa, pri vseh stanovalcih pa je zdravstveno stanje stabilno in brez večjih sprememb.

Podžupan ljutomerske občine Niko Miholič je potrdil, da predstavniki zdravstvenega doma, DSO, civilne zaščite in gasilci pomagajo pri pripravi nekakšnega bolnišničnega oddelka v drugem nadstropju doma, kjer bo zdravstveno osebje skrbelo za varovance. V tretjem nadstropju imajo varovance s potrjenim sumom na novi koronavirus.

Skupnost socialnih zavodov za prerazporeditev zdravnikov v domove

Skupnost socialnih zavodov pa medtem poziva vlado, da v domove za starejše takoj prerazporedi zdravstvene strokovnjake, ki so usposobljeni za kakovostno in varno obravnavo starostnikov s koronavirusno boleznijo.

Domovi ne morejo brez takojšnjih kadrovskih okrepitev prevzeti odgovornosti za zagotavljanje primerne zdravstvene obravnave obolelih stanovalcev, so zapisali v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"Kljub zatrjevanju odgovornih, da so bolnišnice pripeljali v domove, v slednjih še vedno ni zagotovljena niti navzočnost zdravnikov splošne medicine, predpisana po veljavnem kadrovskem normativu," so poudarili. Prav tako po njihovih besedah niso zagotovljeni zdravniki specialisti in drugi zdravstveni delavci, nujni za strokovno obravnavo stanovalcev s covidom-19.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bilo od približno 225 stanovalcev s koronavirusno boleznijo na bolnišnično zdravljenje napotenih le približno 30 obolelih, kar po oceni skupnosti kaže na neenakopravno obravnavo starejših.

Vsi državljani so upravičeni do najboljše in enakovredne zdravstvene obravnave v primernem okolju in ob primerni strokovni in kadrovski podpori, česar pa domovi v trenutnih pogojih ne morejo zagotavljati, so poudarili.

Kljub ugodnim napovedim glede zajezitve epidemije, lepemu vremenu in praznikom, bodimo previdni, ostanimo doma, ne družimo se, ne hodimo po obiskih ali izletih ter sebe in drugih ne izpostavljajmo tveganju. Ker bodo cerkve, kljub največjemu krščanskemu prazniku samevale, lahko verniki večino obredov spremljajo prek televizije, radia ali spleta.

V povprečnem slovenskem domu namreč dela skupina, v kateri so približno štiri diplomirane medicinske sestre oziroma diplomirani zdravstveniki in 15 zdravstvenih tehnikov oziroma tehnic, kar ne zadostuje potrebam, ki so se pokazale ob pojavu okužb s koronavirusom. Domovi nujno potrebujejo pomoč različnih strokovnjakov, ki imajo znanja in izkušnje z zdravljenjem bolnikov s koronavirusno boleznijo, so navedli v skupnosti.

Prav tako vnovič izraža začudenje nad prizadevanji odgovornih, da socialnovarstvene zavode brez potrebnih kadrov in opreme spremenijo v zasilne ustanove za zdravljenje starostnikov s koronavirusno boleznijo, pri čemer ti javno navajajo, da zmogljivosti v bolnišnicah niso zapolnjene.

Če del obolelih državljanov zdravimo v bolnišnicah z vso potrebno medicinsko opremo in usposobljenimi kadri, za del obolelih starostnikov pa skrbimo v domovih brez vseh nujnih pogojev, to pomeni neenako obravnavo državljanov in kršitev temeljnih človekovih pravic, so prepričani v skupnosti.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.47

Levica pripravila predloge za drugi protikoronski paket

Levica je pripravila predloge za drugi protikoronski zakonodajni paket. Kot so zapisali, je vlada sprejela nedodelan, nekonsistenten in ustavno sporen zakon, ki na cedilu pušča ravno tiste, ki državno pomoč najbolj potrebujejo, namesto, da bi upoštevala opozorila sindikatov, nevladnih organizacij ter dopolnila Levice in drugih opozicijskih strank.

