Korona

Stiske dijakov vse večje: 'Prikrajšani so za pristno in zdravo odraščanje'

Ljubljana, 10. 04. 2021 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
100

"Po podatkih svetovalne službe je evidentno, da smo izgubili relativno veliko dijakov, ki so mimo obveznosti zašli v svoje svetove in tam obstali," pove profesorica slovenščine na Gimnaziji Poljane Katarina Torkar Papež. Stisko letošnjih maturantk in maturantov povečujejo negotove razmere, pristojno ministrstvo pa na njihova vprašanja še vedno ne odgovarja. "Kako je mogoče, da mesec dni pred začetkom nimamo vsaj okvirnih usmeritev o izvedbi letošnje mature?" se sprašujejo tudi njihovi učitelji.

Že več kot eno leto živimo, kot se je izrazila Katarina Torkar Papež, profesorica slovenščine na ljubljanski Gimnaziji Poljane, "v napornem, z boleznijo in smrtjo obremenjenem času". Da to vsekakor niso običajne razmere in da je zato treba s še posebno skrbnostjo obravnavati mladostnike, vse glasneje opozarja stroka – od učiteljev, socialnih delavcev do psihologov. In tega bi se morala prva v vrsti zavedati tudi politika, pa se zdi, da se resnosti situacije, v kateri so se znašli naši otroci, niti približno ne zaveda.

Nekaj, na kar v zadnjih dneh opozarjajo tudi dijaki sami, so povsem nejasna navodila o izvedbi letošnje mature. Čeprav je ta tako rekoč pred vrati (predvidoma 4. maja je na sporedu prvi preizkus, pisanje eseja iz maternega jezika), številna vprašanja, vezana na negotovo epidemiološko situacijo, ostajajo neodgovorjena. Pristojna šolska ministrica Simona Kustec pa je še v sredo na naše vprašanje, kaj bo z maturanti, ki bi jim bila ravno v času pisanja preizkusov odrejena karantena, odgovorila: "Do takrat (začetka mature, 4. maja, op. a.) bomo zagotovo preigrali te scenarije, ki bodo razumevajoči in življenjski." In še, da se pri tem zanašajo tudi na izkušnje iz lanskega leta, "ko smo v zahtevnih razmerah že odpisali maturo, pa so se ta vprašanja v praksi, bom rekla, kar nekako sama od sebe razrešila".

Ne samo dijaki, ogorčeni tudi njihovi učitelji: "Letos je zmeda še večja"

Da imajo o izvedbi letošnje mature tudi sami kup vprašanj, nam je potrdila Torkar Papeževa. "Lani so nam po apelih za prilagoditev mature s pristojne inštitucije arogantno sporočili, da kot nestrokovnjaki ne moremo presojati temeljitega in strokovnega premisleka komisij," je povedala profesorica slovenščine na poljanski gimnaziji. "Maturantje, ki so zmedeni čakali na pametne rešitve, pa so od odločevalcev med vrsticami lahko slišali, da bo vse v redu, le učijo naj se in se ne pustijo motiti samozvanim kritikom. Ko so dijaki sami preučili možnosti prilagoditev in jih tehtno argumentirali, so pričakovali strokovni odziv, dobili pa zaušnico. Matura je potekala strnjeno, še bolj stresno, kot bi sicer, rezultati pa so bili pri marsikom Potemkinovo slepilo," je ostra Torkar Papeževa.

Kritičnim dijakom se je zdelo takšno prilagajanje predvsem ponižujoče, saj matura ni tržno blago. Zrelostni izpit bi moral biti to, kar besedna zveza pomeni: rezultat odgovornega učenja in tehtnega znanja, ki nekaj velja. Ne pa poljubno barantanje in fraziranje rezultatov. profesorica slovenščine na Gimnaziji Poljane Katarina Torkar Papež

Kaj pa letos? "Zmeda še večja, saj so dijaki jeseni pričakovali temeljite vsebinske prilagoditve mature, v prednovoletnem času pa dobili njeno pet- do desetodstotno znižanje. Kritičnim dijakom se je zdelo takšno prilagajanje predvsem ponižujoče, saj matura ni tržno blago. Zrelostni izpit bi moral biti to, kar besedna zveza pomeni: rezultat odgovornega učenja in tehtnega znanja, ki nekaj velja. Ne pa poljubno barantanje in fraziranje rezultatov," meni Torkar Papeževa. Po njenih besedah bi matura morala ostati resen izpit, vendar glede na pandemične okoliščine časovno skrajšan in očiščen balasta.

