Korona

Črna gora zaostruje ukrepe: omejitev gibanja na občine

Zagreb / Brasilia / Dunaj, 10. 03. 2021 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
88

V Črni gori zaostrujejo ukrepe. V krajih, kjer je 14-dnevna incidenca višja od 800 se zapirajo nakupovalni centri, stavnice in fitnesi, prav tako pa je omejeno gibanje na občine. Na Hrvaškem pa so v zadnjih 24 urah ob 7499 testiranih potrdili 962 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, aktivno število primerov tako danes na tam znaša 3981, so sporočili z državnega štaba civilne zaščite. V sosednji državi je število na novo okuženih najvišje od 12. januarja, ko so zaznali 980 novih okužb. Naša severna soseda pa bo v zvezni deželi Predarlski prihodnji ponedeljek začela poskusno sproščanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Direktor črnogorskega inštituta za javno zdravje Igor Galić je povedal, da zaradi povečanega števila okužb zapirajo nekatere dejavnosti v krajih, kjer je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev višja od 800. Tako bodo zaprti nakupovalni centri, stavnice in fitnesi v Podgorici, Budvi, Tivatu, Herceg Novem, Ulcinju, Cetinju, Nikšiću, Plužinah, Baru, Kotorju in Pljevlju. Prav tako je prepovedano gibanje izven občine prebivališča, razen za nekatere izjeme.

Novi epidemiološki ukrepi prav tako prepovedujejo delovanje gostinskih objektov na omenjenih območjih, prav tako pa se zapirajo šole in vrtci. Pouk bo potekal prek spleta na daljavo. Medtem pa mejnih prehodi s Srbijo, Kosovom, BiH in Albanijo ostajajo odprti. 

Ministrica za zdravje Jelena Borovinić Bojović je sporočila, da so povečali bolniške kapacitete na celotnem območju države. Zasedenost bolniških postelj pa je 67-odstotna.

Hrvaška: Številke za 25 odstotkov višje, kot so bile prejšnji teden

"Pred tednom dni smo imeli 747 primerov, teden pred tem 688. Številke iz tega tedna so tako za 25 odstotkov višje, kot so bile prejšnji teden," je dejal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. V hrvaških bolnišnici je 807 covidnih bolnikov, od tega jih je 82 na respiratorju. Umrle so štiri osebe. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 171,6. Cepili so že 209.067 ljudi, en odmerek je prejelo 145.006, dva pa 64.061.

Minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da je minilo že leto od izjave, da sta naslednja tedna ključna, "danes pa moramo še enkrat poudariti, da so za nas ključni naslednji tedni". V mestih, kjer so do zdaj zaznali porast okužb, te še naprej rastejo, je dejal Capak. "Ljudje se preveč družijo, zato državljane pozivam, naj se vzdržijo zbiranj in upoštevajo ukrepe. Virus je še vedno med nami, čeprav so se nekateri že cepili."

Na Hrvaškem okužbe rastejo, zato o dodatnem sproščanju ukrepov še ne razmišljajo.
Na Hrvaškem okužbe rastejo, zato o dodatnem sproščanju ukrepov še ne razmišljajo. FOTO: Dreamstime

Novinarje je zanimalo, ali nameravajo oblasti zaradi širjenja okužb s 15. marcem zaostriti ukrepe. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da bodo odločitev objavili do konca tedna, morebitne zaostritve ukrepov pa bi lahko uveljavili samo za določena območja, kjer število okužb narašča, kot je to v zadnjem času v dubrovniško-neretvanski županiji. "Osredotočili se bomo bolj na žarišča kot na uveljavitev restriktivnih ukrepov za celotno državo," je povedal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite. "Ne bomo se odpovedali svojemu načrtu in pristopu. Vse, kar delamo, delamo postopoma. Ni nenadnih potez, kar zadeva odpiranje in zapiranje, sproščanje ukrepov."

Serološka raziskava, ki so jo izvedli med drugim valom epidemije bolezni covid-19 na Hrvaškem, je pokazala, da ima protitelesa na novi koronavirus približno četrtina prebivalcev, je dejal Capak in napovedal, da bodo podrobnosti o ugotovitvah predstavili v petek.

Na Hrvaškem je trenutno 3981 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 807 covidnih bolnikov, od tega jih je 82 na ventilatorjih. Od 25. februarja lani so potrdili 248.061 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5625 bolnikov.

