Korona

Število okužb v Nemčiji upada, umrl moški po ponovni okužbi

Berlin/Washington, 21. 01. 2021 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 20.400 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot tisoč covidnih bolnikov, med njimi moški, ki se je z novim koronavirusom okužil že drugič. Medtem pa cepljenje proti covidu-19 v ZDA poteka počasneje od načrtov, v zvezni državi New York naj bi zmanjkalo cepiva v treh dneh.

Število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji upada. Kot je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha, število potrjenih novih okužb na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 119, kar je najmanj po 1. novembru. Rekordno sedemdnevno incidenco so v Nemčiji potrdili 22. decembra, ko je znašala 197,6. V zadnjih desetih dneh število novih okužb v državi stalno upada.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da so omejevalni ukrepi v boju proti covidu-19 začeli kazati rezultate in da se je trud izplačal. Vendar so podatki o dnevnem številu umrlih grozljivi. "Ne gre zgolj za številke. Gre za ljudi, ki so umrli v osami, za njihovo usodo, gre za družine, ki žalujejo," je dejala.

So pa velike razlike med posameznimi nemškimi zveznimi deželami. Najvišjo sedemdnevno incidenco imata Turungija, 225, in Brandenburg, 203,3, najnižjo, 76,6, pa Bremen. Za primerjavo, v Sloveniji je 14-dnevna incidenca po podatkih NIJZ v torek znašala 981.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili skoraj 20.400 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot tisoč covidnih bolnikov. Skupno je covid-19 v Nemčiji zahteval skoraj 50.000 življenj, z novim koronavirusom sta se okužila nekaj manj kot 2,1 milijona ljudi.

Nemške oblasti so kljub izboljšanju razmer ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ta teden podaljšale najmanj do 14. februarja. Zaradi mutiranega seva novega koronavirusa so jih celo nekoliko zaostrile. Tako so uvedle obvezno nošenje mask z višjo zaščito v trgovinah, lokalih in javnem prevozu, šole bodo ostale zaprte do 14. februarja. Zaprti ostajajo tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme veljajo le za supermarkete in drogerije.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Sicer pa iz Nemčije prihaja vest, da je zaradi covida-19 umrl moški, ki se je nedavno drugič okužil z novim koronavirusom. Gre verjetno za prvi primer v državi, ko je nekdo umrl zaradi covida-19 po drugi okužbi. Triinsedemdesetletni moški iz zvezne dežele Baden-Württemberg se je prvič z novim koronavirusom okužil aprila. Znova se je okužil decembra in dobil pozitiven rezultat na začetku januarja. Glavni vzrok smrti sta bili pljučnica, ki je ena od simptomov covida-19, in odpoved organov.

Epidemiolog Stefan Brockmann je potrdil, da gre za prvi tovrstni primer v tej deželi. "Za zdaj ne obstaja sum, da je bil okužen z enim od novih sevov," je dodal. Moški je imel še več drugih zdravstvenih težav in verjetno ni razvil močne imunosti po prvih okužbi, je še pojasnil. Po njegovem je namreč verjetnost, da se nekdo okuži z novim koronavirusom dvakrat, majhna, bilo pa je nekaj posameznih primerov, ko ljudje niso razvili dovolj protiteles po prvi okužbi.

Po svetu so potrdili le peščico primerov, ko je nekdo umrl zaradi covida-19 po ponovni okužbi, med drugim so imeli tak primer na Nizozemskem in v Izraelu.

ECDC zaradi novih sevov poziva k pripravi strožjih omejitvenih ukrepov

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes tveganje, povezano z bolj nalezljivimi sevi novega koronavirusa, dvignil na visoko do zelo visoko. Ob tem je države pozval, naj pripravijo strožje ukrepe za zajezitev virusa in pospešijo cepljenje proti covidu-19.

Tveganje, povezano s širjenjem bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa, je od danes visoko do zelo visoko. To pomeni, da lahko članice Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pričakujejo "povečano število primerov covida-19 zaradi postopnega širjenja in možne prevlade različic, ki so bolj prenosljive", je zapisal ECDC.