19.45

Janša obiskal UKC Maribor

Predsednik vlade Janez Janša je v popoldanskih urah obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, so sporočili iz največje bolnišnice v vzhodni Sloveniji. Sprejela sta ga direktor UKC Maribor Vojko Flis in strokovni direktor Matjaž Vogrin ter mu predstavila s stanje. Predsednik vlade si je ogledal urgentni center, območje, namenjeno za obravnavo okuženih z novim koronavirusom in obolelih s covidom-19, ter si ogledal prostore in se pogovoril z zdravstvenim osebjem na delovišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.20

Podjetniška pobuda vladi: Zaščitne maske lahko izdelajo slovenska podjetja

Direktor podjetja BIA Separations Aleš Štrancar je v odprtem pismu pozval premierja Janeza Janšo naj vlada razveljavi razpis za nabavo zaščitnih mask in jih naroči pri domačih podjetjih. Kot pravi, bodo maske cenejše, zaposleni bodo imeli delo in denar za plačevanje davkov, pa tudi možnost okužbe dobavljenih mask se bo bistveno zmanjšala.

19.18

Informacijska pooblaščenka opozarja na pomanjkljive podatke o aplikaciji za sledenje okuženim občanom

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v mnenju o aplikaciji za sledenje posameznikom, okuženim z novim koronavirusom, pravi, da so doslej predstavljeni podatki pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje in z vidika sorazmernosti.

