Korona

SVIZ: Proti plačevanju testiranj po potrebi tudi s splošno stavko v šolstvu

Ljubljana, 17. 08. 2021 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Nuša Stegnar
Komentarji
906

Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta številna vprašanja ostajajo neodgovorjena. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju tako še vedno ne vedo, kako bo pouk potekal ter kakšnim pogojem bo treba zadostiti, tako pri šolnikih kot učencih in dijakih. Šolsko ministrstvo je danes sicer sporočilo novost – pogoj PCT za varen vstop v šolski prostor. Sindikalisti SVIZ sicer zagovarjajo cepljenje, a to naj bo prostovoljno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogoj PCT nujen za vstop v šolski prostor
    02:37
    Iz 24UR: Pogoj PCT nujen za vstop v šolski prostor
  • Iz SVETA: Kdo bo plačal teste šolnikom?
    02:53
    Iz SVETA: Kdo bo plačal teste šolnikom?

 

Prvi šolski dan se nezadržno bliža, kako bo v luči naraščajočih okužb z delta sevom koronavirusa pouk potekal, pa še ni znano. Šolska ministrica Simona Kustec je ravnatelje vrtcev, osnovnih in srednjih šol povabila na sestanek, ki bo jutri, na sestanku pa bodo prisotni tudi predstavniki zdravstvenega ministrstva, Zavoda RS za šolstvo, NIJZ in sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja.

Šola je pred vrati, šolniki še vedno čakajo usmeritve MIZŠ.
Šola je pred vrati, šolniki še vedno čakajo usmeritve MIZŠ. FOTO: Dreamstime

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je pred jutrišnjimi sestanki s šolskim in zdravstvenim ministrstvom pojasnil, da uradnega vabila na pogovore niso prejeli, je pa v vabilu zapisano, da bodo sodelovali tudi šolski sindikati, zato se bodo sestanka udeležili. Predlog SVIZ, ki je star že leto dni, je da bi ministrstvi za čas epidemije morali oblikovati stalno koordinacijsko telo, ki bi lahko sodelovalo pri oblikovanju odločitev, povedalo svoja stališča, mnenja, predloge, preden gredo v veljavo, da bi se izognili morebitnim napakam, ki jih v zadnjem letu in pol ni bilo malo. V tem koordinacijskem telesu predlagajo, da so tako učitelji praktiki, ki od znotraj najbolje poznajo delovanje izobraževalnega sistema, ravnatelji, pa tudi akademiki. A na njihov predlog ni bilo resne reakcije, pravi.

Z vso resnostjo želijo namreč opozoriti, da se v državi spreminjajo temeljne predpostavke, na katerih je deloval vzgojno-izobraževalni sistem zadnjih 30 let, ki je temeljil na zaupanju do učiteljev. Stopnja kakovosti slovenskega javnega šolstva je bila ena boljših, je pojasnil Štrukelj, zaupanja do učiteljev pa po njegovem ni več. 

Jutri na sestanku bodo izpostavili, da dva tedna pred začetkom pouka, ne poznajo nekaterih bistvenih odgovorov na to, kako se bo pouk začel odvijati. Ko so ugotovili, da precepljenosti jeseni ne bo, bi morali odgovorni po njegovem mnenju narediti načrt, tako pa jim vedno znova podajajo izmikajoče odgovore. Ponovitev in poglobitev problema od lani, da ni nič odločenega, da se zgolj preigravajo razmisleki, je nedopustno in nesprejemljivo, pravi.

Mi smo trdno prepričani, da je cepljenje najbolj učinkovito sredstvo za zajezitev epidemije, hkrati pa menimo, da mora biti cepljenje prostovoljno, pravi Štrukelj.

Glede testiranja je Štrukelj pojasnil, da zagovarjajo zaupanje do učiteljev, da bi se samotestirali doma in sporočali rezultate testov, tako kot dijaki, ne pa da morajo zaposleni hoditi na kraje tudi zunaj dela in se tam vsakič znova testirati. Ta trenutek ni pravne podlage, da lahko delodajalec od zaposlenih v vrtcih in šolah zahteva, da se obvezno testirajo. 

Sindikalisti tudi sprašujejo, kaj se je spremenilo, da tedenska testiranja niso več sprejemljiva, ampak se je treba testirati na 48 ur. Šole ta trenutek niti ne vedo, kako reagirati, če nekdo ne bo izpolnjeval tega pogoja, kakšne bodo sankcije, se sprašuje Štrukelj. Takih vprašanj je cel kup, in ta trenutek ni nobenih protokolov, nobenih odgovor na to, pravi. Če zaposleni ne bo izpolnjeval enega od pogojev PCT, bi bil lahko, po neki trdi razlagi, pravi, tudi ob službo. 

