Korona

Počivalšek o interpelaciji: Vrhovni cilj je padec vlade, ne razjasnitev okoliščin

Ljubljana, 04. 05. 2020 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.K., U.Z., STA
Komentarji
1464

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ vložile interpelacijo zoper ministra Počivalška. Očitajo mu nepregleden nakup zaščitne opreme v epidemiji ter nespoštovanje zakonodaje. "Vsi, ki smo sodelovali pri nabavah zaščitne opreme, smo svoje delo dobro opravili. To bom zagovarjal tudi na interpelaciji, v kateri vidim priložnost, da enkrat za vselej predložim dokaze, za katere sedaj ni posluha," pa odgovarja Počivalšek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Erik Brecelj: Počivalšek ne more biti več minister
  • Iz 24UR: Opozicija ima skupaj 37 glasov
    02:33
    Iz 24UR: Opozicija ima skupaj 37 glasov
  • SD: Afera z maskami spominja na orožarsko afero
    04:22
    SD: Afera z maskami spominja na orožarsko afero
  • SAB: Milijoni so izgubljeni
    01:17
    SAB: Milijoni so izgubljeni
  • LMŠ: Počivalšku očitamo nespoštovanje zakonodaje
    03:46
    LMŠ: Počivalšku očitamo nespoštovanje zakonodaje
  • Mnenje Levice o interpelaciji zoper Počivalška
    01:22
    Mnenje Levice o interpelaciji zoper Počivalška

Opozicijske stranke so danes vložile interpelacijo zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.  

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po seji Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju potrdil, da ministru očitajo nepregleden nakup opreme. Odkritja v zadnjih dneh namreč kažejo prav to, da se je pri nakupih dajalo prednost določenim podjetjem, pravi. Prav tako se Šarec sprašuje, zakaj se je sploh nakupovalo preko Zavoda RS za blagovne rezerve. Če bi vlado še vodila prejšnja zasedba, bi posle peljali preko ministrstva za zdravje, saj so se tja stekale ponudbe.

Opozoril je tudi, da danes nimajo jasnih podatkov o tem, kakšne so sploh bile potrebe po zaščitni opremi. Nekaj opreme je bilo v državi ob začetku epidemije sicer na voljo, tudi ventilatorjev, poleg tega pa je imel denimo Univerzitetni klinični center Ljubljana na voljo 30 milijonov evrov za nakup opreme, je zatrdil. Podobno so imele določena sredstva v ta namen po njegovih navedbah na voljo tudi druge ustanove. Kot je seznanjen Šarec, je ministrstvo za zdravje dalo tudi soglasje, tako da so lahko institucije same kupovale opremo. Spomnil je tudi na ponujeno pomoč kitajskega veleposlanika. V Sloveniji bi bilo treba dobiti samo pravno osebo, ki bi opremo uvozila. To bi bile potem lahko blagovne rezerve, lahko pa bi bila tudi državna podjetja, denimo Krka, meni predsednik LMŠ.

Šarec je zagotovil, da njihov prvotni namen ni rušenje vlade samo zato, da bi jo zrušili. Predvsem je cilj, da se stvari odkrijejo, pa tudi, da se ugotovi, da pri tem ne gre samo za ministra za gospodarstvo, ampak tudi "za direktive z vrha". Kot je opozoril, je očitno določena elektronska sporočila pisala tudi soproga predsednika vlade Janeza Janše, kar smo v intervjuju z Ivanom Galetom danes razkrili na naši spletni strani.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Miro Majcen

LMŠ: Računamo na glasove tistih poslancev, ki se niso prodali

Poslanec LMŠ in predstavniki opozicijskih strank SD, Levica in SAB so v izjavi za javnost predstavili podrobnosti o interpelaciji. Po besedah Roberta Pavšiča v LMŠ Počivalšku očitajo več stvari, predvsem izogibanje in nespoštovanje celotne zakonodaje, ki "je v Sloveniji še vedno veljavna in velja tudi v kriznih časih". "Vseeno je, ali gre za sistemsko korupcijo ali popolno nesposobnost vodenja, odgovornost ostaja enaka. In ne samo odgovornost ministra Počivalška, sprejema jo cela vlada s predsednikom vlade na čelu, saj ga ta – sodeč po njegovih nedavnih izjavah – podpira."  