19.11

Bolnišnice in domovi za starejše dobili 17.000 zaščitnih mask

Skupina SIJ je danes lokalnim bolnišnicam in domovom za ostarele podarila 17.000 zaščitnih kirurških mask. Od tega so 7000 mask predali bolnišnicam v Kranju, Slovenj Gradcu in na Jesenicah, na območju katerih so proizvodni obrati družbe in živi večina njihovih zaposlenih, so sporočili iz družbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
18. 04. 2020 09.24
+1
Avstrijci vsak večer na svojem dnevniku na ORF pokažejo grafe okuženih, umrlih in vseh OZDRAVLJENIH (ne samo v bolnišnicah). Kaj je v Sloveniji; v današnjem online svetu , tako težko pridobiti te podatke o ozdravljenih? Sem prepričan, da je od 1300 okuženih vsaj 850-950 ozdravljenih oziroma so virus preboleli. NIJZ je to tako težko??
Marko Podganjek
20. 04. 2020 15.19
+1
NiJZ je tako operativen kot crknjen konj. Ti ljudje sploh niso vajeni delat.
Tomaz1980
16. 04. 2020 12.00
No... s tole anketo je vam vladi uspelo povedati, da so vas vse skupaj DODOBRA prestrašili!!!
Sars2
15. 04. 2020 17.08
Gospa pred penzijo kvanta lahko karkoli,ko bo konec te norosti,ko se bo iskalo krivca za zapiranje ljudi,kjer bo vec skode imeli ljudje,bo spizdila v penzijo
KavčStrokovnjak
11. 04. 2020 09.42
+1
Najbolj fascinantno je, kako so slovenci takoj pristali na kršenje osnovnih ustavnih pravic in se še zahvaljujejo za kratenje le teh. Posamezniki celo spodbujajo kršenje osnovnih pravic. Groza kako naiven je narod.
Komendator
15. 04. 2020 13.28
+5
Veliko bolj bi kršil moje ustavne pravice, če bi ti kot okužen hodil po vsej Sloveniji in razširil virus tudi na mene in moje bližnje!
Jelka Funtek
11. 04. 2020 09.12
-3
Vrhunec epidemije smo imeli februarja, če niste vedeli.
KavčStrokovnjak
11. 04. 2020 09.40
-3
Konec Januarja, začetek Februarja. In preboleli brez posledic.
medo357
11. 04. 2020 08.51
+1
Jaz iščem včerajšnji prispevek o dobavi zaščitne opreme in ga ne najdem, se vam je mogoče Joc kaj zameril?
Belibog
10. 04. 2020 21.56
+2
Poleg novega koronavirusa Sloveniji preti še horda nezakonitih migrantov, ki je na poti iz Bosne in Hercegovine! Medtem, ko se večina držav Evropske unije prioritetno ukvarja z zajezitvijo širjenja novega korona virusa, nezakonite migracije ne pojenjajo. To dokazuje spodnji posnetek, ki črno na belem razkriva, kako migranti iz Bosne in Hercegovine kot nekakšne biološke bombe drvijo proti Hrvaški vse do Slovenije. Kljub temu, da nas velikokrat migrantoljubci poskušajo prepričati, da gre v glavnem za družine, ki potrebujejo pomoč, pa lahko vidimo, da sledu o ženskah in otrocih ni. Očitno je, da se želijo migranti, med katerimi je večina mladih moških, na račun hude zdravstvene krize čim bolj neopazno infiltrirati v Evropsko unijo.
srebrnibreg
12. 04. 2020 11.57
+2
HAHAHAHAHA.....DRVIJO....HAAHAHA....pazi, da ne bodo čez tebe drveli upočasni jih, ker se drugače se še v Nemčiji ne zaustavijo od silnega drvenja kamor so namenjeni.
Salamander123
10. 04. 2020 21.56
+2
Kje pa to vi veste? Vrh svetovne epidemije naj bi bil že februarja pa se je izkazalo, da je to en kvasi švasi.
Nobody75
10. 04. 2020 21.49
+4
Ko grem v trgovino se počutin kot v islamski državi ko gledam bejbe ko so vse pokrite. Nekako zanimivo je ko ni vse odkrito. Razlika je samo v tem da smo tut moški pokriti lol.
Komendator
15. 04. 2020 13.29
+2
Sosed Sosedov
10. 04. 2020 21.47
+2
Tile ukrepi, ki jih zdaj kao vsi pozdravljamo ( me zanima, ce res vsi ali samo slepi podporniki vladajocih, trgovci z maskami, sadomazoKacini, - mislim halo, prepoved zapustit obcino, 37b clen, 104.clen, policaji na Orlah, v mestu pa polno rjavih migrantov in azilantov, ki zivijo od nase podpore ), ti ukrepi, da moramo zdravi in mladi biti doma, ti ukrepi da smo 2 meseca ce ne vec ustavili drzavo, nas bodo v globalni konkurenci pustili gole in bose. Tako nam bo se zal za to, da smo se tako pustili prestrasiti in pozabiti v imenu strahu in zdravja na vse pridobitve demokracije vse od francoske revolucije.....preprican sem, da bo cela drzava cutila realne posledice. Tile, ki so pa dvomljive odlocitve sprejemali, bodo sli pa v opozicijo, za izredne profesorje, igrat golf. Spet kot vedno v Sloveniji ne bo nihce odgovarjal. Povem vam in Vam: Vsak se mora zase boriti. Vsak bo svoje srece krojac. Tako smo se v vec kot 90-ih odstotkih odlocili mnoga leta nazaj. In dolzni smo se zamisliti, zakaj airbnb slepo ja, mi pa sedaj slepo iz lastnih dragih s krediti kupljenih stanovanja ne. Komu sluzijo nasi godpodarji??? Nam?
Uporabnik1523135
10. 04. 2020 21.44
+0
Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje RS Bojana Beović totalno ne pase v te vode. Nima pojma. Ni ona za to
Marko Podganjek
20. 04. 2020 15.22
+1
Je veliko, veliko bolj sposobna, kot taone prejšne iz NIJZ.
User416781
