Korona

Potrdili 1084 okužb, v murskosoboški bolnišnici ne zmorejo več

Ljubljana, 10. 11. 2020 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1595

V ponedeljek je bilo od 4457 testov pozitivnih 1084, je sporočila vlada. Delež pozitivnih je tako znašal 24,32 odstotka, kar je več kot dan prej. "A še vedno več kot 10 odstotnih točk manj, kot je znašal dva tedna nazaj," je pri tem poudaril vladni govorec Jelko Kacin. "Čeprav se približujemo že 1200 pacientom, je vse pod nadzorom," je zatrdil koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta. Medtem iz murskosoboške bolnišnice poročajo, da so dosegli maksimalno zasedenost bolniških postelj, zato so jim na pomoč priskočile druge bolnišnice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar za popolno zaustavitev sistema
    11:08
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar za popolno zaustavitev sistema
  • Iz 24UR: Bo vlada še zaostrila ukrepe?
    01:43
    Iz 24UR: Bo vlada še zaostrila ukrepe?
  • Iz SVETA: Bojana Beović o možnih dodatnih ukrepih
    03:59
    Iz SVETA: Bojana Beović o možnih dodatnih ukrepih

Gantar: Za 14 dni bi morali še strožje omejiti nenujne dejavnosti

Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, je minister za zdravje Tomaž Gantar navedel v predlogu vladi. Gantar je sicer zanikal, da s sprejetjem predlogov pogojuje svoje ministrovanje. Je pa dejal, da, če je kot minister odgovoren za zdravstveno področje, vlada pa ne sprejema njegovih stališč, "potem slej kot prej se ne da več delati".

Gantar je zavezan, da vladi tedensko podaja predloge ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Doslej je dajal predvsem predloge, povezane s področjem zdravja, opozorjen pa je bil, da jih mora podajati za celoto, kar je tudi storil, je pojasnil. "Omejitev na gibanje kilometer od doma pa ni v mojem predlogu," je dejal Gantar. 

V ponedeljek je tako vladi podal predlog ukrepov glede na aktualno epidemiološko sliko, in sicer gre po njegovih besedah za nekoliko blažji predlog, kot ga je konec tedna predstavila strokovna skupina, podoben pa je ukrepom, kot so veljali že spomladi. Kot je pojasnil, gre predvsem za omejitve nenujnih dejavnosti, tudi javnega prometa. "Verjetno zdaj v teh 14 dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva ali pa novega avtomobila ali česa podobnega," je ocenil minister.

Sestanek na seji sveta DeSUS-2
Sestanek na seji sveta DeSUS-2 FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem je poudaril, da se v celoti zaveda težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. A je opozoril na omejeno zmogljivost zdravstva in bolnišnic, ki delajo vedno težje, saj se obremenitve še vedno večajo, prav tako se povečuje število umrlih s covidom-19. "Z mojega stališča in ministrstva sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to," je poudaril.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je medtem poudaril, da je pri sprejemanju novih ukrepov potrebe kompromis med zdravstvom in gospodarstvom. 

Omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine

Pojasnil je, da je bila omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine, ki pa ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, "pridejo v poštev tudi strožji ukrepi".

"Svetovalna skupina je že v prejšnjem tednu oblikovala predlog zaprtja države, ki bi bil še intenzivnejši kot v prvem valu," je potrdila vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović in stanje preteklega tedna opisala kot "res slabo".

Vlada bo kot vsak teden v četrtek razpravljala in odločala o vseh predlogih, vezanih na zaustavljanje epidemije, so v kabinetu predsednika vlade napovedali v odgovoru na predloge zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja za še strožje ukrepe. 

Sicer Gantar v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem po sproščanju ukrepov epidemiologi znova sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku pa razmere po njegovem prepričanju še ne omogočajo sproščanja, niti na področju šolstva ne, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte.

Kot je opozoril minister, še vedno zaznavajo povečano število hospitalizacij bolnikov s covidom-19, tako v akutnih obravnavah kot v intenzivnih. Predlogi, ki so jih sprejemali nazadnje, bi morali že polno prijeti, toda po njegovem mnenju se to še premalo pozna, zato je še vedno zelo veliko tveganje za poslabšanje.

