Korona

Številni starši še zdaj ne vedo, kaj bodo v času zaprtja z otroki

Trbovlje, 31. 03. 2021 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
9

Čeprav so v vladi zatrjevali, da se bodo šole in vrtci zapirali zadnji, se pouk znova seli na splet. Veliko staršev je v stiski, ker ne vedo, kam z otroki. Varstvo bo namreč tokrat organizirano le za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi, brez izjem, ki so jih v drugem valu lahko dopustili ravnatelji. Nekatera podjetja pa, tudi zaradi lažje organizacije varstva otrok zaposlenih, v času zaprtja uvajajo kolektivni dopust.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Starši ostali brez varstva za otroke
    02:42
    Iz 24UR: Starši ostali brez varstva za otroke
  • Iz SVETA: Vrtci in šole le za nujno varstvo
    03:19
    Iz SVETA: Vrtci in šole le za nujno varstvo

 

Mlada mamica iz Zasavja, ki zaradi strahu pred sankcijami delodajalca ne želi pred kamero, je danes še zadnjič pred lockdownom iz vrtca vzela svojega otroka. "Z možem ne veva, kje bo najina deklica jutri, ker delodajalci zahtevajo prisotnost na delovnem mestu, kljub priporočilu vlade," pove.

V drugem valu so njenega otroka v vrtec sprejeli brez težav. Sprašuje se, kaj se je spremenilo, da so vrata vrtca tokrat zanje zaprta. Ker delo od doma ali dopust ne prideta v poštev, se nagiba h kršitvi odlokov: "Verjetno se bova zatekla k nekemu privatnemu varstvu, drugače pač ne bo šlo."

Kam z otroki?
Kam z otroki? FOTO: Shutterstock

Prav iz Zasavja pa prihaja primer dobre prakse. V enem najhitreje rastočih podjetij v državi, trboveljskem Devesoftu, bodo staršem nasproti stopili s kolektivnim dopustom. V prvih treh mesecih leta smo delali dobro, lahko si privoščimo pavzo, začasno zaprtje podjetja pojasnjuje direktor Jure Knez. "Delavci bodo koristili dopust. Proizvodnja torej stoji, tiste nujne dejavnosti pa so seveda na delovnem mestu," pove.

Z okužbami doslej v podjetju niso imeli težav, upajo, da bo njihova zaustavitev proizvodnje dodaten kamenček v mozaiku uspešnega lockdowna.

A mlada mama te možnosti nima. "Kolikor sem se pogovarjala s kolegicami, imamo vsi podobne težave. Zaradi nenadnega zaprtja vrtcev in šol, čeprav je vlada rekla, da se bodo zapirale zadnje," pove.

In tudi Knez, ki predseduje klubu slovenskih podjetnikov, bi si želel, da vlada razširi seznam izjem za nujno varstvo. "Vlado pozivamo, da bi tistim industrijam, ki delajo, omogočili varstvo," pove. Iskanje alternativnih rešitev namreč ne koristi niti staršem niti lockdownu.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
01. 04. 2021 10.36
+1
Zato takšni ukrepi , da si folk razbija glavo kako najti varstvo za otroke in mu da mu druge "neumnosti" povezane z politiko ne bi šle po glavi
SnowmanR
01. 04. 2021 09.52
+1
Sramota kaj se dogaja, sramota
hotchilipoper
01. 04. 2021 09.25
Naj vzamejo v službo,država pa naj plača varstvo
hotchilipoper
01. 04. 2021 09.25
Carpediem32
01. 04. 2021 08.15
+1
Upokojene babice naj ne bi skrbele za vnuke, ki so še premajhni, da bi bili doma sami. Da ne bi zbolele. Jaz za svojo vnukinjo poskrbim že ves čas zapore vrtcev. Me pa zanima, ali tam, kjer ima otrok oba starša, ne more vsaj eden ostati doma? Ali se malo "šihtati"? Saj so šoloobveznih otroci doma tudi med poletnimi in vsemi drugimi počitnicami? Lahko zdaj naklepate minusov, kolikor hočete. Imam tri otroke in dva vnuka, sem vse to dala skozi. Res pa brez epi-pandemije. Se dedek je kdaj vskočil, ko je bila moja tašča še v službi. So danes res vse družine tako razseljene šli pa skregana?
ćurkl
01. 04. 2021 08.42
+4
Ti gledaš čez eno okno, pa misliš, da vidiš cel svet. Tam zunaj je še kaj drugega, kar vidiš ti skozi svoje malo "okno", dogaja se še kaj drugega, kar ti poznaš ...
Elena1811
01. 04. 2021 08.49
+2
Danes večina babic in dedekov še vedno hodi v službo, tako da ne morejo paziti vnukov. Je pa v zadnjem letu veliko staršev zarad varstva otrok ostalo brez službe in še več jih bo. Že tako težko dobiš zaposlitev, če imaš male otroke, sploh za mamice.
DianaMul
01. 04. 2021 08.02
+3
Na vsakem koraku vidimo nesposobnost staršev in kako vij valijo stran od sebe..dobesedno so jim napoti.
Škrnicl
31. 03. 2021 21.59
+2
Hja, bog ne daj, da jutri dobi vročino...kdo bo skrbel za njo...pa ko bo šla v šolo...julij, avgust...joj, joj...