Korona

Pretresanje semaforja: drugačna organizacija šol in gostinskih teras?

Ljubljana, 05. 04. 2021 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
384

Strokovna svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je vladi soglasno predlagala popolno zaprtje države, znova pretresa semafor vladnih ukrepov. Po koncu popolnega zaprtja države naj bi namreč začel veljati nekoliko spremenjen semafor. Člani skupine tako razpravljajo o različnih predlogih, kako bi posamezne omejitvene ukrepe, ki veljajo za določeno fazo epidemije, morda prestavili v drugo fazo. Beseda teče predvsem o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je na mizi posvetovalne skupine?
    01:41
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je na mizi posvetovalne skupine?
  • Iz 24UR: Sestanek strokovne svetovalne skupine
    03:18
    Iz 24UR: Sestanek strokovne svetovalne skupine

 

Glavni poudarek razprave strokovne skupine za covid-19 je, kateri ukrep ostane v določeni skupini in kateri se premakne v drugo. Trenutni semafor je razdeljen na pet faz: črno, rdečo, oranžno, rumeno in zeleno. Glavna kriterija sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Vodja skupine Mateja Logar pravi, da vsak ukrep delno vpliva. Nekateri zelo hitro, nekateri pa bolj dolgoročno. "Ukrep omejitve gibanja je tisti, ki zbuja največ dvomov," priznava, a poudarja, da je pri vseh državah v naši okolici, z izjemo Hrvaške, ta ukrep prisoten. Če bo trend novih okužb po izteku zaprtja države, 12. aprila, takšen, kot je danes, bomo v rdeči fazi, kar pomeni, da se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah.

Mateja Logar: "Vsak ukrep delno vpliva."
Mateja Logar: "Vsak ukrep delno vpliva." FOTO: Miro Majcen

V tej fazi se bodo odprli vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine. A že tu se obeta prva sprememba.

"Šole bodo tiste, ki se bodo prestavile, tako da bo omogočeno delovanje šol tudi, če bomo v rdečem območju," pove Logarjeva. "Za to, da bo pa vse skupaj vzdržno, pa kot minister na podlagi predlogov stroke vidim dodano vrednost v tem prostovoljnem samotestiranju," pa pravi zdravstveni minister Janez Poklukar.

Za prehod v oranžno fazo je potem potrebno sedemdnevno povprečje okuženih, ki je nižje od 1000, na zdravljenju v bolnišnicah pa je manj kot 1000 covidnih bolnikov. V tej fazi se odprejo nekatere ostale servisne dejavnosti, trgovine, dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, odpravi se prepovedi prehajanja notranjih meja.

Janez Poklukar: "Vsi ukrepi so še kako na mestu in noben od njih ni zatajil."
Janez Poklukar: "Vsi ukrepi so še kako na mestu in noben od njih ni zatajil." FOTO: Miro Majcen

"Minus je, da smo mi relativno majhni in že majhni premiki pomembno vplivajo na barve regij. Tukaj bomo morda nekoliko preigrali številke, nekatere gospodarske panoge niso bile vključene, tako da se bomo lahko odločali na osnovi tega," pove Logarjeva. Nato pa verjetno še aktivnosti na prostem, kar se tiče nošenja mask, morda tudi odpiranje gostinskih teras, še razmišlja Poklukar.

