Korona

Število okužb narašča, v torek 1558 pozitivnih PCR-testov

Ljubljana, 31. 03. 2021 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
1145

Število novih okužb v Sloveniji narašča. V torek so pristojni po podatkih vlade opravili 7602 testa in potrdili 1558 okužb. Delež pozitivnih testov je bil višji kot v preteklih dneh, in sicer 21,6 odstotka. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 996. Obenem so v torek opravili tudi 24.124 hitrih testov, katerih pozitivne izvide nato potrjujejo še s PCR-testi. V torek je sicer umrlo osem covidnih bolnikov manj kot v ponedeljek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Mehurčki
    03:56
    Iz SVETA: Mehurčki
  • Iz SVETA: Kako blizu smo rdeči fazi?
    01:24
    Iz SVETA: Kako blizu smo rdeči fazi?
  • Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja in stranskih učinkih
    09:10
    Dr. Marta Grgič Vitek o poteku cepljenja in stranskih učinkih

 

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zdravi 500 ljudi, od tega jih je 111 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 66 pacientov, umrlo pa je sedem ljudi s covidom-19. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obenem so v torek opravili 24.124 hitrih testov, katerih pozitivne izvide nato potrjujejo še s PCR-testi. V torek je sicer umrlo osem covidnih bolnikov manj kot v ponedeljek. V bolnišnicah se jih zdravi 15 manj, a šest več na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v torek odpustili 66 covidnih bolnikov, enega več kot dan prej. Sprejeli pa so jih 58, kar je sedem manj kot v ponedeljek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 39. Po tem kriteriju se tako močno oddaljujemo od pogoja za prehod države v rumeno fazo ukrepov, ki je postavljen pri povprečno 600 okužbah na dan v enem tednu. Približujemo pa se številu tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo ukrepov.

Večina statističnih regij se glede na epidemiološko sliko nahaja v oranžni fazi. Posavska regija ostaja rumena, goriška, obalno-kraška in koroška regija pa rdeče. Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o covidu-19, je ob tem izpostavila, da se razmere zelo hitro poslabšujejo v goriški regiji, v obalno-kraški regiji se počasi izboljšujejo, poslabšujejo pa se tudi v osrednjeslovenski regiji.

Največ potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev beležijo v goriški regiji, in sicer 861, sledijo obalno-kraška (738,4), savinjska (724,2) in koroška regija (676,2). Osrednjeslovenska regija je s 623,8 okužbe tik nad slovenskim povprečjem (617). Najmanj potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh pa imajo v Posavju, in sicer 322,4 na 100.000 prebivalcev.

Glede na v torek potrjene koronavirusne okužbe po navedbah Bratuše izstopajo občine Celje (74), Šentjur (21), Kranj (38), Domžale (26), Kamnik (43), Litija (25), Ivančna Gorica (23), Koper (61), Sežana (24), Nova Gorica (53), Novo mesto (39). V Ljubljani je bilo v torek potrjenih 183 novih okužb, v Mariboru pa 49.

Nuška Čakš Jager: Razmere se poslabšujejo

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager je opozorila, da se razmere poslabšujejo. Po njenih besedah se ljudje v anketiranju vedno manj trudijo razkriti podatek, kje bi se lahko okužili. Tako navajajo, da je vir okužbe neznan, anketiranje pa je zato "dokaj prazno", saj je izjemno težko dobiti podatek, kaj se dogaja v družbi.

Podatki pa, tako Čakš Jagrova, kažejo, da upada število potrjenih okužb med najstarejšimi, oskrbovanci domov za starejše pa med novimi okužbami predstavljajo minimalen delež. Cepljenje v domovih starejših je prineslo rezultate v smislu manjšega obolevanja oz. da če oseba vseeno zboli, potek bolezni ni težek, je dejala.