Do torka je bilo v 23 članicah EU in EGP potrjenih 1300 primerov britanske različice novega koronavirusa. Med njimi so glede na poročilo ECDC tudi Avstrija, Italija in Madžarska. Južnoafriški sev so medtem do torka potrdili v 10 članicah EU in EGP, med njimi je od slovenskih sosed le Avstrija. V teh desetih državah je bilo potrjenih 27 primerov tega seva. ECDC je pozval svoje članice, naj spremljajo spremembe v prenosljivosti in resnosti okužbe, da bi identificirale in ocenile širjenje in vpliv različic. Svoje laboratorije pa naj pripravijo na okrepljeno testiranje.

"Ključno sporočilo je, da se je treba pripraviti na hitro zaostritev omejitvenih ukrepov v prihodnjih tednih, da bi obvarovali zmogljivosti zdravstvenih sistemov, in pospešiti kampanje cepljenja," je v poročilu zapisal center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Dodali so, naj države povečajo število centrov za cepljenje in osebja, ki izvaja cepljenje proti covidu-19.

Posvarili so tudi pred sproščanjem ukrepov, čeprav je večina držav že začela cepljenje. Skupine prebivalstva, ki so ključne pri širijo virus, namreč še nekaj mesecev ne bodo prišle na vrsto.

V ZDA več kot 4400 mrtvih zaradi covida-19

V sredo je v ZDA zaradi covida-19 umrlo več kot 4400 ljudi, na novo pa se jih je okužilo 186.000. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je v ZDA do srede zvečer z novim koronavirusom okužilo 24,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 405.600. V sredo se je število hospitalizacij povzpelo nad 122.700.

V Kaliforniji je zaradi covida-19 v sredo umrlo 694 ljudi, v bolnišnicah pa se jih zdravi skoraj 20.000. V New Yorku je umrlo 185 covidnih bolnikov, v bolnišnicah se jih zdravi 9273.

Potni list in covid-19

V New Yorku trenutno cepijo po 65.000 ljudi na dan, vendar jim bo brez novih pošiljk v dveh do treh dneh zmanjkalo cepiva, je opozoril guverner New Yorka Andrew Cuomo. Centrom za cepljenje je naročil, naj ne načrtujejo cepljenj, dokler ne bo jasno, ali bodo dobili cepivo. V Ohiu so med tem uničili 890 odmerkov cepiva Moderne, ker ga niso hranili pri dovolj nizki temperaturi.

Na letališču Eastern Iowa v Cedar Rapidsu bodo prihodnji teden začeli pilotski program preverjanja potnikov na okužbo z novim koronavirusom, preden jih bodo spustili skozi varnostno kontrolo. Zdravstveni delavci bodo najprej potnike spraševali o počutju, nato jim bodo izmerili temperaturo. Tiste, ki bi lahko bili okuženi, bodo poslali na dodatno preverjanje in tudi na hitre teste. Če se bo pilotski program izkazal za uspešnega, bodo ta način preverjanja potnikov na okužbo razširili po ZDA.

Na vseh mednarodnih letih za ZDA bodo morali potniki pred vkrcanjem na letalo na tujih letališčih po 26. januarju imeti največ tri dni star negativen test na novi koronavirus. Prepoved potovanj, ki jo je uvedel predsednik Donald Trump, pa ostaja v veljavi do nadaljnjega. Prepoved ne velja za ameriške državljane in tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA.

V Avstriji podaljšali zaprtje javnega življenja do 3. februarja

V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti covidu-19 ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Glavni odbor parlamenta je danes prižgal zeleno luč za načrte vlade za podaljšanje ukrepov in za uvedbo obveznosti nošenja mask tipa FFP2 s povečano zaščito v javnem prometu in trgovinah. Povečali so tudi obvezno razdaljo v javnosti na najmanj dva metra.

