Korona

Število okužb v šolah in vrtcih upada, pouk še naprej po modelu B

Ljubljana, 02. 10. 2020 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
6

Kot kažejo podatki ministrstva za izobraževanje, število okužb med vrtčevskimi otroki, šolarji in zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju v zadnjem tednu rahlo upada v primerjavi s sredino septembra. Zato so napovedali, da bo pouk še najprej potekal po zelenem B modelu. Največ, 176 okuženih, so našteli 17. septembra, na prvi dan oktobra pa jih je bilo 136.

Po prvem mesecu pouka podatki kažejo, da je na današnji dan z novim koronavirusom okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa jih je 0,36 odstotka, so navedli na ministrstvu. Podatke črpajo iz aplikacije za beleženja podatkov o potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki so jo vzpostavili v minulem mesecu.

Glede na razmeroma ugodne epidemiološke podatke se bodo tako vsi učenci in dijaki še naprej izobraževali v šolah oziroma v zavodih, torej po modelu B.

Podatki za september, ki jih je objavilo ministrstvo, kažejo, da so v minulem mesecu največ okužb v enem dnevu med otroki in zaposlenimi skupaj zabeležili 16. in 28. septembra, in sicer 20 novih okužb. Število na novo potrjenih okužb med učenci osnovnih šol upada od 25. septembra, ko so jih potrdili sedem. Na prvi oktobrski dan so na novo potrdili eno okužbo pri osnovnošolcu. V srednjih šolah pa so največ novih okužb na en dan doslej potrdili v ponedeljek, in sicer šest. Sporadične pa so bile okužbe otrok v predšolski vzgoji. Nazadnje so eno okužbo potrdili v sredo.

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju so največ okužb na en dan, in sicer deset, potrdili 7. septembra, šlo je za okužbe med zaposlenimi v osnovnih šolah. Zadnji dan septembra so potrdili dve okužbi med zaposlenimi v osnovnih šolah in tri med zaposlenimi v srednjih šolah. Na prvi oktobrski dan novih okužb niso zabeležili.

V četrtek je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju je bilo na prvi oktobrski dan aktivno okuženih 16 srednješolskih učiteljev, 39 osnovnošolskih učiteljev ter 12 zaposlenih v predšolski vzgoji.

Šole ostajajo odprte.
Šole ostajajo odprte. FOTO: Aljoša Kravanja

Podatki o številu oddelkov, ki jim je bila odrejena karantena, kažejo, da je bilo septembra v karanteni največ oddelkov osnovnih šol. Največ, kar 60, jih je bilo v karanteni 17. septembra, dan prej in dan kasneje pa 58. V srednjih šolah je bilo največ oddelkov v karanteni 18. septembra, in sicer 47, od tedaj pa število srednješolskih oddelkov v karanteni upada. Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov. Število oddelkov v karanteni sicer pada vse od 17. septembra, še kažejo podatki ministrstva.

Največ karanten za razrede so odredili 21. septembra, in sicer 16 razredom osnovnih šol. Na prvi oktobrski dan je bila karantena odrejena enemu osnovnošolskemu razredu. V srednjih šolah pa so največ karanten v enem dnevu odredili 11. septembra, in sicer 11 razredom.

Od sredine septembra upada tudi število šol in zavodov, v katerih pouk poteka na daljavo, kažejo podatki, ki jih je objavilo ministrstvo. Največ, in sicer 32, jih je bilo 19. septembra. V četrtek, na prvi oktobrski dan, je pouk na daljavo potekal v 15 osnovnih šolah in 12 srednjih šolah. V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva 1. septembra 190.990 otrok vključenih v osnovno šolo in 73.900 dijakov. V državi deluje 455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih šol, poleg teh pa tudi 114 srednjih šol, so še navedli na ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
02. 10. 2020 19.28
+2
Zaradi teh številk ni ne potrebe ne možnosti dobili cepiva za to zimo — vse OK in mirno dalje!
pozzo
02. 10. 2020 19.14
+0
To pomeni da prilagojeni ukrepi (v prevodu ukrepi, ki se ne izvajajo točno po navodilih NIJZ) delujejo. Morda pa šolniki celo znajo delat svoj posel. Lenuhi lenuhi ane?!
daiči
02. 10. 2020 17.55
+3
Ja hvala bogu po dolgem casu koncno ena pozitivna korona novica, mogoce pa bomo preziveli to nadlogo.
Komentator16381
02. 10. 2020 17.09
+6
NORMALIZIRAJMO ŠOLSTVO.. Korona je isto kakor gripa, če jo dobi nekdo ki je ze tako hudo bolan bo valda umrl..
Bassettt
02. 10. 2020 19.30
+2
ni_mi_vse_eno
02. 10. 2020 16.49
+2
Ko se virus razširi po populaciji, se populacija adaptira na ta virus in smrtnosti ni več, je zgolj nevšečnost. Če se osebki te populacije preselijo v drugo okolje, kjer tega virusa ne poznajo, umrejo milijoni. Primer Peru, Francisco Pizarro, osvojitev imperija Inkov. Mi smo se adaptirali, sedaj pa želijo cepiti.