Korona

Številni otroci spet v šoli, v srednjih šolah želijo 'dvigniti psihološko plat maturantov'

Ljubljana, 18. 05. 2020 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min

Nov teden je prinesel postopno normalizacijo življenja, potem ko so več tednov strogi protikoronski ukrepi omejevali številne aktivnosti. Še vedno veljajo številni ukrepi, ki se nanašajo na medosebno razdaljo, higieno in podobno, so se pa z današnjim dnem v šole vrnili številni otroci, na javnih površinah je dovoljeno varno zbiranje do 50 ljudi, vrata so odprle številne trgovine in manjše nastanitve, prav tako so se lahko na trening vrnili vsi športniki. Trgovine, čeprav ni bilo pretirane gneče, še zdaleč niso samevale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova šolska resničnost?
    06:58
    Iz 24UR: Nova šolska resničnost?
  • Iz 24UR: Sproščanje ukrepov: oddajanje kapacitet do 30 sob
    02:34
    Iz 24UR: Sproščanje ukrepov: oddajanje kapacitet do 30 sob
  • Iz 24UR: V vrtcih bistveno manj otrok
    02:44
    Iz 24UR: V vrtcih bistveno manj otrok
  • Iz SVETA: Pravila druženja
    02:56
    Iz SVETA: Pravila druženja
  • IZ SVETA: Damir Orehovec o prvem šolskem dnevu po epidemiji
    04:57
    IZ SVETA: Damir Orehovec o prvem šolskem dnevu po epidemiji
  • Iz SVETA: Spet živahno v šolah in vrtcih
    03:32
    Iz SVETA: Spet živahno v šolah in vrtcih

Ob vrnitvi učencev prvih treh razredov v šolske klopi je predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan  ponovno opozoril na pomanjkanje kadra. Zaradi tega so učitelji po njegovem mnenju bolj obremenjeni, kot bi bilo potrebno. Kljub temu pa pouk na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, katere ravnatelj je, po njegovih besedah poteka nemoteno. Delo v šoli po njegovih navedbah poteka brez posebnosti. "Starši so danes z zaščitnimi maskami lepo z razumevanjem otroke pripeljali v šolo, se tam razvrstili po skupinah in bolj ali manj upoštevali potrebno razdaljo," je pojasnil Pečan. Učenci so po njegovih besedah komaj čakali, da se vrnejo v šolske klopi.

Izobraževanje na daljavo zaradi epidemije covida-19 se je zaključilo za učence prvih treh razredov in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, ki so se  danes vrnili v učilnice. Vrata so odprli tudi vrtci, kamor se je vrnila približno polovica malčkov, ter fakultete in dijaški domovi. 

Nadaljujejo se tudi izobraževalni programi za odrasle, vrata so odprli zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, višje strokovne šole ter glasbene šole. Te obiskuje kar 26.000 učencev.

Pouk v osnovnih šolah se je danes začel za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih. Ker je osnovna šola obvezna, so se morali v šolo vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki sodijo v rizične skupine. Slednji imajo še naprej pouk na daljavo, za njihove starše pa iz tega izhaja pravica, da glede izostanka v službi koristijo razpoložljive možnosti iz delovne zakonodaje.

V četrtek zvečer je vlada preklicala epidemijo covida-19, ki je bila razglašena 12. marca. V veljavi pa ostajajo vsi zaščitni ukrepi za preprečitev širjenja virusa, ki niso bili preklicani.

Smernice za preprečevanje širjenja okužbe je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, v javnosti pa so sprožila nemalo negodovanja in opozoril o njihovi neizvedljivosti. Kljub temu so ravnatelji zagotovili, da bodo skušali upoštevati vsa.

Med drugim v šolah pouk za vsako skupino poteka le v eni učilnici, kjer učenci pojedo tudi malico. Učne skupine so manjše, zaposleni morajo nositi maske, prostore redno zračijo. Skupine so manjše tudi v vrtcih, kjer je priporočeno, da se čim več dejavnosti izvaja na prostem. Poleg tega za zdaj odsvetujejo uporabo zunanjih igral, otroci si ne delijo igrač, prav tako ne uporabljajo igrač, ki se jih ne da očistiti.