In kakšni so pomisleki srednješolskih učiteljev in učiteljic? "Predvsem se sprašujemo, kako je mogoče, da mesec dni pred začetkom mature nimamo vsaj okvirnih usmeritev, kako bomo maturo nemoteno izvajali ob negotovosti, ki jo terja epidemija," poudarja sogovornica in navede nekaj konkretnih vprašanj, ki kljub številnim pozivom še vedno ostajajo neodgovorjena: Kaj storiti, če bo med maturanti kdo pozitiven? Kako bo s karanteno prisotnih? Kdo bo nadomeščal bolne ali izolirane učitelje, ki bi morali biti spraševalci? Koliko maturantov bo zaradi junijske karantene ali morebitnih bolezni prikrajšanih za počitnice, saj bodo maturo morali opravljati jeseni?

"Kako naj torej pod nedorečenimi pogoji učitelji in dijaki zbrano in mirno izpeljemo, kar nam je predpostavljeno?" se še sprašuje Torkar Papeževa.

Mladostniki v stiski
Mladostniki v stiski FOTO: Dreamstime

Psihoterapevt: Zaradi intenzivnega razvoja možganov so mladostniki še posebej občutljivi na stres

Da se negotovost (pri vseh ljudeh in tudi mladostnikih) čuti kot stiska ali nekakšen strah, ki lahko povzroči tudi občutek tesnobe, pa opozarja psihoterapevt Staš Žnidar, ki je specializiran za delo z najstniki.

"Ena izmed mladostniških potreb je občutek varnosti, ki pa v okoliščinah, ko prevladuje negotovost, izostane," pove in pojasni, da se v možganih mladostnikov dogaja intenziven razvoj, pri tem pa so ti izjemno občutljivi na stres. "Če mladostnik sam ali v odnosu z odraslim ne zmore uravnati negotovosti, obstaja velika verjetnost, da na njegovo telo, razmišljanje in počutje negativno vpliva čezmerni stres," opozarja sogovornik.

Občutek ogroženosti, nepomirjenosti, negotovosti in dodani stres omogočajo, da se človek pretežno odziva s primitivnimi deli možganov. psihoterapevt Staš Žnidar

Da bi pristojni v teh časih zato morali komunicirati čim jasneje, "čeprav je to težka naloga", pritrdi Žnidar. "Vsi med nami iščemo kanček trdnosti in stabilnosti, ob čemer bi se lahko pomirili. Dobro je, če lahko v teh, še posebno za otroke in mladostnike negotovih časih širimo trdnost in umirjenost, na drugi strani pa lahko zmeda in negotovost samo še dodatno širita strah in paniko," izpostavi.

Staršem, pa tudi učiteljem, ki delajo neposredno z mladostniki, pa svetuje predvsem, da ostanejo z njimi v stiku: "Ohranjamo in spodbujamo odprt, topel in ljubeč odnos, ki ponuja podporo. Ena izmed pomembnih vzgojnih kompetenc pri mladih je obvladovanje stresa, saj je ta čas idealen, da odrasli mladim z odnosom kažemo dobre prakse," je še poudaril psihoterapevt.

Je matura res potrebna?

Torkar Papeževa pa izpostavlja še, da svoje dijake pripravljajo na maturo po svojih najboljših močeh, "ker ne verjamemo, da bi se v času karanten in nervoz, psihiatričnih pomoči mladostnikom, resnih stisk, socialnih neenakosti, nasilja v družinah ipd. dijakom zares pomagalo ali morebiti celo razmišljalo o zaključku izobraževanja brez dodatnega stresa". Sprašuje se, ali je v tem trenutku izvajanje mature res potrebno. Po njenih besedah sicer ne verjamejo, da bi vlada vsaj razmislila "o upravičeni radikalni potezi zaradi radikalnih razmer in o prekvalificiranih možnostih za vpis v študijske programe".

