Korona

Španija namerava do sredine 2021 cepiti znaten del prebivalstva

Stockholm/New Delhi, 20. 11. 2020 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, A.K.
Komentarji
45

Španija bo do sredine prihodnjega leta proti covidu-19 cepila znaten del prebivalstva, je zagotovil premier Pedro Sanchez. Vlada je namreč pripravila natančen načrt. Švedska vlada medtem razmišlja o dodatnih ukrepih, med katerimi je prepoved obiskov domov za starejše. Ostrejše ukrepe napovedujejo tudi na Hrvaškem. Slovaška pa načrtuje novo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Švedski premier Stefan Löfven je v četrtek na novinarski konferenci opozoril, da je prepoved obiskov strog ukrep, ki naj ga uveljavijo le tam, kjer je to nujno potrebno.

Vlada bo v okviru načrtov pristojnemu zdravstvenemu uradu podelila pristojnost, da se odloči glede prepovedi obiskov domov za starejše na lokalni ravni. Ker gre pri tem po besedah Löfvena za strog ukrep, je vlada odločila, da bo veljala izjema za najožje svojce. Na Švedskem je sicer več mesecev veljala prepoved obiskov v domovih za starejše, ukrep pa je vlada z oktobrom odpravila.

Pozno poleti je bila epidemiološka slika na Švedskem razmeroma dobra, od takrat pa spet beležijo porast števila okužb. Dnevno poročajo o več tisoč novih okužbah. V zadnjih 14 dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili okoli 565 novih okužb.

Na Švedskem predlagajo nekatere dodatne ukrepe proti širjenju okužb.
Na Švedskem predlagajo nekatere dodatne ukrepe proti širjenju okužb. FOTO: AP

V Avstriji skoraj 7000 novih okužb z novim koronavirusom in trimestno število smrti

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 6668 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 108 bolnikov s covidom-19, na spletni strani poroča Krone Zeitung.

Največ okužb so potrdili v deželi Zgornja Avstrija in sicer 1301. Sledi Dunaj s 1280 novimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 924 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 486. Najmanj novih okužb so potrdili na Gradiščanskem, in sicer 210.

V Avstriji imajo trenutno 76.644 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V povprečju so minuli teden v naši severni sosedi potrdili na dan 6303 novih okužb.

V začetku decembra bodo v Avstriji začeli z množičnim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom. Prvi decembrski konec tedna, 5. in 6. december, bodo predvidoma testirali vse avstrijske učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 oseb. V tem času avstrijska vlada tudi načrtuje, da naj bi sledile omilitve dosedanjih ostrih ukrepov za zajezitev okužb.

Za avstrijskimi učitelji bo 7. in 8. decembra prišlo na vrsto vseh 40.000 policistov. Tik pred božičem naj bi sledilo množično in prostovoljno testiranje za ostalo avstrijsko prebivalstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede cepljenje proti covidu-19 avstrijski strokovnjaki menijo, da bi lahko januarja prispele prve pošiljka cepiva, do poletja prihodnje leto pa načrtujejo, da bo cepljene na voljo za vse Avstrijce, ki si bodo to želeli.

Španija namerava do sredine 2021 proti covidu-19 cepiti znaten del prebivalstva

Španija bo do sredine prihodnjega leta proti covidu-19 cepila znaten del prebivalstva, je danes zagotovil premier Pedro Sanchez. Vlada je namreč pripravila natančen načrt.

Sanchez je danes povedal, da je vlada že pripravila načrt glede strategije cepljenja in da ga bodo predstavili v torek. S tem bi bila Španija ob Nemčiji med prvimi v Evropskimi uniji, ki je oblikovala tovrsten načrt.

"Naše napovedi, po skoraj vseh smiselnih scenarijih, kažejo, da bo v prvi polovici cepljen znaten del španskega prebivalstva," je povedal premier.

Prejšnji mesec je španski minister za zdravje Salvador Illa sporočil, da je vlada odobrila nakup 31,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga razvija britanski farmacevt AstraZeneca.

Španija je z okoli 47 milijoni prebivalci velja za eno huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Zaradi vnovičnega velikega porasta okužb so jeseni spet sprejeli stroge omejitvene ukrepe. Do sedaj so potrdili več kot 42.000 smrti in 1,5 milijona okužb.

