Korona

Štrukelj: Popolnoma moramo zaupati evropski agenciji

Ljubljana, 03. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
393

Kako se Slovenija spoprijema s cepljenjem? Z dobavami, s strategijo? In kako varna in učinkovita so cepiva, ki jih dobivamo? Vprašanja, ki se ves čas ponavljajo, kljub odgovorom, ki ves čas prihajajo, a niso vseskozi enaki. O tem je za oddajo 24UR ZVEČER spregovoril profesor Borut Štrukelj, pa tudi londonski dopisnik Brane Kastelic, saj so v Veliki Britaniji namreč cepili že več kot 30 milijonov prebivalcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borutom Štrukljem in Branetom Kastelicem
    09:53
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borutom Štrukljem in Branetom Kastelicem
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako dobro nam gre cepljenje?
    02:39
    Iz 24UR ZVEČER: Kako dobro nam gre cepljenje?

Evropska agencija za zdravila (EMA) bo prihodnji teden spet razpravljala o stranskih učinkih cepiva proti covid-19 AstraZenece. Nekaj redkih primerov tromboz je bilo, pred dvema tednoma je take primere EMA  že proučevala in sporočila, da je cepivo varno, zdaj spet proučuje. Je to običajno, pogosta praksa pri novih cepivih in zdravilih?

Dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je dejal, da "gre za izjemno situacijo". "Sama agencija na leto registrira 20 do 30 zdravil ali cepiv in pravzaprav sploh ne vemo, da se to dogaja. V tem primeru, ko gre za pandemijo, ko gre za nove in nove podatke, ki jih vedno dobivamo z različnih strani tudi že seveda s cepljenja na terenu, pa je agencija še prav posebej pozorna." 

Borut Štrukelj: Po svetu se je s cepivom AstraZenece cepilo že več kot 20 ali 30 milijonov ljudi
Borut Štrukelj: Po svetu se je s cepivom AstraZenece cepilo že več kot 20 ali 30 milijonov ljudi FOTO: 24 UR ZVEČER

EMA je že v četrtek izdala zbir mnenj komisije, ki je sestavljena iz različnih strokovnjakov iz nemških, angleških in tudi nizozemskih centrov, ki so ugotovili, da še vedno lahko govorimo o veliki varnosti in učinkovitosti, je pojasnil Štrukelj in dodal, "da pa obstaja seveda neka vzročna zveza med strdki in samim cepivom". "Vendar je tukaj zelo pomembno povedati, da bo končno poročilo dano šele drugi teden in da ne govorimo o pravzaprav kakšni večji nevarnosti, kot smo že na začetku pričakovali. Ti strdki so nekaj posebnega, ki se pojavilo pri približno dveh ali treh na milijon. Te številke se dnevno spreminjajo, kajti prihajajo informacije z vseh cepilnih mest po celem svetu." Po svetu se je s cepivom AstraZenece cepilo že več kot 20 ali 30 milijonov ljudi. 

Na eni strani imamo Evropsko agencijo za zdravila, krovno organizacijo, ki velja za zelo strogega regulatorja, na drugi nacionalne komisije, ki se odločajo drugače. Nemška komisija za cepiva  po novem priporoča cepljenje le za starejše od 60 let, prav tako Nizozemska, tudi pri nas gremo v to smer, Francozi od 55 let, v večini evropskih držav pa še naprej cepijo vse. Na vprašanje, je končna odločitev torej povsem v rokah posamezne države, je Štrukelj odgovoril, da je treba "popolnoma zaupati evropski agenciji". Pojasnil je, da se sicer lahko nacionalna agencija v vsaki članici odloči za umik zdravila ali cepiva, "vendar mora to narediti na osnovi nečesa"

V Veliki britaniji so precepili že več kot 30 milijonov ljudi.
V Veliki britaniji so precepili že več kot 30 milijonov ljudi. FOTO: Shutterstock

"Slovenska agencija za zdravila zelo dobro sodeluje z evropsko in ji zaupamo, ne samo zaupamo, celo podpiramo, da bodo številke čimprej zunaj. In te številke so tako zelo pomembne."  Glede strdkov je pojasnil, da so to posebne vrste strdki, "ker so v možganih za razliko od globokih venskih tromboz, ki se pojavijo recimo pri ženskah, ki jemljejo kontraceptive, in ki se pojavijo pri tisočih in več na milijon".