Štrukelj je še enkrat ponovil, da je bila država dolžna zagotoviti čim bolj stabilne pogoje, da bi bili vrtci in šole odprti. Ampak, kaj je za to naredila, sprašuje. Že lani bi lahko nameščali prezračevalnike zraka, pa tega ni storila. Na vprašanje o tem so prejeli odgovor, da se bo prezračevalo po naravni poti - z odpiranjem oken. Ko smo lani predlagali, da v prezračevanje vložijo dodatna sredstva, je bil odgovor, da so postopki javnega naročanja zapleteni in zahtevni, je še pojasnil.

V SVIZ tudi trdno stojijo za stališčem, da mora obvezna testiranja plačati delodajalec. "SVIZ se pridružuje stališčem ravnateljic in ravnateljev, da mora vrtcem, šolam in dijaškim domovom dodatna sredstva za plačilo testiranj zagotoviti država. V primeru, da bi ta strošek oblasti želele prevaliti na zaposlene – denimo s spremembo zakonodaje – se bo SVIZ temu uprl z vsemi razpoložljivimi sredstvi in pozval članstvo, da se opredeli o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju," so dodali.

Samotestiranje
Samotestiranje FOTO: Dreamstime

Pogoj za varno vstopanje v šolski prostor po novem pogoj PCT

Šolsko ministrstvo je sicer danes na Twitterju objavilo, da večjih sistemskih sprememb glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo. "Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor," so zapisali. Pogoj PCT je bil sicer za zaposlene v vzgoji in izobraževanju že obvezen, po novem bo obvezen tudi za študente, v rdeči fazi pa bo veljal tudi za dijake. Kot so sporočili iz Dijaške organizacije Slovenija (DOS), se bo letos v izogib šolanju na daljavo, v šolah uvedel pogoj PCT. 

Po informacijah, ki so jih izvedeli na sestanku, se bo šolsko leto za srednješolce začelo, kot se je končalo prejšnje: za šolskimi klopmi, z ustrezno varnostno razdaljo, razkuževanjem rok, prezračevanjem učilnic in obveznim nošenjem zaščitne obrazne maske. Glede na to, da je situacija resnejša, kot je bila ob začetku poletja, pa bo za dijake, ki niso cepljeni in covida-19 niso preboleli, po vsej verjetnosti zagotovljeno tedensko samotestiranje na domu, ki bo sprva prostovoljno in tako vstopa v šolo ne bo pogojevalo. "Nadaljnje informacije o poteku samotestiranja in protokolu ob pozitivnem testu bomo prejeli šele ob izidu uradne strategije s strani pristojnih institucij. Ob višanju trenda okužb, se bo predvidoma višala tudi frekvenca opravljenih testov na domu (2-krat ali 3-krat tedensko). Po projekcijah, pa naj bi Slovenija kmalu dosegla tako imenovano rdečo fazo, v kateri so bile lani šole zaprte. Letos se bo v izogib šolanju na daljavo, v šolah uvedel pogoj PCT. Za dijake, ki niso cepljeni in covida-19 niso preboleli, bo samotestiranje postalo obvezno. Poudarjamo, da tudi med upoštevanjem PCT pogoja, testiranje ne bo množično, ne bo potekalo na javnih mestih in ne bo plačljivo, temveč bo to še vedno potekalo v obliki samotestiranja na domu," so sporočili iz DOS, kjer si želijo, da čim več dijakov prevzame teste in jih redno tudi izvaja, saj je to poleg cepljenja edini način obvladovanja epidemije in bližanja vsakdanjiku.

Infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je pojasnila, da bomo šole vzdrževali odprte s tem, da bodo osebje v šolah in družine učencev cepljeni. Cepljenje otrok kot pogoj za vstop v šolo trenutno po njenih besedah ni prednostni ukrep. "Vsako cepljenje doprinese k temu, da je okužb manj. A to ni prioriteta. Cepiti se morajo predvsem tisti, ki so sami v nevarnosti, da bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje," je pojasnila. Meni, da bi pouk moral potekati v šoli. "Moramo enkrat začeti razumeti epidemijo in živeti z njo. Do šole je še več kot deset dni in v tem času se lahko že vsaj s prvim odmerkom zaščiti večina populacije, ki je v stiku s šolskimi otroki," je dejala.

