Korona

Incidenca okužb pri mlajših od 10 let najnižja

Washington, 14. 01. 2021 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi v svoji raziskavi o okužbah z novim koronavirusom med mladimi v ZDA izpostavlja, da je incidenca okužb med mlajšimi od deset let najnižja. Obenem niso opazili bistvene razlike pri incidenci med mladimi, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo.

Po oceni ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je grožnja za širjenje novega koronavirusa, ki jo predstavljajo odprti vrtci in pouk v šolah za mlajše otroke, manjša kot odpiranje šol za starejše otroke. Zato priporočajo, da je zapiranje vrtcev in šol za mlajše otroke eden zadnjih ukrepov, ki naj jih sprejmejo oblasti v okviru boja proti novemu koronavirusu.

V raziskavi, v kateri so obravnavali mlajše osebe, stare do 24 let, so namreč ugotovili, da se incidenca viša s starostjo in posameznim obdobjem epidemije. Pri vseh skupinah je bila najvišja zadnji opazovalni teden v začetku decembra. Ob tem CDC opozarja, da se trend večjega števila okužb v zadnjih mesecih sklada s trendom povečanega števila potrjenih okužb pri odraslih, to se je namreč večalo vse od septembra.

Skupno so od marca do začetka decembra obravnavali več kot 2,8 milijona potrjenih okužb pri otrocih in mladih do 24 let. Od tega so okoli 57 odstotkov okužb potrdili pri mlajših, starih od 18 do 24 let. Pri 14- do 17-letnikih so potrdili 16 odstotkov okužb. Skoraj osem odstotkov okužb so potrdili pri otrocih, starih od 11 do 13 let. Pri otrocih, starih od pet do deset let, so potrdili okužbo pri skoraj 11 odstotkih. Pri najmlajši skupini otrok, starih do štiri leta, so potrdili sedem odstotkov okužb.

Glede na raziskavo imajo mlajši blažje simptome covida-19. Bolnišnično oskrbo je namreč potrebovalo 2,5 odstotka okuženih, pri odraslih ta delež znaša 16,6 odstotka.

Študija še ugotavlja, da šolanje na daljavo ni bistveno pripomoglo k zmanjšanju števila okužb. V ZDA sta namreč skoraj dve tretjini vrtcev in osnovnih šol omogočali delno oz. polno prisotnost, kljub tem osebnim stikom pa niso zabeležili povečanega števila potrjenih okužb. Delež okužb je bil namreč primerljiv s tistimi območji, kjer je potekalo le šolanje na daljavo.

CDC ob tem dodaja, da je ključnega pomena za zmanjšanje števila okužb upoštevanje preventivnih ukrepov v družbi. Pri tem izpostavlja pravilno nošenje zaščitnih mask. Če bo v lokalni skupnosti porast števila okužb, bo to opazno tudi pri mlajših, dodajajo.

CDC sicer priznava nekaj pomanjkljivosti študije, pri kateri je glavno, da običajno na novi koronavirus testirajo osebe, ki kažejo simptome, pri mlajših pa je več asimptomatskih primerov. Obenem nimajo razpoložljivih podatkov o številu okuženih med zaposlenimi v vrtcih in šolah.

Otrok z masko
Otrok z masko FOTO: Shutterstock

Številne države po svetu vidijo v vrtcih in šolah, kjer se v učilnicah zbere večje število ljudi, potencialno grožnjo za okužbo z novim koronavirusom.

V Evropski uniji imajo države članice različno strategijo glede šol, pri vrtcih pa so si bolj enotne. Glede na pregled obstoječih informacij so bili prejšnji teden odprti vrtci v večini držav članic EU, izjema je le Grčija, kjer veljajo strogi protikoronski ukrepi in so popolnoma zaprti tako vrtci kot šole. V nekaj državah članicah, med njimi v Sloveniji, so vrtci odprti le za nujno varstvo.

Pri šolah so razmere precej raznolike. Po prazničnem decembru je sicer več držav članic sprva v okviru ukrepov podaljšalo šolske počitnice, med njimi Latvija, Irska in Nemčija. Prejšnji teden je sicer pouk normalno potekal v okoli tretjini držav članic, prav tako je v okoli tretjini držav članic potekal v celoti na daljavo.

Države se pogosto poslužujejo tudi različnih kombinacij. V nekaj državah pouk poteka normalno za učence s posebnimi potrebami, poleg Slovenije na primer še v Estoniji, ter za mlajše otroke do 2. ali 4. razreda, med drugim v Bolgariji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
14. 01. 2021 13.24
+1
Seveda niste povedali nič novega. Statistike, ki to dokazujejo, da so mladi najmanj ogrožena skupina, je ogromno. Šole pa zaprte? Za koga?
Moncsa
14. 01. 2021 13.32
Ne samo da so najmanj ogroženi, ampak tudi ne kaj dosti prispevajo k širjenju. To so dokazali že v večih državah. Ma očitno naši vladi je v interesu narediti zombije iz naših otrok. Skeptiki pa namesto trositi svojih teorij, raje vprašajte izkušnje učiteljev, pedagogov, psihologov in pediatrov, kakšen vpliv ima to nenormalno dolgo zaprtje na otroke.
Generacija56
14. 01. 2021 11.48
+12
Za sedaj. Ko jih boste še nekaj mesecev držali v izolaciji, da ne bi razvijali svoje čredne imunosti, vstran od gibanja, svežega zraka, boste vi, vlada Slovenije, postali masovni morilci! Da ne govorimo o tem, da proizvajate s svojimi odloki armado tepčkov, brez osnovne izobrazbe!
tornadotex
14. 01. 2021 11.22
+0
Ne nabijajte.Tudi najmlajši zbolevajo, vendar ne kažejo.Zato so pa doma,ker so izvrstni prenašalci, pa sploh ne veš....Virus neopazno prinese iz šole, vrtca in do starega dedija,ki seveda umre...že tisočkrat videno in zabeleženo....
Zentrum
14. 01. 2021 11.43
+5
radar
14. 01. 2021 12.01
-2
Tornado. Se strinjam, samo nekateri tega ne bodo nikoli razumeli. Samo za lasten ego je treba najprej poskrbeti.
Zentrum
14. 01. 2021 12.03
+3
Kakšen lasten ego? Zaradi vaših ukrepov so šolarji oropani izobrazbe in prihodnosti, delovno aktivni služb in prihodkov, imamo več samomorov v vseh državah, več ljudi je na antidepresivih, zaradi trenutne ohlapne monetarne politike pa bo prava cena te vaše bizarne igrice prišla na plano šele čez par let. O kakšnem egotu torej govoriš?
_nera_
14. 01. 2021 11.12
+6
"Obenem niso opazili bistvene razlike pri incidenci med otroci, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo." No zdej pa končno dokazali to!!
Moncsa
14. 01. 2021 11.20
+3
Nič novega. Američani so šele peti, ki dobijo iste rezultate. Pred njimi to že ugotovila Nemčija, Madžarska, Slovaška, Anglija. Naš izmet od vlade in stroke pa še vedno drži otroke na šolanju na računalniku.
slim386
14. 01. 2021 11.46
+5
Ja Jelkec in Rajko rabita dinarčke in je poteebno izredno stanje da se do sinarčkov lažje pride