"V šolski svetovalni službi je letos gneča"

V letu pouka na daljavo pa, da jim je postalo jasno, kako dragocena je živa interakcija, četudi je bistveno bolj naporna, in kako je nenadomestljiv neposreden stik v učnem procesu, ki uri komunikacijo tudi v konfliktnih situacijah in jih z obojestranskim prizadevanjem skuša rešiti. "Učitelji na daljavo kljub pomenkom z učenci ne moremo zares vedeti, kaj se dogaja za ekrani. Kje so nekateri manj zainteresirani učenci, ki zgolj s priklopom izpričujejo prisotnost, v resnici pa bežijo od naporov, ki jih od njih šola vendarle pričakuje? Po podatkih svetovalne službe je evidentno, da smo 'izgubili' relativno veliko dijakov, ki so mimo obveznosti zašli v svoje svetove in tam obstali," pravi Torkar Papeževa in opozarja, kako pereče je duševno stanje mladostnikov, "ki so, odrezani od socialnih iniciacij, prikrajšani za pristno in zdravo odraščanje".

"Marsikdo med njimi je naveličan, nemotiviran in utrujen," opaža učiteljica. "Težave poskušamo blažiti z individualnimi pogovori, vendar ti pogosteje potekajo v šolski svetovalni službi, kjer je letos gneča," dodaja. Po njenih besedah starši velikokrat opozarjajo na spremembe svojih najstnikov, vsak primer pa skušajo reševati individualno. "Veliko je individualnih ocenjevanj, prilagojenih po obsegu in zahtevnosti. Vse razredne ure so prilagojene vsebinam, ki jih predlaga razred. Tega s kreativnimi opravili poskušamo držati skupaj. Spodbujamo in bodrimo h kaki hudomušnosti, ki jo lahko ušpičijo, preden se bodo poslovili," še pojasni sogovornica.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
12. 04. 2021 09.22
+1
kaj je za vas zdravo in pristno odraščanje? Poskusi z alkoholom, drogo, špricanje ali seks? Ničesar od tega ni zdravo....v teh letih....najbolj obupani so starši, ki se morajo ubadati z najstniki, namesto da bi jih poslali ven v svet....v zdravih družinah ni nobenih problemov, tudi če se otroci učijo preko spleta, prazaprav je še bolj fajn.....
uporabnica portala
11. 04. 2021 13.15
Škoda, da vlada ni dala v izziv dijakom in študentom, ne glede na smer študija, projekt, kako bi oni vodili epidemijo... Kar je bilo pokazano s strani profesionalcev že skozi drugi val in sedaj tudi v tretji val, sem že večkrat dosledno predčasno in pravočasno opozarjala kot neprofesionalka, zgodila se je "kurativa", namesto "preventiva" 🙆‍♀️🤷‍♀️😖
uporabnica portala
11. 04. 2021 15.17
Skratka, opozarjala na pomanjkljivosti kot bi temu rekli.
beware1
11. 04. 2021 13.12
+3
Sem malo prečekiral spodnje komentarje in sem kratkomalo razočaran nad razmišljanjem določenih "osebkov" Tudi sam sem bil študent in poln energije. Bil je sex, drugs & alkohol, to drži. Ampak, večina od mojih takratnih " sošolcev" smo postali osebe z značajem in lepo karijero, ket smo bili motivirani. Vsak dan je šlo na bolje, glave smo si naštimali in to je to. Trenutno imamo ogromno mladega in vrhunskega potencijala, toda tega se bojijo naši, večinoma polpismeni posl(r)anci. Pustite ta mlade, da prevzamejo to obubožano SDS državo, da prevzamejo svojo pot in ne jih omejevsti. G. JJ, ni več političnih kvazi šol, sedaj se je potrebno dokazati in odprite že enkrat te j..ne univerze in šole. Tukaj je njegovo veličanstvo Covid19 totalno nepristranski, razen v glavah WHO, farmacije in svetovnih vlad