Uvedli so še tedensko testiranje za zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele. To bo obvezno tudi za zaposlene v trgovinah in drugih storitvenih dejavnostih, kjer prihaja do stikov s strankami. Prav tako se bodo morali redno testirati učitelji. Kdor ne bo testiran, bo moral nositi masko tipa FFP2, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza je sicer želela omejevalne ukrepe podaljšati do 7. novembra. A zato bi bilo potrebno novo soglasje glavnega odbora, še navaja APA.

Zdravstveni minister Rudolf Anschober je pojasnil, da so se razmere v Avstriji glede na stanje v novembru izboljšale. Število novih okužb z novim koronavirusom se giblje okoli 1500 na dan, a je to še vedno previsoko. Je pa trend pozitiven, je ocenil. Dejavnik reprodukcije se je znižal z 1,14 na 0,89, kar pomeni, da vsak okuženi okuži manj kot eno osebo.

Vendarle pa imajo na intenzivni negi v avstrijskih bolnišnicah še vedno 340 hudo bolnih s covidom-19, kar po besedah Anschoberja ni malo.

Na Hrvaškem danes nižje število okuženih kot prejšnji četrtek

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5735 opravljenih testih potrdili 776 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 27 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 6497 opravljenih testih potrdili 980 novih okužb z novim koronavirusom. V četrtek, 7. januarja, so potrdili 562 novih okužb, vendar je bilo zaradi praznika dan pred tem opravljenih le 3614 testov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 70 okužb. Iz Istrske županije poročajo o devetih novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno številno novih okužb v Zagrebu in Splitu.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Na Hrvaškem je trenutno 3506 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1562 covidnih bolnikov, od tega 136 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj več kot 15.700 oseb. Na Hrvaškem so do zdaj potrdili več kot 227.320 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4738 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 219.100 obolelih. Do zdaj so testirali skoraj 1.140.000 ljudi.

Madžarska kot prva članica EU odobrila rusko cepivo proti covidu-19

Madžarska je kot prva članica Evropske unije izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, pa tudi cepiva švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila in to do konca meseca.

Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je danes na tedenski novinarski konferenci dejal, da je bila madžarska vlada zaradi počasnosti Bruslja prisiljena najti svoje lastne vire za cepiva proti covidu-19, ker se množično cepljenje v EU še ni začelo zaradi zamud Evropske komisije.

Povedal je, da se vlada pogovarja z vsemi potencialnimi dobavitelji, vključno s Kitajsko in Rusijo. Zagotovil je, da bodo kupili samo cepiva, s katerimi so cepili več milijonov ljudi in za katera bodo madžarske oblasti ugotovile, da so varna in učinkovita, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Evropsko agencijo za zdravila (Ema) je kritiziral zaradi počasnosti pri izdaji začasnih dovoljenj za promet s cepivi proti covidu-19. Ema je doslej za promet v EU odobrila dve cepivi - Pfizerja in BioNTecha ter Moderne - odločitev o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi sprejela do 29. januarja. Gulyas je dejal, da je Madžarska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, od konca decembra prejela okoli 330.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne.

Povedal je, da so madžarske oblasti že izdale začasno dovoljenje za uporabo cepiva AstraZenece. Če bo to storila tudi Ema, se bo na Madžarskem lahko začelo cepljenje, je dodal. Povedal je še, da so dovoljenje za začasno uporabo že izdali tudi za rusko cepivo Sputnik V. O tem se danes v Moskvi pogovarja zunanji minister Peter Szijjarto. Sputnik V mora dobiti še dovoljenje madžarskih zdravstvenih oblasti, tako da ni znano, kdaj bi z njim lahko začeli cepljenje.

Po njegovih besedah je madžarska vlada podpisala tudi dogovor, na podlagi katerega bo lahko takoj dobila milijon odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, spomnil pa, da tega cepiva madžarske oblasti še niso odobrile. Po pravilih Eme sicer lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv.

