Korona

Število smrti v Braziliji preseglo 50.000, izbruh v Pekingu se umirja

Brasilia, 22. 06. 2020 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
82

Svetovna zdravstvena organizacija je zabeležila rekordno število novih okužb s covidom-19, kar 183.000. Največ so jih potrdili v Braziliji, sledita ZDA in Indija. Tako veliko povečanje števila primerov sicer pripisujejo povečanemu testiranju v mnogih državah. Izbruh v Pekingu pa se očitno umirja, saj poročajo o le devetih novih primerih.

Po vsem svetu je bilo od začetka pandemije novega koronavirusa potrjenih devet milijonov primerov, umrlo pa je 467.000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v zadnjih 24 urah zabeležila največje število novih primerov, večino v Severni in Južni Ameriki. Tolikšno število novih primerov sicer pripisujejo tudi temu, da je veliko držav po svetu močno povečalo število opravljenih testov.

V Braziliji potekajo tudi protesti zdravstvenih delavcev, ki zahtevajo višje plače.
V Braziliji potekajo tudi protesti zdravstvenih delavcev, ki zahtevajo višje plače. FOTO: AP

Brazilija je trenutno država, kjer novi koronavirus povzroča največ težav. Postala je druga država za ZDA, ki ima potrjenih več kot 50.000 smrti, neposredno povezanih s covidom-19. Strokovnjaki ob tem svarijo, da še niso dosegli vrha epidemije oziroma da so od njega oddaljeni še več tednov. V nedeljo je njihovo zdravstveno ministrstvo sporočilo, da je prejšnji dan umrlo 641 ljudi.

Stanje se je poslabšalo tudi v Indiji – skupno so potrdili 410.461 okužb, kar 15.000 v enem dnevu. Trenutno beležijo 13.254 smrti. Indija sledi ZDA, Braziliji in Rusiji po številu okužb. Minilo je dva tedna, odkar so začeli sproščati ukrepe, število okužb pa vztrajno narašča – strokovnjaki ocenjujejo, da bo virus dosegel vrh v monsunski sezoni, kar je med julijem in septembrom. Indijski zdravstveni sistem je že zdaj preobremenjen, saj v mestih, kot sta Delhi in Bombaj, že primanjkuje bolniških postelj, paciente pa zavračajo.

Na Kitajskem, kjer so se spopadali z novim izbruhom v Pekingu, pa so v zadnjih 24 urah zabeležili le devet novih primerov, kar je 22 manj kot prejšnji dan, prvič v desetih dneh pa številka ni dvomestna. Izbruh je bil povezan z veliko tržnico mesa, sadje in zelenjave, kjer so virus odkrili na lesenih deskah za rezanje lososa. V povezavi s tem izbruhom so potrdili več kot 230 primerov, da bi ga zajezili, pa so v 29 soseskah znova uvedli karanteno, zaprli šole in uvedli številne druge ukrepe.

V Južni Koreji poskušajo omejiti nova žarišča.
V Južni Koreji poskušajo omejiti nova žarišča. FOTO: AP

Z novim izbruhom se spopadajo tudi v petem največjem južnokorejskem mestu Daejeon, ki se prav tako vrača k strožjim ukrepom. Čeprav je situacija v državi pod nadzorom, pristojne skrbijo sporadični izbruhi, zato so v Daejeonu prepovedali vsa zbiranja na javnih mestih in zaprli 22 cerkev krščanske sekte Shincheonji. Ena izmed teh cerkva je bila epicenter največjega izbruha v državi, ki se je zgodil februarja – okuženih je bilo več kot 6000 članov sekte. Seulski župan je medtem dejal, da se v mestu pripravljajo na morebitni drugi val, zato krepijo epidemiološko službo in sproščajo bolniške postelje.

Direktorica južnokorejskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Jeong Eun-kyeong je dejala, da so sprva pričakovali, da bi se lahko drugi val epidemije covida-19 v državi začel jeseni ali pozimi. "Vendar so se naše napovedi izkazale za napačne," je povedala.

Zdaj je po njenih besedah jasno, da je praznični vikend v začetku maja predstavljal začetek novega vala okužb, glavnina je na širšem območju Seula. Tam so v preteklosti zabeležili bolj malo primerov. Prvi val se je končal konec aprila, je pojasnila Jeongova.

