Korona

2145 novih okužb. Krek: Epidemije ni konec, v Veliki Britaniji še bolj kužna različica

Ljubljana, 20. 10. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.L., STA, M.P.
Komentarji
2486

V torek so ob opravljenih 7367 PCR-testih potrdili 2145 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo tudi 20.685 hitrih antigenskih testov, ki jih preverjajo še s PCR-testi. Delež pozitivnih testov je v torek znašal 29,1 odstotka. Trenutno je aktivnih 14.029 okužb. Bolnišnično oskrbo potrebuje 427 bolnikov, najmlajši med njimi je star tri leta. Včeraj je umrlo devet covidnih bolnikov. Stanje v Sloveniji ni rožnato, je na novinarski konferenci povedal direktor NIJZ. Opozoril je na novi sev iz Velike Britanije, ki bo še bolj nalezljiv, kot različica delta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako obvladati epidemijo?
    04:52
    Iz 24UR: Kako obvladati epidemijo?
  • Iz SVETA: Potrjenih več kot 2000 okužb dnevno
    03:42
    Iz SVETA: Potrjenih več kot 2000 okužb dnevno

V torek je bilo pozitivnih 2145 testov, kar predstavlja najvišje dnevno število potrjenih okužb od 12. januarja, ko so jih našteli 2104.  Pristojni so sicer opravili 7367 PCR-testov in 20.685 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje tako znaša 1198 okužb, kar je 131 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 664 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 47 več kot dan prej. Aktivnih okužb je trenutno 14.029. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ okužb se po podatkih NIJZ trenutno širi v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let, torej v skupinah dijakov, študentov in delovno aktivne populacije. Čeprav starejši od 55 let predstavljajo manj kot petino okuženih, so prav ti najbolj ogroženi za hujši potek bolezni.

Po podatkih vlade je hospitaliziranih 427 bolnikov, najmlajši med njimi je star tri leta. Intenzivno terapijo potrebuje 122 ljudi, najmlajši je star 35 let. Včeraj je umrlo devet covidnih bolnikov. 

Število okužb preseglo 2000
Število okužb preseglo 2000 FOTO: AP

V torek so skupno cepili 3370 oseb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je tako cepljenih 1.180.046 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.103.994.

Včeraj izdanih 1938 TAN-kod

Oseba, pri kateri je bila potrjena okužba, je o rezultatu testiranja obveščena z SMS-sporočilom. Poleg rezultata testiranja prejme tudi TAN-kodo, ki jo vnese v aplikacijo #OstaniZdrav.

Koda je veljavna tri ure. Pomembno je, da posameznik kodo čim prej vnese v aplikacijo in s tem obvesti svoje tesne stike, piše na spletni strani NIJZ. 

Po napovedih Sledilnika je bilo včeraj izdanih 1938 TAN-kod, a o pozitivnem rezultatu testiranja niso vsi obveščeni po SMS-u.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Milan Krek: Epidemije ni konec, čeprav se nekateri tako obnašajo 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju opozoril, da razmere v Sloveniji niso rožnate in da sodimo v eno izmed najbolj obremenjenih držav. Še posebej je opozoril na jesensko-zimski čas, ko se aerosoli lažje širijo. Število okužb se bo zato povečalo še posebej v slabše precepljenih državah, med katere spada tudi Slovenija "Trend širjenja se bo nadaljeval," je povedal Krek in dodal, da je od našega upoštevanja ukrepov odvisno, do kod. "Vse smrti, ki se bodo v jesensko-zimskem času zgodile, bodo nesmiselne," pravi Krek in dodaja, da bi se jih dalo preprečiti s cepljenjem, ki smo ga sicer sprejeli prepozno. Umrljivost se bo nadaljevala vsaj še nekaj tednov.