Na Švedskem podaljšali nekatere protikoronske ukrepe in priporočila

Na Švedskem so podaljšali del protikoronskih ukrepov in priporočil. Med drugim v lokalih in restavracijah še najmanj do 7. februarja ne bodo smeli streči alkohola po 20. uri, je danes sporočil premier Stefan Löfven. Vlada je podaljšala priporočila za pouk na daljavo za gimnazije do 1. aprila, so pa dodali izjemo, da lahko od ponedeljka del pouka poteka tudi v živo.

Podaljšali so tudi priporočilo za delo od doma in nošenje mask v javnem prometu med prometno konico. Občinam vlada še naprej svetuje, da ohranjajo zaprte vse nenujne storitve do najmanj 7. februarja, v to sodijo med drugim bazeni in muzeji.

Švedska od začetka epidemije vodi drugačno strategijo zajezitve širjenja novega koronavirusa, kot so jo uveljavile druge države. Namesto strogih ukrepov vlada uvaja zmerne omejitve javnega življenja ter strategijo omejevanja širjenja virusa predvsem gradi na priporočilih. Od začetka pandemije so v državi potrdili skoraj 540.000 okužb, umrlo je približno 10.800 ljudi.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
21. 01. 2021 13.39
+2
Joj mediji ste res pokvarjeni..kake zgodbe pisete...na milijone ljudi,vi pa najdete enega in piste zgodbo kot da je konec sveta...res ste smesni...
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 15.10
+0
S takimi n iste prav nič koristni. Nasprotno.
medus
21. 01. 2021 12.13
+3
V čem je smisel zaostrovanja, če okužbe padajo
Delavec_Slo
21. 01. 2021 11.56
+6
Eden je umrl, koliko jih je pa včeraj v Nemčiji umrlo na cestah, pa se še vedno vozimo!!!
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 12.25
+2
ni_mi_vse_eno
21. 01. 2021 11.54
+1
Če je moški umrl po ponovni okužbi to samo pomeni, da prvič korone ni imel, ampak je test pokazal lažno pozitivnost (false positive). Vsi vemo, da so testi približno 70% zanesljivi (accuracy covid test). Gripe letos ni, le zakaj?
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 12.29
+2
Nemci so vsaj toliko pošteni, da povedo, da je bil moški v slabem zdravstvenem stanju in tudi ne več mlad...Sam vedno ponavljam, da bi se morali "zapreti", oziroma samoizolitarati taki ljudje kot ta nesrečni gospod, ne pa da zapiramo otroke! Žal, starost ni vedno tudi modrost, to potrjujejo prav taki primeri. in tudi pri nas so v večini. Res ne razumem., kje bi se potem lahko še okužili stari in šibki, torej ogroženi???
programerka
21. 01. 2021 12.58
+2
Gripe ni, ker imamo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, kar pomeni, da vseh manj nalezljivih bolezni od covida praktično ni.
mmirc1
21. 01. 2021 11.52
+8
A veste kok jih umre ko zbolijo drugič za rakom ogromno.... propaganda
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 12.26
+2
emilzapata
21. 01. 2021 11.48
-2
super, v Nemčiji 14 dnevna okuženost na 100.000 prebivalcev max 200 v Turginiji, pri nas pa skoraj 1000, tam zaostrujejo z ukrepi, pri nas jih pa sproščajo.
ivan z Doba
21. 01. 2021 11.36
+6
janez cigler kralj pravi, da cepljenje ni potrebno in je proti vsem cepljenjem. ivan podpira cepljenje po trumpovsko, z varikino. Le kdo je pomagal tem zblojencem da vodijo državo!? V krščsndkem duhu? Ne, v omejenem. Fuj!
cakra
21. 01. 2021 15.54
+2
hotchilipoper
21. 01. 2021 11.35