Bo pa v vsakem primeru podlaga za odločanje vzdržnost zdravstvenega sistema. In tu številke niso na naši strani. Če je bilo sedemdnevno povprečje okuženih 22. oktobra lani, torej na začetku drugega vala, 1114, je danes nižje – 1058. Vendar pa je hospitaliziranih zdaj za polovico več, intenzivno zdravljenje pa potrebuje celo še enkrat več bolnikov. "Zaradi angleškega seva, ki je toliko bolj kužen, so vsi ukrepi še kako na mestu in noben od njih ni zatajil," izpostavi Poklukar. Zato bistvenega sproščanja vseeno ni pričakovati.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (384)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
06. 04. 2021 18.05
+1
DAJTE LJUDEM MOŽNOST DELATI,ZASLUŽITI IN PLAČEVATI DAVKE IN PRISPEVKE.ŽE FARJEM SE DAJE NENORMALNO VELIKO,ŠTUDENTOM PA BRCO V RIT!A JE TO NORMALNO?BODOČA INTELIGENCA TEGA NE BO POZABILA,NE OPROSTILA!NIKOLI!GOSTINCI,HOTELIRJI IN KOČE DAJEJO POLEG OBRTNIKOV IN INDUSTRIJE DENAR ZA PLAČE USLUŽBENCEV IN VLADE-NE OBRATNO.KREDITOV BO TUDI ENKRAT KONEC!BODO FARJI RAZEN,NALOGE,DA LJUDEM SUFLIRAJO,DA NAJ VOLIJO JANŠEVO SDS KARKOLI POMAGALI Z PLAČILI V DRŽAVNI PRORAČUN,ČE JIM TO VPLAČILO NAREDI TA VLADA?MOLITEV NE DA DENARJA,RAZEN FARJEM!V CERKVI!KJE JE PAMET?POMAGALA BI TEHNIČNA VLADA -KOT BO) V BOLGARIJI-RAZUMNIKOV,BREZ KOMUNISTOV,ALI TISTIH,KI SO SE V POLITIKI ŽE"UMAZALI"NEISKAZALI,A HOČEJO ZOPET H KORITU,KJER SE ŠE CEDI MED IN MLEKO!IN CORONMA DODATEK!LE KJE SE POLITIK" NALEZE" VIRUSA?SAMO NA RAČUNU MORA BITI VEČ,ŠE VEČ IN ŠE VEČ.NEZASLUŽENO.
silva-d
06. 04. 2021 16.03
-3
vsi v šole,dijaki študentje pa na testiranje
okej
06. 04. 2021 14.54
+1
ODPRITE ŠOLO IN TO VSE, NE LE PRVO TRIADO, SICER BOMO ŠLI NA ULICE! Pozivi za proteste že potekajo
spiderx2020
06. 04. 2021 13.41
+3
pri Logarci nimaš kaj pretrest, ker je v njeni glavi ena sama praznina in pokvarjenost, gleda pa v prazno, kot kakšen zombi, globalisti so jo za majhen denar programirali na samouničenje
zibertmi
06. 04. 2021 13.11
+3
pavel gantar o počivalšku .Kar zadeva g. Počivalška, bi rekel, da tudi če se vrne, je tveganje še vedno veliko, ker nikoli ne vemo, kje je bil ta glas. In nikoli ne vemo, ali bi ob ponovnem glasovanju zaradi kakšnih drugih razlogov manjkal kakšen drug glas. Bi bil pa to po mojem mnenju politični pokop za Zdravka Počivalška, ker bi iz soja žarometov, kjer nastopa individualno kot predsednik stranke in minister, potonil v zaodrju parlamenta. S tem bi se luči javnosti obrnile stran in imel bi hude težave z nadaljnjo politično kariero.
Walter Pravicek
06. 04. 2021 18.06
+1
IN STRANKO MIRA CERARJA,KI TO VEČ NI!MODERNA BAJE JE!ZA PODTIKANJE"TURISTIČNIH"DELAVK!
JJdiktator
06. 04. 2021 12.57
+2
kaksno popolno zaprtje?
Uporabnik1175947
06. 04. 2021 12.36
+3
Nakladajo kot kurjači na starih lokomotivah.
oježeš
06. 04. 2021 12.34
+4
Meni ne sede, da otroci ne smejo v šolo, na igriščih pa se lahko družijo ves dan v velikih skupinah, brez zaščite in medsebojno predpisane razdalje. Da oni lahko brcajo žogo, profi pa ne smejo tekmovati je tudi čudno. Pa če malo primerjamo lahko-ne smejo se najde še kar nekaj nasprotujočih in nesprejemljivih nasprotij. In tako pač bo, dokler bodo imeli glavno besedo politiki. Kar pomeni teoretiki, skregani s prakso!
spiderx2020
06. 04. 2021 12.56
+3
gre za denarno korist, zato profesionalci lahko tekmujejo , amaterji ne smemo, očitno so profesionalni športniki iz drugega testa kot mi in jih virus zaobide :) to je navadna diskriminacija, iz nas so napravili tretjerazredne državljane, brez vseh pravic, in če se ne upremo, bo samo še slabše
dule100
06. 04. 2021 12.28
+1
Neverjetno, na vagone pametnih levakov, vlado vodi pa Janša! 🙉🥊🆘😩😪🤕🤥🏳
Walter Pravicek
06. 04. 2021 18.08
+0
SAJ JE JANŠA LEVAK ŠTEVILKA ENA KOT KOMUNIST NI IN NE BO NIKOLI V TEM ŽIVLJENJU DESNIČAR.RAZEN,ČE VSTOPI V SAMOSTAN,TER SE ODPOVE POSVETNEMU ŽIVLJENJU!A TEGA NE BO STORIL ZARADI OTROK!