Največjo obremenitev predstavljajo skupine srednješolcev, študentov in delovno aktivno prebivalstvo. Število hospitaliziranih se je povečalo na pet odstotkov, zaradi covida se bo zapiralo ostale programe, prestavljalo operacije itd., je opozoril direktor NIJZ. Podaljšale se bodo čakalne dobe, v bolnišnicah zmanjkuje kadra. Prav tako se zvišuje število postelj na intenzivni negi, Krek pravi, da obvladujejo zasedenost do 130 postelj. Nad to številko bo treba aktivirati rezervo in vse kaže, da bomo to mejo presegli.

Milan Krek, direktor NIJZ
Milan Krek, direktor NIJZ FOTO: Gov.si

Krek je poudaril, da je cepiva dovolj in opozoril, da iz Velike Britanije prihaja nov sev, ki naj bi bil za 20 odstotkov bolj kužen, kot že zelo kužna delta. Po njegovih besedah se je tako treba že začeti pripravljati na nov izziv. Za zdaj razpolagajo z zelo malo informacijami. "Gre še za povsem začetno fazo in bo trajalo še nekaj časa, da ugotovimo značilnosti morebitne nove različice. Prav pa je, da ljudje vedo, da slika ni tako lepa, kot si morda mislijo," je dodal. "Epidemije ni konec, čeprav se nekateri tako obnašajo." Meni, da premalo upoštevamo ukrepe, ne nosimo mask, za kar je po Krekovih besedah kriva tudi "nespretna komunikacija sodišč".

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je za TV Slovenija dejala, da laboratorijskih raziskav ali "zanesljivih epidemioloških podatkov" z ocenami o večji kužnosti nove različice še ni. "Posamezni strokovnjaki iz števila primerov in dinamike naraščanja števila primerov sklepajo, da bi lahko bila ta različica tudi bolj infektivna. Te ocene se gibljejo med 10 in 15 odstotki," je dejala. Poudarila je, da je ocenjevanje nalezljivosti še na začetku.

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sporočili, da so v obdobju od 4. do 10. oktobra posekvencirali 368 vzorcev, v vseh pa so potrdili delta različico koronavirusa.

Prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer povedal, da se je vrh tokratnega vala iz zahodne že preselil v vzhodno Evropo, tako da so najslabše razmere zdaj v baltskih državah, Romuniji, Bolgariji, tudi na Hrvaškem in seveda v Sloveniji. "Slej ko prej se bomo morali zbuditi," pravi Krek in dodaja, da se neupoštevanje ukrepov maščuje v številu obolelih in smrti. Verjame, da smo Slovenci sposobni ponotranjiti ukrepe. Spomnil je, koliko predsodkov je bilo v preteklosti v povezavi z uporabo kondomov, ko so opozarjali na širjenje virusa HIV. "Čas je, da nam zaupate, da vemo kaj delamo," je pozval javnost.

Krek je komentiral tudi predlog vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar o prostovoljnem zapiranju družbe v času počitnic. Meni, da so počitnice že same po sebi "lockdown" in če bi še dodatno omejili kontakte, bi se število okužb po počitnicah res utegnilo zmanjšati.

Nov mejnik v številu smrti bolnikov s covidom-19

Slovenija ima trenutno precej slabše rezultate od vseh sosednjih držav, številke okuženih se precej povečujejo, zato se Krek boji, da drvimo v nov val, za katerega je zelo težko napovedati, kako se bo razvijal naprej. Sicer se v zadnjih desetih dneh praktično v vseh evropskih državah število okužb povečuje, ena redkih izjema je Italija. To je po Krekovem mnenju pričakovano, saj je vreme hladnejše, ljudje pa več časa preživijo v zaprtih prostorih. Številke se bodo zato še povečevale, vendar hitreje tam, kjer je precepljenost proti covidu-19 slabša.

Število umrlih bolnikov s covidom-19 je v Sloveniji preseglo mejo 5000, medtem kažejo podatki vlade. Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca lani. V prvem epidemičnem valu je skupaj umrlo nekaj več kot sto ljudi. Največji smrtni davek je covid-19 pustil v drugem epidemičnem valu lansko jesen in zimo, ko je umrlo okoli 4000 ljudi.