+4
Vse zaprto,avioni pa letajo,kot da nič ni-fino a ne
medus
21. 01. 2021 12.13
+2
Marko Podganjek
21. 01. 2021 11.24
-5
Glede ponovne okužbe je potrebno to trditev sprejeti z rezervo, saj je test okoli 90%, kar pomeni, da je 1/10 možnosti, da pomoladi ni bil okužen. Ob tem verjamem, da so zdaj skozi avtopsijo to bolje preverili.
stumfeta
21. 01. 2021 11.55
+4
Ti maš velke probleme z razumevanjem procentov, kaj? Kaj je več? 10 % oz. 1/10 ali 90 % oz. 9/10? Kaj se po osnovni logiki zdrave pameti prej jemlje z rezervo? Se obnašate vsi skupaj, kot da ste samo 150 % 150 % svojega življenja in da je v vse kar je pod 100 % treba dvomit.
Zmaga Ukrajini ...
21. 01. 2021 12.51
+3
Glede odstotkov nima smisla razglabljat, ker so tako staremu človeku gotovo povsem zanesljivo potrdili okužbo že prvič. Tisto, kar je tu bistveno, pa je, da je imunost po preboleni okužbi precej kratka - zgolj nekaj mesecev (max. 4). Tudi gripo lahko dobiš vsako leto znova, ker imunost za vsemi virusi iz družine koronavirusa pač ni trajna. Približno enako je tudi s cepivom - nihče ne ve koliko časa dejansko "drži". Zato je načeloma povsem mogoče, da se vsakih nekaj mesecev znova okužiš. Ni pa rečeno, da vsako okužbo prebolevaš na enak način. In ta gospod iz Nemčije je dokaz za to. Prvič je šlo mimo očitno brez večjih problemov, drugič žal ne.
defodil
21. 01. 2021 13.47
+2
Marko, če si prebral, je umrl zaradi pljučnice, a si morda že videl kdaj RTG Covid pljučnice, ki ima posebno sliko, precej drugačna od drugih pljučnic, bakterijskih, virusnih? Saj ni nujno, da je PCR 100%, važne so še druge preiskave, konkretno RTG p.c. je zelo povedna preiskava.
Andree
21. 01. 2021 11.23
+5
sedaj ko so RKI ujeli na laži glede številk je naenkrat začelo v Nemčiji upadati prav tako so začele zvezne dežele nasprotovati politiki Angele Merkel in Markusa Söderja
hotchilipoper
21. 01. 2021 11.36
+3
Vlada se boji vstaje,zato bo virus čudežno izginil
Andree
21. 01. 2021 11.48
+1
pa na dan je prišlo,da je Markus Söder največji zaslužkar z ffp2 maskami
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 12.31
+1
Andree
21. 01. 2021 12.46
+0
ne bi bilo sporno če ne bi gospod Söder uvedel da moramo na bavarskem nositi FFP2 maske
hotchilipoper
21. 01. 2021 11.20
+4
Aha ,če je pa v nemčiji upad,potem bo tudi pri nas
Dbist
21. 01. 2021 11.44
+5
Pri nas že beležimo največji upad IQ-ja v vladi od osamosvojitve dalje.
Uporabnik1515261
21. 01. 2021 12.41
+3
Se opravičujem, a meni se zdi, da tudi z našimi najstarejšimi ni nekaj v redu. Kako bi se jih sicer toliko znašlo v bolnicah, če bi se zeres samoizolirali in striktno pazili? Boste rekli, da pametujem, a neša nona je že dobre 3 mesece v "samoizolaciji", je ne obiskujemo "na blizu" , poskrbimo , da ime kar potrebuje in prav nič se ne pritožuje. čaka na cepljenje, ko spet lahko bolj normalno živela. Tudi stari, ki nimajo svojcev, bi to morali storiti. K sreči v SLO ni kraja, kjer ne bi poskrbeli za take starostnike: RK, CZ, organizirana nega, oz. pomoč na domu, tu so enkratni gasilci, pa razvažanje hrane...Pa tudi ni takega "sela", ki ne bi imelo TV, telefona, interneta i p d. A časopisov in knjig stari ne berejo več? A potrpeti zdaj tudi stari več ne znajo, da bi tako ostali zdravi in predvsem ŽIVI !?