Na Hrvaškem so doslej uporabili 233.128 odmerkov Pfizerjevega in Moderninega cepiva in cepiva AstraZenece. Cepili so 209.067 ljudi, med njimi 64.061 z dvema odmerkoma. Pričakujejo, da bodo do konca marca dobili še nekaj več kot 743.000 odmerkov cepiva vseh treh proizvajalcev.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes potrdil, da so pripravljeni sprejeti določeno število covidnih bolnikov iz Češke in Poljske, kjer so zaradi širjenja okužb zdravstvene ustanove pod velikim pritiskom. Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek dejal, da je premierjema Češke in Slovaške, Andreju Babišu in Igorju Matoviču, izrazil pripravljenost Hrvaške, da sprejme približno deset covidnih bolnikov iz teh dveh držav.

Število okužb se je zvišalo tudi v Bosni in Hercegovini, kjer razmišljajo o zaostritvi ukrepov.

Policijska ura v Bruslju ostaja v veljavi

V administrativni enoti Bruselj so se odločili podaljšati ukrep o policijski uri do vsaj 31. marca. Ta bo tako še naprej veljala med 22. in 6. uro, saj so oblasti ocenile, da je epidemiološka situacija še vedno resna. Medtem pa v Flandriji in Valoniji ukrep o omejitvi gibanja velja od polnoči do 5. ure zjutraj. 

Poleg policijske ure so v Bruslju uvedli obvezno nošenje obraznih pokrival v vseh javnih prostorih in prepoved pitja alkohola v javnosti po 20. uri. Razmere bodo ponovno ovrednotene 26. marca in usklajene s tistim, kar je bilo odločeno na zvezni ravni do 1. aprila.

Na Poljskem največ okužb od lanskega novembra v enem dnevu

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili 17.260 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od lanskega novembra, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Zaradi naraščanja števila okužb oblasti v Varšavi ne izključujejo možnosti nadaljnjega zaostrovanja epidemioloških ukrepov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Poljskem je v zadnjem dnevu umrlo 398 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej od začetka pandemije skoraj 46.000. Število aktivnih primerov, ki se je v večjem delu januarja in februarja gibalo pri približno 200.000, se je povečalo na več kot 270.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 18.400 covidnih bolnikov, več kot 1900 jih je priključenih na ventilatorje. 

Na Poljskem so v zadnjem tednu pospešili cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu, in sicer dnevno cepijo 85.000 ljudi. Doslej so uporabili več kot štiri milijone odmerkov cepiva, več kot 1,4 milijona ljudi pa je že prejelo dva odmerka.

Oblasti naraščanje števila okužb pripisujejo predvsem širjenju britanske različice novega koronavirusa in "večji sproščenosti" Poljakov glede spoštovanja epidemioloških ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.Poljska je lani ob začetku pandemije sprejela stroge ukrepe in v prvem valu ni bila huje prizadeta, v drugem valu pa je zabeležila visoko rast okužb. Po strogih omejitvenih ukrepih je vlada februarja te ublažila, med drugim je odprla nakupovalna središča, muzeje, hotele in gledališča. Vendar pa je ukrepe zaradi vnovičnega naraščanja okužb v zadnjih nekaj tednih v dveh regijah na severu države znova zaostrila.

Število novih okužb v Braziliji vztrajno raste, bolnišnice so na robu zloma

Zdravstveni sistemi so v vseh večjih brazilskih mestih že blizu zloma. Z zdravstvenega inštituta Fiocruz iz Ria de Janeira so sporočili, da je v večini zveznih državah zaradi covidnih bolnikov zasedenih več kot 80 odstotkov postelj na intenzivnih oddelkih. 

V torek so v Braziliji zaznali 1972 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ v enem dnevu. V Braziliji so od začetka pandemije zabeležili več kot 266.000 smrti in 11 milijonov okužb z novim koronavirusom. Država se tako uvršča na drugo mesto po številu smrtnih primerov, takoj za ZDA, in na tretje po številu potrjenih okužb.

Po navedbah Fiocruza so v 15 zveznih državah oddelki intenzivne nege več kot 90-odstotno zasedeni, vključno z Riom de Janeirom, Brasilio in Sao Paulom. Dve mesti, Porto Alegre in Campo Grande, sta zmogljivosti celo presegli.

