Korona

Nemška komisija za cepiva AstraZeneco priporoča le za starejše od 60 let

Rim/Berlin, 30. 03. 2021 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab, N.S, STA
Komentarji
496

Nemška stalna komisija za cepiva (Stiko) je začasno priporočila cepivo proti covidu-19 družbe AstraZeneca le za starejše od 60 let, so sporočili iz inštituta Roberta Kocha. Zdaj bodo o tej temi razpravljali tudi zdravstveni ministri nemških dežel in vlade. Že pred tem se je več deželnih in lokalnih oblasti odločilo, da začasno ustavi cepljenje ljudi, mlajših od 60 let. Za to so se odločili zaradi pojava resnih motenj strjevanja krvi pri mlajših ženskah.

AstraZeneca
AstraZeneca FOTO: Kanal A

Raziskovalna ustanova Paul Ehrlich Institut je sicer sporočila, da so v Nemčiji doslej zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven po cepljenju s tem cepivom. V 19 primerih so vzporedno poročali tudi o trombocitopeniji. Devet primerov se je končalo s smrtjo. 

Kot so razkrili, je večinoma šlo za ženske, stare od 20 do 63 let, izjema sta dva primera, kjer je šlo za moška, stara 36 in 57 let. Doslej so v Nemčiji razdelili več kot 2,7 milijona prvih odmerkov cepiva AstraZenece ter 767 drugih odmerkov.

Poročilo je prišlo potem, ko je nemško okrožje Euskirchen včeraj po posvetu s pristojnimi v centru za cepljenje v Marmagnu prekinilo cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom proizvajalca AstraZeneca. V le nekaj dneh so namreč prejeli prijavo dveh primerov krvnih strdkov po cepljenju. 47-letna pacientka je umrla, 28-letna pa je v bolnišnici, njeno zdravstveno stanje je stabilno. 

O primerih so bili obveščeni tudi pristojni na nacionalni ravni. Kot so pojasnili, so se za prekinitev odločili po posvetu s strokovnjaki, ker trenutno ni mogoče zaključiti, da ne obstaja povezava med starostjo, spolom in cepivom. 

Pomislekom Euskirchna je danes sledila tudi zvezna dežela Berlin, ki se je odločila, da ustavi cepljenje ljudi, mlajših od 60 let, s cepivom podjetja AstraZeneca. Že pred tem sta dve berlinski bolnišnici sporočili, da ustavljata cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s tem cepivom. Temu so sledili tudi v bavarski prestolnici München in zvezni deželi Brandenburg. 

"Zaradi trenutnega razvoja dogodkov se je mesto, podobno kot Berlin, odločilo, da iz previdnosti ustavi cepljenje mlajših od 60 let, dokler ne bo pojasnjeno vprašanje morebitnih zapletov pri tej skupini ljudi," so navedli v tiskovni službi münchenskih mestnih oblasti.

Kanadska svetovalna skupina za cepljenje pa je medtem priporočila, da se mlajših od 55 let ne cepi s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Za to so se odločili po poročilih o krvnih strdkih pri cepljenih s tem cepivom v drugih državah. "Obstaja velika negotovost glede koristi AstraZenecinega cepiva za odrasle do 55. leta starosti," je povedal namestnik vodje kanadske agencije za javno zdravje Howard Njoo. "Zaustavljamo uporabo tega cepiva pri mlajših od 55 let, medtem ko čakamo na nadaljnjo oceno tveganj in koristi," je dejal.

Proizvajalca bodo pozvali, naj izvede podrobno oceno koristi in tveganj glede na starostno skupino in spol. Tiste, ki so cepivo AstraZenece prejeli v zadnjih 20 dneh, so pozvali, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. "Doslej v Kanadi ni bilo zabeleženih primerov krvnih strdkov," je povedala Supriya Sharma s kanadskega ministrstva za zdravje. "Smo pa v bili v okviru našega mednarodnega sodelovanja opozorjeni, da so o tovrstnih primerih poročali v Evropi," je dodala. Na kanadski svetovalni skupini za cepljenje so pojasnili, da se je večina hudih stranskih učinkov cepljenja pojavila pri ženskah, mlajših od 55 let. Pojavili so se od štiri do 16 tednov po cepljenju.