Gepard007
06. 04. 2021 20.18
Če se jaz zapufam do grla ti vodim vse vlade sveta!
NA LEVO ni OK
06. 04. 2021 12.01
-1
DVOLIČNOST SLOVENSKE LEVICE. Novozelandski način hvalijo in kažejo kot zgled, slovenske ukrepe pa pljuvajo. Nova Zelandija je znana kot država, ki se je poslužila precej strogih ukrepov pri zajezitvi epidemije covida-19. Na račun krajših in strožjih ukrepov ni utrpela večje gospodarske škode, v drugem valu pa jim je uspelo sistematično slediti okužbam z novim koronavirusom. Oblasti so se dosledno držale pravil, medtem pa je kršitelje tudi kaznovala. 400 kršiteljev ukrepov je bilo na sodišču spoznanih za krive, vsak peti obsojeni pa je moral zaradi tega tudi v zapor. Nadvse zanimiv pa je podatek, da slovenski mediji Novo Zelandijo predstavljajo kot zgleden primer soočanja s pandemijo, medtem ko slovensko vlado in bistveno blažje ukrepe blatijo kot totalitarne in nečloveške!
Pa kaj
06. 04. 2021 12.17
+2
Daj ne jokcej kolenckar...dokler ti molis, nam tvoj janezek pleni po drzavi...tu je razlika med teboj, jj in novo zelandijo
dule100
06. 04. 2021 12.25
+1
oježeš
06. 04. 2021 12.37
+0
Samo v Novi Zelandiji nimajo ukrepov že celo leto. Na to si pa pozabil, nimajo toliko izjem kot pri nas, vodilni upoštevajo ukrepe, pri nas če jih dobijo, da se ne držijo se le s težavo opravičijo. Tako velika razlika v vsem, da nas z Novo Zelandci nikakor ne moreš primerjati. Pa še s kom tudi ne.
marston
06. 04. 2021 12.46
-1
tam ne vlada sds in njeni plenilci....vse za provizije, od mask, hitrih testov do ostalih naročil; zavajanje javnosti glede zdravstva, samo da se vzdržuje policijska ura in prepoved javnih zbiranj in s tem protestov. zdravje je na zadnjem mestu, ključen je vzdržen zdravstveni sistem, to so javno povedal, ne pa zdravje ljudi
FAUSTOS1
06. 04. 2021 14.13
-2
RAZLIKA v slo vladajo janšisti z profašističnim sistemon avtor orban-NZ demokratična socialno nastrojena prijazna vlada.
Gepard007
06. 04. 2021 20.29
Nova Zelandija je otok na koncu sveta. Oni se zlahka lahko izolirajo. Če že daješ koga za zgled daj Kitajsko, ki je sredi kontinenta in je uspela omejiti virus kljub temu, da ima največje prebivalstvo na svetu. Seveda v isti sapi še dodajmo, da jim vlada partija sama, tam ni demokracije, vsak poizkus izhoda od doma zatrejo v kali saj jim zašvasajo vrata na ulici pa patruljira vojska. Ljudje nosijo maske ves čas, ker jim tako narekuje partija in ne poznajo individualnosti. Če ti povrh tega še paše nenormalno onesnaženje in kršenje človekovih pravic je to idealna država zate.
mackon08
06. 04. 2021 12.00
+8
Ta bluzerska vlada mora opustiti semafor in preiti na krožni promet, ker se itak vrtijo v krogu.
Kornfleks
06. 04. 2021 11.51
+6
Zdaj že Pokljukar bluzi v tej vladi. Ne moreš imet šol edinih zaprte, potem pa govorit, da vse moči usmerjaš v to, da bi bile šole odprte. Če je lockdown, je lockdown. So zaprte šole, Ruatr, sladoled, Inpos, Merkur, ... itd... ne pa samo šole.
el capitano
06. 04. 2021 11.44
+4
Za bebava vlada nima pojma, kaj bi sploh rada..Popolnoma nezaupanje v njene odločitve..Tovarne delajo in oni govorijo v nekakšnem zaprtju.Vsekakor delujejo proti interesom naroda..
Kornfleks
06. 04. 2021 11.53
+2
Včeraj je bila pri sladoledarju kolona do križišča, ene 50m. Čakali na kepico. Na cesti polno avtov, kot da ni nič. Šole pa zaprte, ker je kao lockdown. Pa dej no. Grem zdaj v Rutar po eno omaro, nato pa še na sladoled, da si malo ohladim živce. Pa otroke bom s sabo vzel.
Uporabnik1833045
06. 04. 2021 11.44
+9
Pa še to ... omejevanje z maskami zunaj, policijska ura in omejevanje gibanja so neustavni ukrepi, v kolikor ni razglašeno izredno stanje, česar niso storili. Tako je bilo v vsaki evropski državi, tako veleva ustava vsake demokratične države !
spiderx2020
06. 04. 2021 11.51
+5
