Korona

Francija uvaja izredne razmere: policijska ura za Pariz in večja mesta

Zagreb / Berlin / Amsterdam / Varšava / Bruselj / Moskva, 14. 10. 2020 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, Anja Kralj
Komentarji
53

Po Evropi beležijo visoko število potrjenih okužb. V Franciji so spet uvedli izredne razmere, v Nemčiji so prvič od aprila potrdili več kot 5000 dnevnih primerov, na Poljskem so jih zabeležili 6000 v Belgiji pa več kot 7000. Število okužb je naraslo tudi v Avstriji, Švici, na Nizozemskem in v Rusiji, kjer so potrdili največ primerov od začetka epidemije. Skupno število umrlih je preseglo milijon.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evropa v primežu okužb
    02:37
    Iz 24UR: Evropa v primežu okužb
  • Iz SVETA: Ali Evropa drvi v zaprtje?
    02:59
    Iz SVETA: Ali Evropa drvi v zaprtje?

Francoska vlada je danes sporočila, da ponovno uvaja izredne zdravstvene razmere zaradi pandemije covida-19. Na vladi so že napovedali, da nameravajo sprejeti primerne ukrepe glede na grožnjo zdravju. Izredne razmere namreč omogočajo vladi, da sprejme strožje ukrepe za boj proti pandemiji covida-19. 

V Franciji policijska ura od 21. do 6. ure

 Francoski predsednik Emmanuel Macron je tako danes v televizijskem nagovoru že napovedal policijsko uro za Pariz in več drugih večjih francoskih mest.

Sporočil je, da bo od sobote za Pariz, Marseille in sedem drugih bolj ogroženih mest od 21. do 6. ure veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov. Ukrep bo v veljavi predvidoma štiri tedne, nato pa bodo prosili parlament za podaljšanje do 1. decembra.

"Moramo ukrepati. Moramo pritisniti na zavoro glede širjenja virusa," je poudaril francoski predsednik. Prepričan je, da zadeve še niso ušle izpod nadzora, čeprav so razmere zaskrbljujoče.

Koronavirus v Franciji
Koronavirus v Franciji FOTO: AP

V Franciji podobno kot drugod beležijo strm porast okužb z novim koronavirusom. Skoraj 13.000 so jih potrdili v torek, v nedeljo več kot 16.000, v soboto pa so v državi s 67 milijoni prebivalcev potrdili rekordnih skoraj 27.000 novih okužb z novim koronavirusom . V Franciji se je doslej skupno okužilo več kot 775.000 ljudi, 32.730 jih je zaradi covida-19 umrlo.

V Italiji največji porast okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 7332 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki italijanskih oblasti. Umrlo je še 43 bolnikov s covidom-19.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili več kot 152.000 testiranj na novi koronavirus in potrdili 7332 novih okužb. Prejšnji dnevni rekord, ki so ga zabeležili 21. marca, je znašal 6557 okužb. Takrat so opravili zgolj okoli 26.000 testiranj. Skupaj se je v Italiji doslej z novim koronavirusom okužilo 372.799 ljudi.

Aktivno okuženih je trenutno v državi z okoli 60,4 milijona prebivalcev 92.445 ljudi. Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah je naraslo na 5470. Od tega jih je 539 na intenzivni negi, kar je 25 več kot v torek, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

V zadnjem dnevu je umrlo še 43 bolnikov s covidom-19, kar je dva več kot dan pred tem. Skupaj je novi koronavirus v Italiji zahteval 36.289 življenj.

Ob naraščajočem številu novih okužb so nekateri italijanski virologi pozvali k drastičnim ukrepom za zajezitev virusa. "Preprečiti moramo, da bi z današnjih 5000 primerov na dan število naraslo na 10.000 ali 12.000," je poudaril strokovnjak z univerze v Padovi Andrea Crisanti. Treba je zmanjšati stike med ljudmi, je dejal.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Na Hrvaškem 784 primerov

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 748 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje število dnevnih okužb do zdaj. Prejšnje najvišje število dnevnih okužb so imeli 8. oktobra, ko so potrdili 542 primerov. Število trenutno aktivnih primerov je 3210, 441 ljudi je hospitaliziranih, od tega jih je 27 na respiratorju. Štiri osebe so umrle. 