Da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let, so že sredi marca priporočile francoske zdravstvene oblasti. Za to so se odločile, ker se zelo resne motnje strjevanja krvi po cepljenju s tem cepivom pojavljajo pri mlajših od 55 let, večinoma gre za ženske.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je pred tem sporočila, da v proučevanju varnosti cepiva tega britansko-švedskega podjetja niso mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi. So pa zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Cepivo je po oceni Eme varno in učinkovito.

Večina evropskih držav je po tej odločitvi Eme nadaljevala cepljenje z AstraZenecinim cepivom, Danska in Norveška pa zaradi resnih motenj strjevanja krvi še vedno ne cepita z njim.

Avstrija medtem upa, da bo EMA čim prej odobrila rusko cepivo, saj so prejeli ponudbo za milijon odmerkov, četrtina bi lahko bila na voljo že aprila. 

Češka podaljšala interval med prvim in drugim odmerkom cepiva Pfizer/BioNTech

Na Češkem pa so podaljšali časovni interval med prvim in drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech. Odslej bo časovni razmak med odmerkoma 42 dni, je danes sporočilo češko ministrstvo za zdravje. Dodali so, da bo to bo pristojnim omogočilo, da "v krajšem času zaščitijo več ljudi". Ob tem na češkem ministrstvu zatrjujejo, da ni razlogov za kakršno koli zaskrbljenost. Spremembe bodo sicer v veljavo stopile nemudoma za vse tiste, ki se bodo na novo prijavili na cepljenje.

Doslej so na Češkem s cepivom Pfizerja in BioNTecha cepili tako, da so med prvim in drugim odmerkom minili trije tedni oziroma 21 dni, kakor je konec januarja tudi predlagala Evropska agencija za zdravila in odsvetovala podaljšanje tega intervala. Popolno zaščito namreč to cepivo nudi šele po drugem odmerku.

Češka vlada je pod vse večjim pritiskom zaradi počasnega poteka cepljenja proti covidu-19. V državi z 10,7 milijona prebivalcev, ki se spopada s hudim tretjim valom epidemije, so namreč doslej razdelili le okoli 1,6 milijona odmerkov cepiv. Trenutno sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na Češkem znaša okoli 450.

Italijanska meja
Italijanska meja FOTO: Shutterstock

Italija uvaja obvezno petdnevno samoizolacijo

Italija in Nemčija v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa medtem zaostrujeta nadzor na svojih mejah. Medtem ko bodo v Nemčiji pri naključno izbranih potnikih, ki vstopajo v državo preverjali, ali imajo negativni test, pa gredo v Italiji še dlje. Vsi potniki, ki vstopajo v državo bodo po novem morali poleg negativnega testa še v petdnevno samoizolacijo, in nato spet na testiranje.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza bo namreč danes podpisal novo odredbo, s katero bodo morali karanteno prestati tudi potniki, ki se vračajo iz držav članic Evropske unije. Kdor se vrača v Italijo, bo moral ob vstopu v državo predložiti negativen test na novi koronavirus, nato bo moral prestati pet dni samoizolacije, ob koncu katere bo moral na novo testiranje. Obvezna karantena sicer že velja za vse potnike, ki se vračajo iz držav, ki niso članice EU oziroma schengenskega območja.

Kdaj bo začel ukrep veljati, sicer še ni znano. Izjema bo veljala samo za poti iz nujnih razlogov, je povedal vir na italijanskem ministrstvu za zdravje.

Karantena je trenutno v veljavi že za potnike iz številnih nečlanic EU, vstop iz nekaterih držav pa je za tiste, ki nimajo bivališča v Italiji, celo prepovedan. Za večino članic EU, tudi Slovenijo, trenutno velja, da je treba ob prihodu predložiti negativen izvid testa na koronavirus, pri čemer od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. Če ga ne predložijo, so napoteni v 14-dnevno samoizolacijo. Ob vstopu je treba izpolniti tudi več izjav oziroma dokumentov.

Nov ukrep za prihode iz držav EU bo namenjen tako Italijanom, ki želijo na oddih v tujino, kot tujcem. V minulih dneh so se namreč italijanski hotelirji jezili, ker so v okviru ukrepov za zajezitev virusa dovoljena potovanja v tujino, medtem ko ljudje po državi ne smejo potovati.

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Doslej so porabili več kot 9,6 milijona odmerkov cepiva. Več kot trije milijoni prebivalcev so prejeli oba odmerka. Doslej je v slovenski zahodni sosedi umrlo več kot 108.000 covidnih bolnikov, od tega 417 v zadnjem dnevu, so sporočili v ponedeljek zvečer. Navedli so še, da so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 13.000 novih okužb z novim koronavirusom.

