Korona

'Lahko bi rekel, da ni bolnikov, ki ne bi smeli dobivati tega cepiva, a previdnost ni odveč'

Ljubljana, 08. 04. 2021 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, Tina Švajger, STA, K.K.
Komentarji
109

Odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito, so pa možni zelo redki zapleti krvnih strdkov, je bila po mnenju Boruta Štruklja pričakovana in jo pozdravlja. Je pa kritičen do poročila Eme, saj ne opredeljuje, katerim skupinam se to cepivo priporoča, zato je to prepuščeno odločitvi držav članic. "To ustvarja navidezno zmedo," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Naročeni odpovedujejo cepljenje
    07:06
    Iz 24UR ZVEČER: Naročeni odpovedujejo cepljenje
  • Iz SVETA: Cepljenje z AstraZeneco
    03:12
    Iz SVETA: Cepljenje z AstraZeneco

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je na vladni novinarski konferenci uvodoma komentiral rezultate poročila Evropske agencije za zdravila (Ema): "Včeraj popoldne je Evropska agencija za zdravila na osnovi zelo natančnih pregledov ugotovila, da je cepivo AstraZenece učinkovito in varno ter da so prednosti cepljenja bistveno večje od pojava zelo redkih neželenih učinkov, povezanih s krvnimi strdki." 

Borut Štrukelj je bil nekoliko kritičen do poročila Eme o cepivu AstraZenece.
Borut Štrukelj je bil nekoliko kritičen do poročila Eme o cepivu AstraZenece. FOTO: 24 UR

"Izrazili bi zadovoljstvo Eme in tudi kritiko temu poročilu", saj je, kot je pojasnil, to bistveno premalo natančno, saj "ne opredeljuje, katerim skupinam posameznikov je to cepivo namenjeno oz. priporočeno". To odločanje je Ema prepustila v posamično odločanje vsaki državi članici. "Prenos odgovornosti na članice, na javne agencije za zdravila in na komisije, ki se ukvarjajo s strategijo cepljenja, je relativno neobičajen, saj nenazadnje sledimo tistim smernicam, ki so bile dane ravno s strani Evropske agencije za zdravila. To ustvarja navidezno zmedo."  Dodal je, da strokovnjaki kljub temu zaupajo presoji različnih agencij, saj se je v primeru omenjenega cepiva pojavila ena smrt na 1,4 milijona ljudi. "Še vedno govorimo o redkih primerih" in je cepivo še vedno varno.

Ob tem je povedal tudi, kaj vse je bilo narejeno in kako se je Ema nato na podlagi tega odločila. Agencija je klicala na posvetovanje najboljše strokovnjake - nevrologe, interniste, tudi ostale strokovnjake. "Ti so šli skozi povezavo med cepljenjem in stranskimi učinki. Preučili so vse primere na portalu, na katerem so zabeleženi vsi prijavljeni primeri. Podatke pa so nato natančno predstavili Emi. Pregledali so tudi vse klinične in predklinične študije - ali obstaja kakšna povezava na žilnem sistemu." Na podlagi predkliničnih in kliničnih študij niso ugotovili, da bi lahko prišlo do tovrstnih zapletov po cepljenju s cepivom AstraZenece. Se je pa to lahko ugotovilo z večjim številom cepljenih, do 22. marca so uporabili 25 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. V tem času je bilo zabeleženih 62 primerov krvnih strdkov v možganih in 24 v trebuhu.

Tako je mogoče pričakovati, da se krvni strdek po cepljenju s tem cepivom pojavi pri enemu od 250.000 ali 300.000 cepljenih ter eno smrt zaradi krvnega strdka na 1,4 milijona cepljenih. "Še vedno govorimo o izredno redkih primerih, a je povezava vidna," je dejal Štrukelj in dodal: "Statistično gledano gre za zelo varno cepivo. Ampak v Evropi šteje posameznik, ne statistika. Če se to zgodi meni, vam in vašim bližnjim, to ni vseeno." Zato bodo še naprej spremljali varnost cepiva.

V Sloveniji sicer še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece. Vsi, ki so cepljeni s tem cepivom, pa naj bodo pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če so pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka, je treba poklicati pomoč, je dejal. Krvne strdke se lahko namreč odpravi.

