Korona

Stopnja človeškega razvoja bi lahko padla prvič v 30 letih

New York, 20. 05. 2020 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Stopnja globalnega človeškega razvoja bi se lahko zaradi pandemije novega koronavirusa letos prvič v 30 letih znižala, so sporočili iz Razvojnega programa Združenih narodov (UNDP). To je predvsem posledica globoke recesije v večini držav in velikega zastoja v izobraževanju.

"Svet je v zadnjih 30 letih videl številne krize, vključno z globalno finančno krizo med letoma 2007 in 2009. Vse so človeški razvoj močno prizadele, vendar je na globalni ravni iz leta v leto vseeno napredoval," je povedal vodja UNDP Achim Steiner. "Covid-19 - z njegovim trojnim udarcem zdravju, izobraževanju in dohodkom - pa bi lahko ta trend spremenil," je dejal, so zapisali na spletni strani programa.

Pri izračunu stopnje človeškega razvoja, ki jo merijo od leta 1990, namreč upoštevajo standarde na področjih izobraževanja, zdravja in življenja. Število smrtnih žrtev novega koronavirusa je že preseglo 300.000, dohodki na prebivalca pa bodo letos po napovedih padli za štiri odstotke, so sporočili.

Na UNDP dodajajo, da bi lahko posledice koronavirusne krize omejili s posredovanjem, osredotočenim na zagotovitev pravičnosti, med drugim z zmanjšanjem razlik na področju dostopa do interneta.
Na UNDP dodajajo, da bi lahko posledice koronavirusne krize omejili s posredovanjem, osredotočenim na zagotovitev pravičnosti, med drugim z zmanjšanjem razlik na področju dostopa do interneta. FOTO: Shutterstock

Pandemija močno vpliva tudi na izobraževanje. UNDP ocenjuje, da se zaradi zaprtja šol in pomanjkanja dostopa do spleta trenutno ne šola 60 odstotkov osnovnošolskih otrok, kar je največ od 80. let prejšnjega stoletja. Pri tem so med najrevnejšimi in najbogatejšimi državami velike razlike. V prvih se ne šola 86 odstotkov otrok, v drugih pa 20 odstotkov. Nazadovanje v človeškem razvoju bo tako po pričakovanjih veliko večje v državah v razvoju, ki so manj sposobne za soočanje s socialnimi in ekonomskimi posledicami koronavirusa kot bogatejše.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
20. 05. 2020 19.25
+4
Nazadovanje v človeškem razvoju ali tim. zaglupljenost je posledica novih tehnologij, ki nas bombardirajo z ogromnim številom informacij, ki jih ne moremo predelati, se jih ne zapomnimo in nismo kritični do njih. Mediji nam prodajajo vse, kar želijo; šolski sistem je slab, starši nimajo časa, da bi otroke pravilno usmerili in jih naučili kritičnega mišljenja in še več tega..Z neizobraženo maso pa se zelo lahko manipulira, to vidimo iz prve roke s to zgodbo o kovidu...
Zaphod
21. 05. 2020 10.29
Se strinjam skoraj z vsem napisanim, edino s tem, da je šolski sistem slab, se malo manj - pa ne bi o tem, ker je to preobsežna tema. Glede na vse to je povsem razumljivo, da predstavniška demokracija ne deluje več. Še posebej ne ta, ki jo "izvažajo" ZDA. Kogarkoli že izvolimo,na koncu izpade da daje prednost kapitalu in bogatstvu pred splošno blaginjo. Volilci pa se obnašamo bolj kot nogometni navijači , kot pa kritična publika. Ali je napočil čas za posvetovalno (deliberativno) demokracijo?
Rafael Kramar
20. 05. 2020 18.48
-1
Vsak petek popoldne se da videti vrhunce padcev razvoja, kako se vpzijo s kolesi po Ljubljani.
mili vanil
20. 05. 2020 18.46
+1
tukaj lahko komentirajo samo ljudje,ki so filozosko podkovani...sicer se lahko oglaša 'vsaka budala' ampak dejstvo je,da ta 'tema' ZAHTEVA 'plastčen' odziv... torej... stopnja človeškega razvoja ima dva segmenta... prvi je NARAVOSLOVNO-PSIHOLOŠKI,drugi je DRUŽBENO-MORALNI... v prvem človek ni 'stopil' še iz 'JAME',v drugem je že na 'LUNO STOPIL'... prvič v 30-ih letih bi tako človek PRVIČ sam sebi klofuto prisolil...leta 1990 je bil človek še URAVNOVEŠEN... vedel je,da je 'elementarno' na nivoju 'jamskega človeka in se tega zavedal,ter 'deloval' v PROGRESIJI 'lagodja'(vsega možnega),po letu 1990 pa je človek postal namišljeno INDIFERENTEN od temeljnega 'naravoslovno-družbenega' obstoja in se začel obnašati kot ekvivalenca 'višje sile'(religija,mati narava,evolucija...) in ZATO 'pristal' v NEZNANEM... in ta 'neznanost' ga je pripeljala do tega,da danes govori o 'stopnji razvoja' človeka... sedaj obstajata samo dve možnosti... ali se bo človek VRNIL nazaj pred leto 1990 in tako REŠIL sebe in svet ali pa bo 'nadaljeval' v percepciji 'nedotakljivost' samega sebe in vsled vse TEHNOLOGIJI,ki celo 'klonira' ugonobil sebe in svet... obstajajo merila...merila,ki se jih človek po vsej svoji INTONACIJI ne sme dotakniti...to so merila 'kozmosa' in človek jih po vsej svoji inteligenci ne sme spreminjat,ker enostavno nima za to 'mandata'... če mu 'pamet' ko to ni(in v zadnjih 30-ih letih je tako),'skoči' PREVISOKO,potem je to konec človeka...
Heretik1
20. 05. 2020 18.38
+1
Stopnja janšistov je že pred časom padla na leto 1945. Če tiste zarukance sploh lahko šteješ pod človeštvo!
izgubljen krt
20. 05. 2020 18.21
+4
Katera stopnja človeštva ? Po katerih merilih ?;-) A po merilih kapitala ?;-))) Ne se hecati .;-)
tornadotex
20. 05. 2020 18.11
+1
Pada samo cifra bogatunom na računu,zato so pa malo panični.
Nikolajev
20. 05. 2020 17.48
+2
Stopnja človeškega razvoja bi lahko padla prvič v 30 letih............... Ni res. Zrak se je izboljšal. To vpliva tudi na bolj zdravo hrano. Manjša proizvodnja pomeni manj škodljivih izpustov, manj plastike, čistejše vode, morje, itd.
flojdi
20. 05. 2020 18.43
+1
sj. pred 200leti ni bilo izpustov , plastike , morje in vode čiste , ….
flojdi
20. 05. 2020 17.47
+2
..Padla je že pred ene 200let