Vlada se ne izvoli sama, postavi jo DZ, zato morajo tudi poslanci, ki so to vlado podprli in se odzivajo na vse nečednosti, ki jih razkrivajo mediji, prevzeti odgovornost, še pravijo v LMŠ. "Ta pa bo vidna po glasovanju na interpelaciji. Računamo na glasove tistih poslancev, ki se niso 'prodali' in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so tudi kandidirali ob vstopu v DZ. Tudi na koalicijske poslance," je še povedal. Na temo nabav opreme, potrebne v epidemiji, se obeta tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Zahteva bo po njegovih besedah vložena v naslednjih dneh.

SD: Interpelacijo si je Počivalšek spisal sam

 Bojana Muršič iz SD je povedala, da si je Počivalšek "to interpelacijo spisal sam". "Z vsakodnevnimi izjavami pred mediji in tudi s svojimi ravnanji. Absolutno pa je s potrditvijo njegovega ravnanja odgovornost prevzela celotna vlada, saj je predsednik vlade to njegovo ravnanje tudi podprl." Ta vlada oz. ta koalicija si je po njenih besedah postavila nek paralelni svet, iz katerega izhajajo zgolj nečedna ravnanja nabave in dobave zaščitnih oprem po nekih prijateljskih vezeh, funkcionarskih poteh, družinskih vezeh in takšna ravnanja v SD obsojajo.

Kot je še dejala, gre za "sprevržena dejanja, ki so do ljudi ponižujoča," afera z maskami pa se postavlja ob bok aferi z orožjem iz 90. let. "Naredili bomo vse, da tej aferi pridemo do dna, ne da ne bo krivca kot takrat, zato je nujno, da se vsi postopki speljejo takoj. Vojno dobičkarstvo je v teh kriznih časih nedopustno in temu v SD ostro nasprotujemo," je še dodala.

Levica: Ko je na oblasti Janša, gredo provizije v milijone

"Vsakič, ko je na oblasti Janez Janša, gredo provizije v milijone. Začelo se je s trgovino z orožjem, nadaljevalo z afero Patria in sedaj, pod tretjo Janševo vlado, imamo te sporne nabave zaščitne opreme," je povedal Miha Kordiš. 

Spomnil je na zavzemanje Levice za to, da bi zaščitno opremo nabavljali neposredno, a se je vlada odločila drugače - tako, da nahrani svoje prijatelje v zasebnem sektorju z visokimi provizijami na škodo in na račun zdravja državljank in državljanov Slovenije ter na račun državnega proračuna. "To je absolutno nesprejemljivo in v Levici vztrajamo, da mora zato najprej oditi minister Počivalšek, za celotno situacijo pa je odgovorna vlada kot celota. Menda je jasno, da en sam minister ne bo izvajal takih vprašljivih poslov v obsegu 200 milijonov evrov, če to ni akcija, za katero stoji celotna vlada in predsednik vlade. Res je, minister Počivalšek si je interpelacijo pisal sam, z včerajšnjo podporo pa jo je podpisal tudi predsednik vlade Janez Janša." 

SAB: Milijoni so izgubljeni

V SAB so podpise k interpelaciji prispevali, ker so prepričani, da se morajo stvari v vsakem primeru razčistiti. "Ugotavljanje politične odgovornosti bodisi v parlamentarni preiskavi ali z interpelacijo žal ne bo rešilo milijonov, ki so bili morebiti izgubljeni s temi nakupi," je opozorila Maša Kociper. Spomnila je, da so v SAB tudi zahtevali, da nad nakupi v kriznem času poteka poseben parlamentarni nadzor. Predlagali so ustanovitev proračunskega sklada, a predlogi SAB niso bili sprejeti. "Sprotnega nadzora ni bilo, milijoni, ki so šli v neprave roke, pa so za vedno izgubljeni".

Vlagatelji interpelacije zoper ministra Počivalška.
Vlagatelji interpelacije zoper ministra Počivalška. FOTO: Bobo

Počivalšek očitke zavrača: Njihov vrhovni cilj je padec vlade

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila. Danes se je odzval tudi na svojem Facebook profilu, kjer je zapisal, da predloga za interpelacijo še ni natančno prebral, "a iz tega, kar so predlagatelji povedali medijem, je videti, da je njihov vrhovni cilj padec vlade, ne pa sama razjasnitev okoliščin postopkov nabav zaščitne opreme".  