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da so visoko številke na novo okuženih predvsem posledica lokalnega prenosa okužb, ko ne obstajajo posebna žarišča.

Največ dnevnih okužb do zdaj so imeli tudi v Zagrebu, in sicer 211. V Splitsko-dalmatinski županiji je bilo 128 novih okužb. Iz Primorsko-goranske županije so poročali o 22 novih primerih, iz Istrske pa o petih novih okužbah.

Od 25. februarja letos, ko je bil na Hrvaškem zaznan prvi primer okužbe, so skupaj potrdili 21.741 okužb, od tega je 334 oseb umrlo. Skupno je ozdravelo 18.197 ljudi, od tega 308 v zadnjih 24 urah. Trenutno je v samoizolaciji 16.598 ljudi, poroča Index.hr.

Do danes je bilo skupno testiranih 372.683 ljudi, od tega 6448 v zadnjih 24 urah.

Na Hrvaškem ostrejši ukrepi za obratovanje gostinskih lokalov

Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste pri vstopu in izstopu iz lokala ali pa premikanju od mize, na primer ob uporabi toaletnih prostorov. Za mizo mask ni treba uporabljati. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci.

Določili so najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca, kar pomeni, da bodo lokali v velikosti 100 kvadratnih metrov lahko sprejeli največ 25 gostov. Najmanjša razdalja med mizami je tri metre, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa meter in pol. Ukrepi veljajo tudi za terase, ker epidemiologi predvidevajo, da se bodo gostje v hladnejših dnevih zbirali okrog grelnikov.

Delovanje lokalov v času koronavirusa
Delovanje lokalov v času koronavirusa FOTO: Shutterstock

Če v gostinskih lokalih organizirajo družabne dogodke, na katerih pričakujejo več kot 50 gostov, bo treba pridobiti dovoljenje lokalnega štaba civilne zaščite. Organizator dogodka mora zagotoviti tudi t. i. covid redarje, ki bodo opazovali, ali vsi udeleženci spoštujejo epidemiološke ukrepe.

Lastniki lokalov niso zadovoljni z novimi ukrepi, ker ocenjujejo, da bo le redkim gostincem uspelo poslovati pozitivno. Predvidevajo, da bo sledilo zapiranje številnih lokalov, če država ne bo zagotovila določenih nadomestil ali olajšav za njihovo poslovanje.

V Moskvi znova pouk na daljavo.
V Moskvi znova pouk na daljavo. FOTO: Shutterstock

Avstrija in Švica zabeležili visok porast novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji in Švici so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. V Avstriji imajo 1346 novih primerov, v Švici in Lihtenštajnu pa 2823.

V Švici, ki zbira podatke tudi za sosednjo kneževino, so potrdili skoraj za enkrat več okužb kot dan prej. V Švici je bil v prvem valu vrhunec pandemije v drugi polovici marca, ko so potrdili skoraj 1500 okužb v enem dnevu.

V Avstriji so ob 1346 novih okužbah potrdili še enajst smrtnih žrtev covida-19, skupno jih je umrlo 872. V bolnišnicah je na zdravljenju 654 bolnikov, kar je 43 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 112 ljudi. 

V BiH največje število okužb doslej

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 476 novih okužb z novim koronavirusom. V enakem časovnem obdobju so potrdili še 11 smrti povezanih s covidom-19. Od torka so opravili nekoliko manj kot 2500 testiranj. Okužbo so potrdili pri 335 osebah iz Federacije BiH in 141 iz Republike srbske. Največja žarišča ostajajo urbana središča, v Sarajevu so tako potrdili 81 novih primerov, 72 pa v Banjaluki. V BiH imajo trenutno na 100.000 prebivalcev 188,5 aktivnih okužb.