Nemčija krepi naključne kontrole na svojih mejah

Medtem pa bo Nemčija okrepila naključni nadzor vzdolž svojih kopenskih meja, da bi preverila, ali imajo potniki, ki prihajajo v državo, negativni covid test, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil nemški notranji minister Horst Seehofer. Gre za enega od ukrepov, s katerimi skušajo v Nemčiji čim bolj nadzorovati potovanja v času velikonočnih praznikov spričo tretjega vala epidemije. Seehofer je zvezno policijo prosil, naj v obdobju prihodnjih 14 dni okrepi naključne kontrole v 30-kilometrskem obmejnem pasu na nemškem ozemlju, tam kjer na meji ni stalnega nadzora. Za pomoč pri tem bo prosil tudi deželne vlade oziroma deželne policije, je dejal.

"Ne glede na to od kod prihajate, iz Poljske, Francije ali Danske, vsi morajo pričakovati, da bodo predmet nadzora, še posebej glede predložitve negativnega testa," je pojasnil. Kdor tega ne bo imel ali pred prihodom ni izpolnil ustreznega spletnega obrazca za registracijo, mu grozi globa. Za tiste, ki prihajajo s t. i. visoko tveganih območij za okužbo z novim koronavirusom, poleg tega velja še obveznost karantene, je spomnil minister.

V Nemčiji zaostrujejo ukrepe.
V Nemčiji zaostrujejo ukrepe. FOTO: Shutterstock

Obenem so sicer v Nemčiji danes še za 14 dni podaljšali stalen oziroma stacionaren nadzor na meji s Češko, medtem ko so ga odpravili na meji z avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, je sporočil. Nemška vlada je konec tedna Češko, Slovaško in avstrijsko Tirolsko umaknila s seznama posebej nevarnih območij, kjer so razširjene novejše, bolj nalezljive različice novega koronavirusa. S tem je odpadel velik del dotedanjih zelo strogih omejitev potovanj.

A Češka in Slovaška sta še naprej ostali na seznamu visoko tveganih območij z visoko incidenco, za katere velja obveznost negativnega testa na novi koronavirus in karantena. Istočasno je Nemčija konec tedna sosednjo Francijo uvrstila med visoko tvegana območja z visoko incidenco, a se za uvedbo stalnega nadzora na nemško-francoski meji vsaj zaenkrat ni odločila.

Z današnjim dnem so poleg tega v Nemčiji stopila v veljavo nova pravila glede letalskih potnikov. Ob prihodu na nemška letališča je odslej za vse obvezen negativen test na novi koronavirus, opravljen največ 48 ur pred vkrcanjem na letalo. Ukrep so v Berlinu napovedali minuli teden, potem ko so enega najbolj priljubljenih počitniških ciljev Nemcev, otok Majorka, umaknili s seznama rizičnih območij. Na tisoče Nemcev je nato hitro rezerviralo velikonočni dopust na tem španskem otoku.

Španija zaostruje pravila glede obveznega nošenja mask

Španija pa je danes zaostrila pravila glede nošenja mask, ki bodo od srede obvezne na vseh zunanjih in javnih površinah. "Pomembno je, da državljani vedo, da še nismo v fazi sproščanja in si ne moremo privoščiti, da bi bili neprevidni," je povedala tiskovna predstavnica vlade Maria Jesus Montero.

Izjema bo še naprej veljala za tiste, ki imajo zdravstvene težave, in za rekreacijo.