V Sloveniji še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece.
V Sloveniji še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece. FOTO: Shutterstock

Ali obstaja katero bolezensko stanje, diagnoza oziroma zdravstvena težava, pri kateri bi nekdo, ki je na vrsti za cepljenje z AstraZeneco (po pogovoru z zdravnikom), lahko to cepivo zavrnil in zahteval drugo? "Lahko bi rekel, da ni bolnikov, ki ne bi smeli dobivati tega cepiva, a previdnost ni odveč. Je pa nekoliko manjšo učinkovitost zaznati pri osebah, zdravljenih z imunosupresivi, pri onkoloških bolnikih, zdravljenih z biološkimi zdravili, pa učinkovitosti skoraj ni." Pri tistih, ki bi bili nagnjeni h globokim venskim trombozam, ni neposredne povezave, da bo ta skupina bolj ogrožena, je še pojasnil in dodal, da je možno, da bo pri bolnikih, ki imajo kronična vnetna obolenja "prišlo po cepljenju do rahlega poslabšanja osnovnega stanja, a to velja za vsa cepiva".

Spomnil je, da bodo počasi tisti, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, klicani na drugega. "Velja ustaljena shema treh mesecev, ne mudi se. V tem obdobju bodo pozvani na drugi odmerek. Če se bo karkoli spremenilo, bo sledila informacija." 

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so vse cepljene z AstraZeneco obvestili, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljeni po 12 tednih od prvega cepljenja.

Kakšno zaščito pa bi razvil nekdo, če zavrne drugo dozo AZ? "Če zavrne, bo imel 50-odstnotno zaščito, prvih nekaj mesecev po cepljenju. Za nekoga, ki je covid-19 že prebolel, pa se je še cepil (z enim odmerkom), je to približno enakovredno – prebolelost plus en odmerek je enakovredno dvema. Svetujemo pa seveda oba odmerka." 

Je pa to cepivo manj učinkovito pri bolnikih z avtoimunimi vnetnimi boleznimi, ki se zdravijo z imunosupresivi, pri bolniki z rakom, ki prejemajo rituksimab, pa ne bo učinkovito. Ostale skupine bolnikov, tudi če so nagnjeni k globokim venskim trombozam, niso bolj ogrožene zaradi cepljenja z AstraZeneco. Prav tako ne ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Je pa Štrukelj opozoril, da lahko bolniki s kroničnimi vnetnimi obolenji po cepljenju s katerim koli cepivom občutijo rahlo in kratkotrajno poslabšanje osnovne bolezni.

'Prihaja novo, drugo, vektorsko cepivo'

Dodal je, da "prihaja novo, drugo, vektorsko cepivo". Gre za cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki je zelo podobno cepivu AstraZenece. Cepivo je enoodmerno, primerno za vse nad 18 let. "Podatki iz karakterističnega opisa, ki ga daje proizvajalec, kažejo, da je ta trenutek primerno polnoletne osebe. Kaže, da ne vpliva na plod in možnost zanositve, ni pa bilo opravljenih kliničnih študij na nosečnicah. Ker pa vemo, da je potek covida-19 pri nosečnicah težji, je odločitev za cepljenje vseeno na njeni strani, po posvetu z zdravnikom. Študije kažejo, da je po 28 dneh učinkovitost še višja. Pri starejših nad 65 let pa je osnovna učinkovitost tega cepiva predvsem v preprečitvi resnega poteka bolezni. Dobro deluje tudi proti različnim virusnim podtipom, je eno od bolj učinkovitih cepiv na tem področju."

 

Pri omenjenem cepivu prihaja po 14 dnevih do maksimalne učinkovitosti. Po 28 dneh je v nekaterih določenih skupinah še višja, ampak "so te številke že same po sebi vzpodbudne". "Celokupna učinkovitost je tako 67-odstotna, od 18. do 64. leta pa 65-odstotna." Presenetljivo pa je, kot je dodal Štrukelj, da tistim nad 65 let nudi  85-odstotno učinkovitost. "Osnovna učinkovitost (preprečitev resnega poteka bolezni) pa je že okoli od 90- do 95-odstotna, odvisno od skupin."

Spregovoril tudi o zdravilu Ivermectin: "Gre za zdravilo, ki še ni registrirano za uporabo proti okužbi s covidom-19, je pa to staro in učinkovito zdravilo proti parazitom. Ko so naredili dve študiji na celičnih strukturah, so ugotovili, da učinkovito zmanjša podvojevanje virusa. EMA in ameriška FDI sta skupaj z družbo Merck, ki ga proizvaja, dali opozorilo, naj se to zdravilo ne kupuje in uporablja v obliki samozdravljenja. Na osnovi molekule zdaj delajo nove različice, takrat bo mogoče uporabno kot zdravilo proti covidu-19.

Na vprašanje, ali smo v preteklosti v Sloveniji po cepljenju imeli kakšne zaplete, je odgovoril, da so to bila klasična cepiva, ki vsebujejo pomožne snovi - na primer aditive. "Zelo 'grobo' cepivo je bilo za črne koze, ko so ljudje imeli tri do štiri dni zelo močan odziv. V Sloveniji imamo sicer zelo 'nežna' cepiva. Pri novi tehnologiji (mRNA) pa antigena ne damo v telo, temveč zgolj gensko informacijo. Reakcija je počasnejša." Zaključil je z besedami, ki jih nameni svojim študentom: "En na milijon po cepljenju bo umrl, ampak 999.999 jih bo pa rešenih."