V Kataloniji zaradi covida-19 zapirajo bare in restavracije

V Kataloniji bodo od petka za dva tedna zaprti bari in restavracije, da bi upočasnili naraščanje okužb z novim koronavirusom, je danes sporočila tamkajšnja regionalna vlada. Napovedala je tudi nekatere druge omejitve. V združenju barcelonskih gostincev so bili kritični do zaprtja barov in restavracij.

Bari in restavracije bodo morali zapreti svoje notranje in zunanje prostore. Bodo pa lahko prodajali hrano za s seboj in jo dostavljali na dom. Trgovine bodo lahko medtem 30-odstotno zasedene, na polovico pa bodo omejili udeležbo na verskih obredih, kulturnih dogodkih in v športnih objektih. To so najstrožji ukrepi po koncu prvega vala okužb v regiji.

Španija je tudi v drugem valu med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji covida-19, zaradi česar v več regijah uvajajo dodatne ukrepe za zajezitev virusa. Najhuje je v Madridu, kjer so v zadnjih 14 dneh zabeležili 490 primerov na 100.000 prebivalcev. V Kataloniji to število znaša 263, kar je podobno kot v drugih delih države.

V Nemčiji največ novih okužb od aprila

Po podatkih inštituta Roberta Kocha so v preteklem dnevu v Nemčiji potrdili 5132 novih okužb, kar je več kot 1000 kot dan prej, ko so jih potrdili 4122. V Nemčiji so od začetka pandemije potrdili skupno 334.585 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 9677 ljudi. V preteklem dnevu je bolezni, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, podleglo še 43 bolnikov.

Pred tednom dni so pristojne službe potrdile 2828 novih okužb. Številke so zdaj na enaki ravni kot sredi aprila, so pa nižje kot na vrhuncu pandemije konec marca in na začetku aprila, ko so v Nemčiji potrdili po več kot 6000 okužb na dan.

Zdaj sicer opravijo bistveno več testov kot spomladi, kar pomeni, da odkrijejo več okužb. V preteklih dneh se je precej povečalo število bolnikov na intenzivni negi, a je še vedno razmeroma majhno. V torek jih je bilo okoli 620, pred tednom dni pa 450.

V Belgiji že več kot 7000 okužb s koronavirusom v enem dnevu

V Belgiji glede na zadnje podatke skokovito narašča število novih okužb z novim koronavirusom. Država je mejo 7000 okužb v enem samem dnevu presegla minuli petek. Tudi v sredo so skupnemu številu doslej okuženih dodali še 7360 primerov, a to vključuje tudi okužbe, potrjene minuli konec tedna.

Z novimi primeri se je močno okrepilo povprečno število dnevno potrjenih okužb, ki je v tednu med 4. in 10. oktobrom znašalo 5057. Gre za 93-odstotno povišanje v primerjavi s predhodnim sedemdnevnim obdobjem, izhaja iz podatkov belgijskega inštituta za javno zdravje Sciensano. Naraščanje primerov je opazno v vseh delih države, zlasti v valonskih pokrajinah, naj bi se pa nekoliko upočasnilo v Bruslju. Delež pozitivnih testov znaša 11,7 odstotka.

V minulem tednu dni so v povprečju v bolnišnično obravnavo dnevno sprejeli 152 ljudi. V torek so poročali o že prek 200 na novo hospitaliziranih. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 1621 obolelih s covidom-19, od tega 281 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah je poleg tega v povezavi s koronavirusom umrlo 33 ljudi, kar je glede na zadnje mesece izjemno visoka številka. Od začetka epidemije je v državi zaradi covida-19 umrlo skupno 10.244 ljudi.

Testiranje za covid
Testiranje za covid FOTO: Shutterstock

V Belgiji so spričo naraščanja okužb že zaostrili ukrepe, ki so pogosto vezani na določeno območje. Od srede dalje so denimo v Flandriji prepovedani športi v notranjih prostorih, pri katerih ni mogoče ohranjati razdalje, s četrtkom pa bo Valonija prepovedala vse notranje športe, razen za otroke, mlajše od 12 let.