Španija je ena od huje prizadetih držav v pandemiji. Doslej so potrdili več kot 75.000 smrti v povezavi s covidom-19 ter skoraj 3,3 milijona okužb. Država načrtuje, da bo do konca poletja cepila 70 odstotkov prebivalstva. Doslej so v celoti cepili okoli 2,6 od 47 milijonov prebivalcev.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (496)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
31. 03. 2021 20.28
Katera spojina v cepivu od astrazeneke lahko povzroča strdke?
higgsov bozon
31. 03. 2021 09.13
+1
Poznam nekaj ljudi ki so se cepili z astro , vsi so imeli hude stranske učinke ..trgalo po kosteh , hudi glavoboli.... starejšo mamo sem peljal se cepit z drugim cepivom ki cepijo starejše , pa po posvetu z ljudmi ki so tudi čakali na drugo cepljenje ,noben ni imel stranskih učinkov . Ta astra je kar nekaj .. seveda najcenejša
hobotnica1
31. 03. 2021 08.52
+1
Pri nas pa očitno še vedno varno cepivo.
hobotnica1
31. 03. 2021 08.54
Najprej je bilo varno za mlajše , zdaj pa za starejše.
Zamazenta
31. 03. 2021 08.33
-1
Od zdravila za sladkorno je stopnja incidence veliko višja, ampak ljudje se vseeno dnevno pikajo s tem. Ustvarjanje umetne paranoje po eni strani in zagotavljanje, da je vse ok po drugi. Malo češko, a?
SlovenŠtima
31. 03. 2021 10.13
Ampak ta zdravila uporajajo zares bolni, ki bi drugače....tukaj je govora o zdravih aktivnih ljudeh, kateri se "neobvezno" morajo cepiti proti nečem, kar jim ne predstavlja nevarnosti.
deerar
31. 03. 2021 08.20
+3
Star sem 65 let, torej jim je vseeno če crknem
Riko 33
30. 03. 2021 21.47
+1
To je samo zdravje.
SEJBOBOL
30. 03. 2021 21.45
+1
In zdej bodo rekli da teh 9 primerov je zanemarljivih .... Sam da bo naprej paranoja cepljenja .... Ne bom se cepu s tem sranjem ...
Zamazenta
31. 03. 2021 08.31
popovec
30. 03. 2021 21.29
Seveda, teh ni škoda. To je tako kot tista, da morajo 80 letniki obvezno čez cesto pri rdeči luči.
Franci Luzar
30. 03. 2021 21.25
+3
Nemci Bodo cepili samo starejše od 60 let,torej tudi jaz naj bi se cepil z tem cepivom🤔? potem pa bojo rekli ,,Suicit"🤔 ne ne jaz se nemislim cepiti, ko bo prišel čas za odhod? bom pač odšel kot tudi vsi ostali,Eden prej drugi pozneje,70 sem jih dočakal zdaj pa kar bo bo,dan prej ali pozneja,neigra vlogo, ampak prehitevati z cepljenjem pa tudi nerabim, gdor to želi, samo izvolijo naj.👎
mijavci
30. 03. 2021 20.43
+7
Po prijetju cepiva bodo lahko vsi potovali, eni na tem eni pa na drugem svetu.
scipio
30. 03. 2021 20.25
+3
Med kovidom in astrozeneco pluješ kot med Scilo in Karibdo. Pobereta te lahko ena in druga, lahko tudi obe skupaj. Daj mi fajzer, daj moderno, pusti mi, da živim eksterno!
biggie33
30. 03. 2021 20.18
+3
Ampak če Jelko pravi, da je ok, pol je ok!
Janez Nasrase
30. 03. 2021 20.10
+1
Pfizer pripravlja linije za proizvodnjo nekaj milijard doz cepiva do konca leta. Treba je odstraniti konkurenco, gre za nekaj deset milijarden posel.
Sokril
30. 03. 2021 20.05
+6
Ali dokončna rešitev upokojenskega vprašanja? To so metode iz ropotarnice, ki so jih povlekli iz leta 1940?
Tago
30. 03. 2021 20.03
+3
Menjujejo pogoje in skupine po starostih za cepljenje kot manekenke obleke.Cepiva preprosto niso in ne morejo to biti do konca leta 2022,ko bodo znani vsi učinki in procent uspešnosti.A tudi takrat so le vsiljena cepiva ,z jasnim namenom.
oba tri sm te vido
30. 03. 2021 20.03
+1
hvala miljonom in že preizkušeni tehnologiji so pisali nedolgo tega ;)
ho?emVšolo
30. 03. 2021 20.02
+11
AstraZeneca po vzoru koncentracijskih taborišč in etično čiščenje družbe (živijo lahko le mladi in zdravi).
ho?emVšolo
30. 03. 2021 19.59
+12
Sporočilo Nemčije med vrsticami: Ker starejši od 60 let niso več pomembni za državo in družbo.
Thor
30. 03. 2021 19.57
+15
cepiva AstraZeneco priporoča le za starejše od 60 let !!!!!!!!!!!! po domače rešiti se bremena
ho?emVšolo
30. 03. 2021 19.59
+2
Fery Zaka
30. 03. 2021 19.53
+8
No, pa imajo malo več podatkov. Testiranje cepiv poteka uspešno. Razen za tiste, ki so pristali na britofu ali v bolnici.