Kako pouk poteka v srednjih šolah?

V Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana so pouk za zaključne letnike in maturante organizirali tako, da so dijake razdelili po skupinah, v katerih je največ 13 dijakov. Dijakom ob vhodu v šolo po navedbah ravnatelja Gvida Jagra razdelijo zaščitno opremo oz. zaščitno masko.

"Njihove urnike smo priredili tako, da so na šoli največ tri do štiri ure. V prvem tednu potekajo priprave na maturo kot tudi popravljanje ocen za nazaj, zadnji letniki s tem tednom zaključujejo pouk, naslednji ponedeljek, 25. maja, bo podelitev spričeval," je pojasnil Jager.

Na šoli, ki jo obiskuje skupaj 520 dijakov, je okoli 120 dijakov zadnjih letnikov. Četrti letniki imajo poklicno maturo za vse strokovne štiriletne programe. Poleg tega na šoli vzporedno tečejo še zaključni izpiti za triletne poklicne programe in dvoletne programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Poleg vsega, kar je potrebno v zvezi z znanjem in pripravo na maturo, je treba po njegovem mnenju dvigniti psihološko plat dijakov, ki niso bili v stiku s šolo. Namreč matura je vsaj v polovičnem deležu tudi psihološki preizkus in ne zgolj preizkus znanja, je prepričan.

Tudi ravnateljica Gimnazije Vič Ljubljana Alenka Krapež izpostavlja, da je v tem trenutku poleg vsega najpomembnejša psihološka priprava dijakov. V šoli, ki jo obiskuje okoli 750 dijakov, od tega 190 maturantov, so razrede sicer razdelili na polovične skupine, v katerih je več kot deset dijakov.

"Učitelji so poklicani, urnik smo prilagodili skupinam in zahtevam zaščitnih ukrepov, kot so zaščitne maske. V razredu je največ 15 stolov, ki so oddaljeni eden od drugega dva metra, v šolo lahko vstopajo skozi štiri različne vhode," je pojasnila Krapeževa.

Na šoli so sicer vse dijake četrtih letnikov povabili, da pridejo v šolo, jim poslali razporeditve v skupine, ker so organizirali pouk samo za obvezne in izbirne maturitetne predmete, ostali predmeti so se že zaključili.

V klopi Prve gimnazije Maribor se je danes vrnilo 183 dijakov in dijakinj. "Nekateri so prišli že zjutraj k prvima dvema urama, ki sta namenjeni izbirnim predmetom, ob 9.30 pa še vsi ostali," je povedal ravnatelj Herman Pušnik. "Imamo prilagojen urnik, za dijake pa smo poskrbeli v skladu s priporočili in navodili tako NIJZ kot ministrstva za izobraževanje, znanost in šport."

Prva jutranja srečanja v gimnazijskih prostorih so bila prijetna. "Veseli so, da so spet skupaj s profesorji in profesoricami in verjamem, da bomo ta teden, ko je pouk, in v naslednjih tednih, ko so priprave na maturo, z njimi zelo dobro delali," je prepričan ravnatelj.

Po njegovih besedah čaka tako dijake kot profesorje do mature še veliko dela, a meni, da je komunikacija v živo bolj sproščena, zato bo lažje delati. Oddelke in maturitetne skupine so razdelili na več delov in tako zasedli vse prostore šole. "V nekaterih delih nam zmanjkuje profesorjev, ampak smo to rešili tako, da smo povečali obseg ur, vskočili pa smo tudi nekateri, ki sicer nimamo toliko obveze," je dejal.

V Šolskem centru Novo mesto, po številu dijakov največji srednješolski ustanovi v državi, ki jo zadnje šolsko leto sicer obiskuje skupaj 3145 dijakov, je prihod k današnjemu vnovičnemu pouku s pripravami na maturo napovedalo 685 od skupaj 840 maturantov.

Njegov direktor Matej Forjan je povedal, da gre za približno 82-odstotni obisk pouka, glede preostalih maturantov je dodal, da so se ti odločili za samostojne priprave na maturo.