Po državi po zadnjih omejitvah beležijo umiritev širjenja okužbe. V Kataloniji nameravajo na primer v ponedeljek spet odpreti restavracije, bare in kinematografe, četudi v omejeni kapaciteti.

Na Južnem Tirolskem množično testiranje na koronavirus

Na Južnem Tirolskem so danes začeli množično testiranje prebivalcev na novi koronavirus. Italijanski mediji poročajo o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca. Do 10. ure se je testiralo več kot 24.000 ljudi, na novi koronavirus jih je bilo pozitivnih skoraj 600.

Prostovoljno množično testiranje okoli dveh tretjin oziroma 350.000 prebivalcev te pokrajine so začeli davi, potekalo pa bo do nedelje. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je brezplačno, udeležijo pa se ga lahko vsi od petega leta starosti.

Italijanski mediji poročajo o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca, ki jih je okoli 200. Do 10. ure so odvzeli okoli 24.000 vzorcev, pozitivnih jih je bilo skoraj 600. Tisti s pozitivnim rezultatom morajo za deset dni v domačo samoizolacijo.

S tem testiranjem želijo oblasti izslediti tiste z asimptomatsko okužbo, ki veljajo za nevaren izvor širjenja virusa. Drugi val epidemije covida-19 želijo tako hitreje zajeziti.

Južna Tirolska je zaradi visokega števila okužb med rdečimi območji, kar pomeni, da tam veljajo najstrožja pravila za zajezitev virusa. Ljudje lahko dom zapustijo samo, če morajo na delo, k zdravniku ali po nakupih. V četrtek so od tam poročali o okoli 700 novih okužbah v zadnjem dnevu.

Slovaška načrtuje novo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom

Slovaška načrtuje novo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ki naj bi se po besedah tamkajšnjega premierja Igorja Matoviča začelo 2. decembra. V državi danes sicer potekajo še zadnje priprave na lokalno omejeno testiranje ob koncu tedna.

Medtem ko Matovič zatrjuje, da je Slovaška postala vzor glede množičnega testiranja vse od Liverpoola do nekaterih italijanskih dežel do sosednja Avstrije, se doma sooča z vse večjimi kritiki, predvsem zaradi sankcioniranja tistih, ki se dosedanjega množičnega testiranja niso udeležili. Tiste, ki se niso testirali, so namreč obravnavali, kot da je njihov test pozitiven. Brez potrdila o negativnem testu sploh ni bil dovoljen prihod na delovno mesto.

Na Slovaškem je že v začetku novembra potekalo množično testiraje z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let.

Testiranje na Slovaškem
Testiranje na Slovaškem FOTO: Twitter

V številnih manjših občinah, ki so takrat beležile velik odstotek okužb z novim koronavirusom, bodo v soboto in nedeljo tovrstno testiranje izvedli že tretjič. Slovaški premier je ob tem sporočil, da ta konec tedna nesodelovanja na testih ne bodo sankcionirali. Številni si že zastavljajo vprašanje, koliko od skupno 400.000 prebivalcev se bo zaradi tega sedaj dejansko testiralo.

Glede novega množičnega testiranja, ki naj bi se začelo 2. decembra, zaenkrat ostaja še veliko odprtih vprašanj. Med drugim ni znano, ali bo potekalo v več fazah ter ali bo obvezno ali prostovoljno. Slovaški premier tokrat zagovarja prostovoljno testiranje, v primeru, da se bo odzvalo premalo prebivalcev, pa naj bi postalo obvezno.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Slovaškem s približno 5,5 milijona prebivalci doslej potrdili 93.396 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 614 bolnikov s covidom-19.

V Srbiji četrti dan zapored najvišje število okužb in smrti zaradi covida-19

Iz Srbije danes že četrti dan zapored poročajo o najvišjem številu dnevnih okužb in smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 30 bolnikov, novih okužb z novim koronavirusom pa so potrdili 6254, od tega kar 2208 v prestolnici Beograd. V BiH in na Kosovu ni večjih odstopanj od minulih dni.

V zadnjem dnevu so v Srbiji izvedli 19.301 testov na okužbo, pozitivnih pa jih je bilo 245 več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 5803 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih 192.

Covid-19 je bil danes usoden tudi za patriarha srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je bil star 90 let. Umrl je v vojaški bolnišnici za covidne bolnike v Beogradu, kjer je bil na zdravljenju od 4. novembra. Vlada je zaradi njegove smrti z današnjim dnem razglasila tridnevno žalovanje.

