Korona

Stroka o številnih zdravstvenih težavah po preboleli bolezni covid-19

Ljubljana, 30. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urška Šestan
Komentarji
362

Številni, ki so covid-19 že preboleli, imajo po okrevanju različne zdravstvene težave. Približno 15 odstotkov se jih vrne v bolnišnico: zaradi težav s pljuči, srcem ali nevroloških težav. Na UKC Ljubljana so zato odprli več ambulant za post covid bolnike. "Spremljamo, koliko časa pri njih vztrajajo spremembe na rentgenski sliki ali izpad v pljučni funkciji," je dejal Matevž Harlander, vodja KO za pljučne bolezni in alergijo.

Ker je bolezen med nami šele dobro leto, o dolgoročnih posledicah covida-19 vemo zelo malo, pravijo v UKC Ljubljana, kjer kljub temu opažajo določene spremembe. Ker se v javnosti pojavljajo številna vprašanja, so pripravili pojasnila stroke.

"Po covidu-19 je veliko posledic," je potrdil Matevž Harlander, vodja KO za pljučne bolezni in alergijo, ki dodaja, da ljudje pogosto opisujejo utrujenost, slabo počutje, nezmožnost. "Nekateri imajo nevrološke težave, precej pa jih ima občutek težkega dihanja po preboleli bolezni, kar lahko izvira iz podaljšanje prizadetosti pljuč ali pa zaradi izgube same telesne zmogljivosti na račun upada zmogljivosti mišičnega sistema," je dodal. 

"Covid-19 poznamo šele približno eno leto, to je prekratko obdobje, da bi zares lahko vedeli, kakšne so dolgoročne posledice," pravi Harlander. "Lahko pa povemo nekaj o srednjeročnih posledicah," je dodal in razložil, da na podlagi raziskav hospitaliziranih bolnikov iz Vuhana vedo, kako se bolezen vede od tri do šest mesecev po preboleli okužbi. "Pri bolnikih, ki so bili hospitalizirani, še šest mesecev po preboleli bolezni opažajo slabšo pljučno funkcijo," pravi. Od tega pri četrtini tistih, ki niso potrebovali umetne ventilacije ali intenzivnejše respiratorne podpore, in pri kar polovici tistih, ki so bolezen prebolevali v najtežji obliki.

Kot še pravi, je na podlagi te raziskave jasen trend glede na težo bolezni. Zato tudi sklepajo, da bodo imeli tisti, ki niso potrebovali hospitalizacije, manjše posledice. Pravi sicer, da lastnih podatkov iz Slovenije glede tega nimajo, a da je bilo nedavno objavljeno, da se pri nas 15 odstotkov bolnikov po preboleli okužbi vrne v bolnišnico, ali zaradi zapleta pri covidu-19 ali pa zaradi poslabšanja kronične bolezni, ki so jo imeli že prej. 

Ambulant za bolnike, ki so covid-19 že preboleli, je sicer več. Ena je na pulmološki kliniki, imajo pa jih tudi infektologi. "Namen teh ambulant je spremljanje bolnikov po odpustu iz bolnišnice. Učimo se, koliko časa pri njih vztrajajo spremembe na rentgenski sliki ali izpad v pljučni funkciji," je pojasnil. Hkrati pa bolnikom svetujejo glede zdravljenja s kortikosteroidi, ki se je uveljavilo predvsem pri zdravljenju težjih potekov bolezni. "Namen ambulant je torej tudi prilagajanje zdravljenja in omejevanja morebitnih stranskih učinkov," je dejal. 

V njihovi ambulanti so od decembra obravnavali okoli 50 bolnikov. Pri tistih, ki so jih obravnavali zgodaj po preboleli bolezni, so ugotavljali še veliko težav, v smislu slabega počutja, oslabelosti in ostankov inflitratov na sliki, a več časa, kot mine, od prebolele bolezni, manjše so težave. "Kakšne bodo dolgoročne posledice pa je v tem trenutno težko reči," je dodal.

Pojasnil je še, da to ni tip bolezni, pri kateri "odležiš, počakaš še kakšen teden in si spet nazaj v formi". "Morda to velja za lažje oblike, za težje oblike pa velja, da potekajo dlje, kot so potekale na primer viroze, ki smo ji poznali prej," je še dejal. Tudi marsikdo, ki je bil v dobri formi, se je po preboleli bolezni počutil, kot da ne more niti po stopnicah. "Tudi pri drugih pljučnicah, zlasti pri rizičnih skupinah, smo opažali počasno okrevanje. Ali okrevanje po covidu-19 poteka izrazito dlje, skoraj ne morem odgovoriti. Je pa zagotovo res, da je bolezen bistveno bolj obsežna kot druge bolezni," je sklenil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Infekcija s covidom-19 lahko vpliva na srce

"Infekcija z novim virusom ima številne obraze in lahko prizadene številne organe, med drugim tudi srce," je dejal Matjaž Bunc, KO za kardiologijo in pojasnil, da ima kar 60 odstotkov bolnikov, ki so hospitalizirani v intenzivnih enotah, znake poškodbe srca. 