Pouk so sicer prilagodili zahtevanim zaščitnim ukrepom in o tem obvestili dijake. Pripravili in ustrezno opremili so učilnice, v katerih je največ 15 dijakov. Dijakom so namenili štiri različne vhode. Vhode in hodnike nadzorujejo učitelji, če dijaki nimajo zaščitnih mask, te lahko dobijo pri vhodu. Povsod so namestili opozorila o medosebni razdalji. Kadrovskih in prostorskih težav nimajo.

Forjan je še dodal, da se je 96 odstotkov zaposlenih strinjalo z vnovičnim odprtjem Šolskega centra Novo mesto.

Na univerzah večina aktivnosti za zdaj še naprej na daljavo

Na vseh treh slovenskih državnih univerzah bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej potekala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

Na Univerzi v Ljubljani bodo v skladu s sklepom rektorja Igorja Papiča predavanja še naprej izvajali preko spleta povsod, kjer je to mogoče. Kot so pojasnili, še naprej priporočajo izvedbo ustnih izpitov in zagovorov zaključnih del prek spleta.

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

V primerih, kjer pedagoškega dela, ki je nujno za dokončanje študijskih obveznosti, res ni mogoče izvesti na daljavo, bodo omogočili tudi drugačno obliko. Gre zlasti za individualno delo z mentorjem in individualno usposabljanje v učnih ustanovah, ki to omogočajo. V vseh primerih je potrebno strogo izvajanje pogojev za preprečevanje okužb, enako pa velja tudi za izvedbo izpitov, kjer bo potrebna fizična prisotnost.

So pa na ljubljanski univerzi od danes študentom omogočili uporabo knjižnic na fakultetah, a morajo tudi te zagotoviti izvajanje priporočil, ki veljajo za knjižnice in jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi v prostorih Univerze na Primorskem bodo do nadaljnjega opravljali le laboratorijske, klinične in terenske vaje, omogočili bodo delo z mentorji in izvajanje pisnih izpitov, če jih ne bo mogoče opraviti z drugimi oblikami preverjanja znanja. Prav tako bo mogoče bivanje študentov v študentskih domovih, dovoljeno bo tudi raziskovalno delo ter delo zaposlenih na delovnih mestih na področju znanosti in spremljajočih delovnih mestih.

Na mariborski univerzi so sproščanje ukrepov obravnavali na današnjem kolegiju z dekani, fakultete pa so prejele precej natančen protokol ravnanja, ki ga bodo prilagodile svojim razmeram. Kot je povedal rektor Zdravko Kačič, fakultete res odpirajo svoja vrata, a so ob tem zavzeli stališče, da bo odpiranje postopno in za omejene aktivnosti.

Vrata odprle še preostale trgovine in manjši nastanitveni obrati

Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. 

Vlada je namreč s 16. marcem z namenom preprečiti širjenje novega koronavirusa z odlokom začasno prepovedala prodajo blaga in storitev v Sloveniji. Določeno je bilo le manjše število izjem, med njimi živilske trgovine, lekarne, pošte in banke.

Ukrepi so se od takrat postopoma rahljali. S 4. majem so lahko začele obratovati prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, z izjemo tistih v nakupovalnih središčih, gostinci pa so lahko začeli streči hrano na terasah in vrtovih.

V Trgovinski zbornici Slovenije pričakujejo, da bodo prihodki panoge letos upadli za od šest do sedem milijard evrov glede na siceršnjih 32 milijard evrov na leto. Po oceni Slovenske turistične organizacije se turizmu obeta do 70-odstotni upad povpraševanja.

Od danes omejitev za odprtje trgovin ni več, še naprej pa veljajo strogi higienski pogoji. Stranke in osebje morajo nositi maske in razkuževati roke. V trgovinah z oblačili je za vsako stranko denimo potrebno razkuževanje in prezračevanje kabine za pomerjanje, pomerjena oblačila, ki jih stranka ne bo kupila, pa morajo ločeno hraniti dva dni.

V nekaterih trgovinah več obiskovalcev kot pred epidemijo

Odprta vrata trgovin so danes privabila mnoge kupce. V Koprskem nakupovalnem središču je bilo parkirišče že dopoldne skoraj polno zasedeno, nekatere trgovine pa so bile nadpovprečno obiskane. "Je več ljudi. Osebno nisem pričakovala, da jih bo toliko," je za STA povedala pomočnica vodje modne trgovine. Že v prvih urah poslovanja so na trenutke dosegli največje dovoljeno število strank, ki jih lahko sprejmejo naenkrat, kar glede na površino trgovine pomeni 17 strank.