V Srbiji so doslej potrdili 110.351 okužb, umrlo pa je 1140 bolnikov s covidom-19.

S Kosova so medtem danes poročali o 855 novih okužbah v zadnjih 24 urah, umrlo pa je enajst bolnikov. Aktivnih okužb v državi je 12.220. Od izbruha epidemije so v državi potrdili skupno 32.877 okužb, umrlo je 885 covidnih bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Bosni in Hercegovini medtem število novih okužb že nekaj dni stagnira, veliko pa je smrtnih žrtev covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 1179 novih okužb, umrlo je 53 bolnikov, poroča Hina.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 57 žrtev covida-19

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 8321 testih potrdili 2958 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej, so povedali na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Napovedali so, da bodo od nedelje do 15. decembra poostrili epidemiološke ukrepe.

V državi je od nedelje do danes umrlo 251 bolnikov s covidom-19, kar je več kot v prvih šestih mesecih epidemije na Hrvaškem. Današnje število novookuženih je sicer nekoliko nižje kot v četrtek, ko so v državi potrdili rekordnih 3164 okužb, pa tudi kot prejšnji petek, ko so zabeležili 3056 primerov.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo od 22. novembra do 15. decembra uveljavili poostrene epidemiološke ukrepe na ravni celotne države. Predvsem gre za dodatne omejitve števila ljudi, ki so lahko na enem mestu. Tako so prepolovili število ljudi, ki je lahko na enem mestu s 50 na 25.

Na porokah bo omejeno število udeležencev na 15 namesto 30, na pogrebih pa 25 namesto 30. Na zasebnih družabnih dogodkih je največje dovoljeno število ljudi deset, doslej 15, je povedal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.

Za ostale dogodke, kot so kulturno-umetniške profesionalne prireditve, kino predstave ali cerkveni dogodki, je število udeležencev omejeno glede na velikost prostora. Za vsakega udeleženca je potrebno zagotoviti najmanj štiri kvadratne metre prostora. Tudi v trgovinah bodo morali upoštevati omejitve o največjem možnem številu kupcev glede na velikost prostora. Športne prireditve bodo lahko še najprej potekale brez gledalcev.

Božinović je dodal, da bodo začasno prepovedali obratovanje nočnih klubov, casinojev in avtomat klubov, medtem ko bodo gostinski lokali goste lahko sprejemali do 22 ure. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 22. in 6. uro. Povedal je, da bo spoštovanje ukrepov nadzirala tudi policija, ki bo pomagala pripadnikom civilne zaščite in pristojnim inšpekcijam.

V Mehiki umrlo več kot 100.000 s covidom-19

V Mehiki je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrlo že več kot 100.000 ljudi, so v četrtek sporočile oblasti. Doslej so v državi potrdili tudi več kot 1,019 milijona okužb. Mehika je po številu smrtnih žrtev na četrtem mestu za ZDA, Brazilijo in Indijo. V četrtek so oblasti potrdile še 576 smrtnih primerov, skupno pa 100.104.

Vlada sicer domneva, da je za posledicami okužbe v resnici umrlo še dodatnih 50.000 ljudi. Tudi število okužb je verjetno v resnici precej višje, saj je število testiranj relativno nizko.

V zadnjih mesecih so se razmere v državi deloma umirile. Odprla so se tudi podjetja, ki so bila na vrhuncu izbruha zaprta. Postopoma pa v državi spet beležijo več hospitalizacij, predvsem v prestolnici, zato svarijo, da bi lahko spet uvedli strožje ukrepe za zajezitev pandemije. Mehika sicer nikoli ni uvedla popolnega zaprtja javnega življenja in gospodarstva.

V Indiji potrdili več kot 9 milijonov okužb z novim koronavirusom

V Indiji je število okužb z novim koronavirusom danes preseglo mejo devet milijonov. Čeprav se v državi število novih okužb na dnevni ravni zmanjšuje, pa v prestolnici New Delhi še naprej poročajo o hitrem širjenju epidemije. Indija je za ZDA druga najhuje prizadeta država na svetu v pandemiji covida-19. Po zadnjih uradnih podatkih so doslej zabeležili več kot 132.000 smrti zaradi covida-19. V povprečju v državi, kjer je bil vrhunec epidemije septembra, še vedno vsak dan beležijo približno 45.000 novih primerov.