Bolnišnice ponekod v Brazliji že presegajo svoje kapacitete.
Bolnišnice ponekod v Brazliji že presegajo svoje kapacitete. FOTO: AP

Inštitut je v svojem sporočilu še opozoril, da številke kažejo na "preobremenitev in celo propad zdravstvenih sistemov". "Boj proti covidu-19 je bil izgubljen že leta 2020 in možnosti, da bi to tragično zgodbo v prvi polovici leta 2021 obrnili na bolje, so zelo majhne," je dejal epidemiolog Jesem Orellana

"Največ, kar lahko naredimo, je to, da upamo na čudež po množičnem cepljenju ali na korenite spremembe pri soočanju z epidemijo."

Še prejšnji teden so strokovnjaki za časnik Valor Economic dejali, da bo število smrtnih primerov na dan v Braziliji kmalu preseglo 2000. Opozorili so, da bi se temu lahko izognili le, če bi zvezna vlada prevzela nacionalno koordinacijo boja proti koronavirusu in predpisala zaprtje države, obvezno nošenje mask in množično cepljenje.

Do zdaj je prvi odmerek cepiva prejelo več kot osem milijonov ljudi, kar predstavlja več kot štiri odstotke prebivalstva.

Zaradi brazilskega seva novega koronavirusa se je število okužb povečalo za 38 odstotkov.
Zaradi brazilskega seva novega koronavirusa se je število okužb povečalo za 38 odstotkov. FOTO: Dreamstime

Po poročanju tamkajšnjih medijev so v torek v državi potrdili več kot 70.000 novih primerov okužb, kar je 38 odstotkov več kot prejšnji teden. Porast so pripisali tudi širjenju nove, bolj nalezljive brazilske različice virusa, za katero domnevajo, da izvira iz amazonskega mesta Manaus.

Kljub temu pa je predsednik Jair Bolsonaro še naprej javno zmanjševal težo grožnje virusa. Na začetku tega tedna je prebivalcem dejal, naj "prenehajo jamrati". "Kako dolgo boste še naprej jokali paradi tega? Koliko časa boste še ostajali doma in se zapirali? Ponavljam, obžalujemo smrti, vendar moramo najti rešitev."

Nekateri guvernerji zveznih držav so sprejeli številne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, čemur pa je Bolsonaro nasprotoval, češ da bo gospodarska škoda hujša od učinkov samega virusa.

V Avstriji poskusno sproščanje ukrepov v Predarlskem

Glavar Predarlskega Markus Wallner je v torek zvečer napovedal, da bodo od ponedeljka ob določenih pogojih odprli gostinstvo, dovoljene bodo prireditve ter mladinski šport. V zvezni državi na zahodu Avstrije je sedemdnevna incidenca okužb 73, kar je bistveno manj od tiste za vso državo, ki je 184.

"S tega izhodišča lahko dobro utemeljimo sprejetje odgovornih, postopnih ukrepov," je po pogajanjih z avstrijsko vlado na Dunaju dejal Wallner. Ob tem je izpostavil, da je izjemno pomembno odgovorno ravnanje posameznikov.

V Predarlskem bodo lahko v gostinstvu od ponedeljka sprejemali goste tako v notranjosti kot na zunanjih površinah. Dovoljene bodo prireditve s polovično zasedenostjo kapacitet, a je število obiskovalcev omejeno na sto. Za otroke in mladino bodo dovoljena druženja v manjših skupinah ter športni treningi brez tesnih stikov.

Od začetka epidemije v Avstriji je umrlo 8776 covidnih bolnikov. Prav pred skoraj letom dni, 12. marca lani, je v eni od dunajskih bolnišnic umrl prvi covidni bolnik v Avstriji, 69-letni moški. 