"Prvenstveno nam je pomembna varnost, tako kupcev kot zaposlenih," je dodala. Med drugim tako pred vhodom v trgovino stoji študent, ki nadzoruje število kupcev, poleg razkuževanja rok preverjajo, ali stranke nosijo zaščitno opremo. Za zagotavljanje obvezne varnostne razdalje je za pomerjanje oblek odprta le vsaka druga kabina, te pa po vsaki uporabi razkužijo s paro. Da bi se izognili morebitni gneči, so preuredili ureditev trgovine.

V kranjskem nakupovalnem središču , kjer so danes vrata odprle vse trgovine, je bilo dopoldne več ljudi, kot jih je bilo običajno pred epidemijo v dopoldanskih urah med tednom, kakšne posebne gneče pa vseeno ni bilo. Največ kupcev je bilo v trgovinah z oblačili in obutvijo, ki so bile v zadnjih dveh mesecih zaprte, pri čemer pa ni posebej izstopalo povpraševanje po otroških oblačilih in obutvi. Še več kupcev pričakujejo v popoldanskem času, saj so se številni že vrnili v službe, številni otroci pa v šole.

V lokalih je v zaprtih prostorih prav tako treba nositi maske, gostje jih lahko snamejo le za mizo. Iz svoje ponudbe pa naj bi gostinci med drugim izločili samopostrežni način ponujanja hrane in pijače, onemogočiti bodo morali dostop do otroških igral in revij.

Nenazadnje pa so lahko vrata odprli namestitveni obrati z največ 30 sobami. V sobah z več posteljami so sicer lahko nameščeni le gostje iz istega gospodinjstva, prilagoditi pa je treba tudi čiščenje in razkuževanje.

Delovati so lahko začele tudi turistične agencije, turistični vodniki in številni drugi ponudniki.

O zagonu evropskega turizma se bo sicer danes gospodarski minister Zdravko Počivalšek predvidoma po telefonu pogovarjal z avstrijsko kolegico Elisabeth Köstinger in madžarskim kolegom Petrom Szijjartom.

Gledališča s predlogi naproti smernicam za nadaljnje delo

V obetih, da bi se s 25. majem lahko sprostile kulturne prireditve v zaprtih prostorih, gledališča s skupnimi močmi poskušajo oblikovati predloge smernic, ki bi veljale za nadaljnje delo ob koronavirusu. Delovna skupina je že pripravila navodila o tem, kako naj bi potekale vaje, danes bo razpravljala še o zunanjih in notranjih prizoriščih.

Kot je za  povedal predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč, je delovna skupina, v kateri so trije člani kolegija ter nevladniki, torej društvo Asociacija, prejšnji teden pripravila "navodila za delo v prostorih brez publike". Nekaj podobnega si želijo tudi za zunanja in notranja prizorišča.

"Prejšnji teden smo naredili navodila za vaje, kjer je pristojna inštitucija, ki jih odobri, pooblaščena medicina dela za neko prizorišče, tako da smo že prišli do tega, da lahko začnemo z vajami, obnovo starih in pripravo novih predstav," je povedal Korenčan.

Danes bodo razpravljali še o protokolih za zunanja in notranja prizorišča, ki bi jih posredovali ministrstvu za kulturo in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Je pa po njegovih besedah tudi ministrstvo že zaprosilo za navodila NIJZ, ki je pristojen za javne dogodke, tako da se mu zdi možno, da jih bo ta prehitel.

Tako dvorane ne bodo polne še lep čas.
Tako dvorane ne bodo polne še lep čas. FOTO: iStock

"S tem ni nič narobe, kajti mi se sočasno ukvarjamo s tem, kako bi vsaj del sezone rešili na način zunanjih prizorišč, da bi v Ljubljani lansirali nekaj zunanjih prizorišč, kjer bi lahko potekal mešan program gledališke ponudbe. Težava je v tem, da ni veliko predstav, ki jih lahko ponudiš zunaj. Veliko jih je delanih za zaprt prostor oziroma temo z lučjo," je povedal Korenčan.

