Korona

Strokovnjaki WHO ne izključujejo možnosti, da je virus ušel iz laboratorija

Vuhan, 03. 02. 2021 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
387

Skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije, ki na Kitajskem preiskuje izvor novega koronavirusa, je zadovoljna s potekom svoje misije. Kot je povedal eden od članov, so dobili informacije, ki jih doslej "ni videl še nihče", zadeva pa se premika. Prav danes se mudijo na Inštitutu za virologijo v Vuhanu, ki po nekaterih teorijah velja za možen izvor novega koronavirusa. Možnosti, da je virus ušel iz laboratorija, ne izključujejo.

Skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je v petek po 14-dnevni karanteni v Vuhanu začela preiskavo na terenu, je včeraj prispela v tamkajšnji center za preprečevanje bolezni živali. Kot je novinarjem ob prihodu dejal Peter Daszak, njihova misija poteka "zelo dobro". Po obisku pa je dejal, da je bil ta "zelo poučen". Tvitnil je, da so se sestali s "ključnim osebjem, zadolženim za nadzor živali", in imeli "poglobljeno razpravo". 

Daszak je nato po telefonu govoril še z novinarji Sky Newsa in jim razkril več podrobnosti. "Dobili smo nove informacije, kar je dobro. Gre za pomembne podatke, ki nam pri tem virusu pomagajo iti v pravo smer," je dejal. 

Med lokacijami, ki so jih obiskali, je tudi ribja tržnica v Huananu, ki velja za verjetno prvo žarišče novega virusa. "Na tržnici smo sami, gledamo naokoli, iščemo, sestajamo se z vodji in prodajalci ter jim postavljamo vprašanja. Pogovarjamo se z ljudmi, ki so pobirali vzorce, in so bili nato pozitivni. To so informacije, ki jih dobimo od ljudi in ki so res pomembne. V tej ogromni bazi podatkov tu in tam najdemo kakšno sled," je še dejal.

Vodja ekipe Peter Ben Embarek pa je, preden so skupino odpeljali v objekt, na vprašanje, ali tamkajšnje oblasti strokovnjakom zagotavljajo dostop do informacij, prikimal. 

"Z nami delijo nove informacije, ki jih še nismo imeli – ne mi in ne kdo drug. Odkrito se pogovarjamo o vseh možnostih. Mislim, da se premikamo nekam in da bi to rekel čisto vsak član naše ekipe," je še povedal Daszak. "Kitajska je odprta za sodelovanje z nami in temu smo priče vsak dan." 

'Sledili bomo dokazom' 

Danes se strokovnjaki mudijo na Inštitutu za virologijo v Vuhanu, ki velja za vrhunec politično občutljivega obiska. Tamkajšnji raziskovalci so imeli največ stika s koronavirusom, a ves čas zavračajo obtožbe, da jim je ušel izpod nadzora. 

Daszak je za Sky News povedal, da te možnosti še niso izključili. "Vsi dobro poznamo teorijo o potencialni vpletenosti laboratorija v vse to in zagotovo jih bomo spraševali o tem. Če bomo dobili informacije, ki nas bodo vodile v smer katerekoli hipoteze, jim bomo sledili. Sledili bomo dokazom, kamor nas bodo pač peljali. Če nas bodo peljali na ribjo tržnico in hladne verige, jim bomo sledili tja, če nas bodo peljali na farme ali tržnice z divjimi živalmi, bomo šli tja, če nas bodo vodili v laboratorij, pa tja. Vse možnosti so na mizi in mi smo odprti za vse," je zagotovil.

Daszak sicer že dolga leta sodeluje z omenjenim inštitutom in enim od raziskovalcev v njem, a pravi, da te povezave ne bodo na noben način kompromitirale njihovega dela. "Moje povezave s Kitajsko, moje delo tukaj, moje povezave z Inštitutom za virologijo in Ši Zenglijem so dobro znane. Razlog je v tem, da sem več kot 15 ali 20 let objavljal vse podatke, ki sem jih zbral. Mislim, da je to precej koristna stvar, ki sem jo počel," je še povedal.

'Svet naj ne pričakuje hitrih odgovorov'

Naloga strokovnjakov in misije WHO je skupaj s kitajskimi kolegi izslediti izvor novega koronavirusa. Tega so prvič odkrili pred več kot letom dni v Vuhanu, od takrat pa je po vsem svetu zahteval več kot 2,25 milijona življenj, okužilo pa se je že več kot 103 milijonov ljudi. Izvor virusa naj bi skupina preiskovala 14 dni, natančen načrt njihove preiskave pa ni znan. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja. 