Za definicijo smrti bolnika s covidom se sicer šteje smrt osebe, pri katerih je bila okužba z novim koronavirusom potrjena v 28 dneh pred smrtjo.

V primerjavi z drugim epidemičnim valom se je to jesen spremenila tudi struktura covidnih bolnikov. Medtem ko so v prvem in drugem epidemičnem valu umirali predvsem starejši od 85 let, pa se je povprečna starost umrlih covidnih bolnikov v zadnjih mesecih na račun visoke stopnje precepljenosti med starejšimi od 85 let, pa tudi prekuženosti tega dela populacije pomembno znižala.

Po podatkih NIJZ je bila povprečna starost covidnih bolnikov, ki so umrli v bolnišnici med 4. in 10. oktobrom, 74 let, povprečna starost tistih covidnih bolnikov, ki so umrli v bolnišnicah teden poprej, pa 72 let. V obeh tednih so beležili tudi primere smrti covidnih bolnikov, ki so bili stari med 35 in 44 let. Povprečna starost covidnih bolnikov, ki so v bolnišnicah umrli med 26. julijem in 15. avgustom, pa je bila manj kot 70 let.

Krek: Najboljši možen ukrep za zaščito pred covidom-19 predstavlja cepljenje.
Krek: Najboljši možen ukrep za zaščito pred covidom-19 predstavlja cepljenje. FOTO: Luka Kotnik

Stopnja precepljenosti celotne populacije z enim odmerkom trenutno znaša 56, z obema 52 odstotkov, samo med polnoletnimi državljani pa je ta z enim odmerkom 66-, z dvema pa 62-odstotna. Med starejšimi od 50 let se je doslej z enim odmerkom cepilo 77, z obema pa 73 odstotkov ljudi. Kot je opomnil Krek, obstajajo tudi mnoge države s precej boljšo precepljenostjo.

Ob tem je Krek dodal, da še vedno najboljši možen ukrep za zaščito pred covidom-19 predstavlja cepljenje, prav tako pa se s krepitvijo klicnih centrov trudijo za iskanje okuženih in njihovih tesnih stikov. Spomnil je tudi na vrsto nefarmakoloških ukrepov, ki jih lahko izvaja vsak sam, ne glede na to, ali to predpisujejo odloki oziroma zakoni.

V ljubljanskem UKC vabijo na cepljenje proti gripi

Krek je pozval tudi k cepljenju proti gripi, ki se je začelo ta teden. Opozoril je, da lahko ta povzroča velike težave starejšim, pa tudi otrokom. Kot je spomnil, se je mogoče cepiti pri osebnih zdravnikih, v regijskih ambulantah NIJZ, pa tudi na cepilnih mestih, kjer sicer cepijo proti covidu-19. NIJZ je letos naročil 360.000 odmerkov cepiva, cepljenje pa je tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

K cepljenju proti gripi vabijo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Cepljenje poteka od ponedeljka do petka, med 7. in 9. uro ter med 12. in 14. uro, in sicer na Zaloški cesti 7 v stavbi, kjer je tudi urgenca. Osebam se na cepljenje se ni treba naročiti, s seboj morajo imeti le zdravstveno izkaznico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni po pojasnilu NIJZ večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi smrtnost je lahko večja. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi za smrt zaradi bolezni ali njenih zapletov.

Za cepljenje posameznikom ni treba izpolnjevati pogoja-PCT, saj gre po navedbah ministrstva za zdravje za neodložljivo zdravstveno storitev. Pravočasno cepljenje je po njihovih besedah ključno za uspešno zaščito posameznika s cepivom.

V Sloveniji v lanskoletni sezoni sicer uradno niso zabeležili nobenega primera gripe, vendar je treba pri tem upoštevati, da so bile lanskoletne okoliščine specifične, saj so bile šole, fakultete in vrtci zaradi epidemije covida-19 zaprti precej časa, ljudje so se manj družili in upoštevali so ukrepe proti širjenju epidemije, ki hkrati zmanjšujejo tudi prenos respiratornih virusov.

Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe sicer krožijo precej prej kot običajno. Prevladujejo okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa.

