Korona

Kaj prinaša novo študijsko leto? Nekje kombiniran način, drugje študij na daljavo

Ljubljana, 19. 08. 2020 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
26

Še dober mesec dni in začelo se bo novo študijsko leto, a študenti še zdaj ne vedo, kaj lahko pričakujejo, bodo predavanja poslušali doma ali v predavalnicah? Univerze se že intenzivno pripravljajo na prihajajoče študijsko leto in obljubljajo, da bodo študenti o načinu poteka študija obveščeni pravočasno.

Potem ko je šolska ministrica Simona Kustec včeraj sporočila, da se s 1. septembrom v šole vračajo tako učenci kot dijaki, se študentje sprašujejo, kako bo oktobra potekal njihov študij. Bralka nam je namreč pisala, saj sama nima nobenih informacij, kako bo njen študij potekal, ker pa študira zunaj kraja bivanja, si mora, če bo predavanja obiskovala v predavalnicah, urediti tudi namestitev. Gre za velik strošek, najemnine pa sredi študijskega leta ne moreš kar prekiniti, pojasnjuje, zato jo zanima, kaj lahko oktobra pričakuje.

Na največji univerzi v državi, ljubljanski, pravijo, da ves čas spremljajo informacije o epidemioloških razmerah v državi. "Naše fakultete in akademije smo pozvali, da glede na njihovo specifiko vsebin predlagajo najustreznejše načine izvajanja pedagoškega procesa ob upoštevanju varnostnih ukrepov," so pojasnili in dodali, da bodo konec avgusta sprejeli končno odločitev glede poteka novega študijskega leta, ki bo veljala za vse članice Univerze v Ljubljani. "Vsekakor bomo upoštevali vsa varnostna priporočila za zajezitev širjenja okužbe in bili pripravljeni na vse scenarije. Med drugim nameravamo kupiti dodatne licence in ustrezno posodobiti IT-opremo predavalnic naših članic, da bo v primeru, da se delno odločimo za hibridni način (del študentov v predavalnicah z upoštevanjem varnostne razdalje, del študentov na daljavo), omogočeno direktno spremljanje predavanj za vse študente, torej tudi za tiste, ki ne bodo fizično prisotni," pravijo.

Študent
Študent FOTO: Shutterstock

Tudi na mariborski univerzi se pogovarjajo o več možnostih, kako zavarovati študente in zaposlene, vendar ob ustrezni izpeljavi vseh študijskih programov in zagotovitvi kvalitete ter nivoja znanja. "Možni načini izvajanja študijskega procesa so namreč v celoti odvisni od naših zmožnostih doslednega upoštevanja veljavnih smernic NIJZ, ki jih moramo dosledno upoštevati pri organizaciji študijskega procesa in ki določajo, ali je in v kakšnem obsegu fizična prisotnost študentk in študentov v prostorih fakultet univerze mogoča," pojasnjujejo in dodajajo, da bodo študenti pravočasno obveščeni, kako bo potekalo prihajajoče študijsko leto. Ker so študentje posameznih študijskih programov seznanjeni z vsebinami, ki se ne izvajajo na daljavo in je prisotnost v kraju opravljanja laboratorijskih ali kliničnih vaj nujna in obvezna, vsem študentom svetujejo, da se glede možnosti namestitve obrnejo na Študentske domove UM, kjer so pogodbeni pogoji bivanja vsekakor prijaznejši in v dobrobit študentov. "Če se bodo razmere zaostrovale in bo večje število okuženih, pa na Univerzi v Mariboru ne bomo več odločali o načinu izvajanja študijskega procesa, temveč bo sistem izvedbe in zapiranja stavb določila Vlada RS," še dodajajo. 

Na novo študijsko leto pa se intenzivno pripravljajo tudi na primorski univerzi. "Študij bo organiziran glede na zahteve samega študijskega procesa delno v prostorih posameznih fakultet, delno pa na daljavo," pojasnjujejo. Fakulteta za humanistične študije, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Pedagoška fakulteta, Fakulteta za turistične študije ter nekateri programi Fakultete za vede o zdravju pa bodo poučevale kombinirano, tako da bo prisotnost študentov v univerzitetnem mestu pričakovana. Fakulteta za management in posamezni študijski programi Fakultete za vede o zdravju pa bosta urnike prilagodili tako, da bodo študenti v prostorih univerze le en dan na teden. V celoti pa se bo na daljavo odvijal študijski program management v angleškem jeziku, tako da prisotnost študentov v Kopru ne bo potrebna. "Neposredne informacije pa študenti prejemajo tudi od referatov svojih fakultet," še sporočajo z Univerze na Primorskem.