Tudi glede omenjanega ukrepa, da bi omejili 50 ljudi na dvorano, po Korenčanovih besedah čakajo smernice NIJZ. Zdi pa se mu, da bodo ta šla bolj v smeri kapacitet oziroma tlorisnih površin prostorov, ker "ne moreš dati 50 ljudi v dvorano za 50 ljudi". Sam pričakuje neko kombinacijo, predvideva pa, da bo potrebna razdalja 1,5 metra. "In na podlagi tega pripravljamo izhodišča," je povedal Korenčan.

Po njegovem mnenju ostaja upanje, da se bo del sezone še vseeno zgodil na prostem. Bo pa to odvisno tudi od odločitev posamičnih gledališč. "Ne delamo uniformne politike, vsak zavod ima vseeno neko avtonomijo. S temi smernicami skušamo samo pomagati, da bi tisti, ki bi se odločili, lahko to naredili," je še povedal Korenčan.

Tudi v zavodu Bunker so potrdili, da se povezujejo z drugimi gledališči, čeprav smernic še ni. Kot je povedala vodja za stike z javnostjo Tamara Bračič Vidmar, iščejo možnosti, kako sodelovati, ali je določene produkcije mogoče prenesti na prosto, kakšne bi bile možnosti, katere produkcije je sploh mogoče izvajati na prostem in kolikšen je dodaten finančni vložek, saj vzpostavljanje odrov na prostem zahteva precej dodatnega denarja, tehnike, varovanja, organizacije. Poskrbeti še za vse protokole je po njenih besedah velik zalogaj.

"A glede na to, kako se ukrepi sproščajo, se pripravljamo na odprtje. Odprli bomo prostore za vaje in tudi že pripravljamo prvo premiero, ki smo jo nameravali izvesti prek spleta 10. junija. Glede na nove smernice jo bomo verjetno izvedli v Stari mestni elektrarni," je povedala Tamara Bračič Vidmar.

Po njenih besedah imajo že predvidene neke protokole na ravni občinstva, igralcev in sodelavcev, denimo kako zmanjšati zmožnosti prenosa okužbe, "ki jih bo verjetno moral kdo še odobriti". Vseeno pa želijo biti proaktivni, ker bo od zelene luči do odprtja gotovo minilo še nekaj dni, pa "tudi publika ne bo prišla z danes na jutri".

Glede omejevanja števila ljudi na dvorano pa je povedala, da bodo smernice upoštevali, vendar "na dolgi rok 50 ljudi za dvorano 150 ljudi ni najbolj vzdržna stvar". Ker pa se pripravljajo tudi na poletne festivale, upajo, da bo takrat dovoljeno večje število ljudi na kupu.

Podobne nejasnosti veljajo tudi za prikazovalce filmov. Po besedah predstavnice za odnose z javnostjo v Kinodvoru Aliki Kalagasidu sicer predvidevajo, da se bodo odprli 1. junija. Za to namreč potrebujejo nekaj časa, ker je treba naročiti filme in pripraviti nekaj promocijskih aktivnosti. "Ne gre kar tako, da samo prižgemo projektor in damo na program vse, kar je bilo."

Vsi športniki se lahko vrnejo na treninge

Ob upoštevanju zdravstvenih navodil so od danes dovoljeni treningi in tekme vsem športnikom po zakonu o športu, in to na ali v vseh športnih objektih ter površinah za šport v naravi. Izvedba športnih tekmovanj je dovoljena do vključno državne ravni v športnih panogah in v uradnih tekmovalnih sistemih brez gledalcev.

Dovoljeni so tudi kontakti med športnimi treningi več kot dveh oseb, torej tudi trenerjev, kar do zdaj ni bilo dovoljeno. Ta ukrep omogoča športnikom bolj celovite in varnejše treninge.

Poleg vrhunskega športa je dovoljena tudi rekreacija, šport študentov, invalidov in starejših ter prostočasna športna vzgoja otrok in mladine. Slednje je pomembno tudi zaradi varstva otrok med počitnicami.