V ponedeljek potrdili 1084 novih okužb, v bolnišnicah 1171 pacientov

Kot je sporočila vlada, je bilo v ponedeljek ob opravljenih 4457 testih pozitivnih 1084 oseb. Delež pozitivnih je tako v ponedeljek znašal 24,32 odstotka, kar je več kot v nedeljo, ko je znašal 22,49 odstotka. "A še vedno več kot 10 odstotnih točk manj, kot je znašal dva tedna nazaj," je pri tem poudaril vladni govorec Jelko Kacin

Največji delež pozitivnih primerov smo zabeležili prav pred 14 dnevi, je dejal Kacin. Dodal je, da bolnišnice niso najbolj obremenjene v času najvišjega deleža pozitivnih, pač pa nekoliko kasneje, ko se bolezen razvije v težji obliki. "Ključen bo jutrišnji dan, ki bo omogočil bolj realno oceno o tem, kaj se nam dogaja v novem tednu," je dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ponedeljek je sicer umrlo 27 bolnikov s covidom-19, od tega 19 v bolnišnicah. Trenutno je hospitaliziranih 1171 oseb, skupaj 28 več kot dan prej. Na oddelkih intenzivne nege je 196 oseb, kar je šest več kot dan prej. 104 osebe so iz bolnišnic odpustili v domačo nego. 

Trenutno smo v fazi, ko se nam število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, povečuje, a se zadnje dni zdi, da je prirast bolnikov nekoliko počasnejši, je pojasnil Kacin. Kot je navedel, se število novo sprejetih covidnih bolnikov še nekoliko povečuje, ampak se hkrati povečuje tudi število odpuščenih iz bolnišnic. 

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.097 aktivnih primerov okužbe, kar je 1,9 odstotka oziroma 417 primerov manj kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako s 1026 znižala na 1007. Skupaj so sicer doslej v Sloveniji potrdili 46.709 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je doslej umrlo 605 bolnikov s covidom-19.

"Kljub temu da se približujemo že 1200 pacientom, je še vedno vse pod kontrolo"

"Danes z veseljem in ponosom lahko rečem, da vsi udeleženci sistem skupnega boja proti covidu-19 sprejemajo kot nekaj obveznega in kot pomoč skupnemu cilju. Ponedeljek je bil odločilen, saj ta odraža epidemiološko sliko, ki je nastala pred 14 dnevi," je dajal koordinator za covidne bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

"Veseli me dejstvo, da število mrtvih kljub velikemu številu obolelih ne narašča, kar pomeni, da naše zdravstvo dobro deluje," je dodal. 

Z novim sistemom so lahko bolnike iz prenatrpanih bolnišnic Gorenjske in Koroške uspešno premeščali po drugih bolnišnicah. "Sistem, ki ga je razvilo ministrstvo za zdravstvo, deluje kot aplikacija, s katero zdravstveni delavci vsakodnevno sporočajo število prostih postelj, pa tudi umrle in opuščene," je pojasnil Carotta in dodal, da imajo dostop do aplikacije vse odgovorne osebe, ki imajo hkrati zelo jasen prikaz prostih kapacitet po drugih bolnišnicah. Pojasnil je še, da premestitve po bolnišnicah potekajo po dogovoru med zdravniki.

"Kljub temu da se približujemo že 1200 pacientom, je še vedno vse pod kontrolo," je zatrdil in ocenil, da bodo situacijo zdržali. "Glede na to, da se situacija izboljšuje, moramo zdržati še kakšen teden," je pripomnil. 

Ob dejstvu, da je svojo kvoto uspel dvigniti tudi Golnik, je gorenjska regija trenutno samozadostna. "Se pa je pokazalo, da Gorenjska res potrebuje novo bolnišnico z večjimi kapacitetami in boljšo razporeditvijo prostorov," je še dodal. "Meja kapacitet se je dvignila," je dodal in pojasnil, da čeprav imamo že 1200 hospitaliziranih, je še nekaj prostora. "Slovenci smo zelo iznajdljivi in trmasti," je še pripomnil.

