Korona

V Sloveniji četrtina cepiv še neporabljenih. Kakšna je nova strategija cepljenja?

Ljubljana, Bruselj, 02. 03. 2021 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
352

Vlada je sprejela posodobljeno strategijo cepljenja, katere podrobnosti je predstavil zdravstveni minister Poklukar. Prednostne skupine ostajajo enake, glavni kriterij je starost, saj je to glavni dejavnik umrljivosti in težjega poteka bolezni. Medtem so iz Bruslja sporočili, da je v Sloveniji neporabljenih skoraj četrtina dostavljenih odmerkov cepiv proti covidu-19. Povprečno je bilo sicer v 28 evropskih državah dostavljenih 43,3 milijona odmerkov, uporabljenih pa 30,6 milijona odmerkov, kar pomeni okoli 70 odstotkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posodobljena strategija cepljenja
    01:34
    Iz 24UR: Posodobljena strategija cepljenja
  • Iz SVETA: Posodobljena strategija cepljenja
    07:43
    Iz SVETA: Posodobljena strategija cepljenja
  • Minister Poklukar o prednostnih skupinah
    03:24
    Minister Poklukar o prednostnih skupinah

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer. 

Prednostne skupine ostajajo enake, glavni kriterij pa pri tem ostaja starost, saj je to glavni dejavnik za umrljivost in težji potek bolezni. Na vrhu seznama ostajajo zdravstveni delavci, sledijo osebe, ki so starejše od 80, zatem 75 in 70 let. Sledi skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov, ne glede na starost. Pri tem ima odločilno vlogo osebni zdravnik, ki mora uvrstiti pacienta v prednostno skupino, je na novinarski konferenci dejal Poklukar. 

Temu bo sledila skupina, v katero spadajo diplomati in uslužbenci ministrstev, ki v tujino potujejo zaradi predsedovanja EU, ter pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo v tujino na misije. 

Glavni kriterij za cepljenje ostaja starost.
Glavni kriterij za cepljenje ostaja starost. FOTO: Shutterstock

Sledijo osebe starejše od 65 let. "Danes vemo, da če bi uspešno precepili vse starejše od 65 let, bi imele bolnišnice le eno tretjino hospitaliziranih," pravi minister. 

Sledijo zaposleni v vzgoji in izobraževanju. V tej skupini so tudi poslanci DZ, državni svetniki, vlada RS, predstavniki ustavnega sodišča. 

Tej skupini sledijo kronični bolniki od 18 do 64 leta starosti. Nato starostna skupina od 60 do 65 let, ter zaposleni v kritični infrastrukturi. Nato pa bo na vrsti ostalo prebivalstvo. 

Prednostne skupine ostajajo enake.
Prednostne skupine ostajajo enake. FOTO: AP

Strategija določa 61 cepilnih centrov, 13 v bolnišnicah 

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril minister za zdravje, ki je svoj mandat nastopil prejšnji teden, se je pomembno zavedati, da je cepljenje najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni. S cepljenjem bomo po njegovih besedah zmanjšali težje poteke bolezni covid-19, razbremenili zdravstveni sistem ter ponovno zagnali gospodarsko in družbeno življenje.

Cilj je precepiti 60 odstotkov prebivalstva, saj bomo samo na ta način zmanjšali prenos okužbe do te mere, da bomo lahko epidemijo učinkoviteje obvladovali, je pojasnil minister. Dodal je, da imajo v podpisu pogodbo za dodatnih 349.000 cepiv Pfizerja, na katere računajo v drugem četrtletju.

S strategijo cepljenja se ne zagotavlja samo jasno načelo, kako in kdaj bo kdo cepljen, ampak tudi ustrezno število cepilnih centrov, cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot. Cepljenje se v skladu s strategijo izvaja na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju po prednostnih skupinah. Tako je določenih 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah, en cepilni center je opredeljen kot vojaška zdravstvena enota, eden pa tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je navedel minister. NIJZ po njegovih besedah tudi primarno skrbi za razdeljevanje cepiva.

Proizvajalca cepiva ni mogoče izbirati

Kot je dejal, zaenkrat nima podatkov, da bi kdorkoli zavračal cepljenje s katerim koli cepivom. Cepiva namreč ni mogoče izbirati. Tako se za mlajše od 65 let trenutno uporablja cepivo AstraZenece, ki je sicer namenjeno tudi starejšim prebivalcem z zmanjšano pokretnostjo na domu, zanje pa se po nedavno objavljeni študiji lahko uporablja tudi Pfizerjevo cepivo, je pojasnil minister.