Nogometna zveza Slovenije (NZS) pa bo lahko tako tekmovanje v prvi ligi, ki je bilo zaradi epidemije novega koronavirusa prekinjeno marca, nadaljevala v začetku junija.

Zdravstvena stroka zato prebivalce poziva k upoštevanju priporočil za socialno distanco, uporabo mask in higieno kašlja. Pri treningih in tekmovanjih je treba upoštevati še navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za posamezne športe.

Druženje bo od zdaj lahko potekalo tudi v nekoliko večjih skupinah.
Druženje bo od zdaj lahko potekalo tudi v nekoliko večjih skupinah. FOTO: Damjan Žibert

Na javnih krajih se lahko zbere do 50 ljudi

Na javnih krajih je od danes dovoljeno tudi zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pod temi pogoji so tako dovoljene organizirane prireditve, še vedno pa so prepovedani koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje.

Strokovno utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni, kot ji je to naložilo ustavno sodišče. Nadzor nad izvajanjem tega odloka je v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije.

Pri tem so na vladi izpostavili, da so še vedno prepovedana zbiranja ljudi, "na katerih se predvaja živa ali mehanska glasba za ples, pri katerih ljudje aktivno sodelujejo in zaradi narave zbiranja ni mogoče zagotoviti zadostne razdalje med ljudmi, na primer veselice, koncerti, na katerih ljudje aktivno sodelujejo s plesom".

Prav tako so začasno prepovedana vsa zbiranja ljudi, ki so prepovedana z drugimi odloki vlade, med drugim "zbiranje ljudi v diskotekah in nočnih klubih ter zbiranje ljudi zaradi izvajanja aktivnosti ali programa na ali v vodi". Z odlokom o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti ostaja prepovedana tudi prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Solidarnostni dodatek bo izplačan še prejemnikom denarne socialne pomoči

Enkratni solidarnostni dodatek na podlagi ukrepov za manjše posledice epidemije covida-19, ki so ga upokojenci z nizkimi pokojninami in redni študenti dobili že konec aprila, bo danes izplačan tudi prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za april zanje znaša 150 evrov. Dodatek bodo danes izplačali več kot 49.700 prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, skupni znesek pa znaša 7,5 milijona evrov.

Prejemnike socialne pomoči in varstvenega dodatka je med upravičence do dodatka uvrstila novela zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije, sprejeta konec aprila. Postopek za izplačilo se je tako lahko začel šele po objavi novele v uradnem listu in začetku njene veljave.