Po pojasnilih NIJZ cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, cepljenje proti gripi pa ne proti covidu-19. Gre namreč za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 je mogoče opraviti sočasno ali s kakršnim koli presledkom.

Sicer pa je NIJZ danes prenovil tudi spletno stran za cepljenje, ki ponuja precej več statističnih in drugih podatkov. Osveževali jih bodo dvakrat dnevno.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
22. 10. 2021 12.34
..baje imam Zimbabve se bolj kuzno razlicico... pa Gvatemala tudi... kaj pa Urugvaj je pozabil??? c-c-c-c
jugurta
21. 10. 2021 18.11
+4
Ko jim ne gre in zbolevajo cepljenci je pa nova različica, ma zakaj človek že v naprej ve kaj bojo povedali. Sem prepričan da ko bo nekoč virus izzvenel bo kot v kakšnem rezervatu v Kongu kjer se gorile tolčejo po prsih in spuščajo paritvene klice
spaceair
21. 10. 2021 17.11
+2
kje pa so cepiva za nove seve?
Medo1964
22. 10. 2021 12.35
,,jih glih kar pakirajo v Sloveniji, poglej prejsnji clanek
Gabiula
21. 10. 2021 14.28
+4
Moje laično razmišljanje glede Kreka:po starosti spada v ogroženo skupino.Po telesni teži tudi. A se sam nič ne boji da bi zbolel .Ima kar nekaj minusov tako da, bolj se zase brigaj.
Medo1964
22. 10. 2021 12.36
... zakaj pa bi bil ogrozena "CLOVESKA" skupina,,,? ne razumem
valovanje
21. 10. 2021 13.28
+4
Še dobro da prihaja nov sev, zgleda pravi Krekec, da lahko nadaljujejo agendo in opravičujejo bedastoče.
valovanje
21. 10. 2021 13.30
+3
Boh ne dej da bi bilo boljš. Kot izjava pred več tedni; boljše številke ne vlivajo optimizma.?!? A bejž, kaj pa? Pesimizem? Butale
valovanje
21. 10. 2021 13.26
+2
Aha, nov sev, se je treba pripravljati na nov izziv. Ki bo? 90% precepljenost??? Ali morda le kakšna postelja več na intenzivni? Ali jih bo 250 dovolj za naslednjih 100let?! Zbolevajo tudi cepljeni in nekateri tudi pristanejo na intenzivni, ker bodo novi sevi (in cepiva recimo tudi manj učinkovita) bi moral že zdavnaj biti načrt povečanje kapacitet!!! In? Bo kaj? Aja pol bi se folk sprostil in se ne bi cepil? Uf! Mislm kake majo, nesposobnjakoviči zarukani. Uf, bo še pestro pol leta, pol bo kao čudežno bolje ali kakorkoli že...
Medo1964
22. 10. 2021 12.37
95% , al pa dokoncna karantena na Kosovem Polju. Menjava narodov pac.
rde?i2020
21. 10. 2021 11.43
+4
Krek, vedno ko se pojaviš, je nova različica na poti. A to študirate ta čas, ko vas ni v javnosti? Moj nasvet : ne pojavljaj se v javnosti. Epidemija bo izzvenela in s tem pojavom vi naenkrat ne boste imeli dela. Sprašujem se, kaj potem?
enakatalena
21. 10. 2021 10.41
+0
"vemo, kaj delamo", je izjavil. Hahahahaha!
Medo1964
22. 10. 2021 12.38
... ce pa je res. oni tocno vedo kaj pocnejo,,, to izjavo bo ponovil pred ljudskim sodiscem ,,tudi, kajne?
Kostorog
21. 10. 2021 10.34
+1
Crack v slo. novicah razlaga,,, rojeva se nova različica, a jo že raziskujemo,,, še rodila se ni pa že vse ve o njej, res je strokovnjak, kapo dol... BRUH
Huggo
21. 10. 2021 10.18
+3