Cepivo Moderna, Pfizer, AstraZeneca
Cepivo Moderna, Pfizer, AstraZeneca FOTO: Bobo

"Prizadevamo si, da bomo v čim krajšem možnem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce," je poudaril. Pojasnil pa je, da v Sloveniji sledimo usmeritvam in načelom EU, tako cepivo dobivamo preko naročil EU. Slovenija sama ne more kupovati cepiva proizvajalcev, ki jih je potrdila EMA, ker bi to pomenilo kršenje dogovorov znotraj EU, je pojasnil Poklukar.

Opozoril pa je še na nove različice koronavirusa. Kot je dejal, je bilo po neuradnih podatkih v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, uradno tedensko poročilo pa pričakuje v sredo. Nove različice po njegovih besedah predstavljajo izziv, kako z ustreznimi ukrepi zamejiti njihovo prekomerno širjenje, čemur bo, kot je napovedal, posvečen pomemben del sredine seje vlade. Minister meni, da je treba biti "maksimalno previden".

Ob zmanjševanju števila hospitaliziranih covidnih bolnikov sicer po ministrovih besedah načrtujejo tudi ukrepe za čim bolj normalno izvajanje necovidnih zdravstvenih storitev. Tako bi ob 500 hospitaliziranih ukinili več sedanjih covidnih bolnišnic.

Po podatkih ECDC v Sloveniji četrtina cepiv še neporabljenih

V Sloveniji je glede na danes objavljene podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) neporabljenih skoraj četrtina dostavljenih odmerkov cepiv proti covidu-19, so sporočili iz Bruslja. Povprečno je bilo sicer v 28 evropskih državah dostavljenih 43,3 milijona odmerkov, uporabljenih pa 30,6 milijona odmerkov, kar pomeni okoli 70 odstotkov.

V Slovenijo je doslej po podatkih ECDC prišlo nekaj manj kot 190.000 odmerkov cepiv proizvajalcev AstraZeneca, Moderna in Pfizer/BioNTech. Največ odmerkov je dostavil slednji, in sicer nekaj več kot 145.000, uporabljenih pa jih je bilo že skoraj 134.000, kar pomeni več kot 92 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moderninega cepiva je bilo doslej porabljenih nekaj več kot polovico dostavljenih odmerkov. Teh je bilo sicer doslej le 8400. Iz AstraZenece pa je v Slovenijo prišlo 36.000 odmerkov, zaenkrat pa jih je bilo porabljenih le 5800 ali zgolj 16 odstotkov, kažejo podatki sledilnika cepljenj v evropskih državah.

Slovenija je skupno doslej porabila 144.000 odmerkov dobavljenih cepiv ali 76,1 odstotka. S tem se uvršča na 11. mesto na lestvici 29 evropskih držav, kolikor jih je na seznamu ECDC, ki kaže hitrost cepljenja v posameznih državah. V samem vrhu po tem kriteriju sta Estonija in Litva, ki sta porabili vse dostavljeno cepivo, sledi pa Danska z 92,8 odstotka porabljenih odmerkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Katere države so najpočasnejše?

Najpočasneje gre cepljenje po tem kriteriju Madžarski, ki je porabila le 44 odstotkov odmerkov cepiva, ki ga ima na voljo, a tam so si zalogo naredili tudi z ruskim Sputnikom V in kitajskim Sinovacom.

Precej počasi gre tudi Nizozemski in Luksemburgu, kjer so doslej porabili le nekaj več kot polovico vseh odmerkov cepiv, ki jih imajo na zalogi. V Franciji pa imajo v skladiščih še več kot tretjino neporabljenih odmerkov.

Nizozemska je sicer na vrhu seznama držav, ki so proporcionalno dobile največ odmerkov - s 17,1 na 100.000 prebivalcev je takoj za Madžarsko, kjer so si doslej zagotovili 18,3 odmerka na 100.000 prebivalcev. Slovenija je doslej prejela 11 odmerkov na 100.000 prebivalcev in je na 19. mestu na seznamu držav po tem kriteriju. Manj cepiva sta recimo dobili tudi Francija (9,6) in Italija (8,9).

Po drugi strani je Nizozemska v vrhu seznama glede na odstotek cepljenega prebivalstva z enim odmerkom. S 7 odstotki je na petem mestu. Na vrhu pa sta Malta z 10,1- in Danska z 8,8-odstotnim deležem cepljenega prebivalstva z enim odmerkom. Slovenija je po tem kriteriju nekje na sredini seznama s 5,5 odstotka cepljenega prebivalstva.