V New Delhiju so v zadnjem dnevu potrdili rekorden porast okužb, in sicer 7546 novih primerov okužbe in 98 smrti. V indijski prestolnici, ki se obenem sooča tudi s hudim onesnaženjem, se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot pol milijona ljudi. Zdravniki so že ugotovili, da lahko vse večje onesnaževanje negativno vpliva na ljudi, ki trpijo zaradi prizadetih dihal, kar je posledica covida-19. Glavni minister v New Delhiju Arvind Kejriwal je pred dnevi dejal, da je onesnaženje največji razlog za najnovejši porast okužb z novim koronavirusom v prestolnici.

V Indiji so povečali kazni za kršitelje ukrepov.
V Indiji so povečali kazni za kršitelje ukrepov. FOTO: AP

Oblasti v tem velemestu so v prizadevanjih za omejitev širjenja virusa za štirikrat povečale kazni za kršitelje, ki ne nosijo mask. Indija je v prizadevanjih za omejitev širjenja pandemije marca uvedla stroge ukrepe, vendar so oblasti omejitve postopoma omilile, saj si vlada prizadeva za ponovni zagon gospodarstva po izgubi milijonov delovnih mest. Stroka ocenjuje, da je to prispevalo k širjenju okužbe, nanj pa je močno vplivala tudi splošna nenaklonjenost nošenju mask in vzdrževanju fizične razdalje.

V Indiji je število okužb z novim koronavirusom danes preseglo mejo devetih milijonov. Čeprav se v državi število novih okužb na dnevni ravni zmanjšuje, pa v prestolnici New Delhi še naprej poročajo o hitrem širjenju epidemije.

Državljani EU za več pristojnosti Unije pri spopadanju s krizo

V drugem valu pandemije covida-19 dve tretjini državljanov EU pozivata k večjim pristojnostim in ustreznemu proračunu EU za soočanje s krizo, kaže raziskava Evropskega parlamenta. V Sloveniji ustrezen proračun EU podpira 62 odstotkov vprašanih, 78 odstotkov pa se jih strinja s pogojevanjem evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Rezultati tretje letošnje javnomnenjske raziskave o stališčih glede krize, ki jih je danes objavil Evropski parlament, kažejo, da skoraj polovica vprašanih spričo gospodarskih posledic krize občuti negotovost, obenem pa ima v primerjavi z raziskavo, opravljeno letos spomladi, več anketirancev pozitivne občutke do EU, in sicer 41 odstotkov.

Med Slovenci prav tako prevladuje občutek negotovosti – tako se jih počuti 45 odstotkov. 30 odstotkov vprašanih Slovencev je omenilo občutek nemoči, kar je 13 odstotnih točk več kot spomladi, jezo pa jih občuti 27 odstotkov oz. za 10 odstotnih točk več kot spomladi. 38 odstotkov vprašanih Slovencev ima sicer pozitivne občutke do EU.

Ob vse večjem deležu tistih, ki v zvezi s prihodnostjo občutijo negotovost, se 66 odstotkov vprašanih Evropejcev strinja, da bi morala imeti EU več pristojnosti za odpravljanje posledic pandemije. Enakega mnenja je tudi 63 odstotkov vprašanih Slovencev. Prav tako večina meni, da bi morala imeti EU za ta namen na voljo več finančnih sredstev – v Uniji je takih 54 odstotkov, v Sloveniji 62 odstotkov.