Univerza v Novi Gorici bo uvedla tako imenovani hibridni način študiranja, kar pomeni, da si bodo študenti sami izbrali, kje bodo poslušali predavanja, doma ali v predavalnici. Kot so sporočili z omenjene univerze, bodo morali na začetku študijskega leta študentje sporočiti, katera predavanja bodo poslušali v predavalnici in katera na daljavo, kar velja za vsa predavanja. "Predavatelji bodo v predavalnici, predavalnice bodo opremljene tako, da bo lahko prenos potekal tudi v živo," so pojasnili. Podoben režim bo veljal tudi pri opravljanju izpitov, saj bo odločitev, v kateri obliki ga bodo opravljali, izključno v domeni študentov. "To je dolgoročni način študija na UNG, ne samo zaradi trenutnih razmer," so še dodali.

Kako bo torej potekalo novo študijsko leto, je na nekaterih univerzah že znano, druge pa bodo odločitev sprejele v kratkem, vse pa poudarjajo, da bodo študenti o načinu poteka študija pravočasno obveščeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Loputa
24. 08. 2020 09.30
-3
najboljše da pouk ostane in se izvaja na daljavo,drugače naj učitelji hodijo ucit otroke kar na njihove domove,to je najboljsa učinkovita metoda ta hip
Kuku456
19. 08. 2020 16.33
+1
Studij na daljovo je tko k bit brezposelen...vas ze navajajo
supergigi
19. 08. 2020 16.04
-6
Predvsem je za študente pomembno, da v kolikor študirajo na družboslovnih fakultetah ( ekonomija, FDV, FF, tudi pravo ipd), naj se čimprej prepišejo na fakulteto, ki jim bo po študiju prinesla zaposlitev. Če ste vpisani na omenjene fakultete, namreč samo dajete delo profesorjem, ki jih je že zdavnaj povozil čas, po koncu študija pa boste zelo dolgo časa brezposelni, razen, če se ne boste odpravili v tujino. Prosim, ne ponavljajte napak nas diplomantov.
BroNo1
19. 08. 2020 13.30
-38
Slovenija rabi delavce, ne študiran folk. Ajde študiran folk iz pravih fakultet kot so medicina, strojna, ekonomska, pravo ipd, ja, vse razne večerne fakultete bi blo pa boljš, da bi se izobrazili za pečarje, čevljarje, parketarje, malarje itd
ochi
19. 08. 2020 15.08
+25
Nimaš pojma. Vsak ki išče znanje je več vreden kot nekdo ki se neha izboljševst.
DaVinci
19. 08. 2020 13.06
-50
Brez veze studirat.Saj bo kmalu vojna in vam solska izobrazba nebo nic pomenila.Izkusnje se stejejo.
Abica
19. 08. 2020 13.23
+53
Hočeš reči, "izkušnje štejejo"? Izobrazba le ni tako brez veze.
Mojca1313
19. 08. 2020 13.56
+3
Uf pametnjakoviči... hitro popravljat za drugimi...Meni si danes napisala..."Daj poguglaj, da se najprej RAZVESTLIS"
ivancek123
19. 08. 2020 14.46
-3
@kuklinski če bo vojna bodo tisti brez izobrazbe v prvih bojnih vrstah ker so najbol pogrešlivi... enako je bilo v 1. in 2. sv vojni
Abica
19. 08. 2020 15.17
-1
Se posipam s pepelom... Sem se zatipkala na telefonu, tukaj pa gre za vprasanje slovnice.
Mojca1313
19. 08. 2020 16.05
+0
Ja grozno res...kaj pa gor tvoje... napišemo kot ti "brez veze" ali napišemo "brez zveze"...Kaj je pravilno?
janez0606
19. 08. 2020 13.04
-8
-1 London real film PANDEMIC INDOKTRINATION, podkrepljeno z nekaj deset strokovnimi mnenji, ter dokumenti.3
ochi
19. 08. 2020 15.09
+1
Ta tip je ze pokaual svoj pravi obraz s svojimi mastet classi tipa zan nekrep.
Sngvs9
19. 08. 2020 12.58
+59