Glede na odstotek cepljenja z dvema odmerkoma na vrhu seznama ostajata Malta (4,2) in Danska (3,9), medtem ko je Nizozemska na dnu z zgolj 1,8 odstotka. Slovenija je tudi tu nekje na sredini seznama z 2,9 odstotka cepljenega prebivalstva z dvema odmerkoma, še kažejo podatki sledilnika cepljenja ECDC.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.45

Smo potrdili nov sev?

Jutri pričakujemo uradno poročilo na to temo, pravi Poklukar. "Neuradno je bilo potrjenih 62 primerov britanskega seva v zadnjem tednu, v Sloveniji imamo dokazan južnoafriški sev."

11.40

Svetovalna skupina

Vsi člani so veliki strokovnjaki, tudi tisti, ki zdaj niso več člani svetovalne skupine, odgovarja Poklukar. So strokovnjaki na svojem področju, če niso več del svetovalne skupine,to ne pomeni, da zaključujemo sodelovanje z njimi, dodaja.

11.38

Bomo cepivo iskali tudi drugje?

Smo člani EU, spoštujemo pravni red, za zdaj preko EU dobivamo tudi cepivo, odgovarja Poklukar. Slovenija ne more sama kupovati od EME potrjenih cepiv.

11.30

Novi odmerki Pfizerja

Na ministrstvu imamo v podpisu pogodbo za 349.000 cepiv Pfizerja, računamo, da pride v drugem četrtletju, pravi Poklukar.