Da bi preprečili širjenje okužb z virusom SARS-CoV-2, bo treba pred vstopom pokazati negativni test na okužbo, ki ne bo starejši od 48 ur, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo, nositi zaščitne maske. Obvezna bo tudi registracija obiskovalcev. Še naprej na Predarlskem ostaja v veljavi policijska ura od 20. ure, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V preostali Avstriji bodo restavracije in kulturne ustanove še naprej zaprte, prav tako bodo še naprej prepovedana mladinska srečanja. Po napovedih naj bi avstrijska vlada prihodnji teden govorila o morebitnem novem sproščanju protikoronskih ukrepov, a ti načrti zaradi naraščanja novih okužb že visijo na nitki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah opravili približno 280.000 testov ter okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2528 osebah. Število novih okužb je tako stabilno, a še vedno zelo visoko. Hkrati je v zadnjih 24 urah umrlo 19 covidnih bolnikov, se je pa bistveno zmanjšalo njihovo število na intenzivni negi. V primerjavi z dnevom prej za 23, na spletni strani poroča avstrijski Krone Zeitung. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski
11. 03. 2021 10.49
komaj čakam Dalmacijo
Girobakin
11. 03. 2021 08.08
-1
Malo manj komentarjev o hrckih bi blo tudi ok
svetskicovek3
10. 03. 2021 17.30
-1
toliko lazi🤦‍♂️
morfo
10. 03. 2021 17.04
-1
Kockasti sev. 😂😂😂
Gsmm
10. 03. 2021 16.58
-1
Teden pred veliko nočjo bo covid odšel na pomladanski počitek. Cro se bo odprla, Kaco bo odšel čistit bazen... Hrvatom zmanjkuje €€€ iz lanske sezone.
toti mišek
10. 03. 2021 16.10
-6
To je spin!!! Na hrvaškem in v bosni ni covida!!
borec91
10. 03. 2021 16.38
+5
theSTRUČKO
10. 03. 2021 15.50
+2
Levicarjikmeee
10. 03. 2021 15.24
-8
Kaj nas briga o Balkanu, POROČAJTE o AVSTRIJI, ITALIJI...
Kolani
10. 03. 2021 15.25
+3
Žac
10. 03. 2021 15.27
+4
A ti kao zahodna Evropa? Evropejec?😂😂😂😂
Kolani
10. 03. 2021 15.16
+4
Ali smo dali Bosni cepiva? Počakajmo zdaj, da vidimo, če se jim bo okuženost povečala?
Kolani
10. 03. 2021 15.14
+2
Mogoče se samo tako zdi ampak, bolj kot cepijo, več je okuženih.
JApajaDAja
10. 03. 2021 15.14
+5
do velike noči bosta samo še 2 v slavoniji, do prvega maja pa še teh dveh ne !
džonborno
10. 03. 2021 14.56
+5
Hrvatje imajo za sezono že izdelan slogan "sigurna destinacija" pa še ne vedo, ali jih bo okuženih 100 ali vsi!
btbslo
10. 03. 2021 14.46
+3
Saj bo boljse . Za veliko noc pa spet ful slovencev na jug
patriot08
10. 03. 2021 15.30
+0
Žac
10. 03. 2021 15.49
-1
Ja,v Sloveniji ful dobre place da si lahko privoscijo neprimicnine. 😂😂😂😂 bogata drzava,ni kaj.
Levicarjikmeee
10. 03. 2021 15.56
+2
podalpski
11. 03. 2021 10.50
ja klinc ampak dom ma cca 200 000 slovenacev nepremičnine tisti, ki v slo ne prikažejo davka
podalpski
10. 03. 2021 14.45
+3
Hrvaška čaka 200000 slovenskih državljanov z svojimi nepremičninami na Hrvaškem jadranu
zani10
10. 03. 2021 14.45
+2
Hitro vse zapreti 😂
indal
10. 03. 2021 14.39
+3
naveza
10. 03. 2021 14.38
+0
Prav je da mi sosednji prijatekjski državi pomagamo z obiskom in jim pomagamo rešiti turizem. Mi smo z vami.
patriot08
10. 03. 2021 14.37
+8
Kako imajo v bolnišnicah skoraj enkrat več ljudi kot pri nas ampak okuženih pa manj
Pati--
10. 03. 2021 14.36
+0
Glede na to kako se dijaki in študenti med malico izven šole zbirajo v skupine popolnoma nezaščiteni bo v Slov. vsak čas drastični porast okužb. Očitno dijakom le ni všeč, da so spet v šolah, če bi jim bilo bi se obnašali situaciji primerno. Potem bodo pa zopet javno protestirali zaradi učenja na daljavo, saj komaj verjamem kako nespametni so.
Hitri Jezek
10. 03. 2021 14.44
-1
juhej77
10. 03. 2021 15.15
Prinašalec
10. 03. 2021 14.32
+4
Kje ste sedaj tisti ki ste govorili da v Hrvatski in Bih ni Corone. kaj sedaj. je jih pa okuženih veliko več kot kažejo podatki.