Solidarnostni dodatek je bil že konec aprila izplačan več kot 300.000 upokojencem s pokojnino do 700 evrov, in sicer v višini od 130 do 300 evrov. Več kot 45.000 rednih študentov pa je tedaj dobilo 150 evrov dodatka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ajjdemipopushi
18. 05. 2020 15.52
-1
Mamica ki pride z svojim otrokom ima masko,tista vzgojiteljica ali pa varuška pa brez maske,pa širok nasmeh.Narobe svet.
RamzesII
18. 05. 2020 15.42
+1
Učencem razdelijo zaščitne maske, ne zaščitno masko, množina, ne ednina.
menegane999
18. 05. 2020 15.31
+9
Psihološke priprave? Če so to danes bile priprave, potem pa jaz res več ne vem NIČ. Mene pri pripravah v šoli ne vidijo več.
RamzesII
18. 05. 2020 15.43
+5
Psihološke priprave na ubogljivost in poslušnost.
mlutherking
18. 05. 2020 15.20
+3
Za tlačane pa je tako ali tako golo preživetje že dosti težka naloga, tako da za neumnosti sploh ne bo časa.
mlutherking
18. 05. 2020 15.19
+7
Včasih so fevdalcem nalagali razne rituale,da niso imeli časa za neumnosti.Sedaj s pomočjo v laboratoriju narejenega virusa spet malce hočejo zategniti. So se pa preko stoletij navadili stvari delati zelo iz ozadja, tako da sploh človek ne ve kdo vse to zateguje.
94001
18. 05. 2020 13.45
+5
Jaz bi najprej meje odprl samo iz Slovenije navzven. Čez kak mesec pa še navznoter.
94001
18. 05. 2020 13.32
-2
Škoda, da je konec epidejmije. Vsaj dva meseca sem imel Evropsko plačo.
aviktora
18. 05. 2020 13.31
+17
Okoli šol je bilo videti polno veselih otrok.
RamzesII
18. 05. 2020 15.44
+2
Šele prvi dan, ne zavedajo se vsega, kar jih čaka.
Pepe Bolcev
18. 05. 2020 13.29
+4
Je pa prav zabavno gledati kako so zdaj kar naenkrat burke po celo evropi ne samo dovoljene ampak celo obvezne ha ha ha korona se igra z rasisti!
Pepe Bolcev
18. 05. 2020 13.27
-1
fifififififif si se pa zelo kmalu spomnil ...
fifififififi
18. 05. 2020 13.17
+30
Novinarji, če želite pomagati nekaterim ljudem zares, potem ČIMPREJ pridobite informacije in nam jih posredujte glede možnosti, pravic in dolžnosti staršev, kako naj ravna starš otroka 4. razreda (9 let), med tem, ko nima možnosti varstva. Izkušnjo imamo, da delodajalec v zasebnem sektorju (večja znana ugledna trgovina z oblačili) zavrača vsakršno pojasnilo, ne ve za razumevanje, niti prilagajanje delovnega časa, zahteva takojšen prihod v službo, grozi z odpovedjo po naši krivdi. Sedaj smo v krizi in komaj čakamo, da gledamo 24ur, če bo tudi v tej zadevi kdo poklican na temeljito pojasnitev. PROSIMO POMAGAJTE!!!
94001
18. 05. 2020 13.37
-25
Službo zamenjaj. Kje pa piše, da moraš prenašat šikaniranje.
fifififififi
18. 05. 2020 13.45
+5
Zakaj pa ne bi poklicali na raport odgovornih, če jih že za vsako drugo stvar. Službo za nedoločen čas je zelo težko zapusti. Mislim da je največja vrednota družbe...družina, ali pa???
94001
18. 05. 2020 13.51
+3
Tudi jaz sem talo razmišljal včasih. Po zamenjavi osmih služb pa nočem bito zaposlen za nedoločen čaa. Tudi, če mi ponujajo. Zakaj. Zato, ker lahko enostavno spokaš, če te zezajo. Ne podpišeš nove pogodbe pa je. Drugače pa moraš trpeti saj če prekineš pogodbo za nedoločen čas izgubiš vse pravice socialnega varstva. Drugače se te pa lahko znebojo tudi ce si za nedoločen čas. To ni nobena garancija na dolgoročnost zaposlitve.
Aven
18. 05. 2020 12.59
+0
Zadeva je preprosta, če ne bo nič narobe, bomo pač tiho. V kolikor bo ponoven izbruh - bo pa LINČ. V bistvu je to normalna reakcija.
bibien
18. 05. 2020 13.10
+13
A vi veste, da imamo vsakoletne izbruhe gripe? Zakaj takrat ni linčov? Zato, ker se politika ne umešava! Preprosto nehajo naj se umešavati, medijsko napihovati, ustrahovati... Pa tudi LINČOV ne bo!
Max Mall
18. 05. 2020 12.52
+26