Dejstvo je, da želijo na tehničnih faxih vsa 4 bivša leta spraviti v 3 leta zato je študij še bistveno bolj brutalen. In težavnost sedanjega magisterija je skoraj na nivoju starega in ne na nivoju bivše prve stopnje. Človek lahko znori, ko ugotovi kakšno sranje je tale bolonjski sistem, ki naj bi poenotil študijski proces, a enostavno se to ni zgodilo. Tehnične fakultete so pač elitne, problem pa je v "hobi" faxih, zaradi katerih je splošna percepcija, da so študentje navadni lenuhi itd. V Sloveniji študira več kot 60000 ljudi. To število bi morali zmanjšati na 20000 resnih in tako bi visokošolsko izobraževanje spet pridobivalo na vrednosti.
ElPapo
19. 08. 2020 14.30
+0
se strinjam. pri meni (humanisticne vede) je studij tako okrnjen, zaradi bolonjskega sistema, da nimas nic od njega. namesto da bi imel cas studirati - v pravem pomenu besede, se ucis kot nor, ker morajo spraviti vec snovi v krajsi cas. poleg tega so skrajsali sredstva, v nasprotju s tem kar se je govorilo, in na koncu se ne more izvesti niti celoten zastavljen program.
ElPapo
19. 08. 2020 14.33
+1
p.s. prijatelji "tehnicne elite" so vsi ze koncali letnike, medtem ko se mi, s "hobi" faksov, se mucimo. in se tega ne pozabite: "hobi faksi" vodijo drzavo in izobrazujejo mlade. mogoce vseeno niso tako nepomembni.
marcel4
19. 08. 2020 17.11
+0
Če ne bi bli skorej za usako službo pogoji, da rabiš minimalno 6. ali 7. stopnjo, tudi "hobi" faxou ne bi bilo, ker bi se lahko ljudje vse priučili v službi, v katerih res ni potrebna tolikšna stopnja
Kolani
19. 08. 2020 12.56
+4
Bolje, da se ne šolajo. Ker izgleda, da bolj kot ga šolaš, večji kreten° pride ven.
Et54678
19. 08. 2020 12.55
+9
dejannovak
19. 08. 2020 12.53
-13
Udbomafija bo uničila še tisto, kar je ostalo. Te plačljive šole so pri nas za tiste, ki ne morejo narediti niti srednje šole, še osnovno komaj ali pa tudi ne. Plačljive šole bi morale biti elitne, kot je npr. v ZDA, drage, profesorji se potrudijo za študente, ki se ne zahebavljejo, a po študiju jih čakajo dobre službe. Udbomafija še vedno misli, da so vsi ljudje enaki, lepo bi bilo, a niso, nekateri so za delo, nekateri koristni, pri nas pa je preveč brezkoristnih jedcev (nutzloser Esser) na raznih subvencijah. Če nebo SDS naredil red, kdo ga bo, halo?
BroNo1
19. 08. 2020 12.35
+40
Tako ali tako je študij pri nas razvrednoten. Bolinc ni nič dobrega prinesel zdaj pa še ta korona. Faksov k gob po dežju, vsak, ki ima nekaj pod palcem, kupi par miz in pa stolov in evo imamo novo izobraževalno ustanovo. Ljudje delajo fakse, magisterije, in niti enkrat niso tam bili in potem ti je vse jasno o kvaliteti izobraževanja. Zdaj pa še tole na daljavo, bo in je nekaj boljšega???
2fast4
19. 08. 2020 12.31
+42
kaj prinaša novo šolsko leto...hebanje na daljavo....
Stajerc22
19. 08. 2020 12.30
-56
Študij itak ni obvezen. Naj uvedejo šolnine za vse fakultete, predvsem za FDV.
Mrdany321
19. 08. 2020 13.09
+18
Hvala lepa, šolnino boš pa ti plačeval tistim, ki tega ne zmorejo tudi če poleg faksa delajo?
Stajerc22
19. 08. 2020 15.05
-6
saj že plačujem! gre tudi iz mojih davkov. malo se pozanimaj kako se financira šolstvo
Mrdany321
19. 08. 2020 17.23
+0
Aja? Davke, ki jih plačujemo vsi primerjate s tem, ko bi vaš otrok moral poleg davkov plačat še študij, ki je v najcenejši obliki od 1500eur dalje na letnik? Po moje nimate v družini študenta, zato ne veste, da bi bil vaš predlog zelo slab...