V murskosoboški bolnišnici ne zmorejo več, pomagajo jim druge bolnišnice

V splošni bolnišnici Murska Sobota so že nekaj dni zasedene vse zmogljivosti za bolnike s covidom-19, ta hip jih imajo 151 bolnikov, 23 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Ker jih več ne morejo prevzeti, so jim priskočile na pomoč druge bolnišnice po Sloveniji, kamor jih pošiljajo od sredine prejšnjega tedna.

Kot je povedal strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar, so zasedeni do skrajnih zmogljivosti in je praktično izredno težko zagotoviti negovalno in drugo osebje. Zato so že sredi prejšnjega tedna na podlagi povečanega priliva bolnikov, pozitivnih na covid-19, koordinatorja za covidne bolniške postelje in druge bolnišnice zaprosili, da jim pomagajo pri obvladovanju razmer.

"Ta teden smo že na začetku intenzivirali ta prizadevanja in zdaj nameščamo paciente po razpoložljivih bolnišnicah celotne Slovenije. Včeraj so nam priskočili na pomoč v Novem mestu, Izoli in Šempetru, danes smo dobili možnost namestitve v celjski bolnišnici in na UKC Ljubljana. Vse, ki jim ne moremo zagotoviti ustrezne namestitve za zdravljenje, poskušamo namestiti po drugih bolnišnicah," je povedal Grabar.

V bolnišnici se spopadajo z veliko kadrovsko stisko, zlasti jim primanjkuje negovalnega kadra, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji. Da lahko zagotavljajo zdravstveno oskrbo tako za bolnike s covidom-19 in druge bolnike, ki potrebujejo obravnavo, sproti usklajujejo aktivnosti ter med oddelki prerazporejajo zdravstvene delavce. Na bolniškem dopustu je 197 zaposlenih v bolnišnici, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje pa je zaradi preobremenjenosti izčrpano, je še povedal Grabar.

Na pozive za pomoč pri delu so se odzvali pomurski zdravstveni domovi in Psihiatrična bolnišnica Ormož ter trije prostovoljci. Vse zunanje zdravstvene delavce in druge, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, pa znova pozivajo, naj se jim pridružijo.

"V okviru svojih zmožnosti smo relativno dobro pripravljeni"

Da so v okviru svojih zmožnosti na drugi relativno dobro pripravljeni, je dejal vodja covidnega oddelka Splošne bolnišnice Ptuj Primož Horvat. Že junija so pred bolnišnico postavili sivo cono, kjer lahko oskrbijo do 10 bolnikov naenkrat. Čeprav je poleti šotor sameval, je oktobra poln. 

Že dober mesec uporabljajo tudi hitre teste. "Opažamo zelo dobro korelacijo med hitrimi in PCR-testi," je dejal. Po hitrem testu izvide dobijo že v pol ure. V kolikor je test pozitiven, bolnika napotijo v rdečo cono, če je test negativen, opravijo še PCR-test. Na izvide tega se čaka okoli pet ur, je pojasnil. 

10. oktobra so odprli tudi covidni oddelek in ga čez noč napolnili z bolniki iz vse Slovenije. "Šele osmi bolnik je bil Ptujčan," je dodal. Trenutno razpolagajo s 40 posteljami za odrasle, ki so "konstantno polne" in dvema posteljama za otroke, dva so že zdravili. 

Pohvalil je še "odlično delovanje dispečerskega centra", ki jim je omogočil sodelovanje z drugimi bolnišnicami.

A vendar stroka opozarja, da številke niso tako dobre, kot se zdi. Pri tem izpostavljajo naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah, kjer je kritično tudi število na intenzivnem oddelku.
A vendar stroka opozarja, da številke niso tako dobre, kot se zdi. Pri tem izpostavljajo naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah, kjer je kritično tudi število na intenzivnem oddelku. FOTO: Shutterstock

Cepivo bi lahko v Sloveniji prejeli januarja ali februarja

Hkrati je bil ponedeljek "velik dan za znanost in človeštvo", saj sta podjetji Pfizer in BioNTech sporočili rezultate, ki kažejo, da njihovo cepivo zagotavlja 90-odstotno zaščito pred novim koronavirusom. Družbi nameravata za odobritev uporabe cepiva zaprositi do konca meseca. Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo ocenjuje, da bi lahko cepivo v primeru odobritve prejeli januarja oziroma februarja prihodnje leto.