Medtem so v Veliki Britaniji precepili že več kot 30 milijonov ljudi, večino prav z AstraZeneco. Dopisnik POP TV iz Londona, Brane Kastelic je pojasnil, da so na Otoku po najnovejših podatkih prvič cepili že 31 in pol milijonov oseb, drugič pa štiri milijone in pol. Toda, ali je tudi tam prišlo do kakih primerov zapletov. "Ne gre povsem brez teh zapletov. Ravno so pristojni sporočili, da so krvne strdke v možganih odkrili pri tridesetih Otočanih, ki so bili cepljeni z AstraZeneco, kar je 25 več, kot so zdaj poročali. Pri tem poudarjajo, da se ta redek problem v normalnih časih pojavlja v povprečju pri 3000 ljudeh na mesec in da še vedno ni jasno, ali je povezan s cepivom AstraZeneca, s katerim so cepili že več kot osemnajst milijonov Otočanov. Med tistimi, ki so jih cepili s Pfizerjem, so odkrili dva primera krvnih strdkov v možganih, ki pa ju, kot pravijo, ni spremljalo nizko število trombocitov," je povedal Kastelic. 

Brane Kastelic: "Ne gre povsem brez teh zapletov. Ravno so pristojni sporočili, da so krvne strdke v možganih odkrili pri tridesetih Otočanih, ki so bili cepljeni z AstraZeneco."
Brane Kastelic: "Ne gre povsem brez teh zapletov. Ravno so pristojni sporočili, da so krvne strdke v možganih odkrili pri tridesetih Otočanih, ki so bili cepljeni z AstraZeneco." FOTO: 24 UR ZVEČER

S cepivom AstraZenece na Otoku cepijo vse, je sporočil Kastelic in dodal, da starost, spol, ali kaj tretjega ne vplivajo na izbor cepiva. "Ko gre za cepivo, kot sem se pred kratkim tudi sam prepričal, šele pred cepljenjem izveš, katerega boš dobil. Sam sem dobil AstraZeneco, oseba, ki je bila v sosednji vrsti je, kot sem lahko slišal, je dobila Pfizer. Odvisno je tudi od tega, katero cepivo in  koliko enega ali drugega so dobili v cepilnem centru - teh je v Angliji 1500. Prej te res vprašajo, ali je to v redu, ne moreš pa izbirati. Program prvega cepljenja so sicer upočasnili, aprilu bo dalo pečat cepljenje z drugim odmerkom."

Na Otoku naj bi že načrtovali tudi cepljenje s tretjim odmerkom. Kdaj, zakaj, koga naj bi cepili? S tretjim odmerkom, ki mu tam pravijo 'booster', pospeševalnik, naj bi začeli septembra, "ko naj bi imeli na Otoku že osem različnih cepiv". "Z njim naj bi povečali zaščito pred novimi sevi virusa, ki jih pričakujejo. Najprej bodo tretjič cepili starejše od sedemdeset, osebje državnega zdravstva in domov za starejše in klinično ranljive Otočane. Vladini zdravstveni svetovalci, že zdaj pravijo, da se bomo morali proti covidu, kot proti gripi, cepiti vsako leto."

Manj kot en primer na milijon, torej. Morebitno povezanost tudi v Britaniji še proučujejo. Ali se tudi pri drugih cepivih pojavljajo posamezni primeri podobnih stranskih učinkov, je Štrukelj pojasnil, da se, ampak so drugačni. "Pri cepivu Pfizer je bolj značilna obrazna pareza, gre bolj za vnetje obraznega živca, ampak to je prehodno. Skratka, kar se tiče strdkov pa tako malo, da jih tudi statistično več ne moremo uvrstiti v sistem, ali je povezan s cepljenjem, ali ne." Glede učinkovitosti cepiva, ki jih imamo v Sloveniji, je Štrukelj spomnil, ko govorimo o popolni zaščiti, ta pri cepivu Pfizerja in Moderne predstavlja 90 odstotkov, "ali mogoče malo manj", pri cepivu AstraZeneca pa so to število morali zaradi novi študij nekoliko znižati, in sicer z 76 na 72 odstotkov. 