res je, že samo zaradi tega jim grozi 10 letna zaporna kazen, ko prištejemo še njihova ostala kazniva dejanja, jim 20 let zapora ne uide, bodo v zaporu kmalu ugotovili, da to ni noben hec, da o namernem uničevanju gospodarstva sploh ne govorim.....
Kornfleks
06. 04. 2021 11.54
+1
đejđej nima pojma. Šibak člen demokracije.
spiderx2020
06. 04. 2021 12.00
+4
samo diktatorji se bojijo lastnega naroda in hodijo naokrog s policijskim spremstvom, kot npr. Hojs & co. Kdo vas bo varoval, ko ne boste več na oblasti? zato ste pa uvedli policijsko uro, ker se bojite lastne sence, nima to nobene zveze z virusom
Uporabnik1833045
06. 04. 2021 12.02
+1
To bi bilo mogoče realno v normalnem svetu. Pri nas ne.
spiderx2020
06. 04. 2021 12.09
+1
V Nemčiji že padajo tožbe proti fašiglobalistom (Bill Gates, Klaus Schwab itd) Tudi naši bodo prišli na vrsto. Roka pravice je zelo dolga, čeprav včasih traja lahko več let ali celo desetletij
Uporabnik1833045
06. 04. 2021 11.42
+5
Nekaj mesecev nazaj je bilo rečeno iz strani teh istih strokovnjakov, da se število okuženih ne bo več gledalo ampak le hospitalizirane, sedaj je najpomembnejši podatek. Potem se je trikrat predstavilo drugačen semafor, dodajalo in odvzemalo barve ... Potem so naenkrat začeli kot najpomembnejše gledati številke dnevno okuženih (čeprav so sami zatrdili, da je to neumnost) in ko je začelo primanjkovati teh, so za 40% povečali število testiranih. No, sedaj, ko je jasno, da še to ne bo dovolj, se bo spremenil semafor, da jim bo ustrezal ... Se nihče od njih ne zaveda, da se morajo ukrepi prilagajati številkam, ne številke ukrepom, kot jih želijo oni vzpostaviti zaradi osebnih zamer celemu narodu in zaradi lastnega zaslužka?
Gepard007
06. 04. 2021 20.32
Dodaj še, da so v drugem valu naši kvazi strokovnjaki izjavili, da jim ni jasno zakaj noben ukrep ne prime in ne vejo več kaj naj naredijo. In mi to mastno plačujemo kljub temu, da uvajajo iste ukrepe.
Kramberger
06. 04. 2021 11.40
+8
kakšno popolno zaprtje države? A sploh veste kaj pomeni popolno zaprtje?
spiderx2020
06. 04. 2021 11.39
+5
njihova prevara temelji na lažnivem semaforju in lažnih testih, to je navaden kriminal belih ovratnikov, kje je sedaj preiskovalni sodnik in policija, da ukrepa? Aja, po parkih lovijo mamice, ki jedo sendviće brez maske in kaznujejo protestnike, čeprav imajo po ustavi pravico do mirnih protestov. tale logarska teta Pehta nima pojma o čem govori, prav tako nima pojma tisti dermatolog, ki je rekel, da je Morgellonova bolezen teorija zarote. očitno ta pajac več ve od strokovnjakov iz klinike Mayo, ki pravijo, da gre za resnično bolezen, pa nekaj je tvezil, da v tekočini vsa vlakna migetajo. V Nemčiji so uporabili elektronski mikroskop in maska ni plavala v tekočini. morgellonov parazit, ki je živ organizem, so odkrili tudi v PCR testih, na koncu palćke, ki vam jo rinejo v nos. kaj počnejo ta vlakna v testerju, ki naj bi bil sterilen? odgovor : to delajo namerno, tu ni nobenih nakljućij
spiderx2020
06. 04. 2021 11.55
+1
tudi za chemtrailse in cepilne potne liste ste cvilili na tem portalu, da je to teorija zarote, ko smo "FB strokovnjaki" tukaj na to opozarjali že pred pol leta, zdaj pa se je izkazalo, da je vse res
Uporabnik1833045
06. 04. 2021 12.20
a? zakaj pa chemtrails sem vpenjaš? Zato, da teorijo zarote postaviš ob boku resničnemu dogodku in s tem upravičiš neumnost? haha
spiderx2020
06. 04. 2021 12.32
chemtrailsi so še kako resnični, predvsem v zda, globalisti so sami priznali, da s strupenimi kemikalijami modificirajo vreme. in seveda namerno zastrupljajo ljudi.
KikiNorc Z
06. 04. 2021 15.46
jung
06. 04. 2021 11.34
+9
Kakšna popolna zapora države ? Niti četrt od tega.Prav norca se delajo iz nas. Jaz popono zaporo razumem brez izjem oz zeloooo redkih.Dokler pa vse fabrike laufajo in še milijon izjem ??????
jast123
06. 04. 2021 11.29
+4
ubogi semafor.....nikoli ni dober
Paco Rabanne
06. 04. 2021 11.22
+2
Smrt jansizmu!