Morebitno zaprtje šol je po njenih besedah "skrajen ukrep, ki ga bomo morali sprejeti takrat, ko bo povečano število bolnikov s covidom-19 napolnilo bolnišnice". "Takrat rešujemo življenja, tudi z zapiranjem šol. To se je dogajalo lansko leto. Danes pa imamo zelo učinkovito orodje, ki se mu reče cepljenje. Imamo pa tudi teste. Sveže opravljen negativen antigenski test pomeni, da tisti hip niste kužni in lahko greste brez nevarnosti za druge na koncert, v gostilno, na zabavo. V vsakem primeru pa je smiselno uporabljati, če ste v gneči, tudi maske," je povedala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (906)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
19. 08. 2021 16.35
+1
B.ŠTRUKELJ lastnik NJIVE V POLHOVEM GRADCU,LASTIK TREH IN ŠE POLOVICE HIŠ,LASTNIK VEČ STANOVANJ V LJUBLJANI IN GORENJSKI SE ZOPET OGLAŠA.TROBENTA ŽE ZLAJNANO:BOMO STAVKALI.KAKO LE POGLEDA V OČI ČISTILKI IZ VRTCA,KO JI ŽIVI MIZERNO IZ ROK V USTA KAJTI NJENA MESEČNA PLAČA,JE ŠTRUKLJEVA PRIDOBLJENA NAJEMNINA ZA ENO HIŠO!ON PA VELEKAPITALIST!
Alen1982
18. 08. 2021 11.56
+4
Dobro da niso takrat stavkali, ko je bilo šolanje od doma in smo morali svoje prvošolce šolati sami doma. Vse kar smo dobili so bile naloge v wordu in to je bilo to, kar si moral z njim narediti. Pa še 65% dodatek so dobili, kaj pa mi? Dobro, da se takrat ni šlo stavkat, da bi radi delali v šoli in ne doma!
Sputnik8
17. 08. 2021 20.10
-6
Vsi v šolo! V primeru, da se okužite s virusim NI bolniške. Ure ko ste doma NISO plačane. Potem boste mogoče začeli uporabljati glave. Žalostno, da ste učitelji tako neumni!
Sajeta5
17. 08. 2021 20.35
+8
Potem tudi ce cepljen zbolis in kot vse kaze bo takih se vec tudi ni placane bolniske?
Sputnik8
17. 08. 2021 21.30
+1
V primeru, da cepljeni zboli so posledice bistveno manjše in je možnost preživetja večja. Potek okužbe pri cepljenih je bistveno milejši in manj obremenjujoče za bolnika. Prebolelnost je hitrejša z manj posledic.
MUNGATUMBA
18. 08. 2021 10.24
Če pa necepljnei umre, pa naj si za uh zataknejo vso to neplačano- po tvoje: Kovid dodatki so pa upravičeni, a ne- po tvojem. Kdo vse jih dobiva, pa da se zaprt človek p_o*s_e*rje
realistik
17. 08. 2021 20.04
+3
Tudi sam delam v šolstvu, sem član sindikata, se pa s Štrukljem ne strinjam. Vsi učitelji smo imeli možnost cepljenja, eni smo to izkoristili, kdor pa ne želi, imamo na borzi dovolj mladih učiteljev (tudi cepljenih), ki lahko takoj prevzamejo delovno mesto trmastim profesorjem. Zakaj pa vsako leto peljete avto na tehnični pregled? Ker se mora. Cepljenje obvezno za ves javni sektor!!!
Sajeta5
17. 08. 2021 20.36
+4
Takoj ko bo kdo prevzel odgovornost in zagotovil odskodnine za stranske ucinke
Sputnik8
17. 08. 2021 21.32
-1
Tako, kot je že kakšen zdravnik v Sloveniji odgovarjal za kakršno koli obliko zdravljenja. Kaj pijete, da takšne pišete??
giovanni2
17. 08. 2021 19.44
+8
Jaz mislim, da je testiranje po potrebi nepotrebno.
MUNGATUMBA
18. 08. 2021 10.25
Sploh NI potrebo. Zjutraj negativa, popoldan pozitiven in veselo trosiš zarazo dalje
samoza
17. 08. 2021 19.39
-3
Le lenuhom v šolstvu daje podporo Ti pa zagrabijo 1500 na mesec neto najmanj Pa doma z debelimi riti na sedezni lezijo Pa doma na sefezni
realistik
17. 08. 2021 19.59
-3
Saj ni čudno, da nimaš pojma o šolstvu, ker še sedežna ne znaš pravilno napisati. Verjetno imaš kakšne tri razrede osnovne šole.