Kot pravi, se interpelacije veseli, saj je to priložnost, da celovito obravnavajo tematiko in širše predstavijo okoliščine pred in po razglasitvi epidemije ter enkrat za vselej predložijo dokaze, za katere sedaj ni posluha. "Vsem, ki jih zanima resnica o nabavah zaščitne opreme, bom predložil vso dokumentacijo in povedal vse, kar jih bo zanimalo. Pravzaprav sem organe, ki so pri nas pristojni za te naloge, tudi sam pozval, da se preiskovanja tega primera lotijo čim prej. Namreč – ni pošteno in ni konstruktivno, da se iz pomembnega dela preprečevanja epidemije koronavirusa v naši državi ustvarja kriminalna nadaljevanka s političnim predznakom," je zapisal.

Počivalšek vztraja, da so vsi, ki so sodelovali pri nabavah opreme, svoje delo opravili. "Vsem se bo s pleč odvalilo veliko breme s tem, ko bodo preiskovalci prišli zadevi do dna in enkrat za vselej pojasnili, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal. Tiste, ki pa danes že kalkulirajo politične dobičke na račun moje interpelacije, pozivam, da se posvetijo tednom pred razglasitvijo epidemije in postopkom nabave zaščitne opreme, ki so tekli tedaj. Brez vpogleda v aktivnosti pred 12. marcem je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi," je zaključil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo 

Interpelacijo zoper Počivalška je 23. aprila, po razkritjih o sklepanju poslov za nabavo opreme, najprej napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec, sodelovanje pri tem pa so po številnih očitkih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, napovedale tudi Levica, SD in SAB. V LMŠ so pričakovali tako odstop ministra Počivalška kot ministra za obrambo Mateja Tonina, vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je omenil celo možnost interpelacije zoper celotno vlado. Na koncu so se odločili le za interpelacijo proti gospodarskemu ministru. 

Gre za drugo interpelacijo v aktualnem sklicu DZ ter za prvo v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše, in sicer po manj kot dveh mesecih njenega dela. Za razrešitev ministra je sicer potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Vlagateljice interpelacije Počivalška imajo skupaj 37 glasov. 

Za zdaj kaže na koalicijsko podporo Počivalšku. Prvak opozicijske SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da trije poslanci SNS interpelacije ne bodo podprli, saj "je popolnoma brez soka oz. prazna". Iz SMC so sporočili, da strankini poslanci stojijo za svojim predsednikom. V koalicijskih SDS in NSi se danes na interpelacijo niso posebej odzivali. Predsednik vlade in predsednik SDS je v minulih dneh že pojasnil, da Počivalšku zaupa, kar je tudi strankino stališče. So se pa danes odzvali v poslanski skupini koalicijske DeSUS. "Zavedamo se, da imajo opozicijske stranke pravico vložiti interpelacijo, vendar pa bi bilo v tem trenutku bolj smotrno, da pristojne in neodvisne institucije čim prej raziščejo, kaj se je pri nabavah zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov dejansko dogajalo. Če se bo izkazalo, da so bili postopki nepravilni, v poslanski skupini DeSUS pričakujemo, da bodo posamezniki odgovornost za svoja dejanja tudi prevzeli," so navedli in dodali, da interpelacije ne bodo podprli. 

Vlada sicer pripravlja oz. je v zaključni fazi priprave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Poročilo utegne potrditi v torek, njegovo obravnavo je v DZ pričakovati že ta teden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1464)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