Obvezno zaprtje barov ob 23. uri, ki je doslej veljalo v Bruslju, so belgijske oblasti nedavno razširile na vso državo, v prestolnici pa so jih za mesec dni celo zaprli. Kot je v torek napovedal belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke, bi lahko nove omejitve na nacionalni ravni naznanili v petek.

Na Poljskem prvič več kot 6000 novih okužb s koronavirusom

Na Poljskem je število novih okužb z novim koronavirusom prvič preseglo 6000. V zadnjih 24 urah so potrdili 6526 primerov, od tega največji del, skoraj 1200, na širšem območju Varšave. Zaradi covida-19 je v državi umrlo še 116 ljudi, kar je prav tako največ doslej v enem dnevu.

V državi s približno 38 milijoni prebivalcev so doslej okužbo potrdil pri več kot 140.000 ljudeh, umrlo jih je 3217. V bolnišnicah je trenutno nekaj več kot 6000 obolelih s covidom-19.

Poljska zaradi vnovičnega naraščanja števila okužb od avgusta postopoma uvaja ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od sobote je po vsej državi obvezno nošenje mask na javnih mestih - tudi na prostem. Praznovanj se lahko udeleži največ 75 ljudi. Na t. i. rdečih območjih so omejitve še strožje, med drugim se morajo bari in restavracije zapirati ob 22. uri.

V državi, kjer so še minuli konec tedna prvič presegli dnevno število več kot 5000 novih okužb, sedaj razmišljajo, da bi rdeča območja še razširili, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

Na Nizozemskem zaradi širjenja novega koronavirusa začasno zaprli nujno pomoč v bolnišnicah

Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali že začasno zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah, je danes v parlamentu v Haagu sporočil vodja mreže za akutno medicinsko pomoč Ernst Kuipers.

Ker so bile vse postelje zasedene in je bilo na voljo premalo osebja, so morali oddelke za nujno pomoč za več ur zapreti, bolnike pa z reševalnimi vozili prepeljati v druge bolnišnice ali celo v druga mesta.

Število obolelih s koronavirusno boleznijo 19 v nizozemskih bolnišnicah hitro narašča. Nizozemska vlada je zato poostrila ukrepe za zajezitev širjenja pandemije ter uvedla delno karanteno.

V bolnišnicah ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom pričakujejo, da bodo do novembra morali v najboljšem primeru odpovedati 40 odstotkov običajne oskrbe. Če ukrepi, ki jih je sprejela vlada, ne bodo delovali, v najslabšem primeru pričakujejo 75-odstotno krčenje običajnih dejavnosti. "V tem primeru bo poleg oskrbe bolnikov s covidom-19 na voljo le še nujna medicinska pomoč," je opozoril Kuipers.

Dodal je, da je stanje v nizozemskih bolnišnicah precej slabše kot ob prvem valu spomladi. V bolnišnicah so morali odpovedati že več sto operacij.

Nizozemska ima trenutno eno najvišjih stopenj okuženosti glede na število prebivalcev na svetu. V prejšnjem tednu so potrdili skoraj 44.000 novih okužb, kar je 60 odstotkov več kot v tednu prej in 252 na 100.000 prebivalcev.

Nizozemski premier Mark Rutte je v torek napovedal vrsto dodatnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo restavracije in bari zaprti po 22. uri, med 20. in 7. uro bo prepovedana prodaja alkohola in mehkih drog, prav tako je v tem času prepovedano nošenje in uživanje alkohola in mehkih drog.  

Vse nenujne maloprodajne trgovine se bodo morale zapreti do 20. ure, maske pa bo treba nositi tako v notranjih kot tudi zunanjih prostorih. 

V Kitajskem mestu Qingdao v treh dneh testirali 7,5 milijona ljudi

V kitajskem pristaniškem mestu Qingdao so v minulih treh dneh na novi koronavirus testirali 7,5 milijona ljudi, potem ko so v mestu zaznali manjši izbruh koronavirusne bolezni 19. Oblasti so se za obsežno testiranje odločile, potem ko so v minuli konec tedna potrdili nekaj deset okužb z novim koronavirusom, povezanih s tamkajšnjo bolnišnico. V petih dneh nameravajo testirati celotno mesto z devetimi milijoni prebivalcev.