samoza
17. 08. 2021 19.36
+2
Strudl Pridi blizu stajerske če upaš?
Nimasmisla
17. 08. 2021 19.31
+1
V drugih državah ni problemov samo pri naših levičarjih to ne gre
vax-o-mat
17. 08. 2021 19.30
+10
PARADOX-vlada nabavi kitsjske teste po cc 1€ katere placajo davkoplacevalci,nato pa jih prodajo po 12€ spet davkoplacevalcem. A bomo pustili da se nam bodo vnuki smejali??,samo vprasam za prijatla...
samoza
17. 08. 2021 19.51
-6
Naj te prijatelj obdela Da ne boš tako pameten
MUNGATUMBA
18. 08. 2021 10.26
samoza- le za kaj si ti potlej tolk tečen
silvo.uzmah
17. 08. 2021 19.27
+0
Dva meseca doma pa že stavko napovedujejo, kdaj boste pa otroke šolali.
simeoni
17. 08. 2021 21.17
+0
Sploh veš, zakaj napovedujejo stavko ? Dobro še enkrat počasi preberi in mogoče se ti bo vklopilo !
GAYPROPAGANDA
17. 08. 2021 18.49
+16
Preprosto odprite šole!
samoza
17. 08. 2021 19.52
-1
+5
pršla nočna smena sfečkarije v močvirnato trstičevje, kakofob123 in kamerad jodr!
prašek
17. 08. 2021 18.41
+5
jodr ........ JA ! Vsak dan 3X
jodr
17. 08. 2021 18.38
-9
Štrukelj ti stavkaš celo življenje, prekineš jo le , kadar vladajo levaki.
Berenika
17. 08. 2021 19.00
+7
S teboj je nekaj hudo narobe. Nekako diši po oslih iz Trstenjakove.
Jožajoža
17. 08. 2021 18.36
+15
mladina,ne odnehajte.na vas je,da rešite slovenijo.
samoza
17. 08. 2021 19.52
-1
prašek
17. 08. 2021 18.31
+20
Sam sem sicer cepljen, ampak tole prisilno testiranje NE podpiram !!!!
InterRefIections
17. 08. 2021 18.37
+0
Če si statiatično ogrožen, je dobra ideja, če pa nisi, delaš zaslužke farmacevtom.
prašek
17. 08. 2021 18.39
+5
InterRefIections
17. 08. 2021 18.39
-1
Če si star 50+ ali mlajši s pridruženimi boleznimi.
jodr
17. 08. 2021 18.40
-7
prašek
17. 08. 2021 18.40
+9
Sem malo manj mlad !!! Nikoli več 70 ☺☺
InterRefIections
17. 08. 2021 18.41
-8
No, potem ni slaba ideja. Če je cepivo testno, še ne pomeni, da te bo ubilo.
Sputnik8
17. 08. 2021 21.33
-2
MUNGATUMBA
18. 08. 2021 10.27
sputnik- saj to je pa v osnovi napak. kljub temu zarazo širiš
Jožajoža
17. 08. 2021 18.30
+8
slovenci smo za splošno stavko v šolstvu.in ta stavka naj bo tudi stavka proti tej janšistični vladi..slovenci je imamo dovolj.
prašek
17. 08. 2021 18.32
+13
jodr
17. 08. 2021 18.38
-6
samoza
17. 08. 2021 19.53
+2
Sputnik8
17. 08. 2021 20.14
+0
Kdaj so pa levičarji delali?? To so samo zaposleni.
123maradona
17. 08. 2021 18.24
-17
Otrok sosede po leukemiji ne sme v šolo zaradi necepljene in neodgovorne učiteljice? Kje smo prišli?
madras
17. 08. 2021 18.31
+11
Zakaj ne ovca? Cepljena učiteljica je testirana in negativna ne kot cepljena okužena netestirana.Nikjer nisi prišel zaradi nizkega IQ
123maradona
17. 08. 2021 18.16
-16
Necepljeni učiteljici (vzgojitejici) je vseeno če nek otrok na imunosupresivih lahko zboli? Kako nizko...učiteljice postanejo Kim Kardasian?
madras
17. 08. 2021 18.26
+15
Necepljena učiteljica se testira,otrok bo zbolel zaradi cepljene netestirane učiteljice...ti je treba narisat ali cepljenci tiščite glavo v pesek?
daiči
17. 08. 2021 18.14
-7
Kako jih ni sram s stavko grozit, pa zadn let jim je bla cel cajt ena stavka.
simeoni
17. 08. 2021 21.23
+0
Tudi tebi ni jasno zakaj bodo stavkali ? Daj si preberi zakaj se sploh gre, ne pa nabijat nekaj, česar ne veš.