Kok bolano se cudm da se noben od teh politikov ni umrl.
Medo1964
22. 10. 2021 12.38
na22mor
21. 10. 2021 10.08
+3
novi angleški sev se latinsko imenuje cepivo ne deluje,
simeoni
21. 10. 2021 10.03
+1
Krek ima vdelan čip:epidemije ni konec,epidemije ni konec ...
Medo1964
22. 10. 2021 12.39
sg1010
21. 10. 2021 09.54
+2
NOV SEV : POSTCEPILNI
podalpski
21. 10. 2021 08.49
+2
gotofi smo ni nam pomoči::::((((
zoran pušenjak
21. 10. 2021 08.26
+6
Ta zamaščeni neurejen si zasluži samo Dob brez oken. Laže in še laže samo da dobi nezasluženo veliko plačo in tisoče EUR dodatka vsaki mesec
Medo1964
22. 10. 2021 12.39
ma ne no,,,, deset let pocitnic na lepem osamljenem otoku pri sosedih....
DR. RNR
21. 10. 2021 08.17
+3
Kuznost virusa sprimerjavo velikih resetarjev je boga. In tko v nedogled,strasenje,slepoverstvo,jemanje prvaic....bog ne dej,da bi razmisljal. Si takoj zanikovalec znanosti,anti...
blazter
20. 10. 2021 21.53
+0
Eh, brez veze
SEJBOBOL
20. 10. 2021 21.43
+2
Zdej čim bol hitro po to različico v VB , a bo tekmovanje kdo bo prvi ...
blazter
20. 10. 2021 21.42
+4
Sem pogledalna spletno stran. Danska 75% precepljenost, cca 730 dnevno okuženih. Torej 25% manj kot pri nas. Zanimivo. Zakaj sta umrla? Nepravilno zdravljenje? Kakšna bolezen, ki se je nista zavedala? Prepozna zdravniška obravnava, pogoj PCT? Raziskav in podatkov o prebolelih ne objavlja nihče, o njihovi odpornosti, imunosti. Ve se že skoraj vse o popuščanju delne zaščite s cepljenjem. Globalno so številke umrlih S covidom in stranskih učinkih v odstotkih podobne. Obdukcije umrlih ZARADI covida, NE S covidom bi verjetno pokazale kdo je bolj ogrožen, če so se sploh opravljale. Vse opozarjanje, strašenje, ukrepi, dodatki niso prinesli zdravstvu nič. Nobene dodatne postelje, usposobljenega zdravstvenega tehnika za ravnanje z respiratorjem,ki je ob nepravilni uporabi lahko smrtno nevaren in lahko povzroči smrt mlajših, ki so v osnovi bili zdravi, športno aktivni. In tudi države z visoko precepljenostjo so rdeče, poročil iz določenih držav, Izrael, Nova zelandija, Avstralija ni. Indija, ki je imela takšno smrtnost in ima zdravstvo slabše kot mi, bi morala po vsem poročanju imeti manjko prebivalstva. Vsega je ogromno. Nihče pa ne poroča, obvešča pošteno. Obveša se samo po ukazu. Koga?
defodil
20. 10. 2021 21.45
+4
blazter
20. 10. 2021 21.52
+0
Dober da si vprašal, slabih 6 in enkrat večja, tudi kopensko nimajo takšnih mej, ni tranzitna država kot naša.
defodil
21. 10. 2021 08.23
+1
haha, 730:3= 243, toliko okužb dnevno imajo torej Danci, če bi jih bilo 2 mio;))
MRobbym
21. 10. 2021 08.29
+2
blazter, če že navajate podatke je prav da navedete točne podatke in sicer na spletni strani ECDC, Covid-19 Vaccine Tracker izhaja, da ima Danska precepljenost 88%, torej skoraj 90%, in ne 75%....kar statistično pomeni da je to cca. 1 mio več cepljenih prebivalcev (računano na 5.600.000 preb.)...pač zmotijo me navedbe kar tako čez palec, pa brez zamere...lp
silly
21. 10. 2021 08.50
-1
roža03
20. 10. 2021 21.40
-4
Mularija😡😡😡😡