Bleki1
11. 04. 2021 12.42
-3
89% jih je depresivnih ali anksioznih????? Torej jih je samo 11% ki vedo kako se temu streže oziroma jih je samo toliko razgledani, da je jočejo za vsak drek.
silva-d
11. 04. 2021 11.57
+0
gre se jim samo da se gostilne odperejo briga njih šola,če bi jih brigala ne bi študirali do 30 leta na koncu pa v delovni knjižici napisano srednja šola,ostalo pa cuzanje države
Sebastjan Zalar
11. 04. 2021 09.33
+2
v našem blokovske naselju ni niti enega mulca ki bi rad šel v šolo .
uporabnica portala
11. 04. 2021 13.42
+1
nikhrast
10. 04. 2021 20.19
+7
Pa zakaj toliko problemov z mladino v Sloveniji? Ne vidim tega drugje po svetu, tu v Severni Ameriki ne vidim ves cirkus zaradi študija na daljavo, slišim otroke ki še vedno divjajo po parkih, tako da imajo dovolj rekreacije.
anatomija
10. 04. 2021 15.49
-4
SDS želi generacijo mladih spravit v svojo volilno bazo . Dobro se zavedajo , da pri inteligentni mladini ne bo dobila volivcev
wolfterier
10. 04. 2021 16.14
+9
Inteligenca bo končala v Rogu in Metelkovi !!!
Blokiran Drugi Človek
10. 04. 2021 18.20
+0
Wolf... če je teb otrok odšel na metelkovo ker si nesposoben starš, si sam kriv.
anatomija
10. 04. 2021 18.48
-3
Drug Člouk še slabše . Tam ga niso sprejel in mu je preostala samo klet na Trstenjakovi
wolfterier
11. 04. 2021 09.58
+2
Moji so pošteni,redno zaposleni,dobro situirani.
tutp
10. 04. 2021 14.38
+2
Cel teden Vam pišem. Vse ste jim vzeli...šola..druženja...kino..klub. . V ljubljanski psihiatrični bolnici za mlade ni več mest. Ni mi jasno.zakaj nam navadnim ljudem tile članki. Odločevalcem pošljite tole. Aja pa faks sedi celo leto doma. Včeraj bil drugi članek o angleškem sevu. Ja super ne...spet tisti članek pa v maribor zdravniku poslat. Ne nam.ki smo od oktobra zaprti v regije in domove kot psi. TUDI KO BO VSEGA KONEC BOM ZANALAŠČ ON 21 URI DOMA. Pa če bo zunaj 50 stopinj .tko!!!!!!!
zlati70
10. 04. 2021 13.01
+5
Namesto, da bi gimnazije učencem nudili znanje za življenje, nekateri učitelji na gimnaziji Bežigrad izvajajo politično enoumje levice? V Gimnaziji Bežigrad so očitno mnenja, da je “propaganda” desno usmerjene politične opcije nerazumna, pri propagandi levo usmerjenih gre po njihovo za razsvetljenstvo in višek razuma. Jani Kovačič, ki ga sicer poznamo tudi kot nič kaj prijetno vreščečega kantavtorja, je svojim dijakom na omenjeni gimnaziji poslal elektronsko sporočilo, ki je vsebovalo povezavo na Facebookovo skupino “protestna ljudska skupščina”, tam pa je bilo najti vabilo na spletni protestni koncert. “Ta petek 9.4. brez slabe vesti ostajamo na kavčih! Ob 19h bomo namreč izvedli spletni protesti koncert! Pismo učiteljev bežigrajske gimnazije Angažirani učitelji Gimnazije Bežigrad so namreč tudi napisali pismo, ki je bilo sredi marca letos objavljeno v Dnevniku. med drugim so zapisali, da so kot odgovorni in kritično razmišljujoči učiteljice in učitelji, tudi poklicno zavezani oblikovanju in širjenju kulture razuma in soustvarjanju pogojev za dobro oziroma dostojno življenje slehernega človeka. “Dolžnost učiteljic in učiteljev, ki zastopamo prej omenjene humanistične in razsvetljenske ideale, je odzvati se in zastopati glas razuma in kritičnega mišljenja – še posebno tam, kjer sta prisotna nerazum(nost) in propaganda.” Piše portal