Kako dolgo traja zaščita pri posameznem cepivu, še ne vemo, je pojasnil Štrukelj. "Mi lahko spremljamo le tiste, ki so bili prvi vključeni v klinične študije in tukaj lahko govorimo že praktično o devetih ali 10 mesecih zaščite. Je pa zanimivo, da prvi bolniki, ki pa so zboleli za covidom, to so bili že leta 2019, imajo nekateri še zelo visok titer protiteles. To je odvisno od posameznika od njegovega imunskega sistema od količine protiteles, ki nas ščiti. Lahko pa povem, da pričakujemo devet ali 10 mogoče celo več mesecev." Kot je znano so prebolevniki lahko še naprej prenašalci virusa, toda pri cepljenih osebah ni 100-odstotne zaščite, je pojasnil Štrukelj. "Lahko rečemo da je majhna verjetnost, da bomo, ko smo cepljeni z drugim odmerkom, prenašalci, ampak jo morami vzeti vsekakor v obzir, dokler ne bo natančnih podatkov. Raziskovalci pravijo, da je ta možnost zelo majhna, govorimo o manj kot enem odstotku."

V Veliki Britaniji tako že načrtujejo cepljenje s tretjim odmerkom. Pojavljajo se nove in nove mutacije virusa, ko se bo svet postopoma spet odpiral, se bodo hitreje prenašale. Se bomo morali vsake pol leta, leto, spet cepiti? "Močno upam, da ne, toda nočem nič napovedovati." Štrukelj je zaključil, da je z novimi različicami novega koronavirusa vsako cepivo manj učinkovito in "mogoče bomo morali zamenjati cepivo," bolje rečeno "isto cepivo z novimi nadgrajevati". 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (393)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simple_mind
06. 04. 2021 09.32
+1
Že ta izjava pomeni hud nateg: "Popolnoma moramo zaupati" ... Če MORATE zaupati, in to popolnoma, je seveda vsako zaupanje takoj vprašljivo, sploh pa zaupati tem neresnim plačancem, težkim "strokovnjakom" ...
oba tri sm te vido
03. 04. 2021 19.33
+1
Le zakaj stavnice ne ponujajo kvote na te zadeve ;) ponujajo kvote na predsedniške volitve ... covid stave bi bile preveč predvidljive in bi blo " player always wins"
oba tri sm te vido
03. 04. 2021 19.32
+1
Ko enkrat lažeš postane navada.
Jožajoža
03. 04. 2021 17.09
saj zaupamo, ne zaupamo pa tej protislovenski janšistični vladi. ta uvaja ukrepe, ki ne vzdržijo in ki jih ni enakih na svetu.
simple_mind
06. 04. 2021 09.33
Vladi, politikom, niti tem plačancem ni kaj za zaupat ...
ivan z Doba
03. 04. 2021 16.05
+2
Zakaj bi se cepil s cepivim, ki je potencialno smrtno nevarno, če so na trgu cepiva, ki so varna?! Pa če obstoja samo 0,0000000000001% možnosti, da nekdo umre. Sputnik menda ivanu ni všeč, ker je ruski. Kljub temu, da je Putin zagrizen desnuh in diktator. Preveč podobnosti? Na voljo so tudi druga cepiva, ki niso vzdignila toliko prahu s stranskimi učinki-smrtnostjo.
dante
03. 04. 2021 14.34
+1
Kdor ne verjame, bo šel v pekel
Forum 21
03. 04. 2021 15.24
+1
Zvezda3000
03. 04. 2021 14.23
+4
Moramo? Ne ni nam treba. Moras samo umret. Je pa tu povezava s cepivom
oba tri sm te vido
03. 04. 2021 19.35
Vsi kadit travo čene tut mene ne bo prjel.. dela pa 100%učinkovito tako da razloga za preplah ni.. 🤣
WHITEY
03. 04. 2021 13.54
+3
1 April je že mimo!..🤣
Maister1
03. 04. 2021 13.41
+7
Prvo -največja neumnost da na tv nosi masko.Plačan blefer.
oba tri sm te vido
03. 04. 2021 19.37
BUONcaffee
03. 04. 2021 13.37
+4
Evropska unija brez šengenskih mej. Narodi pa sprti med seboj. Edino kar je še ostalo je prosta trgovina pa še to z figo v žepu. Pravo in demokracija sta španska vas, kar smo videli v Kataloniji in naše uveljavitev arbitraže. Jaz se ne strinjam, da je samo Slovenija še vedno v tranziciji. V tranziciji je cela Evropa katera traja že od nastanka republike v Franciji, torej od časa Napoleona. Tranzicija kar traja in traja.