"Te bolnike, če je treba, tudi koronografiramo. Ugotavljamo lahko tudi motnje prekrvavitve srčne mišice, vendar so mehanizmi drugačni, kot jih poznamo pri klasičnih bolnikih z miokardnim infarktom. Tudi sama sestava trombov, ki jih najdemo v srcu, je pri covidnih bolnikih drugačna,"  je dejal in razložil, da sicer za zdaj ni bilo jasno pokazano, da bi zaradi covidnega infekta počil plak na koronarni žili in bi to povzročilo miokardni infarkt.

Pri bolnikih, ki preživljajo hujšo obliko covida-19, lahko nastane citokinska nevihta, v okviru česa nastane imunski odziv, ki lahko prizadene vse organe v telesu, je še razložil. Poleg tega zadnje čase opažajo več pljučnih embolij in genskih tromboz, "zaradi nekakšnega protrombogenega stanja, ki ga povzroča infekt s covidom-19"

Vse bolnike, tudi tiste s srčnim zastojem, testirajo, vendar če so covid-19 že preboleli, je test lahko tudi negativen. "Ne opažamo porasta, da bi imeli bolniki, ki so preboleli covid-19, več miokardnih infarktov. Tega številke vsaj za zdaj ne govorilo," je dejal. 

Ali covid-19 res vpliva na moško plodnost?

V javnost pa so prišli tudi izsledki študije, ki navaja, da bi težki primeri covida-19 lahko vplivali na kakovost moške sperme in s tem verjetno tudi na plodnost. A številni strokovnjaki že pozivajo k previdnosti pri posploševanju ugotovitev raziskave.