Nuška Čakš Jager
Nuška Čakš Jager FOTO: POP TV

Po drugi strani pa po njenih besedah izrazito raste delež potrjenih okužb v delovni populaciji med 35 in 44 letom starosti in nad 54 letom. Pri otrocih in mladostnikih je narasel delež okuženih v starosti med 6 in 14 letom, največji porast pa je v starosti med 12 in 14 letom. Kot je navedla, delež v celotnem številu okuženih sicer ni izjemno velik, kaže pa, kje se v populaciji generira največ okužb. Med pedagoškim kadrom je, kot že ves čas, največ okuženih pri vzgojiteljih v predšolski vzgoji.

Pri tem je Čakš Jagrova poudarila, da je izjemno pomembno zaščitno obnašanje. Res je, da smo utrujeni in imamo morda vsega dovolj, ampak od vsakega od nas je zaščitno obnašanje "ne samo pričakovano in naprošeno, ampak mislim, da je to naša osebna moralna, etična obveza", je dejala Čakš Jagrova. Vse je pozvala, naj med prazniki presodijo, ali je nek obisk, ki je sicer glede na priporočilo možen, nujen, sicer pa je svetovala, da se zadržujejo v vsakodnevnih mehurčkih.

Cepljene "mimo vrste"?

V uredništvu smo bili obveščeni o še enem primeru prakse, ko so na vrsto za cepljenje prišli tisti, ki niso na prednostnem seznamu glede na sprejeto strategijo cepljenja. V eni izmed osnovnih šol naj bi ravnateljica, potem ko se je del učiteljev odpovedal možnosti cepljenja, na seznam dodala tudi osebe, ki delajo v prostorih šole in niso povezani z izobraževanjem. Nacionalno koordinatorica programa cepljenja na NIJZ dr. Marto Grgič Vitek smo vprašali, ali gre za ustrezno prakso ter kakšna je avtonomnost šol pri odločanju o tem, komu ponuditi možnost cepljenja.

Kot je povedala, je cepivo, v skladu s strategijo, namenjeno tistim, ki so v pri delu v stiku z otroki, študenti in dijaki. "Če so na šoli dobili veliko odpovedi, je zmeraj pomembno, da imajo na voljo nek seznam po katerem lahko pokličejo tiste, ki bi bili naslednji po vrsti glede na strategijo. Če slučajno cepijo osebo, ki ne spada v prednostne skupine, pa osebno mislim, da je to še vedno v redu, saj bi v nasprotnem primeru cepivo odvrgli stran."

Zore in Novak pozvala k praznovanju velikonočnih praznikov v ožjem družinskem krogu

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore in evangeličanski škof Leon Novak sta v nagovoru pred velikonočnimi prazniki vernike pozvala, naj praznike preživijo doma, v ožjem družinskem krogu, bogoslužja in maše pa naj spremljajo na daljavo. Povabila sta k upoštevanju ukrepov in cepljenju. Varovanje zdravje je namreč moralna dolžnost, je dejal Zore.

Tako Zore kot Novak sta v nagovoru na vladni novinarski konferenci izrazila sožaljem vsem, ki so zaradi epidemije izgubili bližnje, in se spomnila vseh tistih, ki so zaradi epidemije v bolnišnicah, ter jim zaželela čimprejšnje okrevanje. Zahvalila sta se zdravnikom in zdravstvenim delavcem ter vsem tistim, ki skrbijo za delovanje najbolj nujnih ustanov.

Katoliški škofje se po besedah Zoreta zavedajo, da je položaj zahteven in da si strokovnjaki in vlada prizadevajo, da bi tretji val epidemije zahteval čim manj žrtev. "Zato je pomembno, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem. Od tega so namreč odvisna tudi življenja ljudi," je dejal. Katoličani se po besedah Zoreta trudijo razumeti položaj in želijo prispevati k omejevanju epidemije.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.58

Delež okuženih izrazito raste med mlajšimi

Čakš Jagrova je še povedala, da Izrazito pada število okuženih pri starejši populaciji, izrazito pa raste v mlajši, delovno aktivni populaciji od 35 - 44 let, zaskrbljujoče je, da je veliko okuženih pri starejših od 54 let, ki v bolnišnicah "že kaže nov obraz težav te starostne strukture".