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
09. 04. 2021 21.46
-1
Kaj če bi za bodoče ljudi podučili kako se sami doma cepiti? Če se sladkorni bolniki z injekcijami dobro znajdejo. Zdravstveni domovi ne bodo mogli na sedanji način dohajati tega cepljenja, saj bo potrebno kar najmanj enkrat letno, vsaj tako kaže. Predlog izgleda malo "odtrgan", ampak probati pa videti.
Marjan Marodi 1
13. 04. 2021 09.09
Vojko Šarman
09. 04. 2021 09.42
+1
Če mi je zagotovljena odškodnina v primeru posledic kakor so to naredili v Angliji se cepim tudi z az sicer pa ne!!
SlobodaNE
09. 04. 2021 09.25
+2
Koliko nesmislov ta človek pove. Sicer pa zaščitni znak črna maska na obrazu.
hotchilipoper
09. 04. 2021 08.32
+1
Lahko nas jejejo,samo zanostit ne smemo
Soul
08. 04. 2021 19.32
+2
Ja, zmedenost in prisilno ploskanje sta značilnost te covid agonije.Kolko bo rešenih, tako poslošeno podat podatek ni prav strokovno.
Zombi
08. 04. 2021 19.24
+7
Banda lažniva, a Švica cepi s tem cepivom? So ga sploh potrdili? Zakaj o tem ne poročate? Zadaj je ogromen lobij in na koncu so pomembne samo številke (€) ki prenesejo vse. Zakaj z Astra Zeneco cepite samo nad 60+? Namesto vas odgovorim jaz: Zato, ker so svoje že vplačali v pokojninsko blagajno in sedaj komaj čakate da se jih znebite iz bremena.
123soba
08. 04. 2021 19.22
+6
Ta naslov lahko povzameš tudi tako. Grupni sex je dovoljen povsod, a previdnost ni odveč....
jutri_pa_res
08. 04. 2021 18.22
-1
Nižji ko je IQ, težje človek razume statistične podatke in zato jim težje verjame. Pod nekim IQ pa jih sploh ne razume več. Temu sorazmerna je tudi pripravljenost cepiti se in sprejeti neki minimalni rizik. Na primer, v vzgoji in šolstvu se je najmanj cepilo vzgojiteljic, potem so učitelji, največ je profesorjev. Celo v zdravstvu se najmanj cepi raznih negovalk in sester, največ pa zdravnikov. V ZDA imajo največ problemov s prepričevanjem neizobražene črnske populacije.
riglonas
08. 04. 2021 18.47
+1
tud če sem neumen mi je vseeno samo da nisem tak kot vi pa sem srečen
riglonas
08. 04. 2021 18.48
+3
lahko pa se mi zahvališ ker boš prej na vrsti za cepljenje zaradi takih neumnih kot sem jaz :)
jutri_pa_res
08. 04. 2021 19.26
+0
Hvala, sem že dobil prvo porcijo AZ, in me je že zaščitilo, ker je na nekem druženju virus že poharal v veliki bližini.
Marjan Marodi 1
13. 04. 2021 09.13
mario7
08. 04. 2021 18.18
+2
Mene cepili ne boste!
mario7
08. 04. 2021 18.16
+0
Mene cepili ne boste, ker moje telo ni gnojnična jama za fekalije!
zibertmi
08. 04. 2021 17.14
+11
pa kako vas ni sram.ljudje ,ki imajo probleme tako s strdki kot tudi začasno hromostjo,so na intenzivnih negah,borijo se na nevroloških oddelkih za njihovo zdravje in življenja.tukaj pa take razlage,kot ,da bi šlo za glavobole in podobno.koliko vas plačuje politika in fermacija
Gemma 1961
08. 04. 2021 17.14
+5
Zakaj se strukelj silis tle gor pej t lepo v penzijon in pusti pametne , mlade gor vas itak demenca daje
Stolček
08. 04. 2021 17.09
+11
Štrukelj, a mirno spiš, ko z vsemi cepivi v smrt pošiljaš ljudi?
Melita Medved
08. 04. 2021 17.05
+11
Odločanje je Ema priporočila v posamično odločanje vsaki državi članici ??? WFF ??? Kdaj bo še davkarija odločanje prepustila vsakemu posameznemu zavezancu ??? To po moje pomeni, da je cepivo popolnoma politično - komercialne narave in ga vsaka država oz.vlada lahko prilagaja svojim potrebam, glede na provizijo in željo po zapiranju in ropanju države. Kaj pa virus in zdravje državljanov ?
