Korona

Strokovnjaki WHO tik pred preiskavo na Kitajskem še brez dovoljenj za vstop

Ženeva / Peking, 05. 01. 2021 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
4

Mednarodna skupina strokovnjakov pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije je že na poti na Kitajsko, kjer bo preiskovala izvor novega koronavirusa, vendar jim Peking še vedno ni odobril vstopa v državo. Svetovalci WHO za cepljenje pa so medtem sporočili, da je drugi odmerek Pfizerjevega cepiva mogoče zamakniti, a le izjemoma.

koronavirus v Vuhanu

"Danes smo izvedeli, da kitajski uradniki še niso izdali potrebnih dovoljenj za prihod skupine na Kitajsko," je povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Zelo sem razočaran nad to novico, saj sta dva člana že odpotovala, drugim pa je bilo potovanje onemogočeno zadnjo minuto," je poudaril.

Dodal je, da je v stiku z visokimi kitajskimi uradniki, da bi bilo jasno, "da je misija prioriteta za WHO in mednarodno skupino". "Zagotovili so mi, da pospešujejo notranje postopke, da bi lahko čim prej prišli," je dejal Tedros.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je medtem pojasnil, da je težava v tem, da članom strokovne skupine niso odobrili vizumov. "Verjamemo in upamo, da je to samo logistična in birokratska težava, ki jo je mogoče hitro rešiti," je izpostavil.

Desetčlanska mednarodna misija bo preiskala izvor novega koronavirusa in druge okoliščine izbruha. Preiskava, ki bo poskušala ugotoviti, kako se je virus prenesel z živali na človeka, bo predvidoma trajala od pet do šest tednov, pri čemer bodo njeni člani prva dva tedna preživeli v karanteni. O misiji je sicer znanih bolj malo podrobnosti. Znano je, da naj bi se začela prvi teden v januarju, ne pa točen datum.

Novi koronavirus so prvič zabeležili v kitajskem mestu Vuhan konec leta 2019, vendar pa njegov izvor še vedno ni povsem pojasnjen. Od tedaj je zahteval že več kot 1,8 milijona življenj po vsem svetu.

V zadnjem mesecu je upanje na konec pandemije prineslo cepivo proti covidu-19. Največ držav, tudi v EU, je že začelo cepljenje s cepivom, ki sta ga razvila ameriški Prizer in nemški BioNTech. Nekatere napovedujejo, da bodo drugi odmerek zamaknile do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v ponedeljek sporočila, da mora posameznik za polno zaščito drugi odmerek prejeti največ 42 dni oziroma šest tednov po prvem.

Vendar je danes strokovna svetovalna skupina WHO za cepljenje (SAGE) poudarila, da se lahko z drugim odmerkom Pfizerjevega cepiva nekaj tednov po priporočenih 21-28 dneh od prvega odmerka cepi samo v izjemnih primerih.

"Države lahko v primeru izrednih okoliščin pomanjkanja cepiva in epidemioloških razmer zamaknejo drugi odmerek za nekaj tednov, da bi kar se da povečale število posameznikov, ki bi prejeli prvi odmerek," je povedal vodja skupine Alejandro Cravioto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
06. 01. 2021 09.52
+0
Jasno je, da je Kitajcem virus ušel iz vojaškega raziskovalnega centra v Vuhanu, zato bodo naredili vse, da preprečijo preiskavo in morebitne tožbe mnogih držav sveta - za smrti, za enormne stroške v zdravstvu, za izgube v gospodarstvu, turizmu, letalskih industriji,...Če jim Svet vse to zaračuna, bi to pomenilo bankrot Kitajske....in prav bi bilo tako!
Generacija56
06. 01. 2021 08.25
+0
Imamo celo vrsto izkušenj z raznimi "mednarodnimi" komisijami, ki gredo na teren, da bi izdale že vnaprej oblikovano mnenje... Najboljši primer je Douma, Sirija. Kemični napad, ki so ga uprizorili plačanci zahoda. Šele leta pozneje beremo izjave "žvižgačev", kakšni pritiski so se izvajali na člane komisije. No, sedaj, ko želijo ZDA podtakniti krivdo za širjenje virusa Kitajcem, noben medij ne zapiše, da je laboratorij v Wuhanu sofinanciran iz amerških virov, kadrovanje izvajano pod njihovim plivom, saj je Bill Gates svoje prste tja vmešal že 2015, ob obisku... Kitajci niso neumni.. Zakaj? Ker so Združeni Narodi ( OZN ) v New Yorku, američani ne izdajajo viz diplomatom, ki ne glasujejo po njihovem nareku... TOREJ?
puspan
05. 01. 2021 21.55
+3
Torej so s to prepovedjo vstopa še bolj širi nezaupanje in sum, da so Kitajci covid-19 sproducirali za Povse druge namene. Jaz jim ne verjamem popolnoma nič. Bojim se, da Kitajska želi s tem na silo in brez direktnega vojaškega konflikta spremeniti svet.
hotchilipoper
06. 01. 2021 09.25
-1