Več visokih predstavnikov WHO, med njimi tudi člani skupine na Kitajskem, je opozorilo, da leto dni po izbruhu pandemije ni veliko možnosti, da bodo našli končne odgovore na vprašanja o izvoru virusa. "Zelo malo možnosti je, da bomo po tako kratkem obisku dobro razumeli izvor virusa ali dobili končne odgovore glede tega," je dejal član ekipe Hung Nguyen-Viet. Kot je poudaril, gre za "težko vprašanje in zahtevno študijo", zato svet ne bi smel pričakovati hitrih odgovorov. "Mislim, da moramo biti potrpežljivi, smo sredi procesa in potrebujemo čas in trud, da ga bomo razumeli," je dejal.

Prihod strokovnjakov WHO je Kitajska, ki je tarča kritik, da je prikrivala prve izbruhe bolezni, sicer dolgo prelagala. Peking namreč ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Pozornost med drugim poskušajo usmeriti na okrevanje po izbruhu pandemije. Skupina znanstvenikov si je v Vuhanu tako v soboto ogledala propagandno razstavo, s katero je Kitajska proslavila okrevanje po pandemiji, včeraj pa so se sešli tudi s predstavniki transfuzijskega centra v Vuhanu, kjer so lani zbirali plazmo bolnikov, ki so okrevali po covidu-19.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko2804
03. 02. 2021 19.12
+1
Kmalu po začetku te neumnosti, mi je nek general (srb), ki živi v sloveniji dejal, da njegovi viri iz vojaško obveščevalnih virov pravijo, da je v Vuhanu na začetku januarja prišla trojica angležev, eden med njimi vrhunski strokovnjak za biološko orožje, ter da so Vuhan naslednji dan že zapustili, pol se pa prašaj
Koronaskeptik
03. 02. 2021 16.23
+3
Ušel iz laboratorija? HA HA HA HA HA HA
Pomemben petelin
03. 02. 2021 15.45
+1
Kitajska ima Konfucijsko kulturo, ki je zelo blizu krščanstva . Težijo k DAO-u JING IN JANG v ravnovesju in maščevanje je prepovedano.Zato bo rešitev po Nostradamusu prišla z vzhoda.
nnnnnnnnnnn
03. 02. 2021 15.45
+4
hahaha, zopet. 4 mesece nazaj teorija zarote ...danes pa... cela korona deluje na isto noto
bundy crocodile
03. 02. 2021 15.38
+5
To si naj prebere dr. Štrukelj, ki je ne tako dolgo nazaj na to temo odločno zatrdil, da človek ni sposoben izdelati takšnega virusa in je trditev, da je bil narejen umetno popolnoma napačna.
aljoteam
03. 02. 2021 15.42
+4
Ljudje, ki tako vehemento in vzvišeno nekaj trdijo v javnosti, bi se jim dejansko moral vzeti naziv. Mogoče bi potem bili bolj odprti do različnih razlag in ne toliko v svojih dogmah.
real....
03. 02. 2021 15.48
+2
Smešno
03. 02. 2021 15.38
+1
Svoboda Tibetu.
Smešno
03. 02. 2021 15.36
+1
Kak sistem imajo v Kitajski? Bo šlo, a pomagam? Lažnjiv sistem - komunajzerski sistem. Dobro nam poznan.. “Laž je nesmrtna duša komunizma”. WHO? Vrhunsko plačan cirkus.
Pomemben petelin
03. 02. 2021 15.35
+0
No moja teorija še vedno pije vodo od samega začetka. Vladarji se grejo socialni eksperiment, ker je FIGUMBAVNOVA konstanta 4,66 dokazala MANDERBOLTOV SET kaosa , da če se določena populacija preveč namnoži se samouniči, in transpersonalni kolektivni tip -Vladar- psihopat noče predat vodstvo NEOMADEŽEVANIM - pravilno ponotranjena čustva - uvajajo popolno kontrolo , ki ni druga kot POSSESIVNOST zavrto čustvo LJUBEZNI.
Pomemben petelin
03. 02. 2021 15.40
+1
Gre se za POPOLNO KONTROLO in če virus ne prime bodo hoteli uvest POSSESIVNOST z nečem drugim. Rešitev je pravilno ponotranjanje 5 naravnih čustev in prepoznanje njenih 5 polov nenaravnih čustev in globalizem se vzpostavi na zdravih temeljih in ne na kapitalistični mantri deli in vladaj ki vzpostavlja element negavitizma skupnosti- kolektivne zavesti.