11.28

Cepivo AstraZeneca

Namenjeno je mlajšim od 65 let zaradi pomanjkanja podatkov, ter tudi za cepljenje starejših, ki so nepokretni. "Med cepivi ne moremo izbirati. Ključno ni katero cepivo, ključno je, da cepivo je," pravi minister.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TerminatorX
03. 03. 2021 12.43
+3
Tudi ko so cepiva tu je problem. Ta država ne more brez problema. Če ga ni, se ga pa naredi. Negativna selekcija v prejšjniih desetletjih pušča sledove. Slovenija ne bo nikoli ne varna, ne demokratična in ne napredna država, ki učinkovito deluje in skrbi za svoje prebivalstvo. To je sedaj že poponoma jasno.
Uporabnik1884443
02. 03. 2021 21.58
Pa pravijo, da se nekdo zgleduje po Orbanu. Ne se šalit
amedeo
02. 03. 2021 19.58
+3
Pri nas se zavlačuje z cepljenjenem, da se kriza in represija lahko podaljšujeta...
Moncsa
02. 03. 2021 19.02
+1
Najpočasneje gre cepljenje po tem kriteriju Madžarski, ki je porabila le 44 odstotkov odmerkov cepiva, ki ga ima na voljo - po tem kriteriju. Mogoče pa zaradi tega, ker imajo večkrat toliko na prebivalca, kot drugi (ker, kot po navadi, delajo kar po svoje). Čudne so te vaše statistike.
FAUSTOS1
02. 03. 2021 19.00
+2
NIHČE se ne drži načrta ceplenja,zboljšimi cepivi se cepijo cele družine in njihovi svojci zdravnikov ter politična elita,vsi ostali dobimo na astrazenica cepivo ,ki ga nekatere države nočejo oz ne cepijo z njim svojih prebivalcev-švica ,belgija,danska ,južna afrika ,ker ni dokazane učinkovitosti-sam sem star 70 let z veliko kroničnimi bolezni,poslali so me na cepljene z astra zenica ,čeravno nizj piše da se z njim cepijo le do 64 let in tisti brez pridruženih bolezni-ja moderna in fhizer so le za elito.
Moncsa
02. 03. 2021 18.59
+3
"Prizadevamo si, da bomo v čim krajšem možnem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce," - ne pretiravajte, če vam že sedaj ostaja...
Rožice so zacvetele
02. 03. 2021 18.47
+4
Za tako "želeno" precepljenost bi bilo potrebno dobiti še cca 2 500 000 doz cepiva....in to v 3,4 mesecih, tako, da bi tistim, ki so bili že cepljeni, cepivo še "držalo". Toliko doz cepiva pa vemo, da je iluzija. Morda v letu, dveh. Torej, precepljenosti ni mogoče doseči, ker je premalo cepiva. Zakaj je pa 1/4 še neporabljena? Čudno.
SEHE
02. 03. 2021 18.40
+5
Strategija cepljenja je , da se prvoi cepijo VIP, ostali pa ostanete zaprti in pod policijsko uro! Tko je Twito rekel!
mijavci
02. 03. 2021 18.37
+3
Že skozi vam trobim da ni problem ker ni cepiva, zmanjkalo je kandidatov za cepljenje, ljudje niso vsi ovce in imajo dostop do svetovnih informacij, samo vprašajte se zakaj se ne cepi recimo policije, vojske, politikov, medicinskega osebja tiste ki so za delovanje države najbolj pomembni, le zakaj, pa vam je takoj vse jasno. STOP CEPIVU IN NAČRTNEMU UBIJANJU STAROSTNIKOV.
Smešno
02. 03. 2021 18.30
+3
Čemu oziroma zakaj dobi bolnišnica cca. 45.000 EUR “nadomestila” za umrlega Covid pacienta?! Kdo bi vedel? Morda Janez?
Smešno
02. 03. 2021 18.34
+2
A morda v tem grmu tiči zajec, ki je morda pogolten na dnar?! Ti, ti Zajček, ti!!! Poreden! A zajček polnih žepov odskakljal je v gozd...
aloaloalo
02. 03. 2021 18.18
+3
Recimo da smo pričakovali da bo PM prevzel slovaški model in še pravi čas zagotovil cepivo, ne glede na odobritev EU... Jasno, za vse ki se želijo cepiti in se zavedajo vseh posledic. pozitivnih ali negativnih.
Tomvojo
02. 03. 2021 18.04
+5
Zadnji naj ugasne luč ... da ne bo gorela brez veze
User1094863
02. 03. 2021 17.58
+5
in zadnji bodo cepljeni tisti ki to državo največ plačujejo!!
Tone 12345
02. 03. 2021 17.58
+4
marec je torej 2 meseca od začetka cepljenja!v jugoslaviji so v takem času za izredno res smrtonosnimi črnimi kozami variola major katera smrtnost je 35 % cepili v jugoslavij 18 od 22 miljonov ljudi!!samo v sloveniji v 10 dneh 1,6 miljona!samo takrat se je človek pred to boleznijo res tresel od strahu!in prav to variolo major mnoge države hranijo kot najnevarnejše biološko orožje za morebitno uporabo v vojni!
+6
Slovaki danes dobili 200000 doz cepiva sputnik....mi pa,da smo v EU in da spoštujemo red in ne kupujemo rusko.....🤣😂🤣
Riko 33
02. 03. 2021 17.41
+10
Janezk si bo lahko govejo juhico kuhal z cepivi toliko mu jih bo ostalo.
Uporabnik1884443
02. 03. 2021 17.22
+9
Bravo, stroka, res pametna odločitev! Zdaj boste pocepili celo prosveto pred starostniki med 60 in 65 let, od katerih še marsikdo dela. Vsak, ki je malo dlje študiral, še ni mogel doseči 40 let del. dobe. In veliko je služb, kjer delajo s strankami, tega se ne da delati od doma. In za vas so mladi ljudje, zaposleni v tvegani infrastrukturi, enako tvegana skupina! Ali pa se je morda treba znebiti tistih, ki se bodo ali so se pravkar upokojili, da se razbremeni pokojninska blagajna?
Nebodijetreba
02. 03. 2021 18.13
+4
Meni se pri vsem skupaj zdi, da tisti, ki odločajo o cepljenju, pozabljajo, da je treba najprej očuvati človeška življenja. To je prvi cilj in tako je bilo tudi določeno. Zdaj pa izgleda, kot da tekmujejo, komu bi prej podelili vstopnico za dopust v eksotičnih deželah - tako s štampiljko NJZ-ja, da si prejel svojo dozo. In tu tisti med 60 in 65 ne pridejo zraven, saj nimajo € za dopuste. Oni lahko gredo brezplačno v bolnišnico ... no, tista zadnja postaj pa ni zastonj. Bo pa država pomagala, samo v protikoronski zakon je treba vnesti.
Sortegilio
02. 03. 2021 17.04
+10
Gospoda ima prednost pred navadnimi smrtniki. Vlada, poslanci. Bodo poleti lahko šli v tujino, mi pa ne. Pa naj se kdo reče da smo vsi enaki.
Uporabnik1884443
02. 03. 2021 17.02
+6
Nihče ne pove, kam je štet 6. odmerek Pfizerjevega cepiva, ki je viška v vsaki ampuli z (uradno) 5 odmerki. Če je, kot je navedeno, Pfizer dobavil 145000 odmerkov, gre za cca. 29000 odmerkov. Res me zanima, ker nihče več tega ne omenja. Pred nekaj dnevi je bilo objavljeno, koliko odmerkov cepiva posameznega proizvajalca je bilo dobavljenih in koliko porabljenih, nikjer pa nibil omenjen 6. odmerek.
Vitruvio
02. 03. 2021 16.46
+3
V Sloveniji četrtina cepiv neporabljenih .....zakaj le ? Nekdo ni opravil domace naloge?
1236
02. 03. 2021 16.47
+8