V prvih treh dneh so testirali 7,5 milijona ljudi. Pri tem so uporabili metodo združevanja vzorcev - zbirali so posamezne vzorce posameznikov, nato pa analizirali deset testov hkrati. Do davi so dobili rezultate več kot štirih milijonov testov in za zdaj niso odkrili novih primerov okužbe.

Metodo združevanja vzorcev so uporabili tudi v mestu Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil. Tam so ob novem primeru okužbe maja v desetih dneh testirali devet milijonov ljudi. Nazadnje so na Kitajskem obširno testiranje izvedli junija, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico.

Kitajska, kjer se je pandemija covida-19 začela, se je po strogih karantenskih ukrepih spet postavila na noge. Uspelo se jim je izogniti tudi večjim izbruhom, za kar gre zasluga predvsem hitrim karantenskim ukrepom in obširnemu testiranju.

V Rusiji rekordno število okužb; v Moskvi znova pouk na daljavo

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 14.231 okužb, kar je največ od začetka epidemije. Zaradi vse več primerov okužbe se bodo morali starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka znova šolati na daljavo. Gre za šolarje in dijake od 11. do 17. leta starosti, medtem ko se bodo mlajši v ponedeljek po jesenskih počitnicah vrnili v šolske klopi. Ureditev je sprva predvidena za dva tedna.

Doslej se je skupno v Rusiji okužilo več kot 1,3 milijona ljudi, 23.205 jih je umrlo. Posebej veliko je okužb prav v Moskvi. Oblasti v prestolnici že več dni okrepljeno nadzirajo, če ljudje na javnem prevozu, v nakupovalnih središčih in supermarketih nosijo zaščito za predel ust in nosu. V primeru kršitev izrekajo denarne kazni.

Število okuženih po svetu preseglo 38 milijonov

Po podatkih Univerze Johns Hopkins smo do torka po svetu potrdili najmanj 38.006.121 primerov okužb z novim koronavirusom. Število smrtnih žrtev po vsem svetu znaša 1.083.875.

O največ okužbah in tudi smrtnih primerih poročajo iz ZDA. V državi so potrdili že najmanj 7.850.829 primerov okužb in 215.775 smrtnih primerov.  

ZDA, Indija in Brazilija skupaj predstavljajo več kot polovico vseh  primerov okužb po svetu. 

Španija, Anglija in Wales z najvišjo ravnjo presežnih smrti prvega vala pandemije

Španija, Anglija in Wales so v prvem valu pandemije novega koronavirusa zabeležile najvišje ravni presežnih smrti, ugotavlja v reviji Nature Medicine danes objavljena raziskava londonskega Imperial Collegea, ki je zajela 19 evropskih držav ter Avstralijo in Novo Zelandijo.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli obdobje med sredino februarja in majem letos, ko so v preučevanih državah našteli 206.000 več smrti, kot bi jih bilo pričakovati glede na povprečje preteklih let.

Le 167.148 od teh je bilo uradno pripisanih covidu-19. Številne od preostalih približno 40.000 naj bi bile prav tako posledica novega koronavirusa, a niso zavedene kot take, saj zlasti v začetku pandemije številne države niso sistematično testirale obolelih.

Preostale bi bile lahko posledica preobremenjenega zdravstvenega sistema, kar je imelo včasih za posledico zamujeno zdravljenje raka in pomanjkljiv dostop do nujne medicinske pomoči po srčnem napadu ali nesreči.

Raven presežnih smrti v 15-tedenskem obdobju se med zajetimi državami močno razlikuje, v povprečju pa je šlo za 18-odstotno povišanje glede na pričakovane številke.

Najvišja je bila presežna raven v Španiji, Angliji in Walesu, kjer so na 100.000 prebivalcev našteli 100 "dodatnih" smrti oz. med 37 in 38 odstotki več od pričakovanih številk. Sledijo jim Italija, Škotska in Belgija.