Wahl
03. 04. 2021 13.30
+4
Ni lepšega kot pred kamerami gledati stroko z masko nekje pod nosom ali politika, ki bi zaradi nenošenja kaznoval državljana sam pa v parlamentu govoril brez nje.
Saibaba
03. 04. 2021 13.25
+7
Popolnoma moramo zaupati v prevodu pomeni - popolnoma se moramo potruditi z vsemi sredstvi nadaljevati z Astrozeneco, saj so v igri milijarde in miljarde, konec koncev pa tudi statistika - bolje, da jih umre 300 zaradi Zeneca strdkov kot 30.000 zaradi covida. Opcija nič zaradi strdkov sedaj še ni možna, ker je Zenece enostavno preveč. Gospodu Štruklju predlagam sprehod v živalskem vrtu v levji kletki, saj je velika verjetnost, da je lev svoje kosilo že dobil, razen, če ga slučajno še ni - v tem primeru bo pač gospod Štrukelj postal del statistike.
BUONcaffee
03. 04. 2021 13.23
+7
Janša se bo zapisal v zgodovino kot najslabših politikov samostojne države. Zagotovo bo delal družbo Cerarju, Erjavcu in Šarcu. Pa naj se oni zmenijo kateri je bil vsaj malo boljši.
BUONcaffee
03. 04. 2021 13.21
+5
In kam vodi to???? Začetek konca Evropske unije kot jo poznamo. Slovenija po tihem zapušča zahodno Evropi in postaja del vzhodne, kamor tudi zgodovinsko spada. Pa ne mi govoriti, da ni res.
ivan z Doba
03. 04. 2021 16.07
+1
Banion
03. 04. 2021 13.17
+3
Stroka je vredna zaupanje samo dotlej dokler se vmes ne vmeša poitika ali pa se strokovnjaki ne prodajo politiki. Evbropska agencia žal ne daje vtisa da se ne podreja tudi politiki sicer ne bi z ruskim cepivom toliko mečkala
BUONcaffee
03. 04. 2021 13.14
+5
Jaz bom volil tisto stranko, katera bo najbolj realna glede tega virusa. Vidim, da je Janševa vlada zavozila .
Ivar The Boneless
03. 04. 2021 13.17
+4
111111112
03. 04. 2021 13.08
+5
Tk k se je EU razbil pa še tudi ne. Če nas danes začnejo napadati kitajci, zda ali rusi bi sprva drug drugega prepričevali, da je to res..v tem času bi bili že vis hin, skratka KAOS! Nikomu več nikomur ne zaupa
BUONcaffee
03. 04. 2021 13.08
+8
Kot opažam v celi tej zgodbi od kar se je začel tale džumbus z koronavirusom smo Slovenci zopet razdeljeni med tiste kateri podpirajo ukrepe in cepljenje, kot tiste kateri ne. Me zanima kako kaj anketa glede tega, če bi bila danes. Na začetku sem še verjel v cepivo, sedaj pa ne več in sicer naj povem zakaj. Iz dveh razlogov: -ker cepivo lahko povzroči trombozo (čeprav v zelo redkih primerih), da sumiti, da so v njem kovine, kar me te kovine dodatno skrbijo, ker ne vem za kaj se gre. -ker morajo upoštevati ukrepe tudi tisti kateri so se cepili, da novi sum, da cepivo ni učinkovito z razlogom preprečevanja širjenja okužbe ampak ima drugo nalogo. Zopet me misli vodijo h tem kovinam. Se sprašujem ali gre za kake nano čipe??? No ja povem le moje osebno mnenje.
medus
03. 04. 2021 13.13
+10
Jaz ne verjamem v ukrepe, cepljenje pa naj bo prostovoljno in naj se vsak zase odloči a se bo cepil.
AljazA
03. 04. 2021 13.06
+11
Emer Cooke, predsednica EME od 11.2020. Vse zivljenje do zaposlitve pri EMI je delala za farmacevtske korporacije, placeval jo je Pfizer, AstraZeneca in ostaki. Zenska, ki je vse zivljenje delala z roko v roki s farmacijo, je od 11.2020 zadolzena za varnost cepiv.
soxx
03. 04. 2021 12.47
+9
EU komisar za krizne razmere je poglej, poglej - Janez Lenarčič. Slovenija je v EU komisijo prispevala svojega najbolj nesposobnega birokrata. Najbrž se drži za glavo v svoji fensi pisarni in stoka "Mamicaaa mojaaa...!"