Kot zelo dobro novico je napoved cepiva označila tudi Beovićeva in dodala, da se prav zato "ukrepi v tem trenutku še bolj splačajo". Pojasnila je, da bomo z ukrepi rešili življenja, pa ne le bolnikov s covidom-19, pač pa tudi ostalih, ki potrebujejo nujno zdravstveno oskrbo. "Potem pa bi zaradi cepljenja lahko ukrepe počasi sprostili in poskrbeli, da se počasi okrepijo tudi ostale dejavnosti," je dodala.

Ob okrnjenih zdravstvenih storitvah poskrbljeno za nujna stanja

Zdravstveni sistem trenutno obremenjuje predvsem skrb za bolnike s covidom-19, a to ne pomeni, da so ostale zdravstvene storitve obstale. Njihovo izvajanje je sicer okrnjeno, vendar je po zagotovilih pristojnih poskrbljeno za vsa življenjsko ogrožajoča stanja. V najnujnejših primerih bolniki pomoč najdejo na urgenci.

V oktobru so v UKC opravili približno 20 odstotkov manj ambulantnega programa kot oktobra 2019. Namesto 39 transplantacij, ki so jih opravili v letu 2019, so letos v oktobru opravili 32 transplantacij. Praktično enako kot lani oktobra je bilo število operacij na odprtem srcu, prav tako so podobno število primerov opravili pri koronografijah, kot tudi pri operacijah raka. "Z vsemi sredstvi se borimo, da ohranjamo dostopnost zdravstva, da bedimo nad zdravjem naših državljanov," je povedal direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar

Gantar je z odredbo prekinil izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev in nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za bolnika. Bolnišnice tako prilagajajo število specialističnih pregledov, prekinile so operacije, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro.

Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa. Delujejo tudi zdravniki na primarni ravni, prav tako je dovoljeno opravljanje storitev pedikure, saj je ta po navedbah državne sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajde Cuderman izjemnega pomena za preventivno nego starejših.

Ob hujših poškodbah, nenadnem slabem počutju in drugih življenjsko ogrožajočih stanjih pomoč nudijo službe nujne medicinske pomoči. Bolnike tam obravnavajo po posebnih protokolih, da glede na nujnost zdravstvenega stanja zagotovijo obravnavo vsem, tudi bolnikom s sumom na ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom.

Dijaki v času koronakrize: Pomanjkanje dvosmerne komunikacije predstavlja težavo

Na popoldanski tiskovni konferenci je nastopila tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki je povedala, da je novi koronavirus v marsičem spremenil dijaška življenja, njihov vsakdan ter izobraževalni proces. "Virus žal ni prizadel zgolj našega družbenega življenja, temveč tudi kvaliteto našega izobraževanja. Na DOS se zavedamo, da kvaliteta izobraževanja nikakor ni primerljiva s kvaliteto tistega v šolskih klopeh," je povedala.

Kot je dejala je za izobraževanje izredno pomembna dvosmerna komunikacija, ki jo izobraževanje na daljavo, kljub prizadevanjem profesorjev, zagotovo otežuje. "Situacija je nova za vse in zgolj s skupnimi močmi lahko izobraževanje na daljavo naredimo primerljivo s tistim v učilnicah."

Poleg svojega fizičnega zdravja, ne smemo pozabiti tudi na previdnost pri pojavu znakov duševnih bolezni, je poudarila. "Če opazite spremembe v svojem počutju ali obnašanju, se ne bojte poiskati pomoči. Pogovorite se s prijatelji, družino oz. komurkoli, ki jim zaupate."

Dr. Rober Masten: Za večino strah pred korono ni glavna stiska

Dr. Robet Masten je poudaril pomen skupnosti za mentalno zdravje človeka. "Besede skupnost, skupni cilji, solidarnost so bile v tem času tolikokrat izrečene, da za marsikoga postanejo že obrabljene ali celo prazne. Vendar skupnost je vse. Prav vsi smo bili rojeni iz skupnosti in v skupnost." 