Portugalska znova uvaja strožje ukrepe

Portugalski premier Antonio Costa je danes sporočil, da bodo v Lizboni znova uvedli nekatere omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi, ki bodo začeli veljati v torek, vključujejo omejitev zbiranja na največ deset oseb in skrajšanje delovnega časa trgovin in barov, ki bodo morali vrata zapreti ob 20. uri. Premier je po sestanku z župani občin na območju portugalske prestolnice sporočil, da bodo nekateri ukrepi veljali tudi na širšem območju Lizbone.

Po uradnih podatkih so na Portugalskem med 21. majem in 21. junijem potrdili 9221 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, pri čemer so večino primerov zabeležili v Lizboni in dolini reke Tejo. Približno polovico novih primerov so zabeležili v občinah Lizbona, Sintra, Odivelas, Loures in Amadora.

"To je ogenj in kot ob vsakem ognju moramo odgovoriti z nujnimi ukrepi za preprečitev njegovega širjenja," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Antonio Lacerda Sales. Portugalska je ob epidemiji covida-19 že razmeroma zgodaj uvedla omejitvene ukrepe. V državi so zabeležili 1534 smrtnih primerov in 39.392 okužb.

Na Škotskem pa so začeli sproščati ukrepe, a so ob tem uvedli obvezne zaščitne maske na javnem prometu, kar vključuje avtobuse, vlake, podzemno v Glasgowu, tramvaje v Edinburghu, trajekte, taksije in letala. Enak ukrep so uvedli v Angliji, medtem ko v Walesu in na Severnem Irskem maske na sredstvih javnega prevoza niso obvezne. Škotska vlada prav tako poziva ljudi, naj še ne potujejo, premierka Nicola Sturgeon pa je poudarila, da čeprav maske pomagajo pri omejitvi prenosa okužb, sta vzdrževanje socialne distance in higiena še vedno ključni. 

Britanski premier Boris Johnson pa bo v torek naznanil, če lahko pivnice, restavracije in hoteli 4. julija ponovno odprejo svoja vrata, pa tudi, če bodo sprostili pravilo o dveh metrih varnostne razdalje. 