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bosancic.4
30. 01. 2021 20.41
+3
Tudi bedaki znajo da so posledice, po preboleli bolezni. Vendar dokler moramo imeti maske na obrazu, bomo se še naprej zastrupljali in bo samo še hujše. Ampak, stroka ima zvezane roke in nesme kaj dosti javno nasprotovati naši bedasti politiki. Dokler je dobrega zaslužka, do takrat bodo tudi ukrepi.
Gregaaa
30. 01. 2021 19.56
-1
Nena lazite tolko...
Trgo_mk3
30. 01. 2021 18.56
+1
Kakšni dramatičarji ti prehlad mojstri. Lahko bi se zaposlili v gledališču.
zzzzzzzzz
30. 01. 2021 18.34
+0
Vsak dan bomo vedeli več. Posledice so definitivno. Tudi večino rakov v današnjem času povzročajo virusi. Vsak dan je več dokazov za to.
zzzzzzzzz
30. 01. 2021 18.34
+2
Vsak dan bomo vedeli več. Posledice so defonitivno. Tudi večino rakov v današnjem času povzročajo virusi. Vsak dan je več dokazov za to.
mislmnemislm
30. 01. 2021 18.31
-1
Vsaka viroza v kratkem času izropa telo vitaminov, hranilnih snovi.... dobro bi bilo tudi po preboleli okužbi narediti par mesečno kuro dobrega b-kompleksa, d3, omega 3 maščobe, c vitamin ... da si telo obnovi zaloge, celice in nasploh opomore. Najverjetneje je že pred boleznijo bilo pomanjkanje
Jan zan 1234
30. 01. 2021 18.12
+0
Treba je narediti podlago za posledice cepiva...da nebo cepivo krivo...ampak posledice covida...
reakcionar
30. 01. 2021 18.12
+0
Reklama za cepljenje.......
aco scer
30. 01. 2021 18.27
+2
zakaj pa...a misliš da so, ko so odkrili gripo, vedeli za vse dolgotrajne posledice takoj...še zdaj jih pošteno ne vejo, kaj šele za ta nov virus..vsaka stvar, ki ti napade telo, četudi jo preboliš, bo pustila posledice..sem imel 4 bronhitise kot otrok, nimam astme, ampak vsak ki pogleda steihometrijske meritve me vpraša po njej, čeprav imam volumen 160% je moč pljuč slabša kot bi morala biti..kaj pa virus, ki potuje po vsem telesu? faši, preboli ga, pa se čez 10 let javi kako ti je zdravje..pa brez jamranja takrat, ok? ;)
belyugo
30. 01. 2021 17.59
+7
Poznam osebo zgodnjih srednjih let, ki tri mesce po covidu še vedno trdi, da se počuti zelo slabo. Zdravnik pravi, da po izvidih ne vidi več nobenih težav. Mislim, da bi za take primere morali angažirati več psihologov za svetovanje in podporo. Ta covid je naredil največ škode v človeški psihi.
Michael Jordan
30. 01. 2021 17.04
+1
Najbolj me razpi..., da JJ in njegovi podrepniki, nikoli ne bodo kazensko odgovarjali za strojeno škodo!! Če bi se samo dogajale pač napake v izrednih razmerah, kot najbrž zagovarjajo njegovi pristaši, bi se še strinjal, tako pa gre za načrtno držanje države v šahu in nepotrebno zavlačevanje nekaterih ukrepov, ki nimajo nobenega smisla oz. ni nikjer dokazano ali prikazano, da pripomorejo k omejevanju epidemije!!
User768643
30. 01. 2021 17.19
-1
Se strinjam, takoj ko bodo odgovarjali tudi vsi tisti, ki delajo reklamo proti spoštovanjem ukrepov, vsi kolesarji in podobni.
Rock8
30. 01. 2021 18.48
+0
praviceni
30. 01. 2021 16.34
+3
Ponavljam komentar, ker ne vem, kaj je bilo tako "krutega", da so ga brisali: Žal se situacija v domovih (umetno) umirja tudi zato, ker jih je veliko starejših s pridruženimi boleznimi in covid že odšlo.................
revolucijakorupcijafasizem
30. 01. 2021 15.58
-4
Dodatna post covid ambulanta?denar se dela izmolzit vse kar je povezano s Covid
Drink Beer and Smile
30. 01. 2021 15.52
-5
Ne nabijajte. Normalno, da bodo tisti, ki so bili hospitalizirani čuditi posledice dlje časa. Zato pa so tudi bili hospitalizirani, ker so bolj slabotni. Ko prebereš članek imaš občutek, kot da smo čisto vsi slabotni, tudi jaz, pa sem preživel zelo blago. In da nam grozi izumrtje...
setisfekšn
30. 01. 2021 15.50
+0
S temi ukrepi v 10 mesec so naredili gromozanslo veliko škodo nepopravljivo da ne bi naprej
setisfekšn
30. 01. 2021 15.49
-2
Kdo vam pa verjame v tej propagandi saj tudi za škrlatinko in ošpicam imaš posledice na srcu pa po gripi z pljučnico tudi !
HŽV
30. 01. 2021 15.36
-1
Strokovnjaki tudi zaradi zaprtja sol, zdr.ustanov,telovadnic,sportnih drustev pa tud restavracij in barov bo ogromno smrti zaradi drugih bolezni in ogromno dusevnih in mentalnih posledic... Dajmo bit realni, pa ne zanikam covida, kaj ni vecja skoda narejena zaradi ukrpeov, taka skoda ki se je ne da vec popravit in je nobeden ne bo mogel izmerit in odgovarjat, kot pa sam virus? Ne rabis diplome da vidis, da tudi vi z diplomo niste vredni raznih nazivov..
smiblik
30. 01. 2021 15.16
+5
Ja zdaj vsi tu pišete, kje so umrli za rakom, srcem, majade, zdaj igrate tu neke moralne Marije Terezija, z bulls.....solidarnostjo, v resničnem življenju, vam ni mar. Problem je, ker ste zaprti...., ne morete ven, bar, ljubica itd,
slovenka62
30. 01. 2021 14.38
-3
Ne verjamem nic vec.Vidim da je to samo biznis da zd dobijo denar veliko denarja.JU pa dodatke.Bruh
ReAnDa
30. 01. 2021 14.14
+2
Sem post coviden en mesec. In so težave. Naslednji teden grem na rentgen. Bil v trgovini in sem prišel domov kot s 3 urnega aerobnega treninga 80-90 VO2 max. Daj, sprostite ukrepe nejevernim tomažkom.
Za prihodnost gre
30. 01. 2021 16.08
-1
Tudi po preboleli navadni gripi si lahko tak..Tako da..,nimaš ravno nekega argumenta..
Et54678
30. 01. 2021 16.30
-2
Rock8
30. 01. 2021 18.49
+1
Rock8
30. 01. 2021 18.50
+1
Gentiloni
30. 01. 2021 14.10
+4
Koliko denarja so dobili razni dohtarčki da širijo take gnusne laži?
User416781
30. 01. 2021 14.13
+7
Moja žena je zdravnica in še kar čakam, da jo obišče ta, ki deli denar. A imaš kakšen kontakt ali mogoče veš, na koga se moramo obrniti...?
Brabus
30. 01. 2021 14.45
+1
Če vam je hudo, se spomnite Hipokrata in bo takoj lažje. Je pa res, da se dogajajo svinjarije.
Za prihodnost gre
30. 01. 2021 16.09
-3
Je očitno prenizko na lestvici..,da bi koristila globalistom..