Mnogi v družini, v šoli, v službenem okolju in v najširši skupnosti ne najdejo zavetja ali pa so zanje ta okolja celo največji vir stiske iz katerih morajo včasih tudi bežati, če imajo kam oz. če lahko, je poudaril. "Za večino strah pred korono ni glavna stiska."

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.11

Osnutek šestega protikoronskega zakona še čez ESS

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je razpravljal o osnutku šestega protikoronskega zakona, ki gre po dokončno potrditev na vlado. Delodajalci in sindikati so se strinjali, da je nujno potreben za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu, nesoglasij o zamrznitvi minimalne plače pa niso rešili.

19.10

Slovenija cepiva proti covidu-19 naroča v skupnem javnem naročilu

Slovenija za dobavo cepiv proti covidu-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice EU, so danes v sporočili za javnost spomnili na ministrstvu za zdravje.

18.44

Zaradi okužb odsoten manj kot odstotek zaposlenih

Slovensko gospodarstvo z zaskrbljenostjo spremlja podatke o širjenju števila okuženih s koronavirusom, vendar pa, kot so sporočili iz GZS, menijo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in neustrezno. Po njihovih podatkih je namreč zaradi okužbe s koronavirusom v podjetjih odsotnih manj kot odstotek zaposlenih.

18.14

Danes so Arnesove spletne učilnice delovale brez težav

Arnesove spletne učilnice so danes tudi med jutranjim vrhom obremenjenosti delovale brez težav. Do 15. ure so zabeležili več kot 300.000 obiskov in skoraj 3,5 milijona ogledov strani. Povprečni odzivni čas storitve pa je znašal 0,28 sekunde. Kar 72 odstotkov do učilnic dostopa z računalnikom, skoraj 20 odstotkov pa s pametnim telefonom.

18.12

"Mala dejanja bodo prispevala k hitremu povratku"