Kazimir Plemeniti
03. 02. 2021 15.34
+6
Ma ne, to je samo teorija zarote😂😂😂. Ja, in potem je svizec zavil čokolado. A res še kdo sploh verjame, da je virus skočil iz natopirja?
Maxx365
03. 02. 2021 15.25
+2
Kitajci leto dni niso nikogar spustili v državo, v tem času pa popucali, kar je bilo potrebno. Končno poročilo preiskovalne skupine se bo začelo nekako v tem smislu: najverjetneje, obstaja možnost, domnevno, po nepreverjenih podatkih ... ne moremo z gotovostjo zaključiti ...NIČ.
Al83
03. 02. 2021 15.19
+3
Če so tako nedolžni, zakaj je Wuhanski inštitut virologije pred kakim mesecem zbrisal iz spleta vse svoje študije povezane z koronavirusi in netopirji?
Al83
03. 02. 2021 15.12
+3
Ja zdaj bodo teško še kaj odkrili, ko je Kitajska komunistična partija eno leto razkuževalala in preribala labaratorij, rezala dokumente in brisala študije iz računalnukov, ter interneta. Vsi dokazi so bili uničeni že talrat, ko je šla komunistična partija s kercherji razkužil čez tisto tržnico in vsa raziskava, ki se dogaja sedaj po enem letu je ena velika farsa, katere je namen samo razglasitev nedolžnosti komunistične partije. To je isto, kot če neki model ubije svojo ženo in mu policija, ob prihodu na dom da še eno leto, preden mu začne preizkovati stanovanje. Ja in model gre z kercherjem čez prostore, kjer bo raziskava potekala. Ni glih veliko šanse, da bodo možaka našli za krivega.
banda56
03. 02. 2021 14.58
+0
Pa kakšen NOVI koronavirus.. HALOO?!? 1 leto je virus že zunaj pa še vedno je novi???
1984-
03. 02. 2021 15.01
Ker je tudi prehlad koronavirus. Po enem letu pa bi že lahko vedel tako osnovno informacijo, da je to SKUPINA virusov, med katere spada tudi Covid 19.
Čengiz
03. 02. 2021 14.55
+5
Ne bodo nič mogli dokazati. Pa saj Kitajci niso neumni, da jim bodo pokazali kakšne ključne dokaze.
Al83
03. 02. 2021 15.14
+4
Eno leto so uničeval dokaze, ničesar ne bodo našli. Ta preizkava je cirkus na zahtevo kitajske.
puspan
03. 02. 2021 14.41
+4
To že od vsega začetka trdim.
Skadi
03. 02. 2021 14.35
+7
Slavi Bill je v času Clintonove administracije ob absolutni prepovedi financiranja v Vuhan za "raziskovanje virusov" daroval 3,7 milijarde $. Mi pa smo ga dobili gratis.
StrikeOne
03. 02. 2021 14.23
+2
Potrebujete ime raziskovalni novinarji? Ali raziskujete samo tam kjer smete? Selektivna resnica pa to. Dr. Zhengli Shi 19 oktobra 2019 na poti od gaoxin ceste 666 do P4 labaratorija, kateri je njihov pravi naslov je iz kovčka "izgubila" kontaminirano ledeno kocko na tržnici. Vse je bilo posneto na CCTV kitajskih oblasti.
jg57
03. 02. 2021 14.16
+3
Pri nas v turnu cerkve imamo tudi netopirje. Okoljevarstveniki pravijo, da morajo tam bit, da so dragoceno darilo narave. A bi z njih tudi lahko ušel kak virus? Verniki se tega darila kar malo bojimo!
nekdo998
03. 02. 2021 14.46
+0
Če samo letijo okoli zvonika ne bo škode. Na kitajskem jedo netopirje, zato je prestopil virus na človeka.
Razumnež
03. 02. 2021 14.15
+5
Ko je Trump rekel, da gre za kitajski virus je bil pa cel halo.... ;)))))
Razumnež
03. 02. 2021 14.17
+1
Maxx365
03. 02. 2021 15.19
-1
Trump je trobil samo tisto, kar so takrat že vrabčki čivkali in kar je bilo že splošno znano dejstvo, nobene tople vode ni odkril.
StrikeOne
03. 02. 2021 14.10
+6
Wuxiapptec lab. od koder bi "NAJ" virus sam izskočil je povezan in financiran od fondacije Bill-a in Melinde Gates. Še bolj "slučajen" pa je naslov in sicer 666 Gaoxin Road-Wuhan.
Al83
03. 02. 2021 15.16
+1
In EU jim je tudi nakazala miljarde subvencij, tako da so tudi oni odgovorni za virus.