Večina anketiranih – v EU 57 odstotkov, v Sloveniji 55 odstotkov – ostaja nezadovoljna zaradi nezadostne solidarnosti med državami članicami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
20. 11. 2020 19.13
+5
.gruntam . ukrepi ne nardijo ama nič. če to no bilo ponesreči ali namerno izpuščeno" , koliko ima mogoče pri vsem ZRAK ; ki smo ga v zadnjih desetletjih krasno zastrupljali. z izpuhi , požari smetišč , pa sekanje dreves , pa odmiranje alg , pa
Tomy Bananas
20. 11. 2020 17.39
+6
Seveda in ste prašali državljane Španije.Cepilo se bo mogoče 30 % in to je to
TheGreatRusia
20. 11. 2020 16.35
+4
"Državljani EU za več pristojnosti Unije pri spopadanju s krizo" KJE OZIROMA KDO? OD KOD NEUMEN PODATEK?!?!???
magura
20. 11. 2020 15.44
+5
Res lepo uvajajo nacistične prijeme - to je počel že Hitler - nobenega prostovoljstva ampak vse obvezno - če ne pa .... ! ....
Jacek123
20. 11. 2020 16.47
-7
Kam pa pridemo, če bi vsak po svoje, kar se mu zdi
periot22
20. 11. 2020 14.55
+7
hersonissos
20. 11. 2020 14.52
+8
Švedi so še daleč od naših ukrepov. Vsi tisti, ki blatite Potrča ste pa očitno radi omejeni!
JApajaDAja
20. 11. 2020 14.14
-4
je negativen dr.potrč že v slo-"negativen na kovid"?
Jak Tobim
20. 11. 2020 14.08
+1
ponovno gnusno manipuliranje s Švedsko. pa dajmo kto primer Urugvaj. člveoška narava je tako gnusna, da raje ne brati tistega kar so novinarji spisali o tej državi v marcu in aprilu - danes ta gnus širijo posamezniki med nami, ki jim ni mar za poboje, ki jih je naredila karantenizacija. poboj mladih, ki jim ni bil diagnosticiran rak,.. naj nadaljujem. in, ne. švedi se držijo svojih ukrepov od marca - samo dovoe bolj ali manj zapirajo. to kar so rekli marca delajo še danes. in nikoli nobenega opravičila od nesramnih pisunov, vsak mesec točno dvakrat spomnijo kako bodo švedi vse spremenili ,.. in nikoli to ni res. laž na laž od marca.. pa nikjer iopravičila. kdo to pisari - odzadaj so ljudje z imenom in priimkom. laž ne sme postati resnica pa če se še toliko tisočkrat pove.
topanga
20. 11. 2020 14.07
+10
Zakaj nikoli ne poročate o vseh protestih, ki se dogajajo po svetu zaradi nesmiselnih in pretiranih ukrepov? In zakaj ne poročate o državah, kjer je ustavno sodišče že zavrnilo karanteno in prepovedi, ker so razsodili, da temeljijo na nezanesljivih testih in posegajo v osebno svobodo človeka?
Jacek123
20. 11. 2020 16.49
-3
Osebna svoboda na račun zdravja on življenj?
LFC78
20. 11. 2020 13.32
+12
Potrč, bejž iz Švedske, sam ne v slo!!!
hotchilipoper
20. 11. 2020 13.29
+18
V indji je vse tako umazano,da tudi virus ne preživi
Optimisty
20. 11. 2020 13.28
+1
največ umrlih zaradi covida ali od covida so ravno v državah kjer potrebujejo denar....se ne veste da država od vsakega ki umre zaradi covida ali od covida prejme denar....
Jacek123
20. 11. 2020 13.34
+1
Optimisty
20. 11. 2020 13.38
+1
e moj jacek ti si še zelen in nerazgledan....zato pa smo tam kjer smo...zaradi podobnih tebi ki jim rečemo ovca
Optimisty
20. 11. 2020 13.38
-2
loti se branja enkrat v življenju in ne fb postov
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 11. 2020 13.04
-1
Samo, da naš tovariš Jansza obvladuje situacijo! Vse drugo ni važno. Je pa res, da malo pogrešam v teh rekordnih dneh partijsko nastavljenega Milana Kreka... Mogoče pripravlja letala za ponoven zmagovalni prelet Slovenije. Se mogoče kaj ve ali se piše kazenska ovadba zoper komunista Janszo? Spomladi je on omenjal ovadbo zoper Šarca, ko smo bili ena najbolj uspešnih držav v EU, sedaj ko smo absolutno najslabši pa nekako ni več odgovornost vlade in njenega predsednika? Malo čudno. Bi lahko kakšen star komunist rekel, da so to dvojna merila, različni vatli?
LFC78
20. 11. 2020 13.33
-1
A dej...twit oz pismo je pa le vzela Merklova resno a ne...Šarca še povohala ni 😂😂😂...ritolizniki levaški.