V Franciji pa je od danes šola zopet obvezna za vse otroke, stare do 15 let. Srednje šole ne padejo v to kategorijo. V državi so se že pred tedni odločili za ponovno odprtje šol, ampak starši so se lahko samo odločili, če bodo otroke poslali nazaj v klopi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
22. 06. 2020 13.54
+6
Dejte se nehat delat norca iz ljudi!!ampak res!!cel svet!!
VirusX
22. 06. 2020 13.53
+11
Aids pa rak tudi nista resnična, to so sprožili bogati, ker so hoteli revne..... bla bla bla in je rojena nova teorija zarote. kajne
setisfekšn
22. 06. 2020 13.53
+4
Ha ha me zanima katerih je tistih 50000 žrtev!res me zanima v 220 milj. Državi!!!
Ost1234
22. 06. 2020 13.30
+0
Brazilija, ZDA, Indija, Italija, Španija UK, ... Same komunistične države 😂
SoLoR
22. 06. 2020 12.29
+19
"izbruh v pekingu", 20mil prebivalcev, 230 primerov, (no ja vsaj uradnih :)) v kaj enem tednu?... "izbruh"... to je cisto isto kot slovenija, ki je pomoje tudi imela nekih 23 primerov (se mi ne da steti) v zadnjem tednu... sami izbruhi povsod... moj bog sem ze alergicen na to, neumno porocanje... mislim to je vse skupaj, glede na stevilo prebivalcev, "par primerov", klicite jih kar dejansko so, statisticno definitivno "par primerov", ne pa izbruh.
jspatipaon
22. 06. 2020 11.47
+9
Tistih naših 6 v bolnici zgleda so dobli sluzbo nt
biggbrader
22. 06. 2020 11.35
+0
Pri kateri številki smrtnih žrtev tudi naši levaki potrdijo kovid - 19 ?
Cmrlek
22. 06. 2020 11.13
+7
izBRUH v pekingu, pa ja.😂
Pjudipaaaaaj
22. 06. 2020 10.33
+13
Tale s Pekingom je zgodbica za lahko noč v dopoldanskem času za vse otroke in tiste ki so se pri 10-ih letih prenehali mentalno razvijat. In pa za vse deluzionirane na čelu z 24ur ki še danes širijo agendo da je Amerika "slaba", Kitajska pa "dobra".
Dracul Va Domni DinNou
22. 06. 2020 10.23
+37
Svedska o novih okuzenih ne daje podatkov ze od 18 junija. Hmm.
Pjudipaaaaaj
22. 06. 2020 10.34
+3
Beast Neighbor 667 ja zmagali so a ne ... premagali...kakorkoli že.
Jak Tobim
22. 06. 2020 12.49
+7
ne se za švede sekirati - so edini normalni na celem planetu - vsem ostalim pa je karantena pomračila um do mere, ko niti otrok več ne pošiljajo v šolo (osnovni temelj javnega zdravstva je izobraževanje). Gonaj na zahodu proti švedski je presegla meje vse propagande sovraštva v naci ali internaci-socializmu ali fašizmu. imajo eno najstarejših populacij na planetu, umrljivost je statistično letos primerljiva z vsemi leti, razen v aprilu, ko je bila povečana, imajo tako kot ves planet vprašanje kako pri sedanjem nivoju znanosti zagotoviti kvalitetno starost, ki jo zaznamujejo demence, rak, srčnožilne bolezni,.. švedi so zmagovalci na celi črti - popolni zmagovalci, saj skrbijo za vse - javno zdravstvo dela (pri ans več niti test pri otroku za podančice ne moreš narediti, ker ni denarja - vse je pobrala korona), šiolstvo dela, nezaposlenost se edinim na planetu ni znatno povečala. vsi trije temelji javnega zdravja so ohranjeni. po švedih udarjati je danes folklora javnega linča, in švedi sami se dobro zavedajo, kaj pomeni biti zadnji branik demokracije - karantenizirani um celega planeta je namreč naredil stampedo podivjanih zakljenjencev, ki iščejo grešnega kozla, da nad njim izživijo svoje strahopetne frustracije. švedi imajo virus, imajo mrtve (manj, kot najbolj karantenizirani) in imajo življenej z virusom. nič ne vpliva na dinamiko populacije na švedskem in nič na planetu (vsepovsod število ljudi raste in raste in raste). imajo več mrtvih nad 100, kot tistih pod 60, .. doma pospravljaj, ne na švedskem. doma je katastrofa v zdravstvu neprimerno večja, kot na švedskem, če si mislil, da tam res ubijajo svoje starostnike, kot širi fašistična propaganda na zahodu. korona ne priozanaša starosti - še najhujše udari tam, kjer je karantena. ubiej starostnike in ubije, popolnoma, svobodnega mladega človeka. mračnjaštvo karantene je neverjetno.
Krematorij666
22. 06. 2020 13.27
-4
James...ne vem o katerih švedih govoriš...oboji imajo pa težave.
kristal09
22. 06. 2020 10.17
+21