Normalnost ki ste jo uničili-danes v Celju-gneča pred bolnico,gneča pred občino-skratka kaos ,ki je posledica neživljenskih pravil oziroma navodil-VSE LAHKO UREDIŠ,PA NIČ NE MOREŠ UREDIT-SAMI SEBE STE GOSPE IN GOSPODJE -VLADA-ZAPLETLI V LABIRINT NEZNANJA IN NESPOSOBNOSTI-ZDAJ PA BO KAOS
aviktora
18. 05. 2020 13.15
+24
Pred bankami gneča, pred občinami gneča. Zdaj, ko bo vroče, bo več ljudi kap vzela kot korona
deltex
18. 05. 2020 12.21
+48
OK, saj pravijo, da je previdnost mati modrosti, toda tako kot smo mi zapletli zadeve meji že na norost... Ti isti dijaki, ki morajo zdaj sedeti v šoli narazen, bodo po pouku sedeli skupaj v bifeju, drug ob drugem... Ljudje, ne komplicirajte, držite se osnovne higiene, umivanje rok je najpomembnejše, kar je veljalo že pred tem presnetim virusom, morda so nas zdaj le spomnili...
barjan?ek1
18. 05. 2020 12.20
-27
Večje neumnosti kot da so otroke dali v šole pa še ne. Nekako razumem maturantje ampak te od 1 do 3 razreda je pa samo uživanje. Upam da se ne bo zgodilo kaj hujšega.
barjan?ek1
18. 05. 2020 12.21
-7
bibien
18. 05. 2020 13.11
+10
94001
18. 05. 2020 13.44
+1
94001
18. 05. 2020 13.44
+2
menegane999
18. 05. 2020 15.30
+4
Zakaj maturante pa? A smo drugorazredni državljani?
BETONSKI
18. 05. 2020 12.07
-16
A niso to ZVONČKARJI hoteli ,da se vse odpre,no sedaj imate vse odprto ,pa še na delo lahko odhitite,ko tako radi delate,kaj bi radi več?
Smalcat
18. 05. 2020 12.19
+16
Da vlada odstopi. Delali smo pa že prej in še vedno.
Max Mall
18. 05. 2020 12.57
+15
betonski-napišeš kar ti paše,sam da se ujema z neumnostimi ki jih zagovarjaš-ČE STE ODPRLI,ODPRITE-ne pa da nekaj dela,nekaj ne dela,eni se družijo, drugje 1-5 m razdalje-IDIOTI FURAJO TO DRŽAVO-pa ne mi desni in levi-zanima me samo sposobni
BETONSKI
18. 05. 2020 14.42
-6
Zakaj bi odstopila,saj je bila demokratično izvoljena,kam pa pridemo da bi 5000 zvončkarjev ukazalo ,kdo mora vladati,pa saj živimo v demokraciji.
Max Mall
18. 05. 2020 15.00
+7
G.Janša je zagornik demokracije-AMPAK SAMO ČE JE ON ŠEF-zato naj odstopi
Malo_sutra
18. 05. 2020 11.37
+35
Toliko se je napihovalo preko e asistenta, 5 mailov dnevno... in pridem danes vse normalno. V enem vzgojiteljica brez maske v drugem pa jo ena ima za lepo videt na sebi pod brado. In zdaj bodi pameten. No nima veze, samo da se je vse skupaj začelo premikati proti neki normali.
Moncsa
18. 05. 2020 13.24
+9
Po mojih spominih v navodilih je pisalo, vzgojiteljice naj ne bi nosile maske, otroci tudi ne. Samo učiteljice v šoli.
Moncsa
18. 05. 2020 13.25
+12
Sicer pa hvala bogu. Bolano bi bilo tako majhne otroke psihirat s temi maskami. Marsikakšen malček bi se ustrašil in izbruhnil v jok :)
bibien
18. 05. 2020 11.23
+19
V bistvu smo se v času epidemije naučili kako se z epidemijami NE sooča. Tudi to je nekaj.
Moncsa
18. 05. 2020 13.26
+2
Škrinca
18. 05. 2020 11.23
+49
v cerkvah in gostilnah po 50 ljudi skupaj, otroci v šoli pa po 15 učencev max...........ta nesposobna vlada je totalno skrenila, zadnji čas je da se je rešimo........
BETONSKI
18. 05. 2020 11.57
-16
Dark Knight
18. 05. 2020 13.00
-9
Cerkve in večina gostiln imajo večje place kot povprečna učilnica. Zaj pa pojdi na kolo rušit vlado, pa to :)
enaleteca
18. 05. 2020 11.01
+48
Ne vem, kam po pelje, da so nekateri razredi gimnazij še vedno "zaprti", samo vem pa, da bo šlo jeseni vse narobe, ker ne bo nobenih ta pravih učnih podlag. Nekateri učenci/dijaki se dobesedno nič ne pobrigajo za šolo (spijo do 12h, se ne učijo ...), nekateri pa iščejo znanje tudi še prek interneta, tujih knjig za dodatno učenje tujih jezikov (tako naša dva počneta). Ne vem, zakaj morajo dobiti dodatek še tisti, ki so na sociali, saj niso nič oškodovani, pa tudi nič ne prispevajo k državi.