10. 04. 2020 21.42
+14
Vsi se bojimo sesutja zdravstvenega sistema...ampak sesutje je neizbežno in sledi po tej paniki. Boste videli, ko bo naročen po en pacient na uro, pa razkuževanje po vsakem obisku, sedaj noben ne pride na vrsto, razen obolelih s kironavirusom (ki jih je mimogrede zelo malo...?)...a si predstavljate te čekalne vrste? Polovica ljudi bo umrla, preden bo sploh prišla na vrsto za kakšen pregled. Čaka nas cela veselica...
User416781
10. 04. 2020 21.44
+4
...in sedaj bomo imeli 1.000 teh ventilatorjev, za ostalo opremo pa bo zmanjkalo denarja.
Komendator
15. 04. 2020 13.31
+2
Bo še veliko možnosti, da jih prodamo naprej. Danes sem govoril z ruskim prijateljem iz Moskve, kjer se je epidemija začela naglo širiti, čeprav uradne oblasti skušajo to prikriti.
velikiblek
10. 04. 2020 21.38
-12
Če bi bil Šarec še vedno predsednik vlade, bi sprejemal enake "fašistične" ukrepe kot Janša. Razlika je samo ta, da bi Šarec vsak ukrep sprejel dva tedna prepozno in bi imeli pri nas tako sranje kot v Italiji.
Iztok Stana
20. 04. 2020 13.50
+1
Z prvo polovico tvojega posta se strinjam. Sem proti JJ ampak ukrepi so bili potrebni in vsaka vlada bi sprejela iste.
VAREN
10. 04. 2020 21.37
+3
V naslovu vrh smo že dosegli, v naslednjem stavku je pa vmes že beseda verjetno. Pojma nimajo kdaj bo vrh. Če bi res bil, potem bi počakali zadnjega obolelega in čez 14 dni lahko vse ukrepe ukinili. Saj pravijo, da virus preživi toliko časa. Pa se fajn motijo. Šele ko bomo na vrhu, se bo dalo govorit o nadaljnjih ukrepih. Tra la la za vas ki veliko govorite in malo poveste.
User416781
10. 04. 2020 21.46
+0
Pred enim mesecem se poslušal, da nas čez 14 dni čaka vrh in katastrofa, eni pa še kar vztrajate pri teh 14 dnevih...halo...?
Uporabnik1836414
10. 04. 2020 21.30
-1
Krizni Komisar Lenarčič iz EU 0 mask a bo kej na pop tv na to temo al ni pomembna. 😂
srebrnibreg
10. 04. 2020 21.39
+1
Že spet kličeš levičarja Lenarčiča na pomoč tvoji lažnivi in nesposobni vladi? Kaj se spravljate vladat, če ste nesposobne ničle.
Sosed Sosedov
10. 04. 2020 21.28
-2
Jelko, misli da je s corono globalizacija pritisnila gumb stop. Ni ni. Eni okol nas se naprej trenirajo, pa ze prej so imeli boljse trenerje in telovadnice. Tole po koroni bo prava privatizacija gostinstva in turizma, ne pa po 1991. Poglej hotel Union. 150 zaposlenih. Vsi prispevki, davki unulo placani. In ves cas vlade ne naredijo nic, ko jim airbnb odzira kruh. Nic. Mi ne protestiramo, ko gredo cene najemnin in kupnin za stanovanja v nebo. Vlada rabi dve leti, da sprejme neko kvazi samoobdavcitev. S tem jaca amerisko korporacijo in slabi slovenske hotele in slovenske najemnike ter kupce. In sedaj - gremo stavit - nam bodo lacne natakarje, kuharje, ma kaj njih, cel slovenski turisticni holding pokupile ameriske korporacije. Dam za rundo. Lokacija: pri Jelkotu doma hauba party
User416781
10. 04. 2020 21.32
+8
...na koncu je najbolj pomembno, da ljudje dobijo plačo in da doma lahko dajo kaj na krožnik. S tem ideološkim sranjem se obremenjujejo le tisti, ki imajo polno rit. Tisti, ki pa so ostali brez službe, pa jim je popolnoma vseeno za koga delajo, dokler dobivajo redno plačo.
Jožajoža
10. 04. 2020 21.27
+6
Janša obiskal UKC Maribor in" pohvalil" šarčevo vlado. : Z ukrepi začeli že 7. februarja. 28.3. se je pa ta pokvarjeni politik z "družino"smučal v italiji. vsaj na zdravje žene in otrok bi lahko malo pomislil.
DKR
10. 04. 2020 21.31
-2
Dvojni Joža tebe pa res shizofrenija močno daje, ti živiš v nekem svojem paralelnem svetu!
User416781
10. 04. 2020 21.33
+1
No, no, 28.3. pa res ni bil na smučanju...
staridida
10. 04. 2020 21.43
-2
komarec
10. 04. 2020 21.27
+8
Rad bi od te stroke slišal tudi nekatere druge podatke glede trenutne situacije v Sloveniji. Naprimer, koliko ljudi je v Sloveniji v zadnjem mesecu umrlo, koliko jih je umrlo zaradi kovida 19? Koliko zaradi raka, koliko v prometnih nesrečah, da nam malček razčlenijo to situacijo, sicer nam ta njihova poročila veliko ne pomenijo, ker nimamo nobene primerjave.
User416781
10. 04. 2020 21.34
+3
...o temu se ne trenutno ne govori oz. se ne sme.
Sosed Sosedov
10. 04. 2020 21.23
-1
Rezultat corone v slo turizmu? Slovenski turisticni holding bo za piskotek pokupila korporacija s sedezem nekje, kjer zdravi nemoteno delajo, se borijo in ohranjajo v kondiciji za borbo. Pri nas se po 3h mesecih nobenmu vec delat ne bo dal, se kelnar pri sosedu bo imel muskelfiber.
Jožajoža
10. 04. 2020 21.20
+15
Janši v poklicnem življenju NIKOLI ni uspelo. Ves politični in družbeni kapital, ki ga je "morda" kdajkoli zbral, je potem s svojim bolestno maščevalnim značajem v hipu zrušil. Po vsakem svojem vzponu, je strmoglavil v brezno lastne nemoči. PISMO IZ ŠVICE
Uporabnik1836414
10. 04. 2020 21.27
+0