"Ni potrebno vložiti veliko truda, da se rešimo iz te krize. Mala dejanja posameznikov bodo prispevala k hitrejšemu povratku družbe v normalen vsakdan. Pazite nase in na druge, bodite solidarni in strpni ter bodite informirani o aktualnem dogajanju," je povedala Maja Kalin iz DOS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1595)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
11. 11. 2020 10.23
+1
slovenija je zelo tranzitna država in tudi raznolika v večih pogledih , ta vlada tega ne razume ali pa ni sposobna tega razumeti , do sedaj v pričakovanju drugega vala dobesedno noben ukrep ni prijel , po preletu letal in kot prvi v evropi razglasili konec epidemije so se naši usmerili v druge dejavnosti , ki so bile samo v interesu stranke in utrjevanju njihove vlade , vsepovsodi so veliko bolj premožni in so delali samo v pričakovanju tega časa , pokazalo pa se je tudi niz drugih napak in zavajanj tudi v zdravstvu , da le niso tako usposobljeni kot govorijo in tudi plačani
Pinka lonca
11. 11. 2020 08.00
+0
Gospod Gantar, odstopite! Zahtevate popoln lock down Slovenije, ker kot minister za zdravje niste pripravili Slovenije na zelo pricakovan drugi val(saj ste med besnim kadrovanjem vlade opaxili kaj se zgodi zvirusom v Italiji, Kitajski...)...in potem imate pogum zahtevati popolno zaprtje Slovenije brez, da ponudite svoj odstop? In zraven se komentirati, da takih razseznosti niste mogli pricakivati? Res ne? Zivite v kaksnem balonu? Vsi smo jih. Razen vas. In zdaj zaradi svoje nesposobnosti (stevila postelj, boja posameznih direktorjev bolnic in domiv za prostire, kader - to bi morali sistemsko urediti VI), zahtevate zaustavitev zivljenja????? Sramota!
Antoniozmaj
10. 11. 2020 21.58
+2
ko pade ta nesposobna vlada, si poleg ivanija jansxe želim videti ksiht cucka hojsa.
covid15
10. 11. 2020 21.40
+3
SLOVENIJA FOTO: Bolnikov toliko, da že zdaj ležijo na hodnikih, pohod gripe pa je šele na začetku Ljubljana, 14.01.2015, 12:29 | Posodobljeno pred 6 leti PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min AVTOR U.Z./STA/Š.Z. KOMENTARJI 88 "Že ko smo čakali na izvide, so nekateri kašljali, drugi vzdihovali, tretji se drli, četrti spet tiho čakali na svojo usodo. Na hodniku je bilo seveda še mnogo drugih ljudi," na nevzdržne razmere na infekcijski kliniki opozarja bralec. Predstojnik Franc Strle pravi, da bi potrebovali od 20 do 30 dodatnih postelj.
covid15
10. 11. 2020 21.41
+5
in vsako leto enako, razen leto 2020 še bolj napeto
covid15
10. 11. 2020 21.44
+7
Članek iz leta 2015 in se nihče ni preveč sekiral....smo še bli dovolj obvladljivi....
92ddt 1
11. 11. 2020 16.44
-1
Mešaš hruške jabuka in krompir. Da ne rečem, da mešaš še kaj drugega.
kapetan
10. 11. 2020 21.30
+2
Jutri bo se Slovenija temeljito razkužila in bo virus premagan. 🤣. Antično cepivo za viruse 🤣🤣
telp
10. 11. 2020 21.20
+5
Težava lockdownov je, da z njimi sicer zatreš širjenje virusa, ti pa potem, ko sprostiš, udari ven na polno. Na švedskem ravno zato takih težav z bolnišnicami nimajo, ker se število bolnih razporedi čez vse leto. Ok, tu pa tam seveda niha, ampak je pa toliko enakomerno, da se zdravstveni sistem ne sesuje. Pri nas pa seveda marca bolnice prazne, zdaj pa imamo hudiča. Me zanima, kdo jo bo na koncu bolje odnesel. Jaz še vedno mislim, da bodo Švedi vendarle zmagovalci. Tudi ko bomo preštevali žrtve ...
covid15
10. 11. 2020 21.11
+9
5.11.2020 demonstracije prirejene s strani vlade...za par 100 ljudi vodni top, gumijasti naboji....katastrofa....če jih pride na demonstracije več kot tisoč, bo JJ potreboval atomsko bombo?....samo ustrahovanje....iz za vogala na ogled demonstracij pa Hojs...če bi bile prave deminstracije, o njem ne bi bilo ne duha in ne sluha....ne nas zaj......
Cicamica
10. 11. 2020 21.07
+5
Ko boste uredili zadeve, takrat nas lahko kaznujete.. Eni ne smemo v druge občine, eni pa lahko v drugo državo ker imajo vikend za popravit in to od avgusta dalje že počnejo. Bravo vlada, redarje pa nataknem na penis...
covid15
10. 11. 2020 21.06
+5
Mi se moramo prilagajati virusu covid 19, namesto da bi si podredili virus in živeli kot z gripo....samo to ne paše oblasti...narod mora biti prestrašen in ubogljiv....