11.52

Čakš Jager: Ljudje se ne trudijo več izkazati podatka, kje so se okužili

Pri anketiranju se ljudje ne trudijo izkazati podatka, kje so se okužili, sodelovanje je precej okrnjeno, največ jih navaja neznan vir okužbe, zato rezultati te ankete niso zelo povedni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.51

Največ okužb v lokalnem okolju

"V Sloveniji število okužb raste zelo hitro. Po anketah o viru okužbe prednjačijo okužbe iz lokalnega okolja, gre za druženje in neupoštevanje ukrepov, nekaj je tudi uvoženih," je povedala Čakš Jagrova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.42

Število okužb po svetu in v Evropi raste

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da v svetu in Evropi raste število okužb. Skupaj je bilo potrjenih že več kot 123 milijonov primerov in več kot 2,7 milijona smrti.

11.38

25 prijav resnih neželenih učinkov

Od začetka cepljenja do vključno 28. 3. 2021 so na NIJZ prejeli 25 prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizer (1,1 odstoka glede na vse prijave), eno prijavo po cepljenju s cepivom Moderna (dva odstotka) in 10 prijav po cepljenju s cepivom AZ (0,9 odstotka).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
31. 03. 2021 20.15
+1
kot izgleda je komentarjev preveč pa so jih nekaj kar izbrisali
OneEarth
31. 03. 2021 18.56
+2
Zasebna druzenja in druzenja v podjetjih na kavicah in "malici" samo tu je 90% okuzb vsi drugi ukrepi so bv
OneEarth
31. 03. 2021 18.55
+1
TREBA NADZOROVAT ZASEBNA DRUZENJA TU JE GLAVNI IZVOR ANG SEVA!!!
zelo star kavkaški ov?ar
31. 03. 2021 18.55
+5
Jutri bo 2000, do konca tedna pa 3000, tako da bo navidezno izpolnjen pogoj za crno fazo in potem bodo “prisiljeni” upostevati semafor, posledicno bodo zaprtje podaljsevali dokler bodo zeleli.
FAUSTOS1
31. 03. 2021 18.52
Človek se vpraša zakaj takšna podobna rast v madžarski in sloveniji-madžari kot najbolj zaprta država v EU zatem smo mi ali janšisti uvažajo okužbo z madžarske saj ,ko raste okuženost v madžarski že čez dva začne enormno rasti tudi vsloveniji,madžari z več kot 300 mrtvimi na dan so rekorderji čeravno je celotna država obdana z bodećo žico.
Sajeta5
31. 03. 2021 18.49
+1
Jaz sploh nisem presenecena, namesto da bi vse te, ki jih tedensko maltretirajo s testiranjem, bi jih najprej dali na test za protitelesa - s tem bi dobili tudi nelo predstavo o tem, koliko ljudi se je prekuzilo, ne da bi to sploh vedelo. Ce bi ta stroka in vlada hotela ljudem dobro, bi takoj ko je to bilo mozno nabavila manj agresivne teste za samotestiranje, kot so jih dali solarjem v AT in ljudje bi manj zoprne teste veliko lazje sprejeli, pa tudi vrste za testiranje kot potencialni prostor za mnozicno sirjenje okuzb bi se drasticno zmanjsale.... tako pa imam jaz vtis, da se mlajsi ljudje namerno okuzijo, da imajo potem mir od testiranja, cepljenja, pa se potujejo lahko
beware1
31. 03. 2021 18.49
+6
SDS," stroka" in vlada, doživljajo "org..zem" ob teh prirejenih podatkov. Krneki tu spodaj, je lepo povedal. Ne, res me je sram, da mi je bil leta 1991 JJ komandant v takratni 10 dnevni vojni. Ja, verjel sem v boljši jutri, ampak sem- smo se presneto ušteli. V vseh polomijah nove SLO, je bil JJ, v negatvnem smislu zraven. Srčno upam, da mu je to zadnja polomija. Še to, enako velja za ta leve in desne. Vse se vrti okroģ magične št.46. Najbolje poklicati V. Rossija iz MGP da se zadeve prevagajo