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 11. 2020 14.39
+3
@LFC78 Sorry. Se opravičujem. Je število mrtvih takoj padlo na najnižjo raven v EU. OK. Zelo dober argument imaš. Bravo. Smo že zmagovalci! Letala naj se pripravijo!
Da se mene pita..
20. 11. 2020 12.49
+3
Švedski epidemiolog Gumi Olafson, pravi da je slišal od Trumpa kako virus ne obstaja in da je vse v glavi.
nacionale
20. 11. 2020 12.46
+10
Danes ekskluzivno iz Švedske doc.primari dr. Potrč
enfrancl
20. 11. 2020 12.43
+3
Kamor gre Potrč tam se glede okužb pojavi veliko dr*eka Najprej je hvalil Čehe (so zelo hudo prizadeti zaradi Covida) potem je hvalil Švede... Kdo sledi sedaj? Nevem, ampak upam, da ne bo začel hvaliti kakšne države z dobro epidemiološko sliko
Optimisty
20. 11. 2020 13.29
-1
se enkrat si preberi ukrepe švedske in njihove številke...pa pol soli pamet
Optimisty
20. 11. 2020 13.32
+4
medtem švedska svojemu narodu svetuje in ne izvaja represije in ne zaklepa ljudi in ne omejuje gibanja....pa nikjer panike v bolnišnicah..zamimivo ane
Aleta
20. 11. 2020 14.21
-1
Razlika je v tem, da upoštevajo nasvete, pri nas pa......
EnKandidatDosmrtniMandat
20. 11. 2020 14.41
+5
@Aleta Zakaj bi narod upošteval nasvete, če jih ministri oz. Vlada ne? Kaznovan je pa samo folk. Izbranci komunistične SDS so pa imuni na kazni.
Zentrum
20. 11. 2020 15.20
+3
Aleta, pri nas pa imamo represijo in ne nasvetov, kar vodi v upor. Logično.
OneEarth
20. 11. 2020 12.37
+6
Kot ponavadi igraš na čuštva, brez pravih argumentov. Provociraš, manipuliraš, delaš se pametnega, čeprav nimaš podlage za to. Druge obtožuješ za to kar si kriv sam... projecting much dahling? Napovedal si da drugega vala ne bo... guess what, zahebal si. Obiskal si Švedsko in promoviral njihov model, čeprav so ti ljudje ki vejo mnogo več kot ti povedali da švedski model ni dober. Itak si to ignoriral, mala stvar kot otipljiva realnost že ne bo ustavila velikega Marka. Boš dokaj priročno prezrl tudi dejstvo da je Švedska par dni nazaj zaostrila merila? Itak da boš, koga hecam? Boš o tem povedal svojemu kultu? Itak da ne, retorično vprašanje, itak. Večja nevarnost kot virus so deb***kot ti in tvoji podporniki ki ti slepo verjamejo. Ki slišijo zgodbe iz kraja dogajanja in žalostna/šokatna pričanja zdravstvenih delavcev in jih zavrnejo kot propagando zdravstvenega sistema in farmacevtskih gigantov. Ljudje, ki se zaradi tebe ne bodo cepili, tudi ko bo cepivo dosegljivo. Če bi delili Nobelove nagrade za idi****** bi jo dobil ti Marko, brez konkurence. Še enkrat, in verjetno ne zadnjič... sokriv si za situacijo ki jo imamo trenutno. Se tega zavedaš? Mogoče. Ampak priznal tega ne boš. Javno itak ne, to bi pokopalo še tiste drobce kredibilnosti ki jo imaš. Boš priznal vsaj sam sebi? Imaš toliko moči? Ali si, vsem svojim mišicam navkljub... slabič?
Zentrum
20. 11. 2020 13.20
-5
Jak Tobim
20. 11. 2020 14.03
+2
ma nizkotno kot zmeraj Fairplay- ponovno obsedenost za Froyda in njegovo s spolnostjo povezano psihoanalizo. gnusno.
periot22
20. 11. 2020 15.00
+3
OneEarth prazno nakladanje Jansista!!!!!!!
92ddt 1
20. 11. 2020 16.30
+2
Ne vem in ga niti ne poznam dobro. Če pa sodim po temu kar je napisano zakaj je potem odšel na Švedsko in Češko. Se je počutil ogroženega v Sloveniji? Ali zavrženega s strani stokovne stroke. Si morda ne upa normalno delovati v Sloveniji. Tudi tega ne vem kje je sedaj. Na švedskem?
FAUSTOS1
20. 11. 2020 12.24
+2
Torej v švedski imajo 3x manj okuženih kot v sloveniji in janšisti trdijo ,da to ni v redu-stara taktika avtokratov in tiranmov vedno pokaži na druge,da ne bodo videli tebe janšista.
Millady
20. 11. 2020 12.22
+6
Kaj pa Kitajska?
smiblik
20. 11. 2020 11.42
+10
Ne ni res, Potrč govori drugače hehehe