Problem v vsem tem je,da vsak dan,vsak trenutek,človek stakne kakšno bakterijo...pa ni važno,ali si obrišeš nos z rokavom,ali pljuneš kapljico v nekoga med tem ko se z njim pogovarjaš,vdihavaš zrak,ki zgleda tako čist in brezmadežen...narava je narejena iz virusov,takšnih in drugačnih,majhnih (mikroskopskih) in velikih,vsepovsod preži nevarnost po okužbi...ne gre za to koliko je nevarna določena bakterija ali koliko je agresiven določen virus,gre se za to,koliko je strah v ljudeh razvit za tovrstne stvari,strah je tisti ki bo premagal logiko in zdrav razum...ljudje umiramo vsak dan po svetu,nihče ne govori o številkah,kdo je umrl od lakote,žeje...ali kdo je umrl od raka,aids-a,celo navadnega prehlada ali gripe...ne vem sicer kolikšne so te številke,ampak stavim da niso majhne,vendar to medijem,politiki in svetovnemu zdravstvu pač ne prinese dobička...zanimivo,hodiš po ulici,ti po nesreči pade opeka na glavo,ampak kljub hudim poškodbam,ne bodo za ta dogodek vedeli niti sosedje,celo tisti ne,ki so šli tisti trenutek mimo in dogodek videli...če pa kihneš v javnosti,kljub temu da si pravilno postavil roko pred usta,pa bo jutri vedel cel svet...noro kako strah uniči človeka bolj kot katerakoli bolezen...
bogdajmir
22. 06. 2020 10.10
+26
Izbruh na Kitajskem se nikoli ni umiril, "umirile" so se zgolj novice, ki jih tesno nadzoruje Kitajska Komunisticna Partija. Sicer pa, kdo pri milijardi in pol ljudi pogresa en "milijonček", ane dragi Fajon, Kordiš in ostala kaviar smetana?
Mali medo
22. 06. 2020 10.09
+3
ne prehitro pravil spreminjati k un Božiček iz Nijz se še tastarih ni naučil
krojacekhlacek
22. 06. 2020 10.06
+12
Ljudje, ne vsega verjet kar pisejo mediji. Včasih so imele določene države tako imenovane propaganda stolpe (propaganda towers), ki so pumpali in prali možgane ljudem. Sedaj to ni več potrebno, ker imamo internet. Poglejte, poznam kar nekaj ljudi in ti ljudje poznajo druge....kakorkoli že, noben pa ne pozna nikogar, ki bi zaradi tega umrl ali obležal na intenzivni. Očitno nas pripravljajo na nekaj, kar bomo sprejeli z odprtimi rokami, čeprav nam bo na kratek ali dolgi rok zelo, zelo škodilo. Lep dan, vam želim.
Andree
22. 06. 2020 11.01
+5
meni so za nazaj sedaj ugotovili korono. In še zmeraj sem živ
Satoshi Nakamoto
22. 06. 2020 09.59
+24
V SLOveniji se jaz nebi bal virusov. Bal bi se birokratov ki so ugrabili državo in kot parazit izčrpavajo državljane.
bogdajmir
22. 06. 2020 10.12
+12
Birokracija je en velil problem. 3 še večji so pa enosmerni mediji (90% je levih), nesposobno sodstvo (neomejen mandat in spet levi državni tožilci) ter seveda bankirji (banka slovenije je neodvisna institucija, sramota)
Satoshi Nakamoto
22. 06. 2020 10.58
+4
Ta`prav
22. 06. 2020 09.57
+19
Bojim se da je ta virus samo vrh ledene gore - za vse kar nas še čaka v bližnji prihodnosti. Segrevanje ozračja ima za posledico taljenje ledu in permafrosta (trajno zamrznjenega tla). Kdo ve kakšni virusi in bakterije še prežijo. Kakšne bodo posledice na že tako fragilnem socialnem ecosistemu je vprašanje - zaenkrat premalo empiričnih podatkov za splošno oceno - dobrega prav gotovo nič, če gre sklepati iz covid19. Svet kot je urejen na to preprosto ni pripravljen, tega se je potrebno zavedati, in začeti stvari korenito spreminjati (vse se seveda začne z nami). Če verjamete v razne teorije zarote in umetno ustvarjen virus so potem ti strahovi še toliko večji. Sam sem še vedno mnenja da je narava največja učiteljica, pa tudi najpametnejša.
Krta?a 21
22. 06. 2020 10.03
-5
Preveč filme gledaš, preveč who poslušaš pa preveč našim kvaziznanstvenikom verjameš.
Satoshi Nakamoto
22. 06. 2020 09.56
-5
Ravno Svetovna Zdravstvena Organizacija je pravi naslov za verodostojne podatke.
Satoshi Nakamoto
22. 06. 2020 09.57
+8
jesenvoyo
22. 06. 2020 09.52
+8
Pri nas je že uporaba mask v trgovinah problem, na cesti pa zelo redko vidiš koga z masko.
flojdi
22. 06. 2020 17.46
..jest jih pa še vedno vidim , ko hodim ob cestah , z masko v na frisu v svojem avtočku...
Krta?a 21
22. 06. 2020 09.51
+4
Who....spet lažne novice.
tron3
22. 06. 2020 09.52
+8
Jasno, da laže WHO, če pa je bila zasebna donacija dolarčko zelo velika!!!!
Krta?a 21
22. 06. 2020 09.55
-1
13000 na covid pacienta, 39000 če je bil pri tem še na aparatih. Da ostalo ne govorim.... Kolk pa pri nas?
tron3
22. 06. 2020 09.44
-3
Dober Vas testirajo, do kam lahko gredo, da se Vam ne bo utrgalo, to se Vam itak bo prej ali slej, pa ne zaradi korone ampak, ko ne bo plač, ne boste morali plačevat obrokov, lizingov, položnic itd. Takrat bo JJ molil, da bi pred parlamentov protestirali kolesarji in njim podobni.
tron3
22. 06. 2020 09.51
+2
Oziroma sploh ne bo molil, ker ne bo več v Sloveniji!!!