štrekeljc
10. 11. 2020 21.03
+6
Neizprosna statistika in bogate izkušnje kažejo, da je rojstvo najpogostejši vzrok smrti, smrtnost zaradi rojstva je 100%. Naj premodra Ablast nemudoma sprejme dekret, s katerim se prepove vsa rojstva in je problem v celoti odpravljen. V roku kakih 100 let bo smrt postala taka redkost, da bodo še Slovenske novice bodo pisala o njej!
štrekeljc
10. 11. 2020 21.36
+3
Seveda pa naj začne pri tem, kar je vzrok rojstva. Prepove naj torej vsakršne spolne odnose in kršitelje kaznuje z drakonsko kaznijo: pirhe med dve veliki granitni kocki!
covid15
10. 11. 2020 21.03
+9
Najhujše še pride.....gripa......vsi so pozabili, da so vsako leto bolnice pokale po šivih zaradi gripe.....ali je pa covid 19 pojedel gripo....zdaj pa pokajo zaradi covida 19...nateguni, nategnjeni
medus
10. 11. 2020 21.02
+2
Starejši so ljudje, katerih življenja se je zlorabilo za zagovarjanje rabot, ki jih delamo. Skarje in platno ima generacija 55-69, torej njihovi otroci. Eni to zagovarjajo iz panicnega straha za lastno življenje in življenje staršev, drugi iz koristoljubja, so pa tudi taki, ki vidijo da se gremo skrajno nevarne neumnosti. In to je generacija, ki najbolj jamra, kako ne bo imela za pokojnine, ker mladi ne plačujejo, a hkrati gladko ignorirajo, da so generacija razvajenih priviligirancev, ki se na socialističnih zuljih svojih staršev, gredo hard core kapitalizma, ki ga prodajajo svojim otrokom in vnukom in hkrati od njih pričakujejo solidarnost, ko jim bo potrebno riti umivati. No tu se je unicila medgeneracijska solidarnost. Skoda. Ja, to so Baby Boomerji.
Toti glih
10. 11. 2020 21.42
+0
Delavec_Slo
10. 11. 2020 20.50
+12
Naj se Gantar pa J.J zapreta pa bo mir aja pa še Kacina naj vzameta s sabo-naj se za vedno zaprejo.
Feraltribune
10. 11. 2020 20.49
+17
Sem iz Murske Sobote. Poznam zaposlene na Covid oddelku. Od njih sem dobil informacijo, da vsaj 70 odstotjov bolnikov na neintenzivnem Covid oddslju ni tako bolnih, da bi morali biti hospitalizirani. Imajo normalen nivo kisika, normalno dihajo, malce kašljajo, povišana temperatura... nič posebnega. Za terapijo dobijo dnevno tri tablete (d3).. nič kar ne bi bilo možno dobiti tudi doma. Gre le za napihovanje številk.
srebrnibreg
10. 11. 2020 21.01
+8
Torej je dejansko to kar že dolgo sumim. Prvo je ustvarjanje panike, druga pa izrabljanje zdravstvenih zavarovalnic, ker ni ostalih bolnikov za razne posege saj je vse odpovedano. Bolnišnice oziroma zaposleni pa morajo dobiti od nekod plačo. Isto je v vseh bolnišnicah.
Huggo
10. 11. 2020 20.48
+0
elll
10. 11. 2020 20.48
+2
Al vse odpret al vse zapret, ne pa da za nekatere veljajo vsi ukrepi za druge pa noben, ker tko kot je zdaj lahko delamo do konca pomladi in bomo na istem. Tle bi ljudi omejili na 1km, janča pa helihopterje od vojske uporabla kot taksi službo za na izlete hodit. In res bi lahko že enkrat objasnili zaka so nekateri ukrepi uporabni, ker je po celi evropi isto stanje, pri zelo različno strogih ukrepih.
medus
10. 11. 2020 20.59
+8
srebrnibreg
10. 11. 2020 20.43
+8
Madžarska ima največ umlih v Evropi tako, da Orbanov vajenec noče zaostajati.
jani..
10. 11. 2020 20.30
-5
Bos dobo ti svoje,satanisti prodani elite joj kak jih bos faso....
dajno
10. 11. 2020 20.22
+14
Na Hrvaškem odprto zato tam vse več Slovencev... Jaz pa v drugo občino ne smem? Farsa!
simple_mind
10. 11. 2020 20.28
+1
Kar neverjetno, kako so s tem zapiranjem srečni taboriščniki, pa še s policijsko uro in prepovedjo alkohola, ne ?
dajno
10. 11. 2020 20.20
+13
Od jutri dalje pa do nedelje... Slovenske Gorice, Haloze, Bizeljsko, Dolenjska... Vse zidanice bodo polne privatnih žurk.. Torej čez mesec dni novi Martinov val...
simple_mind
10. 11. 2020 20.29
+6
Ja, seveda, po zidancah bodo vsi z vročino in hudo bolani, ne ?
dajno
10. 11. 2020 20.39
-1
Nisi razumel? Dovolj jih bo nekaj, ki ali bodo kužni, pa niti ne bodo vedeli, ali pa bodo, pa bodo seveda šli, saj rudi v službo gredo taki... Tako da, spomni se sredi decembra, ko bo novi porast..
Kovi
10. 11. 2020 21.31
+0