Et54678
31. 03. 2021 18.42
+5
pcr testi so dokazani, da ne pokažejo okužbe s covidom in sploh niso namenjeni za diagnosticiranje. to je povedal izumitelj pcr testov, umrl je pa eno leto pred “epidemijo”
defodil
31. 03. 2021 18.47
-1
a še vedno to nabijaš, daj zaposli se na IMI pa vse , prof Avšič, prof. Petrovca...poduči o tem
Et54678
31. 03. 2021 19.28
+2
malo prebiranja informacij, tudi zunaj meja, ti ne bi škodilo. na nizozemskem sodišča je pcr test padel
Et54678
31. 03. 2021 18.40
+4
a prostora kjer bi dodatnih 100 postelj naštimal pa v celi sloveniji ne premoremo? ful se trudijo že eno leto rešit to problematiko res...
defodil
31. 03. 2021 18.48
+1
imamo tudi 300 postelj, nimamo pa 300 dr. Jerebov...
Gemma 1961
31. 03. 2021 18.37
+8
Dajte meni vsak mesec dodatek 10 000 evrov boste imeli 120% okuzenih
defodil
31. 03. 2021 18.48
-1
a boš iz laboratorija spuščala ven virus?
SpetKrNeki
31. 03. 2021 18.16
+8
Torej je bilo 30.000 testov in 1.500 okuženih. Tiste, ki si na HAT testu pozitivni, tako ali tako testirajo s PCR, če pa si negativen, pa to itak velja kot negativen test. Torej je 5% pozitivnih (in ne okuženih). Nehajte nategovati ljudi in prirejati statistiko tako, kot vam paše !!!
Klemzi28
31. 03. 2021 18.16
+1
Več testov več okuženih ...res ste hudi
Cheesecake
31. 03. 2021 18.04
+10
Te vaši lažni pcr testi, pa koga vi nategujete?
-2
Problem Goriške,da je v vzponu,so samo zidance... V majhnem prostoru 5-10 folka...ali več...
Cheesecake
31. 03. 2021 18.05
+7
Kaj si pa mislil? Da se bo folk skrival doma. Al majo ljjdji poun k tega sranja.
PrettyBird
31. 03. 2021 17.55
-17
Držite se ukrepov, da premagamo ta virus in bomo lahko poleti uživali v svobodi.
smajser1
31. 03. 2021 17.58
+11
Cheesecake
31. 03. 2021 18.05
+10
Hrast1234
31. 03. 2021 18.28
+9
Poleti virusa ne bo, z ukrepi ali brez. Ti pa se kar zapiraj, ja...
Uporabnik1947897
31. 03. 2021 17.54
+7
Ja nič,ko bo konec "zaprtja",gremo v lockdown...
zibertmi
31. 03. 2021 17.50
+5
Dve maski morš met, če se na eni slučajno gumica ftrga.ali pa ,če maš počivalškovo,če jo porabiš za nujen primer
zibertmi
31. 03. 2021 18.33
+3
a ste jocu že plačali dobavljene maske.kopriva je na intervjuju v komunističnem rtv ,ki ga je vodil sds novinar,izjavila,da je sam kriv ,če ni dobil plačano
kadabra
31. 03. 2021 17.16
+15
Itak...je treba pred zaprtjem navit številke, da se bodo lahko potem hvalili kako so uspešno zajezili ta smrtonosni prehlad.
SnowmanR
31. 03. 2021 17.15
+9
Delo na črno kljub zaustavitvi zaradi Covid19. Poznamo obrate in tovarne ki bodo delovali kljub zaustavitvi države. Dvojna merila ostajajo neznaka za prebivalce Slovenije. Koliko bo država zaslužila od tistih delodajalcev, ki bodo obratovali v času totalneg zaprtja nam lahko zaupa Premier Janša, epidemiolog, začasni bivši minister zdravlja in nekdanji minister za obrambo... Država ne bo zaustavila in kaznovala tistih od katerih ima korist...
S love NIJA
31. 03. 2021 17.02
+2