Španija, Anglija in Wales ter Italija so poleg tega skupaj zabeležile kar tri četrtine vseh presežnih smrti, še ugotavlja raziskava.

Po drugi strani v veliko državah ni bilo zaznati bistvenega odstopanja od običajnih ravni. V to skupino so uvrščajo Bolgarija, Nova Zelandija, Slovaška, Avstralija, Češka, Madžarska, Poljska, Norveška, Danska in Finska. Preostale zajete države - Avstrija, Švica, Portugalska, Francija, Nizozemska in Švedska - se uvrščajo nekje v sredino.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zorx
20. 10. 2020 20.45
Spet so ga policaji najbl. Mi doma lepo na toplem oni pa delajo policijske nadure.
tornadotex
15. 10. 2020 09.28
+5
Pri nas bo povsem isti scenarij,čez teden ne bo padca okuženih in ko jih bo 1000 na dan,bo vsesplošna karantena... ni druge, v tujini so to že spoznali ,.e pri nas levaki še sedaj ne verjamejo,da virus je ...
juresmax1
15. 10. 2020 10.14
+1
Mi smo zelo visoko na petem mestu, če preračunamo ostale države na naše število prebivalcev (Slovenija 2,8 milijona) imajo proti našim 707 okužbam v zadnjem dnevu Češka 1618, Belgija 1278, Francija 846, Nizozemska 760, za nami pa Švica 689, Združeno kraljestvo 621, Poljska 403, Hrvaška 387, Avstrija 319 Italija 254. V združenem kraljestvu (UK) imajo zasedenih že 95% bolniških kapacitet in danes objavljajo, da bodo morali zapreti vse bolnišnične dejavnost razen urgence, če ne bodo hitro uspeli zaustaviti epidemije. Vsa Evropa je v ku...
lotmerzanec
15. 10. 2020 08.37
+4
Levaki ali še vedno hočete na "francoski vlak"?? Sedaj imate možnost tudi za policijsko uro in še kaj!!
Nimasmisla
14. 10. 2020 20.19
-1
Večino okužb je bilo vrnjenih v eu iz hrvaške ki se jim je šlo samo za denar
nikhrast
14. 10. 2020 20.52
-5
Govori se da podcenjujejo nevarnost tega virusa, gre se jim da bi čim prej ukiniki te ukrepe.
setisfekšn
14. 10. 2020 19.00
-3
Se povejte kdo nadzira tiste ki v labo. delajo teste-nihče in lahko napišejo kar hočejo!
setisfekšn
14. 10. 2020 18.57
-2
Zanimivo da se kr neankrat po vaem svetu zvišuje mislm dejte no!pa sem ze od mnogih slišal da jih veliko čaka na test pol pa obupajo in gredo domov in dobijo pozitiven test kljub temu da niso bili testirani
RamzesII
14. 10. 2020 21.56
+1
Podatke pa so dali, vnaprej ali kako ... to je noro.
DKR
15. 10. 2020 08.18
+2
juresmax1
15. 10. 2020 10.21
+1
Daj ne bluzi, če jim niso vzeli vzorca tudi njihovih podatkov nimajo. Podatke vzamejo šele tik preden te testirajo, pa tudi če bi jih prej, če v laboratorij ne pride vzorec (epruveta z palčko) in jo ne obdelajo v testirnih napravah nimajo kaj sporočati. Če si že od mnogih slišal so te pač mnogi nateg....
vrtnar01
14. 10. 2020 17.43
+3
pa človek res ne more verjeti, spet so rvati pred nami 😱
spiderx2020
14. 10. 2020 13.06
+2
janša menda tudi ponoči z masko spi, ker sovražnik nikoli ne spi, revčka so prepričali, da imamo opravka z grozljivo smrtonosnim virusom, ki bo pobil najmanj polovico slovencev :)
borec91
14. 10. 2020 12.45
+7