Ibrahimović_Ibra
08. 04. 2021 17.16
+5
Za zdravje državljanov jim gladko dol visi. Najbolj važno jim je, da dodobra nafilajo svoje žepe dokler še lahko. In pa seveda, da sfu... te male obrtnike, gostince itd.
Ibrahimović_Ibra
08. 04. 2021 17.05
+5
Vse kar tale Štrukeljček reče je sama kozlarija! Še dober dan, ko reče more človek it ven pa pogledat, če je res. Zdej ne vem a se stroka in druga kompanija ne zaveda, da bojo tut oni enega dne hladni 🤔 In ne vem zakaj se mora dobesedno pobijat ljudi z raznimi banana ukrepi in pa z temi strupi od cepiv. Ki seveda niso dokazana in funkcionalna!!!
scipio
08. 04. 2021 16.37
+4
g. Štrukelj, nadvse primerno je, da s svojimi izjavami spodbujate ljudi, da sprejmejo tveganje, za katerega zdaj vemo vsi: EMA, naša vlada, vi in mi, da obstaja in da je majhno, a vedarle prisotno. Premalo, bistveno premalo pa delate na tem, da je tudi našim ljudem treba dopovedati, da morajo sprejeti en del tveganja nase, in to tudi pri zdravilih in cepivih. Zakaj? Ker ga namesto njih nihče drug ne more in ker pri teh stvareh ni absolutne varnosti. Zato sta zapisali EMA in Evropska komisija v SmPC tega AZ cepiva (ki ima itak le POGOJNO avtorizacijo) določbo, da se pri uporabi upoštevajo tudi uradne smernice. Te pa so lahko od države do države v EU različne. Razponi v splošni sposobnosti držav v EU, da obvladujejo razne krize, so tako kot kažejo njihovi BDP na prebivalca vsaj šestkratni (6x) med najbogatejšo in najrevnejšo. Prepleteni s sodejavniki (korupcijo, zadolženostjo, politično nestabilnostjo ipd) pa vsaj petnajstkratni. Isti in še hujši razpon v lokalni skupnosti pozna sicer vsaka pozna vsaka slovenska vas, tj. razpon med lokalnim gruntarjem in kajžarjem. Le da na videz tega v slovenskem zdravstvu kakor da ni, da tega ne bi smelo biti, pa je vsak dan bolj jasno, da je in da je vedno slabše za depriviligirane ljudi. Naša država ni najbogatejša v EU, v bistvu je pri 89% podpovprečna. Zato je AZ cepivo za nas lahko bolj relevantno kot je za neko Švedsko ali Nizozemsko, zato ga mogoče želimo uporabiti na večjem delu prebivalstva kot ga hočejo ali bodo oni. In to, kar tukaj pišem, je nekdo pameten na EMA in v Bruslju zapisal v SmPC. V osnovi je to: vzemi ali pusti. Poleg tega pa ne gre za bolnike temveč za zdrave ljudi, vsaj kar se Covid infekcije tiče, ki dobijo vabilo, da pridejo cepit in podpišejo, da se cepijo prostovoljno, o tveganju zaradi komorbidnosti presoja osebni zdravnik in jih prioritizira znotraj svojih varovancev, in prav je tako. Zato odkrito in vsak dan povejmo ljudem, tako kot je svojčas povedal Črtomir svojim fantom v Ajdovem gradcu, kakšne opcije imajo, brez olepševanja. Možnosti pri tem sploh niso slabe, mnogo boljše so od tistih, ki so jih imeli tisti fantje pred Valjhunom, sinom Kajtimara.
flojdi
08. 04. 2021 16.29
+9
..lahko rečem , da mi je naslov popolnoma jasen … ali pa tudi popolnoma nejasen
Ivar The Boneless
08. 04. 2021 16.22
+13
Uglavbem elita bom rekel zase. Ne bojim se ničesar več. Sm zbujen in vem kdo sem. Kmalu bodo skoraj vsi.
Fulmmer
08. 04. 2021 16.20
+16
Danes sem menjal olje na avtu, pa mi mehankar pove, da ima eno odlično olje in eno po katerem mi lahko ribne avto, sicer je majhna možnost, ampak vseeno. Svetujte mi katero olje naj izberem? Hvala.
reket
08. 04. 2021 16.18
+9
Kot vroc kostanj je to cepivo. Ne bi ga meli v rokah odlocitve ne nasi strokovnjaki, ne tisti v EU. Okroglo na cosak. Varenje, pa ni.
reket
08. 04. 2021 16.19
+7