94001
06. 05. 2020 14.37
+1
Je Šarec že ovaden zaradi nepriskrbljene zaščitne opreme in prepoznih ukrepov, ki so vzeli 98 državljanov? Kdaj bo odgovarjal?
Mungos2
05. 05. 2020 12.06
+4
Počivalšek, čim odpreš usta, lažeš !! Pa še Hrvatom lezeš v spodnji kanal !!!
Principat
05. 05. 2020 11.01
+5
cilj mu je spodletel, o teh ciljih če bo ravno ostal bo sedaj težje priti , koruzar je vešč intrig in preveč namenskega denarja se nahaja in po že našel podtalnico in obtočno črpalko , da bodo speljali , kam jim je želja , je pa težko delat mafijske posle ko te ovirajo
mackintosh
05. 05. 2020 10.02
+6
vrhovni cilj? ha ha ha ha ha glavni cilj pa je res padec te nesposobne pokvarjene lopovske SĐS vlade.
vinogradnik33
05. 05. 2020 09.44
+13
Gantar je skrbno zamolčal , da ventilatorji , ki jih je nabavil Geneplanet Siriusmed R30 taki , kot so niso primerni za zdravljenje bolnikov s covid 19 , ker bi morali imeti še dodatno opremo in zakaj je to zamolčal , zato , ker se boji za svoj stolček in raje potepta prisego ! Stranki SMC in DESUS se zavedata , če pade vlada gredo kot stranke na smetišče zgodovine , sedaj pa so s pristopom v Janševo vlado pridobili vidne pozicije za nagrado ! Jelinčič je pa tako kakor veter piha in tudi on ne bi več prišel v parlament , zato pritrjuje vladi in zanjo glasuje !
Nimasmisla
05. 05. 2020 08.51
-5
šarcu v šoli baje ni šla matematika
vinogradnik33
05. 05. 2020 09.41
+13
Nimasmisla
05. 05. 2020 08.10
+0
e opozicija če greš v trgovino po nov avto ki stane 15000 tisoč moraš imeti v žepu 15000 tisoč ne pa 10000 tisoč logično ali ne
mackintosh
05. 05. 2020 10.05
+4
res je a ta trgovec nam avto ki stane 15000 prodaja za 50000. se vprašaš zakaj? kaj misliš koliko bo vrnil kupcu na roke?
hotchilipoper
05. 05. 2020 08.01
+10
Je janez stopil na nagazno mino,če sestopi
Malinha
04. 05. 2020 21.59
+3
Desničarji, želim vam slabo spanje in grenke sanje, smrt fašizmu!
Dark Knight
05. 05. 2020 11.48
+0
krmeki
04. 05. 2020 21.59
+23
Počivalšek še kar noče prevzeti odgovornosti. Sramota. In to podpirata tudi NSI ter DESUS. Tonin in Pivčeva sta se prodala za 2 višja plačilna razreda
VolkBrenin
04. 05. 2020 21.59
+11
banda lopovska....gotofi ste ...
bema1201
04. 05. 2020 21.59
-3
Ko je bil Počivalšek minister v Šarčevi vladi, Levičarji niso imeli pripomb. Hipotetično če bi bil recimo sedaj tako opevani Čeferin slučajno minister za šport v Janševi vladi bi bil čez noč ničvreden. Tako je to, nesposoben si takoj če nisi njihov.
mackintosh
05. 05. 2020 10.06
+3
v prejšnji vladi ni smel krasti oziroma bolje ni dobil takih navodil
ValterUdovernik
04. 05. 2020 21.58
-5
Ja kaj pa druzga.
Edvin
04. 05. 2020 21.58
+5
jakob janša star 6 let sin janeza Janše tudi vpleten. V vrtcu ponujal maske.
Škrinca
04. 05. 2020 21.58
+12
imam občutek da bo ta vlada odletela kot čebela-----
Edvin
04. 05. 2020 21.59
-13
prinašalec2
05. 05. 2020 19.01
Popeye
04. 05. 2020 21.58
+15
Reševal si življenja, drugače bi ventilatorji prišli ob božiču... A božiček bi jih prinesel?
Kristjan Rebec
04. 05. 2020 21.57
+8
Se vidi kam silijo pokvarjeni saj so bili pred malo časa na čelu države in kaj so naredili (otročarija).
Nikolajev
04. 05. 2020 21.57
+7
Vsem komentatorjem, levim in desnim, zelenim in rumenim želim lahko noč. Vsak ima pravico do lastnega prepričanja, spoštujem vsakega ne glede na njegovo prepričanje. Naj bo Slovenec Slovencu prijatelj.
CRUSADER
04. 05. 2020 21.56
-7
Levaški luzerji.. upam, da vlada vzdrži in vas pošlje na smetišče zgodovine 👌🏾👌🏾👌🏾😃
INAZ
04. 05. 2020 21.58
+7
Imajo dovolj glasov da ubranijo Počivalška.
Superlan
04. 05. 2020 21.56
+15
Ja sem za aretacijo kompet vlade, glede na to kaj smo do sedaj videli in prebrali.
VolkBrenin
04. 05. 2020 21.58
+7
Superlan
05. 05. 2020 11.20
+4