edino kar je res je to da ce vec testiras z temi laznivimi testi je da je potrjenihvec ce pa bi prenehali pa skor nebi vedeli za ta virus ker tudi lani takega casa infekciska ni bla prazna ampak polna v bolnice pa vozijo iz domov ostarelih lani so pa pac umrli kot ze od negdaj
spiderx2020
14. 10. 2020 13.13
+6
če prodajaš teste, ki so neuporabni, je to goljufija in prevara, ta vlada bo šla v zgodovino kot vlada globalističnih kriminalcev in prevarantov, januarja nas bodo pa posiljevali s cepivi, tej nočni mori bo treba napraviti konec, ker n_orci so se strgali z verige
Tobleron
14. 10. 2020 18.29
-3
tornadotex
15. 10. 2020 09.32
+1
Testi so povsem vredu le kdor ne verjame vanje ima precej sprano glavo....za vaju je zemlja kot tudi pamet, vedno ploščata...
juresmax1
15. 10. 2020 10.25
+1
Predvsem tisti, ki so po bolnišnicah in umrli sploh nebi vedli da so zboleli in bi si s tem rešili zdravje, hudiča kje se skrivaš, da te še niso povabili v kako strokovno skupino ekspertov za nalezljive bolezni.
Uporabnik1921539
14. 10. 2020 12.41
+0
No,kje ste zdaj vsi pametni od poletja??Pol manj imajo okuzenih,kot mi,ker jih je vec,kot 2xvec.Morda bodo pa oni zdaj vrnili in zaprli mejo.
spiderx2020
14. 10. 2020 13.16
+2
ne bodo, hrvati nimajo takšnih n_orcev na oblasti, kot mi
zibertmi
14. 10. 2020 18.33
-1
normalno da jih imajo manj saj so se raznosili po evropi.jelko jih je mogoče v bazen zaprl
Karantanija
14. 10. 2020 12.28
+5
Še vedno bolje kot pri nas, glede na število prebivalstva.
rockon
14. 10. 2020 11.47
+6
Haha, zdej bojo oni našo mejo zaprli
dobrdan
14. 10. 2020 11.30
-1
TheGreatRusia
14. 10. 2020 11.21
-7
DA NISO KNINSKI SRBI KRIVI? VPRAŠAM
Rudar
14. 10. 2020 11.26
+3
Pritisni tipko na kateri je narisana puščica. Nahaja se nad tipko Ctrl.
Žac
14. 10. 2020 12.09
-1
bik123
14. 10. 2020 11.17
+0
kaco ima razlog..zrce in zakuske!!!
Diabloss
14. 10. 2020 11.05
+18
To je tako kot če bi jih pri nas imeli 374
bobert
14. 10. 2020 11.04
-5
malo matematike po BG....3000 TESTOV x130€ = 390.000€ x 30= 11.700.000€ na mesec za testiranje!!!!!...za ta denar lahko zgradimo 3 domove za upokojence NA MESEC!!!!!!
Ivan Pejkovic
14. 10. 2020 11.12
+14
test ne stane toliko. toliko stane zate pa zame ce se testiramo
WhatDoYouCare
14. 10. 2020 11.31
+8
Samoplačniški test je 93€. Test, ki se ga izvede na zahtevo zdravnika stane bistveno manj. Mal možgane vklopi, sej bo. dve možganske celice pa boš dojel da so testi sicer 10€ za zdravstvene ustanove in 93€ za v komercialne namene.
borec91
14. 10. 2020 12.47
+1
tud zavarovalnici zaracunavajo kar lepo cifro
juresmax1
15. 10. 2020 10.27
Če bo šlo z okužbami tako naprej ne bomo rabli nobenih novih domov, še sedanji se bodo spraznili.
Slovenka2022
14. 10. 2020 10.57
+2
Kaj po celem svetu dajejo kaj v vodo, da je toliko okuzenih?
rockon
14. 10. 2020 11.46
+2
Uporabnik1262524
14. 10. 2020 10.55
+8
Bodo spet ljubosumni na nas ... ker smo spet pred njimi 😉
SLObunkeljn
14. 10. 2020 10.46
+9
Me zanima koliko bi jih imeli mi, če bi napravili 6.5K testov!?