Nova24TV. Zagnani levi učitelji Pod pismom “angažiranih” učiteljev Gimnazije Bežigrad je podpisanih več kot 50 imen, kar je praktično polovica vseh učiteljev na tej gimnaziji. Med njimi je seveda tudi Jani Kovačič, ki uči filozofijo, pa na primer Božena Veber Rasiewicz – učiteljica za psihologijo, Tomaž Tomažin – učitelj za likovno umetnost, Marko Štempihar – učitelj filozofije, Viljenka Škorjanec Šnuderl – učiteljica zgodovine, Mojca Lebar – učiteljica sociologije in zgodovine, Samo Krušič – učitelj slovenskega jezika in tako naprej. Direktor gimnazije Ciril Dominko ni podpisan, je pa podpisana Marija Dominko Gabor, ki je tam specialist šolske psihologije. V morebitne sorodstvene vezi se nismo spuščali in neverjetno, podpisana je tudi ravnateljica dr. Alenka Budihna, piše Nova24TV. Kot je znano, iz Gimnazije Bežigrad prihaja še en skrajno levičarski aktivist Lars Podkrajšek, z iniciativo Zahtevamo šole. Spomnimo, da je njegova organizacija zahtevala odprtje šol sredi najhujšega drugega vala epidemije. Kaki mladi levičarski aktivisti takoj postanejo tudi TV zvezde oddaje 24ur. Izgleda pa, da se je Gimnazija Bežigrad iz nekoč ugledne gimnazije, prelevila v valilnico leve ideologije?
son?ek11
10. 04. 2021 12.37
+2
Pa kako se trudijo delat reklamo spornim cepivom! Astra zenece je poleg strdkov 76%učinkovito, Johnson &Johnson 72%učinkovit, Pfizer 92% Moderna 95%.Cepili se bomo pa s tistim cepivom, s katerim bomo želeli, če se bomo cepili. Ne bo me en kaco posiljeval z nekim spornim klumpom!😱😱😱😆😆
Salomon
10. 04. 2021 12.34
+3
Kaj toliko cirkusa s temi šolami. Kot da je otrokom kaj hudega, starši so sitni, učitelji pa leni in neiznajdljivi pri učenju na daljavo. Pa naj delajo maturo julija, če je tako. Ampak učitelji bi imeli samo počitnice, bognedaj, da bi delali kak mesec dlje. banda. Ali pa črtajo in uvedejo sprejemne izpite, to je itak najbolj pošteno. Potem bomo imeli končno mogoče dobre strokovnjake, ne pa vsepovsod sprejete piflarje, ki potem ne znajo znanje uporabiti na delovnem mestu
wolfterier
10. 04. 2021 16.16
+9
Mi smo bili v stiski,ko nismo znali,pa smo šolo špricali.Zdaj je pa stiska,ko ne morjo špricat !
silva-d
10. 04. 2021 12.31
+7
prvo se treba rešit tih starunov ki poučujejo na fakultetah naj grejo v penzijo ne more poučevati profesor ki je star 70 let ta je za v penzijo pa delo dati mladim šolanim,tudi v za poslance bi morala biti neka meja pri starosti maksimalno 65 let potem se pa bodo sprostila delovna mesta za šolalano mladino
Et54678
10. 04. 2021 12.05
+0
baje je otroška psihiatrija polna
komel123
10. 04. 2021 11.34
+2
To z maturo je res katastrofa, prilagoditi bi morali tako maturo, kot vpisne pogoje na fakultete.
Antikrist Anarhist
10. 04. 2021 11.19
+2
Upam, da se dijaki zavedajo, koga naj v prihodnosti NE volijo!
Et54678
10. 04. 2021 12.06
-1
zapimnili di bodo tudi. pa priimek “kustec” še posebej!
Frasnel12
10. 04. 2021 11.14
+6
A mislite na penzije poluftu priletijo!!
Frasnel12
10. 04. 2021 11.13
-1
Ker bi eni radi zgleda živeli do 100 let!Niste niti toliko zaslužli da bi lahko!!
Frasnel12
10. 04. 2021 11.12
-1
Dosti je odrekanja zaradi staruhov!!Zdaj pa treba tudi mislit za svojo rit!!
oba tri sm te vido
10. 04. 2021 11.08
+3
to kar za sebe pišite novinarji :) vam ob poldne ne gre verjeti da je dan.